Dodaj do ulubionych

Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni

29.08.11, 09:11
wreszcie wpadli na pomysł, żeby zrobić schody ruchome albo windy- zastanawia mnie zawsze, jak pokonują strome schody prowadzące do Dworca Zachodniego osoby starsze, niepełnosprawne albo rodzice z wózkami. Nawet z jedną walizką wchodzenie po stromych i śliskich schodach jest sportem ekstremalnym. Tak samo jest z innymi schodami prowadzącymi na perony i do hali głównej, ale te na Zachodnim są wyjątkowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: www toalety w przejściach podziemnych IP: *.ip.netia.com.pl 29.08.11, 09:36
      to nie jest dobry pomysł !!!!!
      • Gość: mmm Re: toalety w przejściach podziemnych IP: *.28.198.222.threembb.co.uk 29.08.11, 11:57
        Dlaczego? Toalety w przejściach podziemnych są np. na dworcu w Bydgoszczy, i jakoś dobrze funkcjonują. W Warszawie zdaje się też funkcjonuje podobne rozwiązanie (na dworcu Centralnym), a i w Gdańsku toaleta jest pod ziemią. W Iławie też. Na czym więc Twoim zdaniem polega problem? Czy możesz jakoś rozwinąć swoją wypowiedź?
    • l.george.l Noclegownia 5-gwiazdkowa dla meneli na 7 peronie 29.08.11, 09:51
      Z przedstawionych planów widzę, że wywalimy 100 milionów, by podnieść komfort dworcowym menelom. Czy ktoś z Kochanej Redakcji byłby tak uprzejmy i kopsnął się w nocy na Zachodni? Najlepiej weźcie Ryszarda ze sobą do towarzystwa, bo on taki oderwany od rzeczywistości się wydaje. Chciałbym mieć pewność, że modernizacja dworca coś da. Proszę przyjrzeć się dworcowi na Sobieskiego. Po co to stoi, skoro tam z powodu fetoru, jak tam panuje nie da się wejść.
      • xaliemorph Re: Noclegownia 5-gwiazdkowa dla meneli na 7 pero 29.08.11, 13:34
        Czy z powodu meneli mamy rezygnować z rozwoju miasta? Wystarczy ich sukcesywnie przeganiać, przeganiać tak długo aż wreszcie się wyniosą. Tylko nikomu się tego nie chce bo żadna służba się do tego nie poczuwa. Zwykły niedasizm powodujący cofanie się miasta w rozwoju.
    • plendz Czy ja dobrze rozumiem? 29.08.11, 12:00
      Po EURO 2012 Głogowska będzie zamknięta na dwa miesiące, przebudowywana będzie Kaponiera oraz Rondo Nowaka-Jeziorańskiego. Nie wyobrażam sobie takiej kumulacji remontów w tej części miasta w jednym okresie, chyba, że zorganizowane będą sensowne objazdy i policja sterująca ruchem. Tylko którędy te objazdy jak wszystkie dwupasmówki mają być pozamykane, albo rozkopane? Remont jednego pasa Przybyszewskiego powodował paraliż na Jeżycach i północnym Łazarzu...
      • Gość: lynx Re: Czy ja dobrze rozumiem? IP: *.ppkbhm.com.pl 29.08.11, 13:14
        Remont ronda Nowaka-Jeziorańskiego rusza lada dzień, więc chyba będzie gotowe zanim zablokują Głogowską...
        • wlodzimierz_nowak Re: Czy ja dobrze rozumiem? 29.08.11, 16:18
          Rondo będzie jesienią przyszłego roku otwarte, ale tramwaje na Grunwaldzką wrócą dopiero pod koniec 2012.

Plendz, przecież przed rokiem pisałem, że skumulowanie w jednym okresie tych remontów sprawi, że mieszkańcy Grunwaldu masowo przesiądą się na rowery ;-) Rozmawiałem z urzędnikami miejskimi, żeby się spotkać na temat jakiegoś udrożnienia powiązania Grunwaldu z centrum np. przez buspas w Grunwaldzkiej. Mieszkańcom dałoby to jakiś oddech. Jak wszyscy wsiądą w samochody (a większość pasażerów MPK przecież takie posiada), to ulice staną na mur-beton.

Ale mieszkańcom innych dzielnic radzę po prostu południowo-zachodni Poznań omijać nadrabiając kilometrów. Wyjdzie dużo szybciej. Mieszkańcy Plewisk przestaną narzekać na brak wiaduktu nad torami, gdyż stanie się on najmniejszym problemem, a przejazd przez Głogowską będzie dużo szybszy. Mieszkańcy Skórzewa i Dąbrówki z buspasem na Bukowskiej z nowej Bukowskiej wcale nie będą korzystali, gdyż Dąbrowskiego będzie i tak lepszym wyjście. A kto będzie mógł niech na przedmieściach wsiada w Koleje Wielkopolskie. Kto z Rataj jedzie na Ławicę, niech jedzie A2 i S-11. Inaczej się nie da.
          • plendz Re: Czy ja dobrze rozumiem? 30.08.11, 12:38
            Rower rowerem, a zima za pasem. A jak ktoś mieszka tam gdzie my a do pracy jeździ na północ Miasta (10-11 km), to czasem niewielkie remonty powodują przedłużenie rozłąki z domem o ponad godzinę. Teraz nie jest najgorzej, ale artystyczna lokalizacja prac budowlano-remontowych powoduje, że nie znasz dnia ani godziny gdzie się zablokujesz. Teraz ma ruszyć Roosevelta, potem PST, rondo J.N-J, Kaponiera, będzie trzeba remontować "Katowicką", gdzie się nie ruszysz tam coś. Mus to mus. Brakuje mi w tym wszystkim koordynacji. Mam wrażenie, że grzebią wszędzie tam gdzie dostaną środki, ale nie występują o nie wg porządnego harmonogramu. Stąd wrażenie, że jednak mają mieszkańców w głębokim poważaniu.
    • perasperaadastra85 Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 29.08.11, 12:34
      Budują bezsensowną trasę do agonalnej galerii M1 oraz paździerzowych mebli z IKEI. Dla kogo to ? Kuchnie przewiozę tramwajem ? Większość ludzi tam udających się robi większe zakupy i przyjeżdża autami. Chyba że studenci na Hot Doga za 1 zeta wyskoczą sobie w przerwie między zajęciami. W tym samym czasie na Naramowicach istna apokalipsa kilometrowe korki i wąska dróżka do osiedli mieszkaniowych, których przybywa jak grzybów po deszczu. Tak kupiłem mieszkanie na Naramowicach bo zawierzyłem Rysiowi, że wybuduje Nową Naramowicką oraz tramwaj. Z wielkich projektów i PO Platformy Obietnic wyszły nici......
      • Gość: mlx Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni IP: *.ip.netia.com.pl 29.08.11, 12:57
        O nowej zajezdni na Franowie słyszałeś?
      • wlodzimierz_nowak Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 29.08.11, 16:44
        Naramowice są przypadkiem szczególnym i wymagają najpilniej inwestycji w tramwaj. Żadna Nowonaramowicka nie poprawi sytuacji, gdy za kilka lat 5 tys. ludzi osiedli się w Umultowie i Radojewie, 10 tys. w Biedrusku oraz Poznań korygując MPZP dla Naramowic pozwoli na budowę nowych osiedli na Naramowicach bez dróg! Nowonaramowicka będzie wówczas jedynie bardzo drogim miejscem postojowym w korkach większych niż dzisiaj. Jedną nadzieją jest powstanie północnej IV ramy, która pozwoliłaby zdjąć ruch Naramowice-aglomeracja z przejazdu przez miasto.

poznan.gazeta.pl/poznan/1,37794,6694176,Awantura_o_obwodnice__wiecej_samochodow_na_Lechickiej_.html
        Natomiast do centrum i dzielnic objętych siecią tramwajową trzeba z Naramowic ruch skierować na tramwaje. I to dla Naramowic potrzebne są dwie linie. Pierwsza wzdłuż Nowonaramowickiej do torów, pod torami na Dzięgielową do Różanego Potoku i wschodniej części kampusu UAM. A druga później na Rubież tak jak ją planuje miasto Poznań.
      • kazek200 Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 13.10.11, 18:14
        Nie fajansiarzu! Zakupioną kuchnię przewieziesz swoim Golfem !!
    • Gość: 007 Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni IP: *.awakom.net 29.08.11, 13:15
      Ruchome schody - najgłupszy wynalazek. Duża walizka na nich się nie mieści. Osoby starsze i niepełnosprawne, mają problem by na nie wejść. Natomiast dla pozostałych jest to strata czasu, bo jadą 3 razy dłużej, niż gdyby wchodzić po zwykłych. Dobry wynalazek dla leniwców, którym ciężko kilkanaście kroków zrobić. Zwłaszcza po kilku godzinach przesiedzianych w pociągu.
      Zamiast durnych schodów ruchomych, lepiej zamontować windy, z których bez problemu skorzystają matki z dziećmi, niepełnosprawni i starsi oraz osoby z wielkimi i ciężkimi bagażami.
      • xaliemorph Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 29.08.11, 13:35
        W metrze w Londynie schody ruchome spisują się znakomicie.
      • kazek200 Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 13.10.11, 18:16
        W dupie byłeś i gó... widziałeś! Skoro ruchome schody sprawdzają się na lotnisku we Frankfurcie (a tam prawie każdy ma walizkę), to na PKP Poznań Główny Sity Sęter też będą się sprawdzać!
    • perasperaadastra85 Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 29.08.11, 13:34
      O zajezdni na Franowo słyszałem tylko po co ryć przez całe osiedle tunel za grube miliony, żeby tramwaje swoją stajnie miały hen za ostatnim osiedlem. Można było zrobić tunelik pod trasą pociągów kolejowych na sobieskiego i obok kampusu taką zajezdnie wybudować. Bez zbędnego rycia przy okazji tramwaj na kampus.
      • a.krych Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 29.08.11, 14:29
        Korzyści finansowe:
        Po pierwsze - jest wystarczająca liczba potencjalnych pasażerów - także z Osiedli Czecha i Rusa
        Po drugie - skraca sią trasa linii 1 o tyle o ile wydłuża linia 16, zmniejsza się liczba potrzebnych autobusów (koszty przewozów z projektem są mniejsze od kosztów bez projektu)Po trzecie - wartość handlowa opuszczonych terenów (Gajowa, Madalińskiego i Bolkowicka) jest zbliżona do kosztów budowy nowej zajezdni.
        Korzyści ekonomiczne i środowiska:
        1. Zmniejszenie ruchu samochodowego i emisji toksycznych
        2. Skrócenie czasów podróży
        3. Styk toru tramwajowego z toremi kolejowymi można bedzie wykorzystać na zintegrowanie powiązan aglomeracyjnych
        4. Uciążliwe dla otoczenia zajezdnie (zjazdy i wyjazdy w godzinach 22.00 - 24.00 i 5.00 - do 8.00) wyprowadzone ze śródmieścia.
        • wlodzimierz_nowak tunel na Franowo 29.08.11, 16:34
          a.krych napisał:

> Korzyści finansowe:

Ale nie odniósł się Pan do ciekawej propozycji ulokowania pętli na Morasku. Przecież i tak dyskutowane jest tam (wreszcie) prowadzenie linii tramwajowej. Oczywiście UAM nie byłby takim pomysłem zachwycony, ale to problem polityczny, a nie ekonomiczny.

> Po trzecie - wartość handlowa opuszczonych terenów (Gajowa,
          > Madalińskiego i Bolkowicka)

To wszystko przy założeniu, że tworzenie centrów handlowych w starej zabudowie jest procesem korzystnym. My-Poznaniacy od dawna powtarzamy, że jest przeciwnie. Uważamy, że zmiana w polityce prezydenta Kaczmarka dokonana przez prezydenta Grobelnego, jest ze szkodą dla długoterminowych interesów ekonomicznych Poznania potęgując degradację śródmieścia.

> Korzyści ekonomiczne i środowiska:
          > 1. Zmniejszenie ruchu samochodowego i emisji toksycznych

W jaki sposób? Pętla doprowadzi do zmniejszenia ruchu wyłącznie w przypadku zaoferowania P&R. Doszły mnie niedawno słuchy, że rozpoczęto prace nad jakimś doraźnym rozwiązaniem. Jednak projekt tego nie przewiduje.

> 2. Skrócenie czasów podróży

W jaki sposób? Przecież tramwaje z pętli nie będą woziły dodatkowych mieszkańców?

Chyba, że w przypadku 1&2 mówi Pan o klientach centrów handlowych. Wówczas można jednak podnieść, że trafią do tych CH ludzie, którzy dotychczas trafiali na Łacinę albo do centrum Poznania.

> 3. Styk toru tramwajowego z toremi kolejowymi można bedzie wykorzystać na zinte
          > growanie powiązan aglomeracyjnych

Tak. Ten element nie był częścią pierwotnego planu. Na szczęście w 2009 roku ktoś poszedł po rozum do głowy i projekt umożliwia integrację.

> 4. Uciążliwe dla otoczenia zajezdnie (zjazdy i wyjazdy w godzinach 22.00 - 24.
          > 00 i 5.00 - do 8.00) wyprowadzone ze śródmieścia.

Niewątpliwa korzyść (pomijając kwestię ich zagospodarowania), jednak to nie odnosi się do lokalizacji alternatywnej.

Nade wszystko problemem jest też kwota ok. 100 mln na tunel. Znam wyniki analiz, które mówiły o tym, że przy zakładanych prędkościach przejazdowych nie da się zachować norm hałasu nawet przy najwyższych ekranach (których przecież nikt mieszkańcom nie chciałby fundować). Jednak pominięto analizę innej możliwości, czyli założenia wyciszonego torowiska oraz ograniczenia prędkości przejazdu tramwajów. Zmniejszyło by to efektywność linii, jednak dla pasażerów strata byłaby niewielka, gdyż nie będzie to przez lata odcinek intensywnie użytkowany. Nadto można było z powodzeniem przeciąć ul. Szwedzką, a w przyszłości gdyby jednak powstawała III rama - co jest niemożliwe - zbudować nad nimi wiadukt. Doprawdy nie rozumiem, jak można było lekką ręką wydawać nasze pieniądze na pozbawiony większego sensu tunel.

Jedyną realną korzyścią z tej konkretnej lokalizacji jest możliwość jej teoretycznego przedłużenia na drugą stronę torów (niestety nie wiem, czy projekt zakłada tę możliwość) i uruchomienia transportu zbiorowego na Szczepankowie, które za dekadę, dwie będzie terenem rozwoju mieszkaniowego.
    • wlodzimierz_nowak bardzo się cieszę 29.08.11, 16:55
      W kwietniu wyrażałem obawy, że inwestycja może zostać zagrożona niespodziewanymi wydatkami (niestety tych w Poznaniu nie brakuje, a zaraz wybuchnie problem "remontu" Trasy Katowickiej). Radny Lewandowski z SLD zapewniał mnie, że będzie czynił wszystko by dopilnować dokończenia PST i doprowadzenia linii do Dworca Zachodniego (ta inwestycja to tak naprawdę dokończenie inwestycji otwarcia PST, gdyż stan do 1997 jest prowizorką; pod koniec 2012 roku będzie to oznaczało opóźnienie po prawie 16 latach). I cieszę się, że moje obawy okazały się płonne.

Zdaje się, że specyfikacja przetargowa teraz jest skromniejsza od tej sprzed pół roku, więc i oszczędność nie jest tak duża. Nie mniej ważne, że ta inwestycja powstanie. To miała być najważniejsza inwestycja w system transportowy Poznania poprzedniej dekady. Będzie trochę poślizgu, ale dobrze, że powstanie.
      Poprawa sprawności w systemie tramwajowym nie tylko dla mieszkańców Piątkowa będzie tak duża, że tramwaje będą mogły wreszcie myśleć o poprawie wizerunku. Przed dekadą poznańskim tramwajem można było regulować zegarek. Teraz jeżdżąc dzień w dzień można mieć statystyczną pewność, że przynajmniej raz tramwaj wypadnie z trasy albo przyjedzie z ponad pięciominutowym opóźnieniem.
      Zyskają na tym kierowcy, gdyż zmniejszy się też obciążenie dróg w centrum. Akurat uważam, że beneficjentami zmniejszenia ruchu tramwajów na skrzyżowaniach powinni być piesi i ułatwianie im przesiadek między liniami. Przyspieszanie ruchu samochodów na I ramie nie leży w interesie Poznania, gdyż powinien być kierowany na II ramę. Ale z całą pewnością ZDM będzie miał odmienny pogląd. Mimo wszystko rozpoczęcie kończenia PST w Poznaniu to ważny dzień.
      • truskawa800 Re: bardzo się cieszę 30.08.11, 11:46
        Ja też się ciesze i przyznać musze, że Pestka to jedyne rozwiązanie transportu zbiorowego w Poznaniu ( niestety), które można traktowac poważnie- jako alternatywę komunikacyjną dla samochodów.
        Pozostałe opcje w Poznaniu mają dla mnie walor hobbistyczno-turystyczno- dowcipny. Owszem wybiorę tramwaj- jako rozrywkę na spędzenie popołudnia z dwuletnim synem, ale załatwienia jakiegoś zestawu spraw w mieście tramwajem i autobusem nie podjąłbym się za dopłatą. Dopóki nie będzie sieci metra- to tak jak powiedziałem tramwaj i autobus są dla mnie atrakcją turystyczną. Naprawde bardzo lubię w krótkich spodenkach i na luzie pojechać sobie z synkiem autobusem i tramwajem na starówkę, albo na Jeżyce:-)

I tak zresztą- obiektywnie rzecz ujmując Poznań ma najlepszy transport zbiorowy z miast które znam w Polsce.
        • wlodzimierz_nowak Re: bardzo się cieszę 30.08.11, 12:22
          truskawa800 napisał:
          > Ja też się ciesze i przyznać musze, że Pestka to jedyne rozwiązanie transportu
          > zbiorowego w Poznaniu ( niestety), które można traktowac poważnie- jako alterna
          > tywę komunikacyjną dla samochodów.
          > Pozostałe opcje w Poznaniu mają dla mnie walor hobbistyczno-turystyczno- dowcip

Nie zgodzę się. Z Grunwaldu jestem w centrum szybciej niż samochodem. Z Górczyna nieco tylko dłużej, z Rataj także, z Warszawskiej. Ale to by było na tyle. Sporo by się jednak poprawiło, jeśli faktycznie tramwaje miały realne priorytety na światłach.

> Dopóki nie będzie sieci metra- to tak jak powiedzia
          > łem tramwaj i autobus są dla mnie atrakcją turystyczną.

Autobus nigdzie nie jest efektywnym środkiem transportu bez buspasów. A metro to dość archaiczny środek transportu przy naszej wielkości miejskiej, czy przy sporo większych miastach. W Warszawie wcale nie było potrzeby na drugą linię metra. Więcej korzyści można było uzyskać dwoma przyspieszonymi ciągami tramwajowymi. Ale to ograniczyłoby swobodę samochodów w centrum... i tak dochodzimy do sedna problemu. Żeby wyrobić sobie pogląd jak powinny funkcjonować tramwaje polecam odwiedziny w jednym z licznych miast EurZach do 2 mln.

> na starówkę, albo na Jeżyce:-)

Nie mamy w Poznaniu starówki ;-)

> I tak zresztą- obiektywnie rzecz ujmując Poznań ma najlepszy transport zbiorowy
          > z miast które znam w Polsce.

Już chyba nie. Nie ma badań po 2005 roku. Ale intuicyjnie wydaje mi się, że przegoniły nas Kraków i Warszawa. W 2000 roku bezdyskusyjnie można było tak twierdzić. Ale czy od tego czasu u nas zdarzyło się coś istotnego? Tak, jedna inwestycja w Most Rocha. Prócz tego kolorowaliśmy sobie życie kupując ładny i drogi sprzęt, jakby reszta była cudowna (o kluczowych deficytach pisałem tyle razy, że już nie napiszę). W tamtych miastach wydarzyło się dużo więcej.
          • truskawa800 Re: bardzo się cieszę 30.08.11, 13:21
            ...w Poznaniu bardziej niż starówki nie mamy centrum mimo, o którym piszesz, że łatwo Ci się tam dostać z Górczyna lub Grunwaldu:-) jeżeli już się czepiamy słowek...
            Ale np ze Strzeszyna Greckiego jest się bardzo ciężko dostać gdziekolwiek inaczej niż samochodem.
            Metro jest archaiczne? Pełna zgoda w Londynie jest od przeszło 100 lat, a u nas jedna linia w stolicy. ..Ty mieszkałeś wszędzie prawie, ale chyba nie w Warszawie- a ja- tak dla odmiany i sądzę, że tam metra potrzebują jak niczego innego. Mieszkałem przy metrze i rzeczywiście w tamtym okresie nie przyszłoby mi do głowy, żeby nie pojechać metrem tam gdzie to było możliwe. Tu nie chodzi tylko i wyłącznie o czas, ale o całokształt podróżowania- np dla mnie istotne było to, że na stacji zimą było przyjemnie i nie padało mi na kapucynę, pociągi jeździły regularnie co 3-5 minut i w takim układzie to ma sens. Wtedy jednak nie miałem dzieci, a to naprawdę dużo zmienia...

Natomiast u nas wygląda to tak, że, mieszkając np w Strzeszynie Greckim trzeba najpierw drałować 10 minut na przystanek autobusowy, potem 10 minut w najlepszym układzie czekac na autobus, potem jak się nie ma sczęścia to kolejne 10 na przejeździe kolejowym, a potem przygotować się na serię przesiadek i kolejnych oczekiwań w zależności od tego dokąd się jedzie. Daj Boże żeby mieć jedną sprawę gdzieś do załatwienia, ale np w zeszłym tygodniu miałem dentystę w Instytucie Stomatologii na Przybyszewskiego, a potem wizytę w Straży Miejskiej na Al. Wielkopolskiej. Gdybym pojechał środkami transportu miejskiego prawdopodobnie wszystko zajęłoby mi jakieś 5 h, a samochodem uwinąłem się w 2. Pracujący człowiek na takie fanaberie jakie czasami proponujesz- wiem, ze w dobrej wierze- nie ma czasu, zdrowia i siły i jestem zdania, że bez jakiejś radykalnej zmiany w rodzaju budowy kilku lini metra lub tramwajometra ( np w Bostonie jest takie coś) jeszcze długo Twoje koncepcje będą zbyt futurystyczne. Dla mnie np buspus to nie jest żaden motywator do zmiany nawyków, bo i tak są światła, długo się czeka na autobus, jeden wypadnie z rozkładu i szlag trafia cały plan podróży, bo następny jest za 20 minut. Dla mnie 20 minut czekania na autobus jest koncepcją kompletnie niewyobrażalną.

Ale z drugiej strony jak będę na emeryturze to się będę takimi przygodami komunikacyjnymi ekscytował i i obiecuję Ci uroczyście, że samochód uruchamiać będę tylko przy specjalnych okazjach- np jak żonie siądą korzonki i trzeba ją będzie odwieść do lekarza bo się sama biedaczka na autobus nie doczłapie:-)
            • grawenda Re: bardzo się cieszę 13.10.11, 15:16
              Jakbyś musiał drałować do dentysty np. do www.orident.pl/ to kto wie czy byś się szybciej nie dostał na Szczepankowo niż podróż po Jeżycach, a wiadomo, że Poznań w śródmieściu generalnie się korkuje niestety...

truskawa800 napisał:
              "np w zeszłym tygodniu miałem dentystę w Instytucie Stomatologii na Przybyszewskiego"
            • Gość: EM Re: bardzo się cieszę IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 07.11.11, 20:50
              > wyłącznie o czas, ale o całokształt podróżowania- np dla mnie istotne było to,
              > że na stacji zimą było przyjemnie i nie padało mi na kapucynę, pociągi jeździły
              > regularnie co 3-5 minut i w takim układzie to ma sens. Wtedy jednak nie miałem
              > dzieci, a to naprawdę dużo zmienia...

> Natomiast u nas wygląda to tak, że, mieszkając np w Strzeszynie Greckim trzeba
              > najpierw drałować 10 minut na przystanek autobusowy, potem 10 minut w najleps

W Warszawie metro tez nie dociera w wszystkie miejsca, a raczej osiaga tylko ich kilka. Tez musisz sie przesiadac.

> gdzieś do załatwienia, ale np w zeszłym tygodniu miałem dentystę w Instytucie S
              > tomatologii na Przybyszewskiego, a potem wizytę w Straży Miejskiej na Al. Wielk
              > opolskiej. Gdybym pojechał środkami transportu miejskiego prawdopodobnie wszyst
              > ko zajęłoby mi jakieś 5 h, a samochodem uwinąłem się w 2.

I? Zadaniem transportu miejskiego nie jest i nie bedzie dogodzenie kazdemu, bo inaczej kazdy dom musialby miec wlasna stacje metra. On jest od tego, aby zaspokoic codzienne potrzeby i jesli zrobi to dobrze, to nie bedziesz kupowac auta, bo sie to po prostu nie oplaci, zeby raz na miesiac zaoszczedzic 2-3 h czasu. Za 81 PLn moge jezdzic do woli po miejscie i z powodu wypadajacych raz na jakis czas dziwnych tras nie bede kupowac samochodu.

> asu, zdrowia i siły i jestem zdania, że bez jakiejś radykalnej zmiany w rodzaju
              > budowy kilku lini metra lub tramwajometra ( np w Bostonie jest takie coś)

Gdzie Rzym, gdzie Krym, a gdzie Poznan. Metro jest w naszym przypadku droga mrzonka. W dodatku mamy niewykorzystane mozliwosci. Gdyby ktos mial pomysl na wolne tory, Pestka Piatkowo-Debiec pelnilaby role kregoslupa komunikacji. Ale to wymaga planowanie na dziesieciolecia. A na tramwajometra nie ma miejsca, bo ulice sa zbyt waskie, aby zapewnic im wjazd do tuneli i wyjazd. Taki tunel dla 2. musialby zaczynac sie przy AWF i konczyc przy Polskiej... W niektorych niemieckich miastach cos takiego funkcjonuje bardzo dobrze, ale tam myslano o tym juz w latach 60.

• Gość: geordi Re: bardzo się cieszę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.08.11, 15:23
            > Sporo by się jednak poprawiło, jeśli faktycznie tramwaje miały realne
            > priorytety na światłach.

Średnia prędkość tramwajów w Poznaniu 2009/2000 spadła afair o ok. 30% i obecnie jest niższa niż prędkość autobusów w Olsztynie

> Ale intuicyjnie wydaje mi się, że przegoniły nas Kraków i Warszawa.

Powoli, jak żółw ociężale wyprzedza też Trójmiasto.
        • Gość: Jerry Re: To kolego proszę zajrzeć do Krakowa, IP: *.fema.krakow.pl 30.08.11, 13:50
          punktualne tramwaje i autobusy, nowoczesny tabor, tramwaje- często trzyskładowe, częstotliwość jazdy lepsza niż w Poznaniu, możliwość zakupu biletów w biletomatach w tramwaju , autobusie, bądż u kierowcy i motorniczego , nie mówiąc o licznych biletomatach w mieście, na niektórych przystankach wyświetlane informacje o czasie przyjazdów tramwajów itd. Niestety i w tej materii odstajemy od Krakowa!!!!!
    • truskawa800 Re: Dłuższa Pestka odnowi Dworzec Zachodni 30.08.11, 14:04
      możliwe- nie będę się kłócił, bo Krakowa nie znam za dobrze...
      U nas wszysko demolują- wszystko jest brudne, porysowane, poniszczone- to też zniechęca skutzecznie do korzystania z usług MPK...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka