Dodaj do ulubionych

Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chrystusa

11.04.20, 17:17
Mało nas tu jeszcze bywa ale wszystkim, którzy zaglądają chciałbym złożyć najszczersze życzenia Błogosławieństwa Boga, zdrowia, spokoju i wyciszenia się w tym okresie.Piękne polskie tradycje wielkanocne niech ułatwią nam przeżycie tych Świąt - podczas których pozbawieni jesteśmy tego co najważniejsze - wspólnego przeżycia sacrum.
Trzymajcie się kochani.
George - Ty też. ;)
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 13.04.20, 19:56
      Bardzo dziękuję. Musisz jednak wiedzieć, że takie życzenia są dla mnie bardzo kłopotliwe. Naprawdę nie wiadomo, jak w takiej sytuacji się zachować, bo wywołują dysonans poznawczy. Z pozoru zawierają pozytywny przekaz, jednak nacisk na religijny aspekt nakazują przyjąć na wszelki wypadek postawę obronną. Przecież wiesz, że ja w religii widzę całe zło tego świata i nie jestem odosobniony. Życzyć takim osobom Błogosławieństwa Boga, to jak zaprosić wegetarian na obiad i zaserwować golonkę.
      • renepoznan Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 13.04.20, 21:04
        A może po prostu przyjmij te życzenia bez doszukiwania się w nich agresji? Nie jesteśmy na żadnym zwariowanym religijnym forum. Tu zwariowani i agresywni są raczej antyklerykałowie.
        A ja po prostu cieszę się z tej religijnej okazji i chciałbym tę swoją radość przekazać innym - bez jakichkolwiek podtekstów.
        • l.george.l Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 14.04.20, 00:30
          Monoreligijność, którą Polska zawdzięcza Hitlerowi i Stalinowi (dziwię się, że nie ma modlitw w ich intencji), powodują, że katolickie życzenia, zawierające silny ładunek ewangelizacyjny, nie uwzględniają ludzi innych wyznań i bezwyznaniowych. Pewnie domyślasz się, do czego zmierzam. Prawicowe kundle zaczęły ujadać na prezydenta Trzaskowskiego, ponieważ składając życzenia świąteczne, podarował sobie mitologię chrześcijańską. Moim zdaniem, tak powinien postępować polityk. Ty świętujesz zmartwychwstanie Chrystusa, ja jedynie reset natury i rozpoczęcie cyklu wegetacyjnego. Szacunek do innych powinien zakładać, że ilu ludzi, tyle powodów do świętowania i nikt nie ma prawa uważać, że jego powód jest ważniejszy od powodu innych, ani że ktoś komuś zawdzięcza, że mamy jeden dzień w robocie dodatkowo wolny.
    • qwardian Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 14.04.20, 07:01
      Również składam życzenia z okazji 1054 rocznicy Chrztu Państwa Mieszka i początku naszej państwowości. To jednocześnie początek naszego alfabetu, słowa pisanego, dyplomacji, bicia monety, technologii produkcji cegły (kościół Jana Jerozolimskiego na Śródce), pierwszego szpitala (rok 1170 przy kościele ś. Michała na Śródce), wodociągu (do klasztoru Dominikanek zwanych Katarzynkami w rejonie obecnego kościoła Salezjanów). Kościołowi również zawdzięczamy pierwszą szkołę wyższą, założoną przez biskupa poznańskiego Akademię Jana Lubrańskiego.
      • renepoznan Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 14.04.20, 14:00
        E, już tak nie znęcaj się nad Georgem. On żyje w swoim świecie i fakty go nie przekonują.
        Ale On (poza tą swoją fobią) jest OK. Jeden z najstarszych stażem forumowiczów. Swoją drogą jak sprawnie ten Niemiec z Snajperem rozwalili to forum. Jestem pełen podziwu.
        ;)
      • l.george.l Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 14.04.20, 22:38
        Toś przesadził. Świętować z powodu niewolnictwa i chodzenia na smyczy.
        • qwardian Re: Błogosławionych Świąt Zmartwychwstania Chryst 15.04.20, 09:07
          Przed momentem chrztu, najpopularniejszą monetą na naszym terytorium były arabskie dirhemy, którymi płacono za słowiańskich niewolników pędzonych do kalifa w Kordobie...

mediewalia.pl/publicystyka/piastowie-zbudowali-panstwo-za-arabskie-srebro/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka