marcin.poznan 23.10.07, 20:19 Nie bardzo rozumiem - bulwar spacerowy nad rzeką z dwupasmową jezdnią i pędzącymi samochodami??? Ale pomysł z bulwarem ogólnie super. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Re: Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.icpnet.pl 23.10.07, 21:18 A na razie jest katastrofalnie dziurawa ulica Piotrowo z parkującymi na każdym milimetrze kwadratowym studentami i pracownikami Politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student pp Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 21:49 Wspanialy pomysl z ta likwidacja miejsc parkingowych. Juz teraz w poludnie nie ma mowy o znalezieniu miejsca parkingowego, a pamietajmy ze duza czesc studentow mieszka poza Poznaniem, gdzie komunikacja miejska nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły poznaniak Re: Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.me.put.poznan.pl 24.10.07, 09:55 To kolejny przejaw chorego wizjonerstwa naszych władz lokalnych. Wielu poznaniaków ma już dosyć tego usilnego wmawiania jakie to szczęście i wygoda korzystać z komunikacji publicznej. Żyjemy w dużym mieście i czy się to komuś podoba czy nie ludzie w nim jeździli, jeżdżą i będą jeździć samochodami (a tym samym parkować). Wymaga tego ich praca, studia czy chociażby konieczność dowożenia w różne miejsca osób starszych. Ci którzy tak bardzo cierpią z powodu samochodów w dużym mieście niech po prostu wracają tam skąd przyszli (migrowali). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Nie likwidować miejsc parkingowych!! IP: *.icpnet.pl 24.10.07, 11:19 W planie powinien być wielopoziomowy parking. Likwidacja miejsc parkingowych, to głupota!! Do korzystania z komunikacji miejskiej powinno się zachęcać poprzez dobre rozwiązania komunikacyjne, a nie poprzez likwidacje miejsc parkingowych. Zresztą te samochody, które parkują pod Polibudą, to nie są samochody mieszkańców osiedli ratajskich, winogradzkich czy piątkowskich, skąd dojazd na Polibudę jest dobry... to są samochody ludzi mieszkających pod Poznaniem, albo jeszcze dalej... w szczególności to dotyczy weekendów, gdy na Politechnice są zjazdy studentów zaocznych - ludzi z całej Polski, którzy w sobotę rano jadą do Poznania na zajęcia... nocują w hotelu i w niedzielę wieczorem wracają. Prawie nikt z nich nie będzie korzystał z komunikacji zbiorowej!! Co więcej - parking przed Politechniką pełni też funkcję parkingu buforowego dla dojeżdżających do centrum miasta, gdzie parkowanie jest płatne. Dobrze jest dojechać z Kórnika, Środy, Swarzędza czy Czerwonaka do Politechniki, zaparkować i następnie przesiąść się na tramwaj do centrum miasta!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: net Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.07, 22:24 Zróbcie po osiem pasów w jedną stronę i nie po jednej stronie rzeki a po obu. Będzie się tak przyjemnie spacerowało, po świeże powietrze będzie można wyjść i na trawce posiedzieć;). Ludzie to mają dyrdymały w głowie, jeśli ktoś się zgodzi na drogę dwupasmową jest dla mnie zupełnym osłem. Komunikację Polibudy można rozwiązać mniej inwazyjnie. Tarasy? super pomysł - szkoda, że będą pewno zupełnie niedostępne dla ludzi z zewnątrz. Podstawowy plan dla Poznania nad Wartą to przekopanie starego koryta, choćby tam miało być 5cm wody. Poznań musi wrócić nad rzekę! Odpowiedz Link Zgłoś
striepo Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi 24.10.07, 01:06 na studiach miałem geometrie wykreśloną, gdzie w przestrzeni sie rysowało, miałem tez projektowanie wirtualne ale całkiem możliwe ze upośledzony jestem i w przeciwieństwie do redaktorów piszących takie artykuły nie widzę tego. czy to jakiś wielki problem zamieścić zdjęcie z planem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poseniak Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 01:16 a tak na marginesie to ciekaw jestem czy ten nowy budynek pojebudy bedzie tak samo awaryjny przepraszam intelignentny gdzie ani czasem ni w zab temperature uregulowac ugotowac sie mozna na wykladach w zimie) oraz czy kible tez nie beda dzialac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1919 Re: Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.07, 08:43 ten pan Grześ niech jeszcze drogę ekspresową zbuduje przy bulwarze, co za gość:), skąd on się wziął... a plan z opisu bardzo dobry:), szkoda że bez rysunku, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzaw Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: 150.254.174.* 24.10.07, 11:15 1. Bulwary kojarzą mi sie z pionowymi ścianami (prostokątny przekrój koryta rzeki). Takie rozwiązanie to raczej odgrodzenie się od rzeki - nie ma dojścia do lustra wody. 2. Już teraz można usłyszeć narzekania na "pachnącą" wodę przy małych przepływach np. w korycie Cybiny, w satrym porcie. W rzece płynie nie tylko woda i trzeba pamiętać o calym rumowisku (osadach) wleczonych po dnie, które przy małych prękosciach odkładają się. 3. Rowerem juz teraz można dojechać bezkolizyjnie z Dębca do m. Krzyswoustego nad Wartą, ale lepiej by było gdyby scieżki były utwardzone. Poprowadzenie ich na tarasach zalewowych nie miałoby wiekszych wpływów na przepływy powodziowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tereferekuku Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.um.poznan.pl 24.10.07, 12:02 Rozumiem ze ta jezdnia wzdłuż bulwaru ma miec charakter drogi dojazdowej a nie przelotowej!!!! jesli jednak bedzie to droga przelotowa to gorszego pomysłu wymyslec juz nie mozna było. przeciez bulwary powinny byc oazą spokoju a nie arterią komunikacyjną. jestem ciekway czy autorzy wiedza co to jest zrównoważony rozwój? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tereferekuku Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.um.poznan.pl 24.10.07, 12:06 a radny Grześ chyba jest najmniej kompetentna osoba do głoszenia takich opinii! śmieszy mnie gdy ktos probuje wteknąc swoje piec groszy do mpzp gdy nie ma nawet pojecia na czym polega planowanie przestrzeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pzaw Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: 150.254.174.* 24.10.07, 13:14 Jedną z wizji Warty w Poznaniu mozna zobaczyć na: floos.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=119 Tylko przy przywrócenie Warty Poznaniowi polega na zabudowie aż do samego koryta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Politechnika przywróci Wartę Poznaniowi IP: *.icpnet.pl 24.10.07, 15:07 naliczyłem tam 17 mostów... przy obecnych władzach Poznania - realizacja tego jest nierealna!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LoF Bulwar wzdłuż Warty IP: *.icpnet.pl 27.10.07, 13:56 Czy zagrodzono płotem dostęp do rzeki przy nowym osiedlu przy ul. Piaskowej ? Rozumiem, że będzie miejsce na bulwar wzdłuż rzeki, z kafejkami, itp. Jeśli nie , to przypomnimy nazwiska . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Re: Bulwar wzdłuż Warty IP: *.icpnet.pl 29.10.07, 18:13 Grodzenia zabrania Prawo wodne art. 27 pkt.1. Jeśli jest zagrodzone - trzeba do prokuratury ;) Odpowiedz Link Zgłoś