Dodaj do ulubionych

Przełom ??

30.10.03, 21:51
Właśnie przeczytałem artykuł GW dotyczący Parku Technologicznego , który od
dzisiaj (?) jest nazywany Technopolią. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Płock
ma szansę na urbanistyczny i społeczny krok naprzód. Jak myślicie , wypali ??
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Przełom ?? 31.10.03, 09:13
      Przyznam, że artykuł na ten temat w Wyborczej zrobił na mnie ogromne wrażenie,
      już dawno nie pochłaniałem żadnego tekstu z tak wielkim zainteresowaniem. Tu
      wielkie brawa dla GW za artykuł, jak również za wspaniałe, wyraźne zdjęcie
      lotnicze Orlenu do mojej kolekcji - proszę o więcej takich (szkoda, że nie było
      na stronie mapki z planem zagospodarowania, ale może dodadzą).
      Co do samej Technopolii, to wszystko zależy od tego czy pomysł wypali, czy też
      nie. Jeśli tak to może to spowodować gwałtowny rozwój i rozbudowę naszego
      miasta, co jak już kiedyś mowiłem pociągnie za sobą przyrost potencjału i być
      może kolejnych inwestorów, również z innych branż. Natomiast jeśli pomysł nie
      wypali to może być kiepsko, gdyż taki niewypał będzie działał z pewnością
      odstraszająco. Istnieją tendencje światowe wymuszające powstawanie tego typu
      przedsięwzięc jako czynnika miastotwórczego. Bez niego nie ma rozwoju.
      Myślę że Technopolia to doskonały sprawdzian naszej obecnej władzy, która jak
      do tej pory konkretnych sukcesów raczej nie odniosła. Ja ze swojej strony mogę
      jedynie kibicować aby park technologiczny okazał się strzałem w dziesiątkę.
    • intruder Park Technologiczny czy Technopolia? 02.11.03, 15:14
      Na poczatek: wlasnie sie zastanawiam, czy to GW na wlasny uzytek zmienila,
      wydawaloby sie, przyjeta juz nazwe? Taki chwyt reklamowy na zwiekszenie
      czytelnictwa?
      W wydaniu papierowym jednak mapka byla, choc nadal uwazam, ze pod tym wzgledem
      gora byl TP. Co nie oznacza, ze artykul GW nie wniosl niczego nowego.
      Przeciwnie, wiecej bylo szczegolow w tekscie, ktore powinny byc rozplanowane, w
      nalezyty sposob(!!!), na tej wlasnie mapce (o wiele wiekszej na marginesie
      dodam).

Do rzeczy: czy wypali? Tak, ale.

Ale nie powinno sie podawac coraz wiekszych liczb dot szacunkowej ilosci ludzi,
      ktorzy znajda tu prace. To rozbudzi tylko nadzieje i ewentualny niski przyrost
      miejsc pracy przyczyni sie do jeszcze wiekszego spadku zaufania do wlodarzy.

Ale tereny wokol Orlenu to nie miejsce na hotele, banki i kina.

Ale nie nalezy za bardzo rownac sie do Frankfurtu, gdzie Park Technologiczny
      polozony jest na wiekszym terenie.

Ale aby dostac pieniadze z Unii, nalezy napisac bardzo dobry wniosek, poparty
      wszelkiego rpodzaju ekspertyzami ze szczegolowymi planami itd itp. A to
      nielatwe zadanie. Z tego co wiem inwestycja nie powinna zostac rozpoczeta przed
      zlozwniem wniosku o dofinansowanie ze Wspolnot.

Zastanawiam sie co ma na mysli pan Lewandowski mowiac: "zakonczylismy
      siedmioletni etap walki"... Czyzby pierwsze pomysly powstaly juz tak dawno?
    • roman_j Re: Przełom ?? 05.11.03, 15:11
      konrad_wp napisał:

> Właśnie przeczytałem artykuł GW dotyczący Parku Technologicznego , który od
      > dzisiaj (?) jest nazywany Technopolią. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Płock
      > ma szansę na urbanistyczny i społeczny krok naprzód. Jak myślicie , wypali ??

Sugerujesz, żebyśmy pobawili się w jasnowidzów? ;-)))
      Po owocach będziemy oceniać ten pomysł, dlatego mnie na razie ten temat nie
      zajmuje. Czekam aż zacznie się coś dziać. Już minęło 7 lat od chwili powzięcia
      pomysłu. Trzymam kciuki, żebyśmy na jego realizację nie czekali następnych 7.
    • konrad_wp Re: Przełom ?? 07.11.03, 18:02
      Właśnie oglądam Kurier Mazowiecki na TVP3 w którym mowa była o Parku
      Technologicznym. Dzisiaj podpisane zostało porozumienie między Orlenem a
      miastem na mocy którego PKN przekaże na budowę Technopolii 300 mln (!!)
      złotych w ciągu 3 lat. Pierwsze prace przy uzbrajaniu terenów mają się
      rozpocząć na wiosnę przyszłego roku.
    • pinch Re: Przełom ?? 12.11.03, 10:36
      konrad_wp napisał:

> Jak myślicie , wypali ??

Jakkolwiek z natury jestem optymistą, to zaangazowanie politykierów podpowiada
      sceptycyzm. A dlaczego? Otóż kiedyś ktoś mi powiedział, że w pewnym rejonie
      pewna firma wybudowała za 300 mln USD nowoczesna fabryke, w której znalazło
      zatrudnienie przeszlo 300 osób. Wychodzi 1 mln na 1 miejsce. Wobec tego jak
      czytam wypowiedzi o kilkutysiacach miejsc pracy to sadze, ze ktos robi
      przedwczesny medialny szum ... Ale oczywiscie trzymam kciuki i nawet jesli tych
      miejsc powstanie 50 to juz bedzie cos... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka