Dodaj do ulubionych

Problemy poznańskiego biura. 300 turystów przer...

12.07.12, 21:23
Wakacje z bankrutem

Z bankrutem zagraniczne wakacje.

zapewnią turyście liczne atrakcje.

Zamiast kiełbasek nocą na ognisku

nocleg na walizkach przy lotnisku.

Zamiast drinka pitego pod palmą

musi wypić z termosa kawę czarną.

Zamiast moczenia w basenie nóg

nerwowo szukać będzie powrotnych dróg.

Chciałby szczęśliwe wrócić do domu,

chociażby na wielbłądzie, ośle albo słoniu.

Nogi zamoczyć we własnej wannie.

Zjeść porządne polskie śniadanie.

Wyspać się na wygodnym małżeńskim łożu.

W weekend zanurzyć się w polskim morzu.

Wszędzie jest pięknie, najpiękniej w domu.

Wakacji z bankrutem nie życzę nikomu.

komentarzedowydarzen.blox.pl
Obserwuj wątek
    • z.kosmowski Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz 12.07.12, 21:30
      Współczuję tym, którzy stracili pieniądze, czas i zamiast wakacji mają problem. A tym, którzy się zastanawiają podpowiadam - biuro podróży to nie jedna opcja. Można samodzielnie. Tu krótki poradnik: okrazycswiat.pl/jak-samodzielnie-zorganizowac-sobie-wyjazd-wakacyjny/
      • Gość: gość Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 12.07.12, 21:43
        ale jak by na to nie patrzeć - będą to dla nich "niezapomniane wakacje" :) tylko czy tak to sobie wymarzyli?
        • Gość: gość 2 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.toya.net.pl 12.07.12, 22:03
          kupując z grupona chyba wiedzieli, że ryzykują
          • Gość: jacool I znów z mojej kieszeni ktoś wyciąga mi kasę.... IP: *.ip.netia.com.pl 12.07.12, 22:10
            nie zgadzam się, żeby z publicznych (czyli moich) pieniędzy załatwiano prywatne interesy.

Zabrać szefom firmy. Sprzedać im wszystko.
            • alinaw1 Re: I znów z mojej kieszeni ktoś wyciąga mi kasę. 13.07.12, 07:49
              Zabrać szefom? Oni pewnie jak Gessler- pełno ma lokali gastronomicznych, ponad 20 mln długu i w majestacie prawa wychodzi, że największy knajpowy celebryta biedny i bez żadnych nieruchomości i ruchomości. Oszuści mają się dobrze, a sądy i komornicy chyba też...
    • doradcaprezesa Problemy poznańskiego biura. 300 turystów przer... 12.07.12, 22:18
      w normalnym układzie to wycieczka jest ubezpieczona, jeśli firma nawala to płaci ubezpieczyciel i potem sobie ściąga od biura. Przecież większość tych wycieczek ma ubezpieczenie, czemu nie ma również opcji "zapłać za nas - jak biuro padnie" ????? Jak pobrać składeczkę to ubezpieczyciele są pierwsi w kolejce....
    • do-las Problemy poznańskiego biura. 300 turystów przer... 12.07.12, 22:30
      CERTYFIKAT RZETELNOŚCI
      Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej S.A. zaświadcza, że:
      ALBA TOUR POLSKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
      POZNAŃ
      NIP: 7010267004

na dzień 2012-07-12 r. godzina 22:28
      firma nie posiada żadnych przeterminowanych zobowiązań
      notowanych w Krajowym Rejestrze Długów Biurze Informacji Gospodarczej S.A.,
      określonych w Ustawie z dnia 9 kwietnia 2010 r.
      o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych
      (Dz. U. Nr 81, poz. 530).
      • Gość: Kriss Kross Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.12, 22:34
        Jak zwykle KRD - Korporacja Rozbójników i Degeneratów
        • alinaw1 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz 13.07.12, 07:54
          E tam... Po prostu w KRS nie było zgłoszonych żadnych wierzycieli i to jest oczywiste wytłumaczenie, zresztą chyba największe długi to Alba ma za granicą (m.in. w Serbii). Szkoda, że polski wymiar sprawiedliwości tudzież instytucje nie są automatycznie powiązane z ich odpowiednikami na świecie. Firma zgłasza się np. do KRS po certyfikat, a ten po kilku kliknięciach prześwietla ją w innych krajach. Rozwiązanie idealne...
          • kiks4 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz 13.07.12, 10:46
            Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego ja i ty (pośrednio- bo przez Urząd Marszałkowski) mamy dopłacać do nieudanych wakacji pana Nowaka? Czy jest jakiś racjonalny powód? Wiadomo nie od dziś, że latem biura padają- więc każdy wyjeżdżający powinien tworzyć przed wyjazdem swoją prywatną rezerwę budżetową na powrót w razie kłopotów.
            Jeśli ja- prywatnie, sam za własne pieniądze - wyjadę na przykład do Pekinu i zabraknie mi pieniędzy na powrót- to czy Urząd Marszałkowski ruszy palcem, żeby mi pomóc?
            Niech mi ktoś wyjaśni czym ja wyjeżdżający prywatnie się różnie od pana Nowaka wyjeżdżającego z biurem podróży!
            • kiks4 300 turystówspecjalnej troski 13.07.12, 10:58
              Mnie to lekko rusza. 300 sierot siedzących na walizkach z płaczem czeka aż Urząd Marszałkowski potrząśnie kiesą i wysupła ostatni publiczny grosz, żeby im opłacić powrót do Polski. Wyjeżdżając na tanie wakacje do Afryki musieli liczyć się z ryzykiem. A liczyć się z ryzykiem to po prostu oznacza odłożyć kilkaset złotych na opłacenie samolotu powrotnego w razie upadku biura. Dlaczego to ja mam za nich płacić. Bo budżet Marszałka to także moje pieniądze. I twoje- drogi czytający te słowa!
              Ile może kosztować przelot jednej osoby tanimi czarterami jeśli za 7-mio dniowe wakacje w Afryce biuro liczy powiedzmy 1800 złotych. W tym musi być opłacony hotel, wyżywienie i zysk dal biura. Najwyżej 200 złotych. I nie stać tych ludzi na takie pieniądze? Rozumiem, że Urząd może załatwić samolot- ale opłatę za powrót powinni pokrywać turyści- ryzykanci.
              W dużo gorszej sytuacji są ci turyści- ryzykanci, którzy zapłacili te 1800 zł a nie wyjechali. Zapewne tylko część swoich pieniędzy zobaczą za dwa lata- jak dobrze pójdzie.
              Czemu zatem raz jeszcze pytam- są lepsi i gorsi?
      • katarzyna_s5 Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarcz 12.07.12, 22:37
        To już wiadomo od kogo mogą dochodzić odszkodowania
        a swoją drogą - można zgłosić, że Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej S.A. działa na szkodę klientów zaświadczając oczywistą nieprawdę - jeśli to co zacytowałeś jest prawdziwe.
        • Gość: Sid1 Re: Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:51
          wizytowka.rzetelnafirma.pl/ReportECR.aspx?Banner=PO6K4V65
        • Gość: qqq Re: Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospo IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.12, 23:20
          W szkole cie nie nauczyli czytać ze zrozumieniem ? Przeczytaj ponownie co zaświadcza to zaświadczenie.
      • hardy01 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz 12.07.12, 22:46
        Nie sądzisz chyba, że KRD będzie miał informacje o zobowiązaniach wobec zagranicznych hotelarzy?
        • Gość: gość Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:52
          Nie mają podobno kasy na powrót, na który czarterowali samoloty od LOTU. Dlaczego nie ma o tym słowa w "certyfikacie rzetelności" na stronie biura (która zresztą już zniknęła)?
          • Gość: A - 380 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.pools.arcor-ip.net 12.07.12, 23:07
            Nie rozumiem !! LOT nie POsiada samolotow na gaz ?? PS Samolot kap. Krähego juz lata ?? :-))
        • ola_dom Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz 13.07.12, 10:43
          hardy01 napisał:

> Nie sądzisz chyba, że KRD będzie miał informacje o zobowiązaniach wobec zagranicznych hotelarzy?

za to sądzę, że artykuły ukazujące się na GW co drugi dzień o tym, żeby "przed wyjazdem z biurem podróży koniecznie sprawdzić je w KRD" są.... hmmm... - jak to teraz nazwać? :)

raptem wczoraj pod kolejną taką "reklamą" KRD zapytałam, czy KRD odda mi pieniądze za wycieczkę, jeśli zbankrutuje biuro, którego nie miało w swoich rejestrach?

czyżbym była wróżką albo jakimś innym prorokiem...?
      • Gość: igosc Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.fttx.bbned.nl 13.07.12, 12:32
        Prezes Zarządu - Mohamed Ibrahim Mohamed Farah Khaled
    • katarzyna_s5 wizytówka poznańskiej solidności 12.07.12, 22:32
      wizytówka poznańskiej solidności

jakiś poznański urzędniczyna musiał wziąć solidną łapówkę za zarejestrowanie biura przez dwóch egipskich założycieli
      • Gość: nc Re: wizytówka poznańskiej solidności IP: *.toya.net.pl 12.07.12, 22:35
        a na gruponie sprzedaż wre:
        travel.groupon.pl/d-7665879-Egipt-Szarm-el-Szejk?nlp=&CID=PL_CRM_1_0_0_190&a=2041
      • alinaw1 Re: wizytówka poznańskiej solidności 13.07.12, 07:41
        i to jeszcze takich, którzy mają zakaz prowadzenia działalności gospodarczej w Egipcie. ..
    • Gość: Miliam To nie BIURO to biurko IP: *.dynamic.mm.pl 12.07.12, 22:33
      Jakie to BIURO to raptem biurko 300 osób to tyle ile w zatłoczonym tramwaju ;-) z 2 wagonami
    • dwa_klapki Problemy poznańskiego biura. 300 turystów przer... 12.07.12, 23:06
      Po co ryzykować, szczególnie w lato? W Polsce można spędzić świetne wakacje nad morzem albo w górach. Zobaczcie ile atrakcji jest nad Bałtykiem! Jak ktoś boi się zimnej wody, niech wejdzie pod ciepły prysznic.
      • Gość: Mruk Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 23:44
        Ostatni raz byłem w Polsce nad morzem 2 lata temu.
        W Jastarni.
        Niestety w pamięci pozostanie obraz notorycznego "rezerwowania" miejsc parkingowych przy ulicy za pomocą kubełka z farbą lub kilku desek.
        Jak myślicie, dlaczego miejscowi mają na samochodach specjalne naklejki i co mogło by się przytrafić, gdyby ktoś z przyjezdnych zignorował taki substytut zakazu parkowania ?
      • Gość: iughiugiu Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 23:59
        Byłem w zeszłym roku nad polskim morzem.
        Dwa tygodnie padał deszcz, a Ja chodziłem w czapce zimowej.
        Nic nie zrekompensuje takiej pogody.
        W tym roku jadę na południe europy, choćby pod namiot.
      • Gość: rozsadny31 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.07.12, 11:03
        wczasy nad baltykiem?? hahah . faktycznie bardzo atrakcyjnie jest pojsc do smazalni , gdzie serwuja morozona rybe na plastikowym talerzu w cenie minimum 10 euro od os.
        fajnie jest sie wykapac w morzu o temperaturze 15 stopni, sczegolnie jak przyjechalo sie z 3 letnim dzieckiem. fajnie jest przeplacac za jakis pseudo pensjonat. i fajnie jest cieszyc sie ze jest dzis slonce 1 dzien a potem 5 dni pada.
        do Bulgarii,Czarnogory,Chorwacji wychodzi sporo sporo taniej, trzeba tylko samemu sobie zarezerwowac kwaterke przez internet- chociazby przez booking.com
        bilety lotnicze to tez nie problem, a jak ktos sie boi latac mozna jechac samochodem.
        oszem jak ktos kupuje wczasy w jakim pseudo biurze to potem koczuje w egipcie ,ale to akurat na wlasne zyczenie.
        • kiks4 Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz 13.07.12, 11:18
          Oczywiście masz rację- Rozsądny! Trochę samodzielności i Chorwacja z gwarantowaną, ludzką pogodą jest w zasięgu ręki.
          Samolot z Poznania do Zadaru w obie strony to koszt około 500 złotych, pozostałe ceny w Chorwacji- jak w Polsce. W każdej miejscowości są pośrednictwa wynajmu kwater- jeśli nie ma się dzieci- można w ciemno jechać i szukać lokum na miejscu. Wynajęcie samochodu ( Octavia)- 100 złotych dziennie i jedziesz gdzie chcesz a nie siedzisz w obozie nam Morzem Czerwonym w 40 stopniach Celsjusza.
          No i dobra wiadomość dla tych co języków się boją- można się porozumieć z Chorwatami- to przecież Słowianie.
          • Gość: kudbiker Re: Problemy poznańskiego biura. 300 turystów prz IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 15:27
            Tu popieram, językiem nie ma co się przejmować, pogoda nawet we wrześniu i woda jak zupa. Problemik jest tylko z piaszczystymi plażami. Ale ceny jak u nas i to nie nad morzem a na mazurach. Jedzenie b. dobre a co więcej Homar kosztuje ok 470 Kun czyli 230 zł i jedna osoba może nie podołać mu :) . U nas można co najwyżej w tej cenie się oblizać. Ponadto polecam małe miejscowości tam naprawdę dbają o turystę.
    • delphine85 a na stronie 13.07.12, 00:16
      a na stronie www.albatour.pl/ biura jest już tekst (czyli przynajmniej przestali oferować wyjazdy na stronie):
      Z przykrością informujemy, że biuro Alba Tour Polska zawiesiło działalność.

W najbliższym czasie nie będą realizowane wyloty dla klientów.

Klienci przebywający poza granicami Polski przylecą do kraju w piątek (13 lipca) i w sobotę (14 lipca). Skróceniu ulegną pobyty Klientów, którzy mieli planowo powrócić w dniach 20 i 21 lipca 2012.

Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego uruchomił specjalną infolinię dla Klientów biura pod numerem +48 61 626 68 55.
    • Gość: Maciej Trzeba zmienić prawo i sprawa załatwiona IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 13.07.12, 03:55
      Trzeba zmienić prawo i sprawa załatwiona - rachunki powiernicze takie jak w budownictwie wystarczą. Wystarczy, że prawo przestaną tworzyć izby turystyki, a zaczną ludzie inteligentni:
      maciejwitkowski.blogspot.com/2009/07/biura-podrozy.html
      Izba turystki, to stronnicza instytucja, która w najmniejszym nawet stopniu nie reprezentuje interesów turystów.
      • alinaw1 Re: Trzeba zmienić prawo i sprawa załatwiona 13.07.12, 07:39
        Izby turystyki nie tworzą prawa! Czy to pisał gimnazjalista podszywający się pod znawcę prawa? Sięgnij do Ustawy o turystyce (ze zmianami), zobacz uprawnienia UKiK, urzędów marszałkowskich i innych instytucji i nie mieszaj ludziom w głowach, że izby turystyki tworzą prawo!!!!
        • Gość: Maciej Izba Turystyki jest głównym lobbystą... IP: *.173.19.125.tesatnet.pl 13.07.12, 16:15
          Są podstawowym lobbystom mającym wpływ na kształt przepisów. Nie robią tego dosłownie, ale to Izba Turystyki podsuwa rozwiązania prawne ustawodawcy. Równie dobrze możnaby powiedzieć, że Strażacy i Izba Budownictwa nie tworzy przepisów budowlanych. A tworzy, ustawodawca jedynie jest wpisuje w ustawę...
    • Gość: Sokół Mięsny "Zamiast kiełbasek nocą na ognisku..." IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 05:56
      Egipskie kiełbaski najlepsze są, prawda? Zwłaszcza, że muzułmanie obywają się bez wieprzowiny.
    • klawo-egon-jak-cholera Przecież "Alba Tour" to był przekręt. 13.07.12, 06:52
      Bo jak można inaczej nazwać sprzedawanie wyjazdów za 1/2 ceny i to jeszcze za pośrednictwem "gruponów"?
    • alinaw1 To nie jest zaskoczenie! 13.07.12, 07:19
      Czy to nie jest ta sama ALBA TOUR, która sprzedawała Dominikanę , Tanzanię i Kenię po 4 tys. zł - 2 tygodnie (przelot, all inclusive, hotel 4*, ta sama oferta w normalnym biurze - ok. 7 tys.) ? To nie jest ta sama Alba Tour, która zbierała nieprawdopodobne żniwo na groupenach, gruponach i innych kuponach sprzedając po 300 wyjazdów dziennie do hoteli 5* w Sharm po cenach, które jedynie starczyłyby co najwyżej na pokrycie hotelu 3*, o przelocie nie wspominając (stąd ich długi w liniach lotniczych)? Czy to jest to samo biuro, którego właściciel był notowany i karany za granicą, który miał zakaz działalności w Egipcie, na Ukrainie i w Serbii (co nie było tajemnicą, przed czym ostrzegały biura podróży, o czym huczało na forach, ale i tak "mądrzy po szkodzie" twierdzili, że jest inaczej i kupowali na potęgę)? Branża turystyczna wiedziała, że biuro musi paść (najlepszym dowodem jest fakt, że Alba nie miała sieci agentów, nikt im nie ufał -prócz klientów czekających na urlopy nad Oceanem Indyjskim za cenę agroturystyki pod Tarnowem, sprzedawała samodzielnie za pomocą chyba tylko 2 portali i.... kuponów, a żaden szanujący się touroperator nie wskakuje na groupon), klienci jednak idą tylko tam gdzie tanio (przykład z Triadą też znamienny,: tanio, skarg i reklamacji tony, oburzonych na forach turystycznych setki, a i tak sprzedaż szła jak świeże bułeczki). Zawiniła też prasa, która piała nad nowym touroperatorem (pewnie artykuły sponsorowane), o jakie wspaniałe dalekie "destynacje" wreszcie dostępne dla przeciętnego Kowalskiego!
      Te 300 osób to pestka, pewnie wrócą z pomocą Urzędu Marszałkowskiego, ale tysiące wykupiły okazyjną egzotykę od połowy lipca. Faktycznie, to będą niezapomniane wakacje...

Kowalska
      • Gość: Jack_Black Re: To nie jest zaskoczenie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 11:03
        Tak, masz rację!!! "Tanie mięso psy jedzą"
        • Gość: kudbiker Re: To nie jest zaskoczenie! IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 15:37
          A ja się tu nie zgodzę ! Kupiłem ostatnio na GRUPONIE wekkend w Pensjonacie Bania w Białce Tatrzańskiej wraz z pobytem w Termie solankowej - cena była naprawdę okazyjna. Wyjazd był super, nie było różnicy czy w Geupon czy nie, obsługa miła, ładny pokój i reszta też bez zastrzeżeń. Cały sęk w tym, że trzeba wiedzieć co się kupuje i poświecić temu trochę czasu.
    • baran1949 Problemy Polski i Polaków, nie biura 13.07.12, 11:34
      Tak jest w kraju, który nierządem stoi, a biurwy się szwendają z kąta w kąt. Instytucji zajmujących się turystyką moc, od szczebla centralnego przez wojewódzkie, aż do gmin, specjalne izby turystyczne, urojone, niestety, organy kontrolne, a człowiek jest sam, nikogo nie obchodzi. Jakoś w tej sytuacji trudno się dziwić, że Arab, Turek gardzi Polakiem, przydziela mu pokoje z karaluchami. Niech mi tu nikt nie pisze, że kupujemy tanio, bo w Niemczech jest znacznie taniej, w Czechach, na Ukrainie w Rosji, ale tamtejszy rezydent to prawdziwy opiekun rodaków, a rezydent Polak pije z Turkami, kombinuje z Arabami, oszukującymi jego turystów. To jest skandal, potężna porażka państwa, które się chwali sukcesami, a głównie tym, że jakiś obcokrajowiec z grzeczności wyraził się dobrze o Polsce. Po diabła jest ta izba turystyki? Po co w ministerstwach i województwach siedzi tylu urzędasów do spraw turystyki, co oni robią? Przecież to kompromitacja na cały świat, a nie jakaś przygoda.
    • ksantypa_222 Problemy poznańskiego biura. 300 turystów przer... 13.07.12, 13:31
      Właścicielem Alba Tour jest Egipcjanin. Biuro było ubezpieczone na 200 000zł!!! Mądry Egipcjanin skasował pieniądze od 3 000 Polaków, którzy nawet nie ruszą się z Polski. Oczywiście Egipcjanin zapadł sie pod ziemię. Szukajcie wiatru w polu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka