Dodaj do ulubionych

Suchy Las Osiedle Platanowe

IP: 195.6.68.* 09.06.11, 11:31
Jakie są Wasze opinie o powstającym Osiedlu Platanowym w Suchym Lesie i deweloperze, który je buduje (Begier)?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 12:34
      dewelopera nie znam,osiedle wydaje sie być ładne ale jak pojechałam i zobaczyłam w jakiej odległości osiedle jest od cmentarza to od razu mi się odwidziało.
    • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 05.07.11, 18:38
      Z tą odległością to zależy od preferencji - dla mnie to nie jest tak strasznie blisko; dewelopera sprawdzałam 3 miesiące temu - raczej jest "czysty", II etap buduje ze środków własnych, na swojej działce, przeszedł też weryfikację banku; mieszkania - rozkład raczej OK - materiały (o ile się nic nie zmieniło) ze średniej półki wyższej; jedynie obsługa sprzedażowa pozostawia dużo do życzenia - osoba ds. sprzedaży mieszkań wg. mojej opinii niekompetentna i niesłowna.
      • Gość: misiek Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:20
        o jaka osobe chodzi w dz sprzedaż bo my kupilis równiez mieszkanie na Os. Platanowym i nie odczuliśmy braku kompetecji w dzilae sprzedaży tz w biurze nieruchomosci
        • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 21.07.11, 13:23
          Chodziło o osobę zatrudnioną bezpośrednio w dewelopera, nie w biurze nieruchomości. Osoba ta już nie jest u dewelopera zatrudniona, zajmowała się naszą sprawą po podpisaniu umowy przedwstępnej.
          • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 13:44
            Też chodziło mi o tą osobę i na nasze szczęście już jej nie ma. Nie odbieranie telefonów, przeciąganie spraw i ciągłe ściemnianie, to za dużo ! teraz jest inna osoba i jest ok, tak jak Ci goście na budowie odpowiedzialni za mieszkania.
            • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 21.07.11, 15:30
              No i pytania w stylu "A czym podyktowana jest państwa decyzja? Konsultowaliście to z projektantem wnętrz?" - chodziło o przeniesienie zlewu z jednej ściany na drugą :) :) :)
      • Gość: autor Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 09:46
        dziś to może cmentarz nie wydawać się blisko,ale za jakiś czas trzeba go będzie powiekszyć
      • locusart Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 04.01.13, 12:17
        Zapraszamy do skorzystania z naszego biura projektowego zarówno przed zakupem jak i po zakupie mieszkania.
        Jakie są zalety przed zakupem:
        przeanalizowanie wybranego mieszkania pod względem ergonomicznym
        pomoc w zmianach lokatorskich
        wstępna koncepcja rozmieszczenia elektryki oraz punktów wod.kan.
        oraz odpowiedź na wiele nurtujących pytań.
        A po zakupie mieszkania:
        pełny projekt mieszkania, pomoc w wybraniu odpowiednich materiałów, sprawdzone ekipy wykonawcze, nadzór nad realizacją jak i wiele rabatów na artykuły wyposażenia wnętrz.
        serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym portfolio na: www.locusart.pl
        Pozdrawiamy
        Zespół Locus Art
        Gość portalu: pk napisał(a):

> Z tą odległością to zależy od preferencji - dla mnie to nie jest tak strasznie
        > blisko; dewelopera sprawdzałam 3 miesiące temu - raczej jest "czysty", II etap
        > buduje ze środków własnych, na swojej działce, przeszedł też weryfikację banku;
        > mieszkania - rozkład raczej OK - materiały (o ile się nic nie zmieniło) ze śre
        > dniej półki wyższej; jedynie obsługa sprzedażowa pozostawia dużo do życzenia -
        > osoba ds. sprzedaży mieszkań wg. mojej opinii niekompetentna i niesłowna.
    • Gość: Gosc ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.enel.pl 12.07.11, 10:45
      w budynku nr 3 sa mokre piwnice, zacieki od dolu na kazdej scianie do 1/3 + w naroznikach do 1/2 wysokosci sciany piwnicy; wg dewelopera jest to normalny proces wysychania murow i efekt niezamkniecia kominow ???? chyba bzdura jakas kompletna ....
      • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 13.07.11, 10:36
        wydaje mi się, że akurat budynek 3 trochę za długo już stoi, żeby były takie problemy; są jeszcze jakieś usterki?
      • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 18:56
        Też mam problem z piwnicą. Na suficie jest pleśń, a po ścianach cieknie woda. Nie wiem jak deweloper poradzi sobie z tym problemem, ale ja nie odbiorę nieruchomości w takim stanie. Kolejną kwestią jest niezabudowany piec oraz fatalnie usadowione rury, wygląda to jak w kotłowni.
        • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 19.07.11, 15:08
          Piotr, masz jakieś foty tego pieca z rurami (rozumiem, chodzi o piec w łazience)?
          • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.11, 15:30
            Tak, chodzi o łazienkę, ale zdjęć niestety nie mam.
            • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 21.07.11, 10:20
              To będziemy mieli 2 w 1 (łazienkę z kotłownią). Na razie jeszcze żartuję, bo nie widziałam tego na żywo (mamy mieszkanie w II etapie). Wiem tylko gdzie ma być piec i to jeszcze jestem w stanie sobie wyobrazić, ale z rurami rzeczywiście się obawiam. Wydasz(my) kupę kasy na wystrój łazienki, a jedyne co będzie się w niej rzucać w oczy to piec z rurami. Zaproponowali ci jakieś rozwiązanie, czy "tak musi być"?
              • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 12:25
                Ja już odebrałem mieszkanie i faktycznie te rury nie wyglądają ciekawie :/ niestety takie są przepisy, że rury gazowe muszą być na zewnątrz. Ale jak zawsze każdy przepis można obejść - ja zabudowałem rury nidą i porobiłem otwory wentylacyjne - małe pasujące do projektu :) U mnie na szczęście na korytarzu mam tylko ok 20 cm rury i reszta w łazience. Inni niestety mają przez caaaaały korytarz, bo kuchnia na końcu mieszkania :(
                Jeżeli chodzi o wilgoć w piwnicach, to chyba jest we wszystkich budynkach i jest to prawdopodobnie wynik nieszczelnych dachów zimą - osuszają to na bieżąco i oby było dobrze !
                Ogólnie nowa ekipa odpowiedzialna za sprzedaż i wykończenie mieszkań jest o wiele sprawniejsza niż poprzednia - o co się poprosi, to zaraz poprawiają - oby tak dalej
                • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 21.07.11, 15:24
                  Ciekawe co piszesz o rurach gazowych biegnących z łazienki do kuchni. Albo czegoś tu nie rozumiem, albo w kuchni też macie gaz? W II etapie kuchenki będą tylko elektryczne (przynajmniej taką mamy informację od kogoś z Begiera). Chyba, że chodzi o jeszcze coś innego.
                  • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 22:35
                    chodziło mi o łazienkę - sorki za zamieszanie z kuchnią :) widziałem po sąsiednich mieszkaniach, że rury idą przez całe mieszkania do łazienki i nie wygląda to ciekawie, więc trzeba przemyśleć kwestię zabudowy, by je ukryć.
                    Ja przerabiam w kuchni wodę i kanalizę, bo przenoszę zlewozmywak z rogu na środek ściany, na szczęście nie zadawali zbędnych pytań :)
      • Gość: Karolina Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 14:37
        Czy mają Państwo jakieś informacje na temat tego, co deweloper planuje zrobić z tymi mokrymi piwnicami z I etapu?
        • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 27.07.11, 10:23
          jak na razie chodzą cały czas wntylatory i nagrzewnice, ale ze słabym efektem ! co gorsze, po ostatnich ulewach mam wrażenie, że jest bardziej mokro :( do tego górne mieszkania zalały te parterowe, bo źle były zrobione uszczelnienie przy oknach balkonowych :( Ale to i tak wszystko nic, bo podobno w II etapie w mieszkaniach stoi woda!
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 27.07.11, 13:56
            ab, nie pocieszasz. Jak się uda to dziś wpadniemy z wizytą na budowę i sprawdzimy nasze mieszkanie (właśnie II etap); zobaczymy i napiszę jak to wygląda.
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 28.07.11, 12:14
            Sprawdziliśmy, w naszym mieszkaniu woda nie stoi (może dlatego, że jest na I piętrze). Ciekawi mnie piwnica ale nie schodziliśmy.
            PS. Jeśli deweloper chce sprzedać mieszkania z kolejnego etapu (prócz II będzie/będą jeszcze kolejne), to dobrze, żeby postarał się doprowadzić budynki do odpowiedniego stanu :) Bo w czasie, kiedy my kupowaliśmy mieszkania jeszcze nie było tego forum. Ale teraz już jest i może zacząć zniechęcać kolejnych ewentualnych kupujących :)
          • Gość: Karolina Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.11, 12:47
            No cóż, mnie wentylatory nie przekonują. Jeśli nie poprawią izolacji, to woda ze ścian nie zniknie. A nawet jak podsuszą teraz, to za jakiś czas i tak wilgoć się pokaże.
        • Gość: A.B Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 78.133.177.* 23.02.12, 13:11
          Witam
          Jak Wasze piwnice ? Ja wczoraj zauważyłem mokre ściany w 3 budynku :( Lekkie roztopy, a tu już woda się pokazuje :(((
    • tow.ortalion Moja opinia jest taka, 27.07.11, 15:24
      że mnie to osiedle zaczyna wkurzać, bo generuje coraz większy ruch na drogach dojazdowych do Suchego i tworzą się korki jak jadę do i wracam z roboty.
      Istniejące uliczki takiego ruchu nie wytrzymają.
    • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.11, 20:03
      Witam,

Mieliśmy mieć dziś odbiór ale wstrzymałem się z decyzją do przyszłego tygodnia. Z ciekawszych rzeczy jakie wyszły podczas odbioru (budynek 9).

Najpierw były osadzone okna potem posadzka. Między oknami a posadzką w narożnikach dziury, aż widać opierzenie zewnętrzne. W zimie nas wywieje. Okna balkonowe według mnie nie są uszczelnione na dole w ogóle. Komuś z was to poprawiali?

Brak grzejników na klatkach schodowych- ciekawe jak to ogrzejemy w zimie. W załącznikach do umów przedwstępnych jest grzejnik przewidziany na klatce schodowej. Ktoś coś więcej wie ?

Piwnica tragedia - śmierdzi stęchlizną podobno osuszają.

Drzwi zewnętrzne. Pierwszy raz spotykam się z faktem, że nie ma nowych wkładek patentowych wręczanych podczas odbioru, a klucze używają cały czas na budowie rożni ludzie. Na pytanie o komplet nowych nie otwartych wkładek wielkie oburzenie.

Dziwna maź wypływająca na wejściu do klatki budynku nr9 z balkonu wyżej. Podobno to z izolacji i podobno to przejściowe.

Teraz trochę pozytywów.

Poziomy i piony ogólnie ok, piec gazowy dobrej klasy. Mało wody w układzie, szybko się nagrzewa. Dużo gniazdek, ładne tynki wewnętrzne, fajne rozprowadzenia instalacji elektrycznej, wyprowadzenie wody na ogród (nie było w projekcie).

Pozdrawiam
      Przyszły mieszkaniec

• Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 28.07.11, 21:48
        Piotr, my (II etap) w załączniku do umowy nie mamy żadnego grzejnika, nawet w mieszkaniu. W projekcie wykonawczym grzejniki są w mieszkaniach, na klatce na piętrze nie ma. Ciekawe, jak to u nas będzie.
        Ps. Nie mieli wam oddawać mieszkań do 30-06?
        • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.11, 23:31
          Podobno na klatce maja byc elektryczne grzejnki :( zobaczymy jak to wyjdzie kosztowo. W I etapie też były montowane okna przed wylaniem ostatnjej warastwy posadzek, ale nie ma prześwitów. Mieszkania miały być do 30.06,ale zaczeli niestety oddawać jakoś od tego terminu - pewnie przez te piwnice. oby sie z tym uporali szybko, bo poźniej to my bedziemy mieli problem z wilgocią i stęchlizną w domach :(
        • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.tktelekom.pl 29.07.11, 15:41
          Zaczęli oddawać mieszkania troszkę później bo mieli problem z przyłączeniem gazu do posesji. Nam akurat było korzystniej ze względu na kredyt i wolne terminy podwykonawcy na wykończenie mieszkania. Ale udało im się zmieścić w wyznaczonym czasie. Terminów dotrzymują.
          Grzejniki w umowie przedwstępnej ja kazałem sobie dopisać ręcznie już na samym akcie, bo też nie było.
          A Grzejnik na klatce schodowej po prostu być musi i w umowie mam napisane, że będzie elektryczny.
          A koszty ogrzewania klatek schodowych przypuszczam, że pójdą w koszty administracyjne.
          • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 10:00
            A co powiecie na to, że mieszkania są o ok. 2 metry mniejsze niż wynika to z umowy? Mają zwracać kasę. Jak można wybudować coś niezgodnie z projektem?
            • Gość: Phantom Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 04.08.11, 11:27
              Jasne, ze mozna. Po to sa wlasnie zapisy w umowach przedwstepnych, regulujace wzajemne rozliczenia klient-deweloper na wypadek gdyby metraz okazal sie wiekszy lub mniejszy. Inna sprawa, jak taka niemala w koncu roznica swiadczy o deweloperze.
              • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 04.08.11, 15:22
                To wynika z tego, że doszły tynki - przelicz dł. ścian x 1 lub 2 cm grubości tynków i na całym mieszkniu wyjdzie trochę tego :) Pieniądzę powinni oddać więc będzie dodatkowa kasa na wykończenie :)
              • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 04.08.11, 20:15
                My w umowie przedwstępnej początkowo mieliśmy tylko zapis, że "strony umówiły się na cenę przedmiotu umowy na kwotę xxx brutto", czyli nawet nie było zapisu ile kosztuje metr mieszkania. Uparliśmy się na dodatkowy zapis, co będzie się działo w przypadku zmiany powierzchni mieszkania. Ale łatwo się nie chcieli na to zgodzić - patrzyli na nas jak na kosmitów wydziwiających przy każdym paragrafie umowy :). Pytanie, co w przypadku, kiedy ktoś nie ma takiej klauzuli? Na jakiej podstawie ma dochodzić zwrotu pieniędzy?
                • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.11, 09:04
                  W umowach jest określona kwota brutto, ale za daną powierzchnię. Wydaje mi się, że tutaj akurat nie powinno być problemu. Skoro się umawiasz, że płacisz tyle za daną powierzchnię to jeśli oferują ci mniejszą to płacisz mniej. Każdy sąd Ci przyzna rację.
                  Co do tynków to wybaczcie, ale budowlańcy chyba sami powinni doliczyć ileś cm na tynki stawiając mury. Poza tym nie wydaje mi się, aby przeliczenie grubości tynków na powierzchnię dało aż 2 metry!
                  Druga sprawa to kwestia ogródków. Na oko widać, że też mają mniejszą powierzchnię niż wynikało to z umów. Plac zabaw dla dzieci też będzie mniejszy niż wynikało to z planów bo okazało się, że jest za blisko zabudowań. Wszystko jest mniejsze. Odległości między budynkami są mniejsze, budynki są mniejsze jedyne co jest większe to osiedle samo w sobie. Miało być kameralne osiedle 7 domków a teraz okazało się, że powstaje III etap i kto wie, czy tylko na tym sie zakończy. Więcej domków to większy ruch i hałas. Poza tym (podobno, nie wiem na 100%) droga między osiedlami planowana jako ul. Platanowa będzie drogą należącą do gminy, a nie do dewelopera. Pytanie kiedy gmina będzie chciała dać kasę na zrobienie nawierzchni i jak długo będziemy jeździć po piachu?
                  Kolejna rzecz: pokażcie mi elementy drewniane na budynkach, które miały "dodać smaku". Drewno jest chyba droższe od materiału, który już jest. Zwrócą za to kasę? "Kameralność i elitarność"...to chyba jakiś żart. Oczywiście deweloper będzie się bronił tym, że informacje podane na stronie www mają charakter poglądowy, ale ... to właśnie na podstawie tych informacji podejmowana jest decyzja o zakupie, czyż nie? Panie Begier, robi Pan niezłą antyreklamę swojej firmy.
                  • Gość: Phantom Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 05.08.11, 12:03
                    Co do drogi osiedlowej, to normalna praktyka jest jej przekazywanie przez dewelopera (lub pozniej, przez wspolnote mieszkancow) na rzecz gminy. Jest to celowe z kilku wzgledow:
                    - miasto bierze na siebie oswietlenie, odsniezanie, konserwacje (koszty wcale niemale),
                    - miasto bierze na siebie odpowiedzialnosc za ewentualne nieszczesliwe wypadki na tej drodze w znaczeniu jesli ktos spoza osiedla zlamalby na nieodsniezonej drodze nalezacej do wspolnoty noge zima, to skarzy wspolnote. Jesli droga zostanie przekazana gminie, to skarzy gmine.

Wazne zeby wymoc na deweloperze wykonanie tej drogi i postawienie oswietlenia. Inaczej gmina moze nie chciec jej nawet za darmo - tak tez czesto sie dzieje.
                    • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.11, 12:40
                      Wiesz może jak mamy to wymóc? Każdy podpisuje odbiór swojego własnego mieszkania.
                      • Gość: Nowy lokator Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.11, 12:28
                        Dla mnie kwestia jest bardzo prosta: nie powinni zabierać się za budowę nowego etapu jeśli nie skończyli pierwszego lub mają jeszcze wiele do poprawienia.
                        Do dzisiaj na stronie internetowej jest mowa o elementach drewnianych, które niestety zostały zastąpione tynkiem - podobno jest to tańsze w utrzymaniu ale nie chce mi się wierzyć, że wybierając właśnie ten produkt kierowali się dobrem mieszkańców. Decydując się na zakup mieszkania zwróciliśmy uwagę na drewno a teraz nigdzie go nie ma.
                        Odnośnie metraża otrzymaliśmy informacje, że koszty zostaną zwrócone. Zastanawiam się tylko czy także za zminiejszony metraż garażu dokładnie się z nami rozliczą bo są mniejsze o 0,5 metra a w stosunku do całej powierzchni to naprawdę dużo.
                        • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.static.icpnet.pl 25.08.11, 08:57
                          Ja mam zarezerwowane mieszkanie w 3 etapie i niedługo podpiszę umowę. Warto by było założyć jakieś forum platanowego tak jak zrobili to mieszkancy os. natura w Biedrusku - jeśli oczywiście znajdzie się jakiś lokator z żyłką informatyka i odrobiną wolnego czasu, pozdr.
                          • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 25.08.11, 09:00
                            Po co zakładać nowe forum, skoro jest te na którym właśnie piszemy?
                            • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 25.08.11, 12:09
                              żeby było ładniej ;)

A tak na poważnie, jak wyglądają Wasze (czyli lokatorów z I etapu) obecne przejścia z deweloperem? Osuszyli, poprawili, oddali kasę za zaniżony metraż, itp., itd.? Czy mają wszystko gdzieś?
                              Bo nie wiem, czy już teraz im suszyć głowę (II etap) i sprawdzać ich co chwilę, czy jeszcze sobie dać trochę luzu.
                              I z ciekawości - jak tam się faktycznie mieszka?
                              • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 25.08.11, 16:53
                                Właśnie! Jak tam się mieszka? Zakończyły się już odbiory? Wszystkie problemy zostały rozwiązane (są rozwiązywane) po myśli mieszkańców?
                                • Gość: marlena Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 22:05
                                  mieszkańcy I etapu chyba teraz się wprowadzają więc pewnie czasu brak na jakieś info z ich strony.
                                • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.11, 08:26
                                  Dwa tygodnie temu w piwnicach I etapu jednak skuwano tynki, których nie dało się osuszyć a w etapie II nadal chodziły nagrzewnice, zobaczymy z jakim skutkiem.
                                  • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 26.08.11, 08:49
                                    Jak wygląda sytuacja z metrażem? Jest mniejszy niż planowano i deweloper zwraca pieniądze?
                                    • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.11, 09:21
                                      Jestem z II etapu więc nie wiem jak została rozwiązana kwestia zwrotu pieniędzy za mniejszy metraż. Liczę, że mieszkańcy I etapu udzielą paru informacji.
                                      • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 26.08.11, 10:22
                                        Witam

Jeżeli chodzi o zwrot pieniędzy za mniejszy metraż, to przy podpisaniu II umowy notarialnej mają zwracać różnicę. Wszystko wyjaśni się na początku września - wtedy mają ruszyć tematy aktów notarialnych.
                                        W piwnicach prace trwają - skuli ściany i na dodatek posadzki, aż do fundamentów :( niestety przez to nie możemy korzystać z piwnic. Nadal czuć tam wilgoć - w mieszkaniach trochę też.
                                        Deweloper stara sie wywiązywać ze wszystkich poprawek, ale czasami słabo to wychodzi - raczej z winy podwykonawców, którym nie chce się robić poprawek. Dlatego przy odbiorach trzeba BARDZO dokładnie wszystko sprawdzić, zanotować itd. - najlepiej z jakimś fachowcem jechać na odbiór.
                                  • Gość: Oszukany Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 10:55
                                    Dziwię się że na forum prawie nikt nie pisze o problemach po odbiorze 1 Etapu, o zalanych piwnicach , o zalewanych i mokrych ścianach w budynku nr 9, o zalewanym systematycznie sufitach w mieszkaniach w budynku nr 3 i bzdurnych odpowiedziach developera że naprawili a zalewanie to grawitacja bo woda musi jakoś wyjść ???? To dlaczego nadal zalewa ??? O mokrych narożnikach w budynkach ??? O tym że w budynku nr 1 i 2 zalewa piwnice a teraz zima i zero możliwości poprawy ??? Ludzie trzeba walczyć o swoje , jak naprawią teraz dachy, balkony ? Jeśli chcecie bieżących informacji piszcie na mój adres allegro@biznespoczta.pl a na pewno odpiszę
      • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 11.02.12, 09:23
        Dostales w koncu te wkladki patentowe do zamkow? Jak rozmawialam z ludzmi, ktorzy kupili od Atanera, zawsze dostaja nowe wkladki po zakonczeniu robot wykonczeniowych i wyjsciu wszystkich ekip z mieszkania
        • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 11.02.12, 10:21
          Zażądaj przy odbiorze wymiany na nowe (nierozpakowane) wkładki. Uprzyj się i już. Wszystko zależy od Twojej asertywności.
    • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 18:44
      Odbieram mieszkanie na Os, Platanowym w II etapie. Czy pomiary mieszkania- by sprawdzić metraż- muszą być dokonane przez firmy specjalistyczne? Jak się później domagać zwrotu kosztów, żeby dweloper je uznał. Pozdrawiam sąsiadów
      • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 28.08.11, 23:12
        My będziemy odbierać mieszkanie z inspektorem nadzoru budowlanego (dla nas tak jest bezpieczniej, zwróci uwagę na te szczegóły, na które trzeba, poza tym pomiar pomiarowi nierówny) a akcie notarialnym, który dostaliśmy do podpisania, była wymieniona norma, wg. której zostanie dokonany ostateczny pomiar powierzchni; w naszym przypadków jest to powierzchnia liczona już z tynkami; uparliśmy się, żeby w naszym akcie notarialnym było napisane, jakie są nasze, a jakie dewelopera obowiązki w przypadku zmiany metrażu. Więc dla nas podstawą będzie akt notarialny umowy przedwstępnej. Nie wiem jakie zapisy są w Twoim akcie notarialnym. Pozdrawiam.
      • Gość: KM Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 15:33
        Oni sami podają Wam metraż rzeczywisty przy odbiorze mieszkania - w naszym przypadku był o 1,6 m2 mniejszy niż w umowie przedwstępnej.
    • Gość: AB Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.poligrafia-sj.pl 29.08.11, 12:05
      Niestety informacje się potwierdzają - ma być IV etap naszego osiedla :( szeregowce :((( kameralne osiedle ( 2 etapy ) rozrosło się o III i niebawem IV etap :(

cytat z forum:
      "informacja z gazety "TerazDom.info"-tabela ofert rynku pierwotnego, nr 33/11 z 18 sierpnia; dzwoniłem i pani ds.sprzedaży potwierdziła-"szeregowce będą położone prostopadle do ul. Stefańskiego- realizacja po III etapie Platanowego"
      • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.11, 14:16
        Uszczypnijcie mnie bo nie wierzę... Czy wiesz gdzie dokładnie mają być usytuowane te szeregowce? Może po drugiej stronie ulicy Stefańskiego? Na naszym "kameralnym" osiedlu chyba już się nie da nic więcej wcisnąć...?
        • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.poligrafia-sj.pl 29.08.11, 15:41
          Mam również nadzieję, że pod drugiej stronie - gdzie ta niedokończona hala, bo po naszej str brak miejsca. Trzeba chyba dopytać dewelopera, czy to na 100% i gdzie dokładnie, bo zaczyna się robić konkretne osiedle z tego co miało być małe i kameralne. Pewnie większość z nas wybrało to miejsce, bo miało mieć taki charakter, a nie inny. Z jednej str. plus, bo III etap będzie podobny do poprzednich, bo robi to ten sam deweloper - inny mógłby postawić jakąś szkaradę. Jednak szeregowce, to już przesada.
          • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.icpnet.pl 29.08.11, 20:47
            Szeregowce będą obok III etapu czyli po tej samej stronie ulicy, drzewa są już wycięte i pewnie niedługo zaczną się pracę, widziałem nawet projekt tych budynków...
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 29.08.11, 21:07
            Z tego, co wiem (mówiła nam to pani, która już tam nie pracuje), że szeregowce mają być właśnie za III czyli między Szkółkarską a Stefańskiego.
            Nie wiem, co będzie po drugiej stronie Stefańskiego, bo nie sprawdziłam: można sprawdzić (chyba) Urzędzie Gminy miejscowy plan zagospodarowania, a w ewidencji gruntów i budynków w PODGiK na Jackowskiego kto jest właścicielem tamtej działki z "ruinami". Jak nie będą chcieli podać właściciela (ochrona danych osobowych) - wystarczy ustalić numer księgi wieczystej i sprawdzić w księgach wieczystych kto nim jest (tu już nie patrzą na ochronę danych osobowych).
            Też myślałam, że będzie to kameralne osiedle; ale wcześniej nie sprawdziłam(liśmy) no i mamy :)
            Jak komuś się chce czytać to proszę:
            to jest pierwotna uchwała Rady Gminy (z załącznikami):
            bip.suchylas.pl/uploads/bip/1869/XLIX4622010.pdf
            bip.suchylas.pl/uploads/bip/1869/zal_1_XLIX4622010.pdf
            bip.suchylas.pl/uploads/bip/1869/zal_2_XLIX4622010.pdf
            tu jest uchwała zmieniająca - z załącznikiem:
            bip.suchylas.pl/uploads/bip/2097/IX_67_11.pdf
            bip.suchylas.pl/uploads/bip/2097/zal_IX_67_11.pdf
            a po drodze była jeszcze uchwała o miejscowym planie zagospodarowania (załączników nie wklejam bo ich za dużo):
            bip.suchylas.pl/uploads/bip/1696/XXXVI3202009.pdf
            • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 10:02
              Wejdźcie na stronę www.platanowe.pl. Deweloper już umieścił zmiany. Teraz jest już 15 kulkurodzinnych willi. Dodał III etap w wizualizacjach. Budynki III etapu mają spore gabaryty i coś mi się wydaje, że jeśli chodzi o liczbę mieszkańców to będzie pewnie 3/4 naszego I i II etapu. Jeśli jeszcze za III etapem mają być szeregowce to dla mnie jest to koszmar. Projekt dewelopera rozrasta się, będzie dodawał ca jakiś czas większą liczbę? Dla mnie to nie jest żadne kameralne osiedle. Będzie duży ruch samochodowy i większy hałas. Ciekawe co z miejscami parkingowymi? Czy to jest zgodne z prawem? Podczas podpisywania umowy przedwstępnej otrzymaliśmy rzut zagospodarowania przestrzennego osiedla platanowego. Było 10 willi a nie 15. Czy to oznacza, że deweloper nie wywiązuje się z umowy? Może ktoś z Was zna jakiegoś dobrego prawnika i mógłby to skonsultować?
              • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 30.08.11, 13:58
                cytaty z mojego aktu notarialnego (II etap):
                "pełnomocnik w imieniu u na rzecz spółki oświadcza, że dla terenu, na którym położona jest ww nieruchomość obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego zatwierdzony uchwałą Rady Gminy Suchy Las nr XXXVI/320/2009 z dnia 25-06-2009..." (czyli to jest ten mpzp, o którym pisałam wyżej)

"Strona kupująca oświadcza, że wiadomo jej, iż Spółka będzie realizowała na Przedmiotowej Nieruchomości oraz nieruchomościach sąsiadujących przedsięwzięcie budowlane polegające na budowie budynków wielomieszkaniowych wraz z infrastrukturą towarzyszącą, a także zobowiązuje się nie wnosić sprzeciwów w toku postępowań o wydanie stosownych decyzji administracyjnych dotyczących tego przedsięwzięcia."

Jeśli podpisaliście akt z takimi zapisami... (żeby była jasność, nie od razu zaczęłam się zagłębiać w uchwały Rady Gminy, więc też było to dla mnie lekkim zaskoczeniem ;) )
                • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.poligrafia-sj.pl 30.08.11, 14:14
                  W moim akcie jest :

" na opisanej wyżej nieruchomości Sprzedający buduje osiedle mieszkaniowe, które będzie nosiło nazwę „Osiedle Plantowe”, na podstawie uchwały Rady Gminy nr XLIX/462/10 z dnia 27 maja 2010 roku, stanowiące fundamentalną całość zgodnie z obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego i przyjętą przez sprzedającą Spółkę koncepcją architektoniczną według projektu budowlanego – projekt zagospodarowania terenu „Osiedle Platanowe” stanowiącym załącznik nr 2 do niniejszej Umowy"

Wg. załącznika nr 2 jest tylko etap I i etap II - nie ma w planie III i IV :(
                  • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 14:29
                    Kameralne osiedle... to jakiś koszmar a wystarczyło wszystkich poinformować że zamierzają budować trzeci i czwarty etap pewnie kilka osób zmieniłaby decyzję o zakupie. Z tego co się dowiedziałem to dla trzeciego etapu już brakuje miejsc parkingowych więc ciekawe jak to rozwiążą. Przed zakupem byłem w gminie zapytać o plan zagospodarowania przestrzennego obok osiedla i jeszcze na początku roku teren, na którym ma być IV etap był działką przemysłową a nie budowlaną.
                    Odnośnie I etapu to rzeczywiście rozkuwają piwnice ale zajmuje im to już kolejny miesiąc i końca nie widać. Usterki poprawiają ale z miesięcznym, niektóre z dwumiesięcznym terminem, więc zdecydowanie za wolno. Wszyscy kierownicy - bo jest ich kilku- rozkładają ręce i nie potrafią odpowiedzieć na większość pytań. Także już od samego początku pilnujcie aby wszystko było ok. bo później stracicie dużo czasu no i nerwów oczywiście.
                    Nawet po zmianie Pani, która zajmowała się sprzedażą cała obsługa posprzedażowa to jedna wielka porażka. A miała być to inwestycja pokazowa firmy Begier jako dewelopera - widać, że muszą się jeszcze wiele nauczyć.
                  • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 30.08.11, 14:38
                    Powołali się na odpowiednie uchwały - powinniśmy je sprawdzić (np. załączniki do uchwały, o której piszesz: bip.suchylas.pl/uploads/bip/1869/zal_2_XLIX4622010.pdf) powołali się na mpzp z 2009; w uchwale 462 masz już wrysowaną zabudowę wielorodzinną (MW).
                    To, że przed podpisaniem umowy tego nie sprawdziliśmy, to już niestety "nasza wina", nieznajomość prawa szkodzi, itp., itd... Według mnie ważniejsze są zapisy uchwał Rady Gminy, a nie załączniki do aktów notarialnych.
                    Co powinniśmy zrobić przed podpisaniem aktu? Sprawdzić mpzp, sprawdzić, kto jest właścicielem działki III etapu (domyślam się, że Begier), no i na tej podstawie domyślić się, że będzie budowane coś jeszcze (taki mały sarkazm)...
                    Przeczytaj uchwały, do których wyżej podałam linki, przeczytaj jeszcze raz akt notarialny, może znajdziesz zapisy podobne do tych, które cytowałam...
                    PS. Przed podpisaniem aktu "troszkę" pomęczyłam dewelopera, pozmieniałam niektóre zapisy ale i tak wszystkiego nie wyłapałam i zorientowałam się po fakcie :(
                    • Gość: Mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 15:01
                      Witam,

My to sprawdziliśmy ale chyba za wcześnie bo teren pod III etap należał jeszcze do tych Państwa, którzy mieszkają obok i pytaliśmy o plany rozbudowy - oczywiście zapewniono nas, że będzie to kameralne osiedle, czyli tylko I i II etap a tu proszę.
                      W akcie też zamieściliśmy kilka zmian ale podobnie jak u Ciebie, wszystkiego nie wyłapaliśmy.
              • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 30.08.11, 14:20
                Sprawdźcie proszę i wpisujcie, jaki jest zapis w Waszych aktach notarialnych odnośnie ilości wspólnot mieszkaniowych, z których będzie składał się zespół mieszkaniowy osiedle platanowe?; (u mnie - II etap - są wpisane 2 wspólnoty); myślę, że w pewnym momencie może być to dla nas sprawa kluczowa.
                • Gość: KM Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 14:33
                  U mnie - I etap - także 2 wspólnoty.
                  Myślicie, że to nam w czymś pomoże? w najlepszym przypadku pewnie tylko zmienią nazwę III i IV etapu na inne osiedle.
                  • Gość: Lokator Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 14:50
                    Zastanawiam się jeszcze nad terenem - w wizualizacjach i planie zagospodarowania terenu wszystko pokazane było na płaskim terenie. I etap budowy już pokazuje, że wszystkie mieszkania wybudowane są na innym poziomie. Wygląda to nieciekawie - sam wjazd na parking jest dość stromy co dla niższych samochodów pewnie stanowi problem. Większość ogródków również jest nierówna co może być bardzo niepraktyczne. Dwa budynki na środku osiedla postawione są 70 cm za nisko w porównaniu do pozostałych i jak to powiedział jeden z kierowników " ktoś się pomylił i tego już nie naprawimy". Czy ktoś orientuje się czy to jest zgodne z zasadami budownictwa ? czy mogli tak po prostu zrobić osiedle na kilku poziomach ? Ciekawe co będzie się tam działo jak przyjdą jesienne ulewy albo zimowe przymrozki.
                    • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 15:18
                      Masz rację. Te różnice w poziomach to tragedia.
                  • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 30.08.11, 14:52
                    W skrócie chodzi o wspólne korzystanie z infrastruktury osiedlowej (place zabaw, MIEJSCA POSTOJOWE) przez 2 wspólnoty mieszkaniowe, to znaczy, że trzeba z sensem "utworzyć" te wspólnoty - czyli I etap - jedna wspólnota, II etap - druga wspólnota. A nie np: I i II etap - jedna wspólnota, a III i IV - druga... Bo wtedy rzeczywiście będzie nieciekawie i wtedy będzie można powiedzieć, że celowo zostaliśmy (I i II etap) wprowadzeni w błąd przez dewelopera.
                    Tak więc I etap niech uważa na pierwsze spotkanie wspólnoty :)
                    Jeśli III i IV etap będzie nazywał się inaczej, to raczej nie ma problemu, bo służebność mamy wpisaną tylko w przypadku ulicy Platanowej.
                    • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 15:15
                      Sprawdzę zapisy w swoim akcie i dam znać. Co do wspólnot: z tego co pamiętam to właśnie I etap to miała być jedna wspólnota a drugi-druga. Obie wspólnoty powinny mieć możliwość do korzystania z części wspólnych np. plac zabaw dla dzieci, miejsca postojowe. Granica między I a II etapem jest, moim zdaniem, tylko umowna. Co do korzystania z infrastruktury osiedlowej: wydaje mi się, że III etap, a tym bardziej IV miejsca wokół siebie ma mało. Skąd wiecie, że kolejne etapy nie będą korzystać z naszego? Plac zabaw w III etapie wydaje się być bardzo mały a mieszkań sporo, będą korzystać z naszego? Nie chcę, żeby to zabrzmiało niegrzecznie, ale nie lubię chałasu za oknem. Nic przeciwko dzieciom nie mam (mam brzdąca), ale wiem co to znaczy zgraja rozrabiaków za oknem. Nigdy też nie podobały mi się osiedla strzeżone, zawsze kojarzyły mi się ze snobizmem, ale... Po prostu marzyła mi się ucieczka od miasta i właśnie małe kameralne osiedle...Z góry przepraszam przyszłych lokatorów III i IV etapu, nie mam żalu do was ale do dewelopera.
                      • Gość: MK Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 15:25
                        Ja sądzę podobnie.
                        Zależy mi abym po powrocie z pracy nie musiała szukać miejsca do zaparkowania a jeśli III i IV etap zacznie korzystać z naszych miejsc to rzeczywiście może być mały deficyt. Mam nadzieje, że określenie przynależnych miejsc postojowych wystarczy. Z tego co pamiętam to na mieszkanie przypadają 2 miejsca postojowe - jeśli się mylę to proszę mnie poprawić bo już sama nie jestem pewna.
                        • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 15:26
                          Nas poinformowano, że 1,5 miejsca na 1 mieszkanie
                        • Gość: marlena Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 16:15
                          my również otrzymalismy informacje, że 2 miejsca postojowe na 1 mieszkanie.
                          • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.poligrafia-sj.pl 30.08.11, 16:28
                            My dostaliśmy informację, że 1,5 miejsca na mieszkanie, ale chyba dochodzą jeszcze garaże i wiaty, więc może wyjdzie po 2 miejsca. Wydaje mi się, że by uniknąć problemu parkowania aut z III i IV etapu, można przypisać miejsca do mieszkań i je osznaczyć nr rejestracyjnym lub mieszkania. Może to jakieś rozwiązanie bedzie. Wydaje mi się, że deweloper musi zapewnić odpowiednią ilość miejsc mieszkańcą III i IV etapu. Wg. wizualizacji III etapu mają tam parkingi i garaże, a mieszkań nie ma dużo, więc oby się pomieścili na swoich miejscach :)
                            • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.static.icpnet.pl 31.08.11, 09:42
                              Osiedle rzeczywiście Ooogromne, Rataje normalnie się zrobiły ;) Myślę ze nawet po III i IV etapie developer może utrzymywać, że osiedle jest kameralne. Ja przynajmniej w Poznaniu i okolicy mniejszego nie widziałem... Z tego co wiem będą 2 wspolnoty I z II i III z IV etapem. Śmieszne są te obawy, że na placyk z I etapu przyjdzie dziecko z III :D - najlepiej 2-metrowy mur postawić, sami malkontenci, ciekawe jak poźniej będzie :) a pan Kowalski z III zaparkował na naszym parkingu, żądam satysfakcji!! A pan Nowak chodził po naszym chodniku... nie przesadzajmy...
                              • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 10:17
                                Uderz w stół...Takiego postu można było się spodziewać po kimś kto kupił mieszkanie w III etapie. Twoja sytuacja jest inna. Ty kupując III etap wiedziałeś o I i II a podejrzewam, że nawet o IV. To po pierwsze. Po drugie: jest różnica między osiedlem na Ratajach a kameralnym zespołem 10 willi... Większość z nas, czyli I i II etapu, zdecydowała się na zakup licząc, że będzie miała mało sąsiadów i to wcale nie chodzi o wrogość do innych ludzi. A co do placyku dla dzieci: placyk został zmniejszony ponieważ okazało się, że gdyby był wybudowany zgodnie z planem to byłby za blisko budynków i nie spełniałby norm, wiedziałeś o tym? Wybacz, ale pewne rzeczy deweloper zmniejsza a inne zwiększa...Cieszę się, że jesteś zadowolony, ale ciekawe jak byś się czuł gdyby po drugiej stronie Stefańskiego na wprost twoich okien powstało kolejne osiedle.
                              • Gość: marlena Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 11:21
                                teraz nie będzie można napisać własnych spostrzeżeń, żeby nie urazić nikogo z III i jak sie okazuje IV etapu ;) od razu pada słowo malkontenci, a przecież nikt wrogo nie jest nastawiony. Najlepszy jest deweloper najpierw wpisał 10 kilkurodzinnych willi teraz 15 a za dwa tygodnie 25, a przy tak dużym popycie na mieszkania na tym osiedlu, to może zlikwidują cmentarz i bedzie V etap . Więc nasze rozmowy w sumie niepotrzebne ;) bo może być gorzej :)
                                • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.static.icpnet.pl 31.08.11, 11:54
                                  Tak kupiłem mieszkanie w III etapie :) i powiem szczerze, że poczułem się dyskryminowany :) Słyszałem, że Begier jest mocno zainteresowany terenem po drugiej stronie Stefańskiego (tam gdzie ta ruina) i V etapem... ale tam jest też inny plan z. p. - pod firmy i drobną działalność przemysłowo-gospodarczą... Ja mówiąc szczerze wolałbym osiedle...
                                  • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 12:15
                                    I całe szczęście, że tam osiedla nie będzie. Ty wolisz osiedle, a ja - firmy, które stoją puste po 16-tej i nie pracują w weekendy. Przejdź się ul. Stefańskiego po 16-tej, zero ruchu. Gdyby tam było osiedle to właśnie od 16-tej ruch by się zaczął.
                              • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 31.08.11, 12:40
                                Ten placyk to pikuś. Może jeszcze żłobek założymy :) Ja się boję o miejsca postojowe, cieszyłam się, że WRESZCIE nie będę musiała na nie polować. I może moja radość była przedwczesna... Nam deweloper mówił, że miejsca nie będą oznakowane. Mamy 2 samochody, "domyślam się", że nie tylko my. Już widzę te wyścigi po pracy, kto wcześniej dojedzie :)
                            • Gość: Mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 12:38
                              Garaże i wiaty to osobna sprawa - trzeba było za nie zapłacić dodatkowo i to nie małe pieniądze. Także jeżeli otrzymaliśmy informacje, że mają być 2 miejsca na mieszkanie to tak powinno być. A jeśli ktoś sobie dokupił wiatę czy garaż to ma dodatkowe miejsce. Przypuszczalnie po to właśnie ludzie dokupili wiaty bo chyba innych funkcji nie spełniają.
                              • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 12:46
                                Zgodnie z rzutem zagospodarowania terenu umieszczonym na stronie mają być 93 miejsca postojowe, mieszkań I i II etapu ma być 54 - też informacja ze strony. Wychodzi 1,72 miejsca na mieszkanie.
                                • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 31.08.11, 13:05
                                  Tu się zgadzam. Ale ile miejsc ma być na etap III i IV? Jakoś nie mogę tej informacji znaleźć (galopująca ślepota). Z wizualizacji "na oko" wygląda, że dużo mniej. Jeśli będą dwie wspólnoty (I+II etap) oraz (III+IV etap), to III i IV etap MA PRAWO korzystać z tych "naszych" miejsc 93 parkingowych. A wtedy średnia miejsca postojowego na mieszkanie może ulec zmianie.
                                  • Gość: Mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 13:28
                                    Pytanie czy mogą sobie połączyć tak po prostu te wspólnoty bo o ile dobrze pamiętam to akt notarialny dotyczył ściśle określonych działek budowlanych, na których miały powstać dwie wspólnoty i na pewno nie było tam mowy o terenie na którym powstaje III a tym bardziej IV etap.
                                    • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.poligrafia-sj.pl 31.08.11, 14:20
                                      Jak ktoś wczoraj mądrze napisał – musimy mieć 1 wspólnotę na I etap i 2 wspólnotę na II etap. Reszta nie powinna nas interesować. Większość z nas ( myślę, że 95% ) nie miała żadnej informacji o III i IV etapie. Zarówno Gracjan jak i Begier informowali o 2 etapach, o 1,5 miejsca na mieszkanie i tego trzeba się trzymać. A czy Begier postawi jeszcze V, czy VI etap, to i tak nie mamy wpływu na to. Ważne by trzymać się naszych ustaleń z czasu negocjacji i podpisywania umów. Myślę, że podobnie jak my ( I i II etap ), tak jak i pozostali ( III, IV … ) nie chcemy zamieszania. Na I i II etap były pe widziane 94 miejsca i plac zabaw, a III i IV etap musi walczyć o swoje z deweloperem – by mieli wystarczającą ilość miejsc i odpowiednią infrastrukturę. Nie ma co się denerwować do przodu, tylko poczekać i na spotkaniu mieszkańców wszystko dokładnie ustalić, by nie było później problemów.
                                      • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.static.icpnet.pl 31.08.11, 14:51
                                        Mnie nurtuje jeszcze jedna rzecz, jak osiedle będzie odgrodzone od ul. Stefańskiego i Szkółkarskiej (oczywiście poza przylegającymi ogródkami) bo jeśli to ma być tylko taki drewniany parawan-płot jak od frontu I etapu (Szkółkarska) to troche mizernie... Rozumiem również, że jeśli ul. Platanowa należy do gminy to nie można postawić na wjeździe bramy np. otwieranej pilotem (dla mieszkancow)...
                                      • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 31.08.11, 15:43
                                        1. My przy podpisywaniu aktu umowy przedwstępnej nie mieliśmy informacji o kolejnych etapach...

2. Tu krótki artykuł o tworzeniu się wspólnot mieszkaniowych (nie wiem czy zgodny z obowiązującym obecnie prawem, zainteresowani sobie sprawdzą):
                                        mieszkaniowa.e-wiedza.info/jak-zalozyc-wspolnote-mieszkaniowa.html
                                        3. Wychodzi mi na to, że przed pierwszym spotkaniem wspólnoty mieszkaniowej (w założeniu etap I) warto byłoby się spotkać (mieszkańcy I i II etapu) aby spróbować przyjąć wspólne stanowisko odnośnie sposobu postępowania na pierwszym spotkaniu wspólnoty dla obu wspólnot (jak się komuś kojarzy z Alternatywami 4 i spotkaniami lokatorów, to sorry). Tylko, że takie spotkanie ma sens, jak już I etap będzie w większości zamieszkany, bo przecież nie wszyscy na to forum wchodzą (chociaż obawiam się, że przedstawiciel dewelopera - tak), a im więcej będzie osób na takim spotkaniu, tym lepiej.
                                        Gracjan opowiadał nam przy którymś spotkaniu, że ma takiego "fajnego pana", który raz-dwa przeprowadzi takie pierwsze spotkanie. Bo się na tym zna itp., itd. No i jak tak zrobią, to już nas zupełnie ugotują.
                                        I też od Gracjana wiemy, że jedna wspólnota miała być na I etap, a druga na II etap. Ale to były tylko słowa pana zajmującego się sprzedażą nieruchomości.
                                        Podsumowując: trzeba się trochę rozeznać w temacie wspólnot; dobrze przeczytać nasze akty notarialne, zaciągnąć porady prawnej (a najlepiej zaciągnąć zaprzyjaźnionego prawnika na spotkanie wspólnoty) i nie dać sobie kitu wcisnąć. :)
                                        Czego i sobie i Wam życzę....
                                        • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.icpnet.pl 31.08.11, 16:23
                                          A propos miejsc parkingowych w III etapie. 38 miejsc postojowych + 2 dla niepełnosprawnych, 12 garaży. Razem 52. Z tego co liczę w III e. jest 26 mieszkan czyli 2 miejsca na mieszkanie... IV etap będzie miał swoje...
                                          • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.11, 19:42
                                            My też - zarówno u dewelopera jak i w biurze nieruchomości - mieliśmy informację tylko o 1 i 2 etapie budowy (I etap -pierwsza wspólnota, II etap -druga wspólnota). Miało to być małe, kameralne osiedle składające się z 10 budynków tzw. willi miejskich. -tak jak na schemacei w umowie przedstępnej. Czujemy się oszukani przez dewelopera, tym bardziej, że oprócz 4 dodatkowych budynków i szeregowców -z tego co wiem- Begier wykupił również teren przy Stefańskiego naprzeciw naszego osiedla, tam gdzie teraz jest zrujnowana hala. Niestety dopiero teraz dokładnie przeczytałam umowę i nie możemy mu tego zabronić - chyba że nie macie tej klauzul w waszych umowachi! Zastanawiam się tylko, czy nie moglibysmy wspólnie walczyć o obniżenie ceny mieszkań ze względu na ten zastosowany kruczek prawny. Na standard mieszkania a więc i na cenę ma wpływ również otoczenie -a tu takie zmiany!
                                            Jesteśmy za wspólnym spotkaniem przed podpisanie umowy końcowej bez przedstawiciela biura nieruchomości i dewelopera, ale mile widziana by była osoba prawnika! - odbieramy w II etapie. Pozdrawiamy!
                                            • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 31.08.11, 21:09
                                              1. Według mnie taki zapis to nie był kruczek prawny :( można było dopytać "co poeta miał na myśli"; my pytaliśmy, dostaliśmy odpowiedź dotyczącą kończenia II etapu. No ale na piśmie tego nie mamy. Ogólnie w momencie, kiedy zaczęłam analizować zapisy aktu przed jego podpisaniem, to się Gracjan z miłą panią Joanną, a później jeszcze dodatkowo z notariuszem, zaczęli na mnie "lekko"denerwować. Więc coś było jednak na rzeczy.
                                              2. Co do działki po drugiej stronie Stefańskiego.
                                              Jeśli ktoś z Was będzie w Starostwie na Jackowskiego, to warto by było iść do Powiatowego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej (ten sam budynek) i sprawdzić numer KW oraz właściciela działek 472/8 i 472/24 oraz działek obok. Wystarczy informacja ustna, nie trzeba kupować wypisu i wyrysu. Taka informacja powinna kosztować kilkanaście złotych.
                                              Ja nie sprawdzę bo chwilowo jestem uwięziona w domu.
                                          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 31.08.11, 21:10
                                            No jeśli by tak miało być, to tragedii nie ma...
                                        • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: 195.6.68.* 01.09.11, 10:41
                                          Informacja dla wszystkich stresujących się lokalizacją 4 etapu: wczoraj przejeżdżałem obok osiedla i z tego co widać teren pod 4 etap jest przygotowywany za 3 etapem, a więc będzie się znajdował po tej samej stronie ulicy Stefańskiego co etap 3. Naprzeciwko bez zmian - nadal ruina :)
                                          • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 10:52
                                            Aw, skąd masz informacje, że Begier wykupił teren z halą? Lambre pisał, że plan zagospodarowania przestrzennego jest inny niż mieszkaniówka...I pytanie do Lambre: sprawdzałeś te plany w gminie?
                                            • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:47
                                              O tym ze teren naprzeciw z halą należy do Begiera - to informacja ustna (niesprawdzona jeszcze przez nas w rejestrach)od osoby ktorej nie chcę "wsypać" bo przecież deweloper też czyta nasze forum!. Szeregowce rzeczywiście powstają z boku budynkówn 3 etapu, między Szkółkarską a Stefańskiego, gdzie już wykarczowali drzewa.
                                              • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.static.icpnet.pl 01.09.11, 15:34
                                                Informacje na temat planu z. p. działki z ruiną mam od pracownika dewelopera i wiem również, że deweloper mocno chodzi za tym tematem... i może go w końcu wychodzi. Ale gmina wtedy musiałaby jakąś uchwałą zmienić przeznaczenie działki a czy to jest do zrobienia? Pewnie jest...
                                                • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.static.icpnet.pl 01.09.11, 15:45
                                                  Znalazłem np. działeczkę bliżej cmentarza dom.gratka.pl/tresc/407-6867655-wielkopolskie-suchy-las-stefanskiego.html#22c36563e9587265,1 ale tez przeznaczenie przemysłowe wiec sadze ze cala Stefanskiego to taka sucholeska specjalna strefa ekonomiczna...
                                                • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 15:54
                                                  To może powinniśmy się spotkać i udać razem do gminy? Może ktoś z Was już był? Boję się, że deweloper może jednak temat wychodzić. Cały świat kręci się wokół kasy więc mnie już nic nie zdziwi. Może złożył już jakiś wniosek i czeka na jego rozpatrzenie? Może protest z naszej strony odniósłby jakiś skutek? Miało być kameralnie, mieliśmy uciec od zgiełku...
                                                  • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 01.09.11, 19:03
                                                    Tak, jak pisałam wyżej, trzeba sprawdzić właściciela działek po drugiej stronie Stefańskiego (ja nie mogę jeszcze co najmniej miesiąc, bo jestem przywiązana do łóżka); sprawdza się to na Jackowskiego (dokładnie gdzie i jak napisałam wyżej);
                                                    Żeby zmienić mpzp muszą (powinny) być przeprowadzone konsultacje społeczne, czyli najpierw projekt jest wykładany do publicznej wiadomości, przeprowadza się konsultacje, niektóre wnioski przechodzą, niektóre nie i wtedy dopiero uchwała Rady Gminy o zmianie mpzp (trochę słabo w tym siedzę więc jak coś przekręciłam to sorry).
                                                    A poza tym istnieje sobie coś takiego jak ustawa o dostępie do informacji publicznej i chętnie z niej skorzystam :) Jak już to zrobię to Was poinformuję.
                                                  • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 14:53
                                                    Wydział na Jackowskiego, o którym mowa jest czynny najdłużej w poniedziałek - do 16:30. Ja niestety nie zdąże dojechać bo pracę kończę po 16-tej, a na razie na zwolnienie liczyć nie mogę. Może ktoś z przyszłych mieszkańców będzie miał bliżej.
                                                    PK - życzę szybkiego powrotu do zdrowia:-).
                                                  • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 16:15
                                                    Byłam dziś w Powiatowym Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej na Jackowskiego. Niestety nie udzielają informacji dotyczących właścicieli działek w Suchym Lesie. - zasłaniają się ustawą o ochronie danych. Na tereny obejmujące I, II ,II i IV etap zabudowy jest zgoda Rady Gminy na zabudowę wielorodzinną..Na tereny naprzeciw Stefańskiego jeszcze nie. Dlatego trzeba obserwować jakie uchwały będą dyskutowane lub uchwalane w najbliższym czasie.
                                                  • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 07.09.11, 23:10
                                                    Jeśli zasłonili się ustawą o ochronie danych osobowych - to dobrze: znaczy to, że działka powinna należeć do osoby prywatnej; no chyba, że są tak rygorystyczni, że jeżeli należy do firmy prywatnej to też nie powiedzą, gdyby działka należała do gminy lub Skarbu Państwa, to powinni udzielić takiej informacji. Ogólnie informacja powinna być chociaż taka: osoba/firma prywatna, lub Gmina/Skarb Państwa. Jak odesłali zupełnie bez informacji - to zdecydowana przegina.
                                                    Ale niestety - co urząd, to urząd i każdy ma swoje interpretacje.
                                                  • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IV etap IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 07.09.11, 23:12
                                                    Platanowiec, dzięki :) Staram się jak mogę ;)
    • Gość: lamdre piec gazowy IP: *.static.icpnet.pl 05.09.11, 15:22
      Czy ktos z Was zmieniał piec gazowy? W iii etapie deweloper montuje piece viessman vitopent 100 (jakoś tak) przepływowy i zastanawiam się czy nie zmienić na taki z zasobnikiem...
      • Gość: LEOBUD Re: piec gazowy IP: 31.61.60.* 19.09.11, 19:04
        Puki czas zleć obraz termiczny budynku. Przy tak kiepsko wykonanym ociepleniu straty ciepła nabiją ci w ciągu kilku lat kilkadziesiąt tysięcy niepotrzebnej straty. Obraz z kamery termicznej może być podstawą reklamacji ocieplenia.
        • Gość: sąsiadka Re: piec gazowy IP: *.cable.net-inotel.pl 13.02.12, 18:18
          witam my już po odbiorze:) w sumie ok,tylko podłoga na klatce tak śliska że prawie bym orła wywinęła:)pozdrawiam i piszcie a jeśli chodzi o kaloryfery to podobno wspólnota zadecydowała że ich nie będzie na klatkach w sumie trochę jest racji bo miały być między dwoma parami drzwi i to jest bez sensu powinny być w środku między mieszkaniami a tego projekt niestety nie przewiduje :(i jest na klatce strasznie zimno.
          • Gość: ak Re: piec gazowy IP: *.internetia.net.pl 13.02.12, 20:19
            Witam Sasiadko, a czy to zimno na klatce ma przelozenie na zimno w pokojach, ktorych sciana graniczy z klatka schodowa? Nawet nie wiem czy te sciany sa ocieplone jak zewnetrzne? A ta posadzka na klatkach to juz latem budzila groze ;-)
          • Gość: pk Re: piec gazowy IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 13.02.12, 21:34
            A pisałaś wcześniej, że jest mnóstwo usterek. Usunęli bez problemu?
            Posadzka na klatce też mnie przeraża. Jakoś nie widzę chodzenia po niej z małym dzieckiem na rękach :(.
            Jeśli chodzi o wspólnotę - to w sumie trochę dziwnie, przecież wspólnota się zebrała już po oddaniu mieszkań, to jak mogli decydować o kaloryferach? Deweloper zostawił instalację kaloryferów w gestii wspólnoty?
            PS. A my będziemy oddzielną wspólnotą przecież.
          • Gość: ab zimno w mieszkaniach IP: *.enel.pl 14.02.12, 11:36
            Witam Sasiadko, a co z wianiem w naroznikach pokoi? Czym to jest spowodowane, bo rozumiem ze juz jestes po poprawkach wynikajacych z zastrzezen przy odbiorze. Kiedy ma byc spotkanie wspolnoty II etapu?
            • Gość: sąsiadka Re: zimno w mieszkaniach IP: *.cable.net-inotel.pl 14.02.12, 20:46
              witam troche wieje ale nie jest źle tzn.sprawdzane było i wiało 2 tyg temu jak było -20 stopni a odbierałam wczoraj jak było 0:)wiec moze dlatego mniej wiało,usterki poprawili w większosci zostały na prawde drobiazgi które poprawiają,nie wiem kiedy zebranie wspólnoty a my z pierwszym etapem podobno mielismy byc jedną wspólnotą.pozdrawiam
              • Gość: pk Re: zimno w mieszkaniach IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 14.02.12, 20:51
                Ja mam w akcie, że będą 2 wspólnoty (akt powstawał przed ujawnieniem kolejnych etapów osiedla); poza tym I etap to inna działka. I też nie wiem na jakiej podstawie byśmy mieli dołączyć do wspólnoty I etapu.
    • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 08.09.11, 10:12
      Czy lokatorzy, którzy już zamieszkali na osiedlu mieli problem z odbiorem? Jak została rozwiązana kwestia mniejszego metrażu?
      • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 08.09.11, 10:24
        Z samym odbiorem nie ma problemu, jeżeli chodzi o błędy, usterki, to pewnie w każdym mieszkaniu są inne i indywidualnie trzeba przeglądać - najlepiej z jakimś fachowcem !
        Z mniejszym metrażem jest tak, że będą oddawać pieniądze - trzeba mieć tylko pismo z banku ( jeśli kupione na kredyt ) na czyje konto ma być przelana różnica - ich, czy Twoje.
        • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 13:27
          Możesz uściślić o co chodzi z pismem z banku? To chyba dotyczy sytuacji gdy ktoś brał 100% kredytu?
          • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 08.09.11, 13:39
            W tych czasach, chyba żaden bank nie daje kredytu na 100% wartości - trzeba mieć wkład własny, a i tak bank jest właśnicicelem mieszkania. Jak pisałem, trzeba deweloperowi przedstawić pismo z banku kredytującego mieszkanie z informację, na czyje konto ma zostać przekazana różnica - czy na konto banku, czy na konto osoby kupującej mieszkanie. Begier nie ma takiego pisma, bo każdy bank ma swoje wzory. Więc idziesz do banku, mówisz o co chodzi i oni dają odpowiednie pismo.
            • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 13:58
              OK, dzięki za wyjaśnienia.
              Wiesz już jaka wyszła dokładnie różnica w metrażu Twojego mieszkania? Ile było zapisane w akcie ile jest teraz?
              • Gość: AB Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 08.09.11, 14:34
                Begier wysyła pisma z dokładnym wymiarem mieszkania oraz kwotą. u mnie wyszło ponad 1m2 mniej
                • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 14:43
                  a jak duże masz mieszkanie? Przepraszam za dociekliwość, ale różnica >1 metra jest inna w przypadku mieszkania o kubaturze 45 metrów i inna w przypadku 72 metrów...
          • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 18:24
            Kto ze strony dewelopera potwierdza ewentualny mniejszy metraż ?
        • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 28.01.12, 14:23
          witam,dzisiaj byłam na budowie ponieważ niedługo mamy odbiór drugiego etapu,jestem załamana:(po pierwsze metraż mniejszy duży pokój o całe 10cm,wnęki na drzwi za małe wiec drzwi nie wejdą,rysy na szybach,kontakty i gniazdka opaćkane,kibelek 7 cm nie w tą stronę wiec wstając będę walić głową w kaloryfer:)z gniazdka cieknie mi woda nie wiem jakim cudem i generalnie mogłabym jeszcze wymieniać długo co trzeba poprawić:(pozdrawiam wszystkich
          • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 28.01.12, 20:23
            a największy problem to że wieje pod oknami i w narożnikach mieszkania :(
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 29.01.12, 00:26
            Ale przecież takiego mieszkania nie odbierzesz. Po pierwsze dobrze sprawdź umowę, po drugie weź inspektora nadzoru budowlanego - znajdzie więcej usterek niż Ty. Na odbiorze spisujecie usterki wraz z terminem ich usunięcia. Najprawdopodobniej będą Ci wciskać, że masz podpisać odbiór a oni usuną usterki już po odbiorze. Nie zgadzaj się na to. Nie wiem jak masz w umowie, ale jeśli masz tynki gipsowe maszynowe, to ściany muszą być gładkie, sprawdź jeszcze piony i poziomy, czy możesz zamknąć zawór gazu, jak wygląda elewacja na balkonie, jak wygląda piwnica.
            Sama nie odbieraj mieszkania. Zainwestuj w inspektora nadzoru budowlanego, to co jemu zapłacisz zwróci Ci się kilkakrotnie. Jeśli nie uda Ci się umówić inspektora na Twój termin odbioru, to go przełóż. Zresztą w piśmie, które Begier wysyła jest taka informacja. Pozdrawiam
          • Gość: Mariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 30.01.12, 09:40
            Nie mogę się doszukać w wykazie wyposażenia mieszkania czy powinien być programator temperatury w pokoju do sterowania pracą kotła. W moim mieszkaniu takowego nie ma...zakup we własnym zakresie? Lokatorzy, którzy już odebrali mieszkanie - jak było u Was?
            • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 30.01.12, 13:34
              właśnie byłam ze znajomym który jest kierownikiem budowy ale nie na naszym osiedlu:)on znalazł te usterki ja bym połowy nie zauważyła:)niestety chyba w umowie jest tak ze muszę podpisac odbiór a oni w ciagu 21 dni naprawią usterki inaczej mogę byc obciążona kosztami zwłoki w oddaniu lokalu :(
              • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.12, 14:46
                nie mam przed soba umowy, ale z tego co pamiętam to rzeczywiście nie możesz odmówić odbioru jeżeli usterki są mało znaczące (dokładnego sformułowania nie pamiętam). Trudno chyba nazwać wyciek wody z gniazdka czymś mało znaczącym...
                • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 30.01.12, 15:43
                  Nie możesz odmówić odbioru w przypadku, gdy usterki nie mają wpływu na dalsze prace związane z wykończeniem. W naszym przypadku jest (między innymi) tak, że są odchylenia w pionie o 1 cm na 2 metrach i to w taki sposób, że nie jest możliwe osadzenie ościeżnicy, czyli taka usterka wpływa na wstrzymanie naszych prac. Biorąc pod uwagę pozostałe usterki nie możemy odebrać mieszkania, bo gdzie się nie ruszyć, tam jest coś do poprawki. A poza tym płacimy za mieszkanie, które ma być zgodne z polskimi normami. Ponadto, to czego nie wyegzekwujesz od dewelopera (np. zgodzisz się na krzywą ścianę) będzie musiało być naprawione przy wykończeniówce - będziesz płaciła za materiały i robociznę żeby tę krzywą ścianę doprowadzić do takiego stanu, że będzie można położyć płytki. Jeżeli u Ciebie woda leje się z gniazdka, to trzeba znaleźć miejsce, gdzie ta woda się zebrała i odwiercić. A przecież woda się nie zebrała w gniazdku, tylko przez gniazdko wypływa - no to jak chcesz pomalować ścianę, która za chwilę będzie nawiercana? Jak ułożysz drewnianą podłogę? Dobrze przeczytaj umowę i egzekwuj swoje.
                  • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 31.01.12, 07:44
                    u nas akurat ściany są proste tak zawzięcie je prostowali ze ściany są grubsze niestety o 3-4 cm masakra,przez co mam mieszkanie mniejsze o 2m2:(

• Gość: AndRiej Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 31.01.12, 17:19
                      Czytajac o skali problemow i czestotliwosci ich wystepowania u nabywcow oraz potencjalnym rozroscie osiedla, odnosze wrazenie ze nie jest to najbardziej fartowna inwestycja. A zapowiadala sie dobrze rok temu!
                    • Gość: agnesk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.12, 20:04
                      My odebraliśmy już mieszkanie w poniedziałek, było trochę usterek, ale deweloper ma je poprawić. Mój podwykonawca już pracuje. Trzymam tylko kciuki żeby nie zadzwonił że znalazł jakąś usterkę której my nie zauważyliśmy....
            • Gość: piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 01.02.12, 20:31
              Zakup we własnym zakresie. Na szczęście jest EUROSTER 2026 TX bezprzewodowy.
              Kosztuje niewiele i działa z naszymi piecami.
    • Gość: Marek Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 31.61.60.* 19.09.11, 18:57
      Chcieliśmy z żoną zobaczyć to osiedle i ruszyliśmy tam prosto z pracy (pracujemy na Taczaka). Dojazd zajął nam 1,5 godziny. Dziękuję.......
      • Gość: Gość Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 20.09.11, 09:24
        To dziwnie jakoś jechalełeś, bo ja z Dębca jadę 25 min. mimo remontów. Trzeba wiecieć tylko jak to wszystko ominąć
    • Gość: mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 21.09.11, 22:26
      Witam

Czy ktoś z Was podpisywał już akt notarialny? czy macie jakieś uwagi do niego ?
      • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 22.09.11, 09:16
        Na nas jeszcze nie czas. Ale biorąc pod uwagę błędy, niedopowiedzenia, klauzule niedozwolone, inne kwiatki, które mieliśmy w umowie przedwstępnej, można w ciemno założyć, że podobnie będzie w umowie sprzedaży. Zawsze warto skonsultować taką umowę z prawnikiem, który zajmuje się nieruchomościami, wtedy będzie wiadomo CO tak na prawdę się podpisuje.
        My umowę przedwstępną negocjowaliśmy z deweloperem, ale jakbym chciała wynegocjować niektóre zmiany (umowa bardziej chroni dewelopera, a nie nas, ogólnie jest "nierówna"), to w ogóle byśmy tej umowy nie podpisali. Ale taki jest urok umów z deweloperami...
        • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.11, 08:31
          Czy komuś z Was udało się zdobyć informację w gminie czy został zmieniony plan zagospodarowania przestrzennego z "przemysłówki" na "mieszkaniówkę" tam gdzie stoi zrujnowana hala?
          • Gość: LeonBud Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 28.09.11, 08:03
            Radni nie zmienią planu zagospodarowania ze względu na rozrastający się cmentarz (przepisy). Dodatkowo szykuje się rozbudowa stacji wyładowczej PKP. Jednym słowem oprócz fatalnej infrastruktury drogowej mamy szereg kolejnych niedogodności. Baaardzo trudno będzie sprzedać w przyszłości te mieszkania. Proszę się trzy razy zastanowić przed kupnem. Są lokalizacje za mniejsze pieniądze (np. Kiekrz) gdzie mamy do czynienia z normalnymi władzami czyli z jakąś perspektywą na dalsze lata. Nie wiem czy Państwo zapoznali się z mapami. Teren kościelny jest ogromny i z pewnością cmentarz będzie się gwałtownie powiększał. Pobliska kolej i fatalny dojazd to zbyt wiele dla większości zaiteresowanych.
            • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 10:53
              Pytanie było skierowane do obecnych i przyszłych mieszkańców Platanowego, a nie do konkurencji dewelopera...
              Co do samej odpowiedzi to jakoś nie chce mi się wierzyć, że cmentarz może aż tak się rozrosnąć. Między zrujnowaną halą a cmentarzem jest jeszcze firma. Ją też cmentarz wchłonie...?
              • Gość: Marek Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.11, 09:20
                Cmentarz na pewno się rozrośnie w obie strony. Lasek przy zbiorniku wód deszczowych też jest kościelny. Z przekwalifikowaniem działek to też prawda. Minimum 50 m od cmentarza do budynku mieszkalnego.
                • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.11, 11:50
                  Byłeś w urzędzie gminy i widziałeś tę uchwałę o przekwalifikowaniu? Znasz jej numer?
                  • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 29.09.11, 13:11
                    Taki sam IP Marka jak i LeonBud jest oczywiście zbiegiem okoliczności...W najbliższym czasie śmiertlność w gminie Suchy Las utrzymie się na tym samym poziomie, stąd biorąc pod uwagę postęp medycyny nie spodziewałbym się szybkiej ekspansji cmentarza w stronę budynków mieszkalnych...:) spałbym raczej spokojnie (no może nie aż tak spokojnie jak dalecy sąsiedzi z cmentarza)...:)
                    • Gość: Marek Wojtera Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 30.09.11, 09:44
                      Cmentarz nie należy do parafii z Poznania. Łatwo policzyć jak będzie wyglądał za 10 lat ze średnio 5 pochówkami na tydzień. Nie wiem co ma moje IP do tego że się wpakowaliście w niesprzedawalne mieszkania :(
                      • Gość: Marek Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 30.09.11, 09:45
                        Naturalnie chciałem powiedzieć że NALEŻY DO PARAFII Z POZNANIA
                        • Gość: Kostucha Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.11, 20:06
                          Parafianie Marku odczep się od mojego cmentarza, mieszkasz gdzieś w okolicy?, uważaj bo przyjdę po Ciebie!
          • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 02.10.11, 12:38
            Nie ma się czego obawiać. Planowana jest budowa krematorium co przy dzisiejszej technologii to zero uciążliwości. Tak jak wspomniano pas bezpośrednio przylegający do cmentarza nie może być przeznaczony pod budynki mieszkalne. Cieszmy się że nie są planowane obiekty produkcyjne tylko krematorium.
            • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.11, 08:16
              Mam prośbę. Od dawna używam nicku "Platanowiec". Czy możesz wymyślić swój własny skoro chcesz wziąć udział w dyskusji? Z góry dziękuję.
              • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 08.10.11, 16:36
                I co z tymi aktami notarialnymi ?? Jakieś uwagi ??
    • Gość: XXX Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.play-internet.pl 09.10.11, 01:36
      Co to za zagadka? Dwie kulki i armatka..?

Mafia z Bournemouth
      • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.static.icpnet.pl 18.10.11, 12:24
        Co za bzdura z tym cmentarzem i niesprzedawalnymi mieszkaniami. Ja uwazam ze wcale nie jest blisko, do tego są tam firmy oddzielające teren. Czy ktoś widział osiedle w Naramowicach koło cmentarza? - tam sytuacja jest powazniejsza bo z balkonu mozna znicze zapalać... a mieszkania szybko znalazły nabywców. Po drugie cmentarz to bardzo spokojne miejsce i mi nie przeszkadza, a jak ktoś jest nekrofobem czy zabobonny to juz jego problem...
    • Gość: lamdre Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 22.10.11, 11:32
      Ach, jeszcze jedne ciekawe info (źródło mało wiarygodne ale...): byłem dziś na budowie i wdałem się w dyskusję z robotnikami, oświadczyli że pan Begier kupił już tą działkę po drugiej stonie ulicy z tą ruiną i chce tam postawić, uwaga... market. Tam nie dostanie pozwolenia na mieszkaniówkę, ale market podobno wpisuję się w miejscowy PZP. Choć dla mnie lokalizacja na sklep mało ciekawa, ale plan uważam szatański...
    • gobo71 Pytanie do mieszkańców I etapu 22.10.11, 22:57
      Ruch na forum trochę zamarł, ale może ktoś to jeszcze czyta. Pytanie w sumie do mieszkańców I etapu: Jak sprawują się piece viessmann vitopend 100, które miały być zamontowane i czy takie właśnie są zamontowane i o jakiej mocy?
      Poszukałem trochę informacji w necie i znalazłem sporo niepochlebnych informacji nie tyle na temat pieców, co obsługi serwisowej szczególnie pogwarancyjnej - jest strasznie droga.
      Co do pieca, to podobno spada dosyć mocno ciśnienie wody przy jednoczesnym korzystaniu z dwóch kranów, wiem że taki spadek jest nie unikniony, ale czy jest on aż tak drastyczny? Dużo zależy od ciśnienia zewnętrznego.
      Podobno również ciężko na tym piecu utrzymać stałą temperaturę wody, biorąc np. prysznic, często się wyłącza i włącza. Rozwiązaniem jest zasobnik.
      I powiedzcie jak radzi sobie z ogrzewaniem.
      Jeżeli możecie podzielić się swoimi opiniami to będę wdzięczny :).

Pozdrawiam.
      • Gość: lamdre Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.static.icpnet.pl 25.10.11, 10:35
        Widzę, że z I etapu nikt nie odpowiedział. Ja zamierzam wymienić piec na Vaillant aqua plus 282-7 z zasobnikiem...
        • gobo71 Re: Pytanie do mieszkańców I etapu 25.10.11, 12:00
          ale już we własnym zakresie?
          • Gość: lamdre Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.static.icpnet.pl 27.10.11, 10:23
            Tak, developer odejmie mi cenę swojego pieca i ja kupuję sam piec w sklepie instalacyjnym, a sąsiad z II czy III etapu??
            • gobo71 Re: Pytanie do mieszkańców I etapu 27.10.11, 10:35
              z II. Jak możesz napisać dlaczego wybrałeś vaillant a nie viessmanna, chodzi mi o podstawowe różnice, ja mam doświadczenie jedynie z junkersem, to będę wdzięczny.
              Pozdrawiam
              • Gość: lamdre Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.static.icpnet.pl 27.10.11, 11:10
                Wiesz co, podstawowa różnica to zasobnik 20 l w Vaillancie. Piece przepływowe mają to do siebie, że nie mozna łatwo ustawic stałej temp. (przynajmniej ja takie mialem doswiadczenia) ktos ci wodę odkręci w kuchni i juz ci letnia leci pod prysznicem. Naczytałem też się wielu negatywnych opinii w necie o tym modelu developerskich, byłem tez u przedstawiciela Viessmana i ten Vitopent to jest najnizsza półka... Nie jestem krezusem, ale piec kupujesz na 20-30 lat wiec wole dołozyc i miec spokoj... oczywiscie ten Viessman pewnie wystarczy, tez da sie zyc...
                • gobo71 Re: Pytanie do mieszkańców I etapu 27.10.11, 11:22
                  ten zasobnik jest wbudowany w piec? i jak możesz podać różnice w cenach tych 2 piecy. Też myślałem o zasobniku, 20 l to niewiele ale spadek ciśnienia nie będzie już tak wielki, a osobny zasobnik to znowu zajmuje sporo miejsca
                  • Gość: lamdre Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.static.icpnet.pl 27.10.11, 12:03
                    Tak, wbudowany. www.ceneo.pl/272449, mysle ze roznica w cenie to ok. 2 tys. zł, nie wiem czy zasobnik ma wpływ na ciśnienie w tego typu piecach...
                    • Gość: Phantom Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.poligrafia-sj.pl 27.10.11, 13:43
                      Piec z zasobnikiem to dobre rozwiazanie, oczywiscie jesli macie na takowy miejsce. Nie wiem natomiast na ile zasobnik zaledwie 20 litrow zapobiegnie zmianie temperatury wody przy rownoczesnym korzystaniu z kilku jej zrodel.
                      Co do Vaillanta, to wraz z Viessmannem tworza duet najlepszych producentow. Ja mialem kiedys Vaillanta, tyle ze byl piekielnie glosny, to pamietam. Jak sie wlaczal w lazience, to bylo slychac na cale 60-metrowe mieszkanie. A zima wlaczal sie dosc czesto, bo musial dogrzewac mieszkanie.
                      • Gość: easy Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.ip.netia.com.pl 31.10.11, 10:12
                        Spadek ciśnienia po otwarciu dwóch żródeł będzie zawsze.Zależy głównie od średnicy rur. (Wątpie by deweloper zasosował coś innego niż najtańsze). Zasobnik to oszczędność gazu gdy korzystamy często i krótko z cieplej wody podczas dnia.(np firma) Ja osobiście posiadam Junkersa z zasobnikiem 5l o sprawności ~ 120% i mam włączoną funkcje eko czyli wyłączone podtrzymywanie zasobnika.(ciepla woda leci po kilku sec.) Największa oszczędność jest przy przewymiarowaniu grzejnikow. (Nowoczesne piece są najekonomiczniejsze pracując przy niskich temp. płynu). Piec kupiłem za niecałe 3000 a rachunek za gaz (dom 130m2) nigdy nie dobił 700 zł za 2 m-ce zimą. Nie dajcie się nabić w balona. Często proste urządzenie jest najskuteczniejsze.
                        • Gość: Jakś Re: Pytanie do mieszkańców I etapu IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 06:58
                          Zgadzam się. Piec o dużej sprawności + grzewanie ,,podłogowe'' w ścianach gwarantujące utrzymanie temp. przy temp cieczy max 50 stopni . Ale głownie oszczędności trzeba szukać w ociepleniu. Każdy tysiąc wydany w tą stronę się szybko zwróci. Jako że są to budynki robione ,,na sprzedaż'' proponuje sąsiadom wynająć zimą firmę z kamerą termiczną by wyłapać mostki i wyegzekwować na deweloperze naprawę ocieplenia.
    • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 13.01.12, 10:15
      Już niedługo Begier będzie oddawać do użytku II etap inwestycji. Na co warto zwrócić uwagę przy odbiorze? Co po tych kilku miesiącach użytkowania I etapu się popsuło/popękało/pozaciekało itp.? Na co istotnego przy odbiorze nie zwróciliście uwagi?
      Pozdrawiam
      • Gość: A.B. Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.poligrafia-sj.pl 13.01.12, 10:24
        Ogólnie nie jest źle :) pękają sufity - ale to normalne i będą poprawiać, jak się budynki "ułożą" . Trzeba zwrócić uwagę na szyby w oknach - sporo rys ! reszta, to pewnie kwestia indywidualna. POWODZENIA !
    • Gość: Oszukany Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 23:37
      Dziwię się że na forum nikt nie pisze o problemach po odbiorze 1 Etapu, o zalanych piwnicach , o zalewanych i mokrych ścianach w budynku nr 9, o zalewanym systematycznie sufitach w mieszkaniach w budynku nr 3 i bzdurnych odpowiedziach developera że naprawili a zalewanie to grawitacja bo woda musi jakoś wyjść ???? To dlaczego nadal zalewa ??? O mokrych narożnikach w budynkach ??? O tym że w budynku nr 1 i 2 zalewa piwnice a teraz zima i zero możliwości poprawy ??? Ludzie trzeba walczyć o swoje , jak naprawią teraz dachy, balkony ? Jeśli chcecie bieżących informacji piszcie na mój adres allegro@biznespoczta.pl a na pewno odpiszę
      • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 09:38
        Co ze wspólnotą I etapu? Skoro to jest problem dotyczący wielu mieszkań to dlaczego nie skierujecie pisma (z żądaniem dokonania napraw) do dewelopera podpisanego przez wszystkich mieszkańców I etapu? Z drugiej strony ten post to cenna uwaga, czekamy na odbiór II etapu...
        • Gość: Oszukany Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 10:39
          Pisma zostały skierowane , trzykrotnie robili balkony , suszyli ściany ale znów dalej są ślady wilgoci , które pojawiają się po każdym deszczu. Rozmawialiśmy w kilku sąsiadów o tym by się spotkać na wspólnym zebraniu wspólnoty ( choć zarządca wspólnoty i ta firma to firma powiązana z firmą Begier ). Damy znać co dalej .
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 26.01.12, 17:02
            Co to znaczy, że robili balkony? Pękające płytki? Coś z elewacją?
            Jeśli chodzi o mokre ściany po każdym deszczu, to czy to nie jest wina przeciekającego dachu?
            A przy odbiorze II etapu sugeruję dobrze sprawdzić, czy piony trzymają pion czy są jak po kilku piwkach :) bo chyba panowie od tynków coś narozrabiali.
        • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 23.01.12, 12:47
          a propos odbioru II etapu - jest znany już termin? Czy można się spodziewać podobnych problemów jak w I etapie?
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 23.01.12, 17:49
            Z tego co wiem w tym tygodniu mamy dostać informację z terminem odbioru technicznego.
      • Gość: Dariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 23.01.12, 12:49
        a jaki był problem z balkonami? usterki chyba jakoś usuwają, bo zewnętrznie jak patrzy się na budynki z pierwszego etapu to specjalnie nie ma się do czego doczepić...a może to kwestia dokładności oglądania? :)
        • Gość: Marcin Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 23.01.12, 13:41
          Deweloper czeka na rozwój sytuacji bo naprawa izolacji przeciwwilgociowej całej inwestycji to spory koszt i utrudnienie dla mieszkańców (odkopywanie fundamentów, osuszanie, ponowna izolacja) . W każdym razie naobiecuje wszystko by nie dopuścić do tego przed odbiorem 2 etapu. Sytuacja jest niewesoła bo wilgoć to również powoli penetrujący ściany bardzo trudny do całkowitego zlikwidowania grzyb. Grzyb to alergie i choroby oddechowe zwłaszcza u dzieci ! Radził bym też zlecić niezależne badanie gruntu. Na Borówkowej zgolili trzcinę i fundamenty kamienicy wielorodzinnej budowali w wodzie !!!! W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest żądanie wycofania się z umowy i pokrycia strat przez dewelopera.
    • kredyty.hipoteka01 Re: Suchy Las Osiedle Platanowe - kredyty 28.01.12, 18:22
      Witam Państwa,

Wszystkim zainteresowanym kupnem mieszkania/domu proponuję największy wybór ofert kredytów hipotecznych na rynku. Dostępne wszystkie typy kredytów: kredyty z dopłatami (Rodzina na Swoim), standardowe kredyty hipoteczne na zakup, budowę oraz remont
      i wykończenie nieruchomości. Każdego Klienta traktuję indywidualnie i wybieram najkorzystniejsze oferty banków. Zapewniam kompleksową obsługę procesu kredytowego na terenie Poznania i okolic. Bezpieczeństwo Państwa danych gwarantuje mój pracodawca - jeden z największych pośredników finansowych. Nie pobieramy żadnych opłat i prowizji.

Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt ze mną pod numerem: 515 127 510
      Monika
    • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 09.02.12, 13:30
      witam,sąsiedzi z drugiego etapu napiszcie coś:)jak po odbiorze?zadowoleni?pozdrawiam
      • Gość: Mariusz Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.12, 21:31
        W naszym przypadku jedynie drobne usterki...Wydaje się ze nie spotkały nas szczęśliwie problemy jakie mieli (maja) inni piszący na tym forum. Nie pozostaje nic jak eksploatowac i na bieżąco obserwować czy wszystko funkcjonuje w mieszkaniu poprawnie. Metraż zgodnie z zapowiedzią minimalnie mniejszy.
      • gobo71 Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 10.02.12, 08:14
        Jeszcze nie odebraliśmy, ale na dniach odbierzemy. Większych usterek nie ma. Byliśmy dosyć częstymi gośćmi na Platanowym i kontrolowaliśmy na bieżąco. Wykonano wszystkie nasze zmiany i zalecenia. Jedyną usterką, była porysowana rama okna, prawdopodobnie przy ściąganiu taśmy ochronnej, jakiś mądry pomógł sobie nożem, zgłosiliśmy do wymiany. Są drobne pęknięcia sufitu, ale to normalne przy świeżych budynkach i będą się jeszcze na pewno pojawiać nowe. Wilgoci jak na razie nigdzie nie widać, zobaczymy jak puszczą lody :). Piwnice były osuszane i na razie jest ok.
        • Gość: Maria Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 10.02.12, 14:43
          W sumie jesteśmy zadowoleni. No może ciut zimno w mieszkaniu mimo gorących kaloryferów. Tylko ten dojazd do poznania - TRAGEDIA :(
          • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 10.02.12, 23:01
            jak budynek nr 6? sa powazne usterki? mozecie polecic kogos dobrego z nadzoru budowlanego, zeby pomogl przy odbiorze? ostanio bylem na forum w lipcu i pisalem o wodzie w piwnicy w budynku nr 3; przeraza mnie lektura calego forum - zarzuty co do powierzchni mieszkan, jakosci izolacji, zaciekow, rur szpecacych korytarz, podrapanych okien, popekanych sufitow, ogrzewania klatek schodowych, miejsc parkingowych, utraty kameralnosci osiedla, i tego co ma powstac po drugiej stronie ul.Stefanskiego... teraz jest mroz, ale jak pusci co bedzie w piwnicy budynku nr 6
            • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 10.02.12, 23:06
              czy wiecie jakie zarzuty trzeba przedstawic, zeby zerwac umowe z deweloperem - odzyskac wplacone pieniadze + odsetki karne
              • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 10.02.12, 23:18
                bylem dzis w Urz.Gminy i mily pan powiedzial, ze o dzialke "z ruinami" toczy sie od 20 lat sprawa dot. wlasnosci i konca nie widac, ale plan zagospodarowania mowi, ze jest to powierzchnia "P/U" produkcyjno - uslugowa, dzialalnosc na obszerze tej dzialki nie moze przekraczac / wychodzic poza jej obszar, ale jak np. halas zamknac na granicy kraweznika? , jak zauwazyl pan urzednik przepisy nie mowia kto ma zasponsorowac np ekran dzwiekoszczelny; z kolei w urzedzie w centrum Poznania pan urzednik mowi, ze w calym tym obszarze jest mozliwa tylko zabudowa mieszkalna do okreslonej wysokosci
        • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 10.02.12, 23:32
          Gobo 71 jak odbierzesz to opisz prosze ewentualne problemy, a nie lepiej poczekac do roztopow?
          • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 11.02.12, 00:15
            tak sie naczytalem, ze spac nie moge.... a moze drodzy sasiedzi z etapu I i II sie spotkamy bez "pomocy" zarzadcy na uslugach dewelopera, np w Estelli kolo plywalni; z tego co widze to nalezy nam sie kaska za bledy dewelopera, moze to wyegzekwowac i zainwestowac np w ogrodzenie terenu i bramy, zeby chronic nasze parkingi, oczywiscie najpierw naprawa razacych niedorobek; kazdy inny pomysl mile widziany, jest pozno, wiec rano pewnie wpadniecie na lepsze rozwiazania
          • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 11.02.12, 10:33
            ak, po pierwsze (niestety) nie jest tak, że możesz sobie poczekać do wiosny na obiór mieszkania; w umowie masz zaznaczone, że wyznaczają Tobie termin odbioru, a jak nie przystąpisz to wyznaczą kolejny. Jeżeli przekazanie mieszkania nie nastąpi z Twojej winy (będziesz się uchylać), to wyciągną wobec Ciebie konsekwencje, które masz zapisane w umowie przedwstępnej. Z tymi zarzutami i zerwaniem umowy to też nie jest tak prosto; musiałyby wystąpić rażące nieprawidłowości, deweloper by się tak łatwo nie poddał, wg. mnie sprawa skończyłaby się w sądzie. To nie jest tak, że powiesz, że masz wodę w piwnicy, zacieki i za małe mieszkanie i zrywasz umowę. Dobrze przeczytaj swoją umowę i zobacz co tam jest zapisane. Co najwyżej możesz nie odebrać mieszkania, nie przystąpić do podpisania umowy przyrzeczonej i zapłacić im odsetki karne. Najpierw idź na pierwszy odbiór (oczywiście z inspektorem albo innym kierownikiem budowy), zobacz co się u Ciebie dzieje, a potem zobaczysz, co dalej.
            • Gość: Platnowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 11.02.12, 12:39
              Ak, wiem, że Twój budynek jest najbardziej wysunięty do ul. Stefańskiego i rozumiem Twoje obawy, ale nie sądzę aby Twój scenariusz z hałasem kiedykolwiek się sprawdził, ekrany dźwiękoszczelne - duża przesada. Lewa strona Stefańskiego rzeczywiście jest zagospodarowana jako przemysłowa, ale przecież nie powstanie tam ogromny zakład produkcyjny z tirami jeżdżącymi pod Twoimi oknami. Przejdź się wzdłuż tej ulicy po godz. 16-tej, wszystkie firmy są zamknięte - cisza i spokój. Jedyna niedogodność to kilka razy dziennie przejeżdżają tam samochody z ogromną prędkością (niektórzy muszą zaszpanować), > 100 km na godzinę - nie żartuję. Uważam, że już teraz powinno się zgłosić do gminy aby założyli przynajmniej dwa garby. Co do ogrodzenia osiedla to raczej nie boję się o parkingi, ale o bezpieczeństwo głównie dzieci. Chyba widzieliście jaki jest spad terenu między budynkiem 6 i 7. Pomyślcie co się może stać kiedy dzieciom piłka poleci trochę dalej. Pobiegną za nim wprost na ulicę. Uważam, że pomiędzy śmietnikiem a budynkiem nr 6 powinna być zamontowana brama (nie zwykły szlaban bo dzieciaki i tak pod nim pobiegną dalej).
            • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 11.02.12, 12:53
              Jak patrzę na ten spad pomiędzy budynkami to zastanawiam się kiedy ktoś zimą złamie sobie nogę. Uważam, że deweloper nie zastosował podstawowych zasad bezpieczeństwa.
              Co do zarządy "na usługach dewelopera" to jest strasznie drogi, za mieszkanie > 60 metrów płaci się ponad 300 zł... Za co? I to mają być mieszkania bezczynszowe? Na ul. Omańkowskiej za 65 metrowe mieszkanie czynsz do zarządcy wynosi 141 zł. Przez pierwszy rok mamy związane ręce, ale po roku będziemy wnioskować o zmianę zarządy. Dostaliście liściki od zarządcy z ofertę aranżacji wnętrz? On ma zarządzać budynkami, a nie wykorzystywać naszych danych osobowych do dodatkowego zarobku. Uważam, że przed oficjalnym spotkaniem wspólnoty z zarządcą należy spotkać się nieoficjalnie tak aby nie zamydlił nam oczu tak jak to zrobił z I etapem.
              Mieszkańcy I etapu odezwijcie: jak rachunki za gaz i prąd? Czy to prawda, że są bardzo wysokie? Jak piwnice? Jak sprawuje się posadzka w korytarzu zimą - nie jest ślisko?
              • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 11.02.12, 14:33
                Taaak. Dostaliśmy liściki :) Ja im też wyślę liścik od siebie.
                Platanowiec, a co zarządca zrobił z I etapem? Pamiętam, jak pośrednik roztaczał wizje na temat ceny za zarząd - oczywiście miała być super niska ;).
                Ja też dołączam się do pytania o wysokość rachunków za prąd i gaz. No i też się zastanawiam czy się nie zabiję na tych śliskich płytkach na klatce schodowej.
                • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 11.02.12, 15:51
                  O wysokich rachunkach za prąd oraz wysokim czynszu wiem od jednego z mieszkańców I etapu. Co do czynszu to my również zostaliśmy poinformowani przez pośrednika, że ceny za zarząd wahają się od 2,7 do max. 3,0 zł za m2. Zatem za mieszkanie 60 metrowe powinien wynosić 180 zł max. Do tego dochodzi fundusz remontowy, ale przy nowych budynkach to powinny być grosze. Nikt rachunków mi nie pokazywał, ale nie podejrzewam o złą wolę i świadome wprowadzanie w błąd. Co do zamydlania oczu to podobno na spotkaniu I wspólnoty zarządca tak prowadził spotkanie aby temat wysokości jego stawek był poruszony na końcu kiedy wszyscy pragnęli wrócić już do domu.
                  Jeśli któryś z mieszkańców I etapu ma inne zdanie na w/w tematy i jeśli mamy mylne informacje to prosimy się podzielić. Bardzo byśmy chcieli aby to była nieprawda.
                  • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 11.02.12, 22:35
                    Witam,

Czynsz 1,8zł za metr + 0,5 zł na fundusz remontowy - razem 2,3zł. Za mieszkanie 50 metrów około 200zł płacę ale w tym są jeszcze śmieci (2 osoby i woda około 5m3./miesiąc). Kablówka około 130zł (INEA) i prąd około 200zł co jest dość dużo - właśnie wymieniam żarówki z budowlanych na energooszczędne, gaz teraz płaciłem 400złza jakieś 3 miesiące. Teraz pewnie będzie troszkę większy.

Na klatkach schodowych szczególnie przy minus 20 jest zimno a grzejników nie zamontowali. Zarządca stwierdził że to ogromny wydatek dla wspólnoty bo są elektryczne.
                    Ja osobiście uważam, żeby się takowe przydały i włączać je tylko poniżej jakiejś temperatury np. -10 bo przy -20 pojawia mi się w mieszkaniu w łazience na ścianie z kominami skroplona woda na skutek różnicy temperatur (klatka schodowa/mieszkanie).

Okna nie mają nawietrzników co jest minusem i mieszkania są za szczelne, na wiosnę będę musiał takowe zamontować.

Zarządca się nam nie podoba szczególnie jeśli chodzi o kwestię odśnieżania i utrzymania czystości na klatkach schodowych. Jesli tak dalej będzie to długo u nas na osiedlu nie będzie.

Pamiętajcie również o podlicznikach na wodę (ten kto ma ogródek bo po co płacić dodatkowo za ścieki). Taki licznik musicie sobie zamontować sami a Aquanet przy współpracy z zarządcą wam je zaplombuje.

Wilgoci w mieszkaniu nie mam ale po odbiorze osuszałem je około 3 tygodnie przemysłowym osuszaczem.
                    W piwnicach jest troszkę gorzej ale dziś byłem po jeden panel podłogowy który leży tam od października i jest suchy wiec nie jest aż tak źle.

Zwróćcie uwagę na porysowane szyby, najlepiej umyć je dokładnie jak najszybciej. Deweloper wymienia bez problemu.

I jeszcze jedno Zarządca ma fantazje aby zlikwidować zieleń wspólną i aby było jej jak najmniej poprzez powiększenie przydomowych ogródków. Ja osobiście się na to nie godzę , bo wspólne trawniki fajnie wyglądają i nie chcę mieć mieć co chwilę jakiegoś ogrodzenia.

A placu zabaw jak nie było tak nie ma . Ciężko im idzie zakończenie tej inwestycji.

A co do wkładek patentowych mi osobiście się nie udało wyegzekwować tego i wywołało burzę.
                    W protokole odbioru do dziś mam wpis wymiana wkładek... Musiałem wymienić sobie sam.

Pozdrawiam
                    Mieszkaniec I etapu.

• Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 12.02.12, 12:08
                      Dzieki Piotrze za cenne wskazowki. Co do wspolnej zieleni w pelni popieram Twoje zdanie. Trzeba naciskac na zarzadce, albo poradzic sie prawnika, jak zerwac umowe jesli zarzadca nie wykonuje naszych zalecen.
                    • Gość: Gość - I etap Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 12.02.12, 12:22
                      Posadzka na klatce schodowej jest naprawdę ślizga. Kiedy ostatnio wchodziłam do domu i miałam śnieg pod butami (co jest nieuniknione) prawie złamałam sobie nogę - szkoda słów - porażka. Natomiast wiele innych zarzutów jest bezsensownych - np. okna mieliśmy porysowane ale bez problemu wymienili, podobnie z żaluzjami. Ściany i sufity pękają ale przy nowych budynkach jest to nieuniknione - podobno są specjalne preparaty aby uniknąć pęknięć ale słyszałam ze nie zdają rezultatu.
                      • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 12.02.12, 12:51
                        wracajac do wilgoci to deweloper dobrze wiedzial jaki jest poziom wod gruntowych, a jak nie to zobaczyl to po wykopaniu dolow na fundamenty i powinien do tego dostosowac izolacje; a woda tam jest - wystarczy zapytac ludzi z Suchego Lasu, ktorzy uczestniczyli kiedys w pogrzebie na pobliskim cmentarzu, tam trumny zrzucane sa do dolow z woda....
                    • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 13.02.12, 22:10
                      Piotrze, widzę, że zarządca ma tendencję do zarządzania wspólnotą, zamiast nieruchomościami w imieniu wspólnoty. Przecież on świadczy usługi na waszą rzecz, a nie odwrotnie!
                      Pomysł z powiększeniem ogródków uważam za idiotyczny na całej linii. Zarządca zapewne wpadł na ten świetny pomysł po to, aby oszczędzić sobie kosztów i dodatkowej pracy.
                      A na jakiej podstawie miałoby dojść do powiększenia ogródków?
                      Jeśli chodzi o zamontowanie grzejników na klatkach, to czy zarządca przedstawił wam kosztorys inwestycji i dalszego użytkowania kaloryferów? Przecież to wy jesteście od decydowania a nie on.
                      Kiedy macie zebranie roczne wspólnoty? Jak tak dalej pójdzie, to widzę, że nie udzielicie zarządcy absolutorium...
                      Mam też kilka pytań do Ciebie:
                      1) w jakiej formie macie podpisaną umowę z zarządcą?
                      2) co jest wliczone w stawkę 1,8 za mkw? utrzymanie czystości, odśnieżanie, wynagrodzenie zarządcy i co jeszcze?
                      3) kiedy było zwołane pierwsze zebranie wspólnoty (tzn. po jakim czasie od wydania Wam mieszkań)?
                      4) czy macie podpisane samodzielne umowy z dostawcami mediów? chodzi mi o aquanet, pisałeś o podlicznikach i nie rozumiem za bardzo...
                      Z góry dziękuję za odpowiedzi.
                      Pozdrawiam
              • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 12.02.12, 12:21
                Platanowcu, musze pojechac i obejrzec dokladnie uklad terenu miedzy bud. 6 a 7. Plac zabaw widze, ze w powijakach-tez mialo byc inaczej. Z ktorego jestes budynku? Moze rzeczywiscie II etap sie spotka nieoficjalnie. Piszcie: wirtualny88@wp.pl
                • Gość: Gość - I etap Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 12.02.12, 12:27
                  Onośnie placu zabaw to rzeczywiście jakoś nie mogą tego zakończyć. Skoro mają problem z budową placu zabaw to nie powinni się zabierać za budowę mieszkań :). Zgodnie z umową plac zabaw powinien być skończony najpóźniej trzy miesiące po podpisaniu aktu notarialnego czyli mniej więcej w październiku. Z doświadczenia wiem, że można iść z tym do sądu i na pewno sprawa jest wygrana z takim zapiskiem ale komu chce się walczyć w sądzie o plac zabaw.
                  • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 12.02.12, 12:41
                    Jak na razie widze, ze to nie tylko plac zabaw, ale najwazniejsze problemy z zawigoceniem budynkow, obiecane grzejniki na klatkach, wkladki patentowe - co jest rutyna u deweloperow, niebezpieczne uskoki terenu - nie tylko dla dzieci podczas zabawy ale i dla doroslych w przypadku oblodzenia, sliskie posadzki klatek, zarzadca niespelniajacy naszych oczekiwac ... i cale mnostwo innych problemow A do sadu bedzie sie chcialo isc wszystkim, ktorzy szanuja swoje pieniadze / prace! Tym bardziej, ze nie bedzie to jedna osoba, ale grupa osob.
                    • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 12.02.12, 12:47
                      ludzie, ktorzy kupowali od Wechy [straszny partacz, a wilgoc taka, ze plytki nie chca sie trzymac scian] mowia zeby przy odbiorze mieszkania nawiercic sufity, zeby zobaczyc czy tymi otworami nie leci woda zamknieta w czasie budowy - podobno bardzo czesta sprawa i dotyczy mieszkan ponizej poziomu ostatniego pietra
                      • Gość: SĄSIAD Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 31.61.183.* 12.02.12, 14:36
                        Ja was ludzie nie rozumiem. Przecież za te pieniądze zamiast kisić się w zagrzybionych klitkach gdzie słychać jak sąsiad pierdzi za ścianą mieli byście fajny dobrze ocieplony ekonomiczny domek. Dwa razy więcej przestrzeni życiowej , dwa razy mniejsze koszta utrzymania i byli byście u siebie....
          • gobo71 Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 24.02.12, 10:37
            Witam

Jesteśmy już po odbiorze. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, mieszkanie bez większych usterek( jak na razie).
            Uważam, że część forumowiczów przesadza, co do jakości wykończenia a część popada w panikę z tego powodu ;).
            Pamiętajcie, że są to mieszkania deweloperskie, więc najwyższego standardu i najlepszych materiałów nie ma co się spodziewać. Ogólnie budynki wykończone są wg podstawowych standardów budowlanych, wiadomo, że zawsze znajdą się niedoróbki, zależy jaka ekipa brała się za robotę.

Błędy powstały już w samym projekcie: chociażby niedopasowanie projektu do spadków terenu, instalacje wodnokanalizacyjne biegnące po ścianach a nie w suficie czy kanałach, to w XXI w lekka przesada. Trzeba niestety obniżyć sufit w łazience, chociaż i tak większość z nas to zrobi.

Instalacje elektryczne też nie w każdym miejscu biegną tak jak "Bozia" przykazała, więc uważajcie gdzie wiercicie. Panowie psełdoelektrycy zawsze szukają jak najkrótszej drogi. Mieliśmy również pozamieniane gniazda w łazience, dla mnie to akurat żaden problem, już sobie pozamieniałem. Sprawdźcie również przekroje kabli w gniazdkach powinny być 2,5. U nas tylko przy oświetleniu jeden kabel jest 2,5 zamiast 1,5 - widocznie chłopakom zabrakło półtorówki ;). Co do elektryki to jeszcze jedna uwaga w piwnicach jest zasilanie oświetlenia 220V, wg mnie powinno być 12V, stwarza to możliwość nadużyć. Niektórzy podłączają np zamrażarki, lodówki, mają małe warsztaciki a za tą energię płacą wszyscy mieszkańcy. Taka moja uwaga zaczerpnięta z doświadczenia na innym osiedlu.

Co do ścian, to gładzie wykonane na 4 miejscami na 4+. Ktoś kto kiedyś sam robił ścianę na gładko wie, ze nie tak łatwo zrobić idealną ścianę. Kąty ścian zachowane, minimalne odstępstwa nie mające większego wpływu na układanie np. glazury.
            Instalacja wodna wykonana niestety z najtańszych materiałów (złączki plastikowe), dlatego przeróbki zlecam fachowcom aby mieć gwarancję.

Co do okien, to osadzone w pionie i poziomie. Ktoś na forum napisał, że wieje. Wynikało to pewnie z różnicy temperatur wewnątrz pomieszczenia i na zewnątrz. Nawet przy idealnie uszczelnionym oknie będziemy czuli jakby podmuch zimna od okna. Wg mnie i tak jest za szczelne, na pewno trzeba będzie zamontować nawiewniki w ramie, unikniemy w ten sposób osadzania się wilgoci w mieszkaniu. Teraz również zalecam rozszczelnienie okien, dopóki nie wyschną dobrze tynki, trochę wilgoci w murach się zakumulowało. Rolety okienne chodzą bez problemów.

Podłogi trzymają poziom, jedynie sufity w niektórych miejscach mają różnicę wysokości w granicach 1 cm.

Piwnice puki co suche (budynek 7). Chociaż wykończenie ścian pozostawia wiele do życzenia (wizualnie).

Okapniki z balkonów są za krótkie i woda leci mi na taras, zamiast na ogródek. Jeszcze tego nie zgłosiłem, ale coś z tym trzeba będzie zrobić. Albo będą musieli założyć dłuższe okapniki albo małe rynny.

Martwi mnie jedynie kilka wielkich kałuż na osiedlu ( na drodze i na placu zabaw). Ziemia jest jeszcze zmarznięta więc to pewnie dlatego jest utrudnione wchłanianie wody (mam taką nadzieję). Chociaż jest w ziemi sporo gliny, co też utrudnia wchłanianie nadmiaru wody. Ziemia jest z wykopów i jeżeli rzeczywiście jest tam sporo gliny, to na placu zabaw będzie, przy większych opadach, niezłe bajorko. Dzieciakom w to graj, rodzicom pewnie niekoniecznie :).
            Trzeba będzie wybrać ziemię i nasypać zwykłego piachu.

Jeszcze jedna uwaga dla posiadaczy ogródków. Panele drewniane, lub ładniej: pergole przykręcone są od zewnątrz. Jest to zaproszenie dla złodzieja, wystarczy mu śrubokręt...
            Jeszcze tego nie zgłosiłem,ale to zrobię, jeżeli uważacie podobnie, to tez to zgłoście. Jeden głos zignorują...

Co do zarządcy osiedla, to uważam, że jak najszybciej trzeba się uwolnić i stworzyć własny zarząd wybrany z mieszkańców i to najlepiej jeden dla wszystkich etapów, zminimalizuje to koszty zarządzania. A jednocześnie ułatwi jakiekolwiek decyzje co do inwestycji na osiedlu i negocjacje z podmiotami zewnętrznymi.

Ale się rozpisałem ;)
            • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.19.133.tesatnet.pl 24.02.12, 12:37
              Pisz, pisz, przynajmniej jest co czytać :)
              Wydaje mi się, że z tym wykończeniem to bywa różnie. U nas są np. takie odchyły od pionu, że ościeżnicy byśmy nie osadzili, zaworu gazu nie da się zamknąć i jest jeszcze kilka innych kwiatków. A klatkę schodową wykańczali chyba po ciemku i bez okularów. Myślę, że jednym z nas trafiło się lepsze wykończenie, innym gorsze. Ot, taka loteria. Zobaczymy jak będzie to wyglądało po poprawkach.
    • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 16.02.12, 12:42
      mam nadzieje że sąsiedzi z mojego budynku tez niedługo odbiorą mieszkanko i będą się urządzać bo jak na razie jestem sama:)a nie chciałabym się wprowadzac jak w trzech mieszkaniach bedzie remont:)
      • Gość: Nowy Mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 16.02.12, 12:51
        a Sąsiadka z którego budynku?
        • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 16.02.12, 16:13
          5:)
    • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 20.02.12, 09:23
      czy ktoś jest moim sąsiadem?:)pozdrawiam
      • Gość: Nowy Mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 20.02.12, 15:19
        Przykro mi, ale będzie sąsiadami jedynie z bloku obok...ja jestem spod nr 6...:) ale razem we wspólnocie!
        • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 20.02.12, 20:52
          :)
          • Gość: Mieszkanka Suchy Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.12, 07:42
            Zauważyliście że w Suchym Lesie lawinowo rośnie ilość sprzedawanych domów. Od lat lokalna władza skupia się na własnych machlojkach totalnie ignorując infrastrukturę. Za kilka lat Suchy Las będzie nieprzejezdny. Korek od przejazdu kolejowego do Obornickiej , ruch tranzytowy na uliczkach osiedlowych. Zastanawiam się nad inną lokalizacją. Może Kiekrz lub Biedrusko .... Co sądzicie ?
            • Gość: bp Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.enel.pl 21.02.12, 11:23
              to prosze wyjedz rano z Biedruska lub Kiekrza ;-) , nie ma tzw dobergo kierunku pod katem przejezdnosci, wszedzie wjazd do Poznania rano = korek
              • Gość: LN Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.12, 14:42
                Nie zgodzę się. Lokalizacja w Suchym Lesie jest najpodlejsza biorąc pod uwagę cenę mieszkania. Korki, przepełnione przedszkole , szkoła podstawowa i gimnazjum ponoć działają do 20.00 ! :( . Po co wyprowadzać się z miasta ? Po to by marnować 2 godziny w samochodzie m.in zawożąc dzieci do szkoły w Poznaniu ? Poza tym Suchy Las zupełnie stracił klimat i już go nie odzyska. Proponuje wycieczkę do Puszczykowa. Druga strona Poznania a jakbyś był w innym kraju....
                • Gość: Mieszkanka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 21.02.12, 14:45
                  Dodajmy że Suchy Las to korupcja, wyziewy z wysypiska, zdewastowane drogi, maksymalne podatki na mieszkańców i maksymalne wypłaty dla skorumpowanych urzędników. Nic nie wskazuje na to że to jedna z najbogatszych gmin w Polsce . Dlatego ludzie uciekają
            • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 07.03.12, 19:55
              hej sąsiedzi odezwijcie się co u Was:)bo znowu forum zamarło:(ja niedługo się wprowadzam:)
              • Gość: Nowy Mieszkaniec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 09.03.12, 11:42
                masz rację forum zamarło...może coś więcej o wspólnocie która powstanie? jak układa się współpraca z firmą zarządzającą? zachęcam do dyskusji...:)
          • Gość: 1 etap Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 21.03.12, 13:36
            Czy mógłbym prosić sąsiadów eksploatujących auta typu kia czy skoda by stawiali je bardziej ,,dyskretnych'' miejscach. Nie obniżajmy wartości naszych mieszkań.
            • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.tktelekom.pl 21.03.12, 15:03
              O co chodzi ?
              • Gość: Prowokacja Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 21.03.12, 22:04
                Piotrze, nie chodzi o nic więcej tylko zwykłą prowokację. To jest forum publiczne i na nim wypowiadają się również Ci, którzy nigdy na Platanowym nie zamieszkają. To jest świetne pole popisu dla ludzi zazdrosnych, sfrustrowanych, wkurzonych na cały świat, że biznes im nie idzie, że kredytu nie dostali, itp. Jest na nim zazdrosny kolega z pracy (bo on sobie nie kupił i musi mieszkać z teściową:-)) a także inny deweloper (teksty o niezbywalnych mieszkaniach i montowaniu kamer), który wybudował mieszkania ale popytu na nie brak. Oni wszyscy będą starali się nas zniechęcać. I niech się pocą przy komputerach wymyślając kolejne bzdury, niezależnie od tego co napiszą to nie zmienia jednego faktu - dla nas kupno mieszkania na Platanowym to był strzał w dziesiątkę - z wielu powodów. Pozdrawiam serdecznie wszystkich prawdziwych mieszkańców a pozostałym: rękawy do góry i do pracy, to najlepszy sposób na zmianę losu. Powodzenia!
                • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 21.03.12, 22:10
                  Czy w 6 juz ktos zamieszkal? Czy roboty trwaja we wszystkich mieszkaniach :-)
                  • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 21.03.12, 22:14
                    patrzcie co wynalazlem na Money.pl: "Na dzien dzisiejszy same kłopoty gdyż zalewa piwnice w budynku nr 2, W budynku nr 3 po raz kolejny (4 lub 5 ) zalało sufit mieszkania
                    W budynku nr 9 dwa mieszkania na piętrze zawilgocone Szkoda słów.... czas wziąść się do roboty" To prawda?
                    • gobo71 Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 22.03.12, 09:40
                      Z tymi zalewaniami to przesada, może w dwóch mieszkaniach z pierwszego etapu jest poważniejszy problem wynikający ze źle wykonanej izolacji budynku i woda dostała się do mieszkań. W większości przypadków jest to wilgoć kumulacyjna nagromadzona w murach w zbyt szybko oddanych budynkach. Jeżeli buduje się budynek w ciągu 4 - 5 miesięcy to kiedy mury miały oddać wilgoć. Kiedyś budynek musiał około roku postać aby zacząć prace wewnątrz.
                      Trzeba po prostu wietrzyć mieszkania i już :)
                      Podobno w pierwszym etapie będą montować nawiewniki. Z rozmowy z pracownikiem firmy produkującej okna takie rozmowy trwają z developerem. Podobno mają być montowane nawiewniki ciśnieniowe. Prawdopodobnie za dopłatą można będzie wstawić nawiewniki higrosterowane. O zasadach działania nie będę pisał, a które wybrać? hmm... nie ma idealnych rozwiązań.
                • Gość: sąsiad Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.12, 10:48
                  A odkąd to mieszkańcy blokowisk to ludzie sukcesu co im się busines powodzi ?:)
                  • Gość: Do Frustrata Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.12, 11:22
                    A odkąd Platanowe to blokowisko? Człowieku, daj już sobie spokój i rzeczywiście idź do pracy. Nie podszywaj się pod mieszkańców. Ty sukcesu na pewno nie odniosłeś skoro śledzisz losy forum osiedla, na którym nigdy nie zamieszkasz. Jak masz odwagę to podaj swoje imię i nazwisko i nie używaj "nicków" mieszkańców. A najlepiej przenieś się na forum onetu, tam znajdziesz pole do popisu.
                    • Gość: AK Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 23.03.12, 07:27
                      DoFrustrata (dziwne nazwisko). Pracuj pracuj i tak po emeryturę do mnie przyjdziesz.
            • Gość: kolo Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 21.03.12, 21:57
              Ale z Ciebie burak
            • Gość: Sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 21.03.12, 21:59
              To chyba jakiś żart, całe szczęście, że nie jesteś moim sąsiadem.
        • Gość: ab Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.enel.pl 21.02.12, 11:25
          Witam, ja tez jestem z bud. nr 6. Mozesz mi powiedziec, jak wygladaja piwnice? nie sa mokre?
          • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 21.02.12, 12:33
            ja jestem z 5 u nas suchutko :)
            • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 22.03.12, 10:56
              Drodzy sąsiedzi czy został wybrany już gospodarz osiedla ? Ach i jeszcze jedno czy ustalamy jakieś wewnętrzne zasady jeśli chodzi np. o pieski czy przymykanie oko na sobotnie imprezki ?
              • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 22.03.12, 11:25
                ja na przykład pracuje również w soboty i niedziele i muszę wstać w niedzielę o 5 rano więc fajnie by było jakby sobotnie imprezki były kulturalne a poza tym są jeszcze małe dzieci:)pozdrawiam
                • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.12, 18:42
                  Witam sąsiadów!
                  Niedługo wprowadzamy się do domu II etapu i wkrótce będzie okazja poznania się osobiście. Myślę że nie ma potrzeby ustalania osobnego regulaminu na osiedlu, gdyż chyba obowiązują ogólne zasady jak np cisza nocna między 22.00 a 6.00, pieski prowadzimy na smyczy i obowiązkowo sprzątamy po nich itp. Mam również nadzieję że kierowcy będą widzieć różnicę między miejscem do parkowania a chodnikiem pod domem - bo teraz to różnie bywa!
                  Czy sąsiedzi z I etapu mają dla nas jakieś sugestie przed podpisaniem umowy końcowej! Pozdrawiam
                  • Gość: Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 25.03.12, 14:42
                    To ja z góry mówię że nie zwykłem z podnosić tego co psu z pod ogona w krzakach wyskoczyło :)
                    Mam nadzieję że nie jestem osamotniony w tym zwyczaju ?
                    • Gość: Humanizator Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 195.6.68.* 26.03.12, 13:35
                      nie sprzątanie po zwierzętach to bardzo niedobry zwyczaj, zaraza która zatruwa polskie społeczeństwo, świadczące nie najlepiej o właścicielu i niskiej kulturze osobistej. Mam nadzieję, że osoby nie sprzątające z całą stanowczością będą piętnowane i wytykane palcami. Osiedle Platanowe będzie wolne od psiej kupy!
                      • vian Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 26.03.12, 14:57
                        A ja sprzątam po psie, chyba ze po lesie biega albo gdzies na uboczu, na osiedlu sobie nie wyobrazam zeby kupsko zostawic... jak ktos sobie raczek brudzic nie chce to lepiej psa nie kupowac, a jak ci w domu narobi to tez nie sprzatasz??
                    • Gość: do Piotr Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 26.03.12, 23:27
                      A narobił Ci ktoś kiedyś na wycieraczkę? Ja mam taki sposób na nieprzystosowanych... mam jeszcze kilka innych, mocniejszych sposobów ;)
                      • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 27.03.12, 07:40
                        na prawdę niektórzy przesadzają,myślałam że to będzie forum na jakimś wyższym poziomie mam tylko nadzieję że niektórzy to na prawdę na platanowym nie zamieszkają tylko podszywają się pod mieszkańców bo mam szczerą nadzieję że to będzie sympatyczne osiedle i mili ludzie.Pozdrawiam wszystkich sympatycznych a przede wszystkim prawdziwych mieszkańców platanowego.
                        • Gość: Anioł Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 08:24
                          Racja. Moim zdaniem śmieci tu deweloper by uciąć informacje o zatęchłych wilgocią mieszkaniach i innych fuszerkach. Co do psów to popieram Piotra. Trochę nawozu pod krzaczkiem nie zaszkodzi a ten temu kto kładzie kupę na wycieraczkę położę latem na dach daewoo czy skody skibala dla gołębi :). Trzeba zrobic porządek z takimi pseudoporządnisiami na naszym osiedlu !
                          • vian Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 27.03.12, 09:33
                            "Trzeba zrobic porządek z takimi pseudoporządnisiami na naszym osiedlu ! "?? masakra jakaś - nigdy nie sprzątacie po swoich psach?? ile jest tych krzaczków i trawników na Platanowym żeby psy się tam załatwiały - trudno pójść kawałek dalej poza osiedle?? ja uważam że to jednak jest problem szczególnie dla tych, którym to przeszkadza... Jak już ktoś wcześniej napisał jest to kwestia kultury osobistej i poszanowania dla współmieszkańców a nie swojego "widzimisie"....
                            • Gość: MM Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 10:43
                              Vian, ten "Anioł" to nie jest mieszkaniec Platanowego, ani obecny ani przyszły. Jak się wczytasz to znajdziesz przytyk do dewelopera. Stawiam na jego konkurencję lub sąsiadkę z działki obok, która delikatnie mówiąc nie jest zachwycona faktem, że będzie miała sporo nowych sąsiadów. My za chwilę się wprowadzamy. Mieliśmy kontakt z paroma mieszkańcami - to wszyscy byli bardzo mili ludzie. Poznamy się na spotkaniu wspólnoty. Jestem pewna, że wszystko będzie ok.
                              • vian Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 27.03.12, 10:58
                                Może to Anioł z Alternatywy 4 :) tzn zarzadca osiedla...
                                • Gość: MM Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.12, 11:11
                                  Nie sądzę, zarządca został wybrany przez dewelopera zatem wyrażanie negatywnych opinii na temat osiedla, którym się zarządza mija się z celem. W tym wpisie dokonanym przez "Anioła" jest również przytyk do pewnych marek samochodów, wcześniejszy wpis (oczywiście pod innym nickiem) też zawierał tego typu uwagi. To wszystko pisze biedny mały człowieczek, który do tej pory nie załapał o co w życiu chodzi. Pozdrawiamy mieszkańców!
                                  • Gość: Anioł Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 12:10
                                    Telewizor, meble, mały fiat.... Pozdrawiam Panią która załapała o co chodzi w życiu :))
                                    Psia kupa....
                                    • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.enel.pl 27.03.12, 12:31
                                      Pytanie: niedlugo odbieram mieszkanie, czy macie jeszcze jakies uwagi na co zwrocic uwage przy odb.techn. [jak do tej pory lektura usterek byla dosc obfita ;-)], czy daja w koncu te wkladki patentowe czy jeszcze nie dorosli do tego poziomu uslug deweloperskich, a wiemy ze jest to norma u markowych dewelop. - zachecam penetrujacych forum przedstawicieli FIRMY do zachecenia wlasciciela do poprawienia jakosci uslug, mysle ze i tak dostal niezla szkole budowlanki na tej dziewiczej inwestycji mieszkaniowej ;-)
                                      • Gość: Marek Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.12, 13:44
                                        Jakiej dziewiczej ? Gość już za komuny miał firmę i układy nie tylko w tej skorumpowanej gminie....
                                      • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.18.148.tesatnet.pl 27.03.12, 17:53
                                        Jak się uprzesz to dostaniesz wkładki. Tylko przypilnuj, żeby opakowanie było oryginalnie zamknięte.
                            • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.enel.pl 27.03.12, 11:16
                              dajcie spokoj z bzdetami o kulturze osob., psy maja sie zalatwiac na trawie a nie na chodniku czy placu zabaw i wszystko ok, a firma sprzatajaca, czy jak kto woli zarzadzajaca jest od tego, zeby co wieksze kupska sprzatnac; lepiej sie postarac np o zakrywanie piaskownicy, zeby koty nie narobily, poniewaz jest to rzeczywiscie niebezpieczne dla malych odkrywcow i smakoszy piasku; a kupa na trawce ..... dajcie spokoj
                              • Gość: 1 etap Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.12, 07:21
                                Popieram i pozdrawiam normalnego sąsiada ;)
                                • Gość: do II etapu- WAŻNE Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.18.148.tesatnet.pl 28.03.12, 17:25
                                  Drodzy sąsiedzi, jeśli podpiszecie umowy przyrzeczone w takiej formie jak proponuje deweloper, to zarządca zostanie wpisany do KW i żeby go w przyszłości odwołać będziemy musieli to zrobić w formie aktu notarialnego (koszty) i wykreślać wpis z KW (kolejne koszty).
                                  Zastanówcie się, czy chcecie aby deweloper narzucał nam takie rozwiązania.
                                  • Gość: aw Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 20:10
                                    oczywiście, że nie chcemy zarządcy wpisanego w KW. Co robimy w tej sytuacji?. Czy możemy odmówić podpisania takiej umowy? Proszę niech wypowiedzą się sąsiedzi o "zacięciu prawniczym"
                                    • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.18.148.tesatnet.pl 28.03.12, 21:22
                                      Oczywiście, że możesz negocjować zapisy umowy. Deweloper to nie organ administracji publicznej i nie jest "władczy" w stosunku do nas. Umowa sprzedaży to umowa wynikająca z kodeksu cywilnego, czyli zakładamy równość stron.

Czy dostałeś/łaś projekt umowy? Jeśli nie poproś, ale wraz z załącznikiem i się z nim ze spokojem zapoznaj.
                                      Więcej napiszę jutro albo pojutrze, po konsultacji z prawnikiem.
                                    • Gość: q Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.18.148.tesatnet.pl 10.04.12, 16:02
                                      q
                                  • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 31.03.12, 17:55
                                    1.Czy wszyscy podpisaliscie umowy notarialne końcowe z zarzadca wpisanym w akcie notarialnym i w KW? I czy przy zmianie zarzadcy kazdy indywidualnie bedzie musial to zmienic w formie aktu notarialnego czy mozna zrobic to razem jako wspolnota. Pytam, bo dopiero bede podpisywac i nie wiem czy upierac sie przy tym.
                                    2.Co z nawiewnikami okiennymi? Mamy instalacje gazowe w mieszkaniu a okna bez nawiewnikow,czy nie jest to obowiazkiem dewelopera?
                                    3.I jeszcze te "estetyczne" rury gazowe biegnace w niektorych mieszkaniach przez caly korytarz, czy mozna egzekwowac ich "otwarta' obudowe, np jako element podwieszenia z oswietleniem [oczywiscie LED zeby sie nie grzalo], na koszt dewelopera? Czy mozna czesc tej rury ukryc w szafie wnekowej i suficie podwieszanym? Jak to rozwiazaliscie?

Prosze o szybie podpowiedzi :-)
                                    • Gość: II etap Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 01.04.12, 00:59
                                      Witam, podpisaliśmy już umowę ostateczną. Nie dokonywaliśmy żadnych zmian w umowie. Co do punktu pierwszego to zostaliśmy poinformowani przez notariusza, że zmiana zarządu to jeden koszt całej wspólnoty, czyli koszt rozkłada się na 22 mieszkania więc mówimy tutaj o kilku złotych na jedno mieszkanie.
                                    • gobo71 Re: Suchy Las Osiedle Platanowe 01.04.12, 08:58
                                      ad.1 tak podpisaliśmy umowę, zarządcę można odwołać z 3 miesięcznym wypowiedzeniem.
                                      ad.2 mamy piece co z zamkniętą komorą spalania, więc wentylacji mogłoby nie być. Nawiewniki miałyby bardziej służyć zachowaniu odpowiedniej wilgotności powietrza w mieszkaniu. Wydaje mi się, że jest to tylko dobra wola dewelopera, a nie obowiązek budowlany. Z zapisów prawa budowlanego zniknął zapis mówiący o budowie wentylacji grawitacyjnej w innych pomieszczeniach niż kuchnia i łazienka. Domyślacie się kto na tym zyskał i jakie to daje oszczędności w budowie mieszkań.
                                      ad.3 Co do rur na korytarzu, to raczej developer ich nie ruszy. Będzie się zasłaniał prawem budowlanym.
                                      A co do mieszkania ukryłem je w suficie, obudowałem tworząc zamknięty kanał podłączony do wentylacji, zrobiłem 2 otwory kontrolne na czujniki w miejscach spawu (na szczęście u nas biegnie tylko w łazience). W szafie wnękowej można ukryć rury.
                                    • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.18.148.tesatnet.pl 01.04.12, 20:27
                                      Nie wdając się w szczegóły, zarząd został ustalony w pierwszej podpisanej umowie sprzedaży i wyodrębnienia samodzielnego lokalu. Nie ma znaczenia, jak bardzo się uprzesz, że takiej umowy zarządu nie podpiszesz. Nawet jak tego nie zrobisz, to umowa zarządu tak czy tak ciebie dotyczy.

Niestety po analizie umowy przez prawnika, wynika, że ta umowa jest dla nas niekorzystna:
                                      po pierwsze nie jest jasno sprecyzowane co należy do czynności zwykłego zarządu, a co nie - może spowodować to problemy w naliczaniu przez zarządcę dodatkowych opłat,
                                      po drugie, zgodnie z ustawą o własności lokali, ustalenie wynagrodzenia zarządcy przekracza zakres zwykłego zarządu i powinno być ustalone uchwałą wspólnoty,
                                      po trzecie: niekorzystny jest zapis, który ogranicza prawa wypowiedzenia warunków umowy, poprzez wskazanie, że nie może to nastąpić wcześniej niż 01 maja 2013 r., z zastrzeżeniem okresu wypowiedzenia: 3 miesiące. Co do zasady - jest to zapis niezgodny z przepisami; nikt nie może nam - jako wspólnocie narzucać tego jakie uchwały będziemy podejmować;
                                      po czwarte: niekorzystne jest przyjęcie comiesięcznej waloryzacji wynagrodzenia – standardowo przyjmuje się waloryzację w stosunku rocznym,

Po wyodrębnieniu większej ilości lokali wspólnota powinna zostać zwołana na zebranie przez ustanowionego Zarządcę. Na zebraniu powinny być przedstawione założenia Planu gospodarczo finansowego oraz kwestie organizacji i rozliczeń, powinno to być poddane pod głosowanie Wspólnoty. O porządku zebrania powinniśmy być powiadomieni na piśmie z możliwością zgłaszania dodatkowych punktów porządku obraz oraz propozycji uchwał.
                                      • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetia.net.pl 01.04.12, 22:03
                                        Dziekuje bardzo za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam Sąsiadow i do zobaczenia.
                              • Gość: luke Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: 67.159.56.* 03.04.12, 11:16
                                Czujecie rano taki dziwny zapach jakby ,,chemicznej kiszonki'' ? Ponoć silna toksyczność wysypiska śmieci opodal jest skrzętne ukrywana. Co o tym myślicie ?
                                • Gość: Może... Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.12, 12:02
                                  po prostu umyj nogi.
                                  • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 03.04.12, 14:55
                                    jejku jakie bzdury,nie macie już czego wymyślać?niedługo napiszecie że na platanowe bomba spadnie,dajcie sobie spokój bo prawdziwi mieszkańcy na prawdę są szczęśliwi że będziemy mieszkać na naszym osiedlu:)będzie super:)nie zniechęcicie nas.
                                    • Gość: antyblockhous Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 05.04.12, 14:06
                                      ,,prawdziwi mieszkańcy na prawdę są szczęśliwi że będziemy mieszkać na naszym osiedlu:)będzie super:)nie zniechęcicie nas''

Właśnie tego obawiają się prawdziwi mieszkańcy. Tabuny blokersów i zero inwestycji w infrastrukturę drogową :(
                                      • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 05.04.12, 15:21
                                        że ja niby blokersem jestem?akurat nie,nigdy w bloku nie mieszkałam i proszę nie obrażać wszystkich a nawet jak ktoś na platanowe przeprowadza się z bloków to co?gorszy niby jest?a drogi w suchym lesie są właśnie dzięki mieszkańcom pamiętam jak było w suchym lesie 15 lat temu,dziura zabita dechami gdzie psy dupami szczekały,to dzięki wprowadzajacym sie z Poznania ludziom powstały drogi bo inaczej nikt by sie tym nie zajął tak jak sie nie zajmował przez dziesiątki lat,jeden autobus był i co 2he jezdził-przerabiałam to,znam suchy las od wielu lat i widze jak sie rozwinął jakby nie te osiedla nic by nie było-nic.Pozdrawiam
                                        • Gość: Sąsiad Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 06.04.12, 07:38
                                          Większość wpływów do budżetu gminy zapewnia wysypisko i poligon. Co do nowych mieszkańców to owszem pożytek w formie wpływów do budżetu jest ale pod warunkiem że na 3-4 osoby opodatkowany jest dom 150m2 + 1500m2 działki. Kondensacja ludzi na osiedlach tego typu to wyłącznie zysk dla dewelopera i skorumpowanego urzędnika a strata dla reszty mieszkańców.Nie wspominając o tym że bloki obniżają wartość sąsiednich nieruchomości. Bez urazy to nie Pani wina i wesołych świąt życzę sąsiedzi :)
                                          • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 06.04.12, 08:15
                                            ale ta dyskusja jest bezsensowna,będziemy tam mieszkac i tyle ja już nie mogę się doczekać i mam nadzieje że reszta mieszakńców czuje to co ja:)pozdrawiam
                                            • Gość: Marian Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 06.04.12, 09:37
                                              Do zobaczenia na Szkółkarskiej w 30 minutowym korku do Strzeszyna. Takie niskobudżetowe osiedla rosną jak grzyby po deszczu aż po Rokietnicę. Wszyscy spotkamy się na Obornickiej lub Strzeszyńskiej i proszę wierzyć Suchy Las wam zbrzydnie szybciej niż myślicie. Proszę jedynie o aktywny udział w lokalnej wiejskiej demokracji. Patrzcie władzy na ręce i domagajcie się infrastruktury ! Niedługo Suchym Lasem przetaczać się będą też setki tyś. samochodów do powstającego w złotnikach Auchan i Leroy takiego jak w Tarnowie a to jeszcze nie koniec....
                                              • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 06.04.12, 10:32
                                                to nasz świadomy wybór :) ja mieszkam w suchym lesie od wielu lat i jest ok nie stoję w korkach:)po prostu trzeba wyjeżdzać normalnie do pracy a nie na ostatnią chwile,jeszcze nigdy sie nie spózniłam :)a koleżanki z poznania i owszem prawie codziennie sie spózniają :)
                                                • Gość: sąsiadka Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.cable.net-inotel.pl 06.04.12, 10:34
                                                  jak komuś sie nie podoba niech sie nie przeprowadza i zostanie w zakorkowanym poznaniu-i to najlepsza rada dla niezadowolonych i da spokój mieszkańcom suchego lasu :)
                                                  • Gość: pk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.173.18.148.tesatnet.pl 10.04.12, 16:04
                                                    Dostaliście zawiadomienia o zebraniu wspólnoty? Jak wam się podoba plan finansowy?
    • Gość: umęczony Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 02.05.12, 13:39
      Drodzy sąsiedzi czy macie jakieś spostrzeżenia dotyczące przejazdu kolejowego. Albo ja mam pecha albo przyjdzie mi na tym szlabanie kwitnąć codziennie 30minut do końca życia. Czy godziny zamknięć/ podwójnych zamknięć są stałe ? Wystrzegacie się jakiejś konkretnych pór ? Jak najszybciej wg was można dotrzeć na Jeżyce ? (Obornicka z oczywistych przyczyn odpada :( )
      • Gość: Adam Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 07.06.12, 13:56
        Poznań z premedytacją klinuje wyjazd/dojazd z Poznania w obawie o odpływ mieszkańców. Suchy Las mimo że gmina bogata to jest gminą straconych szans i rozwija się w najdebilniejszy sposób pod słońcem od lat omijając temat udrożnienia dojazdów do miasta i paraliżując wewnętrzne uliczki ruchem z sąsiednich gmin :) Ostatnio idioci zaproponowali autobus szynowy ze stacji na Podolanach do dworca PKP. Nie wiem kogo to uszczęśliwi ale z pewnością zwiększy to ilość zamknięć szlabanu :( . Ręce opadają jak się patrzy co robią idioci z budżetem o którym inne gminy tylko marzą :( . Remont małej remizy 2 x milion zł , malowanie szkołu 900.000 , liczne dopłaty po kilkaset tyś. do spółek w których zadaniem jest wyprowadzanie pieniędzy z prezesem wójtem na czele.... Lista jest dużo dłuższa a planów modernizacji Obornickiej czy tunelu pod torami nawet nie ma.... Gmina straconych szans i ludzi którzy wtopili tu dorobek życia.....
        • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 09.06.12, 11:02
          Nie sposób się nie zgodzić :( . Na szczęście nasz deweloper znajomy wójta nie pozwoli zrobić krzywdy swoim inwestycjom ;)
          • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 25.07.12, 11:31
            Witam I i II etap, sprawa placu zabaw: deweloper wykpil sie przepisami budowlanymi w sprawie "zabawek", ale nie ma przepisow zabraniajacych mu ustawienie lawek czy koszy na smieci. Prosze Was o wspolna interwencje - maile do dewelopera. Moze tez kupic "zabawki", ale ich nie ustawiac, zostawic to Wspolnocie. A III etap za chwile bedzie mial ten sam problem, wiec moze prosba o nacisk juz w momencie odbioru lokali :-)
            • Gość: My "za" Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.12, 13:57
              Witam, jesteśmy za. Może lepiej byłoby zaangażować w to zarządcę? Mógłby przygotować odpowiednie pismo i przejść się po mieszkaniach i po prostu zebrać podpisy, byłoby chyba szybiej niż organizowanie zebrania wspólnot w tej sprawie. Prawda jest taka, że to co jest trudno nazwać placem zabaw dlatego my chodzimy z dzieckiem na prawdziwy plac zabaw, szkoda tylko, że nie możemy korzystać z tego pod oknem...Ciekawe dlaczego deweloper odmówił nawet ogrodzenia skoro zrobił dwa wjazdy z kostki brukowej...Naszym zdaniem powinna być prawdziwa piaskownica a nie ten ciemny schron pod zjeżdżalnią oraz jakiś mały bujak na sprężynach i mniejsza zjeżdżalnia bo ta jest dla większych dzieci. Nie wiem czy wszyscy sąsiedzi zgodzą się na huśtawkę, ale gdyby były chociaż te wcześniej wymienione rzeczy to byłoby super. Wystarczy spojrzeć na plac zabaw przy rondzie - dwie huśtawki, piaskownica, zjeżdżalnia, mały bujak i dzieci są zadowolone. Przecież to nie są duże koszty. Nasz plac zabaw świeci pustkami.
    • Gość: gość Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.12, 13:51
      Witajcie,

mam pytanie jakie media możemy założyć u siebie na osiedlu?

Czy tylko INEA, czy również może być Telekomunikacja Polska (a właściwie ORANGE)?
      • Gość: abc Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 07.06.12, 09:30
        Skorumpowana gmina buduje światłowód po to by sprzedać go za ,,uczciwe'' pieniądze prywatnemu inwestorowi. Jeżeli śledzenie mieszkańców w sieci przez skorumpowaną bandę cię nie przeraża to do nich uderzaj...
        • Gość: Marta Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.centertel.pl 07.06.12, 13:45
          Też słyszałam że tutejsi radni z wójtem na czele to ładne ziółka. Może drodzy sąsiedzi tchniemy trochę świeżości w wiejską politykę choćby po to by powstały sensowne rozwiązania komunikacyjne ?
    • alina.garstka projektant wnetrz 13.06.12, 17:47
      www.studivc.pl

Zapraszam
      • alina.garstka Re: projektant wnetrz 13.06.12, 17:47
        www.studiovc.pl

Zapraszam
    • Gość: ak Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.enel.pl 31.07.12, 12:55
      do I etapu - my czyli II etap chcemy plac zabaw, ale bez ogrodzenia oczywiscie z lawkami i smietnikami;wiekszosc firm ma montaz w cenie zabawek, a w swojej ofercie rowniez lawki; chcemy ze spokojem wybrac zabawki i oferty; jezeli chcecie dolaczyc do dyskusji poproscie zarzadce o nasze maile;
      • Gość: kk Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.icpnet.pl 31.07.12, 22:00
        Jestem z II etapu i jednak chcę ogrodzenie. Uważam, że to jest kwestia bezpieczeństwa i jakoś nie zauważyłam, żeby stawiane obecnie place zabaw były bez ogrodzeń. Inna sprawa to, że ogrodzenie powinien postawić deweloper a nie my. Deweloper przecież przygotował zjazdy a więc ogrodzenia nie dokończył. Cenowa propozycja zarządcy jest nie do przyjęcia. Kolejne wieża lub dwie to też dziwny pomysł. Jedna wieża jest to wystarczy. Przydałaby się piaskownica z prawdziwego zdarzenia, huśtawka, bujak i może mniejsza zjeżdżalnia, przecież to nie są duże koszty.
        • Gość: nika Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 08.08.12, 12:45
          No to podzielmy te koszta między siebie. Zrzutka po 500 zł i mamy skwerek jak z bajki ;)
          • Gość: aj Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 08.08.12, 12:52
            deweloperowi dziekujemy za udzial w dyskusji
            • Gość: Platanowiec Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 13.08.12, 07:33
              A moim zdaniem Nika ma rację. Deweloper to nie socjalistyczny złodziejski ustrój polski żeby tylko na niego jęczeć i wymagać. Nikt w umowie fajerwerków nie obiecywał. Jestem za tym by zrobić samemu coś fajnego i podzielić się kosztem ;)
              • Gość: familiok Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 20.08.12, 10:32
                Uważaj jak blokersi złotówkę z portfela wyciągną. Kredyty mi tu spłacać a nie huśtawki wymyślać. Gdyby trochę rozumu w głowie było to każdy miał by swoją huśtawkę na swoim ogrodzie a że ciągnie do kupy jak muchy to tylko deweloperowi osiedla palantowego do śmiechu...
                • Gość: :-) Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.12, 13:29
                  Sąsiadom również dziękujemy za udział w dyskusji. Lato powoli się kończy, opału do swoich chałupek szukać, swoje drewutnie napełniać...
                  • Gość: familiok Re: Suchy Las Osiedle Platanowe IP: *.ip.netia.com.pl 23.08.12, 13:09
                    I tu też gdyby rozumu ciut było opłaty za gaz w 150 metrowym domu zbudowanym dla siebie było by średnio 250 zł/mc ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka