Gość: Rosana IP: *.au.poznan.pl 18.04.05, 12:12 wygląda to przerażająco!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mart_mil Re: Kurtyna w parku IP: *.cia.polimi.it 18.04.05, 12:24 przerazajaco to moze nie, ale panowie troche przesadzili z ta pofaldowana firanka...a ma sie jeszcze po niej piac zielen...traci to kiczem i proba zalagodzenia sprawy dzialki (ze ma to byc teren rewitalizacji parku itp). detal czyni mistrza, tutaj zalatuje efekciarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Łukasz Re: Kurtyna w parku IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 12:35 YYYYYyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy Co to jest????? Bleeeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
analogx Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 12:45 z pozytywnymi i negatywnymi komentarzami poczekajcie aż projekt stanie się rzezcywistością,dopiero wtedy należy-moim zdanie- komentować wygląd nowego skrzydła "Starego Browaru". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosana Re: Kurtyna w parku IP: *.au.poznan.pl 18.04.05, 12:55 Jak stanie sie rzeczywistością to już zbyt póżno będzie na opinię. A ten projekt jest tak samo piękny jak rura na dachu Muzeum Narodowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibbione Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:06 rura jest całkiem niezła akurat:P to też nie jest złe, a w porównaniu z taką np. Akademią Muzyczną jest wręcz rewelacyjne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrong Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:40 Rura rzeczywiście nie jest najfajniejszy rozwiązaiem. Ale nie sama w sobie tylko poprzez podstawę, na której miałaby się znaleźć! Przecież to co z takim mozołem postawiono przy Al. Marcinkowskiego wygląda jak pieczarkarnia albo stara hala fabryczna w ZNTK czy Ceglorzu. Ktowydał zgodę na budowę w reprezentacyjnej części miasta, za nasze, duże pieniądze taiego bezpłciowego szaraka. Szkoda kasy, przestrzeni i szansy. Budować trzeba z rozmachem i fantazją (Gaudi Hundredwasser) to są później ikony swoich miast, a nie takie betony jak na każdym osiedlu pawilon handlowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Co Kulczykowa ma na myśli? IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 12:53 Cóż o kurtynie czytamy w "Słowniku symboli" Kopalińskiego? Otóż zasłona to m.in. symbol kamuflażu, tajemnicy, arkanów, niewiedzy, ślepoty, cienia, ciemności, nocy, śmierci, zazdrości, hipokryzji. Tak... hi-po-kry-zja. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Nie narzekajcie. 18.04.05, 12:59 Ładnie to wygląda. Mi się podoba. Inne uwagi w innym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BaDD Re: Kurtyna w parku IP: 195.243.11.* 18.04.05, 13:17 a dla mnie rewelacja !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Kurtyna w parku IP: *.kompuart.pl 18.04.05, 13:32 pani Rosano, dobrze że nie mieszka Pani np. w którymś z hiszpańskich miast (Bilbao, Barcelona etc.), bo widzę że z jakąkolwiek formą architektury, w której nie ma kolumnad i portyków jest Pani słabo zaznajomiona. wreszcie coś się zaczyna dziać w tym skostniałym mieście, w którym dotychczas rządził pruski gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosana Re: Kurtyna w parku IP: *.au.poznan.pl 18.04.05, 13:57 Doskonale znam dzieła Gaudiego. Są genialne. Jak mozna takie brzydactwo porownywać z tamtą architekturą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Kurtyna w parku IP: *.kompuart.pl 18.04.05, 14:51 hmm, a jak można dyskutować z tak kategoryczną i kompletnie nieuzasadnioną opinią. Podoba się-nie podoba się: oto poziom dyskusji. Jeżeli przywołała Pani Gaudiego, to nie trudno przypomnieć sobie, że nigdy nie miał lekkiego życia właśnie dzięki konserwatywnym (czytaj - modernistycznym) gustom architektonicznym decydentów. Zresztą nadal z tego względu największe budżety realizuje raczej Foster, niż ktokolwiek z architektów podchodzących do budowli w sposób rzeźbiarski. Stary Browar nie mieści się ani w kategorii dzieł Gaudiego czy Liebeskinda, ani Fostera. Jest mocno historyzujący, ale w twórczy sposób. I cieszy, że nowe skrzydło też "rozmawia" zarówno z historyzmem (industrialnym), jak i z nowymi, rzeźbiarskimi kierunkami. Zresztą miedziana, cynkowana blacha to kapitalny materiał - bardzo ładnie się starzeje, a ośniedziały jeszcze lepiej będzie komponował się z parkiem. tyle uwag dyletanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowak Gaudi ??? IP: 157.134.225.* 18.04.05, 16:15 Rosalindo, Gaudi tworzyl wieki temu (pierwsza polowa ubieglego stulecia) i jest teraz milym zabytkiem Barcelony. Wczoraj mowilo sie o Bilbao, a jutro ... moze o Poznaniu. Patrz w przyszlosc jak zalecal wieszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feliX Re: Gaudi ??? IP: *.kompuart.pl 18.04.05, 16:22 ja w takim razie też się zasugerowałem i palnąłem gafę. Oczywiście chodziło mi o Franka Gehry'ego - pardon. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 13:58 To MOŻE "wypalić". Niestety, nawet najlepsza wizualizacja nie zagwarantuje iż w oryginale coś da dokładnie taki efekt, jaki zamarzył się projektantom. Lepsze jednak "to" niż zwykła ceglana ściana. Odpowiedz Link Zgłoś
blashack Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 14:53 Odnosnie wizualizacji elewacji "parkowej" to napisze tak... nie popieram nie odrzucam... natomiast fakt ciekawi mnie efekt rzeczywisty czyli budynku wybudowanego... mam nadzieje, ze architekci z ADSu po raz kolejny nie zawioda... martwi mnie jedynie, jak z poprzedniej wizualizacji wnetrza widac... ze to juz nie bedzie ten sam klimat co pierwszej czesci... dla mnie nowy ciag handlowy bedzie troche za długi. Ogolnie nowa czesc bedzie zdecydowanie mniej klimatyczna... co nie zmienia faktu... ładniejszego budynku w naszym miescie ze swica szukac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń zdecydowany kontrast dla muru ceglanego IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 16:03 Sztuka architektury to królowa sztuk. Łączy w sobie wszystkie dyscypliny. To architekt tworzył zawsze całe ?przedstawienie zagospodarowania przestrzeni otwartej? i określał miejsce oraz formę detali realizowanych przez przedstawicieli różnch dyscyplin sztuk wizualnych. Faktura ?kurtyny? stanowi kontrast do jednorodnej /w materii cegły/ bryły budynku. miękkość formy i patyna zieleni, jaką pokryje się blacha (?) a także pnącza powiążą budynek z zielenią parku. O ile dobrze zrozumiałem, ściana szklana między częściami kurtyny, ma być latem demontowana, tworząc scenę dla widzów siedzących w parku. Wyobraźnia architektów pozwoliła stworzyć bardzo ciekawą propozycję. ?Widzowie? muszą niestety czasami poczekać z opiniami do realizacji. I na tym polega doświadczenie ludowe, zawarte w powiedzeniu: ?Szewcze pilnuj kopyta?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Brawo IP: 157.134.225.* 18.04.05, 16:09 Nareszcie powiew nowosci. Kazde sznujace miasto ma cos awangardowego. Taki obiekt bedzie widoczny co najmniej w Europie. Pani Grazynio - gratulacje i prosze nie poddawac sie opini dzialkowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ors Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:23 Bomba, rewelacja. Wreszcie w Poznaniu działa architekt, który pozostawi w tym mieście coś dla nastepnych pokoleń. Wybrzydzacze niech nie patrzą!Życzę powodzenia w realizacji. Jesli uda się również dyrektorowi Muzeum zrealizować projekt kawiarni Poznań będzie miał czym zaimponować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Kurtyna w parku IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.05, 20:43 Ale fajny pomysl.Dla mnie rewelacja.To moze byc kolejny symbol miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
tomashec Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 20:49 Mnie się podoba. Ciekawy pomysł architektoniczny. Szczerze mówiąc, niedobrze mi się robi jak widzę te pseudonowoczesne budynki wybudowane tanim kosztem. Stary Browar jest inny. Widać tu klasę i przepych, a z drugiej strony prostota dla każdego. SB jest jenym z najlepszych budynków Poznania, i to nie tylko ze względu na wcześniej wspomniane walory, ale również ze względu na jego użyteczność, ogólnodostępność, piękno i wielkość. Myślę, że nowa część SB będzie tak samo fajna jak wybudowana wcześniej. Moze nawet będzie lepsza. Pomysł z fałdą jest super. Oby więcej takich odważnych pomysłów, a nie "skonserwatyzowanych" tanich biurowców o zwykłym kształcie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk sztuki Re: Kurtyna w parku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 07:56 Bardzo ciekawa propozycja. I to otoczenie parku z ekspozycją rzeźby... Rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
panicmonger Re: Kurtyna w parku 19.04.05, 20:05 Bardzo siiie ciesze, ze duzo jest na tym forum wywazonych opinii a nie tylko takich, ktore od razu potepiaja cos czego nawet jeszcze nie mozemy obejrzec w pelnej krasie. Lubie moje miasto i bardzo irytuje mnie to, ze ludzie ciagle na cos narzekaja. Wiecej optymizmu! Poznaniowi przyda sie powiew swiezosci i innowacji. Miejcie troche polotu i fantazji - liczy sie oryginalnosc a nie nuda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAPAJA Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:40 popieram w 1000% (to dodatkowe zero to nie przypadek) NIE NARZEKAJCIE!!! Zapowiada sie dobrze... ruszcie wyobraźnią, a nie patrzcie na byc może mało trafny rysunek... Jestem za - wierze profesjonalnym architektom, a nie przeczuciom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pagani Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:05 Ja również uważam,że na podstawie tej jednej wizualki nie można ocenić całości.Jestem pewien jednak, że cały obiekt po skończeniu będzie wizytówką Poznania(w tym pozytywnym sensie).Po SB1 ufam w pełni architektom z ADS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhh Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:04 To jest chyba garderoba Grażynki.A gdzie garderobiany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 19:11 Czy kurtyna dostanie też takie dotacje z budzetu jak Stary Browar budowany od nowa, chociaż potraktowany jako zabytek. Odpowiedz Link Zgłoś