iulius 31.05.10, 18:57 Nie zauważyli, że w mieście są też inne księgarnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ayay Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.icpnet.pl 31.05.10, 19:07 Dokładnie. Jedynka nie była wcale dobrze w filozofię zaopatrzona. Powszechna, nie istniejąca już Kapitałka(wersja on line się dobrze sprawdza ale to taj księgarni bardziej szkoda), Bookarest - tam się książki kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KER Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 19:40 Rzecz w tym, że część czytająca tego miasta zauważyła ten problem już dawno. Teraz to tzw. ostatnie zrywy. Na ulicy św. Marcin zniknęła księgarnia Domu Książki,na miejscu np. księgarni Ossolineum jest teraz POGOTOWIE KRAWIECKIE. Przez ponad rok lokal ten stał pusty; dlaczego??? wiadomo. A na marginesie podziękowania dla Gazety Wyborczej, która widzi problemy naszego miasta. Tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 31.05.10, 21:02 Część tego miasta, która nie tylko czyta, ale też chodzi po ulicach, wie, że problem nie istnieje. Księgarnie i biblioteki są co kilka kroków, wystarczy się rozejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 31.05.10, 21:11 iulius napisał: > Część tego miasta, która nie tylko czyta, ale też chodzi po ulicach, wie, że > problem nie istnieje. Księgarnie i biblioteki są co kilka kroków, wystarczy się > rozejrzeć. Aha, to znaczy, że nie wiesz ile księgarni może być potrzebnych i ile może ich powstać na ulicach. Polecam wycieczkę do starej Bolonii. Aglomeracja około miliona jak Poznań. Nie dosyć, że kuchnia wyśmienita, to i samolot z Warszawy albo Wrocławia do pobliskiego Forli, bądź z Poznania do Bergamo albo Rzymu i stamtąd Freccia Rossa w niecałe dwie godziny. Wszystko w koszcie trzech dobrych albumów albo tomów enyklopedycznych. Tyle, że Bolonia to miasto najstarszego uniwersytetu na Świecie. Ot, różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
dziodu Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 01.06.10, 08:49 Aha, to znaczy, że nie wiesz ile księgarni może być potrzebnych i ile może ich powstać na ulicach. - czy mógłbyś przybliżyć co to znaczy? Czy jest jakaś ustalona liczba księgarni w centrum? Myślałem, że o tym decydują czytelnicy, którzy wybierają tą z najlepszym zaopatrzeniem i cenami i kompetentną obsługą. Tłumu w obronie Jedynki nie widzę a i głosy na forum nie są jednoznaczne. Wywodu o Bolonii kompletnie nie rozumiem - skoro maja najstarszy Uniwerek na Świecie to jest to dla mnie logiczne, że mają takie zagęszczenie księgarni (z których pewnie kupa ludzi korzysta, czego o Jedynce powiedzieć nie można). W Poznaniu nie mamy najstarszego uniwerku na świecie, miasto ma kompletnie inny charakter. To tak jakby powiedzieć, że w Newcastle, które jest mniejsze niż Poznań, jest (było) więcej fabryk i przemysłu ciężkiego - dlaczego tego nie ma w Poznaniu?. Jednego pytanie mi zabrakło w artykule - czy protestujący tam kupowali książki i czy korzystają z ksera i e-bookow? Odpowiedz Link Zgłoś
zero85 Na wałach was nie widziałem. Chyba że z "soczkiem" 31.05.10, 19:45 drodzy studenci, dużo moglibyście nauczyć się od kibiców Lecha i harcerzy. Tylko krzyczeć potraficie, najlepiej o kasę, najlepiej cudzą. A księgarnia powinna zostać, oczywiście, po co kolejny bank, od banków w centrum robi mi się niedobrze. Tylko z jakiej racji ktoś (podatnik) ma dopłacać do 10.000 czynszu miesięcznego ? Jakbyście drodzy studenci nie kserowali książek tylko kupowali w księgarni, to nie miałaby ona takich kłopotów :> Odpowiedz Link Zgłoś
emissarius Re: Na wałach was nie widziałem. Chyba że z "socz 31.05.10, 23:02 Na wałach rzeczywiście nie byłem, bo skoro jest surowy zakaz wchodzenia... Poza tym sądziłem, że jeśli pan prezydent zapewnia w TV, że jesteśmy świetnie przygotowani i sytuacja jest pod stałą kontrolą... Co do księgarni... Chyba nikt nie wyciąga ręki po pieniądze z miejskiej kasy, jeśli tam w ogóle coś jeszcze jest. Chodzi tylko o rozsądną wysokość czynszu, bo to lokal miejski, pozostający pod kontrolą ZKZL. Jeżeli chcemy traktować równo wszystkie podmioty na rynku, a zdaje się że ku temu zmierzamy, to z czasem będziemy mieli w centrum dzielnicę banków i kantorów. Która księgarnia czy kawiarnia będzie w stanie dać tyle, co bank? Przypomnę tu niedawną wypowiedź pana dyrektora ZKZL, Jarosława Pucka, "Trudno wymagać od nas, żebyśmy oglądali się na rentowność tej czy innej firmy". Dlaczego miasto miałoby w ten sposób wspomagać jedne podmioty "kosztem" innych? To temat rzeka. Choćby z tego samego powodu, dla którego wydaje sporą część budżetu [0.7mld] na budowę miejskiego stadionu, który potem rokrocznie będzie wymagał sporych kwot na utrzymanie. Wszytko to w mieście, w którym wiele pilnych potrzeb ciągle pozostaje niezaspokojonych. Jeśli pomysłem na tarapaty finansowe, w jakich znalazło się miasto jest bezwzględna polityka czynszowa, [vide ostatnie podwyżki] - to może spróbuje to zrozumieć. Ludzie, którzy kupują książki znajdą je sobie tu czy tam. Jednak w tej sytuacji może odpuśćmy sobie tę szopkę z tytułem Europejskiego Centrum Kultury, którego i tak nie dostaniemy. Raczej nie dają go za żłopanie piwa na Starym i ilość multipleksów. W tej sytuacji poproszę też o szczegółowy raport w sprawie rewitalizacji kamienic, skoro tak bardzo liczymy każdą złotówkę. Interesuje mnie zwłaszcza z jakich środków spłacamy zaciągnięty na to kredyt. Kto poniósł odpowiedzialność za gigantyczne straty. Mam tu na myśli także straty "wiosenne". I na koniec - argument z kserowaniem podręczników. O ile wiem specjalnością tej księgarni raczej nie są podręczniki akademickie. Odpowiedz Link Zgłoś
zero85 Re: Na wałach was nie widziałem. Chyba że z "socz 31.05.10, 23:41 emissarius napisał: > Na wałach rzeczywiście nie byłem, bo skoro jest surowy zakaz wchodzenia... Naprawdę nie rozumiesz czy silisz się na ironię ? Chodzi o TOTALNĄ ignorancję studentów wobec ratowania terenów zalewowych. Czy zdobywane na koszt podatnika wykształcenie uprawnia do czucia się lepszym i traktowania powodzi jedynie jako tła do zdjęcia ? Bo tak dziwnie to wygląda, że ludzi do układania worków ledwo wystarcza, wolontariuszy zgłosiło się 350 (a studentów mamy prawie 100.000) - tymczasem jeżeli chodzi o wysuwanie roszczeń, to są pierwsi. To dość egoistycznie pojmowane pojęcie wspólnoty. Wracając do meritum, problem jest szerszy - i dobrze, że GW go porusza. Zbankowienie centrum (czytaj wymarłe miasto po godzinie 17) to nic dobrego. Można wyznaczyć granice poznańskiego City do kilku ulic i nie pozwalać na lokowanie banków poza nimi ;) Albo oddać bankom całego Kupca albo Browar i zakazać jakichkolwiek placówek poza ;) Swoją drogą, kto ostatnio kupił tam książkę ? Ja - chyba 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco-Osholom Re: Na wałach was nie widziałem. Chyba że z "socz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.10, 00:12 Kpisz czy o drogę pytasz, dobry człowieku? Czy studęctwo przyszło bronić swojego własnego biznesu, czy miejsca potraktowanego jako wspólna wartość kulturalna w mieście naszym? Uważam, że należy im się uznanie i szacun za prospołeczną i altruistyczną postawę. Nie tylko noszenie worów z piaskiem świadczy o przejęciu dobrem wspólnym. Zwłaszcza w sytuacji, kiedy o powodzi wie każdy, to pochylenie się nad losem kolejnej zamykanej w centrum księgarni świadczy nie tylko o szlachetności, ale i inteligencji. Oczywiście dla tutejszych troglodytów wolnorynkowych, które nie widza różnicy między warzywniakiem a księgarnią kwestia inteligencji pozostaje absolutnie abstrakcyjna (tu patrz słownik wyrazów obcych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eco-Osholom Re: Na wałach was nie widziałem. Chyba że z "socz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.10, 00:17 PS – kto montuje demo w poniedziałek o 10tej rano? Trzeba know how... Gdyby było o 16.00 toby było 10 razy tyle ludzi. Ja się nie będę zrywał tak wcześnie tylko dlatego, że ktoś nie ma pojęcia know how. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek eee no dajcie spokój, po co nam kolejna księgarnia IP: 95.108.45.* 31.05.10, 20:08 Będziemy tam zaraz mieli ładny deptaczek, tramwaj na Ratajczaka, trawniczki dla piesków, po co komu jakaś głupia księgarnia?! Tylko by przeszkadzała w realizowanych przez wydział promocji Poznania planach Poznań - Europejska Stolica Kultury. A tak, księgarnie się zaora, z przodu bratki posadzi (jakiś ładnie zakomponowany klombik), a w tle na szybie da się duży plakat z panem w meloniku - a czy jest większa kultura niż pan w meloniku?! No chyba że tylko pan w cylindrze... A książki... książki tylko się kurzą, w farbie jest trujący ołów od którego można całkiem wyłysieć a na papier trzeba ścinać nowonienarodzone sosny. I jeszcze się dzieciom od czytania książek oczy psują. Ot co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były student Droga Gazeto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 20:36 Dlaczego w rozmowie z drogimi studentami nie zadałaś im następujących pytań: - ilu z nich kupiło w ostatnim półroczu w Jedynce jakąkolwiek książkę? - jakie to były książki? - ilu z nich kupiło w ogóle jakąkolwiek książkę związaną z interesującą ich dziedziną? - ile (już nie pytam ilu z nich, bo pewnie każdy) książek, które mogliby kupić w tej i innej księgarni skopiowali na ksero? - czy, jeśli Jedynka pozostanie w tym samym miejscu, będą tam kupowali książki? I dalej (teraz pytania ode mnie): - ilu z Was, drodzy redaktorzy GW kupiło w ostatnim półroczu w Jedynce jakąkolwiek książkę? - jakie to były książki? - ilu z Was kupiło w ciągu ostatniego kwartału jakąkolwiek książkę, gdzie i dlaczego nie w Jedynce ? Odpowiedzi i tak się pewnie nie doczekam... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Droga Gazeto 31.05.10, 21:07 Gość portalu: Były student napisał(a): > > Odpowiedzi i tak się pewnie nie doczekam... Oczywiście, że nie ponieważ pytania są podyktowane dogmatycznym przekonaniem o wolnej ręce rynku jako dobru nadrzędnym, a nie instrumencie zarządzania. Tylko nie zauważyłeś, a może nie wiedziałeś, że książka w dwunastu, czy czternastu krajach starej 15-tki oraz w Szwajcarii jest wraz z prasą jedynym towarem wyłączonym spod regulacji antymonopolowych, dopuszczalne są inne niż rynkowe mechanizmy ustalania cen, dopuszczalne są niestandardowe regulacje związane z dystrybucją. Wszystko po to by zapewnić konsumentom maksymalną szerokość oferty i poglądów, by stymulować strategie marketingowe wyróżniania. I świadomie to wszystko kosztem ekonomicznej efektywności. A wszystko dlatego, że słowo drukowane to dobro kultury, a nie towar. Przynajmniej na europejskim kontynencie. Wśród krajów nie uznających tych regulacji, traktujących książkę jak każdy inny towar są oczywiście Anglia i Irlandia. I to już na coś powinno Tobie wskazywać, to powinno pobudzić Cię do refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrunwaldu glupkowaty wloski filozof i banda frajerow IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.10, 20:31 Watek na ten temat juz jest obok na forum. Proste: niech ci protestujacy zobowiaza sie ze przez 5 lat beda ciagle i co miesiac kupowali po kilka ksiazke (jak juz ktos napisal). A glupkowaty profesorek tez blysnal: "Chcę przedstawić relację moim przyjaciołom. We Włoszech mamy wielki problem: młodzi ludzie nie czytają książek. W tym leży przyczyna naszych kłopotów z demokracją." Profesorku, wy macie problem z demokracja bo macie mafie, Berlusconiego ;), rekordowa korupcje i kombinatorstwo przy ktorym Polska to przedszkole (np sztuczne gaje oliwne do wyciagania dotacji,cala Europa sie smiala). Nie jest problem z czytaniem ksiazek, tylko ze sposobem nabywania. Najemcy Jedynki to swoja droga kawal ..., ze w swoja nieumejetnosc utrzymania PRYWATNEGO BIZNESU angazuja (frajerskich) studenciakow i jak zwykle oderwanych od rzeczywistosci humanistycznych "intelektualistow" pasozytujacych na pieniadzach podatnikow. Piekna mieszanka, nie ma co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KER Re: glupkowaty wloski filozof i banda frajerow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 22:38 Twój poziom elokwencji doprawdy szokuje. Sprawdź,czy w swojej wypowiedzi nie pominąłeś kogoś, kogo warto by jeszcze obrazić. Należy się Tobie "czarna pyra". Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 31.05.10, 20:56 Gratuluję determinacji! Niestety nie dotarłem dziś za późno się wczoraj dowiedziawszy o inicjatywie. Myślę, że w nowym roku akademickim dobrze byłoby co miesiąc organizować taką manifestację, na wzór rowerowej Masy Krytycznej. Z pewnością gromadzić będzie coraz więcej osób. Jeśli przeczyta to któryś z pomysłodawców, to proszę o kontakt mailowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulant Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.renf.cable.ntl.com 31.05.10, 22:30 jestem ciekaw ile by ludzi sie stawilo, jakby jakiegos KebabSzopa w polskim wydaniu, zamkneli, salon mody, sklepik z bucikami, czy house music nite club.. Pomaszerowalyby tlumy.. Odpowiedz Link Zgłoś
kkant Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 31.05.10, 21:09 Mam wrażenie, że niestety przedmówcy mają sporo racji, Jedynka była niezłą księgarnią, ale piszę to niestety w czasie przeszłym. Jeżeli na centralnej ladzie w księgarni wykłada się książki dla dzieci, to dla mnie jest co najmniej brakiem profesjonalizmu, a bardziej dosadnie kompletną bezmyślnością przeplatanie ich Kamasutrą i innymi tytułami erotycznymi. Co tydzień chodzę z dzieciakami do księgarni gdzie sami oglądają książki a potem wspólnie je wybieramy. Nie mam nic przeciwko Kamasutrze ale mimo wszystko uważam, że osobna półka z erotyką dla zainteresowanych tematem, to minimum szacunku dla klienta. Inna kwestia to rzeczywiście fakt, że niezależnie od czynszu, ta księgarnia świeci pustkami a w drugim pomieszczeniu zawsze mam wrażenie, że bardzo przeszkadzam paniom tam rozmawiającym o swoich prywatnych sprawach... A ze swoją drogą od dawna marzy mi się w Poznaniu jakaś fajna, dobrze zaopatrzona księgarnia z kawiarenką, dłuuuuuuugo otwarta. Może tak do północy... No cóż wolno, pomarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIMOTA Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.10, 21:54 Paniom ? To moze wystarczyla by 1 pani albo wlascicel sam by stanal za lada... ? Odpowiedz Link Zgłoś
piter_wlkp Pożałowania godni ci filozofowie 31.05.10, 22:36 Niskiego lotu musi być etyka tych filozofów skoro podpierają swoje racje odwołaniami do Machiavellego. Niech kupują książki w tej księgarnii zamiast domagać się dla niej szczególnego traktowania i niech przestaną ogłupiać ludzi gadaniem o szczególnej roli kulturotwórczej jednej księgarni, jakby nie było wokół innych i lepszych. Dziwię się że Gazeta daje się wciągać w relacjonowanie takiej farsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KER Re: Pożałowania godni ci filozofowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 23:15 piter_wlkp napisał: > Niskiego lotu musi być etyka tych filozofów skoro podpierają swoje > racje odwołaniami do Machiavellego. Oceniasz poziom czyjeś etyki jedynie na podstawie odniesień!!!!!!. A jednak dzisiejsza polityka jest oderwana od etyki, toż to chyba Machiavellego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zero85 Re: Pożałowania godni ci filozofowie 31.05.10, 23:42 > Oceniasz poziom czyjeś etyki jedynie na podstawie odniesień!!!!!!. Jedynka ci się zacina. > A jednak dzisiejsza polityka jest oderwana od etyki, toż to chyba > Machiavellego słowa. No i ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Pożałowania godni ci filozofowie IP: 95.108.45.* 01.06.10, 00:40 Taaa, bo Machiavelli to zły człowiek był... Wiązanie jego dokonań i moralności z jedną pozycją, jest zupełnym niezrozumieniem idei które głosił. Odpowiedz Link Zgłoś
havva15 Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 01.06.10, 17:19 Najlepiej zamknąć wszystko co jest związane z kulturą kina (zostawić ewentualnie multiplexy) teatry, księgarnie i pakować wszystkie pieniądze w Lecha. Najlepiej rozwalic całe centrum bankami ,a później płakać w rękaw ,że nie ma turystów , rewelacyjna metoda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrunwaldu Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.10, 19:42 No ale ta ksiegarnia sie sama zamknela, przez nieumiejetne zarzadzenie PRYWATNYCH najemcow. Nikt ich nie "zamyka", bo to juz nie komuna, to sa prywatne biznesy. Lepiej albo gorzej zarzadzane, a jak wynika z tego watku z opisow klientow Jedynka sama robila wszystko by tak skonczyc. I tyle. Najbardziej zenujace jest to ze prywatny biznesmen jak mu szlo dobrze to ciagnal szmal, a jak mu przestalo sie wiesc to zaslania sie studentami i jakimi przymulonymi pracownikami naukowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.lexell.com.pl 01.06.10, 21:40 Wszyscy mówią tak jakby właściciel przez to ,ze miałby być dofinansowany to spałby na pieniądzach i budował by chaty z basenami bez przesady! I wszyscy mówią ,ze akurat TA księgarnia nie ma być zamknięta bo po pierwsze jest pierwsza po wojnie otwarta w poznaniu, a po drugie to jest pierwszy krok chociażby zeby sprawdzić miasto jak się ma do kultury bo podobno jesteśmy tacy europejscy.Na zachodzie księgarnie mają preferencyjny czynsz od miast i nikt się nie kłóci ,ze prywaciarze dostaja "do kieszeni" a skoro lekką ręką miasto wyrzuca księgarnie to niech się inne miejsca kultury trzymają na baczności obojętnie czy prywatne czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milo Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.lexell.com.pl 01.06.10, 21:47 Może mu nie idzie bo nie ma ludzi w centrum bo pan Grobelny w piękny sposób oszpecił centrum ,że nikt nie ma ochoty tam jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka IP: *.dsl.bell.ca 01.06.10, 19:51 zyciekielc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mariomarino Marsz filozofów w obronie księgarni Jedynka 04.06.10, 10:52 Dear friends,thanks for your criticisms and comments to my participation to the protest.I would like to reply. I apologise for still not writing polish and I hope you will understand my english. 1) It is true that Italy suffers mafia, Berlusconi, high corruption and dishonest tricks.But it has been demonstrated that those who vote for Berlusconi have the lowest level of education in our country:they don't read any book (you can joke, by saying that in consequence all italians are ignorant, because Berlusconi is our premier, but less than 1/4 of the whole population votes for Berlusconi). Italian judges against mafia means we have to inform and educate young people if we want to change the subculture which endorses mafia and corruption. They are convinced it is impossible to win only with policemen, we need cultivated and well informed citizen. 3) A commentator in this forum critizes the protest because of Machiavelli. Machiavelli - he thinks - is amoralist. Well, that is a legend created by jesuits in the 16. Century and repeated for many century in a period when the most of the people couldn't read book, because it had no possibility to study. Nowadays we have such possibility, but many people think: it is not necessary, other people will think instead of us, they will produce opinion for us as a take-away-pizza. That is a good basis for believing legends instead of understanding reality. If you read Machiavelli you would discover that Machiavelli was a moral person. 4) Poznan's "bookshop nr. 1" is a part of the history of your beautiful and important town, but the government of the city will cancel this part of your history. It is a cultural and symbolic question. Berlusconi too means we don't need our history or our cultur, but only business. Do you agree with Berlusconi? But the financial crisis we suffer at the moment is caused by this fanatism for money and finance, isn't it? Odpowiedz Link Zgłoś