Dodaj do ulubionych

budynek nr 18-prośba o info

19.05.09, 17:47
Witam,
Jestem zainteresowana zakupem mieszkania w bud. nr 18, będę wdzięczna za Państwa odpowiedzi na moje pytania:
1. Czy ktoś z mieszkańców orientuje się kiedy nastąpi wyodrębnienie lokali i założenie KW? W biurze powiedzieli mi, że sprawa jest u notariusza i będzie załatwiona do końca czerwca, ale czytałam, że w innych bud. były z tym jakieś opóźnienia.
2. Umowa rezerwacyjna-proszę o wszelkie sugestie na jakie zapisy powinnam zwrócić uwagę, czy jeśli będzie zawarta bez notariusza to deweloper może żądać ode mnie wyższej ceny przy umowie przeniesienia właśności?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam,
k_polaczek@wp.pl
Obserwuj wątek
    • mkrol282 Re: budynek nr 18-prośba o info 20.05.09, 11:35
      Ja bym nie kupował - kradną samochody w hali garażowej !!!
      • maciejkiner Re: budynek nr 18-prośba o info 20.05.09, 16:22
        Taka antyreklama spowodujesz tylko, ze koszta ochrony za m2 (a co za tym idzie
        akceptacja dla dodatkowej oplaty) nigdy nie spadna, bo puste mieszkania nie
        zostana sprzedane...
      • gesty Re: budynek nr 18-prośba o info 20.05.09, 19:39
        nie no to juz zacyzna zakrawac na paranoje! Wszedzie kradna, taki
        urok miasta z gielda samochodowa pod nosem, jednym znajomym
        wyjechali autem z hali na stzrzeonym osieldu, innym regualrnie gina
        poduszk iz hali pod blokiem jak nasz a to zupelnei odlegle
        lokalizacje. Skoro to takie dotkliwe, nagminne, uciazliwe i nie do
        zaakaceptowania to nie pozostaje nci innego jak sprzedac mieskzanie,
        a chyba wciaz sasiedzie rezydujesz na Smardzewskiej. Nie
        przesadzajmy, auto to tylko kawal blachy i srodek transportu,
        ubezpieczenia AC to chyba norma, nie dajmy sie zwariowac!!!!
        • saint0 Re: budynek nr 18-prośba o info 20.05.09, 23:33
          Czyli trzeba przyjąć że sytuacja jest jaka jest i nic z tym nie robić - super. Z
          takim podejściem to na pewno daleko zajdziemy - AC wszystko załatwi :) ciekawe
          podejście. Na przykład fajnie jest zejść rano do hali i zastać auto np. bez
          kół... A na marginesie to nie dla wszystkich auto to "kawał blachy".
          • mkrol282 Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 07:56
            To nie jest antyreklama ale nie będe reklamował PWD skoro oni
            odmówili partycypacji w kosztach ochrony z argumentacją "nie bo
            nie"! Przecież to na etapie budowy PWD winno zadbać o ochronę, bo
            obiekt jest ogromny i nie da się nad nim zapanować bez 24h nadzoru
            (mówię też np o pożarach)!

To po co się starać o ochronę skoro dla części sąsiadów kradzieże to
            rzecz normalna i do przyjęcia? Trzeba było tak odrazu to
            zaoszczędził bym na czasie!
            • gesty Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 09:04
              Opacznie odebrales moje intencje sasiedzie. Kradzieze nie sa dla
              mnie sprawa normalna i absolutnie nie akcpetuje takiego stanu
              rzeczy, natomiast czy nam sie to podoba czy nie mieszkamy w miescie
              z chyba najlepiej rozwinieta giedla czesci zamiennych pochodzacych
              ze zrodel glownie malo legalnych, i czy nam sie to podoba czy nie
              kradzieze sie zdarzaja, zawsze zdarzaly i zdarzac beda! Nasze bloki
              nie sa w tej kwestji odosobnione a momentami mam wrazenie jakbysmy
              byli jedyna zlodziejska wysepka na przestepczej mapie Poznania -
              moje doswiadczenia wskazuja ze tak nie jest! Bylem i jestem bardzo
              pozytywnie zaskoczony inicjatywa jak i zaangazowaniem z jakim szereg
              osob udziela sie w sprawach naszej wspolnoty i za to Wam chwala ale
              przeraza mnie serwowanie wizji rzeczywistosci terroru i globalnego
              strachu jaki momentami wylewa sie z postow, jakby tak ktos to czytal
              z boku nie majac pojecia o naszej lokalizacji to wylania sie obraz
              zalegajacych pod blokami i w hali nagminnie czychajacych na ludzka
              wlasnosc i zycie oprychow spod ciemnej gwiazdy uniemozliwiajacych
              normalne zycie, bardzo przepraszam ale nie mam poczucia takiego
              stanu rzeczy i lansowanie takiej wizji mnie po prostu martwi.
              Czytniki kart, psy, straznicy, nastepnie wysoki plot, skaner
              siatkowki i bron gazowa przy wjezdzie do hali - oczywisice z
              przekasem koloryzuje ale nie takiego mieszkania oczekiwalem kupujac
              lokal na osiedlu otwartym! Na koniec dodam tylko ze wlasnie po
              Waszych dzialaniach, pomimo wczesniejszemu sprzeciwianiu sie
              ochronie, rozwazam zaglosowanie ZA, ale nie nakrecajcie sie prosze
              strachem i terrorem bo to lekka przesada.. z powazaniem /Marcin
              • mkrol282 Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 10:02
                Myśle że wszystkich zaskoczyła sytuacja! Przerażająca jest po prostu
                skala z jaką potrafią działać drobni złodzieje na takich obiekatach
                i jacy są bezkarni! Ja dopiero po tym jak dwa razy kupowałem wkłady
                do lusterek zdałem sobie sprawę, że parkując w hali (za którą
                zapłaciłem i ponoszę co miesięczne opłaty) jest mniej bezpieczne niż
                parkowanie na zewnątrz. Już ktoś kiedyś pisał, że złodzieje wchodząc
                o 3 w nocy do hali mają do 5 rano RAJ! Dlatego jestem w stanie
                ponieść jeszcze dodatkową opłatę, którą będę traktował jako opłatę
                za "luksus" posiadania stałego miejsca dla auta! Mam AC ale nie bawi
                mnie comiesięczna wizyta w salonie, czy unieruchomiony samochód z
                powodu braku kół! Nigdy nie byłem za zamknięciem naszego osiedla i
                wpuszczeniem na niego piątki ochroniarzy z psami, a patrząc
                aktualnie na nasze osiedle (po budowie drogi i obsadzeniu trawą)
                byłbym temu nawet przeciwny. W inicjatywie ochrony hali chodziło o
                maksymalne zabezpieczenie jej przed aktami wandalizmu i drobnymi
                złodziejami (nadal twierdzę, że dla "profesjonalnego" złodzija
                wyjechanie z chronionej hali to nie problem), co właściwie powinien
                zapewnić jeden ochroniarz i monitoring, a w szczególnosci
                tabliczna "obiekt chroniony"! Trudności proceduralne utrudniły
                jednak w znacznym stopniu zadowolenie wszystkich mieszkańców! Co
                innego byłoby, gdyby deweloper rozwiązał tą kwestię na etapie
                sprzedaży mieszkań, a może i nawet teraz popierając naszą inicjatywę
                skoro nadal proponuje sprzedzaż mieszkań! Tylko w tym kierunku był
                wymierzony mój pierwszy post w niniejszym wątku i nie miał na
                celu "siania paniki i wizji terroru".
                Cieszy mnie że udało się kogoś przekonać do ochrony!
              • queenet Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 10:16
                Gesty: DZIĘKI za głos na TAK!!! :)

mkrol282 jak widzisz Twoje i innych zaangażowanie uświadomiło mieszkańcom,że
                jest poważny problem z bezpieczeństwem na nieruchomości co w efekcie skłoniło
                początkowych sceptyków do zagłosowania na "tak."
                Myślę,że z czasem o wiele więcej osób będzie się interesowało tym,co się dzieje,
                czy ktoś obcy się nie kręci, poprawi się kwestia zamykania klatek itd.Jeśli uda
                się z ochroną,powinniśmy wreszcie zacząć spać spokojnie.

Jedno jeszcze mnie ciekawi,gdy była potrzebna większość głosów do wybudowania
                chodnika,pani Liliana dzwoniła i omawiała z właścicielami tą sprawę i prosiła o
                odesłanie kart.Akcja się powiodła,zebrano potrzebną ilość. Czy teraz nie można
                by tak samo? Szkoda by było,gdyby znów zabrakło kilkunastu głosów.
                • gesty Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 15:30
                  droga queenet, jeszcze nie zaglosowalem na TAK bo nie podjalem
                  jeszcze decyzji, natomiast jak wiesz od poczaktu bylem przeciwny a
                  po akcji 'forumowej' powaznie rozwazam oddanie glosu ZA. przespie
                  sie z tym dzis na smardzewskeij bacznie obserwujac tajemnych typkow
                  buszujacych w okolicach naszej wpsolnoty..
                  • queenet Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 18:39
                    ok,w takim razie... podejmij jedyną słuszną decyzję :)
            • maciejkiner Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 20:22
              Witam

Co do pwd to wiadomo bylo, ze nie zaplaci - nie na zasadzie "nie bo nie", lecz
              dlatego, ze to firma, a nie instytucja charytatywna. Nie wiem ile im mieszkan
              zostalo, ale zakladajac, ze 35, po 60m2 srednio i cenie ochrony ok 1.3 za m2 sa
              w plecy 3000/mc, pewnie przez wiele miesiecy.

Co od samych rozwiazan konstrukcyjnych, to pewnie gdyby osoby ktore kupowaly
              mieszkania w na etapie "dziury w ziemi" zwrocily na to uwage developerowi, to on
              widzac taka potrzebe wsrod klientow jakos by na to zareagowal (oczywiscie
              odpowienio modyfikujac cene zakupu).

Osobiscie, co juz nie raz mowilem, jest sceptycznie nastawiony do ochrony - mam
              drugie mieszkanie na zamknietym osiedlu na ktorym okradziono mi samochod a
              kilkoro sasiadow stracilo wyposazenie mieszkan, wiec ochrona to dla mnie zadne
              zabezpieczenie. O wiele wiecej mozemy zdzialac sami zachowujac rozsadek,
              pilnujac zamykania drzwi i bram, mozliwe, ze w jakis sposob modyfikujac
              istniejace rozwiazania (piloty, domofony, nie wiem - nie znam sie na tej
              branzy). Ochroniarz w razie czego i tak nie nadstawi glowy za nasz majatek, a i
              wandalizujaca "gowniazeria" predzej zmusi go "do milczenia" niz profesjonalista
              ktory wejdzie po konkretne auto.

Nie zdziwiloby mnie tez, gdyby same kradzieze napedzane byly przez kogos, komu
              zalezy na tym, zeby byla tu ochrona, bo takie scenariusze powtarzaja sie na
              wielu osiedlach... Nowe bloki, zaczynaja sie kradzieze i w koncu pojawia sie
              ochrona - swietny biznes...

Nie dajmy sie zwariowac...

pzdr
              maciejkiner

pzdr
              maciejkiner
    • pani_snow Re: budynek nr 18-prośba o info 21.05.09, 10:00
      Witam ponownie,
      Co do kradzieży w hali to widziałam wątki na forum na ten temat,
      wiec zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji. Jednak na osiedlu, na
      którym poprzednio mieszkałam również na początku jego istnienia
      zdarzało się bardzo dużo kradzieży. Mam nadzieję, że sytuacja się