l.george.l 09.11.07, 10:58 bo cena jest złodziejska. Najgorsze jednak w tym rogalowym szaleństwie jest to, że już od dziś nie można kupić szneki z glancem. I w związku z tym oczekuję zdecydowanej reakcji urzędu ochrony konsumenta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
etykieta.zastepcza Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 11:05 Fakt, 29,9 za kilogram to gruba przesada, żeby nie powiedzieć złodziejstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyfercia Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 11:52 etykieta.zastepcza napisał: > Fakt, 29,9 za kilogram to gruba przesada, żeby nie powiedzieć złodziejstwo! Jeszcze większe złodziejstwo jest w cukierni hotelu Merkury (obecnie Mercure), bo aż 39,- zł za kilo i wcale nie są te ich rogale najlepsze - wczoraj testowaliśmy. Ale to tylko nasze zdanie, w końcu ktoś może mieć inne. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 12:07 Nie załamujcie mnie. Rogale i ziemniaki z gzikiem to najlepsze, co Poznań dał kulturze narodowej (oprócz Stanisława Barańczaka). Jako element napływowy i mocno krytyczny (wiadomo, dlaczego w Poznańskiem w czasie wojny nie było partyzantki, prawda?), polubiłem to miasto m.in ze względu na w/w i nie przeszkadza mi cena raz w roku! Warto! ale wiadomo, o poznańskiej oszczędności (gdzie indziej nazywają to inaczej ;-)))) ) to krążą legendy ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Nie kupię rogali IP: *.icpnet.pl 09.11.07, 14:50 Przepraszam, ze nie bede pisal o rogalach ale jako "element" tutejszy musze zareagowac na Twoje zdanie "wiadomo, dlaczego w Poznańskiem w czasie wojny nie było partyzantki, prawda?". Jako osoba naplywowa zapewne nie wiesz, ze polskie dziecko w Poznaniu za to, ze odezwalo sie na ulicy po polsku (np. do matki) dostawalo w twarz od zolnierzy niemieckich i ze okupacja na tych terenach wygladalo inaczej niz np. w GG. Wiec zanim palniesz kolejny taki komentarz zastanow sie chwileczke, poczytaj o historii miasta i dowiedz sie jak wygladal ruch oporu na tych ziemiach. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 22:30 wyluzuj się bracie. ja jestem element napływowy. Mój ojciec nie. Sporo się nasłuchałemo okupacji w Poznańskiem i bardzo szanuję Wielkopolan. Mój ojciec miał 7 lat w chwili wybuchu wojny i w twarz dostał nie raz. Żart, który przytoczyłem opowiadał często. Ale. Zawsze uważałem, że największąwadą człowieka jest - brak pozucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 13:56 My w sobotę testowaliśmy z Elite. Są bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 14:01 Aha!! 29.99/kg. Nie wiem, czy to jest cena Elite, ponieważ ich rogale kupowałam w Chacie Polskiej. Te z Merkurego również spróbujemy w tym roku. Z tego, co wiem, oni w ciągu roku wypiekają nieco inne rogaliki, dopiero na Marcina te właściwe. Mam nadzieję, że nadal tak jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 22:31 ja kupiłem z Elite, ale w Piotrze i Pawle. Za 32.99. Czyli przepłaciłem ;-((. Ale były bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 23:37 Nie polecam tych z Fawora. Wczoraj kupiłam jednego na próbę. Dużo olejku migdałowego i mało maku. Może jednak ktoś takie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrusia_to_ja Jeszcze jedno (skleroza czasami boli;)) 09.11.07, 14:03 W ubiegłym roku mieliśmy jeszcze rogale z Mosiny - niestety nie pamiętam nazwiska właściciela. Też były bardzo dobre:) Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 12:50 sgtraszny "centuś" jesteś. No i widocznie prawdą jest, że Szkoci, to byli poznaniacy wygnani z Poznania za rozrzutność. A Ty "poznaniak z krwi i kości" ps fakt, cena jest zbójecka, ale i tak rodzinie zafunduję rogale Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Nie przeczytałeś dokładnie Kazka 09.11.07, 15:26 Panie.nikt- Kazek pisze wyraźnie, że jest "napływowy". To ty jesteś tym rozrzutnym rodowitym poznaniakiem, co to w Szkocji wylądował :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jackowrzesnianin Re: Nie przeczytałeś dokładnie Kazka 10.11.07, 10:02 1. Odpowiedż była na post Gorga (zobacz drzewko) 2. No tak, ale ciągle jestem poznaniakiem i np ze skąpstwa nie bywam w PUB-ach Odpowiedz Link Zgłoś
aja1974 Re: Nie kupię rogali 09.11.07, 13:51 u mnie są rogale po 24 zł/kg i są pyszne :]]] Odpowiedz Link Zgłoś
itka805 Re: Nie kupię rogali 10.11.07, 16:41 Najlepsze w Poznaniu są z "Hajduczka", niestety nie wiem po ile w tym roku- ale warto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
salimis Re: Nie kupię rogali 10.11.07, 10:57 l.george.l napisał: > bo cena jest złodziejska. Najgorsze jednak w tym rogalowym szaleństwie jest > to, że już od dziś nie można kupić szneki z glancem. I w związku z tym > oczekuję zdecydowanej reakcji urzędu ochrony konsumenta. Nie przesadzaj,cały rok masz na degustację szneki z glancem a rogale marcińskie są bardzo krótki okres.Nie można nawet tego nazwać sezonem.Są co prawda drogie ale jeśli chcesz tańsze to kup tylko potem nie narzekaj że kupiłeś g... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m George zal Twoich corek masz na internet IP: *.eastwest.com.pl 10.11.07, 14:01 gdzie wpisujesz steki bzdur,albo czytasz szmaty jak Nie i przekroj a nie kupisz corkom rogali. Jak patrzysz w lustro pewnie sie pokazuje napis debil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądral Re: Nie kupię rogali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.07, 14:38 l.george.l napisał: bo cena jest złodziejska. W słusznie minionym okresie cena była kalkulowana przez sprzedającego po podstawie kosztów produkcji i nie było dyskusji... Mamy od pewnego czasu ( chyba to już 18 lat) kapitalizm i cenę wyznacza kupujący- nie sprzedający. Cena w kapitalizmie jest na takim poziomie, jaki akceptują nabywcy. Georg słuszne robi nie kupując rogali skoro uważa że są za drogie. A niesłusznie robi wyzywając sprzedawców od złodziei. Oni tylko testują wytrzymałość rynku :-))) Może w przyszłym roku obniżą ceny, jeśli będzie więcej klientów reagujących jak georg. Albo jeszcze bardziej podniosą, gdy w tym roku im się powiedzie sprzedaz. Odpowiedz Link Zgłoś