fichtel1 04.06.09, 20:19 Nasze nieszczescie nazywa sie Rysiu Grobelny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 20:39 Ale za to samopoczucie Rysia jest 3x lepsze od Dudkiewicza - i jemu to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury-piesniarz Buhahaha... ;-) 04.06.09, 20:43 Dwóch Wielkopolan wzięło się za łby. Toż to z Dutkiewicza taki "dolny ślązak" i "wrocławianin" jak z koziej dupy trąba. Szkoda, że nie wybrał Stolicy (Miasta know-how, gdyby ktoś nie wiedział co rozumiem pod pojęciem ''Stolica''), mógłby robić za szefa promocji w urzędzie miejskim. Wybrał jednak (czemu trudno się dziwić) łatwiejszę ścieżkę kariery we WrocLOVEju i sięgnął tam (czemu również trudno się dziwić) samego szczytu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Fakty kontra marzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:04 Grobelny podaje fakty, a Dutkiewicz sprzedaje marzenia (mowi ludziom to co chca uslyszec). Czy mozna marzyc, aby bylo gorzej niż jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Pie..sz ja urzędas z UM IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 21:40 A Grobelny po prostu jest cieńki - i w dodatku już ni umoczony, a utopiony. Mówią - W-a ma PR. Ja mówie - dobry "bajer" to pół sukcesu... Grobelny nie ma bajeru, nie ma czynów -> co daje ZERO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycka Re: Pie..sz ja urzędas z UM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:25 to utopienie to marzenie koszernej. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Pie..sz ja urzędas z UM 04.06.09, 23:17 Przepraszam a kto szczyci się wprowadzeniem na rynek nieruchomości komercyjnych parku? Kto nabył grunt rolny by potem go przekształcić z kolegami radnymi w teren budowlany swoim własnym aktem prawnym? Dla mnie to wystarczy. Choćby nawet nie znalazł się paragraf, to taki krętacz nie powinien być Prezydentem Miasta Stołecznego Poznania. Do tego człowiek bez wizji i zdolności menedżerskich. Kompetencje ma do zarządzania miasteczkiem powiatowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Józef Fakty a nie marzenia IP: *.tktelekom.pl 05.06.09, 15:24 Wrocław jest dużo bogatszy - ma budżet większy o ponad miliard złotych od Poznania, ma dużo więcej zachodnich firm, te 100 000 to są nowe miejsca pracy, nowe, a więc dynamiczny rozwój,. Można się zgodzić tylko z jednym – oprócz Sobótki nie ma lasów w pobliżu, ale zat ma ponad 100 mostów, a w odległości 10 – 150 km ma największą liczbę zamków i pałaców w Europie (tak, tak, więcej niż Loara). I co? to jest PR? to są fakty. PR to jest wciskanie ludziom że jest ocieplenie klimatu jak widać że jest oziębienie. No i Wrocław ma największą fontannę w Europie, tak trzeba mieć fantazję i to jest wielkość Wrocławia. Wrocław jest silny bo ma różnorodność, ale korzenie jego są na Wschodzie, nie w Poznaniu, ani nie w Centrali, choć i stamtąd są ludzie mieszkający we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Buhahaha... ;-) 04.06.09, 23:13 30% Wrocławian ma Wielkopolskie korzenie i to jeden z przyczynków dlaczego Wrocław to miasto-kandydat na partnera_konkurenta, a nie rywala_wroga. Akurat Dutkiewicz osiadł już w okresie edukacyjnym. Natomiast po jego klasie intelektualnej widać, że jest o parę poziomów wyżej od poznańskiego prezydenta, co przyznają mimo drastycznych różnic politycznych. Ale Poznań opuściło 100 tys. mieszkańców z czego większość rodziców mających wyższe wykształcenie, więc trudno się dziwić dlaczego Grobelny wciąż ma silną pozycję. Ale nie bój się, nie przenieśli się do Wrocławia, czy Warszawy. Przenieśli się do powiatu ziemskiego. A to równie dla miasta złe. Ale to już inna historia na inny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksanadu Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 21:11 Dutkiewicz jak zawsze pływa.Expo,Instytut Technologiczny odpłynęły jak odpłyną studenci.Lepszy w gębie nie zawsze najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Ratunku ! IP: *.echostar.pl 04.06.09, 21:15 Rysiek ! Daleś Kulczykom kilkanaście milionów, dałeś Svenowi od Andersji 24 miliony ,dałeś Wechcie ponad 20 milonów. Co ty Rysiek możesz dac studentom ? Rysiek ! Idż już w p....du Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Ratunku ! 04.06.09, 23:18 Rysiek da studentom tramwaje, którym przyznał O PLN, a na ulice dla mieszkańców osiadających pod miastem i nie płacących w Poznaniu podatków w tym roku dało 180 000 000 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karla Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.echostar.pl 04.06.09, 21:53 moim zdaniem do studiowania lepszy wocław. poznań sprząta i oszczedza and nothing else matters ;)- co oczywiscie nie jest wada, ma swoje plusy, ale na czas studiów wybrałabym miasto otwarte, z atmosferą i bezposrednimi ludźmi, choc mieszkania we wr drozsze. poznań jest troche hermetyczny i nudny przez ten swoj ordnung. oba miasta napewno sie roznia. wrocław lepszy do studiowania, poznąń wydaje mi lepszy potem jako miejsce pracy. wiadomo - co kto lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: felek Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:23 Wrocław będzie jeszcze lepszy do studiowania,gdy weekend będzie od wtorku do poniedziałku a studia będą trwały max. dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.centertel.pl 04.06.09, 22:30 Wielkopolanka mieszkająca na Dolnym Śląsku, która studiowała ma UAM (Święty Marcin 90). 1. Jak już ktoś zauważył - Pan prezydent wrocka pochodzi z ziemi wielkopolskiej. 2. Na studiowaniu świat się nie kończy. To 5/6 lat, które lecą jak z bicza strzelił (o wiele szybciej niż ogólniak). 3. Na uczelnię trzeba dojechać. Jeśli wybierasz tramwaj - porównaj, które miasto ma więcej wydzielonych torowisk. Jeśli samochód - przejedź się przez oba miasta. 4. Magia to pojęcie niegodne organizatora Tygodni Kultury Chrześcijańskiej. 5. Jak ktoś lubi zakamarki, w których weekend zaczyna się w czwartki (a i kończy w środy), znajdzie je i w posen. (Ja ich nie wskażę, bo nie oczywiście nie bywałam, ale wiele oczywiście słyszałam). 7. Studiować trzeba wiedzieć co. Gdzie - najlepiej w Stanach Zjd. AP. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa 04.06.09, 23:24 Mnie najbardziej bawi opinia o poznańskim ordnungu i hermetyczności. To ja we Wrocławiu jestem jednym z niewielu, którzy jak nic nie jedzie przechodzą na czerwonym, a w Poznaniu takie zdroworozsądkowe podejście to norma. I takich przykładów są setki, gdzie maska Poznania zamkniętego opada. Poznań to miasto bez sztucznego hurraoptymizmu i euforyczności, miasto optymistycznych zabieganych melancholików, ale nie hermetyczne, czy nieprzyjazne :-) Poza tym poza Politechniką wrocławskie uczelnie z poznańskim przegrywają i to znacząco, zatem o czym tu w ogóle jest mowa? O tym, że potem wrocławscy studenci sobie wszystko starają hurraoptymizmem odbić i wchodzą na poznańskie forum recytując szablon w czym to Wrocław jest najlepszy? Zapewne tego sami nie wymyślają, gdyż to długi i rozrzucony katalog, więc musi krążyć taka intelektualna kalka miedzy nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zerber Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 18:24 mieszkam w Poznaniu juz troche latek i bardzo w to miasto wroslem. Jednak doskonale pamietam, kiedy przyjechalem tu po raz pierwszy: ludzie wydali mi sie strasznie niemili, przyzwyczilem sie dopiero po kilku latach. Do tego komunikacja miejska wydala mi sie strasznie zacofana (dopiero po roku sie dowiedzialem, ze poznaniacy uwazaja ja za najlepsza w kraju) w porownaniu z ta w Bydgoszczy. A i UWr czy Uniwersytet Rolniczy poprawia sie wyraznie w statystykach - coraz wiecej studentow = coraz lepsi studenci = coraz lepsi doktoranci = coraz lepsza kadra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanski krakowia Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 19:18 Mieszkam tu od konca wrzesnia. Jak ise mozna domyslic, zaczalem tu studia. Miasto mi sie podoba mniej niz Wroclaw (chociaz w tym to bywalem tylko turystycznie), ale komunikacja jest swietna, no i uczelnia (UAM, a przynajmniej moj kierunek, nie wiem jak reszta) tez :) UJ sie moze schowac.. i mowie to z pewnym bolem :/ PS. Ludzie bardzo mi sie tu podobaja ;) Jeszcze tylko skomentuje: coraz wiecej studentow = coraz lepsi studenci = coraz lepsi > doktoranci = coraz lepsza kadra Nieprawda. To moze oznaczac przejscie na masowke. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania młodzi z Gazety zabierają się za ważne problemy 04.06.09, 22:51 Zakwestionowanie zdolności przywódczych Grobelnego to istotna kwestia. Ten człowiek nie powinien wychodzić poza poziom kierownika, gdyż nie ma ani zdolności przywódczych, ani strategicznych. Pozytywnie oceniam jedynie wypowiedź w sprawie rynku pracy. W wypowiedzi Grobelnego nie było tego co musiał powiedzieć Dutkiewicz, czyli migania się od prawdy. Powiedział, że Poznań od wielu lat ma najniższe w Polsce bezrobocie i dobry poziom płacy, gorszy od Warszawy i Śląska z zawyżonym płacami górniczymi. Zaś Wrocław szczyci się 100 tysiącami miejsc pracy w aglomeracji, które wreszcie pozwoliły miastu zejść z dwucyfrowego bezrobocia ostatnich 15 lat, chwali się nazwami firm, gdzie absolwenci studiów informatycznych zarabiają o 30% mniej niż w Poznaniu, czy Gdańsku, chwali się liczbą miejsc pracy, nie wspomina o jakości. A przemilcza fakt, że Wrocław jest pod względem płac dopiero siódmym, czy ósmym miastem wojewódzkim w Polsce, że większość miejsc pracy powstałych w SSE to siłą rzeczy miejsca pracy szukające taniej robocizny, że rynek pracy we Wrocławiu jest tak wrażliwy na wahania koniunktury i płac, że wystarczyło 9 miesięcy kryzysu i od połowy ub. roku bezrobocie we Wrocławiu wzrosło z 4% do ponad 8% dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: młodzi z Gazety zabierają się za ważne proble 05.06.09, 12:40 bzdury Włodziu, bzdury! Zarobki w IT są sporo wyższe we Wrocławiu! absolwent Politechniki dostaje 5000zł brutto na początek np. w Siemensie, w Poznaniu można tylko poważyć. Zapytaj się kumpli co siedzą w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: młodzi z Gazety zabierają się za ważne proble IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 18:26 tez o takich statystykach czytalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: młodzi z Gazety zabierają się za ważne proble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 20:47 Włodziu, od biedy rozumiem, że można trochę naginać fakty (czytaj - kłamać), ale Ciebie to już całkiem fantazja poniosła. Te cyfry chyba z sufitu wziąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: młodzi z Gazety zabierają się za ważne proble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 20:48 Bezrobocie we Wrocławiu: pup.lubin.sisco.info/zalaczniki/785/02-2009.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:53 A o co chodzi prześwietnym redaktorom Gazety? Ten tekst to skowyt samobiczującego się idioty. Nie dowiaduję się z tekstu, które miasto ma jakie atuty dla studentów, a tylko czytam, że redaktorzy chcą dokopać Grobelnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa 04.06.09, 23:07 Ponieważ to oczywiste, że Poznań ma ich znacznie więcej (patrz moje wypowiedzi i dodaj całą poznańska infrastrukturę z komunikacyjną na czele - ale jak może się nią chwalić prezydent, który ją demontuje, nie rozwija budując miasto dla samochodów). Natomiast autorzy zasadnie podejmują nie kwestię warunków do studiowania, a problem przywództwa w Poznaniu. Po Kaczmarku jest to szczególnie bolesny problem. Być może tego nie zauważasz, dalej głosujesz na Grobelnego, a my dalej cierpimy przez wyborców o takich horyzontach jak Ty? Refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania a Dutkiewicz jak zwykle czaruje Wrocław 04.06.09, 23:04 Imprezy: Z moich doświadczeń to nie we Wrocławiu, a w Poznaniu własnie weekend zaczyna się w czwartek. I pod względem liczby pubów oraz liczby ludzi wychodzących "na miasto" z Poznaniem równać może się tylko Kraków. Klimat: Wrocław leży razem z całym Lubuskim, doliną Odry oraz wyspami na Dolinę Warty wokół Poznania i Trójmiasto do najcieplejszej strefy klimatycznej w Polsce tzw. Hardy 5, reszta Wielkopolski, Zachodniego Pomorza i Dolnego Śląska należy do Hardy 6, zaś Suwalskie to już Hardy 8. Ale Wrocław jest miastem znacznie mniej pogodnym od Poznania, liczba dni słonecznych jest o ok. 10 dni mniejsza (w końcu to Wielkopolska, a nie Dolny Śląsk stepowieje wskutek niskich opadów), a liczba dni bez opadów jest o ok. 20 dni mniejsza! Do tego we Wrocławiu znacznie częściej tworzą się mgły- nie znam pomiarów, ale częstotliwość zamykania lotniska jest dużo większa. Wypoczynek w naturze: Także zdolności odpoczynku Wrocław oferuje radykalnie mniejsze, można się wybrać do pięknego kompleksu Parku Szczytnickiego oraz parunastu mniejszych kompleksów ale to by było na tyle. Poznań to jedno z najbardziej zielonych miast w Polsce, jedyne duże prócz Olsztyna, które na terenie ma 5 jezior, z czego 3 czyste tak, że bez zastanowienia można się kąpać. Znalezienie jeziora w okolicy Wrocławia wymaga godzinnej jazdy samochodem. Do tego lasy - w okolicy Wrocławia to rzadkie zjawisko, w Poznaniu 3 kliny zieleni i pod Poznaniem Puszcza Zielonka oraz Wielkopolski Park Narodowy. No ale jak o tym może mówić księgowy Grobelny? Rynek pracy: Jak mówił Dutkiewicz Wrocław szczyci się 100 tysiącami miejsc pracy w aglomeracji, tylko nie mówi, że wreszcie pozwoliły one miastu zejść z dwucyfrowego bezrobocia ostatnich 15 lat. Chwali się nazwami firm, gdzie absolwenci studiów informatycznych zarabiają o 30% mniej niż w Poznaniu, czy Gdańsku. Ale liczba miejsc pracy w IT jest, mniejsza o to, że nie są to stanowiska kreatywne. Chwali się liczbą miejsc pracy ogółem, nie wspomina o jakości, a przemilcza fakt, że Wrocław jest pod względem płac dopiero siódmym, czy ósmym miastem wojewódzkim w Polsce, że większość miejsc pracy powstałych w SSE to siłą rzeczy miejsca pracy szukające taniej robocizny, że rynek pracy we Wrocławiu jest tak wrażliwy na wahania koniunktury i płac, że wystarczyło 9 miesięcy kryzysu i od połowy ub. roku bezrobocie we Wrocławiu wzrosło z 4% do ponad 8% dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hisroyal Re: a Dutkiewicz jak zwykle czaruje Wrocław IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.06.09, 23:45 >>>wlodekzpoznania Też uważam, że Poznań jest spoko, ale nie zmienia to faktu, że grobelny to wieśniak - nadaje się na urzędniczynę, a nie prezydenta miasta pretendującego do tytułu drugiego po Warszawie. Wystarczy spojrzeć jak grobelny dba o swój własny wizerunek - wąsik, jeżyk, chustka w kieszonce marynarki, mucha lub źle dobrany krawat - to wieśniak i szkodzi Poznaniowi. Jest jednak kilka osób zawdzięczających coś Grobelnemu: Kulczyk, Wechta i inni którym pozwala zabudowywać kliny zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: a Dutkiewicz jak zwykle czaruje Wrocław 05.06.09, 00:20 Bez dwóch zdań! Zobacz moje pozostałe wypowiedzi. Nawet chciałem przed wyborami 2006 zrobić sobie koszulkę z hasłem "nie będę głosował na prezydenta z wąsem", ale wyjechałem wtedy służbowo na dłużej i przyjechałem tylko na same wybory ;-) Nie zmienia to porównanie też nic z tego, że Wrocław to bardzo fajne miasto, fajni ludzie, że osiągnęło dużo (choć pomoc popowodziowa i inwestycyjna PAiZ i z SSE dużo dała), że rozwój szczególnie dzięki Zdrojewskiemu jest wielki (tempo rozwoju aglomeracji poznańskiej), kontrast wobec tego co było gigantyczny. Tyle, że akurat Poznań to jeszcze nie ta miara, najgorszy dla Wrocławia kandydat do porównań. Ale kazdy strateg biznesu wie, że jednym z kluczy układanki strategicznej i skukcesu w realizacji jest...ambicja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstanty W jednym sie mylisz IP: *.wip.pl 05.06.09, 08:40 Nie jestem z żadnego z tych dwóch miast, ale oba znam dośc dobrze. Jesli chodzi o klimat miasta i możliwość imprecowania to Poznań nie tylko jest za Krakowem, ale równiez za Gdańskiem, Wrocławiem, Warszawą , a moze nawet Lublinem. Uwierz mi ze jesli chodzi o atrakcyjnośc imprezowania to Poznań jest jednym z najnudniejszych miast w Polsce. To nie tylko muje odczucie ale wszystkich moich znajomych którzy w Poznaniu spędzili więccej niż jeden dzień. Co do pozostałych argumentów mogę się zgodzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sickie Re: W jednym sie mylisz IP: *.karolin.pl 05.06.09, 11:26 Jeżeli ktoś podnosi głos, że Poznań pod względem imprez jest daleko w tyle, niech stuknie się w głowę. Po pierwsze Wielkopolska i Poznań to region, w którym organizuje się największe eventy, tak największe! np.: GLOBAL GATHERING! We Wrocławiu jest Hala Ludowa, która dzięki swojej wielkości ściągnęła MSM Events (tak to Poznańska agencja) bo nasza ARENA jest za mała! Na miejscu Grobelnego i jego megalomanii kazał bym ją zburzyć i wybudować coś na wzór hali w Dortmundzie albo którejś z hal w Holandii. Jest SQ Klub, który ściąga największe gwiazdy, z nim może się równać tylko cała Warszawa (tak cała), bo ona nie ma tak wyrazistego miejsca, w którym gościło by tyle gwiazd. We Wrocławiu to jest chyba tylko Droga Do Mekki i kilka pitu pitu houseowych pubów... Bo poza wichurowniami to chyba nic innego tam nie ma. To teraz zejdźmy półkę niżej... Poznań ma chyba tuż za Krakowem największą ilość pubów serwujących od pełnego kufla piwa, przekąsek, deserów po kawałek parkietu do wyskakania wchłoniętych procentów. Muzyka różna od latino, porzez klimaty dyskotekowe po muzykę house, PRLowski kicz, solidne techno i dobrą elektronikę, nie wspomnę o klimatach rockowych. Jesteśmy chyba poza Warszawą i może rejonem Śląska (nie Wrocławia) tym miastem, który ma największą liczbę aktywnie działających DJów i kolektywów oraz niezależnych organizatorów, którzy promują, produkują muzykę na dobrym poziomie, producentów wydających na całym świecie lub wydających we własnych labelach. To Poznań może się pochwalić organizacją imprez TRESOR sygnowanych nazwą jednego z najlepszych Berlińskich klubów i labeli, który wniósł do światowej kultury rozrywkowej bardzo dużo. Poznań dla studentów oferuje poza imrpezami dużo więcej. Nienajgorszą komunikację (choć mogła by być lepsza, sami się o to spieramy), miejsca pracy... bo kto chce pracę sobie tutaj znajdzie bez problemu, życzliwych ludzi... bo Poznaniacy wbrew pozorom nie są zamknięci w sobie... a to że ordnung musi być to my wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: W jednym sie mylisz IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 11:45 Konstanty nie dyskutował z Poznaniem i jego atrakcyjnością. PR Poznania jest mierny i nie jesteśmy lubiani jeszcze od czasów zaborów ;-) A że jestśmy zarozumiali to fakt. I mamy ku temu powody ;-))) Ale otwartość, naturalność to wielka zaleta Poznaniaków, zaś nasz charakter (dystans, egocentryzm, a mimo to otwartość) zawsze porównuję do Londyńczyków i Mediolańczyków. Nie wiem jak to wygląda z punktu widzenia dużych imprez, we Wrocławiu w takich imprezach miesza samo miasto, więc gotów jestem wierzyć na słowo, że tam są bardziej atrakcyjne. Z moich doświadczeń w Poznaniu nigdy nie było wielkich dyskotek, house'ów, klubów, a tam, czy Gdańsku były, natomiast Poznaniacy zawsze lubili co innego, więcej kameralności, małe parkiety w piwnicach pod ulicami Starego Miasta. I masz rację, że scena muzyczna jest potężna, o tym wiedzą wszyscy ludzie z branży w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sesa imprezy w Poz IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 21:24 Armin Van Buuren był w Poznaniu, nie we Wro. I znów bedzie 22 sierpnia, tak a propos DJ-ów. Aha, mamy tor regatowy w miescie to ponoc unikat na skale europejska jest ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu myślę, że się nie mylę, ale trudno to ocenić IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 11:38 Dziękuję Ci za to, że w wielu kwestiach nie musimy rozmawiać o faktach dość oczywistych w ocenie. A co do wielości możliwości, atrakcyjności i powszechności "wyjścia na miasto", to jest to bardzo subiektywne, więc trudne do oceny. W mojej ocenie przeważają we Wrocławiu wobec Poznania imprezy masowe, koncerty, party na tysiąc osób. Tak samo to jest charakterystyczne w Gdańsku, czy Warszawie. Jednak znajdź mi w tych trzech miastach takie skupisko takiego bogactwa knajpek jak poznańskie Stare Miasto z rozciągnięciem na sporą część centrum, przez które przewalają się w trzy wieczory w tygodniu nieustannie tłumy ludzi. Zgodzę się, że we Wrocławiu więcej ludzi jest wieczorem na rynku niż w Poznaniu. Wiadomo, Poznaniacy odsypiają ;-) Natomiast takie skupiska i tak ludne i bogate są w Łodzi, czy Krakowie. W Warszawie bogactwo też jest spore, ale z racji rozrzucenia nie tylko po centrum, ale wszystkich możliwych dzielnicach trudno to ogarnąć, więc wierzę na słowo, że Warszawa choć tak wygląda, nudną nocą nie jest. Powszechność opinii to też rzecz względna. Opinie o wyjątkowej atrakcyjności imprezowej Wrocławia słyszałem już w pierwszej połowie lat 90-tych, gdy najczęściej z imprez korzystałem. I wtedy jego atrakcyjność była większa niż Poznania, ale wówczas to żadne miasto nie równało się z Krakowem i ... Szczecinem. Kraków pozostał miastem w czołówce, a Szczecin się nie rozwinął. Ale to jednak znacznie mniejsze miasto (nawet nie samo miasto, co aglomeracja mniejsza o dobre 40% od poznańskiej) i niestety mniej zasobne. Też mogę się powołać na kilka opinii niepotwierdzającej dużo większej atrakcyjności Wrocławia nad Poznaniem, ale ja szukam raczej przyczyn w różnicy w sposobie imprezowania, niż w samej bezwględnej atrakcyjności. Jak kto lubi być wsród kilkuset, czy kliku tysięcy ludzi, to może go nudzić klub na kilkadziesiąt osób niezależnie od tego co tam można znaleźć, o pubach nie wspominając. Natomiast gdy ktoś lubi robić rundki po różnych nastrojach poznając ciągle nowych ludzi w nowych knajpkach, to w Poznaniu znajdzie większe bogactwo i możliwości. Ciekaw jestem co o tym myślisz. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Wynagrodzenia IT w miastach polskich 05.06.09, 12:46 proszę nie kłamać Włodku, bez przesady to tylko taka przyjazna dyskusja w gronie wielkopolskim:) za rok 2007! www.wynagrodzenia.pl/monitor_plac_1.php/wpis.14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek z Grunwaldu Wynagrodzenia IT i kłamstwa IP: *.acn.waw.pl 17.06.09, 08:37 Z tego samego źródła tylko że aktualne wynagrodzenia specjalistów i kierowników. www.wynagrodzenia.pl/zdjecie.php?url=pliki/wykresy_baza/1470.&s=700&w=1700%22 Jeśli widzisz gdzieś powód do stwierdzenia tak ciężkiego grzechu jak kłamstwo to nie musisz przepraszać. Na resztę głupawych i nieco mądrzejszych wypowiedzi postaram się odpowiedzieć ASAP albo zbiorczo jedną wypowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student z wrocka Re: a Dutkiewicz jak zwykle czaruje Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 16:15 Wlodek, wrzuc na luz... czy Wasz poziom debi**zmu osiągnal juz taki stopien, ze porownanie miast opieracie na podstawie czestosci tworzenia sie mgiel????????????? to jakas paranoja!!!!! w ogole wszyscy tu jestescie wysyceni jadem, nienawiscia... wiekszosc z Was wypowiada sie na temat wroclawia (krytykujac go oczywiscie) nie wiedzac tak naprawde co sie w tym miescie dzieje, jakie inwestycje sa realizowane (m.in. rozbudowa lotniska, ktore dzieki temu stanie sie, obok okecia, najnowoczesniejszym w kraju; EIT+ - najwiekszy kompleks naukowy w Polsce, w ramach ktorego swoje projekty bedzie urzeczywistniala firma IBM - jesli w ogole wiecie co to; jesli jednak wiecie, to zapewne za chwile pojawia sie komentarze typu: "na pewno beda niskie zarobki"; i wiele innych inwestycji). tego nie zauwazacie, poniewaz albo nie chcecie zauwazyc, albo rzeczywiscie nie wiecie. a jak sie czegos nie wie, to wtedy sh*t the f**k up! dlatego nie zamierzam wypowiadac sie w ogole na temat poznania. swoje subiektywne oceny opieracie na malowartosciowych rankingach. co z tego, ze uniwerek wroclawski jest na ktoryms tam miejscu (bodaj 8.), i co z tego powtarzam... nie zamierzam miec z tego powodu jakichkolwiek kompleskow (nawet nie pomyslalem o tym). ciesze sie, ze obydwa miasta spotka szansa olbrzymiego rozwoju. to powinno stanowic podwaliny jednosci mieszkancow, a nie niekonczacej sie wojny... i jeszcze jedno, zeby byla jasnosc, powyzszy komentarz napisalem na podstawie wlasnych przekonan, a nie kreowanej przez wladze miasta wroclawia propagandy sukcesu. obydwa miasta stanowia swietne miejsca do studiowania i jako jedyne, co warto podkreslic, organizuja w polsce klubowe imprezy juwenaliowe :))) pozdro dla studentow z poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznanski krakowia Re: a Dutkiewicz jak zwykle czaruje Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 19:33 > Imprezy: > Z moich doświadczeń to nie we Wrocławiu, a w Poznaniu własnie weekend zaczyna > się w czwartek. I pod względem liczby pubów oraz liczby ludzi wychodzących "na > miasto" z Poznaniem równać może się tylko Kraków. Oj, przepraszam, ale smiem sie nie zgodzic. To Poznan moze sie z Krakowem co najwyzej rownac. Jestem bardzo mocno przekonany, ze tu knajp jest mniej - o czym swiadczyc moze chocby to, ze czesto ciezko bylo nam znalezc w centrum w piatkowe/sobotnie wieczory jakies wolne miejsca w nie tak znowu licznych lokalach (wylaczajac te pobierajace oplaty za wstep). a liczba dni bez opadów jest o ok. > 20 dni mniejsza! To jest dobre, bo dzieki temu powietrze nie jest takie okropne. :) Pozdrawiam, zadowolony jak dotad z pobytu w miescie student UAM z Krakowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fall Prezenieście nam Dutkiewicza do Poznania! IP: *.ip.netia.com.pl 05.06.09, 00:20 aż płakać się chce uświadamiając sobie różnicę mentalności Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni Dutkiewicz to klasyczny ściemniacz i oszołom 05.06.09, 07:08 na nasze nieszczęście taka osoba tez jest potrzebna w promocji miasta, chociaż moze niekoniecznie jako jego prezydent... Poznańską namiastką Dutkiewicza jest Frankiewicz - jego powinni zapytać zamiast Grobelnego, na pewno opowiedziałby kilka ładnych bajek pod publiczkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 05.06.09, 07:33 Ciekawe co będzie jak Wrocław za chwilę zbankrutuje - już prawie osiągnęli limit dopuszczalnego zadłużenia. Wiem! Studenci się zrzucą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POZNANIAK Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 09:38 Smutna ta nasza dyskusja. Jeżeli ktokolwiek miał wątpliwości co do Grobelnego i jego udziału w niezliczonych aferach to napewno zostały rozwiane ostatnią rozprawą sądową,.Wyznaczenie jej terminu na dzień 4 czerwca i dwudziestolecia WOLNYCH WYBOROW napewno nie było przypadkowe. To jest autentyczna HANBA Poznania i antypromocja NASZEGO MIASTA.Wiem,że ta zabawa, przy pomocy najlepszych w Polsce obrońców,profesorów ,przywiezionych z Warszawy może trwać jeszcze bardzo długo,ale dlaczego kosztem POZNANIAKOW?. Kto płaci za te procesy,za tych obrońców.? Pan Grobelny ze swojej kasy?Dosyć wstydu!! Poznaniacy na to nie zasłużyli. Odwołuję się do resztek HONORU Grobelnego. Dosyć grabieży Poznania. Ustąp z urzędu. Niestety marzenia o tym ,żeby nowe rządy w Poznaniu objął Prezydent Dutkiewicz,który traktuje OBYWATELI jak PODMIOT chyba się nie spełnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 11:47 Doceniając i podkreślając różnice w klasie, nie chciałbym aby Poznaniem rządził taki konserwatysta jak Dutkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywatel Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 09:50 Zwracam się do wszystkich ludzi. ktorzy kochają Poznan. Skończmy z taryfą ulgową dla wszystkich afer korupcyjnych w Poznaniu. Skończmy z procesami Grobelnego,które stają się farsą. Nie chcemy go wsadzać do więzienia. Po prostu niech dalej wraz z kolesiami zakończy swoje rządy. Czytelnicy Głosu jednogłośnie obdarzyli go "zaszczytnym "tytułem "Człowieka Wstydu". Chyba wystarczy.Najwyższy czasżeby wszystkie odpowiedzialne służby, Sądy ,Prokuratury zdjęły parasol ochronny i rozliczyły tego pana. Próbujmy uczciwie budować przyszłość dla naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
msc04 Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa 05.06.09, 11:15 Grobelny juz dawno powinien zleciec ze stolka. Ostatnio sie nie udalo, mam nadzieje, ze w nastepnych wyborach wygra wreszcie ktos kompetentny. Obecna ekipa jest godna pozalowania. Naprawde niewiele rzeczy jej wyszlo. Nawet obecna kamania niewiele im pomaga. Coz sie jednak dzisiwc, skoro sami nie maja pomyslu na rzadzenie i tylko tzrymaja sie starych, do tego bardzo kiepskich pomyslow... Szkoda patrzec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed OK - tylko kto za Grobelnego IP: 195.20.110.* 05.06.09, 12:09 Może jakieś konkretne propozycje - nazwiska ? Ja osobiście nie widze kandydata z charyzmą, który nie byłby uwikłany w układy z obecną ekipą. A tylko ktoś taki może coś zmienić w Poznaniu. Obawiam się, że po następnych wyborach będziemy mieli prezydenta przyniesionego w teczce przez PO - bo na 99% wygra kandydat PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu w tym problem z kontrkandydatem IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 12:37 Pasło-Wiśnieska została wystawiona przez PO, jako lep na muchy. Weszła do drugiej rundy, a potem radni PO jej nie pomogli dokształcić się merytorycznie i Poznaniacy ocenili niekompetencję. Ale odpowiedzialność spada na PO właśnie, którego radni i działacze jeszcze od lat 90-tych związani są z Grobelnym, gdyż wywodzą się z prawicowego skrzydła Unii Wolności, z którego powstało PO. To jest problem bez łatwego rozwiązania. Dlatego NIE SZYLDY są ważne, a katalog kwestii do rozwiązania w Poznaniu, katalog priorytetów, wizja miasta, metody działania. Jeśli media nie chcą się tym zająć, wolą raportowanie o rywalizacji marketingowej, nie merytorycznej kandydatów, to trzeba tę myśl, kwestie istotne dla Poznania popularyzować poza mediami, w rozmowach ze znajomymi, na forach internetowych itd. Ja ostatnio głosowałem na Kretkowską i mam nadzieję, że niedostanie się do PE. Zgadzam się z wieloma jej działaniami w radzie miasta. Do tego ostatnio zadziałała strona Stowarzyszenia My Poznaniacy, i z wieloma poglądami, ocenami się zgadzam. Poważnie zastanawiam się nad utratą dziewictwa i zaangażowania się w to stowarzyszenie. Być może Kretkowska nie ma charyzmy. Ale nie w charyzmie rzecz, a w sztabie myślących ludzi, którzy stanowić będą podstawę rządów lidera i właściwej wizji nowoczesnego miasta. A już samo zerknięcie na listę i kompetencję ludzi w tym stowarzyszeniu pozwala na taką ocenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: w tym problem z kontrkandydatem IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 21:31 Włodku z Grunwaldu lub Włodku z Poznania,rozumiemy Twoje rozterki. Decyzja jest trudna. Przystąpienie do My Poznaniacy to niestety brak profitów, bezinteresowne poświęcenie czasu a czasami dołożenie do interesu/wyjazd w teren,zakup znaczków,papieru i t.p/Nie wyjedziesz z Andersją do Nicei jak równie w 17 osobowej ekipie do Chin ażeby przekazać całemu światu,że jednak Olimpiady nie zorganizujemy.Czy naprawdę nie można było tego zrobić korespondencyjnie?Uwierz mi jednak,że spotkasz świetnych ludzi którzy chcą działać Pro Publico Bono,ratować Poznań i Aglomerację,zostawić trwały ślad dla przyszłych pokoleń. Być może nie znajdziemy Prezydenta Ratajskiego,ale próbujmy. Może Lucyferciu i Rene przyjdą też?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Czy na pewno "My Poznaniacy" ? IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.09, 10:00 A ja jednak mam wrażenie, że My Poznaniacy też próbują kręcić własne lody, tylko gdy są w opozycji nie widać tego tak wyraźnie. Nie wydaje mi sie, aby dotychczasowe ich działania uwzględniały "dobro ogółu", a raczej interesy lokalnych społeczności, lub nawet swoje własne. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa 05.06.09, 13:31 Natomiast dutkiewicz to na pewno najwiekszy picer wsród prezydentow. Dobrze ze zajął sie w koncu bardziej miastem niz polityka, bo ulice Wroclaw ma najgorsze ze wszystkich duzych miast Polski. Niech przyjedzie do Warszawy i zobaczy ile siedzieje na warszawskich ulicach, praca az furczy, we Wroclawiu owszem tez sie dzieje, ale glownie tam gdzie dziala GDDKiA czyli na obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: 195.20.110.* 05.06.09, 13:34 Kiedy byłeś ostatnio we Wrocławiu? 10 lat temu i pewnie przejazdem, albo szwagier ci opowiadał jak tragicznie przejeżdza sie przez Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex Wrocławianin Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.echostar.pl 05.06.09, 16:23 Czy teraz, czy 10 lat temu, przejazd przez Wrocław jest tak samo tragiczny. I piszę to jako ktoś, kto we Wrocławiu mieszkał od urodzenia 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.09, 19:17 Jeżdzę i przez Wrocław i przez Poznań - i nie widze różnicy. Tak samo beznadziejny jest tranzyt przez Wrocław jak sie jedzie z Poznania w góry jak i przez Poznań, gdy się jedzie z Wrocławia nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu atak z Wrocławia ;-) IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 16:41 W ciągu kilku godzin nagle na poznańskie forum trafiło niemal dziesięciu forumowiczów z Wrocławia. Przypadek? ;-) Odpowiem wieczorem. Natomiast zarzucającym mnie wrogość wobec Wrocławia proponuję dwie rzeczy: - poczytanie moich wpisów, zresztą na obu forach - rozważenie wizyty u psychologa, ot tak kontrolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Włodek nie kłam więcej 05.06.09, 18:04 Uuuu ale słabiutko, Włodek ale nie ustosunkowałeś się do swoich kłamstw. Nie ładnie. Ja jestem związany także mocno i z Poznaniem. Miałem o Tobie większe mniemanie. Następnym razem proszę nie kłamać, bo ja też mogę napisać że we w Poznaniu jest 30% wyższe bezrobocie niż we Wrocławiu, no ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu w czym widzisz moje kłamstwa? IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 18:59 W tym, że prawie zawsze wypowiadam się pozytywnie o Wrocławiu, że dostrzegam urokliwość tego miasta oraz dynamiczne zmiany miasta, które w poprzedniej dekadzie zacofaniem można było porównać tylko z Łodzią, czy w tym, że Wrocław ma znacznie wyższe od Poznania 8-mio procentowe bezrobocie, czy w tym, że zaskakujący jest ten najazd forumowiczów z Wrocławia zaraz po Twoim wpisie jakoby sępy spadających by podrążyć w bolącej Poznaniaków ranie cieniutkiego Prezydenta Miasta? Nota bene - pisujesz w całej Polsce wychwalając Wrocław wg sztampowego wizerunku, który już kilka razy w paru punktach Ci obaliłem, Ty jednak wciąż powtarzasz swoje; zadziwia zatem Twój brak aktywności na forum Wrocławia -jak to wytłumaczysz? Jak napisałem - usiądę na dłużej wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: w czym widzisz moje kłamstwa? 05.06.09, 19:42 ale ja też lubię Poznań. Myślałem po prostu, ze jako poznański patriota starasz się nadać zaletom Poznania wysoką rangę, ale skoro zaczynasz pisać po prostu kłamstwa no to się robi nieciekawe i niszczysz dyskusję tym. Pisałeś o 30% niższych zarobkach w IT we Wrocławiu, otóż nie. www.wynagrodzenia.pl/monitor_plac_1.php/wpis.14 Teraz jest jeszcze lepiej na korzyść Wrocławia, jak dorwę statystyki to Ci pokaże. Także możemy konfrontować zalety obu miast, ale jeżeli dalej będziesz się posuwał po prostu do kłamstw to ta dyskusja jest bez celowa. Co mi obaliłeś? Ja jestem świadomy wad i zalet obu miast bardzo dobrze. Co powtarzam swoje? W branży IT Wrocław jest górą pod każdym względem, więc o co chodzi? Są branże gdzie Poznań jest górą. W czym problem? Wrocław ma wyższe bezrobocie, ale Twoje wywody na temat rynku IT są po prostu masakryczne niecelne akurat. Dałem Ci linki do artykułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: w czym widzisz moje kłamstwa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 21:07 Dokładnie. Poza tym bezrobocie we Wrocławiu wynosi około 4%, a nie 8 jak podaje Włodek. pup.lubin.sisco.info/zalaczniki/785/02-2009.pdf Nieładnie Włodziu. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: w czym widzisz moje kłamstwa? 05.06.09, 19:43 bezrobocie ma charakter strukturalny, chyba masz pojęcie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronny Poznańskie pyry kontra Wrocław. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 17:54 Mieszkałem 3 lata w Poznaniu, jednak rok temu przeprowadziłem się do Wrocławia. Mogę więc rozpatrzeć tą kwestię okiem poznanika i wrocławianina. Wg mnie nie ma porównania między tymi dwoma miastami: - Wrocław ma o ponad 1 mld większe dochody niż Poznań, i niestety to widać na każdym kroku (więcej firm inwestuje we Wrocławiu niż w Poznaniu). - Wrocław ma więcej klubów, pubów, restauracji niż Poznań. Dowód? Zapraszam poznańskie pyry na zwiedzanie rynku i okolic. - Wrocław oferuję więcej atracji związanych z aktywnym wypoczynkiem: Oceanarium, Aquapark, liczne szkoły żeglowania wokół Odry...ect. (Poznań nie można się pochwalić żadnym z tego typu obiektów. Żenujące). - Klimat miasta. Tutaj każdy się ze mną zgodzi, że nie ma porównania. Poznań jest po prostu mały i brzydki. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Poznańskie pyry kontra Wrocław. 05.06.09, 18:09 Poznań ma za to lepsze imprezy masowe, ale nie oto chodzi. Myślałem, że Włodek to taki gość co go interesuje rozwój miast, ale jak zaczął pajacować wpisami o 30% wyższych wynagrodzeniach w Poznaniu w IT to popsuł cały wątek. No cóż szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sesa Re: Poznańskie pyry kontra Wrocław. IP: *.icpnet.pl 15.06.09, 13:52 rotfl ależ mnie rozśmieszyłeś. Misiu! jesteś doprawdy rozczulający! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Poznańskie pyry kontra Wrocław. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 20:07 Ty berstronny z tymi klubami to pojechałeś, kolego więcej klubów i restauracji ? kolego podam Ci tylko jedna stronę www.gastronauci.pl/ faktycznie widac więcej aż strach :).Mieszkałeś podobno 3 lata w Poznaniu a nawet nie wiesz ze w obrębie miasta sa 3 jeziora o których Wrocław możne jedynie pomarzyć , nie ma klubów żeglarskich ? kolego przy jeziorze Kierskim jest ich z piec , nie licząc klubów wioślarskich , czy kajakarskich przy malcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Poznańskie pyry kontra Wrocław. IP: *.eltronik.net.pl 08.07.09, 14:54 Bzdura,Bzdura, Bzdura chyba w domu siedziałeś i nie wychodziłeś na ulice Poznania, dochodów aż tak dużo większych nie ma, jest bardziej zadłużony poza tym mamy jeziora i lasy, Wrocław niestety nie ma, poza tym mamy Maltę,fajniejsze ZOO, Wyciąg Narciarski a niedługo Termy Maltańskie a szkoły Żeglowania blisko bo już w Kiekrzu, a jakie tam Oceanarium???te akwarium w Galerii??a co do Rynku to można zobaczyć że Ratusz mamy ładniejszy a kamienice są ciągle remontowane, dodatkowo Poznań ma klimatowe Jeżyce i Łazarz, nie rozumiem Twojego rozżalenia i nagonki na Poznań, chyba ktoś w Poznaniu krzywdę Ci zrobił> dowód twoje słowa mały i brzydkiPoznań, choć aglomeracją większy od Wrocławia sorry masz chyba kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
midwi80 wrocławska wiocha 05.06.09, 19:12 Tak określamy takich głupawych trolli o wyższym wykształceniu, którzy w całej Polsce robią nam gębę głupich, stronniczych i złośliwych pieniaczy. Widzę, że wpadli tu dziś hordą jak prawdziwe trolle. Co ciekawe nie bardzo ich znam z forum. Jedynie sothink, który u nas uważany jest za oszołoma i pieniacza. To takie typowe, napływowi leczą swoje kompleksy inwestując w poczucie przynależności. A potem już różowe okulary na nosek i jestem Wrocławianin. Pozdrowienia od prawdziwego Wrocławianina! Odpowiedz Link Zgłoś
midwi80 co u nas myślimy o Dutkiewiczu 05.06.09, 19:13 Zobaczcie co u nas się pisze na forum o Dutkiewiczu, jak realnie oceniają go forumowicze, jak wypada ankieta poparcia po numerach jakie ostatnio odwalał. Wrocławiowi to przysłużył się Zdrojewski, ale nie propagandzista Dutkiewicz. miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,75495,6671872,Dutkiewicz_nie_ma_wyjscia___musi_kandydowac.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=96058054&a=96080127 Odpowiedz Link Zgłoś
spinaker206 Nawet dobrej roboty nie potrafią sprzedać! 05.06.09, 20:31 "Trudno zapalić innych, jeśli się samemu nie płonie." - to słowa eksperta cytowane z artykułu. Najśmieszniejsze to jest to, że nawet jeśli jest coś dobrze zrobione, to nie potrafią tego "sprzedać"! Przykłady: 1) renowacja CK Zamek 2) park z fontanną przy ul. Strzeleckiej Szkoda, że Łęcki nie istnieje w mediach, z nim Dutkiewicz nie miałby szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazimierz Re: Nawet dobrej roboty nie potrafią sprzedać! IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 21:12 Napewno Lęcki nie miał by szans z Dutkiewiczem. Takiego numeru jak sprzedaż placyku przy Bibliotece Raczyńskich- Telekomunikacji Polskiej tak szybko nie zrobi nikt.Popisał się faktycznie nasz były wojewoda. Niech chociaż teraz posypie głowę popiołem i zejdzie ze sceny. Jest to chyba niestety przypadek niereformowalny. Brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb te całe nibykompleksy wobec Wrocławia to sprawa PO IP: *.icpnet.pl 05.06.09, 21:16 poznańskiego, które jak zwarty, karny legion, mierny, wierny i niezwykle aktywny w podstołowej pracy wykończyło wszystkich wybitnych ludzi w poznańskiej Unii Wolności, a potem to liberalne i intelektualnie ciekawe skrzydło SLD i dzisiejszej Lewicy. A teraz poznańskie PO pokazuje co jest warte. Siedzi cicho i patrzy jak Wrocław, Kraków i Trójmiasto załatwiają sobie to i owo, a nam zafundowało kolejną kadencję rządów Grobelnego. Bez tego manewru z wystawieniem słabeusza, czy nieprzygotowanej Wiśniewskiej to Grobelny by przegrał. Ale oni trzymają po prostu koryto. Tak rozwalali już Unię Wolności od wygranych wyborów w 1998, najpierw eka Piskorczyków, którzy późniejsz szybciutko zasilili Platformę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzaryGość Poznań to mały fjut, który IP: *.icpnet.pl 07.06.09, 03:20 na siłę udowadnia, że "więcej może". Tyle. Know how, pies go srau :) Jestem z Poznania, to zaścianek, dupszcyzna, i du*a d*py. Miasto zakompleksionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizander Poznańska GW ciągle porównuje Poz z Wro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.09, 04:12 Dla porównania Wrocławska o Poznaniu prawie nic nie pisze. Wnioski niech każdy sam wyciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Poznańska GW ciągle porównuje Poz z Wro IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.09, 19:43 Mogę potwierdzić Odpowiedz Link Zgłoś
midwi80 Re: Poznańska GW ciągle porównuje Poz z Wro 10.06.09, 09:54 No już nie jaw. Tej ;) Ja jestem Wrocławianinem, który trzy lata mieszkał w Poznaniu i wciąż jak tylko pada Poznań to jest sprawa, są tacy co im się szczęki zaciskają i uśmiech sztuczny robi. Wiele w Poznaniu ceniłem. Także dużą autentyczność ludzi tam. Jak coś powiedzą to tak myślą. I czasem nie jest to poklepywanko ;) Ale teraz już coś pokazaliśmy i nie musimy się aż tak spinać. Wrocław to już wreszcie też coś znaczy. Ale zobacz ile tu ciągle pisuje trolli od nas. Oni nie mają problemów z Poznaniem? Szczególnie tacy napływowi co miasto dopiero poznają i Sternik im w głowie kisielek zrobił. Takie są moje wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Poznańska GW ciągle porównuje Poz z Wro IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 00:11 Wyjdź z tego wirtualnego świata i zostaw dzieci neostrady. Swoją opinię opieram na konfrontacji z normalnymi ludźmi w realu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcys Re: Poznańska GW ciągle porównuje Poz z Wro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 10:45 Wrocław jest taki światowy ze do stolicy musi jechać przez ten prowincjonalny Poznań , drogi michale , mniej megalomani i uwielbienia dla sternika , a więcej pokory.Jak narazie to Poznań Ci daje żyć , a nie ten światowy Wrocław PS czy we wszystkich domach zainstalowano juz toalety :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznanczyk Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 08:07 Lepszy "wrobel /Grobelny/ w garsci", niz "kanarek /Dutkiewicz/ na dachu" Odpowiedz Link Zgłoś
midwi80 Re: Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa 10.06.09, 09:56 Jeden i drugi szuja. Tylko ten drugi jeszcze coś umie do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.3000 Grobelny vs. Dutkiewicz: wojna na słowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.09, 13:18 Ni jestem ani z wroc a ni z poz a bywam czesto tu i tu. a to moje obserwacje:) Poznan - wszedzie dotrzesz z poznania ogromna zaleta miasta, bardzo fajna komunikacja - wszedzie szybko mozna dotrzec, miasto nowoczesne. Wroclaw - turystycznie bez zarzutu jak kogos kreca klimaty zabytkowych miast mozna pojechac i ogladnac, komunikacja gorsza jak w poz - tramwaj w korku?? troszke dziwne no ale inaczej sie chyba nie dalo:) ladny dworzec pkp;P A cechy wspolne to fajnie mozna imprezowac i tu i tu, laczy je rowniez podobna wielkosc w pow i liczba mieszkancow, spedzac wolny czas mozna tak samo i w jednym i drugim miescie bardzo ciekawie i roznorodnie. Nazwa Wroclaw i Poznan brzmia tak samo dumnie. Odpowiedz Link Zgłoś