Dodaj do ulubionych

budujemy zamki? ;)

IP: *.238.96.189.adsl.inetia.pl 20.11.04, 21:56
A co sadzicie o inwestycjach w ... poznanskie zamki?
Czy Poznaniowi jest potrzebna odbudowa tzw. Zamku Przemysla?
Mam tu sporo watpliwosci (wyglad, koszty, "zapotrzebowania spoleczne")
Natomiast podpisuje sie pod pomyslem rekonstrukcji dachu wiezy zamku
cesarskiego. Po prostu razi mnie ten dach-kapec zupelnie nie pasujacy do
niczego na sw. Marcinie. Ta wieza znajduje sie przeciez w jednym z
najwazniejszych punktow miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: RAUBER Odbudować zniszczone tradycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 14:52
      Należy odbudowywać poznańskie zamki. Doprowadzić do świetności Zamek Cesarski,
      odbudowac Zamek Królewski i wysztkie inne zabytki świadczące o Wielkości Poznania.

Samo "zapotrzebowanie społeczne" jest tak zróżnicowane że nie sposób mu
      dogodzić. Postawią dajmy na to sygnalizację świetlną na np. Zawadach a ja będę
      marudził że Górecką mi się źle jedzie bo wąska i dziurawa.
      • Gość: arh marcinek zamek?wieża? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 14:10
        Te inwestycje są potrzebne, ale nie tak jak przewiduje się obecnie. Jak tylko
        zabaczyłem projekt zamku poyślałem.Boże tam chyba musiał mieszkać shreck. Co to
        ma być?Ludzie to jakaś nedzna mistyfikacja.To ma napędzić Poznań?Boże.Rozumiem
        odbudwę zamku w Warszawie zaraz po wojnie, kiedy była do niego dokumentacja i
        rzeczywiśc on tam był.Naszego poznańskiego zamku chyba nikt na oczy nie
        widział.Więc co mamy odtwarzać?Kłamstwo? Zastanówmy się czego tak naprawdę
        chcemy.Nie wiem , czy ktoś z Państwa widział co dzieje się na swiecie, czy ktoś
        widział Reichstag? Czekałem na wejście 4 godziny. Dzieki realizacji projektu
        NORMANA FOSTERA Berlinowi przybyła kolejna artrakcja.I to nie stara . To
        architektura najnowsza.To wszystko dzieje się tam gdzie nasz nie ma
        . Wyobrażam sobię nową wież zamku cesarskeigo z przeszklonym puynktem
        widokowym, z atrakcyjną galerią na samej górze, gdzie oprócz ogladania sztuki
        ogladać by mozna również miasto.Tego potzreba miastu, które ma wkraczać do
        Europy.Nieważne czy ma wkraczać, czy nie to ma być wytwór architektór
        współczesnej, tak źle pojmowanej w Polsce przez Polaków, którzy nie widzą co
        na świecie się dzieje.
    • Gość: łuki po pierwsze wieża IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 23:02
      renowacja i rekonstrukcja Zamku cesarskiego i jego otoczenia bardzo podniesie
      atrakcyjność centrum Poznania.
      • Gość: piotr wieża -NIE!!!warta TAK!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 17:14
        nie sadzicie ze zamiast inwestowac w wieże ktora tam nie pasuje bo jest za
        wysoka no i w tym miejscu i tak jest wystarczajacoa ilość dominant, a zamek
        przemyslawa jest wielka sciemą bo nigdy tak nie wygladlno i w swiatowym
        konserwatrostwie nie odbudowuje sie teraz budynkow w ten sposób odstąpienie do
        tych zasad bylo tylko po wojnie ) - miasto powinno zwrócic uwage na RZEKE. od
        wielu lat o rzece się tylko gada i nic z tego nie wychodzi. w starym korycie
        zamiast wody stoją samochody, a nad rzeka zamiast jakiejś cikawej zabudowy
        otwierającej sie na rzekę powstają budynki nawiązujące do katedry z
        namalowanymi szachulcami(dla nie wtajemniczonych sa o te brązowe paski ktore
        powinny być belkami drewnianymi a nie kilkoma mm farby;)a zamist
        zapoczątkowania bulwarów nad rzeką w porcie rzecznym z kawiarniami i knajpkami
        z widokiem na katedre będa balkoniki mieszkancow pewnie kolejnego zamknietego
        osiedla:( a poza tym "pieknym osiedlem;)" to spojżmy na to sie dzieje nad
        wartą, wieczorem lepiej tam sie nie zapuszczac bo mozna oberwac , a w dzien
        hmmm ..powiedzmy ze w dzien mozna ale najpierw trzeba przebić sie przez
        chaszcze , chwasty itp, uważając podrodze zeby nie wdepnąć w jakaś kupe
        poznanskich pupili.po deszczu odradzam bo jest tam pelno blota, chyba ze po
        miescie chodzicie kaloszach;)
        • Gość: uczeń Re: wieża -NIE!!! Warta TAK!!! IP: *.icpnet.pl 28.01.05, 18:55
          Na temat wieży wypowiadał się znany niemiecki architekt - chyba parę lat temu. Stwierdził, że brak
          zakończenia jest znakiem czasu, przestrogą dla wszelkich działań zaborczych i jako dokument wojny
          powinna zostać nieodbudowana. Przyjąłem jego postawę z szacunkiem i zadumą nad brakiem naszego
          zdrowego rozsądku.

Nie mówiąc już o kosztach, które dla koncepcji tarasów widokowych w przeszklonych skosach, wraz z
          windami, restauracjami miały wynosić 150 milionów złotych.
    • Gość: esiu Re: budujemy zamki? ;) IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 28.01.05, 22:56
      Zamek powinien byc wizytowka poznania razem z ratuszem...
      • Gość: arh_piotr Re: budujemy zamki? ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 18:30
        jesli zamek ma byc wizytowka, hmm tylko jaka wizytowka , ja sam nie wiem jak on
        wygladal, nikt tego nie wie. ja nie chce zeby wizytowką poznania byla wielka
        ŚCIEMA przez duze Ś...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka