Dodaj do ulubionych

Tablice rejestracyjne samochodow

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 09:48
Czasem przyjezdzam do Poznania na badania i zauwazylem, ze w Poznaniu
samochody maja rozne litery na tablicach rejestracyjnych, PZ, POZ, PO. A te z
PO maja czasem 5 cyfr, a czasem 4 cyfry i literę. Dlaczego? Moja mama na tym
sie nie zna, a tata jest daleko, wiec nie mam o to kogo zapytac.A w Poznaniu
nie znam nikogo. Kto mi to wyjasni?
Obserwuj wątek
    • Gość: odp. Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.man.poznan.pl 08.12.04, 10:10
      PO + pięć cyfr (lub cztery cyfry i litera na końcu) - Miasto Poznań (powiat
      grodzki)

POZ + cztery cyfry (lub trzy cyfry i litera na końcu) - powiat poznański
      (ziemski)

PZ + pięć cyfr - także powiat poznański (ziemski) - ponieważ szybko brakło
      możliwych kombinacji POZ xxxx
      • Gość: Spostrzegawczy gim Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:13
        Ale dlaczego niektóre tablice PO mają po czterech cyfrach literę, a inne PO
        mają pięć cyfr?
        • Gość: szimi Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.icpnet.pl 08.12.04, 12:49
          bo wydano 100000 tablic z numerami PO-00000 do PO-99999 łosiu czytaj posty
          wyżej:D
      • Gość: dr huckenbush Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 13:27
        Gość portalu: odp. napisał(a):
        > POZ + cztery cyfry (lub trzy cyfry i litera na końcu) - powiat poznański
        > (ziemski)

I tu jest pewien error. X - litera, 1 - cyfra. Pierwsze tablice dla ziemskiego
        to POZ X 111. Jak te sie skonczyly, to pojawily sie POZ 11 XX. Wynika to z tego,
        ze kombinacja XXX 1111 i XXX 111X byly uzywane na starych, czarno-bialych
        tablicach, stad aby nie dochodzilo do zadnych konfliktow te kombinacje w nowych
        sa zabronione.
        Dodam jeszcze, ze w innych wojewodztwach widzialem jeszcze bardziej egzotyczne
        kombinacje z literkami i cyframi.
        • kalia_t Re: Tablice rejestracyjne samochodow 08.12.04, 15:31
          o ile dobrze pamiętam kombinacja POZ 111X dotyczy miasta gminnego np.
          Swarzędza, a tablica POZ 11XX małej mieściny :)))
          • Gość: dr huckenbush Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:00
            Zle pamietasz. Kombinacji POZ 111X nie ma. Byla za czasow starych tablic. POZ
            11XX pojawily sie po tym, jak skonczyly sie POZ X111 (czyli od POZ A000 do POZ
            Y999, z wyjatkiem blokow POZ B, POZ D, POZ I, POZ O). A potem sie PZ pojawilo.

A co do malych i wiekszych miescin to podzial jest co najwyzej na gminy miejskie
            i wiejskie. Swarzedz akurat nalezy do wiejskich. Gminy miejskie to np Lubon
            (czyli takie na ktore sklada sie wylacznie miasto).
    • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 12:14
      PO-poznan
      POZ-podpzn wioski
      PZ-tez podpzn wioski(nowe tablice)

www.autobaza.pl/ab/pl/web/productad0800
      • Gość: guerra Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.icpnet.pl 08.12.04, 13:59
        vikka zważaj na słowa z tymi wioskami. Bo jak na razie to Ty się zachowujesz
        jakbyś z wioski do miasta przyjechała
        • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 14:18
          uderz w stół...wiesz co dalej:)

btw obrażanie kogoś nie jest moją domeną
        • Gość: dr huckenbush Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:01
          Sam mieszkam w miejscowosci gdzie jest soltys i w zaden sposob sie nie czuje
          urazony. Zreszta domyslam sie, ze Vikka nie chciala urodzic nikogo - nawet tych,
          co sa z takich metropolii jak Kornik, Swarzedz czy Lubon :-P
          • Gość: guerra Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:05
            no mam nadzieję:)
          • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:17
            nie,vikka po prostu wprowadziła sobie taki podział dla ułatwienia i nie ma
            złych intencji:)))

pozdrawiam metroseksualistów;)hehehe
            • Gość: lufa Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:23
              rejestracje.uctb.pl tu znajdziecie wszystko o Nowych i starych
              tablicach......
            • Gość: dr huckenbush Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:27
              No i podzial poniekad sluszny.
              A co do metroseksualnosci, to ja wrecz przeciwnie - jestem dumny z tego, ze
              mieszkam na wsi i daleko mi do wielkomiejskiego halasu, tloku itd.
              • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:41
                moje 1sze skojarzenie apropo metropolii...hehehe;)
                • Gość: guerra Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 08:30
                  dopieroż to obraźliwe:)
                  • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 17:44
                    ???nie wydaje mi się...to raczej komplement;)
    • Gość: Spostrzegawczy gim Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 14:15
      Dzięki, lufa za link. Teraz już będę wiedział wszystko.
      • Gość: cadiSTS Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.icpnet.pl 09.12.04, 15:44
        dochodzi jeszcze PN ;)
        • Gość: dr huckenbush Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:29
          Nie, PN do powiatk koninski grodzki (czyli miasto Konin) - oprocz tablic PKO.
          PKN to koninski ziemski.
      • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 17:43
        też Ci dałam link:/
        • Gość: guerra Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 18:09
          komplement???? vikka Ty masz już chociaż 18 lat??? Ty wiesz jak wygląda
          prawdziwy facet?? Czy plakaty boysbandów wiszą jeszcze na ścianie??
          • Gość: vikka Re: Tablice rejestracyjne samochodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 18:31
            mam juz dowód osobisty od paru lat a mimo to nie spotkałam
            nigdy'prawdziwego'faceta...hehehe

puknij sie porządnie w głowe zanim jeszcze raz coś takiego napiszesz..to,ze o
            siebie dba,to chyba dobrze....a moze sie myle......a plakaty to chyba Ty masz
            do tej pory,skoro o nich wspominasz-ja ich nigdy nie mialam:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka