Dodaj do ulubionych

Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dwa ...

19.12.12, 07:40
nie za dużo tych center już.
Obserwuj wątek
    • mazurr Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dwa ... 19.12.12, 07:46
      Kiedyś na wizualizacjach była jeszcze hala sportowa ale jej zniknięcia chyba można się było spodziewać...
      • cegla000 Podobnie Galeria Malta 19.12.12, 08:19
        także miała być centrum rekreacji. Do rekreacji zaliczono kino i restauracje. Na kompletnym marginesie funkcjonuje niku. To już kinepolis jest większym centrum rekreacyjnym niż powstająca na takich założeniach malta.
        O dziwo chętnych do spędzania wolnego czasu w galeriach nie brakuje.
        • Gość: relaksujmy sie Ale polak najlepiej relaksuje sie IP: *.star.net.uk 19.12.12, 13:36
          chodzac po sklepach brandzlujac sie bliskoscia tych wszystkich rzeczy na ktore go nie stac. Wracajac do domu zahaczy o biedronke, kupi pizze mrozona za 2,2zl, chleb i parowki. Zasiadzie przed telewizorem i wchlonie kolejna porcje cynicznych komentarzy reporterow TVN.
          • amgc63 Re: Ale polak najlepiej relaksuje sie 19.12.12, 16:04
            super komentarz
    • Gość: big.titts.girl Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.12, 08:22
      Tylko ogródków szkoda. Beton i szkło zamiast zieleni...
      • leftt Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw 19.12.12, 08:29
        Jest tego za dużo i kiedyś musi zacząć seryjnie padać. W Luboniu jest CH Pajo. W tej chwili najemcy są w trakcie zwijania się stamtąd. To miejsce umiera i tak samo będzie z paroma innymi.
        • Gość: diesel Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.12, 11:52
          Panorama dostanie na pewno po kościach, bo jest w jakimś takim pechowym położeniu. Mieszkam przy skrzyżowaniu Krauthofera i Dmowskiego, a do tej Panoramy jakoś tak mi nie po drodze choć to kilometr z kawałkiem. Metropolis będę miał pod oknami, więc mi akurat bardzo pasuje.
          • Gość: zGorczyna Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.12, 21:31
            No zajbscie będzie Ci pasowało, zwłaszcza zakorkowana Krauthofera/Dmowskiego przez 24 godziny plus powiat zjeżdzający w weekend na "szoping".
      • leszekes Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw 19.12.12, 11:46
        Z tych ogródków i tak nie było pożytku. Spaliny nie służą rekreacji a i uprawiane warzywa oraz owoce nie są zbyt zdrowe
        • Gość: big.titts.girl Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.12, 07:44
          Wizualnie - zieleń jest lepsza od betonu. Nie miałam styczności z produktami z tych ogródków, więc się nie wypowiem.
          • Gość: Eva Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.centertel.pl 20.12.12, 10:58
            Zależy jaka. Park, las tak. W tych produktach jest cała tablica Mendelejewa, więc ciesz się i nie kupuj produktów z niewiadomego źródła.
    • seroo1 A drogi ???? 19.12.12, 08:53
      Tradycyjnie zostawiamy te, które są ??????
      Proponuję już teraz zarezerwować środki na konferencję, badania i prezentację multimedialną na temat: dlaczego Poznań się wyludnia.
      Oczywiście ani konferencja, ani badania ani prezentacja nie wyjaśnią tego problemu, ale pieniążki się wyda a kolejne Metropolis powstanie bez możliwości dojazdu i wyjazdu dokądkolwiek...
      • Gość: mieszkaniec łazarz Dolna Głogowska! IP: *.ip.netia.com.pl 19.12.12, 14:40
        stawiający CH na obu końcach Głogowskiej powinni zostać zobligowani do wybudowania tej ulicy z krainy baśni i legend miejskich
    • gryg74 Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dwa ... 19.12.12, 09:29
      Rychu wyda pozwolnie na budowę. Ul. Głogowska zdechnie jak zdechł św. marcin. To nieuniknione na obu końcach ulicy będą galerie - ten glut i glut na dworcu. A za sklepami na Głogowskiej zaczną zdychać kamienice pozbawione siana za czynsz ze sklepów. Za kamienicami zdychać będzie różnorodność - bo ludzie będą uciekać z coraz biedniejszego centrum.
      Czy w Poznaniu powstała jakaś inwestycja dla ludzi? Park, nowy most, pływalnia (chodzi mi o zwykłą pływalnię na każdym osiedlu), boiska dla dzieci, ławki, nowe chodniki? Czy na pewno potrzeba nam kolejnych center w którym będą te same sklepy co w innych center.
      • Gość: Grzegorz Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.12, 10:22
        Niekoniecznie znikną sklepy na Głogowskiej. Patrz przykład Półwiejskiej, która też ma galerie na dwóch końcach. Zamiast upaść rozinęła się. Obecnie na Głogowskiej są głównie banki i sklepy mniej ekskluzywne. I tak pozostanie. Galerie to inny klient i inne sklepy. A Św.Marcin upadł właśnie dlatego, że tam było dużo sklepów tych z wyższej półki lub sieciowych, które przeniosły się do centrów handlowych.
        Ciekawe co w zamian za zgodę na budowę zrobi developer? Powinien przebudować przede wszystkim ulicę Górecką między Hetmańską a Krauthofera jako fragment przyszłej tzw. dolnej Głogowskiej i poszerzyć Dmowskiego i Krauthofera.
        • lukask73 Półwiejska 20.12.12, 14:28
          Półwiejska to taki szczególny przypadek, gdzie nagromadzenie centrów pomogło sklepom – nazwijmy je – niezależnym. A to dlatego, że od wyjścia ze st. brow. do wejścia do kupca jest 5 minut marszu. Można to traktować jak większą wersję pasażu handlowego.

Oczywiście odbywa się to tym bardziej kosztem sklepów przy innych ulicach. Suma siły nabywczej Poznania nijak nie zwiększa się w wyniku zagęszczania miejsc do wydawania.

A może to duch piekłoszczyka Dzierżyńskiego czuwa?
          • leszekes Nie ma powodu pomagać niezależnym sklepikarzom 20.12.12, 18:34
            ale jeżeli przy okazji gdzieś wzrosną obroty to też nie ma problemu. Niech im wyjdą te centra na zdrowie.
            Ludzie kupują tam, gdzie chcą kupować. Nie ma powodu dla którego mają w XXI wieku robić zakupy jak za komuny... wlec się ulicami z pełnymi siatkami na najbliższy parking buforowy (za który i tak zapłacić trzeba), albo na tramwaj, czy autobus.
            Centra handlowe oferują wygodę a często i niższe ceny. Jest gdzie zostawić samochód (najczęściej za darmo), są wózki, jest ciepło, nie wieje i na głowę nie pada. Są toalety, miła muzyka, nie ma psich kup pod nogami, wszędzie czysto i pachnąco...
            Sklepy przy głównych ulicach nie mają nic takiego do zaoferowania. Toalet brak, ceny raczej wysokie, odległości między sklepami spore (między jednym a drugim trzeba minąć kilka banków), samochodu nie ma gdzie zostawić a jeżeli jest, to kosztuje to drogo. Wszędzie psie kupki, nierówne i klejące się od brudu chodniki. Wieje, pada, czasem zimno, czasem gorąco...

Niech budują te centra i biura. Co mi tam. Jak rynek się nasyci to przestaną.
            • lukask73 Re: Nie ma powodu pomagać niezależnym sklepikarzo 22.12.12, 23:34
              > Nie ma powodu dla którego mają w XXI wie
              > ku robić zakupy jak za komuny

Nie ma powodu dla którego mają w XXI wieku
              robić zakupy jak w latach 90. Przecież teraz wszystko można
              zamówić w internecie. Można nie mieć nawet samochodu.
              Można w ogóle się nie ruszać. Można innego człowieka oglądać
              tylko w telewizorze. Można w ogóle nie żyć.
              Dla całej reszty nie będzie to stanowiło zauważalnej straty.
              • leszekes Nie lubię kupować przez internet 23.12.12, 07:19
                ale jak chcesz to ty możesz. Czy ktoś tobie zabrania? Ludzie decydują co, gdzie i jak chcą kupować.

Nie odniosłeś się do mojego postu, więc rozumiem, że uznałeś iż tak rzeczywiście jest jak napisałem.
                • lukask73 Re: Nie lubię kupować przez internet 24.12.12, 02:11
                  > rozumiem, że uznałeś iż tak rzeczywiście jest jak napisałem.

Zgadzam się, że nie należy nikomu pomagać.

Tylko taka uwaga na temat peanów do centrów handlowych. Zamykanie się w blaszanych halach jako remedium na deszcz padający z góry i psie kupy uważam za tak samo dobry pomysł, jak zamykanie oczu na widok bałaganu w kuchni.

Oczywiście, kto chce, niech spędza (tu - nadzwyczaj trafne określenie) życie w centrach. Nie zmienia to jednak faktu, że psie kupy i tak należy sprzątnąć z miasta i znaleźć sposób, aby nie wracały.
                  • leszekes Re: Nie lubię kupować przez internet 24.12.12, 08:05
                    Teraz ja się z tobą zgodzę. Zwłaszcza jeśli chodzi o te psie kupki... :)
      • Gość: Inga Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.icpnet.pl 30.12.12, 11:45
        JW tej okolicy jest jeszcze tyle wolnego miejsca , ze starczy nawet na bloki mieszkalne .Piszesz , ze zdechna małe sklepy? A ile ich tam jest? Same banki , które póki co maja sie dobrze!!!a jestem za! W końcu trzeba wywalić te ogródki szpetne i nie zdrowe a park moze być na miejscu ogródków po przeciwnej stronie Hetmańskiej . Dla mnie to rozwiązanie jest super . Nie posiadam samochodu i do wszelkich " center" , jak to nazywasz mam kawał drogi .
    • jacekalbert Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dwa ... 19.12.12, 09:29
      Kolejna pomyłka ....

W Poznaniu brakuje pracy ... a jak już ktoś coś dostanie to na smieciówkach i za grosze, zakłady się likwiduje lub zamyka, brakuje stref biznesowych za to handlowe rosną jak grzyby po deszczu.

Polityka miasta wygląda tak jak wziątek dasz to budujesz nie dasz to nawet szopki nie postawisz.
      • leszekes Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw 19.12.12, 11:51
        Taka budowa daje pracę. Początkowo budowlańcom, później pracującym w galerii
        • Gość: gość Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.icpnet.pl 19.12.12, 22:24
          Owszem daje pracę tylko komu i jaką? Ponad 2/3 pracowników CH to osoby do 26 roku życia, o statusie ucznia albo studenta zatrudnienione na nieozusowionych umowach. Pozostała reszta w większości zatrudniona jest tylko na umowach śmieciowych.
        • der-rauber Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw 20.12.12, 11:29
          i zabierze ją dziesięciokrotnie większej grupie ludzi z drobnego handlu, potem będziesz im płacił zasiłki ze swoich podatków
          • leszekes Nic w przyrodzie nie ginie 20.12.12, 18:38
            Co za różnica, który bezrobotny przyjdzie po zasiłek? Drobne sklepiki jakoś tam egzystują, co najwyżej mają mniejsze obroty, ale czy to moje zmartwienie? Czy kogoś interesuje skąd mam pieniądze na wypłaty dla moich pracowników? Czy ktoś mi pomaga?
    • leszekes Cyba nie zapomną o poszerzeniu Hetmańskiej? 19.12.12, 11:43
      Na swój koszt.
      • der-rauber Re: Cyba nie zapomną o poszerzeniu Hetmańskiej? 20.12.12, 11:35
        W którym miejscu? tam i tak są już trzy pasy żeby za chwilę były dwa, jak się nie obrócisz i tak jest korek i będzie korek, a miasto się wyludni bo w syfie, smrodzie spalin i hałasie nikomu nie będzie się chciało siedzieć.

Potem jeden głupek z wąsem będzie głosił twierdzenia że nie da się zatrzymać ucieczki mieszkańców.
        • lukask73 Re: Cyba nie zapomną o poszerzeniu Hetmańskiej? 20.12.12, 14:30
          > W którym miejscu? tam i tak są już trzy pasy

No to na dwóch z nich namaluje się strzałki w stronę tego straszydła i szafa gra.

Na koszt inwestora oczywiście.
        • leszekes Re: Cyba nie zapomną o poszerzeniu Hetmańskiej? 20.12.12, 18:42
          Tam jest gdzie dobudować jeszcze dwa pasy ruchu.
          Uważam, że centrum handlowe nie może pogarszać jakości ruchu drogowego i powinno wyłożyć pieniądze na modernizację Hetmańskiej między torami kolejowymi a Głogowską oraz zmodernizować ulice okoliczne.
    • bimota Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zacznie... 19.12.12, 12:01
      TO TERAZ "GALERIE" BEDA "METROPOLISAMI" ?
    • art-100 To jest chore! 19.12.12, 12:41
      W Berlinie nie ma takich koszmarnych galerii i centrum miasta prosperuje, a u nas wszystko pada w centrum, miasto nie powinno pozwalać na takie projekty!
      • Gość: poznaniak powstanie gigantyczne gó... IP: 95.108.62.* 19.12.12, 13:09
        ot tyle w temacie :(
    • kosztorysik Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zacznie... 19.12.12, 13:36
      No i wtedy zacznie okres zamykania starczych centrów. Na pierwszy ogień pójdzie pewnie niedawno odnowiony Selgros, potem KingCross, M1... A tak poważnie to się zaczynam zastanawiać, czy to już rzeczywiście nie będzie przesyt.
      • Gość: radca Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zaczn IP: *.icpnet.pl 20.12.12, 20:00
        Selgros ? Przecież on ma doskonałe wyniki finansowe z tej poznańskiej hali.
        Hala też nie była droga, to mają miejsce na walkę cenową. Lokalizacja doskonała, obsługuje Rataje, Minikowo, Marlewo, Starołękę aż po Czapury, Wiórek , czy Kamionki (w powrocie na bazę noclegową).
        Przesyt ? Zważ ile Poznań miał magazynów, hurtowni za czasów komuny. Dziś biznes w znacznym stopniu wyeliminował hurtownie i magazyny, na rzecz pełnej ekspozycji towarów bezpośrednio w sklepie i szybkiego wznawiania produkcji towarów potrzebnych.
        Wszystkie cywilizacje w każdym okresie skupiały się wokół rynku (choćby poznańskie rynki jako centra wsi podmiejskich). Dziś galerie pełnią rolę takich rynków, (mydło i powidło, kuglarze i sala kinowa, plac zabaw, do tego gospoda i punkt spotkań, punkt orientacyjny w terenie, miejsce lansu i rozliczeń finansowych).
    • eukaliptusikoww Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zacznie... 19.12.12, 14:45
      bardzo dobrze- niech powstanie. są ludzie, którzy narzekają na "nadmiar" galerii handlowych a następnie paradują po nich wraz z rodzinami tydzień w tydzień albo i częściej. ja również do nich zaglądam i nie widzę w tym nic zdrożnego. jest dużo taniej niż w małych sklepach czy to spożywczych, czy z konfekcją. jeśli można trochę zaoszczędzić, to ludzie wybierają takie miejsca. przy tym jest sucho, ciepło, gra muzyczka, jest gdzie przysiąść czy skorzystać z wc. uważam, ze w Poznaniu spokojnie może powstać i Łacina i Metropolis, może być też rozbudowana Plaza i powstać jeszcze inne centrum handlowe. gwarantuję, że dziesiątki tysięcy klientów będzie tam zaglądać każdego miesiąca.
      • Gość: Poznaniak Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zaczn IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.12, 19:22
        Mam nadzieje, ze te zafajdane centra poupadaja jedno po drugim.
        W Niemczech, kraju zamozniejszym od nas, w zadnym porownywalnej wielkosci miescie nie ma tylu CH.Tam rozumieja, ze wazne jest tetniace zyciem, atrakcyjne centrum.Polskie miasta to urbanistyczne pustynie, gdzie oprocz CH dzieje sie niewiele, a srodmiescia martwieja.Popelniamy z samobojczym zacieciem bledy, ktore inni juz przerobili i teraz naprawiaja.Czy tak naprawde musi byc?
        Wszyscy patrza na wszystko przez pryzmat zysku.Zadaniem miasta jest jednak nie tylko krotkowzroczne zarabianie na CH, ktore tworza jedne miejsca pracy, a zabieraja inne, ale dbanie o wizerunek miasta i jego prawidlowy rozwoj.Co z tego, ze inwestor postawi droge, ktora nie bylaby potrzebna, gdyby nie bylo danego CH?On to robi dla sioebie, nie dla mieszkancow i miasta.Poza tym ludzi coraz mniej, CH coraz wiecej.Przeciez to nawet ekonomicznie nie ma sensu.
        Jestem poznaniakiem od kilku pokolen i kocham moje miasto, ale obiektywnie musze stwierdzic, ze w porownaniu z innymi podobnej wielkosci miastami europejskimi wypada bardzo slabo.To, co warto pokazac, lezy odlogiem i nikt o tym nie wie.Najwieksza atrakcja staja sie CH, co swiadczy zle o naszym poczuciu jakosci i piekna.
        Wielu belkocze o tym, ze w CH jest cieplo i gra muzyczka.A gdzie klimat ulicznego zycia?
        CZy zdziczelismy juz tak, ze wolimy chodzenie po szklarni od spaceru przez pola, laki i lasy?
        Oczywiscie obesrany Poznan, rozjezdzony prze samochody i pelen chamstwa nie jest najatrakcyjnieszy, ale przez budowe CH tez sie taki nie stanie.Szukajmy inwestorow na upiekszenie miasta, nadanie mu europejskiej jakosci, a nie na sztuczne twory jakimi sa CH.
        Starajmy sie powstrzymac proces, ktory prowadzi do tego, ze za 10 lat Poznan bedzie mial duzo mniej mieszkancow niz m² w CH.Niestety to, co sie dzieje, swiadczy o tym, ze wladze miasta wrecz przygotowuja sie na ten stan (patrz dworzec prowincjonalnej wielkosci).
        Rece opadaja.Mieszkancy, ktorym jeszcze zalezy na Poznaniu, a nie na tym, zeby wjechac do sklepu samochodem, wystapmy przeciwko temu absurdowi.Ratujmy Poznan!
      • lukask73 Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zaczn 20.12.12, 14:36
        eukaliptusikoww napisał(a):

> bardzo dobrze- niech powstanie. [...]
        > ja również do nich zaglądam i nie widzę w tym nic zdrożnego. jes
        > t dużo taniej niż w małych sklepach czy to spożywczych [...]

Tak? Może w takim razie podzielisz się informacją o takim przyziemnym problemie jak zakup pomidorów o smaku choćby zbliżonym do pomidorów w takim okresie jak teraz mamy? Jakie centrum handlowe jest w stanie zaoferować pomarańcze, gwarantując, że po zdjęciu skórki zostanie mi więcej niż 60% wagi i owoc będzie soczysty i dojrzały?

Może w przypadku towarów paczkowanych cena decyduje, ale jest sporo takich rzeczy, których nie załatwisz w blaszanej hali.
        • leszekes Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zaczn 20.12.12, 18:44
          Dla mnie nie ma różnicy w smaku bananów, mandarynek, czy ziemniaków. Wszyscy zaopatrują się u tych samych producentów i importerów.
          • lukask73 Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zaczn 22.12.12, 23:28
            > Dla mnie nie ma różnicy w smaku bananów, mandarynek, czy ziemniaków

Wypada tylko złożyć wyrazy współczucia.

Być może w życiu nie trafiłeś na dobre pomidory.
            Ja w markecie widuję takie tylko w środku sezonu.
            Pani z mojego straganu nie zaryzykowałaby wystawienia innych albo niedojrzałych bananów. Zniszczyłoby to jej reputację.

Kaufland albo Carrefour nie mają tego problemu, ponieważ nie mają reputacji, a i nie wiedzą co to honor.

Życzę „szczęśliwych pomarańcz w siatce”. ;-)
            • leszekes Nie ma to jak zmarznięte owoce na święta? 23.12.12, 07:33
              I warzywka też. A ziemniaczki kupione na rynku przy temp. -10 palce lizać. Pomijam już fakt, że zakupy w takich warunkach do najprzyjemniejszych nie należą a pani z twojego straganu dbając o swoją reputację w takie dni w ogóle nie powinna pracować obawiając się utraty reputacji.
              Czy życzenia takich produktów na święta uznałbyś za czystą złośliwość? :))
              Czy mam składać wyrazy współczucia już? :))

Wymienionych przez ciebie sklepów raczej nie odwiedzam (rzadko). Wolę Piotra i Pawła, albo Almę.
              A na dobre pomidory rzeczywiście nigdy nie trafiłem (pewnie się ucieszysz:))
              Może dlatego, że nie lubię i nie jem żadnych? :)))
              • lukask73 Re: Nie ma to jak zmarznięte owoce na święta? 24.12.12, 02:16
                Mała informacja: stragan nie musi stać na rynku.
                A po drugie: stragan nie musi stać na wolnym powietrzu.

Ponieważ należysz do ostatnich trzech osób w kraju, które o tym nie wiedzą, spieszę poinformować, że nawet trzymający zazwyczaj dość dobry poziom PiP nie potrafił jeszcze rozwiązać problemu stałej oferty doskonałej jakości warzyw i owoców - tak jak każdy market.
                • leszekes Re: Nie ma to jak zmarznięte owoce na święta? 24.12.12, 08:18
                  Jako kilkuletni mieszkaniec Gdyni potwierdzam, że stragan nie musi stać na wolnym powietrzu (w Łodzi też są hale). Hala Targowa (a najlepiej kilka) przydałaby się w Poznaniu na pewno. Pozostaje tylko kwestia, gdzie. Na pewno nie w miejscach, gdzie się handluje dzisiaj, ale musiałoby być to gdzieś niedaleko. Właśnie jedno z takich miejsc tracimy (teren dawnej zajezdni tramwajowej na Gajowej)...
                  Rynki Wildecki, Wielkopolski, Jeżycki i Łazarski powinny być zwykłymi placami (z podziemnymi parkingami)... czystymi i z elementami zieleni... z fontannami, pomnikami... Takimi jak Plac Wolności.
                  Co do jakości owoców i warzyw... hmm... to dotyczy KAŻDEGO produktu spożywczego i... WSZĘDZIE.
    • mona_3 Miasto interesuje się tylko budowaniem galerii 19.12.12, 14:54
      handlowych - nie za swoje pieniędze. Może ktoś z UMP zajrzy niedaleko przyszłego Metropolis - na ulicę Fabryczną, odcinek Umińskiego - Robocza! Rudery bez okien, walące się budynki! Kiedy ktoś coś z tym zrobi???
      • lukask73 Widok 20.12.12, 14:41
        > Może ktoś z UMP zajrzy niedaleko przyszłego Metropolis

A czy z okien tego koszmarka będzie widać burdel panujący na terenach PKP?

Bo że będzie doskonale widać zdewastowaną halę upadającego ZNTK i okalające ją tymczasowe komisy, warsztaty, myjnie itp. urządzone na żużlu i klepisku, to nie wątpię.
    • robi64 Panie Bojarski ! 19.12.12, 14:59
      cyt: "W planach deweloperów są także kolejne inwestycje handlowe, m.in. Metropolis przy zbiegu ul. Hetmańskiej i Krauthofera."
      Panie Bojarski - a gdzie to jest ?
      Bo jak dotąd w Poznaniu nie ma ZBIEGU Hetmańskiej i Krauthofera !
      co, artykuł napisał praktykant a tylko Pan się podpisał i wierszówkę wziął ?
    • amgc63 po cholere kolejne centrum w kraju gdzie 90%ludzi 19.12.12, 16:03
      po cholere kolejne centrum w kraju gdzie 90% ludzi zarabia max 1500zl.
      • Gość: Poznaniak Re: po cholere kolejne centrum w kraju gdzie 90%l IP: *.pools.arcor-ip.net 19.12.12, 19:26
        Zeby jeden CH Grobelny z drugim CH Nowakiem z Miejskiej Prac. Urban. mogli dostac w lape.
        Zrobmy cos z ta banda, bo nam zniszcza do reszty Poznan.
        • Gość: i co? a co na to Włodzimierz Nowak IP: *.icpnet.pl 19.12.12, 20:48
          czekamy na głos w sprawie...
          • wlodzimierz_nowak Re: a co na to Włodzimierz Nowak 19.12.12, 21:11
            Tak bardzo Ci przeszkadza, że przestając być anonimowym forumowiczem i decydując się na start do rady miasta zacząłem pisać pod imieniem i nazwiskiem? W moim przekonaniu dobrze by było aby radni tak właśnie prezentowali swoje poglądy. Wszyscy radni. Ja takiej demokracji bym sobie życzył.
            Pozdrawiam!
            • Gość: czytelnik Re: a co na to Włodzimierz Nowak IP: *.ip.maverick.com.pl 19.12.12, 23:42
              Ja też bym sobie tego życzył, popieram ten wpis.
            • Gość: maskopatol Re: a co na to Włodzimierz Nowak IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.12, 07:45
              Popieram Towarzysza Włodzimierza!
      • majsmp Re: po cholere kolejne centrum w kraju gdzie 90%l 20.12.12, 18:21
        "bywając" w centrach handlowych różnych - trudno zauważyć ze względu na ilość kupujących oraz asortyment nabywanych towarów tak niskie zarobki społeczeństwa (może tylko 10% tam robi zakupy?) - to cud!!!!!!!!!!!!
    • taka_jest_prawda Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zacznie... 19.12.12, 21:02
      "W planach deweloperów są także kolejne inwestycje handlowe, m.in. Metropolis przy zbiegu ul. Hetmańskiej i Krauthofera."

Ulice Hetmańska i Krauthofera są równoległe więc co najwyżej mogą się zbiec w nieskończoności i to wg Łobaczewskiego, nie Euklidesa ;)
      • lukask73 Wcale mi to nie pasuje, zbudujcie bliżej 20.12.12, 14:47
        > Ulice Hetmańska i Krauthofera są równoległe

Trudno mówić o równoległości ulic, z których jedna ma kształt dość fantazyjnie odbiegający od odcinka prostej. Niemniej jednak ich proste odcinki nie są równoległe i ich przedłużenia zbiegają się gdzieś w rejonie ogródków przy Dolnej Wildzie.

No a skoro już mówimy o tych ogródkach, to kiedy tam wreszcie wybudują jakieś centrum? Do Metropolis mam za daleko.
    • wojhen7 Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej zacznie... 20.12.12, 07:35
      Nijak Hetmańska nie chce się zbiec z Krauthofera.Są równoległe,a pomiędzy nimi można coś zbudować...
    • Gość: RAUBER Niech spieprzają IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.12, 11:27
      Niech spieprzają, miasto nie potrzebuje kolejnych klocków handlowych. W tym rejonie są już dwa i to w odległości kilkuset metrów od miejsca rozważanej budowy, ruch na Góreckiej zanim nie zaczęto przebudowy wiaduktu na Górczynie był już nie do zniesienia. Drobny handel czyli lokalni podatnicy na mieście się przekręcają z działalnością a władze wpuszczają takie coś. Niebawem Poznań będzie zdechłą dziurą z której trzeba będzie zwiewać, tyle że to widzą mieszkańcy a nie władze.

Szanujący się człowiek nie kupuje w CH bo wie czym to grozi miastu. Warszawa jest mądra bo tam nie wolno już budować kolejnych klocków handlowych. Tymczasem u nas? Sami widzicie :)
    • Gość: torunianin Re: Gigantyczne Metropolis przy Hetmańskiej za dw IP: *.play-internet.pl 20.12.12, 20:49
      mam nieodparte wrażenie jak by te projekty sprzedawała jedna firma , każda galeria tak samo wygląda. u nas w toruniu mamy plazę , w środku to samo też takie przejścia u góry na dole po srodku takie ławki. wszystko takie samo tyle że inne kolory. też szklane barierki i ruchome schody pewnie i wielkość podobna.
      z zewnątrz niemal to samo z garażem nadziemnym 3 piętrowym... zwie się to PLAZA w sumie nic niezwykłego szału nie robi ludzi wielu nie zagląda bo popełniono jeden zasadniczy błąd: nie dodano doń hipermarketu typu real albo carrefour. one zawsze przyciągają klientów . inaczej CAŁA GALERIA LEŻY. do tej pory nie ma wykupionych wszystkich powierzchni bo nie ma klienteli..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka