Dodaj do ulubionych

PO czy PiS? Zastanawiam się

03.06.09, 13:11
ostatnio głosowałem na PO i tak się zastanawiam na tle dzisiejszych rewelacji..., tzn.:

"Rząd planuje podnieść podstawowe stawki VAT oraz składkę rentową o 1 proc., aby poprawić sytuację budżetu

gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,6680526,_Polska___Rzad_podniesie_podatki_by_ratowac_budzet.html"

i patrząc wstecz to PiS:

- obniżył składkę rentową;
- zniósł drugi próg podatkowy, obniżając równocześnie ten pierwszy do 18
- wprowdził ulgę na dziecko - (!) pierwsza ulga dla pracujących i płacących podatki;

a co zrobiło PO - flagowy polski liberał? pamiętacie hasło 3 x 15% :) (15% VAT, 15% PIT, 15% CIT) ????

podpowiedźcie mi, bo jakoś nic mi do głowy nie przychodzi -

rozliczając czyny i fakty, a nie puste obietnice o tym, by żyło się lepiej w kraju pełnym miłości, już chyba wiem na kogo oddam swój głos w niedzielę :) (a jeszcze pół roku temu sam bym w to nie uwierzył)

zawiedziony PełOwiec

Obserwuj wątek
    • Gość: Adaś Re: PO czy PiS? Zastanawiam się IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.09, 13:23
      ja zagłosuje na PiS.................

A tylko dlatego że trzeba tych kretynów wysłać jak najdalej od Naszego miasta i
      kraju
      • Gość: zzosia Re: PO czy PiS? Zastanawiam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 13:51
        ja zagłosuje na PiS
        wypraszam sobie ublizania Polakom
    • Gość: jj Re: PO czy PiS? Zastanawiam się IP: 89.231.71.* 03.06.09, 14:06
      wiem, oddasz głos na samoobronę!
      • sifenty argumenty, argumenty... 03.06.09, 14:34
        plissssssssss

dlaczego mam zagłosować na PO? - zaznaczam, że na nich glosowałem ostatnio

i zastanawiam sie dlaczego miałbym na nich zagłosować teraz??

szukam rzeczowych, namacalnych powodów - i choć zawsze byłem antypisowcem, to patrząc wstecz, to właśnie PiS zrobił coś konkretnego dla mnie - coś faktycznie odczuwalnego, to o czym napisałem w pierwszym wpisie;

a co zrobiło dla mnie PO? - by, parafrazując Donka, żyło się lepiej?

a może sam napisz dlaczego głosujesz na PO?? Może to do mnie przemówi - na razie, mi przynajmniej, wychodzi, że to PiS jest większym liberałem od PO :)
        • lech.niedzielski Re: argumenty, argumenty... 05.06.09, 21:34
          sifenty napisał:

> plissssssssss
          >
          > dlaczego mam zagłosować na PO? - zaznaczam, że na nich glosowałem
          ostatnio
          >
          > i zastanawiam sie dlaczego miałbym na nich zagłosować teraz??
          >
          > szukam rzeczowych, namacalnych powodów - i choć zawsze byłem
          antypisowcem, to p
          > atrząc wstecz, to właśnie PiS zrobił coś konkretnego dla mnie -
          coś faktycznie
          > odczuwalnego, to o czym napisałem w pierwszym wpisie;
          >
          > a co zrobiło dla mnie PO? - by, parafrazując Donka, żyło się
          lepiej?
          >
          > a może sam napisz dlaczego głosujesz na PO?? Może to do mnie
          przemówi - na razi
          > e, mi przynajmniej, wychodzi, że to PiS jest większym liberałem od
          PO :)
          He.
    • Gość: politykznawca Re: PO czy PiS? Zastanawiam się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 14:08
      To jest to samo badziewie, w Polsce po 89 roku od ułożenia się przy stole
      okrągłym nie ma opozycji, a jedyną opozycją - z inną wizją Polski - był kondor,
      którego badziewie wdeptywało w ziemię. Od tego czasu Polacy nie stworzyli opozycji.
    • Gość: mondzio Re: PO czy PiS? Zastanawiam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:05
      Wszystko ok,tylko to co "Sifenty" przypisla PIs-owi to wywalczyly
      bedace z Pisem w koalicji jego tzw przystawki czyli LPR I
      Samoobrona.Tak,tak! Niestety,ale taka jest prawda,ze to tych dwoch
      oszołomskich ugrupowan zasluga.
      A co do PO,jako rowniez wyoborca PO napisze tak-zawiodlem sie
      niesamowicie na PO,polityka kolesiostwa,nepotyzm i uklady jak byly
      tak sa nadal a nawet sie jeszcze bardziej rozpanoszyly(vide PERN i
      Orlen)...
      No ale....zgodnie z haslem wyborczym PO "By zylo sie
      lepiej.Wszystkim" a ja dodam PRAWIE WSZYSTKIM.GLOWNIE NAM
      (PO)...Taka to jest ta Polska.A PO nie dba o tych maluczkich i
      biednych,o to dbaly te oszolomy LPR I Samoobrona,i z punktu widzenia
      prospolecznego,punktu widzenia ludzi biednych one zrobily wiecej dla
      nich niz PO z Pisem i SLD razem wzieci.
      Od razu zaznaczam,ze nie jestem zwolennikiem LPR i Samoobrony i
      PIS,jestem a raczej coraz mniej jestem zwolennikiem PO,bo jak
      obserwuje to co sie robi(a raczej nie robi) to szlag mnie trafia-
      staram sie byc obiektywny...
    • miki_z_afryki Bardzo sobie uprościłeś sprawę... 03.06.09, 17:02
      Bardzo sobie uprościłeś sprawę. Powiedziałbym, że za bardzo i dlatego doszedłeś
      do takich dziwnych wniosków, że PiS jest bardziej "liberalny" niż PO.

Przy czym liberalny to dla mnie w tym przypadku bardziej wolnorynkowy i
      sprzyjający własności prywatnej i ludzkiej aktywności i przedsiębiorczości.

Otóż nic bardziej mylnego, że PiS jest bardziej liberalny. Przede wszystkim na
      podatkach życie się nie kończy. Poza podatkami są jeszcze takie rzeczy jak
      choćby prawodawstwo i szereg innych instrumentów, które powodują, że albo kraj
      zmierza ku dobrobytowi, albo traci tę szansę.

Jest to choćby dyscyplina budżetowa, która nie pozwala zaciągać i powiększać już
      i tak olbrzymiego długu publicznego (co proponuje PiS). Jest to prawodawstwo,
      które ogranicza socjal. Jest on tak rozdęty w naszym kraju, że wielu ludziom
      bardziej opłaca się nie pracować niż pracować. Za rozdymaniem socjalu mocno jest
      PiS - przykładem niech będzie choćby ustawa emerytalna ograniczająca patologię,
      z którą tak walczył PiS i zawetował prezydent z PiS.

Jest to wreszcie szereg regulacji, które ograniczają wszechwładzę biurokracji i
      urzędników. PO przeprowadziła już szereg takich uproszczeń, duża część z nich
      zresztą była wetowana przez prezydenta z PiS.
      Nie jest zresztą żadną tajemnicą, że PiS jest zwolennikiem tzw. "silnego
      państwa". Czyli w praktyce wszechwładzy urzędników nad obywatelami.
      Ja za to dziękuję.

Można jeszcze wspomnieć o prywatyzacji zatrzymanej przez PiS, dzięki, czemu
      narastają kolejne problemy w wielu firmach uzależnionych od tzw. "woli politycznej".

Długo by jeszcze wymieniać. Podatki to nie wszystko, ale faktem jest, że trzeba
      je obniżać. Tylko, żeby je obniżać to najpierw trzeba ograniczyć socjal.

Co do artykułu, na który się powołujesz, to on jest dziennikarskim nadużyciem i
      zostało to już sprostowane.

Poza tym są jeszcze sprawy pozagospodarcze, które powodują, że taka partia jak
      PiS jest dla mnie zupełnie nieakceptowalna.
    • Gość: tadek Re: PO czy PiS? Zastanawiam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 17:24
      miki, jak nie znasz tematu to sie nie ośmieszaj
      nie masz szerszego pojęcia o tym co sie dzieje,bez obrazy
      • lech.niedzielski PO = PiS = ...za ! 04.06.09, 08:04
        Ot co.
      • miki_z_afryki Re: PO czy PiS? Zastanawiam się 04.06.09, 11:58
        > miki, jak nie znasz tematu to sie nie ośmieszaj
        > nie masz szerszego pojęcia o tym co sie dzieje,bez obrazy

W takim razie oświeć mnie. Chętnie się dowiem co się dzieje.
        • lech.niedzielski Re: PO = PiS = ...oza ! 05.06.09, 10:09
          miki_z_afryki napisał:

> > miki, jak nie znasz tematu to sie nie ośmieszaj
          > > nie masz szerszego pojęcia o tym co sie dzieje,bez obrazy
          >
          > W takim razie oświeć mnie. Chętnie się dowiem co się dzieje.
          >
          • Gość: Podniecony Idzi Tylko PiS !!! IP: *.chello.pl 13.08.09, 08:59
            Jestem taki podniecony !!!!
            • Gość: kugftyu Re: Tylko PiS !!! IP: *.177.c93.petrotel.pl 13.08.09, 20:46
              zapisz się do sd
              • Gość: Podniecony Idzi Re: Tylko PiS !!! IP: *.chello.pl 14.08.09, 11:40
                Gość portalu: kugftyu napisał(a):

> zapisz się do sd
                SD jest za mało katolickie, a prezes Piskorski podobno współżył z
                kobietą przed ślubem !
                Ohyda !!!!!
                • Gość: Podniecony Idzi Re: Tylko PiS !!! IP: *.chello.pl 22.08.09, 10:22
                  > Gość portalu: kugftyu napisał(a):
                  >
                  > > zapisz się do sd
                  > SD jest za mało katolickie, a prezes Piskorski podobno współżył z
                  > kobietą przed ślubem !
                  > Ohyda !!!!!
                  Ze zgrozy mało sobie nie wyfiurtalowałem fifuła skitrając go
                  pigruchę.
                  • Gość: aaa Re: Tylko PiS !!! IP: 83.238.144.* 22.08.09, 12:18
                    loguj sie niedzielski a nie jakies, chello,jakis idzi,do psychiatry
                    • Gość: Podniecony Idzi Re: Tylko PiS !!! IP: *.chello.pl 22.08.09, 13:27
                      Ale jeszcze lepi Róch Przełomu Narodowego !!!
                      • Gość: do podnieconego Re: Tylko PiS !!! IP: *.c158.petrotel.pl 22.08.09, 13:37
                        biedaku po jakich prochach jesteś tak podniecony.
                        • Gość: Podniecony Idzi Re: Tylko PiS !!! IP: *.chello.pl 23.08.09, 10:24
                          Gość portalu: do podnieconego napisał(a):

> biedaku po jakich prochach jesteś tak podniecony.
                          Po lekturze "Naszego Dziennika" !
                          Ależ to poczytne i stojące na b. wysokim poziomie czasopismo
                          katoliko-narodowe mnie kręci !
                          Jestem po nim taki pooooooooooooooooodniecinyyyyyyyyyy !!!!!!!!!!!!
                          • Gość: widz do idziego Re: Tylko PiS !!! IP: *.c158.petrotel.pl 23.08.09, 10:53
                            będą z Ciebie jednak ludzie.Kropla drąży skałę.Poczytasz dłużej to
                            zaczniesz kumać normalnie.Nie czytaj innych gazet to się uspokoisz.
                            • Gość: Podniecony Idzi Zmobilizujmy się przed wyborami do Europarlamentu IP: *.chello.pl 23.08.09, 17:51
                              Tak jak naucza nas RPN:

Ogłaszamy alarm dla patriotów!
                              Coraz bardziej grozi nam w eurowyborach miażdżące zwycięstwo
                              skrajnych postkomunistów i lewaków, a częstokroć nawet otwartych
                              zajadłych wyrazicieli opcji antyreligijnej i antynarodowej.

Wśród kandydatów na europosłów na czołowych miejscach jest
                              uplasowana cała plejada wybielaczy komunizmu takich jak Senyszyn,
                              Pastusiak, Iwiński, Siwiec, Borowski, Nałęcz, Sierakowska, Martens,
                              Jaskiernia. Na eksponowanych miejscach znalazły się zajadłe
                              ateistki, fanatyczne wręcz przeciwniczki Kościoła i wartości
                              chrześcijańskich !!

Taki jestem podniecony ! Będę głosował na Libertasa !!!
                              Już jutro polecę do UNRY !!!!
                              • Gość: do idziego Re: Zmobilizujmy się przed wyborami do Europarlam IP: *.c158.petrotel.pl 24.08.09, 06:23
                                ale ty jesteś podniecony.Daj sobie spokój bo ci ciśnienie dekiel
                                wyrwie.Szkoda zdrowia.Głupota i tak na razie zwycięża.A co będzie
                                póżniej zobaczysz.Będzie płacz i zgrzytanie zębów lub protez u ....
                                • Gość: Podniecony Idzi Re: Zmobilizujmy się przed wyborami do Europarlam IP: *.chello.pl 24.08.09, 17:50
                                  Gość portalu: do idziego napisał(a):

> ale ty jesteś podniecony.Daj sobie spokój bo ci ciśnienie dekiel
                                  > wyrwie.Szkoda zdrowia.Głupota i tak na razie zwycięża.A co będzie
                                  > póżniej zobaczysz.Będzie płacz i zgrzytanie zębów lub protez u ....

Komuchy mówią, że już po wyborach. Ale jak wszyscy wiemy komuchy to
                                  zbrodniarcy i kamcy !!!!
                                  • lech.niedzielski Stawiam na Wałęsę z Libertasem ! 14.09.09, 10:40
                                    Ot co !
                                    • Gość: Prawicowy Katolik Re: Stawiam na Wałęsę z Libertasem ! IP: 80.50.4.* 23.09.09, 14:37
                                      lech.niedzielski napisał:

> Ot co !
                                      Perdol siem !
                                      Tylo PO !!!!
          • Gość: Podniecony Idzi Re: PO = PiS = ...oza ! IP: *.chello.pl 18.10.09, 14:55
            lech.niedzielski napisał:

> miki_z_afryki napisał:
            >
            > > > miki, jak nie znasz tematu to sie nie ośmieszaj
            > > > nie masz szerszego pojęcia o tym co sie dzieje,bez obrazy
            > >
            > > W takim razie oświeć mnie. Chętnie się dowiem co się dzieje.
            > >
            Kurde.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka