Dodaj do ulubionych

nick dla vicepremiera

13.06.06, 14:16
Uzywanie ksywki/nicka/ pseudonimu czyni jego posiadacza bardziej nam bliskim, przyjaznym. Bill Clinton brzmi znacznie sympatyczniej niż: William Clinton. Podobnie Radek zamiast Radosław, Doda zamiast Dorota itd.
Te myśli naszły mnie, gdy spotkałem w mediach próbę nadania vicepremierowi Giertychowi pseudonimu "Rosynant". Jak sądzę z racji pewnego fizycznego podobieństwa.
Jednak ten pożałowania godny autor nie zadał sobie trudu dokładnego sprawdzenia, co oznacza i jakie ma zabarwienie słowo" Rosynant. Otóż wg. Słownika Języka Polskiego Rosynant to:
" Rosynant szkapa wychudła, wysoka, koścista, łękowata.

Etym. - hiszp. Rocinante dosł. 'eks-szkapa; koń Don Kichota', zob. donkiszot; rocin 'szkapa'; antes '(po)przed(nio)'; (etymologia podana przez gł. bohatera powieści; w istocie -ante jest tu dawną hiszp. końcówką imiesłowową o charakterze podniosłym, dystyngowanym)".- koniec cyt.
Przecież vicepremier może się czuć urażony takim określeniem, nawet z tak podniosłą końcówką. Jeśli już chcemy używać nazw z zakresu hippicznego to proponuję przywołać szlachetnego, królewskiego rumaka, na którym Aleksander Wielki zdobywał ówczesny świat.
Koń ów jak pamietamy nazywał się :Bucefał.
Obserwuj wątek
    • Gość: el Re: nick dla vicepremiera IP: *.man.poznan.pl 13.06.06, 14:29
      > Koń ów jak pamietamy nazywał się :Bucefał

W zapisie "sms-owo - majlowym" proponuję formę: buc_eV

:-P
      • alistair-p Re: nick dla vicepremiera 13.06.06, 23:23
        Gość portalu: el napisał(a):

> > Koń ów jak pamietamy nazywał się :Bucefał
        >
        > W zapisie "sms-owo - majlowym" proponuję formę: buc_eV
        >
        > :-P
        ==============================
        Bucefał to kon Alexandra.
        • Gość: kiks4 Re: nick dla vicepremiera IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.06, 17:00
          alistair-p napisał:

> Bucefał to kon Alexandra
          ---------
          Przyznaję- nie do końca rozumiem-
          Ja w swoim poście otwierającym ten watek napisałem, że Bucefał to był koń Aleksandea Wielkiego. Ty mnie poprawiasz- że Alexandra. To zbyt subtelne na mój przytępawy rozumek.. Możesz mnie oświecić???
    • Gość: keczup Re: nick dla vicepremiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 14:54
      A tak na marginesie - jeżeli obecnemu ministrowi uda się wprowadzić tańsze i nie
      zmieniane co roku podręczniki, nauczyć uczniów całego hymnu i ograniczyć w
      szkołach patologie - to niech se będzie. Niech nawet będzie matura z religii -
      ale do wyboru. I tyle.
    • alistair-p Re: nick dla vicepremiera 13.06.06, 23:26
      Haszek w Szwejku dosyc dokładnie opisał nadawanie róznych przydomków
      m.in.generałom.Zawsze był to wyraz jakiejś minimalnej sympatii dla osoby tym
      przydomkiem "obdarowanej".W przypadku Giertycha jakos sie na tą sympatię nie
      mogę zdobyć.Nawet nazwanie go dupkiem jest zbyt sympatyczne. MENDA !!!!!!!!!!!!!
    • r0bur Re: nick dla vicepremiera 14.06.06, 01:57
      .. albo Max Von Sydow.. ale nie. On grał Oleńkę w "Potopie"
    • Gość: Bzik Rogier IP: *.icpnet.pl 14.06.06, 17:08
      proponuję
    • Gość: mih Re: nick dla vicepremiera IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.06, 20:59
      a lepera poponuje nazywac abiturient ;) nie matura lecz chec szczera zrobi z
      ciebie... wicepremiera ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka