skin.polskii 13.05.07, 22:30 a co na to ekologowie? czemu nie zabierają głosu? czyżby czekali od Michnika na sygnał? bez niego nic sami z siebie nie zdziałają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: myslący Umierają poznańskie drzewa IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.05.07, 22:47 Nie tylko w Poznaniu tak się tnie. Generalnie w Polsce zaistniało takie barbarzyństwo, że się obcina drzewa jak pasuje. Ostatnio moi rodzice (mieszkający w dawnej szkole poniemieckiej na wsi) musieli się niezle nawalczyć, aby nie obcięli im lipy (rosnącej na ich posesji). Przeszkadzała bowiem rolnikowi. ROśnie w narożniku działki. Posadzona przypuszczam jakies 100 lat temu. Chciała to zrobic gmina. Udało się uratować. Potem przyjechał ten rolnik i tez coś zaczął ciąć, ale udało się go przegonić. Na uwagi, odpowiedział, że miejsce drzew jest w lesie. Generalnie zauważyłem w POlsce sporo niechęć do drzew. Nie sadzi się ich na osiedlach domków jednorodzinnych - bo kto będzie grabił liście. Nie sadzi się przy drogach, a dodatkowo wycina - bo giną kierowcy (a kto jedzie za szybko - drzewo czy kierowca?). Wycina się drzewa śródpolne - bo wode zabierają. CO SIę DZIEJE Z TYM NARODEM? Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Umierają poznańskie drzewa 13.05.07, 23:07 N ie sadzić drzew koło domu, to głupota. W końcu grabki, czy nawet odkurzacze ogrodowe nie są takie drogie a co do dróg?? No cóż drzewa to rzeczywiście potencjalni mordercy. Drzewa przy drogach TAK, ALE DALEKO OD JEZDNI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 14:56 A na Dębcu jak zostały obcięte!!! Zwłaszcza te koło tzw. "Blaszaka". Na sugestię dlaczego Panowie tak przycinają- odpowiedź: "Pani się nie zna..., co Panią to obchodzi..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stypendysta Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 14.05.07, 20:36 Problem tylko w tym, ze te wierzby ... po prostu ładnie i szybko odrastają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Umierają poznańskie drzewa IP: *.echostar.pl 13.05.07, 23:11 mieszkam przy ul Długiej-w moim odcinku ulicy na terenie III LO rósł do niedawna piękny klon! ktoś postanowił przyciąć mu gałęzie-był nieco oszpecony, ale stał. Pewnego dnia wracałem do domu, patrzę a ekipa pracowników wycina drzewo! teraz w moim odcinku ulicy nie ma nic zielonego! komu on przeszkadzał??? nie wiem do dziś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
caissene Umierają poznańskie drzewa 13.05.07, 23:23 Zgadzam się całkowicie z zaniepokojeniem autora artykułu. Rozmawiałam o tym z różnymi ludźmi i akurat (przypadek?) nikomu się takie radykalne cięcie drzew nie podobało. Poza wszelkimi względami ekologicznymi, jest to po prostu brzydkie. Szpeci miasto. W naszej strefie geograficznej liście na drzewach są jakieś pół roku, a drugie pół ich nie ma, więc kikuty sterczą bez żadnej osłony. Co do obumierania, sama widziałam takie topole w okolicach parku Kasprowicza - faktycznie kilka zmarniało. Nie zginęła stara lipa na skwerku miedzy Białą a Niecałą - ale straszy już kilka lat. Lipy nie rosną tak prędko jak topole. Rozumiem że można wyciąć to, co suche, ale rżnąć grube konary starego pięknego drzewa w miniaturowym parku? Osobiście omijam to miejsce... A na przystanku autobusowym przy skrzyżowaniu Głogowskiej z Hetmańską odwracam się tyłem, żeby nie patrzeć na rząd starych akacji, który wciąż wygląda tak jak wygląda, mimo że chyba ze dwa lata minęły. Mniej chętnie jeżdżę też do Tesco na Mrągowskiej, odkąd straszy długi rząd kikutów topól. Nie wiem dlaczego nikt głośniej nie protestuje - chyba wszystkim jest w zasadzie wszystko jedno. Pozostałości starej komuny czy wczesny dziki kapitalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
caissene Linki w sprawie protestu 13.05.07, 23:34 Przepraszam ze mnożenie postów, ale właśnie znalazłam sposób na wyrażenie mojego protestu w sprawie drzew. Możemy coś zrobić. Można wysyłać listy do członków komisji sejmowej Ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa, do przewodniczącego komisji i jego trzech zastępców w sprawie nowelizacji ustawy w sprawie zmiany prawa dotyczącego wycinki drzew miejskich i przydrożnych. Najlepiej zwykłą pocztą, ale adresu mailowe też są na stronie sejmowej: www.sejm.gov.pl/komisje/www_osz.htm Patrz także strona: wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/276300.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clea65 Re: Linki w sprawie protestu IP: *.inetaccess.pl 14.05.07, 16:20 Napisałam protest. Nie moge patrzec na tę bezmyślność, na te kalekie drzewa, które rosły przecież przez kilka dziesięcioleci. Te lipy na Naramowickiej to pewnie nawet dłużej. To skandal i barbarzyństwo. Jesteśmy już miastem smutnych kilutow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćjol Re: Umierają poznańskie drzewa IP: 212.126.5.* 14.05.07, 09:02 Zgadzam się z poprzednikami - trzeba zorgonizować protest! Serce boli gdy patrzy się na okaleczone drzewa. Kto to robi? Przecież nie ogrodnicy przycinają te drzewa - to rzeżnicy! Proszę obejrzeć porżnięte lipy (i inne drzewa)przy ul. Naramowickiej, za kościołem. Komu te drzewa zagrażały? Komu i dlaczego przeszkadzały? Gdzie są ekolodzy i inni miłośnicy przyrody? Trzeba "wyprostować" urzędników, bo oni zawsze wszystko potrafią uzadadnić przepisami, każdy nonsens. Można i trzeba drzewa przycinać, ale do wszystkiego potrzebni są specjaliści, a nie urzędnik miejski i firemka od ogrodów bez zatrudnionych fachowców i bez specjalistycznego sprzętu. (W ubiegłym roku przyglądałam się jak taka firma przycinała drzewa przy Moście Teatralnym - szarpali gałęzie długimi drągami z hakami na końcu. Nie mieli ani wyciągników, ani drabin, ani pił do cięcia!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Umierają poznańskie drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 23:24 Lisiecki do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.icpnet.pl 14.05.07, 00:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=62033263 wcześniejsza dyskusja na ten sam temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka32 Umierają poznańskie drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:47 a może po prostu osoby odpowiedzialne za utrzymanie zieleni zlecają wykonanie prac zamiast fachowcom , firmom które zrobią to taniej? Z racji wykonywanej pracy również co kilka lat zlecam przycięcie lub prześwietlenie korony drzew. W moim rejonie są one pięknę i dorodne pomimo przycinania. Ale robią to FACHOWCY z wykształceniem i pasją! Za to warto dopłacić do wartości ich pracy. Nie ma rady bym namówiła ich - pomimo, że to JA płacę(!) na coś, co jest wbrew sztuce kształtowania zieleni. I tak ma być! Ja płacę, ale oni wiedzą co i jak robić, aby było dobrze i pięknie. Nie będę tej firmy reklamować, bo jeszcze trochę a nie znajdą czasu na moje zlecenia. Ale zapewniam, nie wystarczy korzystać z firm, które po prostu mają podnośnik i piłę mechaniczną. Muszą jeszcze mieć wiedzę i umiejętności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.icpnet.pl 14.05.07, 12:42 > a może po prostu osoby odpowiedzialne za utrzymanie zieleni zlecają wykonanie > prac zamiast fachowcom , firmom które zrobią to taniej? Tak właśnie, niestety, jest... Dodam jeszcze, że niewłaściwie przycięte drzewa mają przesunięty środek ciężkości i dopiero wtedy stanowią ogromne zagrożenie dla ludzi. Brak słów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 to skandal....... IP: *.83-246-81.adsl-static.isp.belgacom.be 14.05.07, 09:31 niektóre drzewa w Poznaniu sa przycinane chyba przez idiotów. To skandal że ktoś jeszcze tego nie uporządkował. No ale czego oczekiwac po instytucjach gdzie szaleje niekompetencja bo pracuje armia niekompetentnych pociotków. Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Umierają poznańskie drzewa 14.05.07, 09:41 na osiedlu Piastwskim, przy Becie, na trawniku, przy wydeptanej ścieżce i wzdłuż chodnika rośnie (jak długo jeszcze?) kilka dużych drzew. w tym roiku na wiosnę panowie z piłami tak sobie pofolgowali, ze zamiast drzew zostyały wysokie kikuty. Myślałam, ze to przygotowanie drzew do wycinki - najpier obcięli gałęzie, potem wywalą pnie. Ale nie, drzewa nadal stoją. Wiodcznie było to zrobione w tamach "wiosennych cięć" Wyglądają teraz te drzewa co najmniej nieszczęśliwie, a taka ich masakra bynajmniej uzasadnienia "bezpieczeństwem ludzi" nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
s.li Skandal !!! 14.05.07, 11:09 W parku na os. Tysiąclecia niedaleko od przystanku wycięto 2 dorodne topole. Pytam: po co? Nikomu nie przeszkadzały. Podobnie zrobiono w parku na os. Bolesława Chrobrego - też bez żadnego powodu wycięto 2 drzewa. Zieleń Miejska dostała w łąpę za drewno na opał? SKANDAL !!! Przycinaniem drzew powinni zajmować się fachowcy, a nie osoby nie mające o tym pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stypendysta Re: Skandal !!! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 14.05.07, 20:38 To akurat dobrze zrobili, bowiem topole w mieście powinny pozostać wyłącznie w miejscach dalekich od zabudowań i infrastruktury miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella_79 Re: Skandal !!! IP: 81.219.185.* 15.05.07, 08:34 ale drzewa zmasakrowane na piastowskim to nie są topole. to są drzewa, które rosną (rosły) tam od przynjamniej 20 lat (jak nie dłużej) - teraz są to ogołocone kikuty. a ze stoją obok ruchliwej ul. królowej jadwigi, to bariera oddzielająca osiedle od ulicy zostałą osłabiona, bo co też sam pień moze zatrzymać? posadzenie nowych drzew bynajmniej szkód nie naprawi, bo zanim urosną takie jak tamte to penerstwo zdąży je 100x połamac i zniszczyć. jak jesteś taki mądry stypendysto to zapraszam, obejrzyj sobie te drzewa (a raczej to, co z nich zostało) ktoś powinien beknąć za tą masakrę. pomijam już, ze nawet jak cięcie nie jest tak drastyczne, jak w przypadku opisywanych przeze mnie drzew, to jest wykonane po partacku. klasztan pod moim oknem został tak "umiejętnie" obciety, ze w tym roku ma moze kilka kwiatów, podobnie krzewy - są to jakies kwitnące, w tym roku nie mają żadnych kwiatów, bo jakiś palant dostał sekator i prikaz, ze ma obciąć, ale w jaki sposób to zrobił, to już nikogo nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stypendysta Re: Skandal !!! IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 15.05.07, 10:53 S.li pisał o topolach, więc nie mam podstaw by mu nie wierzyć. Dla mnie wiarygodniejszy jest ktoś, kto identyfikuje przynajmniej rodzaj, od osoby, dla której rośliny dzielą się na trawę, chwasty, krzewy i drzewa - przepraszam za brutalność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Skandal !!! IP: 81.219.185.* 15.05.07, 12:14 cóż, ja tez napisałam, ze na pewno to nie były topole :p ogólnie pojawiały się wasze odpowiedzi pod moim postem, więc się wtrąciłam. topole sa wycinane swoją drogą, ale dla barbarzyństwa dla innych drzew nie ma wytłumaczenia,tym bardziej, ze stały sobie na środku trawinika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clea65 Umierają poznańskie drzewa IP: *.inetaccess.pl 14.05.07, 11:17 No wreszcie ktoś o tym napisał ! Moje osiedle (Czecha) też wygląda strasznie po wiosennych obcinaniach (bo przeciez to nie przycinanie, a zupełne okaleczanie !) koron drzew. Serce pęka. Dzwoniłam do naszej administraci w tej sprawie, ale agresywna pani prawie nie pozowliła mi dojść do głosu ! I nie chodzi tu o drzewa, które rosna w kolizji z czyimiś interesami - panowie rżana wszystkie, jak leci ! W zielonym temqacie dodam jeszcze, że po ocieplaniu bloków pozostaje zdewastowana roślinność i prawie nic z trawników. Administracja obiecała rekultywacje - i oczywiście nic sie nie zadziało przez ładnych pare juz lat ! Ugór po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Umierają poznańskie drzewa IP: 195.20.110.* 14.05.07, 11:40 Na Słowiańskiej też jakiś kretyn ogolił piekne lipy tak, że tylko pień został. Na wiosnę wyszło tylko po kilka listków na każdej gałęzi. Nie wiem jak te biedne drzewa przeżyją bez liści. Patrzę na to codzienne ze swojego okna i płakać mi się chce. Zamiast profesjonalisty wynajmuje się idiotów potrafiących tylko operować piłą. To skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
tititaca Kto pilnuje robotnikow tnacych drzewa? 14.05.07, 13:24 Sadze ze odpowiedzialne za to sluzby miejskie po prostu ida po linii najmniejszego oporu, latwiej im zrobic 1 ciecie obcinajac korone niz poprzycinac poszczegolne galezie. Za przyklad podam drzewa pomiedzy ulicami Przybyszewskiego i Bednarska - obcieto cala korony, przyciete w ten sposob drzewa nie puszczaja juz NIGDY normalnych galezi - pojawily sie wiechcie cienkich splatanych witek-galazek. Czasami otrzymujemy periodyk "Zieleń miejska" w ktorym fachowcy pietnuja fatalny zwyczaj niszczenia drzew przez 'przycinanie' poprzez obcinanie koron - specjalisci swoje, a robotnicy wykonujacy prace robia cos diametralnie odmiennego. Kto im za to placi? Kto ich pilnuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Molka Umierają poznańskie drzewa IP: *.au.poznan.pl 14.05.07, 13:47 Zgadam się z podaną opinią odnośnie radykalnego obcinania koron drzew. Podobnie dzieje się na naszym Osiedlu Słowiańskim, np. ul Szydłowska 19 - drzewo zostało tak obcięte, że niestety nie odbudowało korony. Sądze, że takich osiedlowych przycinek jest więcej, szczególnie po lokalnych wichurach, które osłabiają drzewa przechylając je. Takich drzew nie ratuje się, lecz od razu usuwa przez wycinkę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IGA Umierają poznańskie drzewa IP: *.chte.put.poznan.pl 14.05.07, 13:59 To, ze drzewa sa ciete zbyt radykalnie i nadaje im sie wyglad slupów telegraficznych jest faktem jak i to ze wskutek tego gina, wystarczy spojrzec na ulice Armii Poznan - przy Cytadeli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebaja Umierają poznańskie drzewa IP: *.icpnet.pl 14.05.07, 14:12 NA UL.UŁAŃSKIEJ WYCINAJĄ POWOLI ŚLICZNE KASZTANOWCE KORONY ZMASAKROWANO MIEJSCA CIĘĆ NIE ZABEZPIECZONE TE DZEWA TO POMNIKI PRZYRODY I NAPEWNO LUDZIOM NIE PRZESZKADZAJĄ TYLKO IWESTOROWI KTÓRY TAM STAWIA DOMY TYLKO CZY NOWI MIESZKAŃCY WIEDZĄ ŻE BĘDOM MIELI WIDOK NA PUSTYNIE????????????. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Umierają poznańskie drzewa IP: *.icpnet.pl 14.05.07, 14:46 Praktyka radykalnych cieć trwa od dawna. Zauważam to szczególnie na Ratajach, na os. Piastowskim.To zgroza , w tak ruchliwym miejscu naszego miasta nie ma liści, które oczyszczałyby powietrze. O walorach estetycznych drzew po amputacjach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Re: Umierają poznańskie drzewa 14.05.07, 19:26 To nie tylko w Poznaniu się tak dzieje. Np na podpoznańskich cmentarzach nagminne jest obcinanie całych koron i zostawianie kikutów... Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Re: Umierają poznańskie drzewa 14.05.07, 19:28 O tu link do zdjęcia: fotoforum.gazeta.pl/3,0,540097,2,2.html Odpowiedz Link Zgłoś
es_zet_pe Re: Umierają poznańskie drzewa 14.05.07, 19:35 Na Piastowskim? Zapewne masz na myśli drzewa przy skrzyżowaniu Zamenhofa z Obrzycą (koło pawilonów) i przy Rondzie Rataje? Niestety były to zdaje się stare topole. Topola jest takim drzewem, że szybko rośnie, ale niestety szybko się też starzeje i robi łamliwa. Ale rzeczywiście teraz wygląda strasznie łyso... Generalnie się zgadzam, że w Polsce panuje barbarzyństwo wezględem drzew. W dużym stopniu wynik prymitywnej mentalności, kultu motoru i asfaltu - że niby jak się wytnie drzewa to jest to awans cywilizacyjny. Często chodzi też o najwyzklejszy interes materialny: stare aleje były często sadzone z drzew o wysokiej jakości drewna, drewno teraz jest cennym surowcem, a nikt na ogół nie zadaje pytań co się dzieje z tymi przydrożnymi dzrewami po wycięciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella_79 Re: Umierają poznańskie drzewa IP: 81.219.185.* 15.05.07, 08:38 na piastowskim nie zmasakrowano topoli. nie wiem co to są (były) za drzewa, ale te koło mnie topolami na pewno nie były. poza tym, topole się wycina, a nie ogałaca z korony i zostawia z kilkoma nedznymi gałązkami. poza tym te topole, które jeszcze w mojej okolicy się uchowały jakoś zostały pominiete przy "wiosennych porządkach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaJo Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.ce.put.poznan.pl 14.05.07, 19:43 > a co na to ekologowie? czemu nie zabierają głosu? czyżby czekali od Michnika > na sygnał? bez niego nic sami z siebie nie zdziałają? Zabierali głos, na przykład w okresie wyborów - ale kwestia miała słabe poparcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bukowski Umierają poznańskie drzewa IP: *.199.52.112.tesatnet.pl 14.05.07, 20:24 Kto wydał pozwolenie [a może nie wydał!!] na wycięcie dwóch potężnych zdrowych topoli na ulicy Roboczej przy wjeździe na teren Passatu - czyli Pana Pietrzyka? Gdzie jest Zarząd Zieleni Miejskiej- czy o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stypendysta Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.199.50.230.tesatnet.pl 14.05.07, 20:43 Prosta sprawa - w tym miejscu może być każde drzewo, byle nie topola (system korzeniowy i odrosty z korzeni przez asfalt i chodnik). Odpowiedz Link Zgłoś
xinga Nie ma aż tylu 15.05.07, 12:55 Należałoby przy każdym drzewie postawić na straży ze dwóch ekologów. Nie ma ich aż tylu. Dlatego każdy obywatel, też nie ekolog powinien działać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćjol Re: Nie ma aż tylu IP: 212.126.5.* 15.05.07, 14:43 Nie o to chodzi, by przy każdym drzewie postawić ekologów. Chodzi o to by zorganizowali oni akcję mającą na celu uwrażliwienie naszych miejskich urzędników. Ekologom najłatwiej to przygotować. Znaczna częśc mieszkańców miasta poparłaby taką akcję, chociażby poprzez oficjalne protesty. Zapewne istnieje wiele różnych sposobów zadbania o drzewa i uchronienia obywateli przed zagrożeniami, bez odwoływania się do tak radykalnych metod jak stosowane ostatnio bezlitosne rżnięcie. A gdzie tu dbałość o walory estetyczne miejskiej zieleni? Przecież ona ma być ozdobą miasta. Same parki zamykane po 22 godz. nie wystarczą. Widocznie podejmujący decyzje urzędnicy miejscy o tym nie wiedzą. Dla nich istnieją tylko przepisy. A gdzie dobry ogrodnik? Trzeba im to uświadomić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Kowalska Re: Umierają poznańskie drzewa IP: *.icpnet.pl 17.05.07, 20:02 APEL!!! Wypowiedzi, a przede wszystkim postępowanie Pani Czapskiej i jej pracowników świadczą o braku wiedzy na temat prawidłowego cięcia i pielęgnacji drzew, a także o braku tak cennej i coraz rzadziej spotykanej dziś etyki zawodowej. Polskie Towarzystwo Chirurgów Drzew z siedzibą w Łodzi corocznie przeprowadza szkolenia w tym zakresie. Potworny stan coraz większej ilości traktowanych po "rzeźnicku" poznańskich drzew wskazuje na bezdyskusyjną konieczność skorzystania z tych szkoleń pracowników Zarządu Zieleni Miejskiej w Poznaniu i podwykonawców tego zakładu. Adres Towarzystwa: www.ptchd.org.pl/ Nie pozwólmy by mieszkanie w Poznaniu, i tak już uciążliwe z powodu zbyt dużej ilości samochodów, spalin i hałasu jakie emitują, stało się z czasem niemożliwe do zniesienia dodatkowo przez pozbawianie drzew tego, co w nich najcenniejsze - ZIELENI, będącej jedynym wytchnieniem dla oczu zmęczonych sztucznym środowiskiem miasta. Panu Tomaszowi Kadzewiczowi w rozwiązaniu tak ważnego i trudnego problemu na pewno pomoże kontakt z PTCHD oraz edukacja społeczeństwa poprzez krytyczne nagłaśnianie sprawy w mediach. Małgorzata Kowalska - były wieloletni pracownik Przedsiębiorstwa Zieleni Miejskiej w Kołorzegu oraz przewodniczący Komisji ds. Ochrony Drzewostanu przy Urzędzie Miasta w Kołobrzegu i członek Polskiego Towatrzystwa Chirurgów Drzew Odpowiedz Link Zgłoś