Dodaj do ulubionych

Pola Lednickie, Jezioro Lednickie, Wyspa Lednicka

21.12.15, 22:30

twitter.com/AndrzejDuda?ref_src=twsrc%5Etfw
Andrzej Duda‏@AndrzejDuda /AndrzejDuda/status/679024942357340160Smutna wiadomość. Zmarł O. Jan Góra - charyzmatyczny Dominikanin, który od lat gromadził młodzież na polach Lednicy.

Dziwny to był ksiądz i na tym forum ja i Rene nie szczędziliśmy mu krytycznych słów. A dzisiaj czuję się jak głupolek w krótkich spodenkach i z głębokim ukłonem życzę sobie, żebym mógł się spotkać z Dominikanem na drugim świecie. Nikt tak jak on nie wypromował tego miejsca, które ja znałem od lat 70-tych, na którym odkryto chrzcielnicę, zespół preromańskiej architektury pałacowo-sakralnej, jedno z trzech miejsc gdzie powstawała nasza katolicka Polska, nasz piastowski gród, gdzie zaczynała się nasza państwowość. Łzy napływają mi do gardła. Ojcze Góra, duszpasterzu modlę się w Twojej intencji i mój najgłębszy szacunek dla Ciebie...
Obserwuj wątek
    • renepoznan Re: Pola Lednickie, Jezioro Lednickie, Wyspa Ledn 22.12.15, 07:25
      Wieczny odpoczynek racz mi dać Panie.
      • Gość: Georg von Sommer Re: Pola Lednickie, Jezioro Lednickie, Wyspa Ledn IP: *.178.012.pools.vodafone-ip.de 22.12.15, 07:48
        Forumowa menda napisala :

>Wieczny odpoczynek racz >mi< dac Panie..

Renasie..Od Sommera mozesz dostac niemiecka saperke...Sam se mogile wykopiesz i przysypiesz - taniej sie nie da...

PS Nawet w tak smutnej chwili szydercza ironia wylewa ci sie uszami - co szmaciarz to szmaciarz...
        • Gość: aaa Re: Pola Lednickie, Jezioro Lednickie, Wyspa Ledn IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.15, 12:29
          Gość portalu: Georg von Sommer napisał(a):
          To jest forum Poznaniaków. Znikaj szwabska .... ( dopisz sam wg. swego uznania: doopa, morda, świnia). To nie dla ciebie miejsce. Nie potrafisz nawet uszanować powagi czyjejś śmierci.
          • franek Re: Pola Lednickie, Jezioro Lednickie, Wyspa Ledn 22.12.15, 12:50
            Lepiej mieć szwabską mordę niż żydowskiego pastucha wiejskiego.
            • Gość: aaa Mały Franio IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.15, 17:34
              ranek napisał:
              > Lepiej mieć szwabską mordę niż żydowskiego pastucha wiejskiego.
              Żydzi- drogi Franiu świń nie pasali tak jak ty. Byli na to za mądrzy a po drugie brzydzą się wieprzowiną. Oni uczyli się na lekarzy, adwokatów, kabareciarzy czy literatów.
              Przypomnij mi poetę międzywojennego, który nie był Żydem>>
              • franek Re: Mały Franio 22.12.15, 17:36
                Tylko na kabareciarzy kształcili się,matołku.
                • Gość: aaa Re: Mały Franio IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.15, 20:31
                  Franio- nie wygłupiaj się. Na pewno nie słyszałeś o Ludwiku Hirschfeldzie:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Ludwik_Hirszfeld
                  ale o grupach krwi i ich dziedziczeniu coś słyszałeś. Bez tego Żyda z Wrocławia byś nie słyszał.
                  • franek Re: Mały Franio 22.12.15, 22:00
                    > Bez tego Żyda z Wrocławia byś nie słyszał.

Możesz przełożyć to na polszczyznę,bo nie rozumiem?
      • renepoznan Re: Pola Lednickie, Jezioro Lednickie, Wyspa Ledn 22.12.15, 16:15
        Oczywiście pomyłka: Wieczny odpoczynek racz MU dać Panie!
    • renepoznan Qwardian. Nadal się tobie podoba 22.12.15, 22:36
      to niemiecki zbiornik z nieczystościami i jego kompan - nie wiadomo skąd?
      Co zrobili z Twoim wątkiem poświęconym śmierci i postaci człowieka?
      • qwardian Re: Qwardian. Nadal się tobie podoba 23.12.15, 16:44
        Rene, powtarzam po raz kolejny. Sommer z racji wieku mógłby być moim ojcem i korygowanie, albo pouczanie w takiej sytuacji jest równie skuteczne co uderzanie głową w zaporę Solińską.
        • renepoznan Re: Qwardian. Nadal się tobie podoba 23.12.15, 18:13
          Nikt nie oczekuje pouczania go. Przecież widzę, że to raczej zakuty łeb do którego nie dotrzesz normalną rozmową. Wiek tu nie ma nic do rzeczy - chyba, że ta jego postawa wynika z demencji starczej.
          Po prostu - przy ocenie człowieka nie kieruj się tym, ze on deklaruje takie czy inne poglądy (nie wierzę w jego "pisowskość") tylko faktem, ze to najzwyklejsze chamisko - nie szanujące nawet śmierci człowieka.
        • Gość: Georg von Sommer Re: Qwardian. Nadal się tobie podoba IP: *.178.012.pools.vodafone-ip.de 24.12.15, 08:45
          Szanowny Qwardku...Co ja napisalem w POstscriptum mego watku...??

Otoz cytuje:

>Nawet w tak >SMUTNEJ CHWILI< itd... jest/bylo moim POsmiewiskiem ze smierci Ojca Dominikanina..??????????? POwiem tak - gdzies cos komus wielkanocna palma odbila..!! Pelne uzasadnie mojego wpisu otrzymasz PO swietach - teraz nie wypada..Zasiadajac do stolu Wiligijnego (za godzine) nie zapomne o POdzieleniu sie oplatkiem z Toba i Twoja rodzina..Zyczymy Wam wszystkim zdrowych i spokojnych SBN w milosci blizniego...
          ___________________________________________________________________________

PS Do renasa...Odpowiednie "zyczenia" otrzymasz PO swietach..Papcio w grobie cie nie POzna...
        • Gość: Georg von Sommer Re: Qwardianie...Nie oszukujmy sie... IP: *.178.012.pools.vodafone-ip.de 27.12.15, 10:28
          Wpis tego smierdziela byl aktem wybitnie przemyslanym i nie zaszla tu zadna literowka..Typ ten tkwi w szyderstwie po same uszy i cos se cymbal ubzdural,ze jako absolwent (chyba prawa) jest madrzejszy od snopowiazalki i forumowa uzurpacja to jego domena a nawet obowiazek..Qwardek...Ty jako prawy czlowiek potrafiles przyznac sie do bledu..On nie..!! To by uragalo jego "majestatowi" i co by forumowicze powiedzieli...Qwardek..Obojetnie jak sie moj los potoczy - on nie zazna spokoju na tym forum..Mialem cos jeszcze dodac odnosnie zyczen swiatecznych - ale ugryzlem sie w jezyk... :(:(

POzdrawiam...

• Gość: Kasander Re: Qwardianie...Nie oszukujmy sie... IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.15, 11:17
            Gość portalu: Georg von Sommer napisał(a): Obojetnie jak sie moj los potoczy - on nie zazn
            > a spokoju na tym forum..Mialem cos jeszcze dodac odnosnie zyczen swiatecznych -
            > ale ugryzlem sie w jezyk..

A jak myślisz- Czy ty będziesz miał spokój na tym forum?
            Zachowujesz się jak typowy hitlerowiec, przyszedłeś tu nie wiadomo skąd i od razu walisz na prawo i lewo tym swoim pokracznym i plugawym językiem, z Gott mit Uns na szelkach trzymających twoje skórzane portki na piwnym brzuchu.
            Nasz wspólny Gott nauczał miłować a przynajmniej szanować bliźnich, tę twoją niemiecką miłość bliźniego znamy z lat czterdziestych ub. wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka