Gość: Rysio IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 23:03 Czy ktoś z Poznania mógłby mi napisać parę słów o obwodnicy Poznania i co się jeszcze koło Was robi jeśli chodzi o autostrady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kret Re: Autostrada IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.03.03, 11:46 Czy masz na mysli autostrade Świecko - Terespol, ktora miala byc wybudowana do Olimpiady w Moskwie w roku 1980? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Autostrada IP: *.radiomerkury.pl 15.03.03, 12:48 Sama autostradowa obwodnica długości 13 km jest juz praktycznie gotowa-termin oddania 30 lipca. Zostala do polożenia ostatnia warstwa nawierzchni plus "kosmetyka" latarnie, barierki, znaki etc. problem w tym ze w momencie oddania niewiele ona polaczy. Tzn teoretycznie będzie można się przejechać między węzlem Krzesiny(wschód) a Komorniki(zachód) ale oprócz walorów "krajoznawczych" ulatwień komunikacyjnych to ze soba nie przyniesie stąd raczej wątpliwe jest by w tym terminie została udostępniona dla ruchu (koszty utrzymania). Stanie się tak prawdopodobnie dopiero późna jesienią gdy do tejze obwodnicy Autostarda Wielopolska podlączy swoj drugi odcinek Września- Krzesiny(obwodnice wybudowano za pieniądze Unijno-państwowe-nadzorowała to GDDKiA). Czyli na przełomie roku 2003/2004 będzie można przejechać A2 z Konina przez Wrześnie, obwodnicę Poznania do Komornik czyli wylotu z Poznania na Wroclaw i Zielona górę. Rok później obwodnica zacznie tak naprawdę spelniać swoje zadanie- bo zakończona ma byc budowa odcinka z Komornik do Nowego Tomyśla-wówczas jadacym tranzytem Warszawa-Świecko-zacznie się oplacać korzystanie z tej trasy nawet pewnie mimo oplat-korzyści czasowe będą juz bardzo duze. Jak chcesz wiedzieć więcej pytaj-zawodowo zajmuję sie tą inwestycja od jej początków więc trochę się orientuję. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio0 Re: Autostrada IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.03, 22:29 Dzięki. Super za wyczerpujące informacje. Ja jestem z Krakowa i u nas niestety dzieje się dużo mniej. Ale może kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Do Rysio0 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 17.03.03, 10:22 Gość portalu: Rysio0 napisał(a): > Dzięki. Super za wyczerpujące informacje. Ja jestem z Krakowa i u nas niestety > dzieje się dużo mniej. Ale może kiedyś. A co ma się dziać przy obwodnicy jak już ją prawie skończyli, pozostało tylko kilka zjazdów już na samym końcu. Jesteśmy jednym z nielicznych miast w Polsce z pełną obwodnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio0 MACIEK IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.03, 11:11 Napisz mi jak wygląda sprawa tego odcinka Komorniki - Nowy Tomyśl. Oczywiście w prakryce nie na papierze. I kiedy jest realna szansa na jego ukończenie. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Autostrada IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 15.03.03, 12:41 Gość portalu: Rysio napisał(a): > Czy ktoś z Poznania mógłby mi napisać parę słów o obwodnicy Poznania i co się > jeszcze koło Was robi jeśli chodzi o autostrady 1. U nas się "robi" poznański odcinek autostrady, dokładnie 13,3 km odcinek autostradowy obwodnicy Poznania. Zakres prac obejmuje: - wykonanie robót ziemnych - wykonanie podbudowy i nawierzchni bitumicznej - budowa trzech węzłów - budowa dwudziestu dwóch obiektów mostowych - przebudowa ujęcia wody - budowa trzech zbiorników retencyjnych, dziesięciu zbiorników ekologicznych, kanalizacji deszczowej - budowa ogrodzenia - wykonanie oznakowania pionowego i poziomego - budowa ekranów akustycznych i innych urządzeń ochrony środowiska - usunięcie kolizji Koszt inwestycji 924 mln zł Budowa zakończy się latem 2003 r. 2. Trwa budowa odc. drogi ekspres. S-5 o długości 20,4 km, stanowiącego podłączenie autostrady A-2 do drogi krajowej nr 5 za Stęszewem Zakres prac obejmuje: - budowa węzłów - estakady - przejścia dla pieszych - budowa dróg obsługujących, usunięcie kolizji Koszt 140 mln zł 3. Trwa budowa 37 km odcinka autostrady Poznań - Września. Koszt budowy 834 mln zł 4. Trwa budowa 52 km odcinka autostrady Nowy Tomyśl - Poznań. Koszt budowy 915 mln zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Autostrada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.03, 19:27 Twoje informacje są podawane jak zwykle na wyrost. Piszesz, że trwa budowa odcinka Poznań-Nowy Tomyśl. A możesz opisać dokładnie gdzie? Chyba tylko na papierze jak niestety prwaie wszystkie autostrady w Polsce. W tej chwili jedyną budowaną austostradą w Polsce jest A4. Gotowy jest odcinek z Krakowa do Chorzowa i z Wrocławia do Nogawczyc k/Gliwic. Budowany jest odcinek z Nogawczyc do Chorzowa i z Wrocławia do Krzywej. Mam nadzieję, że zgodnie z planami w 2006 będzie gotowa całość do niemieckiej granicy w Jędrzychowicach i Olszynie. Nie chodzi mi o wykazanie, że najdłuższy odcinek austostrady budownej i powstającej w naszym zacofanym jeśli chodzi o drogi kraju powstaje akurat na Dolnym Śląsku, tylko o to, że Twoje informacje podawane są zwykle z planowanych inwestycji, które zwykle nie postają np. szybka kolej o której wspominałeś z Berlina do Moskwy, a której budowa już, już się miała rozpocząć. Mam nadzieję, że za 5 lat będziemy mieć w Polsce kilka autostrad, ale póki co większość z nich jest w sferze marzeń, a BUDOWANĄ w rzeczywistości a nie na papierze jest A4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Autostrada IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 15.03.03, 20:21 Gość portalu: chemik napisał(a): > Twoje informacje są podawane jak zwykle na wyrost. Piszesz, że trwa budowa > odcinka Poznań-Nowy Tomyśl. A możesz opisać dokładnie gdzie? Chyba tylko na > papierze jak niestety prwaie wszystkie autostrady w Polsce. W tej chwili jedyną > > budowaną austostradą w Polsce jest A4. Gotowy jest odcinek z Krakowa do > Chorzowa i z Wrocławia do Nogawczyc k/Gliwic. Budowany jest odcinek z Nogawczyc > > do Chorzowa i z Wrocławia do Krzywej. Mam nadzieję, że zgodnie z planami w 2006 > > będzie gotowa całość do niemieckiej granicy w Jędrzychowicach i Olszynie. > > Nie chodzi mi o wykazanie, że najdłuższy odcinek austostrady budownej i > powstającej w naszym zacofanym jeśli chodzi o drogi kraju powstaje akurat na > Dolnym Śląsku, tylko o to, że Twoje informacje podawane są zwykle z planowanych > > inwestycji, które zwykle nie postają np. szybka kolej o której wspominałeś z > Berlina do Moskwy, a której budowa już, już się miała rozpocząć. > > Mam nadzieję, że za 5 lat będziemy mieć w Polsce kilka autostrad, ale póki co > większość z nich jest w sferze marzeń, a BUDOWANĄ w rzeczywistości a nie na > papierze jest A4 Może prace na linii Poznań-Nowy Tomyśl idą w ślamazarnym tępie, ale na pozostałych odcinkach już nie. Poznański odcinek autostrady prawie gotowy, prace na odcinku Września - Krzesiny idą pełną parą, podobnie trwa budowa odc. drogi ekspres. S-5 o długości 20,4 km, ktróra połączona zostanie z A2. Mylisz się pisząc, że jedyną budowaną autostradą jest A4, ba, budowa prowadzona jest nawet z mniejszym zaangażowaniem. Co się tyczy szybkiej kolei z Berlina, chłopie to były plany, jak pokarzesz mi wątek w którym napisałem, że budowa niedługo ruszy to zwrócę honor, jak na razie bzdety piszesz. Jak idzie budowa obwodnicy autostradowej Wrocławia? Po drugie, co ty chcesz od A2, inwestor Autostrada Wielkoposlka koncesje dostała, buduje, o co cię więc biega? Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli jesteś taki mądry to powiedz mi, ile do tej pory zostało wydanych koncesji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.03, 22:28 Gość portalu: P.B napisał(a): > Może prace na linii Poznań-Nowy Tomyśl idą w ślamazarnym tępie, ale na > pozostałych odcinkach już nie. Poznański odcinek autostrady prawie gotowy, > prace na odcinku Września - Krzesiny idą pełną parą, podobnie trwa budowa odc. > drogi ekspres. S-5 o długości 20,4 km, ktróra połączona zostanie z A2. A gdzież to budują S-5? Który odcinek? Pierwsze słyszę... Natomiast odcinek Poznań-Nowy Tomyśl, a przynajmniej część Komorniki-Głuchowo chyba ruszył już na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Autostrada IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 00:22 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > A gdzież to budują S-5? Który odcinek? Pierwsze słyszę... Natomiast odcinek > Poznań-Nowy Tomyśl, a przynajmniej część Komorniki-Głuchowo chyba ruszył już na > > dobre. 20,4 km – odcinek od Komornik do Głuchowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B i IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 00:27 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Natomiast odcinek Poznań-Nowy Tomyśl, a przynajmniej część Komorniki-Głuchowo > chyba ruszył już na dobre. natomiast prace na autostradzie trwają na odcinku Września - Krzesiny, jesienią ma być gotowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 00:42 Gość portalu: P.B napisał(a): > 20,4 km – odcinek od Komornik do Głuchowa. To jest odcinek autostrady A-2, a nie ekspresówki S-5. Komorniki-Głuchowo to pierwsza część odcinka A-2 Poznań(Komorniki)-Nowy Tomyśl (dwa pozostałe to Głuchowo-Buk i Buk-Nowy Tomyśl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Autostrada IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 01:18 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > 20,4 km – odcinek od Komornik do Głuchowa. > > To jest odcinek autostrady A-2, a nie ekspresówki S-5. Komorniki-Głuchowo to > pierwsza część odcinka A-2 Poznań(Komorniki)-Nowy Tomyśl (dwa pozostałe to > Głuchowo-Buk i Buk-Nowy Tomyśl) Chyba z czymś pomyliłeś. Miejscowość Głuchowo leży dokładnie na trasie Poznań-Wrocław. Nawet to nie jest już w powiecie poznańskim tylko kościańskim jakieś 10 km na południe od Stęszewa. Z autostradą to nie ma nic wspólnego, poza tym,że na wysokości Komornik ekspresówka ta łączy się z autostradą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 01:37 Gość portalu: P.B napisał(a): > Chyba z czymś pomyliłeś. > Miejscowość Głuchowo leży dokładnie na trasie Poznań-Wrocław. Nawet to nie > jest > już w powiecie poznańskim tylko kościańskim jakieś 10 km na południe od > Stęszewa. Z autostradą to nie ma nic wspólnego, poza tym,że na wysokości > Komornik ekspresówka ta łączy się z autostradą. OK, wyjaśnijmy to dokładnie. Po pierwsze istnieją dwie miejscowości o nazwie Głuchowo: ta o której piszesz w gminie Czempiń na trasie Poznań-Wrocław oraz druga, o której ja piszę w gminie Komorniki, kilka kilometrów od Poznania (jest tam baza Servisco). Autostrada A-2 na zachód od węzła Komorniki będzie przebiegać obok tego drugiego Głuchowa - bedzie nawet węzeł "Głuchowo". Budowa tego odcinka niedawno się rozpoczęła. Sytuację komplikuje jednak inny fakt - ten właśnie węzeł autostradowy ma być skrzyżowaniem A-2 z planowanymi drogami ekspresowymi S-11 (Głuchowo k. Komornik - Swadzim - Złotniki) oraz S-5 (Głuchowo k. Komornik - Stęszew - obecna droga krajowa nr 5, kilka kilometrów na południe od Stęszewa). Faktem jest, że trasa S-5 ma się łączyć z dawną "piatką" stosunkowo niedaleko od Głuchowa k. Czempinia, ale obecnie w budowie jest wyłącznie odcinek Komorniki - Głuchowo k. Komornik w ciągu autostrady A-2. Żeby sprawę do reszty zagmatwać to w przyszłości droga nr 5 (Wrocław-Bydgoszcz) będzie wykorzystywała również poznański odcinek autostrady. Nie można jednak napisać, że w budowie jest zarówno A-2 i S-5 (choć to dobrze brzmi), bo to sugeruje, że budowane są dwie trasy, a tak naprawdę w budowie jest tylko jedna z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Autostrada IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 11:31 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Nie można jednak napisać, że w budowie jest zarówno A-2 i S-5 (choć to dobrze > brzmi), bo to sugeruje, że budowane są dwie trasy, a tak naprawdę w budowie > jest tylko jedna z nich. budowana jest A2, a S-5 przechodzi remont kapitalny, jeżeli czepiamy się szczegółów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 11:37 Gość portalu: P.B napisał(a): > budowana jest A2, a S-5 przechodzi remont kapitalny, jeżeli czepiamy się > szczegółów OK, można się zgodzić, z malutkim zastrzeżeniem, że to nie S-5, której jeszcze nie ma, a po prostu istniejąca droga krajowa nr 5 przechodzi kapitalny remont. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Ważne !!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 01:25 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > 20,4 km – odcinek od Komornik do Głuchowa. > > To jest odcinek autostrady A-2, a nie ekspresówki S-5. Komorniki-Głuchowo to > pierwsza część odcinka A-2 Poznań(Komorniki)-Nowy Tomyśl (dwa pozostałe to > Głuchowo-Buk i Buk-Nowy Tomyśl) Mylimy tutaj 2 sprawy, jednak oboje mamy rację. Sprawa polega na tym, iż są dwie miejscowości Głuchowo, jedna w gminie Komorniki (powiat poznański) ta właśnie leży wzdłuż autostrady, druga w powiecie kościańskim na trasie Poznań - Wrocław (tą miałem na myśli). Tak się fajnie złożyło, że oba odcinki są modernizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Ważne !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 01:40 Gość portalu: P.B napisał(a): > Mylimy tutaj 2 sprawy, jednak oboje mamy rację. > Sprawa polega na tym, iż są dwie miejscowości Głuchowo, jedna w gminie > Komorniki (powiat poznański) ta właśnie leży wzdłuż autostrady, druga w > powiecie kościańskim na trasie Poznań - Wrocław (tą miałem na myśli). > Tak się fajnie złożyło, że oba odcinki są modernizowane. OK, ale modernizowana trasa Poznań-Wrocław to wciąż stara "piątka", tylko w przyszłości trochę ulepszona, a autostrada to jednak zupełnie nowa trasa. Na równie nowiuteńką, zbudowaną od podstaw trasę S-5 musimy jeszcze długo poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ważne !!!! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 11:27 Gość portalu: kukmajst napisał(a): > OK, ale modernizowana trasa Poznań-Wrocław to wciąż stara "piątka", tylko w > przyszłości trochę ulepszona, a autostrada to jednak zupełnie nowa trasa. Na > równie nowiuteńką, zbudowaną od podstaw trasę S-5 musimy jeszcze długo poczekać Remont 20 km odcinka S-5 pochłonie 24 mln zł, droga zostanie poszerzona o prawie 1 m, całkowicie powstanie nowa nawierzchnia bitumiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Autostrada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.03, 10:14 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: chemik napisał(a): > > > Twoje informacje są podawane jak zwykle na wyrost. Piszesz, że trwa budowa > > > odcinka Poznań-Nowy Tomyśl. A możesz opisać dokładnie gdzie? > > Chyba tylko na > > papierze jak niestety prwaie wszystkie autostrady w Polsce. W tej chwili > jedyną > > > > budowaną austostradą w Polsce jest A4. Gotowy jest odcinek z Krakowa do > > Chorzowa i z Wrocławia do Nogawczyc k/Gliwic. Budowany jest odcinek z > Nogawczyc > > > > do Chorzowa i z Wrocławia do Krzywej. Mam nadzieję, że zgodnie z planami w > > 2006 > > > > będzie gotowa całość do niemieckiej granicy w Jędrzychowicach i Olszynie. > > > > Nie chodzi mi o wykazanie, że najdłuższy odcinek austostrady budownej i > > powstającej w naszym zacofanym jeśli chodzi o drogi kraju powstaje akurat > na > > Dolnym Śląsku, tylko o to, że Twoje informacje podawane są zwykle z > planowanych > > > > inwestycji, które zwykle nie postają np. szybka kolej o której wspominałeś > z > > Berlina do Moskwy, a której budowa już, już się miała rozpocząć. > > > > Mam nadzieję, że za 5 lat będziemy mieć w Polsce kilka autostrad, ale póki > co > > większość z nich jest w sferze marzeń, a BUDOWANĄ w rzeczywistości a nie n > a > > papierze jest A4 > > Może prace na linii Poznań-Nowy Tomyśl idą w ślamazarnym tępie, ale na > pozostałych odcinkach już nie. Poznański odcinek autostrady prawie gotowy, > prace na odcinku Września - Krzesiny idą pełną parą, podobnie trwa budowa odc. > drogi ekspres. S-5 o długości 20,4 km, ktróra połączona zostanie z A2. > Mylisz się pisząc, że jedyną budowaną autostradą jest A4, ba, budowa prowadzona > > jest nawet z mniejszym zaangażowaniem. > Co się tyczy szybkiej kolei z Berlina, chłopie to były plany, jak pokarzesz mi > wątek w którym napisałem, że budowa niedługo ruszy to zwrócę honor, jak na > razie bzdety piszesz. > > Jak idzie budowa obwodnicy autostradowej Wrocławia? > Po drugie, co ty chcesz od A2, inwestor Autostrada Wielkoposlka koncesje > dostała, buduje, o co cię więc biega? > > Jeszcze jedno pytanie. Jeżeli jesteś taki mądry to powiedz mi, ile do tej pory > zostało wydanych koncesji? A co do tempa prowadzonych prac mają wydane koncesje chłopie? Moża wydać i 10 koncesji a i tak będzie prowadzona 1 lun 2 budowy w rzeczywisctości. Jeszcze raz pokazałeś jak bardzo mało wiesz na temat prowadzonych prac. Według Ciebie prace na A2 są prowdzone "pełną parą", aa niby gdzie chłopie? Chyba w twoim kartoflanym mózgu. Przejedź się A4 z Krakowa do Legnicy, a zobaczysz, że to właśnie tu prace naprawdę są prowadzone. I co się tak chwalisz obwodnicą (a raczej jej małym fragmantem)Poznania? Przecież tylko chodzi o kierunek wschód-zachód, a co z obwodnicą z kierunku zachodniego i północnego? I tak cały ruch z Wrocławia do Koszalina i Bygdoszczy będzie się nadal odbywał przez Ponanań. No, ale czym ja się martwię, przecież i tak za chwilę odpiszesz, "że już na dniach rusza budowa obwdonicy Poznania z kierunku zachodniego i północnego, a do tego szybka kolej miejska, metro, drugie lotnisko..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 11:16 Gość portalu: chemik napisał(a): > Według > Ciebie prace na A2 są prowdzone "pełną parą", aa niby gdzie chłopie? Na odcinkach Krzesiny-Września i Komorniki-Nowy Tomyśl naprawdę już wzięli się do roboty > Przejedź się A4 z Krakowa do Legnicy, a zobaczysz, że > to właśnie tu prace naprawdę są prowadzone. Skoro A-4 już łączy Legnicę z Krakowem, to jakie tam jeszcze mają być prace...:))) > I co się tak chwalisz obwodnicą (a raczej jej małym fragmantem)Poznania? > Przecież tylko chodzi o kierunek wschód-zachód, a co z obwodnicą z kierunku > zachodniego i północnego? I tak cały ruch z Wrocławia do Koszalina i > Bygdoszczy będzie się nadal odbywał przez Ponanań. Obwodnica Zachodnia jest na etapie konsultacji jej przebiegu z mieszkańcami podpoznańskich gmin. Jestem ciekawy czy prędzej powstanie obwodnica Poznania czy Wrocławia. Jak u was zaawansowanie prac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Autostrada IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 11:46 Gość portalu: chemik napisał(a): > A co do tempa prowadzonych prac mają wydane koncesje chłopie? EEEEEE, dobiłeś mnie tym pytaniem, bardzo głupim pytaniem > Moża wydać i 10 > koncesji a i tak będzie prowadzona 1 lun 2 budowy w rzeczywisctości. Aha, rzecz w tym, że obecnie wydane są 3 koncesje > Jeszcze raz pokazałeś jak bardzo mało wiesz na temat prowadzonych prac. No no, to co do tej pory napisałeś świadczy o tym, że ty wiesz nie wiele więcej > Według > Ciebie prace na A2 są prowdzone "pełną parą", aa niby gdzie chłopie? Przecież ci napisałem na odcinku Września - Krzesiny, tam to już prawie pracują na 3 zmiany, odcinek ma być już oddany jesienią. Dla twojej świadomości podam jeszcze jedną rzecz, bo pewnie nie wiesz, że Krzesiny to cześć Poznania. Gdy ten 38 km odcinek zostanie oddany do użytku to będziemy już mieli autostradę z Konica do Poznania > Chyba w > twoim kartoflanym mózgu. Głupi jesteś > Przejedź się A4 z Krakowa do Legnicy, a zobaczysz, że > to właśnie tu prace naprawdę są prowadzone. Przyjedź lepiej do Wielkopolski, > I co się tak chwalisz obwodnicą (a raczej jej małym fragmantem)Poznania? małym fragmentem, trasa za miliard złoty, no błachostka > Przecież tylko chodzi o kierunek wschód-zachód, tej misiu kolorowy, gadamy o obwodnicy autostradowej czy nie? > a co z obwodnicą z kierunku > zachodniego i północnego? NIC, będzie to obwodnica zachodnia, której budowa niedługo się rozpocznie > I tak cały ruch z Wrocławia do Koszalina i Bygdoszczy > > będzie się nadal odbywał przez Ponanań. a cały ruch z Koszalina i Bydgoszczy będzie sie odbywał przez Wrocław > > No, ale czym ja się martwię, przecież i tak za chwilę odpiszesz, "że już na > dniach rusza budowa obwdonicy Poznania z kierunku zachodniego i północnego, jaka obwodnica z kierunku północnego, jesteś kompletnie ciemny z topografii miasta Poznania, a obwodnica zachodnia ruszy niebawem, kasa jest, są problemy z mieszkańcami, ale to niedługo się wyjaśni > a > do tego szybka kolej miejska, metro, drugie lotnisko..." nie wiem skąd ty sobie ubzdurałeś szybką kolej miejską, ale jeżeli będzie to przez Poznan a nie przez Wrocaw, a lotnisko, no cuż Wrocałwskie jest olbrzymie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Autostrada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.03, 13:44 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: chemik napisał(a): > > > A co do tempa prowadzonych prac mają wydane koncesje chłopie? > > EEEEEE, dobiłeś mnie tym pytaniem, bardzo głupim pytaniem > > > Moża wydać i 10 > > koncesji a i tak będzie prowadzona 1 lun 2 budowy w rzeczywisctości. > > Aha, rzecz w tym, że obecnie wydane są 3 koncesje > > > Jeszcze raz pokazałeś jak bardzo mało wiesz na temat prowadzonych prac. > > No no, to co do tej pory napisałeś świadczy o tym, że ty wiesz nie wiele więcej > > > Według > > Ciebie prace na A2 są prowdzone "pełną parą", aa niby gdzie chłopie? > > Przecież ci napisałem na odcinku Września - Krzesiny, tam to już prawie pracują > > na 3 zmiany, odcinek ma być już oddany jesienią. Dla twojej świadomości podam > jeszcze jedną rzecz, bo pewnie nie wiesz, że Krzesiny to cześć Poznania. Gdy > ten 38 km odcinek zostanie oddany do użytku to będziemy już mieli autostradę z > Konica do Poznania > > > Chyba w > > twoim kartoflanym mózgu. > > Głupi jesteś > > > Przejedź się A4 z Krakowa do Legnicy, a zobaczysz, że > > to właśnie tu prace naprawdę są prowadzone. > > Przyjedź lepiej do Wielkopolski, > > > I co się tak chwalisz obwodnicą (a raczej jej małym fragmantem)Poznania? > > małym fragmentem, trasa za miliard złoty, no błachostka > > > Przecież tylko chodzi o kierunek wschód-zachód, > > tej misiu kolorowy, gadamy o obwodnicy autostradowej czy nie? > > > a co z obwodnicą z kierunku > > zachodniego i północnego? > > NIC, będzie to obwodnica zachodnia, której budowa niedługo się rozpocznie > > > I tak cały ruch z Wrocławia do Koszalina i Bygdoszczy > > > > będzie się nadal odbywał przez Ponanań. > > a cały ruch z Koszalina i Bydgoszczy będzie sie odbywał przez Wrocław > > > > > No, ale czym ja się martwię, przecież i tak za chwilę odpiszesz, "że już n > a > > dniach rusza budowa obwdonicy Poznania z kierunku zachodniego i północnego > , > > jaka obwodnica z kierunku północnego, jesteś kompletnie ciemny z topografii > miasta Poznania, a obwodnica zachodnia ruszy niebawem, kasa jest, są problemy z > > mieszkańcami, ale to niedługo się wyjaśni > > > a > > do tego szybka kolej miejska, metro, drugie lotnisko..." > > nie wiem skąd ty sobie ubzdurałeś szybką kolej miejską, ale jeżeli będzie to > przez Poznan a nie przez Wrocaw, a lotnisko, no cuż Wrocałwskie jest olbrzymie Widać jak "ogromna cześć autostrady A2 powstaje.." ns.psm.pl/ciekawostki/opinie/budautost0810.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Autostrada IP: *.radiomerkury.pl 16.03.03, 17:05 Nie ma to jak cytować bardzo aktualne informacje-to do kolegi Chemika. Nikt nie przeczy że Autostardzie Wielkopolskiej duzo czasu zajęlo gadanie na temat budowy-tyle ze ja ich trochę rozumiem to prywatny biznes-jak nie masz kasy badź kredytow to nic nie zrobisz. A4 podobnie jak obwodnica Poznania powstaja za pieniędze państwowo-unijne więc prace mogły ruszyć szybciej. Ale zapraszam kolegę do Poznania a raczej w jego okolice to zobaczy to zaawansowanie prac-szczeniarska kłótnią na argumenty typu "kartoflana glowo" czy "głupi jesteś" nikt nikomu nic nie udowodni. Sprawa wyglada tak(takze do informacji kolegi Rysia): obydwa odcinki Krzesiny- Wrzesnia(termin ukończenia jesień tego roku) i Komorniki - Nowy Tomysl(rok później) są juz budowane. Prace spowolnila zima-tak sie złozyło że jak to na początku większość to prace ziemne więc Autostrada Wielkopolska ma mały poślizg- ale by to nadrobić rozważany jest nawet 3 zmianowy system pracy. Na pierwszym z tych odcinków powstaje juz kilka wiaduktów-na całym odcinku jest juz zrobiony wykop-za chwilę zacznie sie ukladanie pierwszych warstw pod nawierzchnie. Na odcinku Komorniki-Nowy Tomyśl czasu jest więcej więc prace są mniej zawaansowane niemniej trwaja. Teraz naprawde nie ma juz żadnych przeszkód prawno-formalnych(o to bitwa toczyla sie przez kilka lat) spólka ma pieniadze-głownego wykonawcę niemiecką firmę A2 Bau. Umowa z nim jest tak podpisana ze niezależnie co by sie dzialo musi zmieścić sie w zakontraktowanej kwocie i terminach takze nie ma żadnych powodów do niepokojów. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: Autostrada IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.03, 21:57 Gość portalu: MaciejK napisał(a): > Nie ma to jak cytować bardzo aktualne informacje-to do kolegi Chemika. > Nikt nie przeczy że Autostardzie Wielkopolskiej duzo czasu zajęlo gadanie na > temat budowy-tyle ze ja ich trochę rozumiem to prywatny biznes-jak nie masz > kasy badź kredytow to nic nie zrobisz. A4 podobnie jak obwodnica Poznania > powstaja za pieniędze państwowo-unijne więc prace mogły ruszyć szybciej. > Ale zapraszam kolegę do Poznania a raczej w jego okolice to zobaczy to > zaawansowanie prac-szczeniarska kłótnią na argumenty typu "kartoflana glowo" > czy "głupi jesteś" nikt nikomu nic nie udowodni. > Sprawa wyglada tak(takze do informacji kolegi Rysia): obydwa odcinki Krzesiny- > Wrzesnia(termin ukończenia jesień tego roku) i Komorniki - Nowy Tomysl(rok > później) są juz budowane. Prace spowolnila zima-tak sie złozyło że jak to na > początku większość to prace ziemne więc Autostrada Wielkopolska ma mały poślizg > - > ale by to nadrobić rozważany jest nawet 3 zmianowy system pracy. Na pierwszym z > > tych odcinków powstaje juz kilka wiaduktów-na całym odcinku jest juz zrobiony > wykop-za chwilę zacznie sie ukladanie pierwszych warstw pod nawierzchnie. Na > odcinku Komorniki-Nowy Tomyśl czasu jest więcej więc prace są mniej > zawaansowane niemniej trwaja. > Teraz naprawde nie ma juz żadnych przeszkód prawno-formalnych(o to bitwa > toczyla sie przez kilka lat) spólka ma pieniadze-głownego wykonawcę niemiecką > firmę A2 Bau. Umowa z nim jest tak podpisana ze niezależnie co by sie dzialo > musi zmieścić sie w zakontraktowanej kwocie i terminach takze nie ma żadnych > powodów do niepokojów. > PZDR I tak jasno wynika, że to na Dolnym Śląsku, a nie w Wielkopolsce znajdować się będzie najgęstsza i najdłuższa sieć autostrad w Polsce www.wprost.pl/ar/?O=12559 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukmajst Re: Autostrada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.03, 23:19 Gość portalu: chemik napisał(a): > I tak jasno wynika, że to na Dolnym Śląsku, a nie w Wielkopolsce znajdować > się będzie najgęstsza i najdłuższa sieć autostrad w Polsce Z budowy autostrady A-3 się na razie wycofano. W takim wypadku to z mapki, do której podałeś link wynika, że najgęstsza "sieć" autostrad w Polsce będzie raczej w Łodzkiem, o ile w ogóle w Polsce można używać pojęcia "sieć autostrad" w odniesieniu do poszczególnych województw Odpowiedz Link Zgłoś