monalisaturbo 22.04.09, 21:59 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rabbi Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 22:45 jeden niedawno wyszedł ale mafia dalej go szuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss2 Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.217.c67.petrotel.pl 22.04.09, 22:47 Po pierwsze nie jeździ się po samochód na drugi koniec Polski, bo długa droga sprawia, że szkoda nam poświęconego czasu i pieniedzy i jesteśmy w stanie kupić model z widocznymi mankamentami tłumacząc to sobie kosztami podróży, a do tego serwis który nam wskaże sprzedający gdzie moglibyśmy sprawdzić auto z dużym prawdopodobiństwem jest po słowie z handlarzem. Po drugie jednakowo warte są dobre zdjecia hdr (bo to ryzyko duże ze rysy komputerowo zniknęły), co i kiepskie zdjęcia z allegro. Mały format nie pozwoli na powiększenie i obejrzenie podejrzanego fragmentu bo jakość jest za słaba. Po trzecie dobrze znaleźć klienta który podeśle na mail więcej zdjęć samochodu oryginalnych a nie hdr. Po czwarte zaszpachlowanej dziury, czy podejrzanej pracy silnika na zdjęciu nie wypatrzy, więc oględziny na miejscu to podstawa. Dlatego punkty pierwszy i czwarty razem to podstawa w zmniejszeniu ryzyka zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
ainipoajom Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe 23.04.09, 08:26 Gość portalu: ss2 napisał(a): > Po pierwsze nie jeździ się po samochód na drugi koniec Polski mozna pojechac, wczesniej tylko trzeba przeprowadzic wlasciwa rozmowe telefoniczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania w Niemczech za machlojki z samochodami idziesię # IP: *.icpnet.pl 23.04.09, 11:07 w Polsce niestety sądy boją się samodzielnych decyzji, sędziowie wydają tylko takie wyroki, których nikt im nie zaskarży. Królują prawnicy zupełnie jak w USA. Jesteśmy nacją pieniaczy, a sędzia to pies do bicia przez każdego, gdyż "sąd sądem, ale sprawiedliwość...". Koncentruję się kupując używany samochód na samochodach krajowych przepłacając 10-20%. Do tego z każdym samochodem jechałem do autoryzowanego ASO na pełną diagnostykę. Wydatek 200 PLN, przy wyborze między trzema samochodami to 600 PLN, co przy skali zakupu nie jest wygórowane. I narazie nie wtopiłem. Tfu, tfu, tfu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziej Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 23:10 Wszystko fajnie jakby nie stek bzdur wyssanych z palca: - 1) nie używa statywu, - 2) nie używa Photoshopa, - 3) nie jadą do niego z całej Polski, itd... Jak można napisać taką bzdurę - totalna beznadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 00:09 robicie czarodziejowi darmowa reklame ;-), swoja droga chlopak tyle czasu robi zdjecia , tyle czasu udoskonala sprzet fotograficzny ze ociera sie o zdjecia prefkcyjne - cos w tym zlego?? OCZYWISCIE ZE NIE ! wracajac do tematu , to nie problem fotografa ze ma klijentow ktorzy podprowadzaja smietnik do fotografowania ba i co lepsze on nie retuszuje - to handlarze rzezbia swoje szroty jak wizazysta modelke przed wskoczeniem na wybieg... ludzie musza sie nauczyc ze nie da sie poloczyc podejrzanie niskiej ceny z wzorowym stanem pojazdu - czy do nikogo nie dociera ze za granica nikt nie rozdaje dobrych aut za poldarmo , polecam sie zastanowic nad kupowaniem pojazdu i wyciaganiem pochopnych wnioskow patrzac np: na zdjecia czarodzieja - za ladne wiec retuszowane nic nie zastapi ogladzin na zywo i wizyty w serwisie , lub tez inna droga wklejac zdjecia na fora i tam stado znawcow od 7 bolesci bedzie sobie walilo gruche nad tym i owym to juz chyba trzeba pozostawic do wlasnego osadu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario - fotograf [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:33 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 23:53 Ja zrobiłbym to lepiej - bez statywu, photoshopa itp. Każde zdjęcie można zrobić na kilka sposobów - w zależności od tego co chcemy pokazać? To zależy od właściciela auta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc2 Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 00:29 opinie na temat portalu bezwypadkowe.net Na poczatku swietny portal pokazujacy auta ktore ktos obejrzal i poddaje ocenie a dzisiaj DNO. Albo handlarze ktorzy wzajemnie sie oczerniaja opisujac auta konkurencji albo PSEUDOfachowcy typu BLANKER (moderator) ktorzy ze zdjec zrobionych telefonem komorkowym sa w stanie ocenic ze auto jest powypadkowe czy tez : cyt."wyklepane z przystanka". No i trzecia grupa ludzi to pedalki ktore w kilkunasto letnich autkach dziwia sie ze jest otarcie,wgniecenie czy tez element lakierowany. A juz rozwalil mnie gosciu ktory w starym "kultowym" Saabie (chyba 23 letnim) czepial sie ... wytartych pedalow czy tez podwojnej wartwy lakieru. IMHO - upadli na dno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupujacy Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 01:33 Auta które sprowadzasz to jest DNO i dzięki temu portalowi kilka osób już o tym wie!!! A tu przykład pracy chłopaków z bezwypadkowe.net "ze zdjęć zrobionych telefonem komórkowym" jak to określiłeś. bezwypadkowe.net/f28/prosba-o-ocene-volkswagen-golf-v-gti-2007-katowice-slaskie-9943/ Pozdrawiam kupujących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: user Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 06:16 Na dno to Ty upadles sciagajac te padaki do PL. Nikt na forum nie dziwi sie, ze kilkuletnie auto ma jakeis mankamenty - uzytkownicy PUNKTUJA takich cfffaniaczkow jak Ty udajacych, ze maja BEZWYPADKOWY samochod, a po blizszych ogledzinach okazuje sie ze mial randke z przstankiem autobusowym... Dla ciebie jest wtedy "prawie bezwypadkowy" a dla mnie prawie robi wielka roznice Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bl4nk Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 07:36 Popieram w 100 proc. Oględziny na oko, na podstawie zdjęć - w pełni profesjonalne, ocena stanu technicznego na podstawie ceny - w pełni profesjonalne, ocena aut na podstawie miasta, w którym są sprzedawane - w pełni profesjonalne. Doceniam ich pracę i wyłapywanie oszustów, ale nie ma co chować wszystkich do jednego wora - to raz, a dwa no nie oszukujmy się, chcąc sprzedać auto nikt nie napisze przecież: "Witam mam do sprzedania auto X. Było strasznie rozjebane, ale teraz wygląda jak nowe, oczywiście ma pare nierównych szpar, niektóre urządzenia w nim nie działają i ogólnie to szału nie ma, ale może uda mi się Was wychujać i ktoś kupi ten złom na kołach". Bezwypadkowe.net spoko forum, ale tylko jako miejsce do pooglądania zdjęć, bo domorosłych znawców blacharki tam nie brakuje, a czepić można się i aut prosto z salonu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starypiernik Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: 212.160.172.* 23.04.09, 14:40 Tak to prawda - wszelkie fora ogólnodostepne robią się z czasem śmietnikiem i podwórkiem dla dzieci neostrady.... Ale tylko takie. W mniejszych społecznosciach jest łatwiej - mam tu na mysli np.Klub Cytrynki. Nie jesteśmy wobec siebie anonimowi, a każdy nowy potencjalny posiadacz Citroena znajdzie fachową pomoc, ZAWSZE gratisowe oględziny autka i ZAWSZE przez kogoś, kto ma pojęcie np.o "hydrolotach". Przypuszczam, że nie jesteśmy wyjątkiem, pozdrawiam i szerokości:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amarez [...] IP: 85.222.96.* 23.04.09, 07:16 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziej Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 07:26 haha - to są zdjęcia chłopaka z Gostynina a nie moje. Powiem szczerze, dziwie się autorce artykułu ,że nie użyła chociaż google żeby do mnie dotrzeć, umówić się i porozmawiać tylko pisać co ślina na język przyniesie. Mogę z każdym się założyć o wszystko ,że zdjęcia robię bez statywu i bez Photoszop-a - a to co przeczytałem o tych przyjezdnych z całej Polski to normalnie paranoja roku. I jeszcze jedno - ja robię zdjęcia - a to czy to jest szrot czy nie, to nie moja broszka - nie jestem ekspertem od balcharki czy mechaniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mechanior Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe 23.04.09, 07:43 Autora artykułu boli że samochody na zdjęciach są czyste i lśniące bo sami na co dzień jeździcie brudnymi i w środku i na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baa Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.obr.pl 23.04.09, 08:57 nie zawsze jest to konieczne.:) A btw jeżeli to ty robisz te zdjęcia to poczytaj opinie na swoj temat na bezwypadkowe. ja rozumiem ze to twoja praca i ze nie obchodzi Cie jakie auto fotografujesz. Ale ludzie patrza na zdjęcia i wprowadzasz ich w bład bo widzac mankamenty robisz takie foty zeby nie bylo ich widac - a to juz oszustwo i tyle. ale cykaj foty a my i tak ocenimy odpowiednio Twoje dokonania. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.148.c81.petrotel.pl 23.04.09, 08:46 ale przygłupi artykuł... tak. to wina fotografa, że ktoś chce sprzedać samochód. tak. to wina fotografa, że zainwestował mnóstwo pieniędzy w dobry sprzęt fotograficzny, gdzie same szkiełka potrafią kosztować kilka tysięcy zł. tak. to wina fotografa, że ma talent do robienia zdjęć i potrafi to dobrze sprzedać. tak. to też wina fotografa, że 90% ludzi widziało zdjęcia z gó...anego kompaktowego aparatu albo z 12 megapikselowej komórki, a skróty HDR lub RAW są jak jakieś obcojęzyczne bluźnierstwa. i na koniec. nie znam gościa, ale mam szacunek dla niego za jego warsztat. a samochód nie kupuje sie przez internet na podstawie zdjęcia. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotograf U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.161.c72.petrotel.pl 23.04.09, 09:02 W artykule jest totalny brak profesionalizmu!!! To, że ktoś ma dobry sprzęt i umie robić zdjęcia nie znaczy, że jest czarodziejem. Te auta są po prostu umyte i nabłyszczone! Poza tym, na zdjęciach widać tylko użycie szerokokątnego obiektywu. Nie wiem po co miałby się ktoś męczyć ze statywem? A swoją drogą na porządnie wykonanych zdjęciach unika się uwieczniania podobizny autora co tu w kilku przypadkach ma miejsce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: 38.99.170.* 23.04.09, 09:16 Skoro forum jest takie rzetelne i dobre to czemu autorzy nie podadzą adresu do siebie, nie zarejestrują forum jako "media" i nie wskażą szefostwa forum a wszystko odbywa się anonimowo i w ukryciu? Prawda jest taka że forum ma drugie dno którym jest fakt że część administratorów i moderatorów związana jest z branżą handlarzy (są wśród nich sami handlarze) i ci panowie pozwalają na objeżdżanie tylko tych aut które nie są związane z nimi. To jest bardzo ciekawy sposób na walkę z konkurencją. Więcej opinii o tym szlachetnym portalu choćby tutaj: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
chojowaty Polak katolik jest taki przedsiębiorczy 23.04.09, 11:23 aż gęba mu się śmiej z dobrze wykonanej przcy. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury.szlifierz Re: Polak katolik jest taki przedsiębiorczy 23.04.09, 12:50 Z niego taki katolik jak z ciebie intelektualista... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanie Re: Polak katolik jest taki przedsiębiorczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 21:33 masz racje, to napewno ateista, to sami ateisci tak oszukuja, w wiezieniach tez siedza sami ateisci, tylko skad ich tyle jak 99% spoleczenstwa w pl to katolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosto w ryj Re: Polak katolik jest taki przedsiębiorczy IP: *.plock.mm.pl 23.04.09, 21:37 Gość portalu: płocczanie napisał(a): > masz racje, to napewno ateista, to sami ateisci tak oszukuja, w wiezieniach tez > siedza sami ateisci, tylko skad ich tyle jak 99% spoleczenstwa w pl to katolicy Chyba 99& wg twoich badań. Przeczytaj dekalog, dopiero pomyśl o trollowaniu na forum, bąku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario-fotograf fotki Nowy Most IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 11:33 Ja również zrobiłem wczoraj zdjęcia Forda Scorpio pod tym sławnym mostem. Nie używałem statywu ani photoshopa i nie jestem z Gostynina jak widać po numerze rejestracyjnym.(otomoto) Zdjęcia zrobiłem sam!!! Żeby zrobić fajne zdjęcia nie trzeba aż tak wiele, wystarczy lepszy aparat i troszkę doświadczenia. Klimat po mostem jest bardzo sprzyjający do robienia takich zdjęć. miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejbis U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 12:27 Fotografie czarodzieju bedziesz sławny po tym artykule!!!Czarny PR się sprawdza :] Co do tekstu i opinii w nim zawartych. Są one jednostronne. To nie wina fotografa, ale wina również Jego klientów. Fotograf wykonuje swoją pracę jak najlepiej, jak tylko potrafi, zgodnie z życzeniami klienta i tyle. To nie jego wina ,że bezmyślni ludzie się nabierają. Ten tekst to jakiś paszkwil na fotografa. Autorka nawet nie postarała się zaciągnąc opinii jakiegoś fotografa o zdjęciach samochodów, a co najważniejsze nie postarała się o dotarcie do ów magika - czarodzieja z aparatem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blister U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.plock.mm.pl 23.04.09, 12:38 To miała być sensacja rodem z super wizjera, a wyszła niezła reklama. Powodzenia W.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: 82.177.242.* 23.04.09, 14:20 Teks jest napisany pod wpływem zakompleksionego handlarza, czyli założyciela tego smiesznego forum, najlepiej bedzie jak ten pan sie ujawnii:) a co do samego artykułu, to żenada!!! Ostro kogoś musi boleć -taka POLSKA- TAKI PŁOCK -NIESTETY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:16 Jeżeli założyciel bezwypadkowe.net to handlarz z Płocka to gratuluje artykułu. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:20 Ładnie to kasować posty? Ale całe szczęście jest PrintScreen :D Jak założyciel bezwypadkowe.net to handlarz z Płocka to gratuluję artykułu. Brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 16:46 Naucz się czytać ze zrozumieniem a dowiesz się kto i dlaczego założył to forum. Dla mnie osobiście to przydatna rzecz jako dodatkowe źródło informacji, ale i tak zanim kupie auto to koniecznie wizyta w ASO, żaden handlarz nie zamydli mi oczu ładnymi zdjęciami. Ale przez takie retuszowanie auta wygląda inaczej niż w rzeczywistości i po przejechaniu 300km w jedna stronę nawet w połowie nie są podobne do tych ze zdjęc. I ja przez to marnuje swój wolny czas, który mógłbym wykorzystać bardziej aktywnie np. z rodziną, trochę to niesprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
k-x U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe 23.04.09, 17:04 miesiąc (dwa) widziałem w jednym z damskich miesięczników zdjecia pani Grażyny K. Kobieta ma ok. 60 l., a fotki były jak nastolatki :))))))) ten sam fotograf? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laura DNO ! IP: 82.177.242.* 23.04.09, 22:32 Bez sensu ten artykuł dno to pisze jakiś zazdrosny handlarz pewnie ma komis i mu nic nie idzie? Ludzie to są zachwyceni z takich zdięć jadą tyle kilometrów nie w ciemno bo na zdjęciach widać wszystko dokładnie a po drugie to nikt nie kupuje auta ze zdjęcia tylko jedzie i ogląda a jak chce to bierze fachowca a lepiej oglągać takie fotki a nie jakieś robione telefonem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca aut nie tylko z Polski bo też z Niemiec i Holandii IP: *.plock.mm.pl 24.04.09, 13:30 ..nie tylko z Polski bo też z Niemiec i Holandii, nawet Belgii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziej U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.09, 15:33 Zarejestrowałem się na bezwypadkowe.net i dodałem posta, ale czeka na zatwierdzenie przez moderatora (ciekawe czy przejdzie). Wiec i napiszę tutaj to co miałem napisać tam. Jest mowa o mnie więc się tu zarejestrowałem. Więc Panie Legato przydało by się napisać parę słów prawdy. Mam do Pana parę pytań. Jeżeli Pan był inspiracją tego artykułu proszę o parę wyjaśnień. 1) czemu jetem przedstawiony jako tajemniczy czarodziej skoro przed nikim się nie ukrywam? Mam działalność fotograficzną, nikomu nic nie ukradłem, nikogo nie oszukałem, a jestem kreowany na jakąś antygwiazde. 2) Z artykułu wylewa się morze nieprawdy - nie używam statywu to raz, nie retuszuje zdjęć w Photoszopie to dwa - jedyne co robię to zmieniam rozdzielczość za pomocą Capture NX. To że potrafię się posługiwać aparatem fotograficznym i znam zastosowanie różnych obiektywów i filtrów nie daje Panu prawa do pisania takich bzdur. 3) Trzecią farsą jest to że przyjeżdzają do mnie ludzie z Lublina - nie znam nikogo z Lublina, ale może po zaserfowaniu tej reklamy na łamach gazety ktoś przyjedzie (zapraszam). Jeżeli widzi Pan różnicę miedzy autem ze zdjęcia o najdłuższym boku 1000px a obrazem rzeczywistym to bardzo dobrze - ale chyba każdy się ze mną zgodzi że inaczej wygląda auto na zdjęciu na monitorze ,a w realu - to oczywiste że na zdjeciu 1000x768px nie będzie widać rys na lakierze jak w rzeczywistości, no chyba że bym zrobił 100 zdjeć makro dokoła samochodu. Mogę się z Panem założyć przy notariuszu ,że nie retuszuje zdjęć - i jak się okaże prawda to przeprosi mnie Pan z imienia i nazwiska na łamach tej samej gazety. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - super reklamę mi Pan zafundował - przez chwilę czułem się jak Pani Doda po koncercie: odbierałem telefony i smsy z gratulacjami i nawet paru nowych klientów przybyło. Na następny raz jak Pan będzie się chciał kogoś opluć za pomocą znajomości w gazecie to radzę się lepiej przygotować bo artykuł był bardzo niskich lotów - domniemam ,że miał być przerażający, a okazał się śmieszny. Ale spokojnie szykuję ripostę - jak mnie atakują to się bronie - już niedługo na moim blogu zaprezentuję całą prawdę o kulisach tego artykułu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.214.c72.petrotel.pl 24.04.09, 23:08 obejrzałem fotki w necie,prawdziwy wirtuoz fotografii, jestem pod wrażeniem.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisioR Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: 82.177.242.* 25.04.09, 10:26 Nasz Płock: -Prosze spojrzeć na nowy most a dokładnie jego nawierzchnie. -dojazdy do niego nie odebrane, bo im skarpy spływają, nawierzchnia bedzie (jest) jescze gorsza niz na moście. -Wszystko najtaniej "niby" wedle norm europy. Bzdura do europy to my 50lat mamy. -wszytko najtaniej to i najtansi dziennikarze, bzdure naklepać i do druku. Te dzinnikarz co napaprałeś ten śmieszny artykuł, odezwij sie i powiedz co kierowało cie zeby "wyczarować ten śmiechowy" "artykuł". Dziennikarz z "jajajmi" sprawdza temat, fakty. Z trzech stron trzeba zbadać sparwe a nie pajaca z siebie robić!!! A rozumiem! Zapomniałem kryzys w kraju nie macie na paliwko zeby pokręcić sie, posprawdzać? A na rowerku nie podskoczy bo dupa od siedzenia wrosła, więc przyszło natchnienie na artykuł pokierowane przez właściciela zarośniętymi już mchem sprowadzonych rok temu na handel paździezy, z wyjętymi nawet dywanikami (znajomemu sie opier.. za 40zł), Żenuaaaaaaaaaaa! Ten fotograf robi to co lubi, fajnie ma co? Hobby, praca i kasa w jednym! Hehe boli płockie parówy! A co czrodziej dziennikarz powie nam ciekawego???? -czemu nie czepia sie polityków? -dziur na drodze -Jaj z mostem, kto go odebrał z taką nawieszchnią! -Cen paliw na stacjach bo nasze w płocku sa najdrozsze. Od siebie życze fotografowi dalszych sukcesów, a jego klientom powodzenia w sprzedaży aut! A "prawie" czarodziejowi dziennikarzowi zapisanie sie na jakis kursik dziennikarstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sun Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.plock.mm.pl 28.04.09, 20:43 Czarodzieju właściciel portalu odpisal Ci ale nie zamiesciles tej wiadomosci na tym forum wiec ja to zrobie. Witam Cytat: Jest mowa o mnie więc się tu zarejestrowałem. Więc Panie Legato przydało by się napisać parę słów prawdy. Mam do Pana parę pytań. Jeżeli Pan był inspiracją tego artykułu proszę o parę wyjaśnień. Bardzo się cieszę, że zapisał się Pan na nasze forum choć mogę domniemywać, że nie będzie Pan brał czynnego udziału zgodnego z założeniami tematycznymi forum. Byłoby nam niezmiernie miło gdyby taki fachowiec jak Pan przyłączył się do oceny aut na podstawie fotografii. Prawdę oczywiście napiszę. Po przeczytaniu Pańskiego postu domyślam się, że nie przeczytał Pan dokładnie tego artykułu. Powstał on w oparciu o istniejące informacje (cytaty) będące na naszym forum. Nie byłem inspiracją (pomysłodawcą) tego artykułu, zatem nie mam co wyjaśniać. Inspiratorką była autorka, która skontaktowała się ze mną z propozycją przeprowadzenia rozmowy, wywiadu na temat forum bezwypadkowe.net: jak powstało, skąd pomysł, jak ono działa i o moich osobistych perypetiach związanych z zakupem auta itd. Zapytała mnie również o znaną w płockim środowisku postać „czarodzieja z Płocka”. Niestety nie byłem zorientowany w temacie. Dopiero po przeszukaniu forum zorientowałem się, że takowe określenie funkcjonuje. Cytaty które zawarła autorka w swoim artykule dotyczące „Pana czarodzieja” są zaczerpnięte z wypowiedzi użytkowników forum za które ja nie mogę wziąć odpowiedzialności. Dowodzi to, iż jest Pan tu już dobrze znany. Cytat: 2) Z artykułu wylewa się morze nieprawdy - nie używam statywu to raz, nie retuszuje zdjęć w Photoszopie to dwa - jedyne co robię to zmieniam rozdzielczość za pomocą Capture NX. To że potrafię się posługiwać aparatem fotograficznym i znam zastosowanie różnych obiektywów i filtrów nie daje Panu prawa do pisania takich bzdur. Proszę nie mieć pretensji o „pisanie bzdur” do mnie czy autorki artykułu ponieważ owe pojęcia są użyte przez forumowczów i są wzięte w prost z ich cytatów. Zatem zapraszam do wypowiedzi na łamach forum bezwypadkowe.net. Odnośnie filtrów: Cytat: Kilka słów o filtrach fotograficznych. Umożliwiają one zdjęcia w bardzo trudnych warunkach, poprawiają kontrast, kolor, podkreślają to co ważniejsze w kadrze, Można uzyskać wiele efektów specjalnych, umożliwiają nam przedstawienie rzeczywistości nieco inaczej... Źródło: www.foto-info.pl/rodzaje-i-za...otografii.html Właśnie tu Pan zdradził technikę świadomej manipulacji obrazem. Stosowanie obiektywów i różnych filtrów ma na celu polepszenie fotografowanego obiektu czyli uzyskania nieprawdziwego (nierealnego) obrazu tegoż obiektu a zatem wprowadzenie oglądającego w błąd. A swoją drogą istnieje coś takiego jak pomocnictwo. Cytat: Kodeks Karny 18 § 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie. Zatem mając taki stan wiedzy tj. do jakich celów są wykorzystywane zdjęcia ich autor staje się współodpowiedzialny za oszustwa sprzedającego. Mam nadzieję, że wyjaśniłem Panu powstanie tegoż artykułu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziej Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 21:17 Co z tego że odpisał ,jak nie mogę tam nic napisać - pewno jakiś ban, albo czapa - zresztą ponoć to forum słynie kasowania/edytowania postów przez anonimową administrację ,wiec o czym tu mowa. Ogólnie mam to gdzieś - koleś wypowiada się na tematy o których nie ma zielonego pojęcia "stosowanie filtrów i obiektywów zmienia rzeczywistość" - poszukał w googlach co to jest filtr na obiektyw i daje sznury nie mając pojęcia zupełnie o co chodzi. Jeżeli tak się ocenia auta na tym portalu to krzyż na drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pff Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.211.c77.petrotel.pl 28.04.09, 21:36 > Właśnie tu Pan zdradził technikę świadomej manipulacji obrazem. > Stosowanie obiektywów i różnych filtrów ma na celu polepszenie > fotografowanego obiektu czyli uzyskania nieprawdziwego (nierealnego) > obrazu tegoż obiektu a zatem wprowadzenie oglądającego w błąd. hahahahahaha co za cep. Pierwsze słyszę żeby stosowanie obiektywów miało na celu polepszenie obrazu lub manipulowanie nim :DDD Tzn. co, ma robić zdjęcia bez obiektywu, samą puszką? Większego idioty w życiu nie widziałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foto Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 15:50 Sam jestes idiotą. Skoro filtr zmienia rzeczywistość to go zmienia i kropka.Bardzo szeroki obiektyw tez zmienia rzeczywistość i jest to z premedytacja robione by np przestrzen wewnątrz wydawała się większa..ale o to nie ma co winić fotografa bo wszytkie firmy motoryzacyjne to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymko Czarodziej z płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 21:16 Grzesiek normalnie szacun dla Ciebie, nie zabiegałeś o marketing a tu takie halo o Tobie na całą PL. P.S. DO tego pseudo redaktorzyny - zapomniał Pan dodać, że "czarodziej z Płocka" to pseudomin Grzeska w zorganizowanej grupie przestępczej PGF :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turbo Re: Czarodziej z płocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 01:08 W końcu ktoś o tym napisał do czego zdolni są handlarze żeby sprzedać złoma, zwabić zdjęciami i jak jeleń przyjedzie to kupi a jak nie to może coś innego go zainteresuje ze złomowiska. dziękuję za artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `szukająca auta:) U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: 80.48.4.* 27.04.09, 21:59 witam, szukam auta i z mężem naoglądaliśmy się już tyle zdjęć w necie że bezbłędnie odrzucamy te które na pierwszy rzut oka widać że są stuknięte (a to zasługa takich fotografów jak tego o którym mowa) Czasem nie widać na zdjęciach dobrze samochodu lub zdjęcia są robione pod kątem, komórką lub w taki sposób aby ukryć wady. Wiadomo że ze zdjęcia nikt nie kupi samochodu ale zdjęcie jest pierwsze które się ogląda i na jego podstawie dokonuje się wyboru - jadę i oglądam samochód lub nie jadę bo widać że miał przygodę. A może by tak Pan redaktor napisał o handlarzach, o komisach i innych ludziach którzy wystawiają powypadkowe auta i wciskają ludziom że są super ekstra, wszak znajdzie się naiwniak co nie pójdzie do aso lub mechanika i nie sprawdzi. Otóż drodzy Państwo minęła era kupowania kota w worku. Ktoś kto troszkę się zainteresuje tematem będzie umiał wyeliminować szroty, których jest praktycznie 90% w Płocku. 10% to perełki (których jeszcze niestety nie udało nam się na razie znaleźć). Mam nadzieję że znajdziemy wcześniej czy później samochód BEZWYPADKOWY i zadbany a przede wszystkim wart swojej ceny. Oczywiście po wstępnej ocenie wizualnej auta dokonamy dokładnego przeglądu technicznego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat W czym winny fotograf, że robi dobre zdjęcia? IP: 194.177.100.* 28.04.09, 08:20 Jeśli ktoś uważa, że na podstawie zdjęcia jest w stanie ocenić, czy samochód był rozbity i naprawiany, to jest najdelikatniej mówiąc PUSTAKIEM! Bardzo często (jeśli samochód jest dobrze zrobiony) nie da się tego ocenić (nie mając odpowiedniej wiedzy) patrząc na samochód z odległości kilku centymetrów, a co dopiero ze zdjęcia. Jeśli ktoś ma pojęcie o fotografii, podstawową wiedzę o fizyce, to nie będzie pisał (mówił) takich bzdur, że patrząc na zdjęcie widzi inny odcień lakieru, różnice w "szparach" między elementami karoserii itd. Różne kąty nachylenia blach powodują, że promienie światła (np. słoneczne) padają pod różnym kątem, a to powoduje powstawanie złudzeń optycznych, refleksów, blików, itp. sprawiających efekt różnych barw, nierówności powierzchni, różnych prześwitów, itd. Wracając do tematu artykułu. O ci niby jest pretensja? O to, że fotograf ma dobry sprzęt, talent, ciekawe pomysły na ujęcia i kadry i robi dobre zdjęcia? To jeśli ja sfotografuję wymalowaną, wymodelowaną i ładnie ubraną pannę młodą w ładnym otoczeniu, ujęciu i zrobię dobry kadr. Potem w procesie obróbki poprawię parę mankamentów i zdjęcie finalne będzie bardzo ładne (w opinii oglądających) a w rzeczywistości panna młoda już taka urodziwa jak na zdjęciu nie jest - to potem oglądający zdjęcie mają mieć pretensje do mnie, że ich oszukuję, bo ta dziewczyna nie jest taka piękna jak na zdjęciu z własnego ślubu? GŁUPOTĄ jest kupowanie samochodu na podstawie zdjęcia. I ci, którzy kupili samochód, bo ładnie wyglądał na zdjęciu, są po prostu frajerami, którzy dali się wyd...ać - lub delikatniej mówiąc nabić w butelkę TYLKO I WYŁĄCZNIE z własnej głupoty i z własnego wyboru. Nie będę ich żałował, bo poziom ich głupoty przewyższa wszelkie normy. A fotografowi, o którym mowa w artykule gratuluję pomysłu na realizowanie swojej pasji i zarabianie przy tym pieniędzy (sam czerpię korzyści z fotografii, tylko trochę innej). Życzę koledze po fachu dużo udanych kadrów, zadowolonych klientów i sukcesów fotograficznych. A naiwniaków i pustych frajerów, jeśli się dają, to doić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziej U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 10:14 Założyłem sobie konto na bezwypadkowe.net w celu odparcia ataku na moją osobę - niestety nie mogę nic tam napisać - posty muszą być zatwierdzane przez moderatora/admina. Facet napisał coś takiego że stosowanie filtrów i obiektywów zmienia rzeczywistość i tym samym przyczyniam się do oszustwa. Normalnie szok - człowieku jak nie wiesz o czym piszesz to chociaż się nie ośmieszaj - jak użyję teleobiektywu, czy szerokiego kąta to już jestem oszustem? bo przecież ludzkie oko nie ma konta widzenia 300mm czy 14mm. Teraz proponuję napisać artykuł o jakiejś płockiej myjni samochodowej - że tak picują auta że normalnie jak z salonu - będą chłopaki mieli darmową reklamę a autor znowu się wystawi na pośmiewisko. P.S. Proponuję napisać artykuł o dealerach i producentach aut ,że na swoich bilbordach i prospektach reklamowych nie zamieszczają zdjęć rzeczywisty tylko wykonanych w profesjonalnych studiach foto z zastosowaniem sprzętu z obiektywami które wypaczają rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saa Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.plock.mm.pl 28.04.09, 20:36 ale marudzisz koles. Pstrykaj sobie foty , jutro juz nikt nie bedzie pamietal o tobie.. Sie tu unosi jakby conajmniej nas..al mu ktos na statyw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szakira Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 20:55 Jak o tobie napiszą ,że doisz krowy brudnymi rękoma to też się będziesz unosił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfff Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.211.c77.petrotel.pl 28.04.09, 21:32 powiem Wam jedno. to jest zwykle pier...nie o Szopenie.. przyczepili się do chłopaka jakby w czymś zawinił. Robi zdjęcie, bierze za to kasę i adios. Proponuję Czarodziejowi, aby przestał uzywać obiektywów i filtrów, które to manipulują obrazem, a zaczął robić zdjęcia samym body, wtedy będzie gitara ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naczelnik ZP Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.mcb.com.pl 04.05.09, 08:20 Kodeks Karny 18 § 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie. PS Zapraszam. Mamy wolne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca bałwanów Re: U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 12:07 Chociaż wiesz co cytujesz? To jak fotograf zrobi delikwentowi zdjęcie do dowodu - a ten popełni przestępstwo posługując się np. fałszywym dokumentem z tym zdjęciem - to jest wina fotografa? Idąc twoim tropem to trzeba pozamykać wszystkich lakierników, majstrów od blacharki, mechaników, dostawców części zamiennych itd... Opamiętaj się człowieku i zgłoś się sam - może jeszcze nie jest za późno. Naczelnik Zakładu dla Psychicznie chorych - zaprasza - są wolne miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara_may U czarodzieja z Płocka nawet bite jak nowe IP: *.lewandow.net.pl 13.05.09, 10:23 dobry temat też kilka razy trafiłam na te zdjęcia na allegro,fotki nadają się do artykułów w gazecie motoryzacyjnej a nie do ogłoszenia sprzedaży samochodu.Chociaż nie powiem ze ułatwiają życie dobrej jakości dużej rozdzielczości zdjęcia,chwała tym co wiedzą o tym ale tak wypicowane:*&^% ??? takich cudów to nawet w erze nie dają:) Odpowiedz Link Zgłoś