Dodaj do ulubionych

Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskiego

28.04.13, 11:12
No to mamy w Poznaniu nową sektę. Nie mam nic przeciwko temu. Niech się martwi sekta katolicka
Obserwuj wątek
    • Gość: marzenka Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg IP: *.dynamic.lte.plus.pl 28.04.13, 12:35
      a co to przewodnik katolicki jest?
    • leszekes Im więcej różnych sekt tym lepiej dla państwa 28.04.13, 12:45
      Niech się gryzą i podgryzają. Co nas to obchodzi?
      Może kościół katolicki zajęty tymi sporami z bardziej etyczną konkurencją odpieprzy się wreszcie od naszych pieniędzy?
    • Gość: Siostra z PCK Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg IP: *.web.vodafone.de 28.04.13, 12:47
      Wyrazni Ci napisalismy - pigulki na swira nalezy brac przed obiadem..!!
    • mikolaj.plank Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskiego 28.04.13, 13:02
      pozostaje zatem kibicować obu stronom z bezpiecznej odległości. I krzyczeć: mocniej! lutuj go mocniej!
    • dio62 a co za różnica w jakim języku wypowiadane są 28.04.13, 13:04
      zaklęcia w czasie mszy i tak wszystko zostało wymyślone do kontroli i wydajnego strzyżenia chłopów pańszczyźnianych a teraz ich mentalnych spadkobierców
    • l.george.l Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskiego 28.04.13, 13:52
      Konkurencja w zakresie zaspokajania potrzeb religijnych jest jak najbardziej pożądana. Ponieważ nakłady państwa w tym zakresie są przeogromne, czekam kiedy państwo ogłosi na nie przetarg. Kto wie, może ktoś złoży korzystniejszą ofertę niż Gądecki, którego obecność w Poznaniu mocno daje nam się we znaki. Myślę, że wszyscy z niecierpliwością oczekujemy kogoś tańszego w utrzymaniu. Jak widać, dla poznaniaków pojęcie jedności kościoła to wyświechtany frazes. Rodzi się oczywiście pytanie, co takiego jedni szamani robią lepiej od drugich, że się przebijają na rynku usług religijnych. Ja oczywiście nieśmiało sugeruję rezygnację z jednych i drugich, i wszelkich innych, którzy wyłudzają pieniądze za usługi, bez których - proszę mi wierzyć - można się spokojnie obejść.
    • qwardian Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskiego 28.04.13, 18:21
      To pięknie, że wspólnota Bractwa św. Piusa X powstała, bo zahamowany został tzw. ruch postępowy w Kościele Katolickim reprezentowany przez środowisko Tygodnika Powszechnego i związanym z nim księży. Mówi się wprost, że Sobór II Watykański który miał trwać kilka tygodni (a trwał 3 lata) był zamachem wewnątrz kościoła kół związanych z masonerią, wrogów kościoła, którzy fałszywie troszcząc się o los kościoła chcieli jego zguby. Tygodnik Powszechny jest dla nas katolików najlepszym przyładem jak się to odbywało.

SWĄD SZATANA - fragment homilii Papieża Pawła VI z 1972

W dniu 29 czerwca 1972 r. w święto Apostołów Piotra i Pawła, a jednocześnie w dziewiątą rocznicę swej koronacji — Ojciec św. Paweł VI wygłosił wobec kardynałów, korpusu dyplomatycznego oraz licznie zgromadzonych wiernych w bazylice św. Piotra — homilię, która dziwnym zbiegiem okoliczności nie została opublikowana w języku niemieckim przez “Osservatore Romano". Prawdopodobnie wpłynął na to fakt, że treść homilii daleka była od poprzednich, ale i dziś jeszcze pielęgnowanej przez wielu nastrojów optymistycznych. Według “Courier de Romo" z dnia l września 1972 r. podajemy poniżej wyjątki z tego kazania. Jak wyżej wymienione pismo zauważa — Papież przemawiając był głęboko poruszony.

Odnosimy wrażenie, że przez jakąś szczelinę, wdarł się do Kościoła Bożego swąd (dym) szatana. Jest nim zwątpienie, niepewność, zakwestionowanie, niepokój, niezadowolenie, roztrząsanie. Brak zaufania do Kościoła. Natomiast darzy się zaufaniem pierwszego lepszego świeckiego “proroka" wypowiadającego się przy pomocy prasy lub przemawiającego w jakimkolwiek ruchu społecznym i żąda się od niego formułek dla prawdziwego życia!

SWĄD SZATANA - fragment homilii Papieża Pawła VI z 1972

W dniu 29 czerwca 1972 r. w święto Apostołów Piotra i Pawła, a jednocześnie w dziewiątą rocznicę swej koronacji — Ojciec św. Paweł VI wygłosił wobec kardynałów, korpusu dyplomatycznego oraz licznie zgromadzonych wiernych w bazylice św. Piotra — homilię...

Odnosimy wrażenie, że przez jakąś szczelinę, wdarł się do Kościoła Bożego swąd (dym) szatana. Jest nim zwątpienie, niepewność, zakwestionowanie, niepokój, niezadowolenie, roztrząsanie. Brak zaufania do Kościoła. Natomiast darzy się zaufaniem pierwszego lepszego świeckiego “proroka" wypowiadającego się przy pomocy prasy lub przemawiającego w jakimkolwiek ruchu społecznym i żąda się od niego formułek dla prawdziwego życia!

Powiem w ten sposób. Racja była zdecydowanie po stronie Bractwa św. Piusa X, tzw. Lefebrystów, ale Kościół Katolicki odrzucił nurt postępowy i powraca do starej tradycji, więc nie widziałbym żadnego sensu wiązać się z bractwem.

Niebezpieczeństwa dla Kościoła Katolickiego nie ma na zewnątrz bo tam jest pustka filozoficzno-kulturowa. Najbardziej wyrafinowanymi wrogami, a za taki uważam Tygodnik Powszechny są fałszywi prorocy, starający rozsadzić go od wewnątrz. Sobór II Watykański poczynił niewyobrażalne straty w Zachodniej Europie, ale Polskę szczęśliwie ominął..
      • pan.nikt Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg 28.04.13, 18:30
        S
        > obór II Watykański poczynił niewyobrażalne straty w Zachodniej Europie, ale Pol
        > skę szczęśliwie ominął..

dokończ
        Dzięki postawie Kardynała Stefana Wyszyńskiego i po trosze Kardynała Karola Wojtyły
        • Gość: Karolek Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg IP: *.centertel.pl 28.04.13, 19:44
          Jak ja lubię ten bełkot :-)
        • qwardian Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg 28.04.13, 20:32

pan.nikt napisał:

> Dzięki postawie Kardynała Stefana Wyszyńskiego i po trosze Kardynała Karola Woj
          > tyły

Od początku do końca i zawsze uważałem, że Papieżem powinien zostać Kardynał Stefan Wyszyński. Kardynał Karol Wojtyła wyznawał ludowy kult skrojony na katolika związanego z tradycją kościoła, mniej z religią. W moim środowisku nazywane, "wadowickie rurki z kremem". Świetną analogię stanowi ksiądz filozof Józef Stanisław Tischner. Ja jednak sięgam daleko głębiej, ale to jest kościół powszechny więc wszyscy w nim jesteśmy. Ale bardzo cenię Jana Pawła II za głoszony i wyznawany kult życia, który tak ładnie odsłonił Belzebuba z jego wyznawanym kultem śmierci...
          • leszekes Kościół katolicki nie jest kościołem powszechnym 28.04.13, 21:38
            Już nie. Jest wiele kościołów chrześcijańskich na świecie i w Polsce. Wiele z nich jest bliżej boga (którego istnienia jak wiemy nikt do tej pory jeszcze nie dowiódł) niż sekta katolicko-watykańska. Są też kościoły nie chrześcijańskie...
            Nawet w naszym kraju kk traci wpływy w zastraszającym tempie, co samo w sobie jest tendencją już stałą i w gruncie rzeczy pozytywną. Młodzież się śmieje z religii i religijnych guseł. Wyszydza zamiłowanie kleru do luksusu i bogactw tego świata. Zakłamanie i dwulicowość.
            Wychodzące na jaw wypadki homoseksualizmu księży a nawet pedofilii jeszcze te tendencje zwiększają. Cóż... trzeciego tysiąclecia już nie będzie.
            • qwardian Re: Kościół katolicki nie jest kościołem powszech 28.04.13, 22:11

leszekes napisał:

> Cóż... trzeciego tysiąclecia już nie będzie.

?
              • leszekes Re: Kościół katolicki nie jest kościołem powszech 28.04.13, 22:26
                Napisz coś jeszcze... :)))))
                • qwardian Re: Kościół katolicki nie jest kościołem powszech 28.04.13, 22:38

Dałem Tobie szansę. Sprawy braku edukacji również poruszam na tym forum...
                  • leszekes Niepotrzebuję twoich szans 29.04.13, 10:07
                    Wybacz, ale z racji wykształcenia mam większą wiedzę od ciebie w tych sprawach i to się już raczej nie zmieni... :))))

A przy okazji... wizjoner ten ksiądz, którego cytujesz... Wojsko Polskie dostawało w roku 1939 w dupę, że aż się kurzyło a on już przesuwał granice na zachód... wiedział... pewnie powiedział mu o tym Jezus we śnie... :)))
                    Myślę, że wymyślił to po 1945 roku...
                    Postąpił tak jak zazwyczaj postępuje kościół. Najpierw opór, sprzeciw... wściekły atak...
                    A kiedy walka zdaje się być przegrana zmiana kierunku wiatru. Zawsze tak było.
                    Galileusz i Giordano Bruno się kłaniają uniżenie... :))))

Napisz coś jeszcze :))
                    • leszekes Re: Niepotrzebuję twoich szans 29.04.13, 10:09
                      Oczywiście: Nie potrzebuję. Przepraszam za błąd wynikły z szybkiego pisania :)
            • zgr-edo Re: Kościół katolicki nie jest kościołem powszech 05.05.13, 08:12
              leszekes napisał: Wychodzące na jaw wypadki homoseksualizmu księży a nawet pedofilii jeszcze te t endencje zwiększają.
              < Widząc księdza gdzieś na ulicy, od razu przychodzi mi na myśl, że to zbok i darmozjad.
              Komuniści, faszyści, naziści, też byli pewni, że ich ideologia przetrwa. Upadek kościoła w Polsce jest nieunikniony, nastąpi z dnia na dzień. Życzę im tego z całego serca, bo watykańska okupacja i współpracujący z nią kolaboranci, wprowadzili ten kraj do strefy krajów III świata.
      • Gość: Karolek Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg IP: *.centertel.pl 28.04.13, 19:45
        Uwielbiam to bicie piany bez sensu :-))
      • dio62 Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg 28.04.13, 19:59
        muszę przyznać uczciwie,że z ciebie dobry baran posłuszny swoim bacom
    • Gość: fuckitol Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg IP: *.icpnet.pl 28.04.13, 20:36
      Raczej walka gówna ze sraczką, po cholerę miejsce w gazecie na to badziewie?
      • Gość: pbrus Re: Lefebryści pod oknami arcybiskupa poznańskieg IP: *.opera-mini.net 29.04.13, 08:45
        Wielki plus
    • zgr-edo Lefebvre był katolickim arcybiskupem 05.05.13, 07:30
      a więc panie redaktorze, skoro w artykule tytułuje pan wszystkich o których pisze, więc i tego katolickiego buntownika przeciwko cichej akceptacji pedofilii i homoseksualizmowi w KK, należy uszanować.
      " Bractwo Kapłańskie Świętego Piusa X powstało w 1970 r. z inicjatywy Marcela Lefebvre'a."
      powinno być:
      " Bractwo Kapłańskie Świętego Piusa X powstało w 1970 r. z inicjatywy Arcybiskupa Marcela Lefebvre'a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka