Dodaj do ulubionych

co na kolacje Wigilijną?

21.12.06, 09:40
Może bysmy sobie poopowiadali, jakie to przysmaki wylądują w tym roku na stole wigilijnym?
W naszym domu panuje pomieszanie kultur i tradycja wielkopolska miesza sie z małopolską. Zaczynamy od barszczu z uszkami, barszcz postny uszka z grzybami,potem karp smazony, kapusta kiszona z grzybami, pierogi ruskie i pierogi z kapustą... Nie moge dalej pisac bo mi coś kapie na klawiaturę
Obserwuj wątek
    • Gość: keczup Re: co na kolacje Wigilijną? IP: 217.153.53.* 21.12.06, 09:50
      Zupa rybna, karp smażony, karp gotowany, pyry, chleb, śledzie w śmietanie,
      pierogi z kapustą i grzybami, kompot. Dalej nie pamiętam.
      • kiks4 Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 09:57
        ciekawe- czy pojawi sie kiedys schab lub golonka- przecież juz wolno ale chyba długa tradycja postu naszemu pokoleniu nie pozwoli zmienić obyczaju!
        • Gość: joanka Re: co na kolacje Wigilijną? IP: *.icpnet.pl 21.12.06, 10:28
          barszcz, uszka, zupa rybna, karp smażony, kapusta z grzybami, sos borowikowy,
          ziemniaczki, pstrąg w galarecie, kompot, makiełki, chleb, ryba w occie; razem
          tradycyjne 12 potraw:)
          • renepoznan Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 12:26
            Tradycyjnie. Zaczynamy od opłatka (czy to potrawa????) Potem barszcz z uszkami
            (każdą ilość mogę) potem karp smażony (jak ja nie cierpie tych ości) z
            ziemniakami i kapustą z grzybami. Potem obowiazkowy kompot z gruszek. Na
            zakończenie duuuuuuuuuuuuuuuużo orzechów do łupania.
            Dla amatorów dodatkowo zupa rybna - wiadomo zawsze się jakiś zboczeniec
            znajdzie:):):), makiełki, łazanki i innne tego typu dziwolągi.

Po jakimś czasie pojawia sie "ta małpa w czerwonym" i dzieciaki dopychają
            poważnymi ilosciami czekolady i innych słodkosci. Jak one to potrafią to nie
            jestem w stanie pojąć. Choć kiedyś sam też tak mogłem.
    • l.george.l Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 13:30
      Ja już wczoraj skosztowałem jednej ze świątecznych "potraw" - ukraińską
      miodówkę z papryką. Ewidentnie był to grzech, bo choć trunek całkiem przedni,
      to bez śledzia i ogóra okazał się piekłem dla gardła. A tak w ogóle, to na
      Wigilię u mnie są trzy zupy ugotowane przez żonę: grzybowa z uszkami, barszcz
      czerwony z fasolą i rybna. Potem karp smażony w wykonaniu teścia i kapusta z
      fasolą. Następnie pierogi z kapustą i grzybami - dzieło teściowej. Będą też
      prawdopodobnie śledzie w różnych sosach mojej produkcji i ryby w galarcie. Żona
      upiecze sernik, a ja tort makowy.
      • krystian10 Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 20:55
        Piłem to samo, po drugiej butelce można się przyzwyczaić :))))))))))))
    • Gość: ja Re: co na kolacje Wigilijną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 15:16
      Karp w galarecie = rzecz jasna
    • elmek Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 16:33
      A więc: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp smażony, kapusta słodka z
      fasolą, śledź z cebulką i rodzynkami w pomidorach, śledź z cebulką i ogórkami w
      occie, sałatka z porów, sałatka warzywna, sałatka z tuńczyka, ..., ciasto na
      deser i niestrawność w nocy :-)
      • elmek Re: co na kolacje Wigilijną? 22.12.06, 09:20
        Byłbym zapomniał! Pstrąg, tudzież sum w galarecie :-)
    • inga65 rybki :( 21.12.06, 20:09
      rybki :(

empatia.pl/plik/169.jpg
    • leda10 Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 21:52
      grono będzie bardzo bardzo nieliczne:), więc i żarła niewiele.
      Barszcz z uszkami
      pierogi z kapustą i grzybami
      dorsz pieczony z warzywami, w sosie z białego wina
      kapusta z grzybami :)

Ciast, kompotów - zero !! Nie ma chętnych:)
      Na ewentualny deser mandarynka.
    • dobrusia_to_ja Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 23:16
      Zupy: rybna (z kilku gatunków), grzybowa, barszcz, makaron i uszka do wyboru,
      ziemniaki, kapusta z grzybami, karp, łosoś, pstrąg smażony, czasami śledzie,
      kompot z suszonych owoców, makiełki, makowiec, keks, sernik, piernik, pierniczki
      (w tym roku chyba już ich nie będzie:()
      U dziadków mojego męża były jeszcze łazanki (z makiem), karp po żydowsku, karp
      faszerowany, pierogi z kapustą i grzybami i już sama nie pamiętam co jeszcze:((
      • dobrusia_to_ja Re: co na kolacje Wigilijną? 21.12.06, 23:18
        Aha!! Zapomniałam o kutii. Raz robiłam,ale już sobie odpuściłam. Ile można zjeść
        przez trzy dni??
        • Gość: kiks4 Obyczaje wigilijne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 10:08
          A co z obyczajami wigilijnymi?
          Chyba juz niewiele sie zachowało- ja dostaję od żony łuske karpia do portmonetki, co zapewnia stały przypływ gotówki w ciągu roku ( w tym roku nie schowałem od razu i zgubiłem- biada mi, w razie czego liczę na wsparcie z waszej strony) i to chyba wszystko. Oczywiście modlitwa, łamanie sie opłatkiem i obdarowywanie prezentami są w każdym domu i będą do końca świata. No i sianko pod obrusem, dodatkowe nakrycie dla zbłąkanego podróżnika...
          Moja Mama- która jako dziecko wyrastała w mieszance kultur na Podolu (przez rewolucją) to dopiero miała co opowiadać o zwyczajach- ja już wiekszość zapomniałem. Utkwiło mi rzucanie kutią do sufitu przrz panny- z ilości przylepionych ziaren wychodziła prognoza zamążpójścia.
          • Gość: Inka Czyli? IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.06, 21:03
            Im więcej ziaren tym więcej lat musiały czekać czy odwrotnie - ziarna to były
            procenty prawdopodobieństwa?
          • renepoznan Re: Obyczaje wigilijne 22.12.06, 23:15
            Gość portalu: kiks4 napisał(a):

> A co z obyczajami wigilijnymi?

U mnie były dwa :
            1. Nie wolno było zostawiać nic na talerzy bo to mogło spowodopwać brak
            jedzenia w ciagu roku. Nie wiem skąd ten przesąd ale dobrze koresponduje z
            dobrym obyczajem. Dlatego u mnie nie przeładowuje się talerzy.
            2. Też nie wiem skąd pochodzi - ale w trakcie wigilii nie wolno było odchodzić
            od stołu. Dlatego zawsze przydatne były "pomocniki" obok stołu na których mozna
            było postawioć i potrawy i brudne naczynia i talerze. Tu żona sie odrobine
            buntowała i ona ma dyspense od przestrzegania tego obyczaju.
            :):):)
    • Gość: zielona Re: co na kolacje Wigilijną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 19:46
      pierogi z kapustą i grzybami
      zupa owocowa
      zupa grzybowa
      soja po grecku
      soja w galarecie
      bigos wege
      gołąbki wege
      faszerowany bakłażan
      faszerowane pieczarki
      makowiec
      piernik
      kompot jabłkowy

pychotka:)
      • Gość: kiks4 Re: co na kolacje Wigilijną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:00
        Gość portalu: zielona napisał(a):

1. pierogi z kapustą i grzybami
        2 zupa owocowa
        3. zupa grzybowa
        4. soja po grecku
        5. soja w galarecie
        6. bigos wege
        7. gołąbki wege
        8. faszerowany bakłażan
        9. faszerowane pieczarki
        10.makowiec
        11.piernik
        12.kompot jabłkowy
        >
        > pychotka
        ----------
        Policzyłem. Zgadza sie.Jest 12. Jestem pod wrażeniem. Co to jest soja po grecku?
        • leda10 wtrącę się niepytana:(, z odpowiedzią dla kiksa: 22.12.06, 20:16
          soja po grecku to kotlety sojowe, przygotowywane tak, jak ryba po grecku
          (zamiast ryby "idą" owe kotlety). To dla wege-obżartuchów świątecznych;)
          • Gość: kurna Re: wtrącę się niepytana:(, z odpowiedzią dla kik IP: *.icpnet.pl 22.12.06, 20:56
            u mnie makielki - na początek :) potem karp z pieczarkami, kapucha i pyrki. I
            nikt wiecej juz nie zje wiec nie robimy. Jak jest cała famuła - i ta dalsza i ta
            bliższa to wtedy potraw jest więcej - ale ja poza makielkami i karpiem nic nie
            jem :)
            pozdrawiam świątecznie i smacznego
        • Gość: zielona Re: co na kolacje Wigilijną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 10:35
          potwierdzam powyższą odpowiedź:)
          i życzę wszystkim wesołych świąt!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka