Dodaj do ulubionych

Wyburzyć Arsenał!!!

IP: *.icpnet.pl 16.05.03, 18:16
Ostatnio zrobiło się głośno o odbudowie zamku na wzgórzu Przemysła. Wydaje
mi się, że w Poznaniu mamy równie, a może nawet bardziej konieczną sprawę
związana z wyglądem i atrakcyjnością miasta.
Chodzi o budynki Arsenału i Muzeum Wojskowego na Starym Rynku. Powinno się
je wyburzyć, a na ich miejsce postawić coś przypominającego kamienice, które
tam stały jeszcze w latach międzywojennych. Niech instytucje, mające swoje
siedziby w tych budynkach, później do nich wrócą. W każdym razie te dwa
klocki strasznie szpecą Starówkę i to trzeba zmienić. Proszę o
ustosunkowanie się do tej sprawy.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pulpa Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 19:31
      A nie lepiej wyburzyć BWA?
    • Gość: aaas Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 20:17
      W 100% się z Tobą zgadzam, w czynie społecznym mogę przyjśc z kilofem i się do
      tego przyłozyć. Arsenał szpeci strasznie. Stwierdza to każdy, kto przyjeżdża do
      Poznania. I mam nadzieję, że w końcu doczekam się chwili, kiedy ktoś
      zaproponuje rozebranie tego paskudstwa. Zauważyłem też, że poznaniaków Arsenał
      razi mniej niż turystów - ale chyba dlatego, że im się "opatrzył".
      • Gość: lukaszbandi Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: *.icpnet.pl 16.05.03, 20:44
        Każdy gość odwiedzający mnie w Poznaniu pyta się kiedy to zburzymy.
        • Gość: KK Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: 150.254.96.* 17.05.03, 13:07
          Zburzyc!!!!!!!!!! Powinnismy, jak Katon Starszy w starozytnym Rzymie, kazda
          nasza wypowiedz, obojetnie na jaki temat, konczyc zdaniem: "a poza tym sadze,
          ze arsenal i muzeum nalezy zniszczyc". pzdr
          • krzyyy Re: Wyburzyć oba budynki :Muzeum i BWA !!!! 17.05.03, 14:52
            Ja się dziewię tak jak wszyscy goście zwiedzający Poznan , że te wyjątkowo
            obskórne i paskudne budynki relikty komunizmu ciągle stoją i szpecą całe miasto
            a zwłaszcza starówkę.
            Należałoby zlikwidować takze " domki budników" całkowicie wymyślone przez
            nawiedzonych twórców realsocjalizmu , przed wojną były tam równie bezsensowne i
            brzydkie jatki rzeźnickie.
            Stary Rynek stałby się pięknym placem ( idealnym na wielkie imprezy rozrywkowo-
            kulturalne) gdyby pozostawiono na nim tylko Ratusz, Stary Odwach i Wagę. Resztę
            należy zlikwidować. Zrobić ładną nawierzchnię tak jak ma krakowski rynek.
            • Gość: fernando Re: Wyburzyć oba budynki :Muzeum i BWA !!!! IP: *.icpnet.pl 17.05.03, 21:42
              oczywiscie mozemy wyburzyc CALE Rataje bedzie fajna scena dla Ich Troje!
              z Arsenalem i muzeum(kobieta w nim jest strasznie nudna!) sie zgadzam juz
              kiedys pisalem ze:
              -wyburzyc PIEKNE budynki przy SW Marcinie
              -wyremontowac zamek i budynek na przeciwko
              -zlikwidowac parking przed kosciolem na sw Marcinie i odbudowac dzwonnice
              -wyremontowac WSZYSTKIE budynki w Centrum
              -przebudowac wszystkie obiekty Pieknego Czasu PRL
              -zbudowac na miejscu plywalni synagoge
              -w tamtym miejscu od Solnej strasza gole kamienice z parkingami u boku tam je
              uzupelnic budynkami!
              to i jeszcze troszeczke to misto byloby cudne!
              ps.jak jeszcze mozna to wybudowac pare efektownych biurowcow np.na Wolnych
              Torach Łacinie i na Bema(rozwalic stadion)
              aha i jeszcze jakas fajna plywalnie zbudowac!;)
              za kilkaset lat wydaje mi sie ze bedzie to mozliwe...
    • amicuspoznan Re: Stary Rynek może stać się piękny gdy.... 18.05.03, 18:25
      Tutaj całkowicie się zgadzam ,że dwa budynki Biura Wystaw Artystycznych oraz
      Muzeum Broni są architektonicznie brzydkie ( zresztą jak większość nowoczesnej
      architektury Poznania) i klócą się z otoczeniem bardzo je szpecąc.

Faktycznie - oczyszczając Stary Rynek z brzydoty i pozostawiając tylko 3
      budynki : Ratusz, Stary Odwach i Wagę Miejską - ten zakątek Poznania można by
      uznać za piękny ( uzupełniając jeszcze dwie fontanny w 2 narożach rynku.

To byłby piękny Stary Rynek.
      • Gość: Pulpa Re: Stary Rynek może stać się piękny gdy.... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 18.05.03, 18:43
        Dobra, ale wyburzać domki budnicze?! Przecież one doskonale pasują!!!
        • Gość: Lechita Re: Stary Rynek może stać się piękny gdy.... IP: 211.108.90.* 19.05.03, 06:10
          Gość portalu: Pulpa napisał(a):

> Dobra, ale wyburzać domki budnicze?! Przecież one doskonale pasują!!!

Domki budnicze to moje ulubione budynki na rynku. Jak mozna je wyburzac? BWA,
          arsenal jak najszybciej!
    • being28 Re: Wyburzyć Arsenał!!! 18.05.03, 22:08
      Jako student z innej bajki musze powiedziec, ze to co stoi na rynku nalezy jak
      najszybciej zburzyc. Wyglada okropnie, jak magazyny lub cos podobnego...
    • Gość: e Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: *.icpnet.pl 19.05.03, 09:30
      wyburzyc mozna, ale nikt z was, burzymurki, nie proponuje gdzie sie ma podziac
      sztuka?!
      • Gość: lukaszbandi Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: *.icpnet.pl 19.05.03, 09:59
        Sztuka powinna zostac tam gdzie jest dzis, ale w budynkach, które stały tam
        np. przed wojną.
        • albertynka Re: Gdzie przenieść wystawy sztuki nowoczesnej 20.05.03, 08:47
          To paskudztwo Biuro Wystaw Artystycznych na Starym Rynku już dawno przestało
          się nadawać do czegokolwiek a w tym na wystawy sztuki.
          Ja proponuję przenieść wystawy do jakiegoś budynku z którym nie wiadomo co
          zrobić np budynek po starej drukarni vis a vis Merkurego na Zwierzynieckiej.
          Nie wiele trzeba zrobić - tylko maksymalnie go oczyścić w środku i tak
          zostawić - sztukę nowoczesną teraz się prezentuje w dużych halach nawet
          dworcowych a tu w Poznaniu moze byc w zabytkowym budynku starej drukarni.
          • Gość: lukaszbandi Re: Gdzie przenieść wystawy sztuki nowoczesnej IP: *.icpnet.pl 20.05.03, 10:23
            Ta drukarnia należy do COB oni mają ją wyremontować na biura klasy A. Stanie
            się to razem z wyburzeniem Bałtyku i budową tam biurowca i hotelu, czyli
            kiedyś tam.
        • albertynka Re: Oczywiście , że obskurne domki budnicze precz 20.05.03, 08:53
          zdajmy sobie sprawę , ze te równie paskudne domki budnicze już się rozsypują ,
          powinno się je zdecydowanie usunąć - zaśmiecają Stary Rynek, są bardzo brzydką
          fikcją. Oczywiście że komuś "jelenie na rykowisku" też się będą podobać a to
          wcale nie znaczy, że jest to sztuka a tylko bardzo kiepski gust indywidualny.
          Domki budnicze to włąśnie taki " jeleń na rykowisku" na poznańskim Starym Rynku.
          Kto ma jakieś pojęcie o architekturze z gości odwiedzających Poznań ten się
          tylko z politowaniem uśmiecha.
          A więc powinny one podzielić los BWA i Muzeum Broni.
          • being28 A co to sa "domki budnicze" ? 21.05.03, 13:41
            Teraz pytanie z innej beczki:) Ja byc nowy w Poznaniu i co to sa te domki?
            • Gość: aaas Re: A co to sa 'domki budnicze' ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.03, 22:40
              to te małe kamieniczki z podcieniami, które stoja obok Ratusza. Zostały tam
              wybudowane po wojnie, chyba w latach 50, w miejscu zburzonych w czasie wojny
              kamienic (całkiem inaczej wyglądających). Chyba po wojnie odkopali jakies
              średniowieczne fundamenty małych domków i "twórczo" te
              kamieniczki "zrekonstruowali"
              • being28 Re: A co to sa 'domki budnicze' ? 21.05.03, 23:05
                Dzieki za informacje, postaram sie odszukac te budki:)
              • Gość: Przewodnik Arsenal-zburzyć, domki budnicze-zostawić IP: 150.254.99.* 28.05.03, 19:36
                Witam forumowiczów. Jam jest młody przewodnik turystyczny po Poznaniu. CAŁYM
                SWOIM JESTESTWEM POPIERAM ZBURZENIE TYCH SZKARADKÓW BWA"ARSENAL" I
                TZW."SUKIENNIC",CZYLI BUDYNku WIELKOPOLSKIEGO MUZEUM WOJSKOWEGO! Nie wolno
                jednak burzyc domków budniczych.! Nie są do końca "imaginacją" powojennej
                rekonstrukcji! Chyba mało kto z Was wie,że kolumienki arkad zostały odkryte po
                wojnie i pochodzą z czasów budowy domków, czyli z renesansu! To późniejsze
                przebudowy, spowodowały ich zamurowanie -ale właśnie dzieki temu przetrwały
                wojnę(kolumienki)!Różnica jest taka,że przed wojną domki budznicze miały
                przybudówki i zamurowane kolumienki(o których wtedy nic nie wiedziano), dzisiaj
                natomiast nie ma owych przybudówek, ale są piekne arkady z oryginalnymi
                kolumnami.
                Te dwa ohydztwa natomiast bardzo szpeca Rynek. Dla mnie jest obojetne, czy
                postawi sie tam kamienice, czy pozostawi pusty plac. Wszystko bedzie LEPSZE od
                tych paskudztw!
                I jeszcze jedno:
                ZADNEMU Z ODWIEDZAJĄCYCH NASZE MIASTO TURYSTÓW, KTÓRYCH MIAŁEM PRZYJEMNOŚĆ
                OPROWADZAĆ NIE SPODOBAŁY SIĘ OWE ARCHITEKTONICZNE KOSZMARKI! Wszyscy mówili
                zgodnie, ze powinnismy je zburzyć! A oprowadziłem już jakieś... 250 osób!
                pozdr
    • Gość: ! Re: Wyburzyć Arsenał!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 21:45
      można je przebudować na stylowe kamieniczki po co wyburzać!
      • haybuhay Re: koniecznie zlikwidowac te brzydote 20.05.03, 23:49
        jak moze sie komus podobac domki budnicze , ktore przypominaja stare latryny,
        bezstylowe, szpetne, faktycznie juz sie rozpadajace.

Na Rynku powinny pozostac tylko Ratusz , waga , stary budynek odwachu gdzie
        jest muzeum powstan narodowych

Zróbcie mądrzy rajcowie piekny Rynek z nawierzchnią z mozajki marmurowej - coś
        pięknego na wieki, zróbcie coś rzucającego na pysk wszystkich zwiedzających.

Jak oczysci się rynek z tych paskudnych budynków - to Poznań bedzie miał piękny
        przestrzenny plac.
        • haybuhay Re: tych domków sie nie da na nic przerobic 21.05.03, 00:04
          są do niczego a poza tym Rynek zyska na urodzie gdy będzie miał więcej
          przestrzeni.

Sztuka nowoczesna jest na całym świecie umieszczana w starych fabrykach,
          dworcach itd
          Moze przeniesc ja do pomieszczen budynków starej gazowni na grobli ?

A w przyszłości i tak Poznań powinien mieć MUZEUM SZTUKI NOWOCZESNEJ.
          Tylko niech go nie projektuje nijaka pani architekt od siedmiu boleści brzucha
          Izabella Klimaszewska & Biedak, oraz a jakże Urszula Sipińska & CO - te osoby
          cechuje wyjątkowo zły smak i już wystarczająco oszpecili swoimi tworami nasze
          miasto.
    • Gość: Mickiewicz Dzielo zniszczenia - Jest swiete. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.05.03, 00:36
      Zburzyć Arsenał!!!
      Bo dzielo zniszczenia, w dobrej sprawie
      Jest swiete, Jak dzielo tworzenia.
    • mantis1 Re: Wyburzyć Arsenał!!! 21.05.03, 16:30
      podpisuje sie obiema rekoma !!!!!!!!!

wyburzyc ten szajs plus alfy gowniane na sw. marcinie
      • lucynkababa Re: oczyśćmy Poznań z brzydoty - GW-POMÓŻ!!!! 28.05.03, 17:26
        prosimy redakcję Gazety Wyborczej aby zorganizowała akcję propagandową w celu
        oczyszczenia miasta Poznania z najbrzydszych budynków tzn Biura Wystaw
        Artystycznych i Muzeum Broni oraz wstretnych rozpadających się domów budniczych.
        Gazeto pomóż.
        • Gość: kaspera Re: oczyśćmy Poznań z brzydoty - GW-POMÓŻ!!!! IP: 150.254.104.* 29.05.03, 11:52
          Amen Bracia. Jestem z wami!!!!
          • wpszemek Re: oczyśćmy Poznań z brzydoty - GW-POMÓŻ!!!! 29.05.03, 12:04
            Zaprawdę godne to i sprawiedliwe! Wyburzmy, podpalmy - nie wiem co!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka