Dodaj do ulubionych

Kurtyna w parku

IP: *.au.poznan.pl 18.04.05, 12:12
wygląda to przerażająco!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mart_mil Re: Kurtyna w parku IP: *.cia.polimi.it 18.04.05, 12:24
      przerazajaco to moze nie, ale panowie troche przesadzili z ta pofaldowana
      firanka...a ma sie jeszcze po niej piac zielen...traci to kiczem i proba
      zalagodzenia sprawy dzialki (ze ma to byc teren rewitalizacji parku itp).
      detal czyni mistrza, tutaj zalatuje efekciarstwem.
      • Gość: ~Łukasz Re: Kurtyna w parku IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 12:35
        YYYYYyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy Co to jest????? Bleeeeeeee
    • analogx Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 12:45
      z pozytywnymi i negatywnymi komentarzami poczekajcie aż projekt stanie się
      rzezcywistością,dopiero wtedy należy-moim zdanie- komentować wygląd nowego
      skrzydła "Starego Browaru".
      • Gość: rosana Re: Kurtyna w parku IP: *.au.poznan.pl 18.04.05, 12:55
        Jak stanie sie rzeczywistością to już zbyt póżno będzie na opinię. A ten
        projekt jest tak samo piękny jak rura na dachu Muzeum Narodowego
        • Gość: bibbione Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 14:06
          rura jest całkiem niezła akurat:P to też nie jest złe, a w porównaniu z taką
          np. Akademią Muzyczną jest wręcz rewelacyjne!!!
        • Gość: wrong Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:40
          Rura rzeczywiście nie jest najfajniejszy rozwiązaiem. Ale nie sama w sobie
          tylko poprzez podstawę, na której miałaby się znaleźć! Przecież to co z takim
          mozołem postawiono przy Al. Marcinkowskiego wygląda jak pieczarkarnia albo
          stara hala fabryczna w ZNTK czy Ceglorzu. Ktowydał zgodę na budowę w
          reprezentacyjnej części miasta, za nasze, duże pieniądze taiego bezpłciowego
          szaraka. Szkoda kasy, przestrzeni i szansy. Budować trzeba z rozmachem i
          fantazją (Gaudi Hundredwasser) to są później ikony swoich miast, a nie takie
          betony jak na każdym osiedlu pawilon handlowy.
    • Gość: george Co Kulczykowa ma na myśli? IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 12:53
      Cóż o kurtynie czytamy w "Słowniku symboli" Kopalińskiego? Otóż zasłona to m.in.
      symbol kamuflażu, tajemnicy, arkanów, niewiedzy, ślepoty, cienia, ciemności,
      nocy, śmierci, zazdrości, hipokryzji. Tak... hi-po-kry-zja.
    • pan.nikt Nie narzekajcie. 18.04.05, 12:59
      Ładnie to wygląda. Mi się podoba.

Inne uwagi w innym wątku.
    • Gość: BaDD Re: Kurtyna w parku IP: 195.243.11.* 18.04.05, 13:17
      a dla mnie rewelacja !!!!!
    • Gość: feliX Re: Kurtyna w parku IP: *.kompuart.pl 18.04.05, 13:32
      pani Rosano, dobrze że nie mieszka Pani np. w którymś z hiszpańskich miast
      (Bilbao, Barcelona etc.), bo widzę że z jakąkolwiek formą architektury, w
      której nie ma kolumnad i portyków jest Pani słabo zaznajomiona.

wreszcie coś się zaczyna dziać w tym skostniałym mieście, w którym dotychczas
      rządził pruski gust.
      • Gość: Rosana Re: Kurtyna w parku IP: *.au.poznan.pl 18.04.05, 13:57
        Doskonale znam dzieła Gaudiego. Są genialne. Jak mozna takie brzydactwo
        porownywać z tamtą architekturą
        • Gość: feliX Re: Kurtyna w parku IP: *.kompuart.pl 18.04.05, 14:51
          hmm, a jak można dyskutować z tak kategoryczną i kompletnie nieuzasadnioną
          opinią. Podoba się-nie podoba się: oto poziom dyskusji.

Jeżeli przywołała Pani Gaudiego, to nie trudno przypomnieć sobie, że nigdy nie
          miał lekkiego życia właśnie dzięki konserwatywnym (czytaj - modernistycznym)
          gustom architektonicznym decydentów. Zresztą nadal z tego względu największe
          budżety realizuje raczej Foster, niż ktokolwiek z architektów podchodzących do
          budowli w sposób rzeźbiarski.

Stary Browar nie mieści się ani w kategorii dzieł Gaudiego czy Liebeskinda, ani
          Fostera. Jest mocno historyzujący, ale w twórczy sposób. I cieszy, że nowe
          skrzydło też "rozmawia" zarówno z historyzmem (industrialnym), jak i z nowymi,
          rzeźbiarskimi kierunkami. Zresztą miedziana, cynkowana blacha to kapitalny
          materiał - bardzo ładnie się starzeje, a ośniedziały jeszcze lepiej będzie
          komponował się z parkiem.

tyle uwag dyletanta.
        • Gość: Nowak Gaudi ??? IP: 157.134.225.* 18.04.05, 16:15
          Rosalindo,
          Gaudi tworzyl wieki temu (pierwsza polowa ubieglego stulecia) i jest teraz
          milym zabytkiem Barcelony. Wczoraj mowilo sie o Bilbao, a jutro ... moze o
          Poznaniu. Patrz w przyszlosc jak zalecal wieszcz.
          • Gość: feliX Re: Gaudi ??? IP: *.kompuart.pl 18.04.05, 16:22
            ja w takim razie też się zasugerowałem i palnąłem gafę. Oczywiście chodziło mi
            o Franka Gehry'ego - pardon.
    • mankut400 Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 13:58
      To MOŻE "wypalić". Niestety, nawet najlepsza wizualizacja nie zagwarantuje iż w
      oryginale coś da dokładnie taki efekt, jaki zamarzył się projektantom.
      Lepsze jednak "to" niż zwykła ceglana ściana.
      • blashack Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 14:53
        Odnosnie wizualizacji elewacji "parkowej" to napisze tak... nie popieram nie
        odrzucam... natomiast fakt ciekawi mnie efekt rzeczywisty czyli budynku
        wybudowanego... mam nadzieje, ze architekci z ADSu po raz kolejny nie zawioda...
        martwi mnie jedynie, jak z poprzedniej wizualizacji wnetrza widac... ze to juz
        nie bedzie ten sam klimat co pierwszej czesci... dla mnie nowy ciag handlowy
        bedzie troche za długi. Ogolnie nowa czesc bedzie zdecydowanie mniej
        klimatyczna... co nie zmienia faktu... ładniejszego budynku w naszym miescie ze
        swica szukac!!!
        • Gość: uczeń zdecydowany kontrast dla muru ceglanego IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 16:03
          Sztuka architektury to królowa sztuk. Łączy w sobie wszystkie dyscypliny. To architekt tworzył zawsze
          całe ?przedstawienie zagospodarowania przestrzeni otwartej? i określał miejsce oraz formę detali
          realizowanych przez przedstawicieli różnch dyscyplin sztuk wizualnych.

Faktura ?kurtyny? stanowi kontrast do jednorodnej /w materii cegły/ bryły budynku. miękkość formy i
          patyna zieleni, jaką pokryje się blacha (?) a także pnącza powiążą budynek z zielenią parku. O ile
          dobrze zrozumiałem, ściana szklana między częściami kurtyny, ma być latem demontowana, tworząc
          scenę dla widzów siedzących w parku.

Wyobraźnia architektów pozwoliła stworzyć bardzo ciekawą propozycję. ?Widzowie? muszą niestety
          czasami poczekać z opiniami do realizacji. I na tym polega doświadczenie ludowe, zawarte w
          powiedzeniu: ?Szewcze pilnuj kopyta?.
    • Gość: Kuba Brawo IP: 157.134.225.* 18.04.05, 16:09
      Nareszcie powiew nowosci. Kazde sznujace miasto ma cos awangardowego. Taki
      obiekt bedzie widoczny co najmniej w Europie.
      Pani Grazynio - gratulacje i prosze nie poddawac sie opini dzialkowcow.
    • Gość: ors Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:23
      Bomba, rewelacja. Wreszcie w Poznaniu działa architekt, który pozostawi w tym mieście coś dla nastepnych pokoleń. Wybrzydzacze niech nie patrzą!Życzę powodzenia w realizacji. Jesli uda się również dyrektorowi Muzeum zrealizować projekt kawiarni Poznań będzie miał czym zaimponować.
      • Gość: Michal Re: Kurtyna w parku IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.05, 20:43
        Ale fajny pomysl.Dla mnie rewelacja.To moze byc kolejny symbol miasta.
    • tomashec Re: Kurtyna w parku 18.04.05, 20:49
      Mnie się podoba. Ciekawy pomysł architektoniczny. Szczerze mówiąc, niedobrze mi się robi jak widzę te pseudonowoczesne budynki wybudowane tanim kosztem. Stary Browar jest inny. Widać tu klasę i przepych, a z drugiej strony prostota dla każdego. SB jest jenym z najlepszych budynków Poznania, i to nie tylko ze względu na wcześniej wspomniane walory, ale również ze względu na jego użyteczność, ogólnodostępność, piękno i wielkość.

Myślę, że nowa część SB będzie tak samo fajna jak wybudowana wcześniej. Moze nawet będzie lepsza. Pomysł z fałdą jest super. Oby więcej takich odważnych pomysłów, a nie "skonserwatyzowanych" tanich biurowców o zwykłym kształcie itp.
      • Gość: historyk sztuki Re: Kurtyna w parku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 07:56
        Bardzo ciekawa propozycja. I to otoczenie parku z ekspozycją rzeźby... Rewelka.
    • panicmonger Re: Kurtyna w parku 19.04.05, 20:05
      Bardzo siiie ciesze, ze duzo jest na tym forum wywazonych opinii a nie tylko
      takich, ktore od razu potepiaja cos czego nawet jeszcze nie mozemy obejrzec w
      pelnej krasie. Lubie moje miasto i bardzo irytuje mnie to, ze ludzie ciagle na
      cos narzekaja. Wiecej optymizmu! Poznaniowi przyda sie powiew swiezosci i
      innowacji.
      Miejcie troche polotu i fantazji - liczy sie oryginalnosc a nie nuda!
      • Gość: PAPAJA Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:40
        popieram w 1000% (to dodatkowe zero to nie przypadek) NIE NARZEKAJCIE!!!
        Zapowiada sie dobrze... ruszcie wyobraźnią, a nie patrzcie na byc może mało
        trafny rysunek... Jestem za - wierze profesjonalnym architektom, a nie
        przeczuciom...
        • Gość: pagani Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:05
          Ja również uważam,że na podstawie tej jednej wizualki nie można ocenić
          całości.Jestem pewien jednak, że cały obiekt po skończeniu będzie wizytówką
          Poznania(w tym pozytywnym sensie).Po SB1 ufam w pełni architektom z ADS.
    • Gość: hhhh Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:04
      To jest chyba garderoba Grażynki.A gdzie garderobiany?
    • Gość: d Re: Kurtyna w parku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 19:11
      Czy kurtyna dostanie też takie dotacje z budzetu jak Stary Browar budowany od
      nowa, chociaż potraktowany jako zabytek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka