Dodaj do ulubionych

Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ...

14.02.12, 19:35
Niestety, antysemityzm w Polsce jest wciąż obecny i przekazywany z pokolenia na pokolenie. W ubiegłą niedzielę można było obejrzeć w internecie reportaż z pewnej małej bieszczadzkiej wsi, w której w czasie wojny wymordowano miejscowych kilkunastu Żydów, a ich sąsiedzi mieli zasługę w ograbieniu ich a następnie wydaniu ich Niemcom. Komentarze - pełne nienawiści, chęci rewanżu za jakieś bliżej nieokreślone winy Żydów, a przede wszystkim pozbawione odrobiny współczucia. Tacy właśnie jesteśmy, także w tym zdewociałym Poznaniu.
Obserwuj wątek
    • rockville Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 19:38
      Ta ksiazka jest nie tylko antysemicka , jest rowniez rasistowska , homofobiczna oraz atakujaca proletariacki internacjonalizm oraz demokratycznie wybrany rzad Tuska. Czas , aby ktos sie tym zajal , antyterorysci albo Grom !!!
      • Gość: . Debilowi rockville to już dziękujemy... IP: *.icpnet.pl 14.02.12, 21:01
        .
        • rockville Re: Debilowi rockville to już dziękujemy... 14.02.12, 23:02
          Gość portalu: . napisał(a):

> .
          Bycie rasistom , antysemitom , bigotem czy homofobem jest zrodlem ukrytej agresji. Kogo Wy reporezentujecie , wyzywanie od debila to nie argument.
    • miroo Nie ma religii - nie ma problemu... 14.02.12, 19:49
      to są bajki sprzed tysięcy lat wymyślone przez ludzi, którzy nawet tego że ziemia jest okrągła nie wiedzieli...
      • Gość: zenek Re: Nie ma religii - nie ma problemu... IP: 95.108.113.* 14.02.12, 19:57
        Nie do końca masz rację.
        Spotkałem się z antysemityzmem w starszych pokoleniach moje rodziny. Mówię o pokoleniach, które jeszcze pamiętały Żydów.
        Gdy zacząłem drążyć, okazało się że wynika nie z przyczyn religijnych ale ekonomicznych i obyczajowych.
        "Oni mieli my nie mieliśmy" oraz "oni są inni a ich obyczaje są dziwaczne".
        Przy tym wszystkim, "Żydzi zabili Chrystusa" było tylko przysłowiowa wisienką na torcie.
    • czarnyhs Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 20:11
      Specjalista od stosunków polsko -niemieckich autorytarnie wypowiada się na temat żydów i kościoła - czyli religii rzymsko-katolickiej. Fryzjer "dyrektoruje" w sporcie, socjolog - ministrem sprawiedliwości, każdy Polak najlepszym lekarzem,itp. itd. Dlatego mamy tak jak mamy - więc i cóż się dziwić????
      • Gość: zenek Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: 95.108.113.* 14.02.12, 20:17
        Być może nie doczytałeś, ta pani jest historykiem w randze profesora a tylko specjalizuje się w stosunkach polsko-niemieckich.
        Nie wiem jak to się ma do porównania fryzjera i sportu.
      • zabralimipiec Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie 19.02.12, 13:45
        W tej książce prof.Wolff-Powęskiej znajdziesz informacje i o antysemityzmie, i o kościele, a przede wszystkim o antysemityzmie w kościele : czytelnia.onet.pl/0,4530,0,1,nowosci.html

Zanim zaczniesz szydzić - pomyśl, poszukaj. Następnie: poczytaj. Na ogół pomaga.
    • Gość: fan palikota O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: 95.108.125.* 14.02.12, 20:21
      pomnik dla nazistow i relatywizowanie zbrodni niemieckiej tak w skrocie o tym Zachodnim Instytucie wpływu
      • Gość: Hania Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.12, 20:35
        W GW trwa nagonka na Polaków.
        Nigdy w życiu nie usłyszałam z ust żadnego Polaka żadnej wypowiedzi choćby o odcieniu antysemickiej, ani z ust dziadków pamiętających jeszcze końcówkę XIX w., ani z ust rodziców, ani z ust nikogo w rodzinie, nikogo ze znajomych, ani z ust żadnego z księży podczas wieloletniej katechezy i przez wiele lat później.
        Prawdziwym skandalem są zakłamane książki Grossa, zakłamane zabarwienie filmów, np. Holand, milionowe oszczerstwa rzucane nieustanie od wielu dziesięcioleci na Polaków w mediach zachodnich. Na te fakty GW nie reaguje. Komu służy GW ?
        • Gość: zenek Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: 95.108.113.* 14.02.12, 20:47
          A ja w odróżnieniu od Ciebie słyszałem.
          Wiele razy z wielu źródeł.
          Koledzy w szkole średniej np. opowiadali o szmalcownikach w ich rodzinnych wsiach.
          Dziadek jednego z moich obecnych przyjaciół np. bił przed wojną Żydów z czego był dumny.

Jest wiele świadectw historycznych, relacji świadków i uczestników wojennych wydarzeń.
          Poczytaj sobie wspomnienia tych co przeżyli Holokaust. Część zawdzięcza życie Polakom - bohaterom, którzy z narażeniem własnego życia ratowali ich życie, ale część zawdzięcza Polakom śmierć swoich bliskich, nędze i poniżenie.
          Bajka o wyłącznie prawych i sprawiedliwych Polakach jest tylko częścią naszej narodowej mitomanii.

Prawda jest bolesna, ale powinniśmy się z nią zmierzyć.

Wznawianie książki z ciemnogrodzką, siermiężna wersją ludycznego antysemityzmu jest krokiem we wręcz przeciwpołożną stronę.
          • Gość: Hania Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.12, 01:23
            Twoja wypowiedź zawiera w głównej mierze mity. Polacy nigdy nie byli szmalcownikami. Nie ma na to dowodów. Gdyby były - były by nieustannie nagłaśniane ze 100-krotnym wzmocnieniem. Bo rzucanie oszczerstw na naród polski jest dzisiaj takie modne. I jeszcze może się uda zrobić karierę. Polacy nie mają natury wydawania na śmierć swoich sąsiadów, a już na pewno nie znienawidzonym okupantom niemieckim, pod którymi z ledwością mogli przetrwać przyduszeni do ziemi.
            Na pewno były odosobnione wypadki niegodnej postawy, zdrady, bandytyzmu. Ale one w zestawieniu z postawą wielomilionowego narodu nie mogą wpłynąć na jego ocenę.
            Oceny wysoce pozytywnej dokonał Yad Vashem, bo opiera się na dowodach, na zeznaniach świadków. Więc nie pleć bzdur, że sprawiedliwi i prawi Polacy to bajki. Tak było. Szczególnie w zestawieniu z postawą innych narodów, nieraz będących w znacznie lepszej sytuacji, na wyższym poziomie rozwoju i kultury.

A co Twoich doświadczeń, to dodam, że nie tylko ja w kręgu własnej rodziny, znajomych, parafii, nigdy nie słyszałam wypowiedzi o zabarwieniu antysemickim, ale także nigdy od nikogo ze znajomych, krewnych nie słyszałam by oni byli świadkami takich wypowiedzi czy postaw we własnych środowiskach. Ten problem naprawdę nie istnieje. On jest obecny tylko w mediach i kampaniach, ale nie wśród przeciętnych Polaków. Więc zastanawiam w jakim Ty środowisku się wychowałeś ? A może tak sobie zmyślasz ?
            • Gość: EM Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 09:49
              > e modne. I jeszcze może się uda zrobić karierę. Polacy nie mają natury wydawan
              > ia na śmierć swoich sąsiadów,

Jeszcze dodaj do tego, ze Zydzi maja wrodzona umiejetnosc obchodzene sie z pieniedzmi. Nie, mala hania spod zakrystii rzeczywiscie nigdy nie slyszala opinii antysemickich, chociaz sama je non stop wyglasza.

A o tym, te Polacy nie zerowali na Zydach, to juz bzdura nad bzdury. Moze powiesz, ze rzad emigracyjny sam sobie wymyslil szmalcownikow?

> nie istnieje. On jest obecny tylko w mediach i kampaniach, ale nie wśród przeci
              > ętnych Polaków. Więc zastanawiam w jakim Ty środowisku się wychowałeś ? A może
              > tak sobie zmyślasz ?

Teoria spiskowa jest wlasnie jedna z ze skladni antysemityzmu. Poniewaz dzis trudno jest byc otwartym antysemita, trzeba jego istnienie negowac jednoczesnie implkujac, ze wymyslili i propaguja go wlasnie sami Zydzi, aby cos konkretnego osiagnac. Kolo sie zamyka. Nowoczesnego antysemite pozna sie nie po tym, ze mowi "jestem antysemita", tylko po wtraconym "ale" zaraz po wyznaniu, ze nim nie jest.
              • Gość: Hania Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.12, 10:34
                Twoja wypowiedź to chaotyczna zbieranina bzdur i fałszów. Mogę to rozpracować słowo po słowie, ale szkoda mi czasu. Aktualne jest to co napisałam - o Polakach, bo na tym się znam. I znam historię. Godne zachowanie Polaków podczas wojny jest faktem. Szczególnie gdy się to zestawi z jakimkolwiek innym narodem. I nie zmieni tego to, że jak sama napisałam na pewno były przypadki niegodnego zachowania, co nie zmienia ogólnego obrazu. Polacy byli podczas wojny jedynym narodem broniącym cywilizację europejską z jej wszystkimi wartościami. Nawet Anglicy, którzy przez pewien czas sami walczyli z Niemcami hitlerowskimi, też zhańbili się idąc na układ z Hitlerem (Monachium). Podaj jakikolwiek inny naród i porównaj sobie z zachowaniem Polaków, także w kwestii stosunku do Żydów. Wynik sam ci wyjdzie. Żaden naród nie zrobił tyle dobrego, często poświęcając życie całej rodziny, by ratować Żydów. Polacy nie robili tego dla nagrody i pochwał, ale ze zwykłego poczucia przyzwoitości i honoru. Oczywiście jeszcze raz powtarzam były przypadki szmalcownictwa, ale na tej samej zasadzie jak to, że w każdym społeczeństwie jest jakiś niewielki odsetek złodziei, ludzi bez honoru, itd. Iluż to ludzi dzisiaj dla pieniędzy sprzedałoby nie tylko samego siebie, ale i swoją rodzinę.
                I na koniec - imiona piszemy z wielkiej litery.
                • Gość: EM Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 15:50
                  > wyjdzie. Żaden naród nie zrobił tyle dobrego, często poświęcając życie całej ro
                  > dziny, by ratować Żydów.

Kto to jest ten pan Narod? Nie znam go.

> wyjdzie. Żaden naród nie zrobił tyle dobrego, często poświęcając życie całej ro
                  > dziny, by ratować Żydów. Polacy nie robili tego dla nagrody i pochwał, ale ze z
                  > wykłego poczucia przyzwoitości i honoru.

Podczas gdy drudzy dobrze na tym zarabiali, a trzeci i Zydow wydawali.

>, bo na tym się znam. I znam historię. Godne zachowanie Polaków podczas wojny j
                  > est faktem. Szczególnie gdy się to zestawi z jakimkolwiek innym narodem.

Rankingu chcesz? W oparcie o co?

Twoja wypowiedz pokazuje po raz kolejny, ze nie masz najmniejszego pojecia, czym jest antysemityzm. Twoje samozadowolenie z przynaleznosci do "szczegolnie szlachetnego, ratujacego Zydow narodu" przysparza o mdlosci.
                  • Gość: herbatnik Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 15:55
                    Swoisty ranking prowadzi Instytut Yad Vashem
                    pl.wikipedia.org/wiki/Sprawiedliwy_w%C5%9Br%C3%B3d_Narod%C3%B3w_%C5%9Awiata#Statystyka
                    • Gość: EM Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 16:07
                      Tylko ze osoby o ilorazie inteligencji namoklej bulki oprocz wspanialosci Polakow wyczytaja obok tego prawdopodobnie, ze Nowa Zelandia musiala byc siedliskiem nazistow. Chyba ani jednego ich obywateli na liscie...

A teraz na serio: nikt przy zdrowych zmyslach nie twierdzi, ze Polacy zachowywali sie szczegolnie niegodziwie. Ale tez robienie z nich zywych swietych jest bzdurne. Ponadto niektorzy wciaz myla antysemityzm z checia wrzucenia kazdego Zyda do najblizszego pieca.
        • Gość: mix Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.man.poznan.pl 15.02.12, 08:23
          A tak właściwie to o co chodzi z tą książką.. Podobno jest demokracja.. a to mi wygląda na dyktaturę.. Nie chcesz.. nie kupuj .. nie czytaj.. No ale od jakiegoś czasu bardzo modne jest wskazywanie jedynie słusznej drogi.. kto myśli inaczej lub mówi inaczej jest brzydki, oszołom i wogóle czarna masa... Ludzie zacznijcie mieć swoje zdanie.. Bo w przeciwnym wypadku szybko wpadniecie z jednej skrajności w drugą.. Z przerażeniem patrzę co z mózgami Polaków robią media.. A może pora na hasło: Ludzie jedzcie gówna.. miliony much nie mogą się mylić.. He he przynajmniej trawniki będą czyste..
          • Gość: EM Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 09:54
            Ok. skoro jest demokracja, to daj mi swoje dane osobowe, a ja napisze cos fajnego o tobie i twojej rodzinie. Kto chce, ten kupi. Kto chce, ten uwierzy.
            • Gość: kronneberg=hanba EM typowy faryzeusz IP: 95.108.125.* 15.02.12, 16:46
              Opisz sobie Stefana Michniak Zydowskiego morderce, kanalie ktora uciekla jak wiekszosc Zydowskich bandytow w 68 roku.

Opisz dlaczego po kolei Polacy jak Skubiszewski, Geremek, Rotfeld,Meller ,Sikorski odrzucaja wnioski aby Zydowskiego zbrodniarza sprowadzic.
              Dlaczego nie mozna?
              • Gość: Grzegorz Lato :-)) Re: EM typowy faryzeusz IP: *.pools.arcor-ip.net 15.02.12, 16:52
                Tu dobrze prawisz !! POdtrzymaj ten styl a bedzie miodzio !! :-))
              • Gość: EM Re: EM typowy faryzeusz IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 21:41
                Zydowski? Trzymal w sadzie w rece talmud i mial na glowie kipe? Nie wiem, czy wiesz, ale to Szwecja nie chce wydac Michnika. Gdyby nie Moczar nie "ucieklby" i dawno juz by doszlo do procesu.
                • Gość: szechteriada.org Szwecja winna:D hehe cala rodzina Szechterow ch wa IP: 95.108.125.* 15.02.12, 22:13
                  warta. No i czonskiem walil. Tepy faryzeuszy myslisz ze stereotypowym wyszedzenie zarzutow sie wywiniesz.

Szechtery to zbrodnicza rodzina. Ch...a moga trzymac dla mnie w reku. Sam Ozjasz sie do swoich korzeni pucuje( ciekawe ze tak naziwska zmieniali:> bali sie swoich wpolnikow komuchow.

Komuchy najpierw daly sobie zabrac urzede i instytucje wojeskowe skoro nawet Bauman i Kolakowski zapie...li w mundurach i srzelaly Zydki do Polakow. Poznije bandyci Zydowscy uciekali bo klotnia na gorze.

Wasz salonwy N.Davies to nwet publikuje , wiec sie nie osraj co kto ma w reku , bo wazne kim jest. Zbrodnicza rodzina a obrzygany naczelny pije z mordercami i Zydami pokroju urbana.
                  Ze o pedofilu jego przyjacielu Cohn Bendicie nie wspomnie. Takze nie czaruj faryzeuszu tekstami o cyklistach.
        • Gość: EM Re: O niemiecki bialy wywiad sie wypowiedział IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 09:25
          > Nigdy w życiu nie usłyszałam z ust żadnego Polaka żadnej wypowiedzi choćby o od
          > cieniu antysemickiej, ani z ust dziadków pamiętających jeszcze końcówkę XIX w.,
          > ani z ust rodziców, ani z ust nikogo w rodzinie, nikogo ze znajomych, ani z us
          > t żadnego z księży podczas wieloletniej katechezy i przez wiele lat później.

Nie, przed wojna endecja sama sie wybierala a po wojnie jej wyborcy wywedrowali na Marsa. Zydzi sami kazali sobie siedziec w gettcie lawkowym, Bubel sam kupuje swoje smiecie.

Nie slyszalas opinii antysemickich? Ale przeciez zgadzasz sie z tym, ze Zydzi maja za duzo wladzy i trzesa chociazby GW. Antysemitym to troche wiecej, niz tylko skandowanie "Zydzi do gazi".
          • Gość: zlota malina dla h Zydzi w Polsce to symbol zdrady miekkie dydki IP: 95.108.125.* 15.02.12, 09:36
            przed nimi karki zginaja. Slyszalem o gettcie ciekawe czy ty slyszales o zdradach zydowskich podczas Powstan.

Ot np. drwiny zydow z citibanku ktorzy dali nam fundacje smiecia zyda Leopolda Kronnebrga.
            To tak jakby w Izrealu zalozyc fundacje dla mlodych lekarzy Eichamana.
            • Gość: EM Re: Zydzi w Polsce to symbol zdrady miekkie dydki IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 15.02.12, 09:52
              za to "twarde dydki" lubia trwac w glupocie. Oczywiscie nie jestes antysemita, uwazasz tylko, ze ktos taki jak Zyd nie powinien istniec.
    • czarnyhs Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 20:25
      ja też jestem historykiem, ale ponieważ nie specjalizuję się w stosunkach polsko-niemieckich tylko w "Dalekim Wschodzie", to nie wypowiadam się na tematy, co do których nie jestem w 100% pewien i nie mam pełnej wiedzy naukowej na dany temat. Dlatego mogę protestować kiedy Żydzi mordują Palestyńczyków -ale nie na na zasadzie autorytarnej opinii, a na zasadzie mojego prywatnego poglądu.
      • Gość: zenek Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: 95.108.113.* 14.02.12, 20:37
        Z tego że ktoś nie specjalizuje się w jakiejś gałęzi swojej dziedziny, nie wynika że "nie jest(em) w 100% pewien i nie ma(m) pełnej wiedzy naukowej na dany temat".
        To tylko Twój prywatny pogląd.
      • zabralimipiec Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie 19.02.12, 13:51
        To, że jesteś historykiem nie znaczy, że jesteś profesorem zwyczajnym z zakresu tej dziedziny.

To, że uzyskałeś - mniej lub bardziej szczęśliwym zbiegiem okoliczności - tytuł magistra, nie znaczy że możesz osądzać, na jakie tematy MOŻE, Twoim zdaniem, wypowiadać się osoba o tak wielkim dorobku naukowym jak prof. Wolff- Powęska.

To, że Ty, jak Ty masz jakikolwiek prywatny pogląd, na jakikolwiek temat nikogo specjalnie nie obchodzi - między innymi z przyczyn, które wymieniłam wyżej. Więc podkreślam jeszcze raz : "za wysokie progi..."

• organizator_org.domow_inc Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 20:28
      dno moralne naszego duchowieństwa ujawnia się w każdej sytuacji, dzisiejsza hierarchia wywodząca z czasów i mentalności PRL, w dalszym ciągu uprawia obłudę, że w domu mówiło się co innego, na ulicy co innego i oficjalnie w pracy co innego. Oficjalnie hierarchia odcina się od antysemizmu ale go nie potępia a w seminariach produkuje faszystów.....jak Pani prof. wskazała poziom wiedzy, i sposób rozumowania duchownych jest na miarę poziomu umysłowego odbiorców, ....inteligencja katolicka stoi na uboczu i woli nie zabierać głosu wobec "tłuszczy"., po co się narażać, tam nie ma miejsca na argumenty, tam trzeba lać po mordzie ! by nie zniszczyli do reszty kościoła.
      • Gość: magda Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.02.12, 21:10
        zgadza się - takie numery, jak z wznowieniem tej książki bez komentarza o aktualnym, oficjalnym stanowisku Kościoła rzymskokatolickiego (i zdaje się reszty chrześcijaństwa), ten Kościół niszczą i przyprawiają mu gębę... ale to nie jest tak, że każdy ksiądz czy człowiek związany z tym środowiskiem akceptuje takie rzeczy... szkoda, że ludzie promujący tę książkę w kregach katolickich nie uwzględniają nauczania ostatnich 4 papieży, ostatniego Soboru oraz działań i postaw własnego biskupa...
    • czarnyhs Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 20:48
      dlatego ja się nie wypowiadam w "autorytarny sposób" ( w przeciwieństwie "do" ), bo ja w przeciwieństwie do wielu w tym kraju nie mam monopolu na rację, wiedzę i nieomylność. A ponieważ tacy niestety są, dlatego mamy - co mamy, czyli nasze rodzime piekiełko.
    • qwardian Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 21:05

Pani profesor jest nadzwyczaj tępa. My nie mamy do czynienia z niszczeniem mienia tylko ze zjawiskiem antykatolicyzmu, który bez względu na więzi krwi inicjatorów ma się bardzo dobrze, trwa w najlepsze i zasługuje na najwyższe potępienie...
    • anders76 Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 14.02.12, 22:24
      To nie jest zadna literatura tylko wypociny jakiegos nawiedzonego paranoika a obecne wznowienie w postaci ksiazkowej to smierdzaca plama glupoty obecnego KK. Calkowita analogia do ataku helem w Smolensku, moze jeszcze lepsze. Ciekawe jak zareaguje poznanska kuria a takze Episkopat, powinni ta plame wypalic ogniem doczesnym nie czekajac na wiekuisty.
      • Gość: hannah Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 22:44
        Kuria zareagowała... wyrażając ubolewanie. No cóż, reakcja doprawdy godna ubolewania.
    • renepoznan P. Profesor krytykuje to czego nie czytała 14.02.12, 22:42
      Sądząc z treści wypowiedzi P. Profesor nie czytała tej książeczki a jedynie pojechała sloganami - bez rzeczywistego związku z jej treścią.
      W zasadzie to kompromituje naukowca.

P. Profesor. Warto poczytać to do czego się odnosi. Slogany są dobre - ale w ustach dziennikarza a nie naukowca.
      • Gość: Jerzy Re: P. Profesor krytykuje to czego nie czytała IP: *.cable.net-inotel.pl 15.02.12, 17:11
        @rene, czy każdą bzdurę trzeba czytać, aby mieć o niej wyrobione zdanie?
        Pani Profesor przedstawiła przecież historyczny (a jest znakomitym historykiem) kontekst (również europejski), który pisaniu i rozpowszechnianiu takich bzdur sprzyjał.
        • dziodu Re: P. Profesor krytykuje to czego nie czytała 17.02.12, 08:05
          Ja mam również zdanie na ten temat ale mieć zdanie a udzielać wywiadu do gazety to dwie różne rzeczy. Przypomina mi się p. Liblicki, który lata temu wypowiadał się w radiowej Trójce przeciwko wprowadzeniu do kin bodajże "Ostatniego kuszenia Chrystusa". Na pytanie czy oglądał film odpowiedział mniej więcej tak: "Nie oglądałem ale wiem, że nie powinno się go wyświetlać". Tu jest dokładnie ta sama sytuacja
          • Gość: Jerzy Re: P. Profesor krytykuje to czego nie czytała IP: *.kari.put.poznan.pl 17.02.12, 13:53
            Chyba jednak nie zrozumiałeś wypowiedzi Pani Profesor.
    • Gość: Krzysztof Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.12, 03:13
      Profesor przez cztery prawie dekady pracoawała w Instytucie Zachodnim w Poznaniu, jednej z kilkunastu tego typu instytucji w Poznaniu, będącymi w gruncie rzeczy oazami nierobów z nazwiskami lub pochodzeniem z kultury Yiddish. Na cotygodniowych spotkaniach załogi , o ile wogle ktoś przyjdzie , najczęściej się kłócą o frekwencje i kwestię podpisywania listy obecności w pracy, raz w tygodniu , czy może tak jak zawsze , raz w miesiącu przy odbiorze 5 lub 6 tys. pensji co miesiąc. Można jeszcze wymienić Zakład Badań Nad Polonia Zagraniczną PAN, czy ostatnio głośne w prasie Biblioteki Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk z okazji ekscentryczności dyrektora doktora Arkadiusza Wagnera.
      • Gość: Krzysztof Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.02.12, 20:34
        Z tym Wagnerem z Biblioteki Towarzystwa Naukowego, to był task, że on od dzisięciu lat wogle nie pokazywał się w pracy , bo miał jeszcze gdzieś mniej lub bardziej fikcyjne etaty, i to poza Poznaniem. Pieniądze brał z konta , bu mu je tam wysyłali.
    • Gość: szypa "Żydzi i kahały" niejakiego Brafmana do wznowienia IP: 91.232.38.* 15.02.12, 09:02
      Właśnie czytam "Żydzi i kahały" niejakiego Brafmana, wydanie z 1916r. Tą książkę powinni wznowić. Byłby to hit wydawniczy sezonu i na pewno nie leżałby długo na księgarskich półkach. A tak jest przekazywany z rąk do rąk. Jak w drugim, podziemnym obiegu.
    • dziodu Hłe hłe hłe 15.02.12, 09:34
      Długo nie czekaliśmy :) Ale stawiałem bardziej na panią Środę
      forum.gazeta.pl/forum/w,67,133322666,133344304,Listy_Czarna_nic_antysemityzmu.html
      • Gość: zydzi=zdrada Jeszcze Wojciak ,Sroda i Podemski IP: 95.108.125.* 15.02.12, 09:37
    • Gość: fan palikota Prof. Wolff-Powęska to taka lily marlen. Wybiela IP: 95.108.125.* 15.02.12, 09:45
      zbrodnie niemiecki. Bialy wywiad. Ku uciesze wyborczej ktora kocha oprawcow Polakow.

Takiego jaruzela,kiszczak i TW to uwielbiaja. Skoro naczelny ma brata morderce a ich glowny odbiorca nagrod niejaki konfidnet Geremek nigdy nie pozowoliby na to by Stefanowi co sie stalo.

Teraz tylko redaktorzy wyborczej z lily pod pach i agentka bialego wywiadu Wolffowa powinni budowac pomnik dla nazistow i niemcow ktorzy tu byli. Poznan im sporo zawdziecza!
      • zabralimipiec Re: Prof. Wolff-Powęska to taka lily marlen. Wybi 19.02.12, 13:54
        Zastanawiam się, czym się narkotyzujesz, skoro tak ochoczo wygłaszasz tak śmieszne i niedorzeczne opinie.

Zamiast kompromitować się na tym forum, lepiej przeczytałbyś choć jeden tekst (nie mówię książkę, nie chciałabym wymagać od Ciebie za dużo) prof. Wolff- Powęskiej - a na pewno efekt będzie lepszy.

Jesteś chodzącym dowodem na te wszystkie aspekty polskiego zamknięcia umysłowego i narodowego zabobonu o których pisze m.in. prof. Powęska.

Pozdrawiam.
        • Gość: bydloszewski Zabobon...taka czytelniku michnika i bartoszewskie IP: 95.108.125.* 19.02.12, 15:49
          Zabobn ciemnogrog i ksenofobia. Tylko ze to niemcy mordowali. A instytut zachodni dziala jak bialy wywiad niemiecki i nie pie...kotku.

Ja sie nie narkotyzuje. Za to robi to Piesiewicz z PO, Drzewiecki z PO i Palikot. E
    • pan.nikt Dluznicvzka?? 15.02.12, 17:21
      Ciekawe, czy Pani Profesor spłaca stare długi w stosunku do Gazety za muzeum, czy też mamy wkrótce oczekiwać jakiejś kolejnej muzealnej ofensywy w wykonaniu GW?

A po drugie.
      Już przywykłem, że co otworzę lodówkę, wyskakuje mi Rutkowski. Tylko pilnuję, żeby szynki mi nie zjadł.
      Niestety jest gorzej. Teraz otwieram lodówkę i z jednej półki wylatuje Rutkowski, a z drugiej jacyś Żydzi z nożami. Nie wiem tylko, co oni nimi żgają, bo hostii w lodówce nie mam.

Litości
      Ile można judzić??
      • Gość: Rostowski Re: Dluznicvzka?? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.02.12, 17:30
        Zolty ser !! Dlatego masz dziury w serze i puste konto ! :-))
    • angrusz1 Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickiej ... 17.02.12, 07:32
      A na czym polegała promocja tej książki w Kościele ?

Czy to ksiądz z ambony zachęcał do kupowania czy ktoś położył ją wśród innych książek gdzieś w salce na terenie parafii ?

Po drugie , tak książka może się komuś nie podobać , to ją nie kupi tak samo jak książki niejakiego Grossa - tez niektórzy zarzucają temu autorowi kłamstwa - a tvp promuje - bo o nich mówi , zamiast przemilczeć .

I na marginesie . Jezus też mówił do i o niektórych Żydach " plemię żmijowe " . To o tych , którzy ustami głoszą coś ale w gruncie rzeczy wyznają inne wartości - np pieniądz .

• Gość: Magda Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 12:20
        Niestety, robienie spotkań w parafii z udziałem proboszcza to jest propagowanie... możliwość kupienia w ksiegarniach katolickich też.... a treść tej publikacji jest niezgodna z dzisiejszą nauką i praktyka Kościoła - stąd żal, że takie rzeczy mają miejsce i robią Kościołowi złą opinie przez głupotę i niedoinformowanie jego członków... żal że biskup może sie wypowiedzieć, rzecznik kurii i wszyscy świeci, a i tak "ludzie Kościoła" sami najlepije będą wiedzieć, co jest słuszna, a co nie i żadne argumenty działać nie będą...
      • Gość: AAA Re: Prof. Wolff-Powęska o wznowieniu antysemickie IP: *.play-internet.pl 17.02.12, 13:44
        angrusz1 napisał:

> I na marginesie . Jezus też mówił do i o niektórych Żydach " plemię żmijowe " .
        > To o tych , którzy ustami głoszą coś ale w gruncie rzeczy wyznają inne wartośc
        > i - np pieniądz .

"Plemię żmijowe" wciąż istnieje i jest aktywne, ale Jezus nie nazwał tak Żydów (jako cały naród) tylko żydów w sensie pewnej grupy wyznaniowej, tzw. uczonych w piśmie, faryzeuszy którzy obłudnie mówili jedno a robili co innego. Szczególnie byli nakierowani ku wartościom materialnych, sławie i władzy, dlatego nie chcieli przyjąć nauki Jezusa. Dzisiaj takie postawy moglibyśmy określić mianem mamoniarstwa. Taka postawa występuje praktycznie w każdym narodzie. Myślę, że potężna kampania promocyjna oszczerczej książki Grossa ("100 kłamstw") wpisuje się w ten nurt - chodzi o takie upodlenie Polaków wewnątrz i na zewnątrz by łatwiejsze było wyłudzenie od nich pieniedzy. Tymczasem Polacy, nie mając żadnej winy, poniesli w II w.ś. największe straty ludzkie, moralne i materialne. Przyjmuje się, że zginęło 6 mln obywateli (w tym ok. 2,9 mln pochodzenia żydowskiego), aczkolwiek różnica w spisach powszechnych robionych tuż przed i tuż po wojnie wynosi 12 mln.
        Co do samej książki o żydach wykradających hostię - wystarczyłoby dodać komentarz historyczny, że jest to typowa legenda sprzed wieków pochodząca z zach. Europy.
        Chyba w tym samym kierunku idzie propozycja Abpa Gądeckiego by w kościele umieścić odpowiednią informację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka