cegla000 04.01.12, 13:16 Chyba zaczyna się kreować nowy idiom: 'poznańska lipa' . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manissa Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli 04.01.12, 13:27 "Zrobimy, ale nie w tym roku"- czyli k... kiedy? Czyli nigdy! A zajezdnia tramwajowa będzie wk... mieszkańców i tworzyć zbędny hałas, ot cała poznańska polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli IP: *.enst-bretagne.fr 04.01.12, 13:56 Sam pomysł jest rewelacyjny - wyremontowanie CAŁEJ Folwarcznej, a nie jak wcześniej planowano od Dymka do pętli. tym samym można połączyć linie autobusowe: z Krzesin i Szczepankowa z tymi ze Swarzędza i Zielińca. Bardzo duże oszczędności wozokilometrów, przyspieszenie podroży do centrum, obsługa osiedla Przemysława właściwie wyjdzie już tylko przy okazji ;) Tyle, że musi to być zrobione w ciągu pół roku najdalej! Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli 04.01.12, 14:01 Może być tak, że po zamknięciu trasy katowickiej nie będą mieli wyjścia i będą zmuszeni wyremontować Folwarczną(jako alternatywę dojazdu do Rataj). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz_nowak jest inne rozwiązanie 04.01.12, 17:52 Jest szybsze, prostsze, lobbujemy u radnych, wymaga przełamania barier ale chyba tylko psychologicznych. Celowość wydłużania tramwaju dla 5000 osób może być umiarkowana. Czekam na odpowiedź ilu ludzi potencjalnie może tam jeszcze zamieszkać. Jedna rzecz nie jest dla mnie jasna. Nie bardzo wiem, jak mieszkańcy Szczepankowa mieliby korzystać z dojazdu do tej przedłużonej pętli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: jest inne rozwiązanie IP: *.enst-bretagne.fr 04.01.12, 19:41 Nie bardzo wiesz jak? To przeczytaj proszę mój wpis - całe 2 posty wyżej :) Myślę, że wizja takiego skrócenia linii autobusowych powinna skłonić miasto do działania już jakieś 2 lata temu. Jest tylko jedna poważna obawa - że będą chcieli zrobić wiadukt widmo w ciągu Folwarcznej =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: jest inne rozwiązanie IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 21:13 > Jest tylko jedna poważna obawa - że będą chcieli zrobić wiadukt widmo w ciągu Folwarcznej I już wiemy dlaczego ma kosztować aż 25 milionów, a nie 4 mln. A 4 mln to może by się dało w tym budżecie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Jankowiak Re: jest inne rozwiązanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.01.12, 07:52 Wlodku, to akurat proste :) Oczywiście nie podaję tu rozwiązań docelowych, ale przykładowe. 55: Zalasewo - Kobylepole - os. Przemysława - Folwarczna (przesiadka na bimbę) - m1 - Szwedzka - Krzywoustego - Szczepankowo 66: Zieleniec - Antoninek - os. Przemyslawa - Folwarczna (przesiadka na bimbę) - m1 - Szwedzka - Krzywoustego - Szczepankowo (czy inne Krzesiny). Co zyskujemy: - dwie linie niezależne od korków na RR (pomijam korki wynikłe z powodu zamknięcia trasy katowickiej już za 2 miesiące) - dużo mniej wozokilometrów - połączenie os. Przem z M1 oraz Szczepankowa (Krzesin) z M1 Co tracimy: - połączenie (zapewniane dziś przez 66) os. Przem i Kobylegopola ze szpitalem na Kurlandzkiej. Ale zawsze można jedną z w/w linii puścić via szpital - Szwedzka (przesiadka na tram nad przystankiem Piaśnicka / Kurlandzka) - Krzywoustego - Szczep / Krzes. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Trolejbusy? 04.01.12, 14:13 Tak, hmmm skądś to znamy. Obiecanki cacanki. Dziś góry obietnic a jutro figa z makiem. IMHO i tak nie jest to najgorsze rozwiązanie gdyż na linię by można puścić małe Solarisy Alpino i po sprawie. Przy okazji może by warto pomyśleć nad powrotem trolejbusów? Akurat krótka linia trolejbusowa przy macierzystej linii tramwajowej chyba by nie robiła wielkiego problemu pod względem serwisowym gdyż część podzespołów w trolejbusie mogą obsługiwać ci sami technicy co od taboru tramwajowego. Co innego iż raczej nawet nie tyle opłaciłoby się co dalece kosztowne mogłoby być uruchomienie jednej małej linii trolejbusowej w mieście. Przecież niestety to i tak kolejny typ taboru do serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Trolejbusy? IP: 217.156.210.* 04.01.12, 15:01 Absolutnie by sie to nie oplacalo - chyba, ze chcialbys umozliwic Solarisowi stworzenie poligonu doswiadczalnego, umozliwiajacego im docelowo stworzenie w 100% wlasnego trolejbusu - Solaris aktualnie produkuje wylacznie karoserie dla trolejbusow, do ktorych pozniej osprzet wmontowuja inni producenci. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Trolejbusy? 04.01.12, 16:24 No akurat dopłacanie Solarisowi do nowej autorskiej konstrukcji trolejbusów, tylko na potrzeby mikro linii również uważam za absurd. Dlatego niekoniecznie Solaris. To raczej pytanie retoryczne czy aby czasem nie powrócić do rozwiązania trolejbusowego w Poznaniu, na tych mniej uczęszczanych liniach. W miarę rozwoju miasta można zawsze przebudować je później na torowisko i puścić linie tramwajowe a trolejbusy przenieść na nowe peryferia miasta w miarę jego rozwoju. Tak wiem, to plany dalece dalekosiężne a w dzisiejszych czasach kryzysu unika się tego typu myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonk Re: Trolejbusy? IP: *.icpnet.pl 04.01.12, 21:35 Solaris już od dawna produkuje trolejbusy (Trollino 12/15/18), które jeżdżą i w Polsce, i w Europie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rak1963 Teraz mowią że nie w tym roku i przez kolejne lata 04.01.12, 20:32 będą tak mówić. Obecnie nie ma żadnego bezpośredniego autobusu z Osiedla Przemysława do M-1 i pewnie tak pozostanie. Na dodatek odcięli nam dojście ścieżką wzdłuż ogrodzenia Browarów Lecha. Wygląda na to że nie pozostaje nam nic innego jak zrobić dziurę w ogrodzeniu pętli i zajezdni i chodzić tak na dziko nielegalnie. dzieci pewnie też tak będą chodzić - może jak się uda to nikt nie wpadnie pod tramwaj. Teraz chodzą do M-1 z Osiedla Przemysława go M-1 przez taki dziki nieoświetlony park. Może jednak nikogo nie okradną, nie pobiją i nie zgwałcą w tym ciemnym parku. Oczywiście władze Poznania twierdzą że to nie ich wina bo 25 mln. zł na korektę projektu to za wiele. Pytanie tylko czemu na etapie projektowania nikt o tym nie pomyślał ? Jednym zdaniem mam wrażenie że władze poznania chcą za wszelką cenę obrzydzić nam dojazd do centrum Poznania i do M-1. Dla mnie to po prostu SKANDAL co oni tu wyprawiają ! Odpowiedz Link Zgłoś
manissa Re: Teraz mowią że nie w tym roku i przez kolejne 04.01.12, 20:43 Nawet nie wiesz jak bardzo Cię rozumiem. Dla mnie to jest czysty cyrk i mam wrażenie, że to celowe pomijanie interesów mieszkańców sporego osiedla. Z M1 się zgodzę to jest chora sytuacja, ale podobnie jest z Krzesinami i Szczepankowem autobusy śmigają bokiem, jadą estakadą, albo dojeżdżają do... osiedla Lecha, po to aby mieszkańcy mogli złapć autobus do M1. Który geniusz z planowania komunikacji na to wpadł- nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
rak1963 I jeszcze na dodatek te głupie tłumaczenia władz 04.01.12, 21:48 miasta że niby za drogo jest zrobić chodnik i ogrodzenie wzdłuż ogrodzenia Browarów Lecha bo trzeba by jeszcze zamontować oświetlenie a to drogo kosztuje. Widać ci panowie nigdy nie byli w tym miejscu i tak sobie to wydumali bo oświetlenie z lamp stojących na terenie Browarów Lecha jest tam wystarczające by było bezpiecznie. Ale za to zamykając tę ścieżkę zmusili nas do chodzenia do M-1 przez ten niby park w którym zimą od 16.00 jest kompletnie ciemno i nie ma chodnika ! Ale to już naszym władzom nie przeszkadza ! To już zakrawa na obłudę i hipokryzję ! Odpowiedz Link Zgłoś
rak1963 Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli 04.01.12, 22:16 Najpierw odcięto nas od przystanku autobusowego i M-1 stawiając ogrodzenie szpitala zakaźnego bez przejścia, a teraz stawiając jeszcze ogrodzenie zajezdni i pętli tramwajowej także bez przejścia i przejazdu. Ciekawe jak dalej będą nam utrudniać komunikację ?? Odpowiedz Link Zgłoś
arte007 Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli 05.01.12, 00:38 Zapraszamy wszystkich, którzy chcą nam pomóc w naszej walce o Przystanek Folwarczna na naszą stronę na Facebooku: PRZYSTANEK FOLWARCZNA Potrzebujemy Państwa wsparcia i pomocy. Kontakt: przystanek.folwarczna@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rak1963 Przydalby się link do tej strony na Facebooku: 05.01.12, 18:40 PRZYSTANEK FOLWARCZNA - bo jakoś ciężko ją tam znaleźć :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przystanek Folwarc Re: Przydalby się link do tej strony na Facebooku IP: *.cable.net-inotel.pl 08.01.12, 00:34 Link: pl-pl.facebook.com/pages/PRZYSTANEK-FOLWARCZNA/128602953916608 Odpowiedz Link Zgłoś
arte007 Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli 05.01.12, 01:05 Stwierdzenie, że na remoncie drogi skorzystają nasi mieszkańcy jest nadużyciem. Mieszkańcy na budowie zajezdni na Franowie wyjdą jak Zabłocki na mydle- będą mieć tylko ogromną budowlę w miejscu, gdzie kiedyś zieleń była; będą mieć hałas; będą mieć nerwy od rana, że tramwaj za oknem, a najbliższy przystanek... Ech, pisać nawet ciężko... I to się nazywa ułatwienie życia mieszkańcom?!? Poznań reklamuje się hasłem Know How, że niby wie jak... Wie jak co? Z całą pewnością nie wie, a może nie chce wiedzieć jak ulepszyć życie mieszkańców, obywatelom, którzy podatki płacą. I ktoś się skarży, że Poznań mieszkańców traci. I ktoś się głowi jak tę tendencję odwrócić. Niech ten ktoś zapyta mieszkańców, bo oni KNOW HOW, ech.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli IP: *.enst-bretagne.fr 05.01.12, 18:46 Poprzedni komentarz krytyczny został usunięty, ale ja się z nim zgadzam - pisanie takim dziwnym "wschodnim" tekstem, niczym naśladowca Mickiewicza nie przynosi Państwu raczej zwolenników. Projekt trasy na Franowo śledzę od paru lat, aktywnie udzielam się na różnych forach próbując znaleźć wyjście z absurdalnej sytuacji jaką jest odcięcie dużego osiedla od nowej trasy tramwajowej, ale... akcja "Przystanek Folwarczna" oraz osoba redagująca wpisy tutaj i na facebooku... Te wpisy brzmią jak jakas propoagandowa nowomowa a argumenty są takie, jakby ich autor nie znał w ogóle projektu trasy ani planów zagospodarowania terenu :/ Trochę mnie to załamuje, bo w ten sposób urzędnicy mogą Was łatwo wykiwac widząc, że nie znacie dokładnie planów... Gdyby chodziło bowiem o zwykłą budowę przystanku, nigdy nie byłoby żadnego problemu. Przystanku na terenie zajezdni nie można zbudować, więc ten postulat jest absurdalny . Jest jednak wiele innych rozwiązań... Najchętniej jednak pociągnąłbym do odpowiedzialności tego, kto podjął decyzję o lokalizacji pętli. Mieszkańcy sugerowali jeszcze PRZED ROZPOCZĘCIEM PROJEKTOWANIA, by znajdowała się ona ZA zajezdnią, podczas gdy ktoś z uporem maniaka umieszczał ją przed. Gdyby wtedy, w fazie projektowania pętla została przeniesiona, dziś nie byłoby żadnego problemu. A w tej chwili jedynym sensownym rozwiązaniem jest przebudowa (ze zmianą przebiegu!) CAŁEJ ulicy Folwarcznej plus modyfikacja zjazdu z Krzywoustego na giełdę Franowo (ciasny i zakorkowany) plus budowa chodnika wzdłuż płotu browaru. Zyska nie tylko os. Przemysława, ale wszystkie dzielnice znajdujące się za torami kolejowymi na Franowie, w końcu sama pętla Franowo, która by nie świeciła pustkami. Według mnie ukrytym powodem odcinania Folwarcznej od tramwaju na każdym kroku jest tak uwielbiana, kochana przez władze Poznania a znienawidzona przez coraz więcej mieszkańców... trzecia rama. Dopóki włądze nie wybiją sobie tej trasy z głowy, będą blokować nawet budowy chodnika, bo przecież nic nie może przecinać super szybkiej bezkolizyjnej szosy miejskiej... Zobaczycie, jeszcze będą chcieli budować kładkę nad dziurą ziemi w ciągu chodnika łączącego osiedle z zajezdnią! Nie znajduję innych sensownych wyjaśnień, z punktu widzenia zwykłego mieszkańca wygląda to pewnie nawet na złośliwość, wszystko byle tylko odciąć od tramwaju - to nie jest normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli IP: *.cable.net-inotel.pl 08.01.12, 00:50 Mihau Ty lepiej nie gadaj tyle, a weź się do roboty, a nie tylko krytykujesz, że źle, że coś byś zrobił. Nie gadaj, a rób! I o jakich Ty argumentach na fejsie mówisz? Przecież na fejsie argumentów nie ma. Wrzucili pisma do urzedów. Tak je jeszcze raz przeczytałem i nie widzę jakieś trefnej argumentacji, Skąd Ty wziąłeś ten przystanek na terenie zajezdni??? Wyglądasz na sabotażystę,a nie działacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihau Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli IP: *.w90-41.abo.wanadoo.fr 08.01.12, 22:56 ani jedno ani drugie, po prostu interesuję się komunikacją i ślędzę ten absurd od samego początku. Argumenty są takie... ogólnikowe. Bo Poznań jest gospodarny. Bo Poznań jest taki i taki. A tutaj trzeba by podac konkretne rozwiązania jednocześnie z góry obalając odpowiedzi typu "nie bo 3 rama" lub "nie bo za mało mieszkańców". I żeby nie było, z osiedlem Przemysława nie mam nic wspólnego :) Skąd wziąłem przystanek? We wszystkich listach pojawia się stwierdzenie, że "będzie tramwaj, ale nie będzie przystanku". Nie jest to zgodne z prawdą, bo tramwaju nie będzie, bo zajezdnia to teren prywatny. Ostatni przystanek będzie tuż przed wjazdem do niej i na nim linia tramwajowa (zwana w uproszczeniu "tramwajem") się skończy. Polecam Wam archiwalną wiadomość znalezioną w google: forum.gazeta.pl/forum/w,67,101964934,102096770,Tramwaj_na_Folwarczna_.html też ciekawy pomysł. I to jest właśnie _konkretna_ propozycja, pokazuje, że autor zna temat i taką wypowiedź ja osobiście jako urzędnik potraktowałbym poważnie. Natomiast jeśli ktoś pisze "przystanek ma być, bo Poznań gospodarny jest" czy coś w tym stylu... w jaki sposób to ma takiego urzędnika przekonać? Pomysły trzeba im po prostu samemu podsuwać :) Odpowiedz Link Zgłoś
arte007 Re: Tramwaj na Franowo - będą autobusy do pętli 09.01.12, 08:49 Mihau, tylko prawdziwa cnota krytyk się nie boi. Masz dużo do powiedzenia, to dołącz do naszej akcji, wesprzyj nas swoją wiedzą. Napisz do nas: przystanek.folwarczna@wp.pl I jeszcze uwagi: - jeśli coś robimy nie tak, to trzeba było skontaktować się z nami. Korzystasz z FB, namiary masz. Zasada jest prosta- ptak własnego gniazda. Post seba dal dużo do myślenia odnośnie sabotażu. Inaczej się prowadzi FB, a inaczej pisze pisma do urzędników. Nie zawsze trzeba zdradzić swoją strategię - Mickiewicza naśladowca? O nie! Świętości się nie tyka. Do pewnego filmu odsyłam:) Odpowiedz Link Zgłoś