kurna.poznan 10.01.06, 23:15 no wreszcie. Zakaz palenia powinien być na wszystkich publicznych ulicach - idziesz sobie a tu przed tobą jakiś szuszfol kopci i tobie prosto w twarz leci dym. precz z palaczami śmierdzielami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ragathol Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 10.01.06, 23:21 Ja jestem za. Nie palę i przeszkadza mi dym tytoniowy. Jak ktośchce zapalić, to niech wyjdzie poza wiatę. A przepis ten będzie martwy, jeśli nikt nie będzię pilnował jego przestrzegania. A to już zależy min. od Grobelnego. Np. zasranych chodników mam dość i niby właściciele mają to sprzątać, ale jak nikt nawet palcem nie raczy ruszyć aby ich ukarać, to wiadomo, że to się nie zmieni! Gdyby dla przykładu kilku takich obsrajtusów ukarać, to reszta by te gówna językiem zbierała. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 10.01.06, 23:27 Można być idiotą, ale idiotą do kwadratu, to już wstyd. palenie na świerzym powitrzu skodzi tylko palaczom. Kurcze, tylko dlaczegoi niektórym radnym mózgi wypaliło??? Odpowiedz Link Zgłoś
kurna.poznan Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 10.01.06, 23:34 szkodzi nie tylko palaczom - bo jak stoi pod taką wiatą ze 20 osób w ścisku bo pada deszcz i jakiś uzalezniony zechce sobie zapalić to nie powiesz, że innym to nie szkodzi. po drugie - nie odpowiada mi smród fajek i nie mam ochoty go wdychać tak więc nie zycze sobie śmierdzieli w swoim towarzystwie. a po drugie jak ty jesteś taki świeRZy - to ja wole świeże powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 10.01.06, 23:39 FAKT , jedno piwo za dużo i wyszedł świwRZy. ' taki pech.. ale gdzieś palić muszę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:14 Pal w domu, pal w miejscu wydzielonym. Ale nie zmuszaj innych do wdychania dymu z Twoich płuc, na litość boską. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robal Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 18:23 a może w obozie koncentaracyjnym będę palił co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marycha Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.01.06, 17:55 U siebie w kiblu Odpowiedz Link Zgłoś
marty145 czy pan nikt to półanalfabeta? 11.01.06, 09:15 Matole, świerzy to ty jesteś. Powietrze bywa świeże, podobnie jak jaja, krewetki czy pomysły :) Do książek nieuku, potem do internetu, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: czy pan nikt to półanalfabeta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:28 półanalfabeta może nie, ale ćwierć- na pewno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe05 Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 01:32 Nienawidziłem palaczy na przystankach MPK. Dym się rozchodził tam gdzie wiatr zawiał i czułem nawet palących daleko. Nie wspomnę już o dociąganiu się tuż przed wejściem do pojazdu i potem ten smród z ryja w tramwaju. Odrażające. Na szczęście problem już mnie nie dotyczy, a przepis i tak będzie martwy. Pozdrawiam HeHe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nonsmoker Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 01:40 Kiedyś opieprzyłem smarkacza, który w czasie deszczu stanął pod wiatą i zaczął palić. Byłem z niespełna 4 letnim synem i z żoną. Ludzie się na mnie patrzyli jak na kosmitę, że odważyłem się zwrócić uwagę, ale wszyscy wykręcali nosy na dym. A palacz był hardy i się stawiał. Dopiero na wyraźną sugestę, że wepchnę mu ten papieros tak głęboko, że go już nie wyjmie to się ulotnił. Szkoda, ze tylko on, bo smród po nim został. A przepis popieram. Wkurza mnie, jak wychodzę z dzieckiem na spacer i musze przedreptać przez zadymioną klatkę, bo jakiś sąsiad-idiota musiał już teraz koniecznie zapalić. To samo na placach zabaw - dzieci w piaskownicy a rodzice siedzą nierzadko na jej obrzeżu i kopcą. Chcecie palić? A proszę, ale u siebie w domu. Nie mam ochoty wąchać waszego smrodu. Bo od was, palaczy, śmierdzi. I to śmierdzi cały czas. Śmierdzi wasze ubranie, włosy, skóra i z pyska też! Teraz przynajmniej nie będziecie smrodzić aktywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyrus Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: 195.20.110.* 11.01.06, 08:17 Bardzo się cieszę, że wreszcie znalazły się osoby walczące o świeże powietrze. Jednak uważam, że dość trudno będzie wyegzekwować od jakiegoś hama palącego pod wiatą żeby nie dmuchał na ludzi. Zanim policja przyjedzie po takiego śmierdziela niestety On zdąży już zasmrodzić, poobrażać wszystkich dookoła i odjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.cse.put.poznan.pl 11.01.06, 08:18 Wszystko zależy od kultury. Ja palę ale widząc pod wiatą ludzi do głowy mi nie przyjdzie, żeby im dmuchać. Jak mam potrzebę zapalenia to odchodzę dalej. Poza tym to przesada - więcej smrodu jest z samochodów niż tych paru papierosków na powietrzu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek.siekiera musisz mieć mocno zniszczone receptory w nosie IP: *.athome235.wau.nl 11.01.06, 13:28 że nie czujesz, jak po wypaleniu ćmika śmierdzi ci z pyska.. ale ludzie, którzy stoją wokół ciebie w tramwaju czują to doskonale.. a w ogóle to musisz mieć chłopaka (jesli masz) również palącego. Bo dla goscia, który nie pali, całowanie się z palącą dziewczyną to jak lizanie popielniczki. Po prostu niemiłe... Odpowiedz Link Zgłoś
sineira Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 11.01.06, 09:17 Kolejny martwy przepis. Kto go będzie egzekwował o 6 czy 7 rano? A własnie wtedy pod wiatami jest gęsto od dymu, bo palacze, zdenerwowani perspektywą kolejnego dnia w pracy, kopcą jak lokomotywy, w dupie mając stojące obok dzieci czy kobietę w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 11.01.06, 09:24 Dobrze, że temat się pojawił, tylko dlaczego nie zakazać palenia we wszystkich miejscach publicznych. Przy okazji ostatniej niedzielnej imprezy plenerowej, gdy wtopiłem się w tłum, odniosłem jedno wrażenie, że ludzie potwornie śmierdzą. I nie był to smród potu, bo o ten było trudno przy kilkustopniowym mrozie, ale smród papierosowy. Myślę, że szanownym palaczom trzeba wbijać do uzależnionych, chorych mózgów, że ich śmierdząca obecność jest uciążliwa. Nie tylko wtedy, kiedy kopcą, ale zawsze, gdy pojawią się w pobliżu w swych śmierdzących ubraniach i z cuchnącym oddechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 11:26 Nieno ludzie poczytajcie siebie i sie nad soba zastnówcie. Zgadzam się, że osoba, która pali pod wiatą, podczas gdy stoją tam inne osoby jest niewychowana i niekulturalna. Sam kiedyś paliłem ale nigdy nie robilem tego pod wiatą, tylko odchodziłem gdzieś dalej (nawet jak padal deszcz) Jednak wy posuwacie się tropche za daleko. Zycie w mieście, to nie to samo co zycie na bezludnej wyspie, gdzie sami sobie jestesmy panem i wladca. Tu musimy czesto godzic sie na pewne ustepstwa. Mi naprzyklad przeszkadzaja psie miny na chodnikach, czesto nawet tuz przed wejsciem do klatki, smrod samochodow i ich chamskie zachowanie zupelnie olewajace pieszego, smierdzacy tanim alkoholem pasazerowie w tramwajach. Ale nikgdy nie powiem, ze smierdzi im "z pyska", cali smierdza, lacznie z ich skora hehe (a kto kaze ci wachac ich skore??) itd. Jezeli staniesz przy takim kolesiu, od ktorego czujesz zapach papierosow w tranmwaju to odejdz od niego, co ci szkodzi?? Ja tak robie. Ludzie, czepiamy sie, niedlugo zacznmiemy pikietowac pod kioskami ktore sprzedaja papierosy. Nauczymy sie troszke kompromisu, przychylnosci i tolerancji do innych osob. Bedzie nam sie zylo przez to lepiej.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 11.01.06, 12:18 Gość portalu: piotr napisał(a): [...] > Zycie w mieście, to nie to samo co > zycie na bezludnej wyspie, [...] No właśnie, i dlatego powinniśmy żyć tak jakby nas nie było i sprawić wsszystko, by swoim smrodem nie teroryzować otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość trzeba trzymac kciuki za starz miejska .. IP: *.pbpolsoft.com.pl / *.pbpolsoft.com.pl 11.01.06, 11:17 ... zeby egzekwowala ten przepis :) .... licze bardzo na to :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAZA Re: trzeba trzymac kciuki za starz miejska .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:07 Obrońcy zwierząt jest jedyna okazja aby chłopom też zabronić palić na polu bo koń to wdycha gdy wiatr zmienny. Zabronić za jednym razem: pierdzenia, plucia, używania mieszanki potu i perfum oraz bekania.... to wszystko też jest złe. W mieście prędzej zabije: ołów ze spalin samochodów, dym z kominów, azbest z bloków i super woda z kranu /promieniowanie elektromagnetyczne olewam / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: trzeba trzymac kciuki za starz miejska .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:21 > W mieście prędzej zabije: ołów ze spalin samochodów, dym z kominów, azbest z > bloków i super woda z kranu /promieniowanie elektromagnetyczne olewam / Oczywiście. Dlatego z każdą z ww rzeczy się walczy: wymyślono benzynę bezołowiową, promuje się transport publiczny, likwiduje lokalne kotłownie, nie buduje fabryk w centrach miast, każe fabrykom wykupywać pozwolenia na emisję zanieczyszczeń, których koszt można ograniczyć instalując filtry kominowe, azbest się zdejmuje (a przynajmniej już się go nie używa), jakość wody się poprawia. A teraz przyszła kolej na następny problem: palaczy powoli zabijających innych ludzi. To co oni robią w niczym się nie różni od blokersa bijącego przechodnia: w jednym i drugim przypadku jest to narażanie cudzego zdrowia, a w dłuższej i szerszej perspektywie życia. Pzdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.icpnet.pl 11.01.06, 12:20 Jestem jak najbardziej za. A tym, czy przepis będzie martwy czy nie, nie należy się zasłaniać przed uchwaleniem takiej decyzji, tylko zadziałać. Od narzekania, że czegoś się nie da nic nie pójdzie do przodu. A tak przynajmniej ludziee niepalący będą mieli więcej odwagi, żeby takiemu niewychowanemu palaczowi zwrócić uwagę, gdy będzie za nimi stalo prawo i (czysto teoretyczna w Poznaniu, to fakt) możliwość zwrócenia się o pomoc do przechodzącego w pobliżu patrolu. A co do wpadania w paranoje, to psie kupki na chodniku nie są trujące, w przeciwieństwie do dymu z papierosa, więc proszę nie przesadzać z porównaniami. Jak ktoś chce się truć to niech to robi na własny użytek. Ja bym wprowadziła całkowity zakaz palenia na przystankach, w parkach etc. Jak ktoś się nie umie powstrzymać to niech nie wychodzi z domu. Siusiu też nie robicie gdzie się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florian Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:21 jestem za juz dawno, czekamy na final Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:28 BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwo Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.icpnet.pl 11.01.06, 12:29 Paranoja! Lepiej od razu wprowadźcie calkowity zakaz palenia tytoniu w całym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Grobelny musi odejść! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 12:37 Najłatwiej powiedzieć, że "przepis będzie martwy" ale przecież o to chodzi żeby nie był i trzeba nauczyć ludzi poszanowania dla prawa i przepisów, a żeby czegoś nauczyć należy pilnować przestrzegania i karać ignorantów. No cóż, skoro samemu się nie szanuje i nie przestrzega prawa to trudno tego wymagać od innych :) Przynajmniej nasz Prezydent (wybrany głosami 1/6 poznaniaków) jest konsekwentny w swych decyzjach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: windu Re: Grobelny musi odejść! IP: *.icpnet.pl 11.01.06, 23:26 Ta,tylko co zrobią,postawią przy każdej wiacie po jednym municypalnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km. Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: 80.54.27.* 11.01.06, 12:53 wy poznaniacy jestescie znani z tego ze to co wam powiedza to zrobicie bez oporu.czyli tzw, cieple kluski sa z was.nigdy nie mieliscie kregoslupa moralnego zeby stawic opor glupiej dyrektywie. wiecej smrodu robia samochody niz wszyscy palacy w poznaniu.ale to przyszlo z zachodu gdzie ku.. nawet w pubach nie wolno juz zapalic przy piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lynx Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 13:27 nie masz pojęcia co to kręgosłup moralny wiesiu... Odpowiedz Link Zgłoś
r0bur Azjatom mówię precz. 11.01.06, 14:41 Posłuchaj "km" - azjato. Może na historii nie uczyli Cię, że "ciepłe kluski" z Poznania zorganizowały jedyne udane powstanie na ziemiach polskich (Powstanie Wielkopolskie), i nie uczyli cię dodatkowo o czerwcu 1956 roku, gdzie tez w Polsce byliśmy pierwsi. Nie gadaj mi tu bzdur więc o jakimś kręgosłupie moralnym, ok? Bo chyba nie masz pojęcia co to znaczy. Co do palenia na przystankach. Jestem przeciw paleniu w wiacie. Ale to nie musi być przepis, który okaze się martwy, ale odrobina KULTURY ze strony palących. Wystarczy wyjść poza wiatę, czy stanąć sobie za nią. Ale mamy w mieście większe problemy - np. właściciele psów co nie sprzątają po swoich pupilach, przez co dzieci w piaskownicach babrają się z odchodami. Huligani co dewastuja wszysto co się da. Ludzie! Kochani Radni! Przestawcie sobie priorytety na to co na prawde jest istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Azjatom mówię precz. IP: 80.54.27.* 11.01.06, 18:22 powstanie wielkopolskie? my polacy umiemy komus noz w plecy wbijac kiedy wrog juz jest slaby albo przegrywa. przy okazji tego powstania tysiace niewinych cywilow niemieckich zostalo zabitych w zimnej krwi - tego w naszych ksiazkach historii nie wyczytasz ale niemieckie archiwa sa zapelnione dokumentacja na ten temat. w calej naszej histori i prawie wszystkie pieprzone powstania byly bezsensowne i tylko cywile ucierpieli a prowoderzy siedzieli sobie cieplo w londynie w paryzu lub w nowym yorku. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 popieram, popieram, popieram!!! 11.01.06, 15:09 Tylko niech straż miejska będzie chodzic po ulicach zeby mozna było szybko ukarac tych trucicieli:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truciciel Re: popieram, popieram, popieram!!! IP: 150.254.17.* 12.01.06, 13:23 Beda nas gonic?nieee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alchajmer zlapac caprice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 19:07 moze przestanie byc zagrozeniem dla wszytskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEZ Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:55 A jak nie ma nikogo pod wiatą to też nie wolno palić, bo ktoś później może wejść na przystanek i będzie musiał siedzieć lub stać w dymie.... To jest problem nr 1 dla radnych miasta - innych problemów miasto chyba nie ma albo ich nie widać - frajerzy - to temat zastępczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 16:20 Hurrra Odpowiedz Link Zgłoś
moja.ciocia Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz 11.01.06, 17:18 a może by tak jeszcze zakazem palenia objąc motorniczych w czasie jazdy,hę?bo to też jest nie do zniesienia:/nawet na koncu wagonu * * * * * * Łeehehe ale głupki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hę? Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: 150.254.17.* 12.01.06, 13:22 poco? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slomcia Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 18:04 Bardzo się cieszę z tego pomysłu! Szkoda, że tak późno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robal Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 18:22 "Jesteśmy na etapie konsultacji z wszystkimi zainteresowanymi, czyli różnymi instytucjami, spółdzielniami mieszkaniowymi, właścicielami nieruchomości" - a o palących ktoś tu pamięta? chyba też są nieco zainteresowani tą sprawą? w naszym społeczeństwie dużo ludzi pali, więc chociaż z przyzwoitości należy brać pod uwagę ich zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrzak5 Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.icpnet.pl 20.01.06, 19:19 pamięta, możesz palić za wiatą, a najlepiej nie pal bo to przecież tobie na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajo Re: Pod wiatą na przystanku nie zapalisz IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.01.06, 19:25 wstyd, jest mi tak wstyd ze mamy takiego prezydenta ktory nie chce aby poznaniacy zdroweij zyli! bo mu sie pomysl nie podoba, a ja musze wdychac te smierdzace substajce i sie truc. chcesz palic idz na wiate! Przykre jest miec takiego prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś