Dodaj do ulubionych

Laicyzacja...

13.07.23, 21:20
Świadomość postępującej laicyzacji społeczeństwa boli, ale jest to proces nieuchronny i niemożliwy do powstrzymania. Religia, jak każda utopia, musi prędzej czy później upaść, gdyż u człowieka zmienia się sposób myślenia, postrzegania otaczającego go świata, więc i widzenia paradoksów religii. Owszem, kiedyś pozostaną jeszcze resztki wyznawców boga, lecz będzie ich tylko garstka i wreszcie przestaną być zagrożeniem dla normalnego funkcjonowania świata.
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: Laicyzacja... 14.07.23, 00:25
      Mnie nie boli.
    • smurfmadrala Re: Laicyzacja... 14.07.23, 07:43
      anita234 napisała:

> Świadomość postępującej laicyzacji społeczeństwa boli, ale jest to proces nieuc
      > hronny i niemożliwy do powstrzymania. Religia, jak każda utopia, musi prędzej c
      > zy później upaść, gdyż u człowieka zmienia się sposób myślenia, postrzegania ot
      > aczającego go świata, więc i widzenia paradoksów religii. Owszem, kiedyś pozost
      > aną jeszcze resztki wyznawców boga, lecz będzie ich tylko garstka i wreszcie pr
      > zestaną być zagrożeniem dla normalnego funkcjonowania świata. W Korei Pn i ChRL jest już wolność od religii. W szwecjalistym kalifacie Sztokholmu było już, już lecz ubogacili się.
    • qwardian Re: Laicyzacja... 14.07.23, 10:24
      Przykład fermentu laicyzacji to opóźnione o dwa lata rezultaty Narodowego Spisu Powszechnego w erze komputeryzacji, Kościół Katolicki miał wszystkie dane z pierwszej ręki dzięki Świętopietrzu, symboliczny podatek wysokości niecałych dwóch bochenków chleba. Dzięki pogłównemu, doskonale znamy statystyki tyczące spisu ludności. Nie wiemy jaki jest stopień laicyzacji dzięki sprawnemu inaczej państwu świeckiemu :)
    • snajper55 Re: Laicyzacja... 14.07.23, 12:21
      anita234 napisała:

> Świadomość postępującej laicyzacji społeczeństwa boli

Chyba cieszy? Im mniej ludzi otumanionych przez kapłanów chcących żyć w luksusach na ich koszt - tym lepiej.

S.
      • smurfmadrala Re: Laicyzacja... 14.07.23, 13:02
        Zaliczyłem link "muzyczny" cenzora55. Sztuczne ognie, sztuczne uchachranie, dziary i pienia, zero muzyki + plus tłum w podrygach. Szkoda mi dzieci. Mutanci stacji radiowych komercyjnych.
        • snajper55 Re: Laicyzacja... 29.07.23, 01:27
          smurfmadrala napisał:

> Zaliczyłem link "muzyczny" cenzora55. Sztuczne ognie, sztuczne uchachranie, dzi
          > ary i pienia, zero muzyki + plus tłum w podrygach. Szkoda mi dzieci. Mutanci st
          > acji radiowych komercyjnych.

No to może spodoba ci się inny teledysk tego utworu? Taki... bardziej ilustracyjny.

I jeszcze jeden utwór - The Greatest Show on Earth (with Richard Dawkins). Jest to utwór o rewolucji, noszący taki san tytuł jak książka biologa Richarda Dawkinsa o ewolucji. Dawkins zabiera głos na końcu nagrania i mówi:

"Thus, from the war of nature, from famine and death the most exalted object which we are capable of conceiving, namely, the production of the higher animals, directly follows. There is grandeur in this view of life with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that, whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity from so simple a beginning endless forms most beatiful and most wonderful have been, and are being, evolved. "

Tekst po polsku można znaleźć tu:
          www.tekstowo.pl/piosenka,nightwish,the_greatest_show_on_earth.html
          S.
    • renepoznan Re: Laicyzacja... 15.07.23, 07:52
      Niesłychanie bawią mnie takie wpisy misjonarzy laicyzmu. Ich naiwność bije po oczach. Do tego to przekonanie, że podzielając poglądy religijne Stalina, Mao czy Pol - Pota jest się "mędrcem" - ponad ten chodzący do kościoła motłoch.
      Odrobina rozrywki od rana. ;)
      • qwardian Re: Laicyzacja... 15.07.23, 11:27
        Dzisiaj kolejna rocznica dźgania zakonników NMP rękami stepowych dzikusów, czeskich najemników i łotrów (Jan Žižka i Mikuláš z Husi wkrótce wzniecili wojnę husycką, a ich dowódca Jan Sokół został otruty podczas uczty z Jogaiłą tuż po bitwie grunwaldzkiej)..
      • l.george.l Re: Laicyzacja... 24.07.23, 01:06
        Skoro jest tak dobrze, to jak wytłumaczysz kryzys powołań i zamykanie seminariów, malejące zainteresowanie katechezą w szkołach, rezygnację z sakramentów, ośmiokrotny wzrost liczby wystąpień z Kk w ciągu paru lat. Nie zastanawia Cię, dlaczego GUS ciągle przesuwa ogłoszenie wyników spisu powszechnego w zakresie religijności Polaków? Jeśli nawet zostaną ogłoszone, to i tak będą mocno zdezaktualizowane, ponieważ mamy do czynienia z efektem kuli śnieżnej. W GUSie już wiedzą, że publikacja danych przyspieszy jej prędkość i narastanie. Przypisując zwolennikom laicyzacji poglądy tyranów i morderców zachowujesz się jak przerażony Kaczyński, obwiniając za wszelkie plagi w tym kraju Tuska. Zdradził Cię sarkazm, któremu nie potrafisz się oprzeć. Muszę pochwalić Ci się pewnym małym sukcesem, jaki ostatnio odniosłem. Przyczyniłem się do tego, że w jednej ze szkół zajęcia religii zostaną ograniczone z dwóch do jednej godziny. Postulowałem więcej, by religia była tylko w klasach 1-3, ale dyrektorka nie chciała być tak radykalna, bo podobno jeszcze jakaś część uczniów przystępuje do bierzmowania. Katechetka w każdym razie zapisała się już na studia podyplomowe i przebranżowi się, bo jest świadoma, że wkrótce nie będzie dla niej pracy w dotychczasowej roli. Zachowuje zdrowy dystans do swoich pryncypałów, jest dobrym pedagogiem, dzieci ją lubią, dyrekcja nie chce się więc jej pozbyć. Jaką opinię ma natomiast ksiądz katecheta i jak jest nazywany przez grono pedagogiczne, pominę, bo byłoby Ci pewnie przykro, a i cenzor tego forum by nie wygumkował.
      • snajper55 Re: Laicyzacja... 24.07.23, 01:23
        renepoznan napisał:

> Niesłychanie bawią mnie takie wpisy misjonarzy laicyzmu. Ich naiwność bije po o
        > czach.

No rzeczywiście, oto słowa typowego "misjonarza laicyzmu"(?)

"Świadomość postępującej laicyzacji społeczeństwa boli"

Kto to jest "misjonarz laicyzmu"? Masz na myśli ludzki mózg?

S.
      • l.george.l Re: Laicyzacja... 24.07.23, 23:24
        Bicie, gwałty, przemoc, poniżanie - oto, Rene, związek wyznaniowy, którego akwizytorem ciągle tu jesteś
        fakty.tvn24.pl/zobacz-fakty/byl-bity-i-gwalcony-w-osrodku-boromeuszek-sad-zadecydowal-o-odszkodowaniu-7256757
        Ja bym się pod ziemię zapadł ze wstydu, gdybym należał do takiej organizacji, ludziom w oczy bym nie spojrzał.
        • qwardian Re: Laicyzacja... 25.07.23, 06:39
          Ja bym się zapadł pod ziemię Georgiunio, gdybym wprowadzał w błąd poczciwych uczestników Forum Posen, w temacie wątku "Ksiądz pedofil wykładał na UAM", nawet jeżeli w tekście, który wkleiłeś jest wyraźnie napisane..

Prokuratura Rejonowa w Bydgoszczy umorzyła jednak dochodzenie. Potwierdzono jedynie "nieobyczajne zachowanie".

Mam znajomych ministrantów, z kościoła u Pallotynów, tam chodziłem na religię i kościoła jako dziecko, żadne z rzeczy o które się oskarża księży nie miało miejsca, a gdyby miało to byłby samosąd jak na pływalni w Bytomiu. I akurat o takich przypadkach słyszałem na sąsiedniej ulicy, gdzie mieszkałem, rodzic wziął sprawy w ręce. Dzielnicowy nie musiał reagować, bo sąd i wyrok trwał kilka minut i był spokój.
          • l.george.l Re: Laicyzacja... 25.07.23, 21:08
            Przeczytałeś do końca?
            "Mirosław K. usłyszał wyrok wydany przez Sąd Okręgowy - trzy lata i sześć miesięcy pozbawienia wolności. - Naszym zdaniem wyrok jest zbyt łagodny - mówi Włodzimierz Marszałkowski, szef prokuratury Bydgoszcz-Południe, która postawiła duchownego przez sądem. - Wnioskowaliśmy o osiem lat pozbawienia wolności. Złożyliśmy wniosek o uzasadnienie wyroku, będziemy apelować - zapowiada prokurator Marszałkowski".
            Osiem lat lat za "nieobyczajne zachowanie"??? Nie czytałem nigdy o przypadku samosądu na księdzu pedofilu. Zazwyczaj ludzie stają w obronie takiego, a dzieci wręcz wpychają w łapy zboczeńca. Ostatnio było głośno o dyrektorce szkoły, która chciała pozbyć się katechety pedofila. Kuria nawet się w sprawę zaangażowała po stronie dyrektorski, ale to dla niej wsiowi przygotowali taczkę. Dyrektorka zrezygnowała z pracy.
    • l.george.l Re: Laicyzacja... 25.07.23, 22:40
      Dlaczego aresztowanie księdza określają "bardzo przykrą sytuacją"?
      tvn24.pl/lodz/sochaczew-zyrardow-ksiadz-piotr-s-aresztowany-diecezja-lowicka-w-komunikacie-o-bardzo-przykrej-sytuacji-7257270
    • l.george.l Re: Laicyzacja... 28.07.23, 01:48
      "... choćby przyszło tysiąc Ziobrów i każdy z nich odprawiłby sto modłów, nie zatrzymają oni generalnej tendencji. Polska już idzie śladami Irlandii. Jedną z najbardziej jaskrawych tego oznak są dane dotyczące religijności młodych Polaków. Nasza młodzież jest jedną z najszybciej laicyzujących się na świecie. W 1992 r. odsetek praktykujących Polaków w wieku 18-24 lat wynosił 69 proc. W 2022 r. regularnie praktykowało już tylko 21,6 proc., natomiast 42,7 proc. - wcale. Aż 24,8 proc. najmłodszych pełnoletnich Polaków zadeklarowało się jako niewierzący (dane CBOS).

Mury obłudy i religijnego fanatyzmu runą i pogrzebią stary świat. Szkoda, że w międzyczasie przeczytamy jeszcze o dramatach kolejnych Ol, Joann i molestowanych dzieci".

wyborcza.pl/7,113768,30015230,gdyby-sinead-o-connor-podarla-zdjecie-jana-pawla-ii-w-polsce.html#S.TD-K.C-B.4-L.1.duzy
      • anita234 Re: Laicyzacja... 04.08.23, 15:50
        Już dawno buddyści, chrześcijanie, muzułmanie, hindusi, żydzi, sikhowie, szyici, sunnicy... powinni się spotkać na jakimś wspólnym kongresie, aby w końcu ustalić, jak ten pan bóg wygląda naprawdę i dlaczego wyznaczył ludziom tak różne reguły gry. Wobec tak drastycznych różnic zapatrywań, taka dyskusja jest konieczna dla dobra ludzkości. Im jednak taki pomysł nie przychodzi do głów. Wolą się mordować nawzajem w imieniu swojego boga, bo to łatwiejsze niż dyskutować. I bozia musi istnieć w umysłach naiwnych, aby poprzez strach uzależniać wiernych od religii i czerpać z tego wymierne korzyści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka