gochakar 10.06.07, 21:20 widzialam z bliska, masakra, ogien rozprzestrzenial sie bluskawicznie, mimo wysilku strazakow, a dym widac bylo w calym centrum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abc Re: Wielki pożar na Łazarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 22:09 Podobno w hydrantach w sąsiedztwie nie było wody - ciekawe, czy ktoś za to odpowiada? Łazarz, Jeżyce, Wilda, znaczna część Śródmieścia składają się z budynkow o podobnej zabudowie, z drewnianymi stropami, schodami, więźbą - ciekaw jestem, czy administracje to zabezpieczają? Do tego miasto masowo upycha w tych kamienicach swoich "socjalnych", a ci na pewno bezpieczeństwa nie podnoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TroubleGum Re: Wielki pożar na Łazarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 23:47 Widziałem pożar jadąc tramwajem.. straszna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MN Re: Wielki pożar na Łazarzu IP: *.cs.put.poznan.pl 11.06.07, 08:36 Widzialem pozar jada samochodem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: Wielki pożar na Łazarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 16:00 Te kilkaset starych kamienic w żadnym stopniu nie spełnia żadnych obecnie obowiązujących przepisów w zakresie bezpieczeństwa pożarowego i nikt, czyli urząd miasta, rada miasta, nadzór budowlany, straż pożarna, policja, straż miejska (tfu, tfu..), mpgm, zkzl, prywatni właściciele, itp. - NIC NIE ROBIą, żeby choć trochę zwiększyć bezpieczeństwo. A wszyscy wielkie paniska biorą od lat niezłą kasę. To woła o pomstę do nieba. Dziennikarze też milczą bo trzymają sztamę z tymi paniskami (to się opłaca). Nawet spalone żywcem ofiary, np. z ul. Wielkiej - nie zmieniły mentalności, nie ruszyły paniskowych sumień. Może prokurator by się przydał - prawo w tym względzie jest ewidentnie łamane co dnia i to na dużą skalę, gdyż znaczny procent mieszkańców naszego miasta co dnia ryzykuje spalenie żywcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Stanisław IP: *.icpnet.pl 11.06.07, 16:10 Zgadza się. Przewody elektryczne palą się na klatkach schodowych, gaz czuć w każdej kamienicy na Kanałowej. Masz rację wszystkie slużby mają to gdzieś. Może wreszcie strażacy zrobią jakieś kontrole i narzucą ogromne kary to może właścieciele zaczną dbać chociaz troche o bezpieczeństwo kamienic. Nie tylko kasa ale i bezpieczeństwo. Przyjezdżają tylko po pieniądze, a jak się zaczynają palić kable na klatce schodowej, to zabraniają powiadamiać energetyke czy gazownię i przysyłają partaczy, ludzi nie mających nic wspólnego z gazem czy prądem. Robią prowizorki, które się potem pala. Może wreszcie ktoś to ruszy i wyśle kontrole na tą ulicę. Ale nie takie, że dzień wczesniej wlaściciel wszystko wie, tylko z zaskoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Wielki pożar na Łazarzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 08:37 A ja nie widziałam pożaru... Odpowiedz Link Zgłoś
jacyl20 Re: Wielki pożar na Łazarzu 11.06.07, 09:45 nr 13 na jakiej jest wysokości - bardziej przy Głogowskiej czy dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc do jacyl IP: *.icpnet.pl 11.06.07, 15:50 jacyl20 napisał: > nr 13 na jakiej jest wysokości - bardziej przy Głogowskiej czy dalej? bardziej pod koniec Kanałowej (przedostatnia kamienica), a bliżej Kolejowej. W czoraj 0 godz. 21:45 ponownie przyjechała straż, ponieważ na dachu w narozniku z następną kamienicą zaczął ponownie wydobywać się dym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda z kanałowej bosch jak pierdoly piszecie!!!!! IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 16:03 1.mieszkam na kanałowej 9 blisko w/w miejsca i u nas instalacja jest sprawdzana raz w roku wszedl taki przepis. 2.zaczelo sie palic przez kobiete ktora mieszka na strychu ona zapruszyla ogien ( sadze ze poddasza nie powinny abyc odoptowane do zamiszkania) 3.nie palilo sie ponownie tylko zaczely odpadac dachowki i straz musiala je zdjac NA DZIEN DZISIEJSZY Z TEGO CO WIEM NIKT NIE DOSTANIE MIESZKANIA BO BUDYNEK BEDZIE SIE NADAWAL DO ZAMIESZKANIA.BEDZIE ROZEBRANY STRYCH I 3 PIETRO.JEST TO KAMIENICA PRYWATNA WIEC MIESZKANIE BY CIEZKO BYLO DOSTAC OD MIASTA. DOSTALI BY MIESZKANIA WTEDY KIEDY BUDYNEK BY BYL DO ROZBIORKI LUC DUZEJ PRZEBUDOWY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokladnie Re: bosch jak pierdoly piszecie!!!!! IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 18:31 mieszkam w kamienicy na lazarzu, co miesiac idzie grube siano za czynsz, z ktorego nic nie wynika dla kamienicy. syf, brud, kable zwisajace ze scian, tynk odpada kawalami - cud, ze nikt nie dostal w glowe, grzyb - itd myslicie, ze ktos sie tym interesuje ?? haha co miesiac placcie i morda w kubel, zawyzone oplaty za wode, smieci itd haha jak sie nie podoba to won Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOLA Z ŁAZARZA ja mieszkam w MPGM IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 20:29 i u mnie sa ciagle jakies remonty klatki co 4 lata maluja.Ost dach robili nowy, elewacje robili wiec nie wiem o co chodzi. smieszy mnie to ze niektorzy z tych z kanałowej mysla ze mieszkania dostana.A tam samo penerstwo mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokladnie Re: ja mieszkam w MPGM IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 21:17 ty jestes w mpgm my u kamieniczka wez pod uwage, ze oprocz penerstwa mieszka tam wiele normalnych osob, nikt nie oczekuje niczego za darmo za 4o metrow place 500 PLN samego czynszu, mieszkam tu od urodzenia czyli 27 lat, nie pamietam zadnego remontu klatki, elewacji, wymiany okien czy chociaz naprawy instalacji (kable zwisaja na klatce po scianach), nikt nie sprzata, nikt nie myje itd jasne moge sie wyprowadzic i to zrobie lada chwila - ale nie oceniaj ludzi mieszkajacych u kamieniczkow mianem penerstwa i nie wyrzucaj im, ze w ramach czynszu oczekuja najmniejszego chociaz zainteresowania wlasciciela stanem kamienicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ja mieszkam w MPGM IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 23:24 Gość portalu: dokladnie napisał(a): > ty jestes w mpgm my u kamieniczka > wez pod uwage, ze oprocz penerstwa mieszka tam wiele normalnych osob, nikt nie > oczekuje niczego za darmo > za 4o metrow place 500 PLN samego czynszu, zgadza sie, czynsze są bardzo, bardzo wysokie, dla tych, ktorzy nie mają przydziału od miasta. > mieszkam tu od urodzenia czyli 27 > lat, nie pamietam zadnego remontu klatki, elewacji, wymiany okien czy chociaz > naprawy instalacji (kable zwisaja na klatce po scianach), nikt nie sprzata, > nikt nie myje itd Tak jest a tynki są jeszcze od wojny nie robione, stąd spadają na głowę przechodniom. > > jasne moge sie wyprowadzic i to zrobie lada chwila - ale nie oceniaj ludzi > mieszkajacych u kamieniczkow mianem penerstwa i nie wyrzucaj im, ze w ramach > czynszu oczekuja najmniejszego chociaz zainteresowania wlasciciela stanem > kamienicy Masz rację, tu także mieszkają normalni, pracujący, wykształceni ludzie. I mają prawo, przy tak wysokich czynszach wymagac od wlaścicieli kamienic bezpieczenstwa i normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: ja mieszkam w MPGM IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 23:28 W każdej kamienicy, bloku, wierzowcu, znajdzie się rodzina patologiczna, więc nie można pisać takich okropnych rzeczy jacy to ludzie mieszkają w kamienicach, czy na Kanalowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jola z Łazarza IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 23:17 Gość portalu: JOLA Z ŁAZARZA napisał(a): > i u mnie sa ciagle jakies remonty klatki co 4 lata maluja.Ost dach robili nowy, > > elewacje robili wiec nie wiem o co chodzi. > smieszy mnie to ze niektorzy z tych z kanałowej mysla ze mieszkania dostana.A > tam samo penerstwo mieszka. Ej, nie samo penerstwo, spójrz na bryki jakie stoją. Od BMW po leksusy i inne. Penerstwo mieszka wszedzie. Między MPGM a prywatnym wlaściecielem istnieją duże róznice. MPGM coś robi, a wlasciciele biorą tylko pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Do Jola z Łazarza IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 23:32 Gość portalu: JOLA Z ŁAZARZA napisał(a): >A tam samo penerstwo mieszka. Co za bzdury wypisujesz. Jeżeli dla ciebie, lekarze, prawnicy, pielęgniarki, urzędniczki i inni to same penerstwo posiadające extra bryki to kim ty jesteś dziwczyno??? Pewnie, że w każdej kamienicy, bloku, wierzowcu znajdzie się patologia, ale nie pisz uzywając ogolników. Przeciez sama tam mieszkasz, i jak myslisz do jakiej grupy ty się zaliczasz?? Są i biedne rodziny, ale biedni to nie zawsze penerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: ja mieszkam w MPGM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:02 popieram Jolkę tam mieszkało same penerstwo nie jest mi ich żal! Odpowiedz Link Zgłoś
monisia1816 Re: ja mieszkam w MPGM 20.06.07, 11:56 ja mieszkam na tej ulicy a w dodatku w tym budynku który sie spalił. nie macie pojęcia co tu naprawdę sie stało a wypisujecie takie bzdury. a ten kto uważa że mieszka tu same penerstwo jest idiotą!!!! mamy tu kilka degeneratów ale mieszkają tu ludzie także prości którzy płaca czynsz i nie są niczemu winni wiec jeśli komuś coś nie pasuje niech sie w ogóle na ten temat nie wypowiada bo takie wypowiedzi tylko mnie wkurzają!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bosch jak pierdoly piszecie!!!!! IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 23:13 Gość portalu: dokladnie napisał(a): > mieszkam w kamienicy na lazarzu, co miesiac idzie grube siano za czynsz, z > ktorego nic nie wynika dla kamienicy. > syf, brud, kable zwisajace ze scian, tynk odpada kawalami - cud, ze nikt nie > dostal w glowe, grzyb - itd > myslicie, ze ktos sie tym interesuje ?? > > haha co miesiac placcie i morda w kubel, zawyzone oplaty za wode, smieci itd > > haha jak sie nie podoba to won I tu masz rację. odpadające tynki z kamienicy na Kanałowej (naroznik) zabily by dziecko w wózku, przypadkowego przechodnia, w kazdym mieszkaniu butle gazowe, ponieważ gazownia odcięła gaz, ze względow bezpieczenstw ponoć z 20 mieszkan wydobywal się gaz. to dopiero "bomba atomowa" w razie pożaru dla okolicy. Tynki i gzymsy spadają prosto na glowę przechodniów. Ciekawe co robi nadzór budowlany??? Może najwyższy czas coś z tymi kamienicami, które zagrażają zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: bosch jak pierdoly piszecie!!!!! IP: *.icpnet.pl 13.06.07, 23:07 Gość portalu: magda z kanałowej napisał(a): > 1.mieszkam na kanałowej 9 blisko w/w miejsca i u nas instalacja jest sprawdzana > > raz w roku wszedl taki przepis. A moi znajomi mieszkaja od trzech lat blisko ciebie i nigdy nikt nie sprawdzał zadnej instalacji, ani elektrycznej ani gazowej. Same prowizorki na korytarzach, które się palą, są ponownie prowizorycznie naprawiane i ponownie się palą. > 2.zaczelo sie palic przez kobiete ktora mieszka na strychu ona zapruszyla ogien > ( sadze ze poddasza nie powinny abyc odoptowane do zamiszkania) A skąd wiesz, że kobieta, najpierw była wersja, że kto inny. Poczekaj na efekt dochodzenia fachowcow. Domysły to mozna snuć. Jeżeli wlaściciel adoptuje, to powinien zatrudniać fachowcow a nie pateraków. W tej kamienicy wszystko cokolwiek dotyczylo remontów inst. elektr. gazowej czy piece to było wlaścicielowi za drogo. Więc tanim kosztem wlaściciela, ludzie stracili prawie wszystko. > 3.nie palilo sie ponownie tylko zaczely odpadac dachowki i straz musiala je > zdjac Palilo się i wydobywał się coraz większy dym. > NA DZIEN DZISIEJSZY Z TEGO CO WIEM NIKT NIE DOSTANIE MIESZKANIA BO BUDYNEK > BEDZIE SIE NADAWAL DO ZAMIESZKANIA.BEDZIE ROZEBRANY STRYCH I 3 PIETRO. Bzdura, a co z zarwanymi sufitami od ciężaru wody na pierwszym piętrze. Przemoknięte ściany i sufity ( sloma i drewniane belki) do parteru. >JEST TO > KAMIENICA PRYWATNA WIEC MIESZKANIE BY CIEZKO BYLO DOSTAC OD MIASTA. Ale były rodziny, które mialy tam przyznane mieszkania od miasta (decyzja) > DOSTALI BY MIESZKANIA WTEDY KIEDY BUDYNEK BY BYL DO ROZBIORKI LUC DUZEJ > PRZEBUDOWY. Nie prawda. Przepis wyrażnie mówi, ze wlasciciel musi zapewnić mieszkania wszystkim lokatorom, lub zastępcze do czasu remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: bosch jak pierdoly piszecie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:12 Użycie określenia "penerstwo" samo wskazuje co za osoba sie wypowiada .Ale interesuje mnie inny problem. Może Ktoś jest w temacie.Zarządca domu w licznych swych wypowiedziach stwierdza iż na koncie budynku nie ma funduszy na remont a - teraz uwaga - był tylko ubezpieczony na 500 tys. Przy tej wielkości i lokalizacji ? Czy są jakieś przepisy określające takowe ubezpieczenie ? Sam mieszkam w budynku zarządzanym przez Firme tego Pana i zaczynam sie bać oswój byt w razie katastrofy losowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: bosch jak pierdoly piszecie!!!!! IP: *.icpnet.pl 14.06.07, 09:54 Fundusze na remont, mozna sprawdzić czy otrzymał z urzędu. Każdy właściciel otrzymuje na remonty po złożeniu stosownych wniosków, tylko sie z nich nie wywiązuje. > teraz uwaga - był tylko ubezpieczony na 500 tys. Przy tej wielkości i > lokalizacji ? Czy są jakieś przepisy określające takowe ubezpieczenie ? Sam > mieszkam w budynku zarządzanym przez Firme tego Pana i zaczynam sie bać oswój > byt w razie katastrofy losowej. Zadzwoń do kilku firm ubezpieczeniowych, przekaż informację o ubezpieczeniu kamienicy i się dowiesz dokładnie. Ubezpieczenia są różne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka łazarza mieszkam w Mpgm IP: *.icpnet.pl 14.06.07, 14:49 znam wiele osob ktorzy maja swoje kamienic znam takze wlascicielke kamienicy na kanałowej 13. wiecie dlaczego nie ma kasy na remonty? bo 80% mieszkanców nie placi czynszu a wlasciciele musza placic duze podatki od kamienic. ogien zapruszyla kobieta ktora mieszkala na strychu nawet w wiadomosciach z Poznania tvp 3 mowili. w niedziele wieczorem znowu straz przyjechala bo dachowki zaczely spadac, nie mialy sie na czym trzymac. mieszkan na stale nikt nie dostanie, 5osob pojechalo do Chyb osrodka ktory przyjmuje osoby w sytuacjach kryzysowych, mieli tez do wyboru jakis hotel w Poznaniu ale nie pamietam nazwy. smieszy mnie to ze wiekszosc mieszkancow ze spalonej kamienicy to ludzie naduzywajacy alkohol ktorzy stracili "dobytek zycia" i chca teraz mieszkania. ale logiczne jest ze nie dostana bo z jakiej racji niech szukaja inne prywatnej kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Właściciel Kamieni Re: mieszkam w Mpgm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 14:55 a kogo to k.u.rwa obchodzi! niech się zawalą stare chałupy tylko szpecą, a mieszkańców wy.p.ierdolić na bruk lub pod most, tych w Poznaniu jest dosyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dachowiec Re: poddasza nie powinny byc adaptowane IP: *.icpnet.pl 20.06.07, 16:27 Sama piszesz pierdoły; w całej Europie na poddaszach urządza się fantastyczne mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś