Gość: skowrcez IP: 62.29.166.* 05.06.06, 16:32 Czy ktoś z Was kupuje mieszkanie w budowanym właśnie kompleksie przy ul. Grunwaldzkiej 224/226 (SM Grunwald)?? Byliście już w swoich mieszkaniach zobaczyć, jak idą postępy na budowie?? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 18:28 my już kupiliśmy 3-pok. 66m/kw w części K która oddana ma być XII 2006 . Wewnątrz jeszcze nie byliśmy bo trwały do niedawna jeszcze prace ściśle budowlane i trzeba by było załatwiać jakieś specjalne pozwolenia (budowlancy niechętni pokazywaniu "na lewo" - podobno wzgledy bezpieczeństwa ) natomiast byłem niedawno z zewnątrz i widziałem , iż wstawili już w moim mieszkaniu okna i jak podano mi w spółdzielni maja przystepować do stawiania działówek , instalacji i wylewek . Podobno tempo zgodne z harmonogramem robót choć ja mam pewne wątpliwości , lecz w razie czego skasuję ich na odsetki ustawowe w przypadku opóźnienia wobec terminu w umowie . Już ich wystraszyłem mówiąc , że mieszkanie odbiorę tylko wtedy (oczywiście sprawdzając również inne rzeczy) gdy wylewki będą spełniały normę tj. do 2,5 % wilgotności i że mają to oni mi wykazać pomiarem , że jest ok . A gdy probowali mi ściemniać , że "Panie na pewno wszystko będzie dobrze nigdy " albo , że wystarczy wylewkę dać miesiąc przed odbiorem to im gęby zamknąłem mówiąc że ma być pomiar karbidowy nie elektroniczny bo inaczej nie odbiorę , gdyż nie chcę by mi diabli wzięli parkiet egzotyczny , gdyż w przeciwnym wypadku mieliby podpisać oświadczenie o wzięciu odpowiedzialności za ewentualne szkody zbyt wilgotnego podłoża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 08.09.06, 17:27 Co to pomiar karbidowy, bo nie jestem budowlańcem. Będę mieszkał na 3 p czy to ma jakieś znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:12 to po prostu jeden z rodzajów pomiaru wilgotności posadzek - tylko że podobno najbardziej dokładny (elektroniczny podobno czasami potrafi zafałszować trochę wynik) . Nie wiem dokładnie jak jego przeprowadzanie wygląda , bo sam tego nie widziałem , lecz informację tę mam od trzech niezależnych od siebie osób zajmujących się układaniem parkietu (niestety nie z Poznania , bo miałbym od jednego darmowy taki pomiar). Gdy w tej sprawie pytałem się kilka miesięcy temu w dziale inwestycji , obawiając się , że mogą mieć opóźnienia w realizacji i spiesząc się by oddać dom w terminie mogą posadzki być niedosuszone do poziomu polskiej normy(PN)-2,5% i parkiet który mnie troche kosztował diabli wezmą . Obecnie jestem trochę uspokojony , gdyż inwestycja jest realizowana w terminie , a w moim mieszkaniu wszystko przygotowane do wylewek . Byłem w mieszkaniu 2 dni temu i tynki oraz wszystkie instalacje były zrobione , zaś podłoga ocieplona-wytłumiona styropianem oraz wyłożoną na to folią . Także w zasadzie zostało tylko zrobić wylewki . Reszta to już tylko drobne prace wykończeniowe . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:25 mój znajomy akustyk twierdzi, że styropian pogarsza akustykę (to znaczy poprawia - lepiej prznosi hałas) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.146.* 27.06.06, 16:03 Witam Także zakupiłem mieszkanie w tym budynku. Mam pytanie do Was - Co myślicie o wysokości opłat na fundusz remontowy - czy kwota ponad 100 zł za 50m mieszkanie w nowym bloku to nie jest zbyt wygórowana opłata. Czy myśłicie że wspólnota mieszkańców będzie miała wpływ już po zasiedleniu na zmniejszenie tej kwoty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 21:28 Rzadzę nie zmieniać, nowe ale ewentualne usterki należy szybko naprawiać, a po kilku latach bez problemów zrobi się remoncik. Ze współwłaścicielami będzie trudno się dogadać. Jeden chce remontować i płacić drugi uważa, że jeszcze nie trzeba - same kłótnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:09 czy ktos z Was wprowadzal jakies zmiany do umowy ze Spoldzielnia? Zamierzamy kupic mieszkanie na Grunwaldziej, wlasnie dostalismy wzor umowy i nie do konca wszystko nam sie w niej podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ilona Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 30.06.06, 12:12 Też kupiłam mieszkanie przy grunwaldzkiej, co do funduszu remontowego to,że jest wysoki to domena tej spółdzielni dużo ludzi nie płaci czynnszów a żyć "spółdzielcą" na wysokiej stopie chce się. Budowa jak budowa narazie z daleka widać że się buduje jak jest z wykończeniem i z terminem trudno powiedzieć wydaje się ok ale różnie to może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.grunwald.pl 07.07.06, 13:07 Wszystkie wątpliwości dot. umowy wyjaśniają w Spółdzielni. Należy sie tylko spytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.07.06, 10:02 Jest ktoś kto wie coś więcej na temat tego obiektu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.07.06, 18:28 Też kupiłem tu mieszkanie narazie byłem dwa razy zobaczyć,jak się buduje - na razie niepodobają mi się małe okna oprócz balkonowych które są jak wrota, poczekam jeszcze z miesiąc i postaram się zobaczyć jak to wygląda w środku a dalej to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 09.07.06, 17:14 Witaj Sąsiedzie! Co z wiarygodnością SM Grunwald, ja słyszałam o nich dobre opinie, co do samej inwestycji i umowy to wsztstko, oczywiście moim zdaniem wygląda dosyć wiarygodnie i profesjonalnie, ale...czy ktoś ich sprawdzał.Mnie Się duże okna balkonowe podobają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 13:17 Duże balkonowe może ujdą ale te małe w kuchni to troche mniej- dzięki za pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 19:58 Zamiast gotować w tej małej kuchni, można opalać się na małym balkonie, a może do tego jeszcze jakaś miła blondynka....no dobrze ale co z wiarygodnością SM Grunwald, sprawdzałam w księdze wieczystej działka bez obciążeń hipotecznych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 85.221.129.* 16.07.06, 13:54 Właśnie byłem wczoraj i zaczeli ocieplać jedną stronę wolno im to idzie ale może do końca wakacji będzie koniec, mam zamiar wybrać się na zwiedzanie w środku może pozwolą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.146.* 17.07.06, 11:29 Byłem w środku w sobote, nie było problemu, bardzo miły inżynier oprowadził mnie po budowie. W moim mieszkaniu nie było scianek działowych, więc pokazał mi inne podobne do mojego w którym scianki już były. Dodatkowo skserował mi projekty mieszkań w których właściciele wprowadzili zminy w układzie ścianek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:27 i jakie wrażenia z wizyty w bloku w środku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.146.* 17.07.06, 15:02 No cóż:) To była moja pierwsza w życiu wizyta na budowie, więc trudno mi to oceniać, ale co mogę powiedzieć tp praca wre, nawet w sobotę coś tam robią. Wydaje mi się że duże są klatki schodowe, co będzie przydatne w momencie wprowadzania się. Z tego co mi mówili w ciągu miesiąca już we wszystkich mieszkaniach powinny być zrobione ścianki działowe. Ogólnie pozytywnie - myślę że raz na miesią będe wpadać by osobiście obserwować postępy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.146.* 17.07.06, 15:04 Jeszcze jedna rzecz Na parterze Hotelu 222 otworzyli dośc duży salon z panelami i drzwiami, na zakupy nie będzie daleko. Niestety nie wiwm jak wygląda z cenami bo było już zamknięte:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 85.221.129.* 20.07.06, 10:52 Ale sobie pooglądałem, zadzwoniłem do spółdzielni czy można wejść zobaczyć tak oczywiście nawet jak kupowałem nie miało być problemów z oglądaniem postępów na budowie i dziś jak frajer wolne z pracy wybrałem się z wizytą a tam co od dziś podobno zakaz wchodzenia na budowę, zobacze może jak oddają je w grudniu dzięki SM Grunwald. Nic tylko wypić browara może dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:52 Cześć! Drodzy mieszkańcy, jak myślicie czy skończą to na grudzień 2006, co się bardziej opłaca odrębna własność mieszkania czy spółdzielcze-własnosciowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:43 powinni skończyć , bo inaczej zjedzą ich odsetki ustalone w umowie za opóźnienie - choć nie wiem czy w razie czego nie wpadną na pomysł wrzucenia takich dodatkowych kosztów w całośc kosztów budowy , lecz gdyby tak było i bym to ustalił to biada tej osobie z zarządu , która by to zarządziła (obiecuję szybkie prawno- karne rozliczenie tej osoby) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 85.221.129.* 27.07.06, 10:16 na wizualizacji otoczenie bloku wygląda bardzo ładnie trawka, ławeczki, plac zabaw dla dzieci, nie wiadomo czy mieszkańcy bloku który stoi z przodu też mieli tak ładnie to pokazane......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:33 martwi mnie trochę ostateczne wyliczenie kosztów mieszkania . Zauważcie (zapis w umowie) , iż wpłacany wkład budowlany to tylko szacunkowe obliczenie wartości inwestycji , choć podobno , jak podają w spółdzielni bardzo prawdopodobne , biorąc pod uwagę koszty poprzednich inwestycji spółdzielni . Natomiast nie wiem czy w obecnej sytuacji galopujących cen mieszkań spółdzielnia lub ktoś niby w jej imieniu nie będzie chciał zarobić dodatkowych pieniedzy np. dając zlecenie na okreslone prace o zawyżonych kosztach od tych jakie można by uzyskać od innego wykonawcy , a zwiększoną w ten sposób kwotą zarobku wykonawcy dzieląc się - za co w sumie my zapłacimy i nie będziemy protestować , bo i tak cena będzie niższa niż w obecnych ofertach deweloperów na rynku . Myślę , że w odpowiednim czasie trzeba będzie dobrze przyjrzeć się (jako spółdzielcy) kosztorysowej dokumentacji powykonawczej o ile spółdzielnia nie zmieści się w zakładanych kosztach wkładów budowlanych ,(jako prawnik miałem na szczęście kilka razy do czynienia z wyjaśnianiem podobnych spraw , a przy okazji z racji zawodu miałbym okazję mieć koleżeńska pomoc biegłego z rachunkowosci i od kosztów wykonawczych prac budowlanych ) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.146.* 28.07.06, 11:09 Też się nad tym zastanawiałem. Należałoby napewno przypilnować tej sprawy, byśmy nie musieli dopłacić jakiś sum idących w tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 28.07.06, 14:53 Co dzieje się na budowie,czy robią już instalacje CO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 28.07.06, 14:51 Przeglądałam Ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych, w tzw, umowach o budowę lokalu zapis o "końcowym rozliczeniu" jest konieczny, zresztą w tej chwili ze względu na popyt, zasady zakupu mieszkań ustalają deweloperzy i spółdzielnie, klient nie ma wiele do powiedzenia. Na rynku nic ciekawego i w dobrej cenie praktycznie nie ma. Jak myślicie czy rodzaj własności tzn. mieszkanie spółdzielcze ew. odrębna własność będzi miała wpływ w przyszłości na wartość podatku katastralnego wyliczionego od wartości mieszkania.Może spółdzielcy będą płacić mniejszy wyliczany np. ryczałtem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 11:50 mam pytanie czy kupowaliście miejsca parkingowe w hali garażowej i jakie warunki (terminy i wysokości rat)uzyskaliście . Sam się zastanawiam nad kupnem bo miejsc trochę jeszcze zostało ok. 40-50% z tym , że już troche krucho z pieniędzmi , biorąc pod uwagę jeszce konieczność wykończenia mieszkania . Dlatego rozważam , czy nie poczekać , aż oddadzą budynek do użytku licząc , że nie wszystkie wykupią i wtedy negocjować warunki zakupu , bo "przypływ" gotówki na tę inwestycję będzie III-IV 2007 , a z drugiej strony troche boje sie czy do tego czasu nie zostana wykupione wszystkie miejsca . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 85.221.129.* 06.08.06, 15:32 Możesz się nie spieszyć miejsca raczej jakieś zostaną, tak samo jak w blokach obok są wolne i wynajmowane, co innego cena tak tu jak i gdzie indiej 20 tysięcy to bardzo dużo 20 lat na strzeżonym parkingu a wiadomo czy będziesz tak długo mieszkał a sprzedąć potem za te pieniądze ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.06, 15:04 W jakiej fazie jest elewacja budynku, w lipcu zaczynali ją robić, a co dzieje się teraz.Czy znacie jakieś solidne firmy remontowo-budowlane (godne polecenia), które warto wziąć do wykończenia mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 85.221.129.* 08.08.06, 14:12 pada, pada, pada to elewacja jakoś się nie posówa chyba więcej robią w środku taką mam nadzieje a jak to wygląda będzie widać pod koniec miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 09.08.06, 12:00 Cześć, a co z wykończeniem mieszkania, czy jest jakaś firma warta polecenia, ja nie jestem z Poznania i nie chcę wybierać w ciemno, kupiłam mieszkanie o pow.36,9 m. kw.Dzwoniłam do jednej firmy "z gazety" i zrobili mi już kompleksowy kosztorys. Materiały i robocizna razem wyszło na około 15000 zł. Proszę o jakieś namiary na kogoś solidnego i z normalnymi cenami, sama nie wiem czy te 15000 zł za wykończenie 37 m. kw.to mało czy dużo, czsem też jest tak,że po tzw. tanich fachowcach trzeba poprawiać. Podajci mi jaliś kontakt z już sprawdzoną firmą. Mój e-mail:cesigma@wp.pl. Pozdrawiam forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
maynard Re: Grunwaldzka 224/226 16.08.06, 11:43 Dzwoniłam do jednej firmy "z gazety" i zrobili mi już > kompleksowy kosztorys. Materiały i robocizna razem wyszło na około 15000 zł. > Proszę o jakieś namiary na kogoś solidnego i z normalnymi cenami, sama nie wiem > > czy te 15000 zł za wykończenie 37 m. kw.to mało czy dużo, czsem też jest tak,że > > po tzw. tanich fachowcach trzeba poprawiać. Podajci mi jaliś kontakt z już > sprawdzoną firmą. Mój e-mail:cesigma@wp.pl. Pozdrawiam forumowiczów. Witam Maiałbym prośbę czy mogłabyś przesłac taki kosztorys? Czy te 15 tys to wykończenie (płytki, panele, ściany) + robocizna czy coś jeszcze? Koszty wykończenia będą napewno duże niektórzy fachowcy z tego co słyszałem biora nawet 40 zł za metr wykończenia, dzięki czekam na maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 15:37 Cześć! Podaj swojego maila, ten kosztorys który dostałam został trochę "pobieżnie" zrobiony, nawet nie wiem czy to ceny netto czy brutto, są podane kwoty końcowe ( nie widać ceny na metr kwatratowy), w zasadzie jest tam wszystko robocizna plus szacunkowy na-dzień dzisiejszy koszt materiałów,nie ma praktycznie tylko kosztów umeblowania, ale myślę,że autor tego kosztorysu niezbyt się przyłożył ze względu na odległość czasową wykończenia-pewnie luty 2007, i fakt że jestem płci żeńskiej. a ja jestem matematykiem i faceta podliczyć potrafię, Przyślij mi zatem swojego maila na cesigm@wp.pl.Myślę,żę najlepiej rozliczć się etapami, bo najłatwiej to sprawdzić, ale nie wiadomo, czy wykonawca jak wyjdą jakieś rozbieżności się nie ewakuuje, Pozdrawiam, przyślę kosztorys na Twój e-mail Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fak Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 16.08.06, 16:38 ja za wykończenie około 100 m chaty zapąłciłem około 60 tyś Miałem szczescie do płytkarza , 25 zł za metr płytki rewelacyjnie położone, zadnych dopłat za cokoły, za szlifowanie. Tyle że czeka sie u niego już chyba 2 miesiace w kolejce. Dlaetgo gdy została mi do dokończenia mniejasza łazienka robił to inny fachura - bo żona juz sie nie mogła końca doczekać:(. Koszmar, dopłata za każdy ruch reka, chciał ode mnie nawet kase za czas,w którym pił kawę!!! Wszystkie płytki krzywo położone. Fak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 18.08.06, 11:54 Ja też czekam z utęsknieniem na mieszkanko, 48m2. Jak narazie widze,ze prace postepuja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 11.09.06, 23:32 Witam Ponownie Jeśli ktos ma jakies pytania na ktore oczywiscie bede znal odpowiedz chetnie pomoge podaje maila as-artur@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Szukam sasiadów IP: *.bg.am.poznan.pl 18.08.06, 17:34 Zakupilem mieszkanko w klatce 224F. Czy jest moze ktos kto zakupil mieszkanko w tej samej klatce na 1 pietrze. Moze warto juz sie poznac??? Licze ze dzieki netowi poznamy sie duzo wczesniej!!! Pozdrowienia dla przyszlych sasiadów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Szukam sasiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 14:56 Też mam podobny problem, zakupiłam mieszkanie, ul Grunwaldzka 224 kl F, o metrażu 36,9 m. kw na pierwszym piętrze .Podaję swojego maila: cesigma@wp.pl. Czy wstawili już wszystkie okna w budynku, a w jakim stanie jest elewacja.Pozdrawiam i czekam na kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Szukam sasiadów IP: 85.221.129.* 21.08.06, 17:39 Okna są wszystkie, elewacja na oko 15% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Szukam sasiadów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 12:48 Czy masz już firmę, która Ci to wykończy, czy robiłeś jakąś symulację kosztów, jeżeli tak to w jakiej wysokości wyszedł kosztorys i jakiego metrażu dotyczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Szukam sasiadów IP: 85.221.129.* 22.08.06, 17:11 raczej żadna firma myśle raczej o dobrym fachowcu(1-3osoby), który będzie umiał wszystko zrobić dobrze i w dobrej kolejności(czy się uda takiego załatwić to już inny temat, mam kilku na oku a co dalej czas pokażę). Co do kosztów to pod koniec roku będę wiedział jakimi pieniędzmi będę dysponował a potem na żywioł będę kupował to co mi się podoba i na co mnie będzie stać (nie rozumiem kosztorysu podałeś np. bateria rocca, płytki tudodzin, panele takie, okap amiki a oni powiedzieli ci 21 370 zł 50 groszy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Szukam sasiadów IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 23.08.06, 15:19 Gdzie są ci fachowcy, którzy wszystko umieją....zresztą rozumię,że jak fachowcy to raczej bez faktury, a może lepiej wziąć firmę podpisać umowę z gwarancją,karami umownymi i oczywiście fakturą, może to ich bardziej zdyscyplinuje.Czasem firma umie doradzić i robi kompleksowo.Szczerze mówiąc, przeraża mnie to wykańczanie,zresztą jak fachowiec zobaczy inwestora płci żeńskiej to mam wrażenie,że dopiero wtedy robi sobie "ostrą jazdę" i wycenia wszystko na "oko". Poleć kogoś z fachowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Szukam sasiadów IP: *.icpnet.pl 23.08.06, 20:51 Ja kupiłem mieszkanie na 1 pietrze, a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Szukam sasiadów IP: *.bg.am.poznan.pl 24.08.06, 12:00 Ten na 1 pietrze w klatce 224 F. Moj mail mluc78@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Szukam sasiadów IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 28.08.06, 15:41 Czy ktoś jest zainteresowany nową inwestycją SM gronwald Giżycka-Kopanina, czy mają już pozwolenie na budowę, czy jest już jakaś symulacja cen, podobno najmniejszy metraż to coś ponad 40 m.kw. Czytałam na portalu www.krn.pl, że w ciągu następnych 10 lat ceny mieszkań mają się podwoić, ale może to tylko artykuły na zlecenie pośredników nieruchomości, abu jeszcze bardziej podkręcić koniunkturę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emi i Adam Re: Szukam sasiadów IP: 213.199.211.* 13.01.07, 20:09 :) Witamy :) Parter 224F :) :) Prace w toku... Jeżeli ktoś chce zobaczyć zdjęcia z naszego "urządzanka" (a przy okazji zobaczyć jak wyglądamy) to zapraszamy tu: galeria.krywko.pl/thumbnails.php?album=5 Jeżeli macie ochotę poznać nas lepiej to zostawcie swoje namiary w galerii. Polecamy się na przyszłość, gdyby ktoś potrzebował pomocy przy jakiejś stronie www albo miał problem z niesfornym komputerem. Pozdrawiamy :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 00:00 hej ! ponownie witam sąsiadów . Mam pytanie czy komuś ostatnio udało się ogłądać swoje mieszkanie wewnątrz , a jeśli tak to na jakim etapie są prace instalacyjne - interesuje mnie szczególnie część która ma być oddana do końca grudnia oraz jak wygląda jakość ich wykonania . Czy ma ktoś aktualne informacje jak jest z terminowością robót . Ja ostatnio kilka dni temu będąc przejazdem pobliżu , przez chwilę widziałem budowę tylko z zewnątrz i prace ociepleniowe są według mnie zaawansowane na 30-40% . Ktoś jakiś czas temu pytał o nowy sklep z panelami w Pasażu więc dodam , że jeszcze poprzednim razem byłem w nim i orientowałem się w ofercie drzwi wewnętrznych . Choć oferta wstępna była w sumie przeciętna , to biorąc pod uwagę bliskość tego sklepu , dość duży asortyment i (prawdopodobną) możliwość jeszcze pewnej negocjacji cenowej to chyba zdecyduje się na nich , tym bardziej , że obsługa (facet) była w pełni profesjonalna , wyjaśniając wszelkie technczne dane poszczególnych producentów i danych modeli drzwi , także nienachalnie na moje pytania wskazując które z nich w okreslonej kategorii cenowej jego zdaniem są lepsze , a przede wszystkim cierpliwa np. w moim przypadku przy wyjaśnianiu systemów drzwi przesuwanych , czy też doborze koloru skrzydeł i ościeżnic do koloru parkietu (brał - udostepniał płyty drewnianych paneli (deska trójwarstwowa Baltic Floor) w różnej kolorystyce i przykładaliśmy je do będących w salonie drzwi wystawowych też w różnej kolorystyce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 18:04 Jeżeli chodzi o stan zaawansowania to chyba najlepiej dzwonić do działu inwestycji w Sm Grunwald, podają to w procentach, chyba porównują faktury dostarczane co miesiąc przez Hydrobudowę 9 z kosztorysem, podobno najlepiej dzwonić tam po 6- tym każdego miesiąca, bo mają już fakturę za poprzedni miesiąc zawierającą zakres wykonanych prac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 12:38 według aktualnych z 7.09.2006r informacji z działu inwestycji budowa przebiega planowo i ta część mieszkań , która według umowy miała być oddana do końca roku będzie na pewno oddana w tym terminie , a nawet może trochę wczesniej. W piątek 8.09.2006r byłem też na budowie oglądając swoje mieszkanie klatka - K. Oto co zobaczyłem : - działówki i tynki wewnętrzne (schną - widać jeszcze wilgoć) oraz instalacje :wod-kan, rtv , elektryka(bez końcówek) -są zrobione , - praktycznie całe mieszkanie wyłożone na podłodze styropianem i folia budowląna na wierzchu , przygotowane do robienia wylewek , - na balkonie zamontowana barierka , - w mieszkaniu jest zamontowany jeden parapet z granitomarmuru (w kuchni) , - ekipy się uwijają z robotą , u mnie styropian kładło na raz 4 ludzi , - najgorzej co do stopnia zaawansowania wykończenia , a co zrozumiałe , jest na klatkach schodowych i na zewnątrz budynku , - oceniając poziom wykończenia na obecnym etapie do niektórych deweloperów w Poznaniu (a których mieszkania wdziałem na podobnym etapie) uważam , że choć może (na pewno) nie jest tak dobrze jak w Atanerze czy Budimex-e to poziom jest zbliżony do UWI czy AI . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:57 Witam, Właśnie się dowiedziałem, iż w drugim segmencie (klatka M) to już nawet winda jest a w tym tygodniu mają montować drzwi wejściowe Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AM Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.225.* 11.09.06, 14:45 A CZY KTOS MA MOZE JAKIES INO O KLATCE "F" MOZE ODDADZA JA WCZESNIEJ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 11.09.06, 23:26 Witam Mam fotki z klatki F mieszkanie na parterze 2 pok. jesli ktos chce fotki na maila podesle bylem na budowie pod koniec sierpnia porozmawialem sobie troszeczke z Panem ktory mnie oprowadzal i w koncu wydusilem z niego ze na dzien dzisiejszy to maja 1 miesiac spoznienia i tak chyba bedzie ale na budowie wszystko mozliwe ostanio pracowali nawet w sobote wiec sie chyba wystraszyli Pozdro wszystkim PS Pani w spoldzielni juz sie czesla ze strachu na pytanie o odsetkach odpowiedziala SKAD SPOLDZIELNIA WEZMIE NA TO PIENIAZKI PRZECIEZ JEST BIEDNA a ja na to ze to nie moj problem buhhhaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 13.09.06, 13:22 Witaj! Capone Jeśli możesz przyślij mi zdjęcia z klatki F na : cesigma@wp.pl, nie jestam z Poznania. Wydaje mi się, że miesiąc opóźnienia to nie tragedia i lepiej, żeby wszystko zrobili na "spokojniej" i dokładniej, niż póżniej miałoby się to sypać, moja mama ma mieszkanie w bloku kilkuletnim, kóry został wybudowany zaledwie w rok, a teraz po kilku latach wychodzą niedoróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.225.* 14.09.06, 14:14 witam czy ktos ma jakies info odnosnie grunwaldzkiej 224f jak roboty czy zdarza nie jestem z poznania i nie mam jak to sprawdzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 14.09.06, 14:22 no to poczytaj co napisaliśmy wcześniej na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 23:39 no i wydało się - przyznali się (spółdzielnia), że jednak mają opóźnienie . Teraz gonią "zimę" bo podobno było dużo dni z bardzo niską temperaturą , a z kolei latem było zbyt dużo upalnych dni , by pracować (kłopoty przy wylewaniu betonu , który miałby schnąć zbyt szybko) i przez to gonią też "lato" . Ile wynosi opóźnienie dokładnie nie podali , twierdząc , iż może jeszcze uda się utrzymać termin oddania pierwszej części na koniec roku , choć wypowiedzi te brzmiały mało optymistyczne . Stwierdzili , że same mieszkania powinny być gotowe , ale różnie może być z wykończeniem części wspólnych budunku i zagospodarowaniem terenu wokół niego , a bez tego nie uzyskają odbioru budynku i zgody na jego użytkowanie . Uzyskanie zaś takiej zgody niekiedy może trwać według ich słów nawet do 2 miesięcy . chyba mnie to trochę wkurzyło , bo dotychczasowe mieszkanie mam zapewnione tylko do końca stycznia 2007 r. , a przez to cholerne opóźnienie moge nie zdążyć wykończyc nowego mieszkania przed zdaniem "starego" - więc chyba z rodziną na ten czas wprowadzę się do gabinetu Prezesa Spółdzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.201.* 21.09.06, 13:40 Jak duże jest opóźnienie na dzisiaj? W związku z opóxnieniem terminu spółdzielnia bedzie nam musiała zapłacić karne odsetki. Czytałem kiedyś że developer który nie oddał mieszkania w terminie musi pokryć koszty jakie osoba która kupiła mieszkanie ponosi na wynajem mieszkania po tym terminie. Czy to jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.241.95.* 21.09.06, 15:41 Większość firm ma opóźnienia, odsetki płacą wtedy, gdy opóznienia są przez nie zawinione, a z udowodnieniem tego może być problem, radzę dokładnie przeczytać umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.241.95.* 21.09.06, 15:41 Większość firm ma opóźnienia, odsetki płacą wtedy, gdy opóznienia są przez nie zawinione, a z udowodnieniem tego może być problem, radzę dokładnie przeczytać umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 21.09.06, 16:05 No to strach się bać, a na budowie tak ładnie mówili że z 1 częścia to listopad bez trudu + miesiąc na odbiór. Nic tylko spakować walizki i pod mostek :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 20:00 Oglądałam mieszkanie w sobote.Klatka 224 F,termin oddanie luty 2007, wszystko jest okey, inzynier mówił,że wszystko bedzie oddane w terminie wieć po co ktoś jakieś nieprawdziwe informacje przekazuje na tym forum! Ludzie spokojnie,bedzie wszystko na czas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 20:05 ja mam termin do końca tego roku , i mam nadzieje że się wyrobią, a boję się bo jak nie zdążą to tylko mieszkanie pod mostem i niewiadomo jak z ulgą odsetkową bo to różnie się słyszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 20:07 a aha co innego mówić a co innego zrobić - to na temat wypowiedzi budowniczych i spółdzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 20:07 A ja tak sobie myślę, że najlepiej to krytykować, straszyć itd. A fakty są takie, że i zima była nie sprzyjająca i lato gorące. Zawsze można na coś zwalić to fakt, ale jak by zerwali umowę z wykonawcą to my byśmy poszli z torbami o tym to nikt nie myśli i nie napisze. Co by pomogły sądy i te inne rzeczy jak kase szlag by trafił. Mało było takich przypadków a tej spółdzlelni to się nie przytrafiło wiec nawet jak miesią czy dwa będzie później no to trudnoooo, ale oby było bo to moje PIERWSZE własne MMMMMM!!! To tyle wielcy specjaliści !!! Pozdrawiam Jacek z 3 piętra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.225.* 27.09.06, 10:40 masz troche racji ale jak za cos place i to nie malo to ma byc na czas i koniec albo beda placic odsetki a niektorzy maja taka sytuacje ze nie moga czekac np ja bo musza opuscic mieszkanie i co pod most zima hotel nakoszt spoldzielni wiec sam sie lepiej nie madruj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 27.09.06, 19:08 To tylko się mądrujesz i beczysz Zawsze możesz zrezygnować i iść do dewelopera który puści Cię w trąbę i dopiero będziesz miał spanko pod mostem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.06, 22:54 to nie kwestia mądrowania czy beczenia tylko jak widać w przypadku niektorych z nas realny problem . Mogę cię zrozumieć , iż cieszysz się że budowa praktycznie jest finalizowania i ryzyka "wtopienia" kasy jak u niektórych deweloperów nie ma , bo i sam się z tego bardzo cieszę . Jednak taki fakt nie zmienia sytuacji , iż w moim przypadku niewywiązanie się spółdzielni z umowy , co do terminu oddania mojego mieszkania (termin do końca roku 2006- klatka K) stanowi duże wyzwanie , bo obecnie zajmowane mieszjkanie muszę opuścić z rodziną , a w tym małe dziecko , do końca stycznia 2007 i przy tym zabrać wszystkie "graty"- meble , których trochę się w czasie stanu małżęńskiego uzbierało , a nie za bardzo gdzie mam możliwość zrealizowania tej czasowej "operacji logistycznej" , by po jakimś czasie , jeśli by mi się to udało, musiałbym ponownie przeżywać koszmar przeprowadzki . Może nie masz na szczęście , czego ci życzę , takich problemów , lecz nie odbieraj innym osobom , które ich się obawiają ,prawa do podzielenia się swoimi emocjami , tym bardziej , iż jeżeli oddanie mieszkania opóźni się to nie bedzie nasza mieszkańców wina , tylko inwestora czyli spółdzielni , która nie potrafiła wyegzekwować od wykonawcy realizacji prac w terminie . Ponadto skoro podpisałem umowę ze spółdzielnią na wykonanie pewnej pracy i ze swej strony wywiazuję sie terminowo z przyjętego zobowiązania - określonych płatności w ustalonych terminach , nie tylko mogę ale nawet powinienem oczekiwac należytej realizacji umowy ze strony spółdzielni , a gdy tak sie nie dzieje skorzystać z umownie okreslonej kary (odsetkowej) za niewywiazywanie się przez spółdzielnię z zobowiązania . Dodam , iż nie wiem co mówią budowlańcy na placu budowy o terminie oddania tej części budynku , która miała być oddana do końca roku , lecz mnie jak pytałem u źródła w dziale inwestycji spółdzielni , gdzie mają możliwość skontrolowania przebiegajacych prac z harmonogramem , podano jak zamiesciłem to we wcześniejszej wypowiedzi , iż pewne opóźnienie dla tej części budynku jednak w tej chwili jest (nie sądzę by celowo chcieli wprowadzić mnie w błąd) , choć starają się je zlikwidować - "podgonić" i ze swojej strony chciałbym aby im się udało to "podgonienie" , choć bez ujemnego wpływu na jakość wykonania . Na koniec dodam , iż sprawdziłem to co podawali mi na temat przyczyn opóźnienia , czyli czynnika pogodowego i okazało sie , że "ściemniają" . Według danych meteorologicznych zima 2005/2006 w Poznaniu nie odbiegała statystycznie , jeśli chodzi o liczbę bardzo mroźnych dni kiedy to nie można prowadzić prac budowlanych , od średniej 10-letniej z tym , że dni te praktycznie były "zgrupowane" tylko w jednym okresie czasu (od około połowy stycznia) . Podobnie sytuacja przedstawia się z okresem letnim w sprawie dni z temperaturą powyżej 30 stopni , a więc dni kiedy to nie mogli rzekomo pracować , choć tutaj przyznać trzeba , iż rzeczywiście ogólnie lato było trochę cieplejsze od średniej normy 10 letniej . Odpowiedz Link Zgłoś
petresku Re: Grunwaldzka 224/226 28.09.06, 10:36 Sąsiedzi, mnie martwi co innego, prawo spółdzielcze jest na tyle głupie, że to co zapłaciliśmy jest jedynie wkładem budowlanym i jak przyjdzie rozliczyć budowę, po 6 m-cach, to spółdzielnia odbije sobie odsetki za zwłokę, któe nam wyplaci i pewnie wyższe koszty budowy bo ta się przecież przedłuża. Macie jakiś pomysł, żeby przypilnować spółdzielnię, żeby nie przyszło nam słono dopłacać do naszych mieszkań, po rozliczeniu kosztów budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 29.09.06, 15:54 Witam! Mam pytanie, w ilu procentach została wykonana elewacja zewnętrzna budynku. Czy są już podejmowane jakieś czynności związane z uprzątnięciem otoczenia budynku, np. czy już kładą kostkę brukową, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 22:38 według mojej oceny z wczoraj (czwarttek) elewacja jest wykonana w około 60-70 % . Ostatnimi czasy te prace jakby trochę zwolniono . Zdaje sią że wiecej czasu poświęcają wykończeniu wnętrz - wylewki muszą mieć przecież czas żeby wyschnąć , a porą jesienną (wilgotną) nie będzie trwało to tak szybko jak latem . Jeśli chodzi o wykończenie i posprzątanie otoczenia to nic w tej sprawie a razie się nie dzieje , a co jest nawet logiczne , bo najpierw muszą skończyć "brudne" prace "na murach" czyli elewację . To co nowego widoczne z zewnątrz to to , że na niektórych częściach , gdzie położyli już styropian i zaciągnęli tynkiem cienkowarstwowym został on już pomalowany na finalne kolory . Są też już zamontowane barierki na większości balkonów , choć jeszcze nie wykończone Odpowiedz Link Zgłoś
marian461 Re: Grunwaldzka 224/226 06.10.06, 16:09 Witam!!! Bylem dzisiaj na budowie (choc wolno tylko w soboty:)), ale jakis mily inzynier mnie wpuscil i zaprowadzil na mieszkanie. Cale niepokoje o opoznienia sa raczej bezpodstawne. Praca wre cala para, zaczeli juz nawet ukladac chodniki i drogi. Ostatnio bylem tydzien temu i nie bylo na mojej klatce tynkow i posadzek, a dzis byly juz nawet plytki. Całosc wyglada naprawde ladnie i widać że wykonywane prace są estetycznie i prawidłowo. Widać ze budowlańcy wzięli się do roboty - rzadkość na naszych budowach. Bravo dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 06.10.06, 16:18 To super, że jest tak super na budowie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 27.10.06, 11:49 Witam Ponieważ jutro jadę na budowe zobaczyc mieszkanko powiem wam tyle ze rozmawialem z kierownikiem i prace podgonili twierdzac ze bedzie w porzadku i na czas z tego nalezy sie cieszyc.Jednak pare dni temu PANIE przez wielkie P jak sami wiecie powiedzialy mi ze nie wiadomo tak do konca czy miasto dokona tego odbioru ze wzgledu na brak JESZCZE powtarzam jeszcze drogi PPOŻ co jak wie chyba każdy ma ogromne znaczenie ale bądżmy dobrej myśli. Wszystkim ktorzy tutaj tak marudzą powiem tak przestancie wreszczcie bręczeć jak STARE BABY POLAKOWI wiecznie sie nic nie podoba ale taki to juz narod PEWNIE JAKBYSCIE TRAFILI W TOTKA 6 TO BYSCIE MOWILI ZE ZA MALO I MOGŁO BYĆ WIĘCEJ. Co do funduszu remontowego jestesmy otwarci na propozycje bo jest to naprawde spora suma porownujac inne inwestycje. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.06, 19:57 potwierdzam co mówi marian461 - też byłem dzisiaj na budowie choć nie wchodziłem do samego mieszkania . Rozmawiałem z kierownikiem budowy i umówiłem się na oglądanie na jutro (w sobotę) , gdy przyjdzie fachowiec od drzwi robić pomiary . Roboty podobno podgonili i opóźnienie choć rzeczywiscie było to w znacznej części zlikwidowali , potwierdzili mi to też dzisiaj wcześniej w spółdzielni - dział inwestycji , choć "babki"- "szacowne" panie w biurze były jakoś dziwnie nerwowe i prawie na mnie krzyczały , tak na mnie naskoczyły , gdy pytałem o mozliwość obejrzenia mieszkania , lecz w końcu jakby trochę ochłonęły i koniec rozmowy można uznać o ile nie sympatyczny , to już w miarę bezstresowy (odesłały mnie w końcu w sprawie oglądania mieszkania właśnie do kierownika budowy) . Gdy czekałem na budowie na rozmowę z kierownikiem to rzeczywiście wyglądało tak , że mocno spieszą się z pracę , a jeden facet-pracownik(wyglądał na osobę z kadry kierowniczej) który był u kierownika przede mną słyszałem jak narzekał , że jakiś ich kumpel nie przyszedł dzisiaj do roboty , gdyż zaimprezował , a jutro w sobotę (gdy mógłby to odrobić) pewnie dalej będzie miał "chorobowe" , gdy tymczasem roboty jeszcze dużo , a trzeba się spieszyć . Z tego co widziałem dzisiaj z zewnątrz to rzeczywiście jakość robót wygląda na niezłą (oceniam tylko ocieplenie - płyty mocowane bez wielkich przerw między nimi , a te wypełniane pianką poliuretanową - co świadczy o pewnej staranności , gdyż nie u wszystkich deweloperów tak to wygląda , szkoda tylko , że do ocieplenia użyli zwykły stryropian , a nie frezowany i bez zakładek krawędziowych , ale przecież gdzieś muszą ciąć koszty budowy . Generalnie to co zobaczyłem i sympatyczny bezproblemowy (w przeciwieństwie trochę do spółdzielni) kontakt z kierownikiem budowy wprawiło mnie w lepszy nastrój co do terminowości oddania do dyspozycji i jakości mieszkań . Wygląda na to , że są duże szanse , by uznać , że jak na warunki polskie ,inwestycja ta przebiegnie prawidłowo zarówno co do terminu jak i jakości prac . Niepokój się zmiejszył , ale ustąpi w pełni dopiero wtedy , gdy sprawdzę , że : tynki są naprawdę dobrze - równo położone , otwory drzwiowe nie są krzywe , a wilgotność posadzek spełnia warunki Polskiej Normy , a ponadto spółdzielnia nie zarząda od nas dopłaty do wstępnie ustalonej w umowie wysokości wkładu budowlanego . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 19.10.06, 15:28 Byłem w sobotę na budowie. Mieszkanie gotowe,pozostało jedynie wylać posadzki. Mówią,że ponoć wszystkie mieszkania będą oddane wcześniej. Przeraziła mnie perspektywa usytuowania śmietników:przy wejściu do każdej z klatek.Trochę mnie to zniechęciło,znając kulturę niektórych ludzi... Macie jakieś aktualne informacje? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 19.10.06, 15:41 no to ładnie z tymi śmietnikami tylko gdzie je postawią jak tam miejsca jak nalekarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 21.10.06, 12:28 Tragedia tyle pieniędzy a w środku wielkie g... drzwi wejściow tandeta białe, parapety marmurowe tandeta, reszta też nie za tą cene tylko 1.płakać 2 powiesić się albo 3.kasa i ekipa remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 12:59 Kolega gość to płacił więcej niż 3300/m Jeżeli to jest "tyle kasy" to kolega chyba z głębokiej wsi przyjechał i nie wie ile dzisjaj kosztują nowe mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 21.10.06, 15:14 Do Piotra, co ma wspólnego dzisiejsza ceną. Rok temu to było dużo i miałem nadzieje że za to dostanę coś dobrego a nie same podróby (w tym samym czasie tyle samo kosztowała np. polanka, ataner i tam kaszany nie odwalali) to na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 15:30 Ja tam kupowałem pół roku temu.Prześledziłem całe forum jakoś ludzie nie narzekają.Proponuję rozwiązanie Twoich rozterek, być może nawet uratuję Ci życie (chyba w jakimś poście chciałeś się wieszać)sprzedaj mi swoje mieszkanie z tymi podróbkami za 4000/m płacę gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 21.10.06, 17:01 czemu nie za 6000 tysięcy za metr jak podobno twierdzisz że tyle powinno się płacić .. co ty na to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlik Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 00:46 spokojnie Panowie czy też Panie . Może rzeczywiście standart i dokładność wykonania nie taka jak u Atanera (sam tak uważam) - przez co trochę mogę zrozumieć irytację as-a . Z drugiej jednak strony oceniając wobec innych developerów np. ai czy budnex nie jest najgorzej (miałem okazję ostatnio porównać) .Cóż drzwi rzeczywiście mogłyby być ładniejsze lecz umowa (czytaliśmy przecież przed podpisaniem) nie precyzowała dokładnie jakiej firmy czy modelu lub koloru mają być to drzwi poza tym , że muszą być antyważeniowe i to akurat jest spełnione - bo sprawdzałem je oglądając . Z kolei parapety są zgodnie - jak to podano w aneksie technicznym do umowy - z granitomarmuru , choć kolorystyka czy wzór rozumiem być może wydać się dyskusyjne - nie wszyscy mamy takie same poczucie estetyki - jeśli chodzi o mnie to ostatecznie mogą one być i tu bym się jakoś nie denerwował . Ważniejsze dla mnie jest by ściany i tynki były równe , a to akurat w moim mieszkaniu jest ok (sprawdzałem długą poziomicą) , bo akuratn to trudniej byłoby poprawić niż np. wymienić drzwi . W tym momencie najważniejsze dla mnie jest jaka będzie jakość (równość i jednolitość) ostatecznej warstwy wylewki pod ostateczne posadzki (parkiet czy płytki) tak bym od razu mógł je kłaść po odbiorze mieszkania , a nie musiał robić jeszcze jakiś wylewek samopoziomujących (niestety mój zakupiony duoparkiet wymaga - ma małą tolerancję różnicy poziomu- dość dokładnych(równych) wylewek) , bo na to nawet nie tyle pieniędzy , lecz głownie czasu nie będe miał (przerwa technologiczna zwiazana z wyschnięciem masy samopoziomującej przed położeniem parkietu). Podsumowując uważam , że standart wykonania wewnątrz mieszkań , na razie jest średni (przynajmniej w przypadku mojego mieszkania) , a że jeszcze lepiej mogłoby być to na pewno . Cenę zakupu zaś uważam za korzystną (pod warunkiem , że w ostatecznym rozliczeniu ona nie wzrośnie) i taka też była ona według mnie w chwili podpisywania umowy w II 2006 r. na tle innych ofert rynku wówczas . Ostatecznie co też ważne , wszystko wskazuje na to , że mieszkania zostaną oddane w terminie , a nasze pieniądze nie zostaly gdzie indziej przetracone . Pozdrawiam sąsiadów . Nie kłóćmy się między sobą tylko zastanawiajmy już teraz czy po przewłaszczeniu mieszkań pozostawić zarząd budynkiem (uwaga skierowana do osób mających mieć pełną własność- musi nas byc ponad połowa wszystkich mieszkańców ) dalej spółdzielni , czy innemu zarządcy , a jesli spółdzielni to co zrobić , by fundusz remontowy zbierany był na potrzeby tylko naszego budynku , a nie finansował remontów starych budynków spółdzielni z "płyty" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 22.10.06, 15:00 Zgadzam się.Też myslimy z mężem a żeby blok zrobić jako "wspólnota mieszkaniowa" i nie płacić tych złodziejskich 105 zlotych na fundusz remontowy.Zastanawiamy sie,ze przecież mieszkanie ma 3 lata rękojmi więc do cholery jasnej za co mam płacić ten fundusz remontowy.Z naszej kieszeni bedziemy placic malowanie i ocieplanie tych starych blokow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 23.10.06, 14:42 Drogi ASIE mogę odkupić od ciebie mieszkanie do okdo 40 m. kw., jeśli nie jesteś zadowolony z wykonawstwa. Jeżeli chodzi o Zarządcę to może dajmy najpierw szansę SM Grunwald. Zanim kupiłam mieszkanie na Grunwaldzkiej oglądała kilka gotowtych mieszkań Atenera np. przy Karpia i na Sielawy (starsze budynki), przy Naramowickiej i stwierdzam, że rewelacji jak na te ceny tam też nie widać. Fundusz remontowy notomiast możemy ustalić sami ponieważ jeżeli w budynku jest co najmniej jedno mieszkanie na tak zwaną odrębną własność to prowadzi się oddzielną gospodarkę finansami budynku. Czasem spółdzielnie, jezeli chodzi o gospodarowanie nieruchomościami mają wypracowane know how. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.06, 08:31 Witam, A co to dokładnie znaczy "odrębna własność" jak to zrobić i ile to kosztuje i czy na pewno statut SM na to pozwala!!! Nie ukrywam, że nie uśmiecha mi się płacenie tych 100 zł na bloki z wielkiej płyty. Poza tym nikt mnie o tym nie uprzedził jak zostawałem członkiem SM i jak podpisywałem umowę :(. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 24.10.06, 16:58 Tak nie jest to miłe uczucie płacić fundusz remontowy 2.10 złotych za metr kwadratowy powieszchni powstałego nowego bloczku który od razu się nie rozwali ale to mogło by być gdyby te pieniądze lub większa ich część były odkładane i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 24.10.06, 16:59 lub przeznaczone na nasze potrzeby a nie całą sm grunwald ale tak chyba musi być trzeba się pogodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 24.10.06, 17:02 A tak na marginesie ładnie malują nasz bloczek - kolorów ogrom :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 25.10.06, 07:15 Zastanawiam sie, ktory kolorek jest najładniejszy:) Ale przynajmniej łatwo będzie wytłumaczyć innym jak do nas trafić:"wysiadasz na przystanku obok tego bananowego bloku":)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesigma Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 25.10.06, 11:54 Odpowiadam ARKOWI GR-ka !!! Nie jestem prawnikiem, ale przeczytałam statut SM Grunwald i ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych i dopuszczalna jest odrębna własność,zależy to oczywiście od tego jak podpisałeś umowę o budowę lokalu. Odrębna własność oznacza miniej więcej tyle, że jesteś właścicielem ułamkowej , proporcjonalnej do metrażu części gruntu pod Twoim mieszkaniem. W trzy miesiące po przekazaniu mieszkania podpisujesz akt notarialny , koszty to opłaty notarialne.Nie ma również, z tego co mi wiadomo problemów z zamianą prawa spółdzielczego na odrębną własnoiść w dowolnym momencie posiadania lokalu mieszkalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 06.11.06, 19:55 Ma ktoś nowe wieści z frontu budowlanego........ Odpowiedz Link Zgłoś
petresku Re: Grunwaldzka 224/226 07.11.06, 16:36 niekoniecznie z frontu, ale ze stabu generalnego;-) Byłem w spółdzielni, planowane jest 2 tygodniowe opóźnienie, uzasadniają, że nie zdążą uzyskać decyzji o pozwoleniu na użytkowanie do końca grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 07.11.06, 18:38 Witam, IMHO nie powinno to stanowić problemu i opóźnić przekazania kluczy. Te 2 tyg. można przeznaczyć na remont :). No chyba że spółdzielnia nie będzie nam chciała ułatwić życia :) Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 10.11.06, 14:53 Witam!!! kupiłem mieszkanko w klatce D (luty 2007) i tak się zastanawiam, czy warto zamówić majstra od początku marca, czy trochę odczekać (opinie co do opóźnień są tutaj różne). I pytanie z innej strony: na ile m2 starczy worek kleju 25kg? pozdrawiam sąsiadów a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 11.11.06, 13:53 Co do kleju to zwróć się do fachowca oni najlepiej wiedzą - jeśli takiego znajdziesz na początek marca. Pozdrawiam. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 13.11.06, 13:21 Hey byłem w sobotę (11.11) na budowie. Nawet w święto ekipy się uwijały (papa nad wjazdem do hali garażowej i coś na dachach), stan wykończenia oceniam na b.zaawansowany (odbieram mieszkanie planowo w lutym, a w mieszkaniu brakuje tylko drzwi, na klatce schodowej trwa ukladanie podłogi). Jest więc nadzieja, ze odbiór będzie w terminie. podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 13.11.06, 14:13 Tak tam jak w ulu, podobno w spółdzielni trzeba podpisać jakieś papiery dotyczące podłączenia liczników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 07:37 Witam Dokładnie tak. Byłem wczoraj podpisać umowę o dostarczanie energii elektrycznej. Miłe panie z SM powiedziały, że u nich raczej obsuwy większej nie będzie. Mieli problemy z drogą Ppoż., ale nadgonili. Teraz ponoć wszystko w rękach BOGA (czyt. nadzoru budowlanego). Od momentu zgłoszenia mają 1 miesiąc czasu na odwiedzenie budowy a potem 1 miesiąc na wydanie decyzji. Czyli nawet 2 miesiące może im zejść, a ZTCW to jeszcze SM panów z Nadzoru nie zaprosiła. A i jeszcze jedno - póki nie będzie decyzji z nadzoru możemy zapomnieć o kluczach od mieszkania, bo ponoć do momentu wydania decyzji mają je ludzie z nadzoru i zawsze mogą wejść na budowę :(. Jeżeli macie jakieś inne info do śmiało piszcie. Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 14.11.06, 17:31 hey czy umowę na dostarczenie EE mają podpisać już wszyscy? Czy tylko właściciele mieszkań oddawanych w grudniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:34 polecam -wykańczanie wnętrz na bardzo wysokim poziomie www.remonty.ltd.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 17.11.06, 14:57 hey właśnie rozmawiałem z SM. Kobieta poinformowała mnie, że wszystkie mieszkania zostaną przyjęte przez nadzór w grudniu. Co za tym idzie, mieszkania planowo oddawane w lutym zostaną oddane w styczniu. Przynajmniej taki jest plan. Umowy z Eneą mają podpisać wszyscy, którzy odbierają mieszkania w grudniu. Reszta zostanie poinformowana o terminie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 17.11.06, 15:02 tak przyślą pisma ok.15 grudnia że masz mieszkanie a odbiór mieszkań zacznie się w nowy roku 2007 w okolicach 3-7 stycznia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 19.11.06, 18:23 Powiem szczerze,ze juz sama nie wiem którym informacjom wierzyc.Bylam z mezem w SM w czwartek i kobieta powiedziala nam,ze nasze mieszkanie zostanie oddane w terminie obowiazujacym na umowie tj.28 lutego (klatka F a wiec te ostatnie mieszkania).Zatem jak naprawde jest? Powiem jeszcze ze bylismy w spoldzielni w czwartek poniewaz dzwoniono do nas,ze trzeba sie stawic i podpisac umowe o licziki.Wiec poszlismy po czym kobieta nas poinformowala i przeprosila ze jest jeszcze czas na podpisanie tej umowy i stawic sie bedziemy musieli po nowym roku!Zatem jakie sa prawdziwe informacje?! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 21.11.06, 11:21 Witam! Zastanawia mnie jedna kwestia Magda napisała, że ma termin w klatce F na luty 2006r. ale to jest adres 224F czy 226F ? Ja mam mieszkanie w klatce 224F na II piętrze i termin w umowie to koniec grudnia 2006r. W najbliższą sobotę wybieram się na budowę z umówionym majstrem od płytek i podłóg oraz kuchni, więc będzie wesoło. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 21.11.06, 12:28 Nasze mieszkanie to 224 F!Tak tez mamy na umowie, 1 piętro! Termin realizacji to 28lutego 2007! Nie rozumiem powiem szczerze o co chodzi w tym wszystkim,zadzwonimy do spółdzielni i dowiemy się moze czegos wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 21.11.06, 12:40 Wyjaśniło się.Rozmawialiśmy ze spółdzielnią.Okazuje sie,ze to zwykły błąd przy przygotowywaniu niektórych umów.Jakaś pani po prostu zamiast wpisać 28 lutego wpisała 30 grudnia. A skoro spółdzielnia sie pomyliła zobowiązana jest oddac niektóre mieszkania wczesniej.Tak wiec Marcin miałeś szczeście!:) Nadzór budowlany wchodzi jeszcze w tym tygodniu.15 grudnia powiedza nam wszystkim dokładny termin oddania wszystkich mieszkań! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 21.11.06, 13:32 Dziękuję Ci za informacje. Szczerze mówiąc nie obchodzi mnie jak oni to zrobią, ale ja chcę dostać klucze do mieszkania najpóźniej do 31 grudnia. Moją umowę nieco zmodyfikowałem z racji mojego zawodu była w niektórych punktach nieprecyzyjna. Tak, więc jeśli nie będzie kluczy 31 grudnia 2006r. obciążę spółdzielnie kosztami wynajmu, a nie będą mogli sobie tego wliczyć jako kosztu umowy, bo takie wydatki po prostu go nie stanowią. Martwi mnie tylko jedna rzecz, skoro moje mieszkanie zostanie oddane 31 grudnia 2006r. a inne 28 lutego 2007 to przez dwa miesiące jeszcze będą tam pracowały jakieś ekipy itd. A ja chciałem do końca stycznie uwinąć się z remontem. Już większość fachowców jest ustawiona a jeśli się opóźnia i ja za tych fachowców poniosę jakieś dodatkowe koszty również przeniosę to na spółdzielnie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 22.11.06, 07:19 Rozumiem ciebie doskonale, my nawet nie mozemy dokladnie umowic sie z naszym majstrem bo nie znamy terminu odbioru.Powiedzialam mu,ze na poczatku lutego wiec jesli bedzie wczesniej mam nadzieje,ze jednak znajdzie wolny czas(28 lutego dla mnie nie wchodzi w gre,mam nadzieje,ze bedzie wczesniej). Aha i jeszcze jedno.Kobieta mowila mi wczoraj przez telefon,ze nie bedzie zadnych dodatkowych opłat do mieszkania,ponoc maja juz calkowity koszt i wszystko im sie zgadza. Jesli ktos ma jakies inne informacje dajcie znac! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.echostar.pl 07.12.06, 18:49 Witojta wiara!!! KUpiłem se mieszkanko na somej guże. Jest zajebiste !!! Poszłem w niedziele na bódowe i fajnie sem pooglondał. Wziołem waserwage ze sobom co bym mugł se sprawdzić, czy wszystko aby proste jest. Latarkom se poświeciłem po ścionach ... i jak mnie szlag nie trafił !!! Krzywo w holere. Dobrze że zabrołem kontownik i se sprawdziłem wylefke przy podłodze. Znowu szlag mnie trafł. Ale to nic. I tak sie ciesze żem se kupił mieszkanko. Dla mnie i moich gołąbków, ale nic sie nie przejmujcie, one zdrowe som. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 25.11.06, 15:09 Witam! Chciałem się dziś dostać do swojego mieszkania – umówiłem się z płytkarzem, malarzem, gościem od kuchni i co stawiam się o 9.00 rano przed bramą na budowę a tam pan ochroniarz informuje mnie, iż nie wolno wchodzić na teren budowy. Poprosiłem o zawołanie któregoś z inżynierów a on mi, że zgodnie z decyzją spółdzielni, inspektora nadzoru jak i Hydrobudowy inwestorzy nie mają wstępu na teren budowy w związku z intensyfikacją prac. Zadzwoniłem do inspektora a on mi na to że nie mam po co wchodzić na budowę bo wszystko będzie ok. po dość ostrej wymianie zdań rzucił słuchawką i wyłączył telefon. Inżynier oczywiście czym prędzej się oddalił pozostawiając na placu boju biednego i zdezorientowanego ochroniarza. I w ten sposób zakończyła się wyprawa na budowę w dniu 25-11-2006r. przypominam tylko, że zgodnie z tym jak się umawiałem w spółdzielni, każdy inwestor będzie miał prawo wstępu na budowę w sobotę. Pytanie jest takie dlaczego nasz nie wpuszczają, czyżby jakieś opóźnienia? Pozdrawiam przyszłych sąsiadów Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 25.11.06, 15:46 A ja byłam na budowie o godzinie 12.00 i pan inzynier również nie chciał mnie wpuścic.Po kulturalnej wymianie zdań jednak dał sie przekonać i uzyczył mi kluczy do mojego mieszkania. Swoja drogą skarżyl sie, ze bardzo wiele osób jest nieuprzejma i niemiła i ze traktuje te budowe jako plac zabaw.I ma racje! Zatem widzisz,że kultury Marcin nie zaszkodzi mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 25.11.06, 16:38 Też nie pozwolono mi dzisiaj o godz.11 wejść do własnego mieszkania chociaż grzecznie prosiłem bo podobno same wycieczki a więc miałaś wiele szczęścia Zuzio Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 25.11.06, 16:56 Dla Pana inżyniera byłem bardzo miły i układny. Dla Pana z nadzoru również ale do czasu. Wszystko ma swoje granice – moja cierpliwość też :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 30.11.06, 18:53 Ja wcale się nie dziwię że oni nie chcą wszystkich wpuszczać. Ja byłem w jedną sobotę listopada to był taki kocioł że szkoda gadać- ruch jak na placu .......... Sam dość długo czekałem ale się doczekałem. Rozmawiałem z bardzo uprzejmym inż. i wyjaśnił mi , że oni za wszystko odpowiadają np. za złamanie nogi itd. A na mojej klatce nie było jeszcze wszystkich poręczy więc było trzeba bardzo uważać. Pozdrawiam wszystkich. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 30.11.06, 19:54 > Ja wcale się nie dziwię że oni nie chcą wszystkich wpuszczać. > Ja byłem w jedną sobotę listopada to był taki kocioł że szkoda gadać- ruch jak > na placu .......... > Sam dość długo czekałem ale się doczekałem. > Rozmawiałem z bardzo uprzejmym inż. i wyjaśnił mi , że oni za wszystko > odpowiadają np. za złamanie nogi itd. > A na mojej klatce nie było jeszcze wszystkich poręczy więc było trzeba bardzo > uważać. > Pozdrawiam wszystkich. > Jacek To nie początek budowy a finał chyba że jest innaczej i wszędzie są pułapki na przyszłych lokatorów :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 08:17 Witam, I czemu tu się dziwić. Koniec budowy się zbliża, roboty drobne, bo drobne, ale dużo, więc wszyscy się uwijają i robią, co mogą. Nic, więc dziwnego, że wycieczki na budowie nie są mile widziane - mają inne problemy na głowie. Swoją drogą zastanawia mnie sens zabierania płytkarza, malarza, tapeciarza, stolarz tudzież innych osób na budowę - bo co już będą płytki układać i gipsować, malować???. Co im da, że sobie na mury popatrzą?? (No stolarz to sobie może kuchnie wymierzyć, ale to i tak jest na planach) Szkoda, że się tak nie uwijali i nie pracowali do 18-19 przez całą budowę!!! Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 01.12.06, 09:21 Sens zabierania stolarza, płytkaża itd. jest albowiem gość sobie sam ma wszystko wymierzyć, ile płytek kleju, czy będzie można zamontować taką a taką wannę itd. Co do kuchni to nie ufałbym projektowi, bo zawsze zdarzają się odchyły nawet minimalne a przy kuchni do zabudowy to jest ważne. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:44 Witam, Łatwiej byłoby płytkarzowi plany pokazać i powiedzieć gdzie i na jaką wysokość ma kłaść, przecież i tak i płytki i klej się kupuje z zapasem około 20%. Co do kuchni to i tak wszystko wyjdzie w trakcie montażu?) Pozdrawiam i życzę powodzenia w remoncie:) Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 01.12.06, 15:08 Witam Byłem na budowie 2 tyg. temu z projektantem bez problemu Pan powiedzial mi ze jest duzo ludzi a ze juz tu bylem to mam sobie isc sam bo wiem gdzie bez zadnych ale, bez marudzenia.Siedzialem ponad 0,5 h i spokój pomierzyliśmy wymiary się zgadzają bez większych odchyłek. Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.echostar.pl 02.12.06, 20:54 witam ja bylam dzisiaj rano z plytkarzem wpuscili mnie z trudem a to co zobaczylam to masakra w moim mieszkaniu np w kuchni ten piekny murek ma odchyla jakies 10 stopni wszystko krzywe okna zabrudzone betonem porysowane te drzwi z zamkami yeti to tez porazka a w pokoju naliczylismy dwadziescia dziur wylany sok na scianach oczywiscie czerwony po jak mysle imprezkach koszmar niech w spoldzieli drza bo jak tam pojade w poniedzialek to ktos zginie tak byc nie moze trzeba bylo odrazu powiedziec ze sprzedajemy taniej ale tandete pan majster od plytek powiedzial mi ze comajmiej trzy dni bedzie trzeba poswiecic na zagiposowanie pozostalosci po fachowcach z" hydrobudowy" home sweet home jestem przerażona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 03.12.06, 10:15 O kurcze, no to mnie przeraziłaś! W ktorej klatce mieszkasz?Swoja droga jestem przerazona balkona!Wstretne są!A moje mieszkanie tyle kosztowało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.echostar.pl 03.12.06, 21:38 blok 224f balkony paskudne klatki schodwe żółte paskudy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 03.12.06, 21:49 Bede mieszkać w 224F.Mam nadzieje,ze jednak tak zle nie bedzie,Polacy maja tendencje do wiecznego niezadowolenia wiec oby ta osoba ktora pisala wczesniej należala wlasnie do takich malkontentów. Bylam w klatce i wcale nie jest tak zle.A i moje mieszkanie zle nie wygladało.Ponoc kazda klatka ma swojego podwykonawce wiec moze rzeczywiscie ta klatka F to jakas feralna ekipa.Znam pare osob,ktore pracuja na tej budowie i to brudasy i niedbalcy! Przyznaje jednak,ze balkony sa paskudne,nie wiem czy takie juz zostana czy moze jednak cos z nimi zrobia!? Czy ktos juz moze wie kiedy mieszkania zostana oddane do uzytku? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 08:08 Witam, ZTCW klatka 224F ma termin oddania na koniec lutego 2007 więc wszelkie niedociągnięcia na 3 miesiące przed oddaniem to chyba nic strasznego, poza tym zawsze masz prawo im wytknąć wszelkie błędy i nie przyjąć mieszkania! Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 06.12.06, 18:04 Nie wszystkie mieszkania w klatce F mają termin na koniec lutego 2007r. Moje mieszkanie w klatce F ma być gotowe na koniec grudnia 2006r. i lepiej żeby nie musieli poprawiać ;) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 07:25 Cześć Marcin, Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że data na twojej umowie to wynik pomyłki pani z SM? Więc IMHO po prostu zapłacą ci karę umowną i po sprawie :(, życzę jednak aby mój pesymizm się nie sprawdził i oby wszystkie mieszkania zaczęto oddawać na początku stycznia ! Wesołych Świąt Arek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 07.12.06, 10:32 Arek, Zdaje sobie sprawę, że data na mojej umowie to wynik pomyłki Pani ze spółdzielni, ale jak ostatnio rozmawiałem z Panią od realizacji inwestycji powiedziała mi, że mieszkanie będzie w terminie, za to resztę mieszkań będą kończyć tak żeby oddać na koniec lutego. Kara umowna mnie raczej nie satysfakcjonuje, bo jest śmiesznie niska więc jeszcze dołożę co nieco spółdzielni jeśli nie będzie mieszkania w terminie ;) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośka Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 07.12.06, 16:01 Ten Marcin to jakis dziwoląg,ktory mysli,ze wszyscy sie jego boja.Chlopie daj se na luz i nie strasz wszystkich dookola bo tak naprawde to ty chyba samego siebie sie boisz.Ciekawe, w ktorej klatce bedziesz mieszkac,obys nie byl moim sasiadem! I ten Twoj ton na tym forum,takiego rozpieszczonego chlopka ze wsi co to pewnie rodzice kupili mu mieszkanie i podskakuje. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 07.12.06, 16:34 Ogólnie idą święta poco tyle złości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 07.12.06, 16:38 Racja,ida Świeta i może niedlugo już nasze mieszkanka będą:) Czekacie bo ja już nie mogę sie doczekać?:) Pozdrawiam wszystkich sąsiadów nawet tych co tak wciąż narzekają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arci Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 07.12.06, 17:23 Witam PRZESTAŃCIE JUŻ MARUDZIĆ POWIEM TYLE JUŻ BLISKOOOOOOOOOOOOOOO WESOŁYCH ŚWIĄT TROCHE OPTYMIZMU LUDZISKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojzy Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.echostar.pl 07.12.06, 18:54 Witojta wiara!!! KUpiłem se mieszkanko na somej guże. Jest zajebiste !!! Poszłem w niedziele na bódowe i fajnie sem pooglondał. Wziołem waserwage ze sobom co bym mugł se sprawdzić, czy wszystko aby proste jest. Latarkom se poświeciłem po ścionach ... i jak mnie szlag nie trafił !!! Krzywo w holere. Dobrze że zabrołem kontownik i se sprawdziłem wylefke przy podłodze. Znowu szlag mnie trafł. Ale to nic. I tak sie ciesze żem se kupił mieszkanko. Dla mnie i moich gołąbków, ale nic sie nie przejmujcie, one zdrowe som. Pozdrowionka i wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Alojzy IP: *.icpnet.pl 07.12.06, 22:07 Chłopie lecz się i to szybko!!! Za dużo ci zostało z młodzieńczych lat po serialu ''BOB BUDOWNICZY''. Nikomu w ten sposób nie zaimponujesz. Pozdrawiam zdrowych na umyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 08.12.06, 09:28 Gość portalu: gośka napisał(a): > Ten Marcin to jakis dziwoląg,ktory mysli,ze wszyscy sie jego boja.Chlopie daj s > e > na luz i nie strasz wszystkich dookola bo tak naprawde to ty chyba samego siebi > e > sie boisz.Ciekawe, w ktorej klatce bedziesz mieszkac,obys nie byl moim sasiadem > ! > I ten Twoj ton na tym forum,takiego rozpieszczonego chlopka ze wsi co to pewnie > rodzice kupili mu mieszkanie i podskakuje. > Żenada. Gośka zdziwiła byś się – w dalszą polemike się nie wdaje bo to nie ten poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 10:55 Nie wiecie ile nasze mieszkania chodzą na rynku(w stanie developerskim za 1 m2 oczywiście) może wykonanie to nie Ataner ale lokalizacja jest atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nz Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 21:12 I co, sprzedasz je? I pod most? Jakie mieszkanko za otrzymane pieniadze kupisz? Takie samo, albo mniejsze, bo dolicz prowizję dla pośrednika-złodziejnika, czas oczekiwania na ew. nowe lokum. Ja bym myślał inaczej: dlaczego nie kupiłem mieszkania cztery lata temu, kiedy były po 2700 za metr i ile przez to straciłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:33 Dziękuję wam za rady, ale nadal nie wiem ile powinienem rządać za 1m2 naszego mieszkanka, a chcę sprzedać gdyż z takim zamiarem je kupowałem.Problemów z lokum nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 09.12.06, 09:50 Kolego Mariuszu kiedy kupowałam mieszkanie przy Grunwaldzkiej we wrześniu 2006, Ataner na Polance sprzedawał mieszkania dokładnie w tej samej cenie co SM Grunwald dziś żałuje że nie kupiłam na Polance bo standard jest dużo wyższy np. drzwi, parapety (tak kiczowatych nigdzie nie widziałam) i wogóle nawet UWI buduje lepiej ostatnio zdołował mnie też znawca stolarki okiennej stwierdził, że i okna nie są najlepszej jakości i trzeba będzie je szybko malować to te same co SG montuje w wielkiej płycie na osiedlu. Płaciliśmy tyle samo co u najdroższego dewelopera w Poznaniu i nie pisz że ktoś ci zrobił przysługę. Ja trochę żałuję ale odpowiadała mi lokalizacja. Nie spodziewałam się też że będzie aż tak wciśnięty między blok a pasaż 222. Czuję się trochę jak w klatce w swoim mieszkaniu no może jak już je wykończę to poczuję się lepiej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 09.12.06, 12:31 Witam Powiem tak wiekszość z was to banda D.E.B.I.L.I (ktorzy tak tu marudza) najlepiej sprzedajcie te mieszkania bo takich sąsiadów to chyba w ALTERNATYWACH nie było i czuje ze bedzie z wami ciężko. Pozdrawiam Wszystkich Normalnych Ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 09.12.06, 14:25 Cześć. Capone każdy co kupuje mercedesa nie będzie skakał z radości jak wśrodku będą części od malucha chyba to rozumiesz - chyba że nie lepiej obrażać ludzi pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.eranet.pl 09.12.06, 19:32 Szanowni Państwo Szukam sąsiadów z klatki B.Interesuje mnie szczególnie, czy może ktoś z Państwa wie jaki rodzaj działalności będzie prowadzony w lokalach użytkowych na parterze.Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 11.12.06, 14:49 Witam Robercie chyba nie wiesz co mówisz ten co kupuje mercedesa napewno nie bedzie mial czesci od malucha (zastanów sie co piszesz).Jeśli kogoś uraziłem to trudno ale taka jest prawda trzeba bylo kupic gdzie indziej i drożej a czy lepiej to nie jestem pewien.Nie powiem że wszystko mi się podoba ale jak już kupiłem to nie będe wiecznie marudził. Pozatym zasada jest prosta negatywne podejście zawsze przenosi się na innych także staram się unikać takiego towarzystwa. Pozdrawiam Wszystkich Pozytywnie Nastawionych Sąsiadów A i jeszcze jedno życze powodzenia w marudzeniu przez najbliższe kilka może kilkanaście lat buuuuhhhhhhaaaaaaaaaaaaaa. to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 11.12.06, 15:25 Masz racje Capone - już myśle pozytywnie, mogli zbudować gorzej -super wszystko zrobili należy im się premia od każdego jeszcze po 150 00 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 11.12.06, 20:30 Mnie tez sie wiele rzeczy nie podoba np.te balkony potworne albo klatka bananowa:) ale z drugiej strony szczesliwa jestem,ze bede miala wlasne mieszkanko:) Pomyslcie ile osob nie moze sobie pozwolic na wlasne lokum! Zawsze znajdzie sie ktos kto marudzi ale ja mam nadzieje,ze bede miala fajnych sasiadow!224 F!Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek GR-ka 224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 08:02 Witam, Ja dołożę trochę do pozytywnego myślenia. Uświadomcie sobie, że ta "tandeta”, za którą daliście tyle ciężkich pieniędzy jest obecnie jeszcze droższa, więc możecie się cieszyć, że nawet na "bublu" da się nie stracić. Co do jakości tego budynku będę mógł się wypowiedzieć dopiero po odbiorach, a przekonam się o niej (tej jakości) za parę lat (osiadanie budynku, spadanie sufitów (jak w Atanerze na POLNCE :)) itp.). A tak na marginesie, dostał już ktoś pismo od SM o postawieniu mieszkania do odbioru? A może wiadomo czy nadzór budowlany już odebrał nasz "tęczowy" blok?? Pozdrawiam Sąsiadów, życząc Wesołych Świąt Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 12.12.06, 15:00 Witam Odpowiem Robertowi ostatnij raz Człowieku wrzuć na luz mogłobyć gorzej wierz mi wielu moich znajomych kupiło w ostatnim okresie mieszkania i nie mamy najgorzej co do wad weż Fachowca na odbiór i piszesz wszystko na protokole odbioru co jest nie tak przecież masz do tego prawo no i reklamujesz P.S Robert nie chce dogryzać ale jeżeli masz rodzine to szczerze mi ich żal bo słowo OPTYMIZM jest ci obce a wytrzymać z taką osobą jest strasznie trudno Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 12.12.06, 16:40 Paula ten Twój znawca stolarki to chyba jakiś ekspert od siedmniu boleści. A jak chcesz się wypowiadać na temat cen jakości u innch to trzeba się na tym znać. Chętnie odkupie Twoje mieszkanie dam Nawet Ci zarobić, byle nie mieć Cię za SĄSIADKE. pOZDRAWIAM RESZTĘ Towarzystwa i do zobaczyska . Zasiedlanie od 2 stycznia Dziś uzyskałem taką informację telefoniczną. Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 12.12.06, 19:58 Jacek,zasiedlanie od 2 stycznia całego bloku?W ktorej klatce bedziesz mieszakać? Dzieki za info! pozdrawiam wszystkich sasiadow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 17:48 Witam Oficjalne zasiedlanie od 2.01.07 dzis otrzymałem pismo o postawieniu mieszkania do odbioru. Z tego co wiem narazie 1 etap. Pozdrawiam Maruderów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Capone Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 17:52 a i jeszcze jedno widze ze jest wielu chetnych na odkupienie "TYCH WIEJSKICH MIESZKAŃ OD BRĘKOTÓW" Proponuje zrobić tutaj licytacje ich mieszkań chętni naprawde się znajdą a za uzyskane pieniądze będą mogli kupić sobie najwyżej miejsce garażowe w Swarzędzu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 14.12.06, 18:54 Witam pięknie sąsiadów!!!!! A szczególnie Capone - podoba mi się to co piszesz. Hahaha Madziu a Tobie odpowiadam, że od 2 stycznia jest zasiedlanie mieszkań wszystkich, które w umowie mają termin koniec grudnia 2006. Informacja pewna! Ja również dostałem już oficjalne pismo od spółdzielni. Jeszcze raz pozdrawiam i do zobaczanie wkrótce!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 15.12.06, 07:14 Dzięki Jacek za informację! Wczoraj byliśmy z mężem podpisać umowę o liczniki wiec dowiedzielismy sie,ze niedlugo przeprowadzka:) Musze Wam powiedzieć,ze calkiem szybko ta budowa poszła,a przynajmniej ja sie ciesze bo mieszkanko i tak bede miala oddane wczesniej niz w umowie(28 lutego). Trzymajcie sie wszyscy cieplutko o powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 15.12.06, 08:55 Witajcie! Muszę przyznać że jak na razie spółdzielnia się wywiązuje :) Termin przekazania kluczy mojego mieszkania 2 stycznia A.D. 2007 godzinny poranne – termin zaklepany w administracji :) Mam nadzieje, że wszystko pójdzie gładko i bez obaw będzie można podpisać protokół zdawczo odbiorczy. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek G-ka224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.06, 09:06 Witam, I ja potwierdzam - zaklepany termin odbioru 02.01.2007 godz 12:30, Spieszcie się bo terminy uciekają :) Pozdrawiam sąsiadów, Arek P.S. Kto pierwszy robi "PARAPET PARTY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 15.12.06, 09:10 Ale Wam dobrze!Ja muszę poczekać aż Wy te mieszkanka poodbieracie dlatego szybciutko to zróbcie prosiłabym:)) Ja piszę się na Parapet Party! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 19.12.06, 12:36 witam wszystkich spółdzielców! byłem dzisiaj w SM, Po pierwsze wszyscy, którzy jeszcze nie podpisali umów z ENEĄ proszeni są o bardzo pilne przybycie do SM. Im szybciej wszyscy podpiszą, tym szybciej założą nam liczniki i tym szybciej dostaniemy mieszkania. Po drugie Pani potwierdziła, iż nie przewiduje się dopłat za mieszkania. :) Po trzecie mieszkania planowane na 28 lutego będą do odbioru miesiąc wcześniej pozdro wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.201.* 03.01.07, 08:25 Witam jak tam w Nowym Roku? Jak po pierwszych odbiorach? zadowoleni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek G-ka224M/15 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 14:02 Witam, Wszyscy się rzucili na odbiory i remonty to teraz juz nikt nie pisze :(. A tak na serio to ja już odebrałem 02.01.2007. Posadzki proste, ściany w miarę, kąty raczej proste (zależy gdzie przyłożyć) tynki jako tako, okna wyglądają ok - wszystko i tak wyjdzie w praniu. Całość trwała ok 1,5h z podpisywaniem papierów, bez zbędnych dywagacji. Acha wykryte usterki (rura spustowa do pralik na ścianie schowana w ścianę) wykonawca już usunął:) Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 04.01.07, 14:51 Ja też odebrałem 02 stycznia i potwierdzam słowa Arka, u mnie posadzka, podłogi, konty ok. Jedyne, co jest nie ok. to te poręcze na balkonach, ale trudno trzeba się z nimi pogodzić. Z usterek to najciekawsza to wnęka drzwi łazienkowych na o wysokości 184 cm – poprawione od ręki, reszta to sprawy kosmetyczne poprawione również w tym samym dniu. Ja od poniedziałku zaczynam remont na wielka skale. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 21:21 Ja też odebrałem swoją kawalerkę 37m2 wszystko ok . Ale jak dostanę 5500m/2 to sprzedam.To chyba nie będzie takie łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 05.01.07, 07:45 Gratulacje!Czekamy na parapetówę:) Ja mam odebrać po 15 stycznia(umowa do 28 lutego). Marcin cieszę się tym bardziej,że Tobie w miare wszystko sie zgadza bo z tego co pamietam troszkę narzekałeś:))Pozdrawiam Cię!Daj znać jak już się urządzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.201.* 08.01.07, 10:55 witam masz juz jakas konkretną date odbioru, czy tylko ogólne po 15 stycznia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 08.01.07, 11:16 Po 15,tylko tyle wiem! Ale z tego co widać to w klatce F już w 4 mieszkaniach ludzie sobie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.bg.am.poznan.pl 08.01.07, 18:11 Mówisz o 2 stycznia czy lutego?Chyba raczej luty bo przecież styczen już minął?:) Ja mam nadzieję,że w nastepnym tygodniu odbiorę mieszkanko,a raczej tak sobie sie łudzę:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
petresku Re: Grunwaldzka 224/226 10.01.07, 17:12 Witam, ja również odebrałem już mieszkanko - dwupokojowe. Ogólnie bardzo mi się podoba, jednak odbierałem je z moim "budowlańcem" i może podchodząc do sprawy zbyt drobiazgowo, ale znalazło się całkiem sporo usterek: - pionowość większości ścian pozostawia wiele do życzenia, na 2m, odchylenie często było ponad 1 cm. Rekordowe: 2,5 cm. Przyjętym w HB9, standardem jest 6 mm / 2m - krzywo osadzony parapet w kuchni Są też rzeczy, ktore już nie podlegają reklamcji, a mogłyby być zrobione znacznie lepiej: np otwory drzwiowe między dużym pokojem, a kuchnią zbiegaja się do siebiue prostopadle. Nie ma żadnego węgarka, przez co nie da się założyć opaski ozdobnej na jednej z krawędzi. Rura wylotowa do WC osadzona jest na tyle wysoko, że trzba ją zabudować progiem, jeśli nie planuje się geberitu i pełnej zabudowy ścianki. Poza tym jest OK. Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanych zakupów w marketach budowlanych ;-) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek651 Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 18:36 Wykańczanie wnętrz polecam www.remonty.ltd.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob budowniczy Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.echostar.pl 29.01.07, 10:18 Poprawiam wasze rozklekotane mieszkanka www.remonty-wykonczenia.none.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skowrcez Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.dialup.telenergo.pl 29.01.07, 20:30 Pewnego piękniego dnia rozpocząłem ten wątek, zaglądam tu po wieeeelu miesiącach i swoim oczom nie wierzę! Dużo Was tu wszystkich! A więc witam sąsiadów! Ja jestem po odbiorze mieszkania 4 stycznia br. i to co mogę powiedzieć, to że większych problemów nie było - co najwyżej kosmetyka. Jedyna problematyczna rzecz, to umiejscowienie odpływu wc (rekordowo wysoko), ale jak ktoś ma sprawnego majstra, to rurę można schować w kominie (porada inżyniera z budowy; wiele osób ten wariant wybrało, a dodatkowo można np. na 1 piętrze komin w łazience zmniejszyć i uzyskać dodatkową powierzchnię - przykład dla mieszkania 2 pokojowego). Jedno pytanie - ktoś wie, dlaczego z taką furią wyją alarmy pożarowe w hali garażowej?? PS. Dbajcie o windy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 30.01.07, 10:00 Witam! Ogłaszam wszem i wobec, iż remont zakończony, przeprowadzka dokonana :) Wygląda na to, że jestem jednym z pierwszych mieszkańców tego zacnego budynku, ale co tam przynajmniej mogę hałasować ;) Pozdrawiam wszystkich remontujących i życzę szybkiego zakończenia prac, a szczególne pozdrowienia dla mojej sąsiadki z dołu Magdy :) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maynardol Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 213.17.201.* 30.01.07, 13:09 Witam Mam pytanie jak zapatrujecie się na droge (jej stan, kałuże, nierówności i błoto) po stronie od hotelu 222. Nie wyglada zbyt estetycznie, Nie wiecie czy bedzie poprawiana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allina Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 15:58 bedzie troche kosmetyki ale latem i zostanie zamknięta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:51 Cześć Marcin Też jestm po przeprowadzce. Mieszkam juz na swoim od tygodnia :) W mojej klatce 224M jestem Pierwszy!! Pewnie tak jak ty w swojej Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 01.02.07, 18:35 Witaj Arek! Ja jestem pierwszy mieszkający a jeszcze wielu nie odebrało mieszkań, więc będzie troche głośno na początku, ale dam rade ;) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.icpnet.pl 01.02.07, 22:12 A ja się przeprowadzam jutro.Remont zakończony choć pewnie będę jeszcze mieszkać w małym bałaganie:) Pozdrawiam sąsiada Marcina.Zapraszamy na kawke:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 02.02.07, 09:41 Witam sąsiadów!! W moim m prace dopiero się zaczynają. Szczerze zazdroszczę już mieszkającym :). Stan oddanego mieszkania oceniam na zadowalający. Ściany w niektórych miejscach nie należą do prostych, ale to raczej standard. Jedyny poważny minus to rolety!!! zwróćcie na nie uwagę przy odbiorze!! U mnie na dwóch oknach były za krótkie :) a na oknie balkonowym się blokują. Czy ktoś wie co z kluczami od śmietnika? Kiedy będą? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 19:24 Czy może ktoś z mieszkańców ma jakieś namiary na dobrego sprawdzonego fachowca z góry dziekuje za wszelkie informacje, też chciała bym miec to wszystko za sobą a tak to jeszcze daleko przed. A tak miedzy wierszami to okolica bloku nadal plac budowy z wykopami co oni tam tak kopia jak ten fajny krecik z dobranocki (tylko dla orłów) pozdrowienia dla tych co mieszkają i nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 12:26 I zaczeła się plaga włamań, na początek poszły samochody w hali garażowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: Grunwaldzka 224/226 IP: *.vip.com.pl 09.02.07, 08:56 no można się było tego spodziewać. nie zamykany przez ekipy remontowe drzwi, ludzie tu i tam. Proponuje złożyć się na ochronę. kto za?? niech chodzą i pilnują. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 09.02.07, 09:28 A co do ochrony to jestem za. Podejrzewam że relatywny koszt na jednego mieszkańca nie byłby znaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinbabik Re: Grunwaldzka 224/226 09.02.07, 09:26 Gość portalu: Magda napisał(a): > A ja się przeprowadzam jutro.Remont zakończony choć pewnie będę jeszcze mieszka > ć > w małym bałaganie:) > Pozdrawiam sąsiada Marcina.Zapraszamy na kawke:) Bardzo dziękuje sąsiadce Magdzie za zaproszenie na kawę. I również zapraszam do siebie, jak tylko zaopatrzę odrobinkę kuchnię, którą wczoraj fachowcy zamontowali. Trochę czasu już mieszkam i jak na razie musze powiedzieć, że doświadczenia pozytywne, no może poza tym panem co za ścianą sypialni uporczywie cos skuwa od 7 rano, ale powoli chyba kończy albo dziś miał wolne. Pozdrawiam wszystkich Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Grunwaldzka 224/226 IP: 217.153.202.* 09.02.07, 14:30 Jestem zadkoczona tą wiadomością o kradzieży.Może rzeczywiście to nie jest zły pomysł żeby płacić jakieś pieniądze na ochronę... Jak narazie mieszka się dobrze,tylko jutro sobota i pewnie będzie bardzo głośno! I proszę wszystkich żeby szanowali ciszę nocną bo niektórzy już mieszkają! Pozdrawiam Cie Marcin i mam nadzieje,że sie spotkamy na kawce.Swoją drogą to u Ciebie tak pięknie bije zegar?:)Przynajmniej wiem,która godzina:)Podoba mi się! zajrzyjcie na stronkę o naszym bloku: www.grunwaldzka224-226.go.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anik 224F IP: *.icpnet.pl 10.02.07, 22:00 hejka... nie uwierzycie ale dopiero dzisiaj znalazłam tę stronkę :( pozdrawiam wszystkich sąsiadów z klatki F... mam nadzieje, że jesteście wszyscy ok... do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Zuk. 224K Re: Grunwaldzka 224/226 - włamania !!! IP: *.centertel.pl 11.02.07, 23:27 Witam wszystkich Sąsiadów, 1) co do włamania, to zgadzam się z poprzednimi głosami, trzeba złożyć się na ochronę oraz monitoring, ale narazie wszyscy mamy kupę wydatków i dołożenie do tego ok 100 zł miesięcznie, raczej nikogo nie ucieszy (mniej więcej o takich kosztach mowimy). Od dnia rozpoczęcia budowy lobbowałem w SM aby założyć monitoring, chociaż po jednej kamerze w każdeym wiatrołapie, przy wejciąch do hali garażowej oraz w samej hali w nierwalhicznych punktach. Koszt nie jest zbyt wielki (wiem bo sprzedaje takie systemy). Niestety SM od samego początku zbywa mnie twierdząc, że to sami mieszkańcy muszą o tym pomyśleć. Zaproponowałem więc (Spółdzielni) że na WŁASNY KOSZT ! założę w klatce K atrapy kamer CCD, otrzymałem odpowiedz: "my nie możemy podjąć takiej decyzji, ale po odbiorach, to mozecie sobie z lokatorami robić co uważacie". Atrapy wyglądają bardzo realistycznie, są ekonomiczne (niewielki koszt) i co najważniejsze, nie wymagają niczyjej poza SM zgody na montaż (bo nie rejestrują żadnego obrazu !) A potencjalny złodziej njpierw się dwa razy zastanowi zanim wymontuje komuś reflektor albo wyniesie TV. Niestety, na bardziej kumatych, to nie robi wrażenia. Pełby system monitoringu to nie tylko większy wydatek kasy (przeciętna kamera to ok 300-500 PLN netto plus urządzenia rejestrujące 600 pln netto na kazda kamere lub bardziej zaawansowane IP - ok 1500 na 16 kamer). Ale ktoś musi tym zarządzać, sprawdzać poprawność zapisów i wszyscy lokatorzy, muszą wydać na to zgodę. Sprawę pozostawiam pod rozwagę forumowiczów. Szczegółowe pytania możecie również zadawać na daniel@fen.pl 2) Panom kującym, więrcącym również przypominam o ciszy nocnej :) a W niedziele ludzie lubią pospać, więc dobrze zacząć ok 9 tej :) 3) Czy ktoś z Was (mieszkańców klatki K) zgłaszał już wykonawcy niedziałający domofon ? Ja robiłem to już kilka razy, ciekawe czy nie da się pociągnać SM i wykonawcy do odpowiedzialności za potencjalne kradzieże, jest wśród nas jakiś prawnik ? Serdecznie pozdrawiam Daniel Zukowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Stronka naszego bloku! IP: 217.153.202.* 12.02.07, 09:34 www.grunwaldzka224-226.go.pl/ Warto czytac bo ciekawe rzeczy!Poza tym mieszkańcy mają parę pomysłów!! Odpowiedz Link Zgłoś