Gość: P.B IP: *.wskiz.poznan.pl 11.01.02, 10:58 Przeczytajcie sobie te artykuł polityka.onet.pl/artykul.asp?DB=162&ITEM=1024501&MP=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Warschau Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.matrix.pl 11.01.02, 11:07 Przeczytałem i co z tego? Nie ma chyba powodu zwalac winy na Warszawę i warszawiaków co jest na tym forum pewną juz tradycją...Raczej powinno się zwrócić na firmę PPL i niejakiego pana Kalitę i ich ciemne interesy. Ciekawe skąd pochodzi pan Kalita... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.wskiz.poznan.pl 11.01.02, 11:39 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Przeczytałem i co z tego? Nie ma chyba powodu zwalac winy na Warszawę i > warszawiaków co jest na tym forum pewną juz tradycją...Raczej powinno się > zwrócić na firmę PPL i niejakiego pana Kalitę i ich ciemne interesy. Ciekawe > skąd pochodzi pan Kalita... Ale coś musi w tym być skoro, facet robi wszystko aby Okręcie panowało nad polskim niebem oraz prowadzi do ograniczenia rozwoju regionów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.matrix.pl 11.01.02, 12:02 Gość portalu: P.B napisał(a): > Gość portalu: Warschau napisał(a): > > > Przeczytałem i co z tego? Nie ma chyba powodu zwalac winy na Warszawę i > > warszawiaków co jest na tym forum pewną juz tradycją...Raczej powinno się > > zwrócić na firmę PPL i niejakiego pana Kalitę i ich ciemne interesy. Cieka > we > > skąd pochodzi pan Kalita... > > Ale coś musi w tym być skoro, facet robi wszystko aby Okręcie panowało nad > polskim niebem oraz prowadzi do ograniczenia rozwoju regionów. Napewno coś w tym jest, ale nie ma jednoznacznego dowodu, ze wszystkiemu winni są warszawiacy i Warszawa... To są raczej interesy jak juz wyżej napisałem PPL-u. A czemu prowadzą politykę ograniczania dostępu do "polskiego nieba"regionom - cóz o to trzeba zapytać rząd i decydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.wskiz.poznan.pl 11.01.02, 12:19 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Gość portalu: Warschau napisał(a): > > > > > Przeczytałem i co z tego? Nie ma chyba powodu zwalac winy na Warszawę > i > > > warszawiaków co jest na tym forum pewną juz tradycją...Raczej powinno > się > > > zwrócić na firmę PPL i niejakiego pana Kalitę i ich ciemne interesy. > Cieka > > we > > > skąd pochodzi pan Kalita... > > > > Ale coś musi w tym być skoro, facet robi wszystko aby Okręcie panowało nad > > > polskim niebem oraz prowadzi do ograniczenia rozwoju regionów. > > Napewno coś w tym jest, ale nie ma jednoznacznego dowodu, ze wszystkiemu winni > są > warszawiacy i Warszawa... > > To są raczej interesy jak juz wyżej napisałem PPL-u. A czemu prowadzą politykę > ograniczania dostępu do "polskiego nieba"regionom - cóz o to trzeba zapytać rzą > d > i decydentów. Zawsze Warszawa jest głównym prowokatorem. No chyba nie powiesz, że Gdańsk czy Kraków blokują rozwój poznańskiego lotniska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 18:50 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Gość portalu: P.B napisał(a): > > > Gość portalu: Warschau napisał(a): > > > > > Przeczytałem i co z tego? Nie ma chyba powodu zwalac winy na Warszawę > i > > > warszawiaków co jest na tym forum pewną juz tradycją...Raczej powinno > się > > > zwrócić na firmę PPL i niejakiego pana Kalitę i ich ciemne interesy. > Cieka > > we > > > skąd pochodzi pan Kalita... > > > > Ale coś musi w tym być skoro, facet robi wszystko aby Okręcie panowało nad > > > polskim niebem oraz prowadzi do ograniczenia rozwoju regionów. > > Napewno coś w tym jest, ale nie ma jednoznacznego dowodu, ze wszystkiemu winni > są > warszawiacy i Warszawa... > > To są raczej interesy jak juz wyżej napisałem PPL-u. A czemu prowadzą politykę > ograniczania dostępu do "polskiego nieba"regionom - cóz o to trzeba zapytać rzą > d > i decydentów. Chyba tych decydentów którym zależy na rozwoju stolicy i wlasnie w taki sposob stolica ma taki boom budowlany jaki ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelie Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 12.01.02, 12:43 To jest już trochę stara sprawa... Pan Kalita, nie wazne skąd pochodzi, ważne jest to że będąc dyrektorem Okęcia był jednczesnie dyr. PPL, i o to chodziło. Blokował nasze- Ławicy starania o nowe połączenia, bo to nie leżało w interesie Okęcia; ale już go nie ma na tym stanowisku! Więc czy możemy liczyć, że kiedyś polecimy z Poznania do Londynu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 12.01.02, 12:51 Gość portalu: Amelie napisał(a): > Więc czy możemy liczyć, że kiedyś polecimy z Poznania do Londynu??? Oczywiście, liczyć zawsze można. niestety niewiele wskazuje, by w letnim rozkładzie pojawiły się nowe połączenia, a szkoda... BTW wiecie ile kosztuje połaczenie Lubeka-Londyn tzw. tanim przewoźnikiem? Mówimy o bilecie w jedną stronę. Czekam na propozycje... Zresztą, kol. PB, wyraźnie zafascynowany warszawocentryzmem, nie napisał do tej pory, jakiego rodzaju presję próbował wywrzeć na swojego posła czy władze miasta celem otwarcia nowych połączeń (czy w ogóle ktoś to robi?!). I kto tu jest krytykantem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 23:05 Gość portalu: Me napisał(a): > Gość portalu: Amelie napisał(a): > > > Więc czy możemy liczyć, że kiedyś polecimy z Poznania > do Londynu??? > > Oczywiście, liczyć zawsze można. niestety niewiele > wskazuje, by w letnim rozkładzie pojawiły się nowe > połączenia, a szkoda... > BTW wiecie ile kosztuje połaczenie Lubeka-Londyn tzw. > tanim przewoźnikiem? Mówimy o bilecie w jedną stronę. > Czekam na propozycje... > Zresztą, kol. PB, wyraźnie zafascynowany > warszawocentryzmem, nie napisał do tej pory, jakiego > rodzaju presję próbował wywrzeć na swojego posła czy > władze miasta celem otwarcia nowych połączeń (czy w ogóle > ktoś to robi?!). I kto tu jest krytykantem? > Mieszkańcy władzę osądzą, a zmiana tej poznańskiej jest nieunikniona. Tak się ostatnio zastanawiałem (trochę to śmieszy), ale czy nikt nie zauważył, że na forum są same "mózgi" do rządzenia - w dosłownym znaczeniu. Myślę, że szary obywatel nic nie rozumie co my tu gadamy. Wniosek jeden, jak nas wybiorą w wyborach samorządowych za lat kilka, to nastanie całkiem nowa polityka. [Tak poważnie, czy nie ciekawe to spostrzeżenie] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 14.01.02, 01:27 Gość portalu: P.B napisał(a): > Mieszkańcy władzę osądzą, a zmiana tej poznańskiej jest nieunikniona. Tak się > ostatnio zastanawiałem (trochę to śmieszy), ale czy nikt nie zauważył, że na > forum są same "mózgi" do rządzenia - w dosłownym znaczeniu. Myślę, że szary > obywatel nic nie rozumie co my tu gadamy. Wniosek jeden, jak nas wybiorą w > wyborach samorządowych za lat kilka, to nastanie całkiem nowa polityka. [Tak > poważnie, czy nie ciekawe to spostrzeżenie] Ja to czniam, ja mam swoją robotę do wykonania... Mam nadzieję, że któregoś dnia w Nowej Zelandii... Czy innej Arkadii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 12:54 Gość portalu: Amelie napisał(a): > To jest już trochę stara sprawa... > Pan Kalita, nie wazne skąd pochodzi, ważne jest to że będąc dyrektorem Okęcia > był jednczesnie dyr. PPL, i o to chodziło. Blokował nasze- Ławicy starania o > nowe połączenia, bo to nie leżało w interesie Okęcia; ale już go nie ma na tym > stanowisku! > Więc czy możemy liczyć, że kiedyś polecimy z Poznania do Londynu??? Wczasie kryzysu biznesu lotniczego - decydenci w stolicy o niczym innym nie marza jak o udzieleniu zgody na kolejne połączenie dla Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelie Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 12.01.02, 13:05 A to ciekawe! Bo mnie też się wydawało, że jest kryzys lotniczy i,że wszyscy sie boją latać i w ogóle...ale Port Lotniczy Poznan - Ławica przeprowadził badania porównawcze, z danymi z zeszłego roku, z tego okresu i ilość odprawionych pasażerów, wcale sie nie zmieniła drastycznie, jak każdemu się mogło wydawać. Teraz blokowanie nowych połączen Warszawa tłumaczy sobie kryzysem, bo łatwiej to przyjąć i zrozumieć , jak Tobie Radost. A prawda jest taka, ze Ławica zawsze walczyła o nowe połaczenia i raczej ich nie przybywa, a wrecz ubywa-patrz Bruksela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 12.01.02, 13:13 Jeżeli możesz podać link do tych danych, będe zobowiązany, bo mi się coś zdaje, że PL Ławica nie prowadzi działalności marketingowej - wystarczy spojrzeć na stronę www. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 23:07 Gość portalu: Me napisał(a): > Jeżeli możesz podać link do tych danych, będe > zobowiązany, bo mi się coś zdaje, że PL Ławica nie > prowadzi działalności marketingowej - wystarczy > spojrzeć na stronę www. Wystarczy spojrzeć na stronę www warszawskiego Okręcia by całkiem się uśmiać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 13:16 Gość portalu: Amelie napisał(a): > A to ciekawe! Bo mnie też się wydawało, że jest kryzys lotniczy i,że wszyscy > sie boją latać i w ogóle...ale Port Lotniczy Poznan - Ławica przeprowadził > badania porównawcze, z danymi z zeszłego roku, z tego okresu i ilość > odprawionych pasażerów, wcale sie nie zmieniła drastycznie, jak każdemu się > mogło wydawać. > Teraz blokowanie nowych połączen Warszawa tłumaczy sobie kryzysem, bo łatwiej > to przyjąć i zrozumieć , jak Tobie Radost. A prawda jest taka, ze Ławica zawsze > > walczyła o nowe połaczenia i raczej ich nie przybywa, a wrecz ubywa-patrz > Bruksela Lawica walczy ale polaczen nie przybywa - oczywiscie! Zrozum nie obowiazuje u nas tzw. Wolne niebo! wiec Warszawa mocno trzyma łape na zyskach i dochodiz do paradoksow takich jak -goscie targowi ktorzy leca z Niemiec musza ladowac na Okeciu i dopiero wtedy leca do Poznania! Wiadomo ze tak czy siak - polaczenie lotnicze to jedna z glownych rzeczy mna ktora patrzy inwestorzy Warszawa to rozumie i blokuje ile sie da rozwoj lotnisk regionalnych co bardzo mnie irytuje...bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelie Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 12.01.02, 13:33 Radost, mnie nie musisz przekonywać, widzę,że mamy podobne podejscie do tego tematu! Wiem doskonale, że nie mamy jeszcze Otwartego Nieba, i niestety obowiązujące prawo jest takie a nie inne, a to dzieki Prezydentowi, któremu nowy projekt sie nie spodobał. Lot, wszelkie odmowy tłumaczy nierentownościa danej linii, mimo,że o wystarczającym popycie Ławica zapewnia, nawet znaleziono przewoźnika, któremu by się to opłaicło. Ale niestety, ci decydenci identyfikują dobro Okecia z dobrem panstwa,a gdzie tu miejsce dla regionów? Mnie to tez wkurza, bardzo! i nie rozumiem tej centarlistycznej polityki! A co do źródla danych, to informacje mam z Działu Marketingu Ławicy, przekazane słownie,nie ma ich na stronie internetowej. A już sama strona www Ławicy, to osobny temat do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 14.01.02, 01:35 Gość portalu: Amelie napisał(a): >Wiem doskonale, że nie mamy jeszcze Otwartego Nieba, i niestety > obowiązujące prawo jest takie a nie inne, a to dzieki Prezydentowi, któremu > nowy projekt sie nie spodobał. Nikt jeszcze nie ma 100% Open Sky, a niepodpisane Prawo Lotnicze nie ma z tym n i c wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amelie Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 14.01.02, 12:35 Przyznaję, że się zapędziłam; nadrobiłam już swą niewiedzę :-) I dzięki za sprostowanie, ale to chyba Tobie łatwiej się orientować i wiedzieć więcej jak się siedzi na Wieży, co Me? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.man.polbox.pl 14.01.02, 15:57 Gość portalu: Amelie napisał(a): > Pan Kalita, nie wazne skąd pochodzi, ważne jest to że będąc dyrektorem Okęcia > był jednczesnie dyr. PPL, i o to chodziło. Blokował nasze- Ławicy starania o > nowe połączenia, bo to nie leżało w interesie Okęcia; IMHO to nie tak. Mr Kalita nie blokowal połączeń z Ławicy ale jej rozbudowę (konkretnie terminala pasażerskiego) - patrz sam dół 1 strony. Działo się tak zapewne z uwagi na to, że PPL jednocześnie musi przygotować finansowanie pod przyszłą rozbudowę Okęcia (a propos - tu przetarg został oprotestowany i cała sprawa już się opóźnia). Natomiast PPL nie decydują o połączeniach lotniczych (choć pewnie ich zdanie się liczy) - to już rola Departamentu Lotnictwa Cywilnego w Ministerstwie Transportu (czy jakoś tam - nazwy ciągle się zmieniają), a duży wpływ ma PLL LOT (str 2 artykułu). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John Doe Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.icpnet.pl 14.01.02, 17:18 W skrócie: jeśli szefem firmy zarządzającej lotniskami zostaje człowiek, który dotychczas był dyrektorem Okęcia, a każdy pasażer, który poleci z tegoż Okecia zamiast z innego portu zostawi tam 30 USD, to dowodzenie, że w interesie państwa jest taka sytuacja jest jakimś sensie uprawianiem prywaty. Jesteśmy skansenem lotniczym w sercu Europy - spójrzmy prawdzie w oczy. W Polsce nie ma żadnego dużego lotniska - warszawskie to europejska 3 liga pod względem ilości operacjii lotniczych (za www.aci.org). Więcej samolotów lata w Pradze czy Budapeszcie, które co prawda są większymi miastami, ale w Polsce mieszka prawie 40 milionów ludzi! Mam nadzieję, że jak ludzie się zorientują, że latanie nie musi być drogie (Ryanair wozi w obie strony po Europie za... 50 Euro!) to powiedzą w końcu basta i coś się w tym kraju zmieni, przynajmniej jeśli chodzi o lotnictwo. Nie może być tak, że 40 milionów pasażerów musi się dostosować do 4000 pracowników niewielkiej linii lotniczej o mentalności psa ogrodnika. Nawet Lonely Planet na swojej stronie odradza latanie w Polsce na krajowych liniach, chyba że chce się wyprać kasę. Bilet na trasie długości 300km za 600PLN? To jest chore! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 23:09 eh co tu duzo gadac . . . myslicie ze gdyby lawica miala takie 'plecy' jak okecie to bysmy sie liczyli z jakastam warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.B Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 23:12 Gość portalu: posener napisał(a): > eh co tu duzo gadac . . . myslicie ze gdyby lawica miala takie 'plecy' jak > okecie to bysmy sie liczyli z jakastam warszawa? Dajmy sobie już spokój, Warszawa niech lepiej liczy dni ile jej jeszcze zostało z trzymania innych lotnisk na smyczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.02, 23:13 no wlasnie,,,, co sie bedziemy nimi zajmowac;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.ipt.aol.com 13.01.02, 22:15 Dobrze ze w koncu jest przadny port lotniczy w Poznaniu, zycze wiecej lepszych polaczen. A w przyszlosci bezposrednich polaczen trans atlantyckich. Dostac sie bezposrednio do Poznania z New York to marzenie. Ale i tak dobrze ze dzieki Lini lotniczej SAS mozna poprzez Copenhage dostac sie do Lawicy. Jeszcze kilka lat temu ze wsystkim trzeba bylo latac do Warszawy i to byla - makabra. Mysle ze nowy port lotniczy wykorzysta swoje mozliwosci i zwiekszy ilosc polaczen europejskich i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rich Re: Ławica kontra Okręcie IP: *.home.cgocable.net 14.01.02, 00:13 wielu ludzi mieszkajacych zagranica marzy o lotach do Poznania ale .... no wlasnie Warszawa wie ze to odbilo by sie negatywnie na Okeciu.Pamietajcie warszawiacy nienawidza nas (i to nie tylko w kraju). Juz mazy mi sie lot przez np. Londyn British Airways z przesiadka w londynie za polowe tego co LOT lub przez Paryz France Air a moze KLM zycze tego poznaniowi i wszystkim ktorzy przyjezdzaja do zachodniej polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Do Warschau'a: Ławica vs Okręcie IP: *.man.polbox.pl 14.01.02, 16:09 Warschau, w artykule jest taki piekny kawałek: "Racją istnienia (PLL LOT) jest aby porty terenowe stanowiły zaplecze i uzupełnienie dla lotniska na Okęciu i aby ruch pasażerski odbywał się z portów terenowych do Warszawy, a z W-wy na cały świat". Pytanie: tylko czy interes Lot-u zdefiniowany jak wyżej pokrywa się z interesem Polski ? Bo ja pojmuję ten ostatni (m.in.) jako rozwój silnych regionów, na co bez połączeń lotniczych jako żywo nie ma szans. To tak na marginesie naszej ostatniej wymiany poglądów w temacie "Klub przyjaźni...", gdzie argumentowałeś, że stolica jest wizytówką w jakimś stopniu wszyscy muszą się na nią zrzucać (z czym ja się nie zgadzam). Tutaj jasno widać, czego ta wizytówka wymaga. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Do Pozgogi : Ławica vs Okręcie IP: *.matrix.pl 14.01.02, 16:23 Gość portalu: Pozhoga napisał(a): > Warschau, w artykule jest taki piekny kawałek: > > "Racją istnienia (PLL LOT) jest aby porty terenowe stanowiły > zaplecze i uzupełnienie dla lotniska na Okęciu i aby ruch > pasażerski odbywał się z portów terenowych do Warszawy, a > z W-wy na cały świat". > > Pytanie: tylko czy interes Lot-u zdefiniowany jak wyżej > pokrywa się z interesem Polski ? Bo ja pojmuję ten ostatni > (m.in.) jako rozwój silnych regionów, na co bez połączeń > lotniczych jako żywo nie ma szans. > > To tak na marginesie naszej ostatniej wymiany poglądów > w temacie "Klub przyjaźni...", gdzie argumentowałeś, że > stolica jest wizytówką w jakimś stopniu wszyscy muszą się > na nią zrzucać (z czym ja się nie zgadzam). Tutaj jasno widać, > czego ta wizytówka wymaga. > > Pozdrawiam, A kto powiedział, ze wszyscy się muszą zrzucać? Dla mnie to "ryba" czy mieszkaniec np. Leszna będzie latał do Londynu z Warszawy czy też z Poznania. Ja nadal równiez twierdzę, że całe te perturbacje nie są wina Warszawy a wewnętrznej walki o wpływy w PPL. Logiczne, ze jeśli akurat na Okęciu siedzi najmocniejsza sitwa to starać się będą jak najwięcej się "nachapać". Prawda? Ale ja jako warszawiak nie czuję się winny gdyż nie mam na tą sytuację żadnego bezpośredniego wpływu. A u Ciebie z przykrością muszę zauważyć manię prześladowczą, której głównym elementem jest podejrzewanie warszawiaków i Warszawy o wszystko co jest złe w naszym kraju. Sami napędzacie spiralę nienawiści drodzy poznaniacy. Bo nie potraficie spojrzeć na warszawiaków obiektywnie. Gwarantuje Wam, że przeciętnemu warszawiakowi naprawde pisząc może niezbyt ładnie "wisi" czy w Poznaniu będzie lotnisko z prawdziwego zdarzenia czy też nie. I nie dlatego, ze nie chce zeby tam było lotnisko. Nie...my mamy własne problemy, zeby się zajmować lotniskiem w Poznaiu. Chcecie lotów doi Londynu - proszę bardzo, nie mam nic przeciwko. O to musicie powalczyć też sami a nie zwalać wine na warszawiaków. Bo według Was nie jestesmy tylko odpowiedzialni za trzęsienie ziemi, gradobicie i koklusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Do Pozgogi : Ławica vs Okręcie IP: *.man.polbox.pl 14.01.02, 16:36 Gość portalu: Warschau napisał(a): > A u Ciebie z przykrością muszę zauważyć manię prześladowczą, której głównym > elementem jest podejrzewanie warszawiaków i Warszawy o wszystko co jest złe w > naszym kraju. Sami napędzacie spiralę nienawiści drodzy poznaniacy. Bo nie > potraficie spojrzeć na warszawiaków obiektywnie. Gwarantuje Wam, że przeciętnem > u > warszawiakowi naprawde pisząc może niezbyt ładnie "wisi" czy w Poznaniu będzie > lotnisko z prawdziwego zdarzenia czy też nie. I nie dlatego, ze nie chce zeby t > am > było lotnisko. Nie...my mamy własne problemy, zeby się zajmować lotniskiem w > Poznaiu. Chcecie lotów doi Londynu - proszę bardzo, nie mam nic przeciwko. O to > > musicie powalczyć też sami a nie zwalać wine na warszawiaków. Bo według Was nie > > jestesmy tylko odpowiedzialni za trzęsienie ziemi, gradobicie i koklusz. > > Co to ma wspólnego z treścią mojego maila (gwoli przypomnienia, chodziło o Twoją opinię o wizytówce) ? Ja chciałem o tym, a doczekałem się opinii psychiatrycznej... Po drugie, widzisz o to właśnie chodzi: warszawiak może mieć pewien komfort olewania sytuacji z portami regionalnymi, ale mieszkaniec P-nia czy Krakowa już nie ma takiego komfortu jesli chodzi o Okecie. O to mi właśnie chodzi, kochani i szanowani przeze mnie warszawiacy: ja też chciałbym mieć ten komfort, tylko tyle. Ale, jak wynika z artykułu, decyzje w sprawie Ławicy były podejmowane wg., eufemistycznie rzecz ujmując, tzw. kryteriów pozamerytorycznych, a postepowanie p. Kality nosi znamiona działania na szkodę spółki (PPL Ławica), o którym mowa w ksh. Z artykułu wynika też, ze poznaniacy jak najbardziej walczyli o swoje; tylko po jaką cholerę w ogóle musimy walczyć, przecież o połączeniach powinien decydować wyłącznie rynek. Pozdrawiam nieodmiennie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warschau Re: Do Pozgogi : Ławica vs Okręcie IP: *.matrix.pl 14.01.02, 16:58 Gość portalu: Pozhoga napisał(a): > Co to ma wspólnego z treścią mojego maila (gwoli przypomnienia, chodziło o Twoj > ą > opinię o wizytówce) ? Ja chciałem o tym, a doczekałem się opinii > psychiatrycznej... > > Po drugie, widzisz o to właśnie chodzi: warszawiak może mieć pewien komfort > olewania sytuacji z portami regionalnymi, ale mieszkaniec P-nia czy Krakowa już > > nie ma takiego komfortu jesli chodzi o Okecie. O to mi właśnie chodzi, kochani > i > szanowani przeze mnie warszawiacy: ja też chciałbym mieć ten komfort, tylko tyl > e. > Ale, jak wynika z artykułu, decyzje w sprawie Ławicy były podejmowane wg., > eufemistycznie rzecz ujmując, tzw. kryteriów pozamerytorycznych, a postepowanie > > p. Kality nosi znamiona działania na szkodę spółki (PPL Ławica), o którym mowa > w > ksh. Z artykułu wynika też, ze poznaniacy jak najbardziej walczyli o swoje; tyl > ko > po jaką cholerę w ogóle musimy walczyć, przecież o połączeniach powinien > decydować wyłącznie rynek. > > Pozdrawiam nieodmiennie, Oczywiście, że powinien decydowac rynek. Ale jaki tutaj jest mój grzech jako warszawiaka, ze tak nie jest? Komfort - jaki komfort " olewania sytuacji z portami regionalnymi"? Czy ja wypominam Ci, ze masz komfort posiadania w swoim mieście MTP? I mam płakać, ze w Warszawie nie ma Targów z prawdziwego zdarzenia (choć te poznańskie jakościowo napewno do takich nie należą)? Owszem przydałyby się, ale skoro największe są w Poznaniu - nie widzę przeciwwskazań, zeby nadal tam były. I nie upieram się, ze największe maja byc w Warszawie. To jest stereoptyp w mysleniu poznaniaków, czy też krakowiaków. Myslenie, ze warszawiak chce wszystkiego jak najwięcej. Nic takiego. Takie zapędy mozna spotkac u napływowców - owszem. Ale nie mozna generalizować. Logiczne, ze stołeczność tez ma swoje niejakie plusy. Ale tez wszystkiego na te własnie plusy stołeczności Warszawy nie mozecie zwalać. Szcególnie brak kompetencji u swoich urzędników. A wiedzcie, ze stołeczność ma równiez swoje poważne wady, które często przewyższają plusy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Ławica vs Okręcie IP: *.man.polbox.pl 14.01.02, 17:40 Gość portalu: Warschau napisał(a): > Oczywiście, że powinien decydowac rynek. Ale jaki tutaj jest mój grzech jako > warszawiaka, ze tak nie jest? > To jest stereoptyp w mysleniu poznaniaków, czy też krakowiaków. Myslenie, ze > warszawiak chce wszystkiego jak najwięcej. Nic takiego. Takie zapędy mozna > spotkac u napływowców - owszem. Ale nie mozna generalizować. OK. To jest różnica postrzegania. Ty rozróżniasz warszawiaków i "napływowców" i to tym drugim przypisujesz myślenie "mocarstwowe". Dla mnie, wielu innych poznaniaków, wielu krakowiaków itd. nie ma tego rozróżnienia. Swoją drogą trochę przeczysz sam sobie: argumentujesz, że nie można generalizowac poprzez przypisywanie okreslonych cech pewnej społeczności, ale jednocześnie przypisujesz coś "napływowym" w odróżnieniu od "warszawiaków". To raz. Dwa, dla mnie warszawocentryzm nie jest tylko sposobem myślenia (i tu zgadzam się z Tobą, że w wielu przypadkach warszawiacy wcale się nim nie cechują), ale pewnym stanem rzeczy, wynikającym m.in. ze sposobu, w jaki zorganizowany jest nasz kraj. Weźmy przykład tych nieszczęsnych numerów kierunkowych np. do Trojki. Ja naprawdę rozumiem, że to nie jest zła wola i celowe działanie redaktora-warszawiaka - on to po prostu ma we krwi i robi podświadomie. Zauważyłem na różnych seminariach, w których uczestniczyłem, że ludzie przedstawiali się w następujący sposób: "Nazywam się .... i jestem z firmy .... z miasta ...", ale ludzie z W-wy pomijają ten ostatni element. I to nie jest wcale błacha sprawa: np. przy realizacji TV programów info mamy news (powiedzmy wzrost VAT na kakao). W Wiadomościach masz więc wywiad z prezesem Wedla z W-wy. A dlaczego nie ze Stollwerck z P-nia czy Wawel z Krakowa, ja się pytam ? Przecież w tych miastach są ośrodki TVP i z powodzeniem można zrobić taki wywiad w zasadzie identycznym kosztem. W ten właśnie sposób biznesy z W-wy osiagają przewagę konkurencyjną - konsument widzi w TV słowo Wedel a nie Wawel. Nie jestem marketingowcem, ale z tego co wiem takie oddziaływanie na konsumenta (że widzi on obecność firmy w mediach - nie reklamę) jest istotne we wspomaganiu sprzedaży - to właśnie dlatego firmy mają funkcję Public Relations. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO Re: Ławica vs Okręcie IP: 10.128.136.* 15.01.02, 01:03 Mysle,ze argumenty tu przytaczane sa na coraz'wyzszym'poziomie.Ja sam jestem warszawiakiem.Nie mam z tego powodu wyzutow sumienia.Padaja tu argumenty za wolnym rynkiem i regionami.A wiec:warszawa nie ma dotowanych zakladow pracy w stylu slaskich kopaln;urzednicy wysokiego szczebla panstwowego nie sa zazwyczaj warszawiakami;co roku stolica poprzez budzet panstwa rozdaje polsce kilkanascie miljardow zl;Przez poznan nie przejezdzaja codziennie tysiace tirow;nie ma w poznaniu wielotysiecznych demonstracji;nie macie najwiekszego szpitala psychjatrycznego zwanego popularnie ul Wiejska;ni wala do was tlumy zadnych odebrac wam prace ludzi z polski;nie macie najwuzszych kosztow zycia w polsce;macie duza,stara starowke(choc nie tak pieknie polozona);nie musicie zbierac ciegow za rzady"cudzoziemcow"(np.slazakow,gdanskich liberalow);macie Kulczyka,gdansk Krauzego.To stolecznosc wlasnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: couleur3 Re: Ławica vs Okręcie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 01:34 Przez Poznań przejeżdżają codziennie tysiące tirów (!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica vs Okręcie IP: *.icpnet.pl 15.01.02, 01:52 Gość portalu: ZOMO napisał(a): > co roku stolica poprzez budzet panstwa rozdaje polsce >kilkanascie miljardow zl ??? To nie są pieniądze budżetu ani Warszawy, tylko tych, którzy je płacą. Nie jestem liberałem, ale lepiej potrafię dysponować swoimi pieniędzmi, niż ktoś, kto mi je zabiera. W Poznaniu nie jest jeszcze tak źle, ale są regiony naprawdę niedoinwestowane dlatego, że komuś w stolicy wydaje się, że rozdaje pieniądze. BTW dopóki podatek drogowy płacono odrębnie (nie mam samochodu, ale teraz jest doliczony do ceny paliwa, poprawcie mnie, jeśli się mylę), ulice takich miast jak Poznań były niszczone i zasyfiane przez samochody na warszawskich numerach (bo firma oczywiście w stolicy), a nie mieliśmy z tego ani złotówki. Tak mniej więcej wygląda redystrybucja w polskim wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Do Warschau'a: Ławica vs Okręcie IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 15.01.02, 12:16 Witam Gość portalu: Pozhoga napisał(a): > "Racją istnienia (PLL LOT) jest aby porty terenowe stanowiły > zaplecze i uzupełnienie dla lotniska na Okęciu i aby ruch > pasażerski odbywał się z portów terenowych do Warszawy, a > z W-wy na cały świat". Dokladnie tak jest i jest to horrendalny debilizm. Znam sprawy lotnictwa w Polsce z punktu widzenia Lodzi i naszego lotniska na Lublinku. Zostal zbudowany terminal (maly, ale dla nas w sam raz), wydluzony pas, zrobiona infrastruktura. Wszystko w 100% za pieniadze gminy. Jak doszlo do negocjowania polaczen zagranicznych to mimo, ze byl chetny przedluzyc linie z Poznania do Lodzi (bylo Poznan-Niemcy, a mialo byc Lodz-Poznan-Niemcy) to ministerstwo odmowilo zgody. Gdy realizowano polaczenia krajowe to w 1999 roku z Lodzi mozna bylo poleciec do Wa-wy i bezposrednio do Szczecina. Polaczenie do Szczecina bylo bardzo rentowne. Jednak w 2001 roku juz do Szczecina bezposrednio poleciec sie nie dalo. Trzeba bylo leciec do Wa-wy, a potem do Szczecina ... nad Lodzia. Nad Lodzia bowiem korytarz lotniczy z Wa-wy do Szczecina przebiega ponad Lodzia. LOT pytany o sens latania w te i z powrotem zamiast zrobic miedzyladowanie w Lodzi mowil, ze takie miedzyladowanie klociloby sie z idea huba na Okeciu. I kto tu jest normalny inaczej? Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pozhoga Re: Ławica vs Okręcie IP: *.man.polbox.pl 17.01.02, 13:09 Już myślałem, że szczyt absurdu to latanie, np. z P-nia do Szczecina przez Warszawę, ale to jest lepsze. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica vs Okręcie IP: *.icpnet.pl 17.01.02, 13:26 Byłoby, gdyby nie to, że 95% samolotów na trasie WA-SC tak naprawdę nie lata nad Łodzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Ławica vs Okręcie IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 17.01.02, 14:58 Witam A skad te wiadomosci? Owszem czasem moga leciec tzw skrotem z pominieciem Lodzi ale tylko wtedy gdy kazdorazowo dostana zgode wojska (przeloty nad terenami zamknietymi dla cywilnej komunikacji lotniczej). Taka zgode wcale nie zawsze dostaja i te 95% to gruuuba przesada. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica vs Okręcie IP: *.icpnet.pl 17.01.02, 15:28 90%, ale to moje ostatnie słowo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Ławica vs Okręcie IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 17.01.02, 18:15 Witam Nie bede sie spieral, bo i tak nic nie moge udowodnic. Ale z perspektywy wiezy i kontroli lotow wyglada to jednak ciut inaczej. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Me Re: Ławica vs Okręcie IP: *.icpnet.pl 18.01.02, 08:58 K-10248 Polecam się Odpowiedz Link Zgłoś