Dodaj do ulubionych

Porsche w Rosji

12.12.25, 10:03
Wielu wlascicieli luksusowych samochodow marki Porsche w Rosji (tych z napedem termicznym wyprodukowanych po 2013 roku) nie moglo uruchomic samochodu pod koniec listopada. Co sie stalo? Ano te modele komunikowaly z satelita, ktory chronil je przed kradzieza. I ta komunikacja stelitarna zostala przerwana.

Jednoznacznej przyczyny jeszcze nie znaleziono ale, jedna z mozliwosci, jest pro-ukrainski cyberatak. Dodam, od siebie, ze wsrod wlascicieli sa pewnie oligarchowie i podenerwowac ich conieco to niezly cel :)

PF
Obserwuj wątek
    • perla.roztocza Re: Porsche w Rosji 12.12.25, 12:12
      polski_francuz napisał:

> Jednoznacznej przyczyny jeszcze nie znaleziono ale, jedna z mozliwosci, jest pr
      > o-ukrainski cyberatak.

ty PF z Niemcami się bratasz więc cię oszwabili i prawdy nie powiedzieli.
      Otóż Porsche to bankrut, ma jeden miliard euro straty.
      Zielona energia dała firmie wiatrakiem w łeb.
      Poza tym wadliwe oprogramowanie, utopia polityki aut elektrycznych, a na dodatek chcieli wykiwać Chińczyków ale to Chińczycy wykiwali ich kradnąc technologię i produkując auta o połowę tańsze i lepsze.
      Słowem, to nie Ukraińcy a sami Niemcy się załatwili i teraz Ruskie nie mogą odpalić swoich samochodów.
      Porsche dzięki takiej polityce to już śmieć i nikt rozsądny nie kupi tego badziewia, które kiedyś uchodziło za luksus.
      Baj baj stary dobry RFN właśnie.
      • polski_francuz Kto winien? 12.12.25, 12:48
        perla.roztocza napisał(a):

" Poza tym wadliwe oprogramowanie, utopia polityki aut elektrycznych, a na dodatek chcieli wykiwać Chińczyków ale to Chińczycy wykiwali ich kradnąc technologię i produkując auta o połowę tańsze i lepsze."

Przerwanie polaczenia satelitarnego wymaga niezlej technologii. Chinczycy taka maja. Motywacje (konkurencja na rynku) tez jest. Tym niemniej czemu zaatakowane samochody tylko w rosji pozostaje zagadka...

PF
        • perla.roztocza Re: Kto winien? 12.12.25, 13:13
          polski_francuz napisał:

> Przerwanie polaczenia satelitarnego wymaga niezlej technologii.

to połęczenie satalitarne jest chorym pomysłem.
          Jedziesz sobie autostradą z Warszawy do Lublina a nagle jakiś niemiecki świr siedzący w Stuttgarcie zacznie ci skręcać kierownicą.
          Jak kupuję auto to chcę mieć całkowitą kontrolę nad nim i żaden nadzór satelitarny nie jest mi potrzebny.
          W przeciwnym wypadku skutek jak teraz w Rosji.
          Dlatego też nigdy nie zapłaciłem za auto więcej niż 150 tys. zł bo wolę prostotę od "wypasionych" technologii właśnie.
          • monalisa2016 Re: Kto winien? 12.12.25, 13:24
            Oj jelopie zacofany jelopie z brakiem elementarnej wiedzy!!! Chyba ze sobie kupisz rosyjskie albo iranskie auto tu nie jestem pewna ze oni ten system maja co maja auta od Japonii przez Chiny, ... Europe az po Ameryke. To jest tak jak tempa nienawisc przyciemnia calkowicie rozum! :-)
            • perla.roztocza Re: Kto winien? 12.12.25, 13:36
              monalisa2016 napisał(a):

> Oj jelopie zacofany jelopie z brakiem elementarnej wiedzy!!! Chyba ze sobie kup
              > isz rosyjskie albo iranskie auto tu nie jestem pewna ze oni ten system maja co
              > maja auta od Japonii przez Chiny, ... Europe az po Ameryke. To jest tak jak tem
              > pa nienawisc przyciemnia calkowicie rozum! :-)

od 15 lat kupuję wyłącznie Suzuki, i to bez nienawiści właśnie.
              • monalisa2016 Re: Kto winien? 12.12.25, 13:46
                Moze twoje 15 letnie Suzuki tego nie ma ale obecnie wszystkie auta maja ten system. Przeciez jestes za banem w mediach spolecznosciowych, teraz nie narzekaj!
                Polacy i motoryzacja oraz wiedza o niej!!!
                • perla.roztocza Re: Kto winien? 12.12.25, 13:59
                  monalisa2016 napisał(a):

> Moze twoje 15 letnie Suzuki tego nie ma ale obecnie wszystkie auta maja ten sys
                  > tem. Przeciez jestes za banem w mediach spolecznosciowych, teraz nie narzekaj!
                  > Polacy i motoryzacja oraz wiedza o niej!!!

aha, czyli ty jako nie Polka masz wiedzę o motoryzacji.
                  Ja nie mam i nie dlatego żem Polak ale mnie to nie interesuje.
                  Samochody mnie nie kręcą jako takie, kręci mnie tylko bezproblemowe przemieszczanie się nimi.
                  A za banem dla dzieci jestem tak jak i jestem za dawaniem im klapsa gdy zasłużą właśnie.
                  • monalisa2016 Re: Kto winien? 12.12.25, 14:03
                    Najprawdopodobniej mam wieksza wiedze nie tylko na temat motoryzacji jak ty i wiele innych formuowych tu pismakow ktorym nienawisc do drugiego przyslania im rozum!!! A teraz musze sie ulotnic, klijenci wzywaja.
                    • petronella.kozlowska Re: Kto winien? 13.12.25, 05:56
                      monalisa2016 napisał(a):

12.12.25, 14:03

Najprawdopodobniej mam wieksza wiedze nie tylko na temat motoryzacji jak ty i wiele innych formuowych tu pismakow ktorym nienawisc do drugiego przyslania im r ozum!!! A teraz musze sie ulotnic, klijenci wzywaja.

Prowadzisz salon masarzu?

pl.wiktionary.org/wiki/klient
                      • polski_francuz Salon masazu 13.12.25, 09:41
                        petronella.kozlowska napisała:

" Prowadzisz salon masarzu?"

Alerz nie kolażu :)

PF
                  • monalisa2016 Re: Kto winien? 12.12.25, 18:23

> aha, czyli ty jako nie Polka masz wiedzę o motoryzacji.

Kim jestem nie twoja rzecz, tobie nic do tego!!! Naturalnie ze mam wystarczajaca wiedze na temat motoryzacji. Niemcy to przeciez byla/ jest jeszcze potega prestizowej motoryzacji, w czym byla Polska potega? W prawdzie w niczym, och doch jest potega z ktora sie nawet juz nie kryje, potega rusofobii i nienawisci do innych. Mogla byc czyms znaczacym ale juz u samych korzeni, znaczy podczas transferu z PRL zniszczyla wszystko co bylo polskie na obce polecenie pewnego pana zza wielkiej wody. 🤔🥵🫤
                    • monalisa2016 Re: Kto winien? 12.12.25, 22:48
                      monalisa2016 napisał(a):

> perla.roztocza napisał(a):
                      >
                      > > aha, czyli ty jako nie Polka masz wiedzę o motoryzacji.
                      >
                      >
                      > (...) W prawdzie w niczym, och doch
                      > jest potega z ktora sie nawet juz nie kryje, potega rusofobii i nienawisci do
                      > innych.
                      (...) 🤔🥵🫤
                      >
                      >
                      Potwierdzenie moich slow, nawet rozsadni w Polsce to widza, od minuty ca 14:28

www.youtube.com/watch?v=fpEUckLyDFg
                • monalisa2016 Re: Kto winien? 12.12.25, 14:00
                  Kazda komorka (Handy), kazdym autem moga cie sledzic gdzie jedziesz i zatrzymac w razie potrzeby!!!
              • polski_francuz Suzuki S - Cross 12.12.25, 18:59

" od 15 lat kupuję wyłącznie Suzuki..."

dodajmy bo inne modele sa o wiele tansze... :)

PF
          • polski_francuz Gratulacje 12.12.25, 14:52

" Dlatego też nigdy nie zapłaciłem za auto więcej niż 150 tys. zł bo wolę prostotę od "wypasionych" technologii właśnie."

35 300 € za samochod to kupa forsy. Gratuluje bogactwa!

PF
            • perla.roztocza Re: Gratulacje 12.12.25, 15:27
              polski_francuz napisał:

> 35 300 € za samochod to kupa forsy. Gratuluje bogactwa!

jeżeli samochód do 150 tys. zł to bogactwo to ja też przyłączam się do gratulacji dla siebie właśnie.
    • monalisa2016 Re: Porsche w Rosji 12.12.25, 19:00
      W jednym unijnym panstwie poslusznym globalistycznej ideologii czytam (tlumaczenie na j. polski):

"Nadchodzi obowiązkowy rejestr dla wszystkich sprzedawców samochodów używanych!

Bez rejestracji żaden importowany lub sprzedawany używany pojazd nie będzie mógł legalnie przejechać przez te usługi.

Niezależny Urząd Skarbowy wprowadza obowiązkowy rejestr dla wszystkich sprzedawców samochodów używanych!

Nowe narzędzie, wprowadzone na mocy ustawy Ministerstwa Finansów, ma na celu pełne odwzorowanie transakcji przedsiębiorców i zastosowanie specjalnego systemu VAT na samochody używane.

Na podstawie artykułu projektu ustawy do kodeksu VAT dodano nowe paragrafy, które przewidują rejestrację każdej osoby fizycznej lub prawnej, która kupuje lub odsprzedaje używane pojazdy, niezależnie od tego, czy są to transakcje krajowe, czy import z innych państw członkowskich UE. (...)"

Tja, tja zagladaja gleboko do naszego portfela.
      • boavista4 Re: Porsche w Rosji 13.12.25, 01:11
        Jasiu - pyta sie pani - biorąc pod uwagę twoje lenistwo, jakim zwierzęciem chciałbyś być?
        - Wężem.
        - A dlaczego?
        - Bo leże i idę..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka