Dodaj do ulubionych

Ataner czy Budimex?

IP: *.icpnet.pl 24.02.05, 11:18
Ww deweloperzy oferują aktualnie dwie inwestycje położone po sąsiedzku (A -
Polanka, B - Milczańska oraz A- pod Lipami a B - Wilczak). Jakie, pomijając
kwestię cen, są argumenty za jednym bądź drugim deweloperem.
1) Ataner wydaje się solidniejszy a na pewno jego osiedla są lepiej
strzeżone. Ileś miesięcy temu widziałem ze odpadła okładzina balkonów w
jednym z rzedów na Milczańskiej.
2) Z kolei Budimex oferuje lepszy system płatności (90% po otrzymaniu
kluczyków) a jak uczy przykład SM Wielkopolanka nigdy nic nie wiadomo -
Ataner na bankruta nie wygląda, niemniej jednak płaci się systematycznie,
tak że przy odbiorze kluczy płaci się ostatnią ratę (bodaj 10%)
3) No i która lokalizacja lepsza - maltańska czy winogradzka?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • m0nam Re: Ataner czy Budimex? 24.02.05, 14:47
      Jeszcze miesiąc temu miałam podobny dylemat - odwiedziłam w/w developerow i
      zwiedziłam ich budowy. W grę wchodził własnie Ataner i Budimex.
      System platnosci Budimexu jest zachecajacy, ale ja wczytałam sie w umowe - ważny
      jest paragraf 2 chyba punkt 5 - więc jesli kupujacy nie otrzyma ( oczywiście na
      swoje żądanie ) promesy od banku współfinansujacego inwestycję,że bank po
      zapłacie całej kwoty zejdzie z jego mieszkania, to i tak w przypadku trudności
      finansowych firmy ma sie problemy i sytuacja staje sie podobna jak
      Wielkopolance. Bo trzeba pamietac, ze odbior kluczy nie rowna sie być
      właścicielem - jesli firma nie buduje za Twoje pieniadze, to buduje z reguły za
      pieniadze z banku Jak jest w przypadku Budimexu nie wiem, ale do umowy miałam
      zastrzeżenia. Z Wilczaka zrezygnowałam, bo jak dla mnie za ciasno budują i za
      blisko Warty. Jednak makieta w biurze sprzedazy jest bardzo interesujaca.
      Ataner podoba mi się - lokalizacja Pod Lipami jest super, ale połozenie domów w
      niecce nie jest korzystne. Zdecydowałabym sie tam na raczej wyzsze kondygnacje,
      chociaz generalnie lubię blisko ziemi. Fajne rozkłady mieszkań - podobały mi sie
      zwłaszcza te najmniejsze budynki. Polanka Atanera jest nieco tańsza, więc za ta
      sama cene mozna mieć pewnie z 5 metrów wiecej niż na Winogradach. Jednak jak dla
      mnie to Polanka i okolice to takie nowe wielkie osiedle ratajskie - ja preferuje
      bardziej kameralne rozwiazania.
      Podsumowując - wybralabym chyba Atanera Pod Lipami.
      Póki co mam na oku jedno fajne mieszkanie z rynku wtórnego, wiec na razie
      Atanerem nie zawracam sobie głowy.
      • Gość: my_home_my_castle Re: Ataner czy Budimex? IP: *.icpnet.pl 24.02.05, 21:15
        dzięki za wyczerpujące info. Zastanawiam się jedynie, co jest niekorzystnego w
        niecce? Ja obawiałbym się raczej w przypadku Pod Lipami hałasu od Serbskiej.
        Ostatnio zresztą są jakieś przepychanki z drogą osiedlową i jest ryzyko że
        puszczą takową pod oknami budynków położonych bliżej starego osiedla. Z kolei
        nowa Polanka jest blisko Malta Decor - bądź mądry i pisz wiersze;)
        • m0nam Re: Ataner czy Budimex? 25.02.05, 08:02
          Często niecki sa pozostałością po zbiornikach wodnych - a takie grunty nie sa
          dobre pod budowę. Czy tak było w przypadku Pod Lipami nie jestem pewna, ale
          chyba tak. Dlatego pewnie spółdzielnia winogradzka zrobiła tam park, a nie
          kolejny wiezowiec.
          W nieckach gromadzi sie tez zła energia, ale ja akurat nie jestem specjalistką
          od feng shui (nie wiem jak to sie pisze, ale chyba wiadomo o co chodzi )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka