Dodaj do ulubionych

gdzie kupię chleb żytni na zakwasie???

15.12.06, 22:12
??????????????? TAKI BEZ DROŻDŻY I MĄKI PSZENNEJ.
Obserwuj wątek
    • lucyferciu Re: gdzie kupię chleb żytni na zakwasie??? 15.12.06, 22:14
      czarna.perla napisała:

> ??????????????? TAKI BEZ DROŻDŻY I MĄKI PSZENNEJ.

Hoho, ale mi apetytu narobiłaś. Też będę czekał z utęsknieniem na informacje:)
    • Gość: wawa Piekarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 22:39
      J&K na ul. 3-go maja. Oraz w Piotrze i Pawle. Wlasnie z tej piekarni.
      • lucyferciu Re: Piekarnia 15.12.06, 22:56
        Gość portalu: wawa napisał(a):

> J&K na ul. 3-go maja. Oraz w Piotrze i Pawle. Wlasnie z tej piekarni.

Jestem częstym gościem;) Piotra i Pawła i jedyny chleb, na którym można oko
        zaczepić jest ten ciemnobrązowy sprowadzany z Litwy jeden dzień w tygodniu. Np.
        taki z tatarakiem. Mniam, mniam:) A wszystkie inne zawierają mąkę pszenną.
        • Gość: wawa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 22:58
          :)
          • lucyferciu Re: :) 16.12.06, 00:13
            Gość portalu: wawa napisał(a):

> :)

Oj, widzę, że ci ślina poleciała;) Fakt. Jest powód:)
        • Gość: kiks4 Re: Piekarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 23:19
          mój Tata zawsze mi mówił, że biedni ludzie muszą sami wszystko robic- nawet dzieci.
          Ja do tego dodam- że także chleb.
          Kupiłem za nieduże pieniądze specjalną maszynkę, która miesza składniki, garuje rosnące ciasto i na koniec wypieka. Choć ja wole w tym miejscu przełozyć ciasto i upieć w piekarniku. Jeszcze nie udało mi się upiec dwa razy takiego samego chleba- zawsze z ciekawościa czekamy na wynik. A różne mąki kupuje własnie w P&P- żytnią razową, kukurydziana, gryczaną
          Mniam, mniam...
    • Gość: Thin_Air Re: gdzie kupię chleb żytni na zakwasie??? IP: *.icpnet.pl 15.12.06, 23:31
      Potwierdzam ten adres: J&K na ul. 3-go maja. To chyba kiedyś była piekarnia
      firmowana przez AR i jakoś nie zrezygnowała z jakości w czasach niedawnych gdy
      nie liczyła się zawartość, a tylko wielkość bochenka i cena. Tam ten chleb (i
      inne ciekawe gatunki) jest świeży i niepakowany w folię i w związku z tym
      zdecydowanie smaczniejszy niż wersja sprzedawana w Piotrze i Pawle. Niestety
      nieczęsto mam czas jeździć na 3-go maja i wtedy pozostaje ten z PiP. Muszę
      kupować dla syna, który nie może jeść nic na mące pszennej. A tak w nawiązaniu
      to sporo pieczywa sprzedawanego jako żytnie np. w Faworze ma dodatki mąki
      pszennej...
      • Gość: kiks4 Re: gdzie kupię chleb żytni na zakwasie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 23:49
        Gość portalu: Thin_Air napisał(a):
        . A tak w nawiązaniu to sporo pieczywa sprzedawanego jako żytnie np. w Faworze ma dodatki mąki pszennej...
        ----------
        Jesli masz taki kłopot z synem, to tym bardziej zachęcam do domowego wypieku. Przyrząd kosztuje chyba 160 zł. a przygotowanie maszynki do pracy- góra 10 minut. Reszta robi się sama. nawet myc po wypieku nie trzeba, bo forma jest teflonowana i resztki odchodzą na sucho.
        Piekarze musza dodawać mąki pszennej bo zawiera więcej glutenu, który nadaje ciastu odpowednią konsystencje i pozwala właściwie wyrosnąc.
        Tu jest kopalnia wiedzy:
        domowe.forumer.pl/
        Piekąc sama - wiesz z czego ciasto jest zrobione.
        A ponadto maszynka ma wbudowany timer i można ją tak nastawić, żeby chlebek był upieczony na pół godziny przed śniadaniem..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka