Dodaj do ulubionych

Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym roku?

13.10.11, 14:18
Przede wszystkim, żeby nawierzchnia była asfaltowa, a nie z kostki brukowej!
A tak poza tym to pomysł przedni :)
Obserwuj wątek
    • agus4589 Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym roku? 13.10.11, 14:45
      pomysł jest świetny :) to niech tam radni ładnie działają, abyśmy mogli już w przyszłym roku pojeździć "wartostradą" ;)

----------------------------------------------------------
      Chcesz mieć czysty dom? Mobilna myjnia parowa rozwiąże problem!!!
      zamowmycie.pl
      • Gość: Jan Zujewicz Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 16:35
        Postaramy się :)
        Dziękuję za wsparcie!
        www.facebook.com/pages/Wartostrada-jestem-za/228389793882875
    • Gość: techno-log Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 13.10.11, 14:57
      Dzisiaj po godzinie 14.00 cuś się stało w okolicy targów, które mają 90 lat i tramwaje sobie stanęły. Albowiem gdyż ulicą Towarową (jakiś geniusz musiał to wymyśleć, może derechtr ZTM) jeździ połowa tramwajów w tem mieście, a zarządzają tym (jak połowa to połowa) same półgłówki i zabrakło tej drugiej połowy (wzdłuż Towarowej należy ustawić wszystkich pracowników ZTM, aby w razie co mogli błyskawicznie zareagować) to nikt nie wpadł na pomysł, żeby tramwaje kierować w stronę Wierzbięcic i po chwili jadące tramy w stronę mostu Dworcowego zablokowały Towarową i teraz (jak pół topól) stoi już pewnie pół miasta. Poszedłem dalekj pieszo. Miarka powoli się przebiera wybirzmy Fryzjera na dożywotniego prezia i będzie MIASTO HAŁ HAŁ w całości, a nie połowie.
      A Wartostrada - warto mieć marzenia, i pieniądze....
      A tak się cieszyłem, że wsiadłem w tramino!!!
    • whitenabuchodonozor Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro 13.10.11, 15:18
      marqiz87 napisał:

> Przede wszystkim, żeby nawierzchnia była asfaltowa, a nie z kostki brukowej!
      > A tak poza tym to pomysł przedni :)

Zobaczysz, jeszcze ci świateł nastawiają po drodze, żeby się rozpasanym rowerzystom nie nudziło. Od czasu do czasu też latarnia na drodze rowerowej się znajdzie.
      Jak tor przeszkód to tor przeszkód
      • Gość: mkrs Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 16:01
        Co Ty! Zaraz się okaże, że pod ziemią są saaame instalacje i nie można położyć asfaltu, bo się nie da rozebrać :)
    • ti_grin Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym roku? 13.10.11, 15:42
      Bardzo proszę spieszyć się,
      chcę na Wartostradzie na rowerze poszaleć.
      • Gość: Jan Zujewicz Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 16:37
        Obiecujemy, że zrobimy wszyskto, żeby Wartostrada jak najszybciej powstała, ale wiadomo, że wszystko zależy od Prezydenta i Radnych...
        Ale można poprzeć ideę na Facebooku! Zapraszam:
        www.facebook.com/pages/Wartostrada-jestem-za/228389793882875
        • kiks4 Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro 13.10.11, 17:34
          Przez wiele lat dojeżdżałem do pracy rowerem z Winograd, przejeżdżając mostem Lecha a potem wzdłuż Warty aż do Zawad. Czyli jeździłem Wartostradą nie wiedząc o tym.
          • kiks4 Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro 13.10.11, 17:37
            Gdyby w II etapie do Wartostrady dodać kładki nad Wartą. Rozmarzyłem się.
            Na przykład kładka prowadząca z Szeląga do ul. kard. Hlonda. Tam już nawet jest taka ślepa kiszka prowadząca w stronę Warty. Wisząca na linach nie powinna być zbyt droga a pozwalały rowerzyście być kilka razy szybszym od zmotoryzowanych.
            • kiks4 Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro 13.10.11, 17:40
              Na Podkarpaciu, zwłaszcza tam, gdzie była wydobywana ropa- były łatwo dostępne, wyeksploatowane grube stalowe liny. Pomysłowy lud małopolski nie czekając na swoje władze w wielu miejscach budował sam wiszące kładki, które służą pieszym do dziś.
              To co- my nie potrafimy? My posiadacze know- how?
              • Gość: Lina Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.pools.arcor-ip.net 13.10.11, 19:27
                Masz POle do POPISu fantasto ! Zrob szkic (obowiazkowo na zakladke) i Solarisy z Hipolitami tak to wykonaja,ze ludy zachodu klekna na kolana !No przeciez POlak POtrafi !! Buhaha :-)) PS Dosc to przyndzie ?
              • Gość: mkrs Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 22:15
                Pamiętaj, że w mieście hau-hau postawienie trzech słupków na Starym Rynku kosztowało 700 tys. zł. Mało tego, prezydent miasta hau-hau uważa to za jeden ze swoich największych sukcesów! :-)
    • Gość: Jan Zujewicz Re: Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym ro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 16:34
      Witam!
      Jestem radnym osiedla Stare Miasto, inicjatorem całej akcji i powiem Panu, że jako rada osiedla też wnioskowaliśmy o nawierzchnię asfaltową. Dziękuję serdecznie za pozytywną opinię :)
      i zachęcam do "polubienia" strony facebookowej:
      www.facebook.com/pages/Wartostrada-jestem-za/228389793882875 :)
    • tomekmil Czy Wartostradą pojedziemy już w przyszłym roku? 13.10.11, 18:54
      A czy wreszcie znajdzie się ktoś w Radzie Maista przychylny wodniakom? Bo Wratostrada tak jak najbardziej jestem za. A co z samą Wartą? kiedy wreszcie ktoś płynący łodzią będzie miał gdzie w Poznaniu się zatrzymać?
      Pozdrawiam.
    • leszekes Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pieniędzy 13.10.11, 21:11
      Proponuję, aby panowie cykliści wybudowali tą wartostradę za własne pieniądze (ewentualnie kredyt z zastawem na ich rowerach;) i ustawili bramki na wjazdach, aby inwestycja się zwróciła.
      • Gość: mkrs Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 22:17
        Nie ma sprawy. Zaraz po tym, jak samochodziarze zaczną płacić za użytkowanie wszystkich dróg adekwatnie do generowanych kosztów.

Niestety dla Ciebie, Leszku, ta inwestycja opłaci się wszystkim choćby ze względu na wygenerowane oszczędności.
        • Gość: arecki Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 22:26
          Oczywiście jestem za budową, ale jeśli chodzi o płacenie przez "samochodziarzy" nie masz racji - połowa ceny paliwa to podatki, więc już ponoszą koszty utrzymania infrastruktury
          • Gość: mkrs Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 23:23
            Mimo wszystko uważam, że wiem co mówię. Przychody z akcyzy - owszem - są duże, ale generowane przez ruch samochodowy koszty są bez porównania większe: spolecznie.com/2011/02/01/akcyza-od-paliw-i-tak-jest-zbyt-niska/

Pozdrawiam
      • kiks4 Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd 13.10.11, 23:27
        leszekes napisał:
        > Proponuję, aby panowie cykliści wybudowali tą wartostradę za własne pieniądze

Zrobią to niezwłocznie po tym, gdy tylko samochodziarze zapłacą za wybudowane w Poznaniu ulice i sygnalizacje
        • Gość: POlski smakolyk Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd IP: *.pools.arcor-ip.net 14.10.11, 00:25
          Masz racje kiksie ! Od Nowego Roku bedziesz placil za przejazd niemieckimi autostradami POlskimi pachnacymi smakolykami,mianowicie : za kazdy km dwie pyry,cztery "szpadle" i 1/2 kg smazonej kapusty ze skwarkami !Wiesz,nam sie przeciez nie przelewa i kazda kaloria sie liczy ! PS I nastepnym razem "nie przychodz mi tak glupio !" :-))
        • Gość: Jan Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd IP: *.centertel.pl 14.10.11, 23:42
          Kiedyś płacili podatek drogowy a i dzisiaj go płacą. Zawarty jest w cenie paliwa. To ogromne sumy. Niewyobrażalnie ogromne.
          • Gość: EM Re: Są sensowniejsze pomysły na wydawanie pienięd IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.10.11, 09:07
            > Kiedyś płacili podatek drogowy a i dzisiaj go płacą. Zawarty jest w cenie paliw
            > a. To ogromne sumy. Niewyobrażalnie ogromne.

A koszty utrzymania i rozwoju infrastruktury drogowej sa i tak wyzsze. Zreszta budzetu panstwa nie buduje sie na zasadzie "kazdy placi za swoje", bo jest to kompletnie bez sensu.
    • wlodzimerz_nowak [...] 13.10.11, 22:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Acanowy Skaut Gott sei Dank ! IP: *.pools.arcor-ip.net 13.10.11, 22:22
        Wlodek,kurtka na wacie ! Jak jeszcze raz uda Ci sie naszrajbowac prawde i tylko prawde to masz slowo Skauta i Acanowego parola,ze jestem w stanie wybaczyc Ci spowalnianie ruchu w Monachium i Berlinie ! POzdrawiam :-))
    • walek_z_lasu Pierwsza lepsza powódź na Warcie... 14.10.11, 08:07
      i nasz nawis inflacyjny pójdzie w perzynę.
      Walek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka