Dodaj do ulubionych

To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia...

01.09.09, 17:21
www.youtube.com/watch?v=Uz8nD2HFqeg&eurl=http%3A%2F%2Fforum.fronda.pl%2F%3Fakcja%3Dpokaz%26id%3D2822417&feature=player_embedded
I wszystko jasne.
Obserwuj wątek
    • kiks4 Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 17:34
      Dziękuję Rene za przypomnienie żołnierzy Września. Mój ojciec walczył w
      Warszawie, bronił jej nieba, był artylerzystą- przeciwlotnikiem.
      Przez wszystkie powojenne lata określenie: oficer sanacyjny brzmiało jaj
      najgorszy epitet. Matka nie mogła podjąć pracy w szkole, bo była żoną oficera
      sanacyjnego. Bohaterstwo żołnierzy opiewane dziś to jedna strona medalu.
      Opluwanie przez władze i wielu nadgorliwców- to druga strona. Większość tych
      ludzi, także Ojciec nie dożyła dni, w których mogliby odzyskać należny im szacunek.
      Jeszcze raz - dziękuję!
      • renepoznan Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 17:53
        Wędruję po różnych forach. I zagladając na nasze aż mi się przykro zrobiło.
        Wszędzie o tych czasach i ludziach wspominają. Na niektórych ostre dyskusje. A
        tu milczenie.
        Aż tak skundleliśmy?
        • kiks4 Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 18:07
          Zastanawiałem się nieraz, dlaczego I Wojna Światowa właściwe bardzo szybko
          została zapomniana. Po 70-ciu latach czyli w roku 1984 nikt nie obchodził
          rocznicy a w każdym razie nie przypominam sobie, żeby zjeżdżali się przywódcy
          państw w niej biorących udział i oddawali hołd poległym. A poległo przecież
          także wiele milionów ludzi.
          Niedawno dopiero ktoś mi uświadomił, że w I Wojnie ginęli głównie żołnierze na
          frontach, a w II Wojnie- cywile na zapleczu. W I Wojnie proporcja poległych
          żołnierzy do cywilów wyniosła 70:30 w II Wojnie dokładnie odwrotnie.
          Niemal każda rodzina straciła swoich bliskich w ostatniej wojnie, że pół narodu
          zostało wyrwane ze swych stron rodzinnych i przeniesione w obce strony, że
          niemal wszyscy potracili swoje mienie- to są pewnie powody nie pozwalające
          zapomnieć o tych strasznych latach.
          I są to doświadczenia nie tylko Polaków. Każdy naród europejski może powiedzieć
          o sobie to samo. Także Niemcy.
          Prosta ekstrapolacja każe przypuszczać, że w kolejnej wojnie ginąć będą prawie
          wyłącznie cywile. Jak w Iraku czy Afganistanie, gdzie o śmierci jednego
          żołnierza donoszą światowe media taką samą czcionką jak o zabitych na bazarze
          100 cywilach.
          • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... IP: *.icpnet.pl 02.09.09, 16:13
            Jeszcze jednej rzeczy nie wziąłeś pod uwagę w odniesieniu do I WŚ. To była wojna
            imperialna, wojna ambicji, po niej także zwycięscy mają kaca, gdyż nie
            prowadzili wojny o realne problemy. Natomiast druga wojna była ewidentną wojną
            obronną przeciw jednemu z totalitaryzmów.

PS. Z całym szacunkiem wobec bohaterów września, wywiesiłem flagę 31 sierpnia i
            rano ją schowałem. Świętowanie 1 września osiągnęło IMO karykaturalne rozmiary.
            Nie wolno nigdy zapomnieć, ale świętowanie to przesada, to wciąganie się w wir
            rywalizacji medialnej obecnie najsilniejszych prawicowych partii politycznych.
            • kiks4 Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 02.09.09, 22:57
              Gość portalu: Włodek z Grunwaldu napisał(a):

> Jeszcze jednej rzeczy nie wziąłeś pod uwagę w odniesieniu do I WŚ. To była
              wojna imperialna, wojna ambicji, po niej także zwycięscy mają kaca, gdyż nie
              prowadzili wojny o realne problemy. Natomiast druga wojna była ewidentną wojną
              obronną przeciw jednemu z totalitaryzmów.
              ---
              mimo wszystko uważam, że ostatnia wojna w niespotykany dotąd sposób spowodowała
              cierpienia i straty wśród ludności cywilnej. Odwołam się do przykładu moich
              rodziców. Ojciec ze swoimi artylerzystami strzelał i strącał samoloty niemieckie
              odczuwając przy tym wiele satysfakcji( mówię o Warszawie, gdzie mimo
              podejmowanych licznych ataków Niemcy nie zniszczyli żadnego mostu!)
              Matka w tym samym czasie z siedmiodniowym dzieckiem przy piersi uciekała
              z Warszawy na wschód aż do 17 września ( to taka polska czasoprzestrzeń).
              Przechwycona przez Rosjan zniszczyła wszystkie ślady wskazujące, że jest żoną
              oficera polskiego. Największym Jej szczęściem było uzyskanie po wielu miesiącach
              przepustki, pozwalającej wrócić na tereny zajęte przez Niemców.
              I takich sytuacji były tysiące.
              Więc porównanie losu żołnierza i cywila jednoznacznie wskazuje, kto gorzej na
              tym wychodził.
              • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... IP: *.icpnet.pl 03.09.09, 09:56
                tego w żaden sposób nie podważałem, a uzupełniałem jedynie. Mój dziadek walczący
                w Reichswehrze pod Verdun, a potem powstaniec w drugiej wojnie był za stary, a
                dzieci za młode do wojska. Jednak zostali uroczo wysiedleni, czyli powiadomiono
                ich, że ich gospodarstwo oraz największą w powiecie piekarnię przejmuje jutro
                rodzina niemiecka i mają się spakować zgłaszając na dworzec kolejowy.
                Niestawiennictwo groziło aresztem. Stawili się z trójką dzieci, wsadzono ich do
                pociągu po czym wysadzono w polu pod Skierniewicami. I tyle. Dziadek ostatecznie
                zaczepił się w piekarni w gettcie, w wynagrodzeniu dostawał chleb, więc swoją
                rację oddawał mieszkańcom. Po dwóch latach poznał kogoś komu mógł pomóc
                prowadzić gospodarstwo pod Garwolinem i tak tam się znalazł. Po wojnie wracał
                rowerem, zastał oczywiście zabudowania wypatroszone z jakiegokolwiek sprzętu,
                piekarni nie było, Rosjanie rozebrali. Tyle historii zasłyszanych.
        • Gość: BIMOTA Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.09, 00:24
          forum.gazeta.pl/forum/w,67,99701344,99726603,To_na_zdjeciu_to_jest_ich_gospodarstwo_.html
          Tu np pokazales swoje "sczlowieczenie"...
    • l.george.l Ale Rene dałeś ciała 01.09.09, 18:09
      Ten sam zespół ma w repertuarze pieśń ku chwale 7 Dywizji Pancernej dowodzonej
      przez Rommla. Piękny tekst
      [...]
      Charge into the lines with the force of a furious storm
      Fast as the lightning phantom swarm
      200 miles at nightfall taken within a day
      Thus earning their name, earning the fame

They are the panzer elite, born to compete, never retreat
      GHOST DIVISION
      Leaving our dead, always ahead, fed by your dread
      [...]

Potomkowie hitlerowskich pancerników pękają pewnie z dumy przy takiej pieśni.
      Podobno mają też coś w repertuarze ku chwale Armii Czerwonej, ale nie chce mi
      się szukać.
      • kiks4 Re: Ale Rene dałeś ciała 01.09.09, 20:20
        l.george.l napisał:

> Ten sam zespół ma w repertuarze pieśń ku chwale 7 Dywizji Pancernej dowodzonej
        przez Rommla
        ---
        Homer opiewał czyny bohaterskie mężów nie różnicując, czy byli Achajami czy
        Trojańczykami
        • l.george.l Re: Ale Rene dałeś ciała 01.09.09, 21:34
          Ja to rozumiem i nie mam pretensji do zespołu. Ale znając germanofobię Rene
          uznałem, że może nie najlepiej wybrał.
          • Gość: jp Re: Ale Rene dałeś ciała IP: *.pl 01.09.09, 22:06
            Chłopie, Ty, książkowy wzorzec człowieka ogarniętego fobiami zarzucasz to innym? Ależ się uśmiałem. :)
          • renepoznan Re: Ale Rene dałeś ciała 01.09.09, 22:25
            Ale znając germanofobię Rene
            > uznałem, że może nie najlepiej wybrał.

Kossak portretował Wilusia. Czy mam przez to nie oglądać Panoramy Racławickiej?
            Widzę, że forumowi "postępowcy" są większymi zakompleksiałymi ksenofobami niż wszyscy podejrzewali.
            Kiksie - nie basuj niezbyt mądrym zagrywkom georga. On szuka dziury w całym za wszelką cenę - nawet za ryzyko ośmieszenia się.
            :)
            • kiks4 Homer 01.09.09, 23:18
              renepoznan napisał:
              > Kiksie - nie basuj niezbyt mądrym zagrywkom georga.
              ---
              ani mi w głowie basowanie. Ale chciałbym zwrócić uwagę, że Polska i Polacy nie
              jest jedynym narodem w Europie. Sa i inne i każdy z nich ma własne spojrzenie na
              historię, w tym na II Wojnę Światową. Szwecja była w tej wojnie neutralna więc
              jej obywatele zapewne patrzyli na wojnę trochę tak, jak obserwuje się widowisko
              na arenie siedząc samemu bezpiecznie na trybunach. Stać więc ich na to, by
              wzorem Homera opiewać czyny, które oni uznają za najbardziej bohaterskie. Bez
              zwracania uwagi, po której stronie się to odbywało.
              • marek.es Re: Homer 02.09.09, 23:07
                To zaproszenie na czwartek, do PLANETE na 20.45. Polecam!!
                Tekst jest własnością Planete i został przeze mnie wklejony.

Ogłoszona w 1991 roku niepodległość Ukrainy zakończyła trwającą
                wiele lat rozpaczliwą walkę narodu o niezależność od rosyjskiego
                sąsiada. Był to także ostateczny koniec rozlewu krwi, którą okupiona
                została wolność tego kraju.

Cieszący się dziś niepodległością Ukraińcy mają nikłą wiedzę o
                historii zamieszkiwanych przez nich ziem, ograniczającą się
                zazwyczaj do stereotypów wywodzących się z czasów ZSRR. Obywatele
                jednego z najmłodszych państw Europy nie są świadomi tragicznej
                przeszłości, jaka była udziałem wielu pokoleń ich przodków.

Seria dokumentalna "Wolność z cenę krwi" jest pierwszą próbą
                przybliżenia szerokiemu audytorium kontrowersyjnego tematu walki
                Ukraińców o niepodległość w latach 1919-1949. Opowiada m.in. o
                różnych koncepcjach narodowowyzwoleńczych, a także o polityce
                lawirowania między hitlerowską Rzeszą, stalinowską Rosją a
                zachodnimi demokracjami, co nie wyszło ostatecznie Ukrainie na
                dobre. Twórcy cyklu przyjęli za cel ukazanie prawdy historycznej,
                dalekiej od schematów i przeinaczeń.
            • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Ale Rene dałeś ciała IP: *.icpnet.pl 02.09.09, 16:15
              Rene, ucieszyła mnie Twoja odpowiedź ;-)
      • Gość: marek.es Re: Ale Rene dałeś ciała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 00:19
        Skąd wiesz,że chodzi o generała Rommla? Ilustracja sugeruje czas po
        II wojnie światowej. To jak z marszem Preussens Gloria. Jednemu się
        kojarzy z wojną francuko-pruską, innym z AH...
        • l.george.l Re: Ale Rene dałeś ciała 03.09.09, 00:30
          Stąd wiem:
          en.wikipedia.org/wiki/7th_Panzer_Division_%28Germany%29
      • Gość: marek.es Re: Ale Rene dałeś ciała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 12:28
        Lenistwo! Obydwa utwory pochodzą z płyty Art Of War, która mówi o
        różnych bitwach. en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_War_
        (Sabaton_album)
    • l.george.l Mam dobry cytat na dzisiejszy dzień 01.09.09, 18:10
      „Przebywający na emigracji w Rumunii polski minister spraw zagranicznych, Beck,
      w rozmowie z ambasadorem Włoch w Bukareszcie powiedział: »Jednym z głównych
      odpowiedzialnych za tragedię mojego kraju jest Watykan. Za późno spostrzegłem,
      że prowadzimy politykę zagraniczną, która służy jedynie egoistycznym celom
      Kościoła katolickiego«.
      Karlheinz Deschner, Krzyż Pański z Kościołem, Gdynia: Uraeus, 1994, s. 22.
    • drhuckenbush Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 21:03
      Zawsze uwazalem, ze "narod", ktory dopuszcza sie takiego barbarzynstwa jak
      Niemcy powinien byc eksterminowany.
      • Gość: x winni już prawie wymarli, IP: *.unitymediagroup.de 01.09.09, 21:27
        a ich wina nie przechodzi na ich dzieci.
        • drhuckenbush Re: winni już prawie wymarli, 01.09.09, 22:53
          Ale oni takie zachowanie maja we krwi. Wyssane z mlekiem matki.
          Teraz probuja falszowac historie, niedlugo znow beda potrzebowac Lebensraum,
          potem napadna na Polakow.
          To przechodzi w genach - a zle geny nalezy zlikwidowac. Ich wielki idol Adolf
          Hitler byl zwolennikiem odpowiedzialnosci zbiorowej - wiec i wobec nich powinno
          sie ja zastosowac.
          • Gość: x albo jesteś prowokatorem, IP: *.unitymediagroup.de 02.09.09, 10:11
            albo prymitywnym i głupim szowinistą.
            • drhuckenbush Re: albo jesteś prowokatorem, 02.09.09, 14:59
              Ani jedno ani drugie.
              Jestem prawdziwym polskim patriota!
              • Gość: x dobra, dobra, już wierzę IP: *.unitymediagroup.de 02.09.09, 15:44
                ;)
      • l.george.l Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 21:38
        A co z Bachem, Beethovenem, Wagnerem, Goethe, Mannem, Schillerem, oooo Heglem.
        Kto jak kto, ale Ty Hegla byś chyba nie chciał wymazać.
        • drhuckenbush Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 22:53
          Nie mowie o wymazaniu. Niczego nie wolno wymazywac. Mowie o calkowitej
          eksterminacji faszyzmu.
          • kiks4 Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 01.09.09, 23:12
            A póki co to tak się porobiło, że dziś, 1 września, w rocznicę napadu Niemiec na
            Polskę w centrum uwagi polityków i mediów polskich jest Rosja. Z wzajemnością.
            Co takiego jest w genach Słowiańskich, że potrafimy się tak nieracjonalnie
            zachowywać???
            • drhuckenbush Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 02.09.09, 00:27
              I dobrze, ze Rosja jest w centrum uwagi. Gdyby nie pakt Ribbentrop-Molotow,
              Hitler nie zaatakowalby Polski.

Poza tym niestety zyjemy w czasach, gdy wszystko co sie kojarzy z faszyzmem jest
              zle, a to co sie kojarzy z komunizmem - juz niekoniecznie. A trzeba pamietac, ze
              komunisci przyniesli wiecej krwi niz faszysci. Ich zbrodnie ida tak samo, albo i
              dalej niz rzekomy holokaust. I niestety znajda sie komunistyczne pomioty ktore
              uznaja moja wypowiedz za antysemicka - bo smiem twierdzic, ze bylo cos rownie
              zlego jak rzekomy holokaust.
              • marek.es Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 02.09.09, 22:59
                Masz uproszczoną wizję.
    • Gość: RAF Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 08:14

renepoznan napisał:
      To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia...
      > I wszystko jasne.

Proponuję też przypomnieć wrześniowe rejterady takich świetlanych
      postaci wysokich dowódców 1939 r jak: gen. Kazimierz Fabrycy, Dąb-
      Biernacki, Rómmel albo sam wódz(pożal się Boże)naczelny - Śmigły.

Też warto - będzie jeszcze "jaśniej"...
      • Gość: Bua Re: To warto wiedzieć w dniu 1 wrzesnia... IP: 142.94.86.* 02.09.09, 17:42
        Czy początek II wojny to atak na Westerplatte?

Przeciez zanim zaczął się atak artyleryjski z niemieckiego
        pancernika „Schleswig-Holstein” na Polską Składnicę Wojskową na
        Westerplatte 1 września 1939 r. (o godz. 4:45),
        tej samej nocy już o 4:40

bombowce Luftwaffe
        zaatakowały śpiących mieszkańców wielkopolskiego miasta Wieluń.

W tej 16 tysięcznej miejscowości nie było wówczas żadnego wojska!

Podczas tego barbarzyńskiego ataku niemieccy lotnicy dokonali
        masakry ludności cywilnej zabijając około 1200 osób!

Zbombardowany został m.in. szpital Wszystkich Świętych. Zniszczeniu
        uległo 75% budynków a śródmieście w 90% legło w gruzach.

Kto o tym pamięta i pisze? Wstyd szanowni politycy i redaktorzy.

Czy czci się pamięć ofiar tej masakry?

Gdzie stoi pomnik przypominający o tym niemieckim barbarzyństwie?

• Gość: 007 Re: To warto wiedzieć w dniu 1 wrzesnia... IP: *.icpnet.pl 02.09.09, 22:03
          > bombowce Luftwaffe
          > zaatakowały śpiących mieszkańców wielkopolskiego miasta Wieluń.
          >
          > W tej 16 tysięcznej miejscowości nie było wówczas żadnego wojska!
          >
          > Podczas tego barbarzyńskiego ataku niemieccy lotnicy dokonali
          > masakry ludności cywilnej zabijając około 1200 osób!>>

Dowódcą był ten sam lotnik, który zbombardował Guernicę w roku 1937.
          Przyjmując informację szpitalnych dokumentów, mówiących o 120
          zabitych, masakra w Wieluniu miała 10 x więcej ofiar. Zabrakło tylko
          polskiego Picassa, by świat wiedzial o zbrodni...

>> Dokładna liczba ofiar nalotu nie jest znana. Według różnych,
          sprzecznych ze sobą szacunków, zginęło od 100 do 3000 osób, a
          kilkaset zostało rannych (zachowane dokumenty ze szpitali mówią o
          120 zabitych i 30 rannych).<<pl.wikipedia.org/wiki/Guernica
    • marek.es Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 02.09.09, 22:48
      Dwa tygodnie temu zwiedzałem twierdzę Osowiec. Przewodniczka mówiła
      o Wiznie i wspomniała o koncercie Sabatonu. Ale to była
      przewodniczka przez duże P!
    • caesar_pl Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 02.09.09, 23:27
      ..nikt by was wtedy nie napadl gdybyscie prezentowali jakis poziom..
      Jak mozna bylo byc w 1939 tak zacofanym panstwem???Feudalizm w
      rolnictwie,prymitywny kapitalizm w przemysle..Niemcy se po prostu nie
      mogli latwego lupu odmowic..to samo jak z Zaborami..
      • kiks4 Re: To warto przypomnieć w dniu 1 wrzesnia... 03.09.09, 14:26
        caesar_pl napisał:

> ..nikt by was wtedy nie napadl gdybyscie prezentowali jakis poziom..
        -
        • Gość: Bua Re: To warto pamiętać w dniu 1 wrzesnia... IP: 142.94.86.* 03.09.09, 15:53
          caesar_pl napisał:

> ..nikt by was wtedy nie napadl gdybyscie prezentowali jakis
          poziom...

Dyskutant "NIE_POLAK" ma poważne braki w wykształceniu.
          To prymitywny PROWOKATOR (chyba licho mu płacą).

Przeciez hitlerowskie Niemcy napadały na sąsiadow właśnie dlatego,
          ze państwa te miały fabryki i kwitnące rolnictwo (np. Austria,
          Czechoslowacja).
          Przecież takie zdobycze były cenniejsze od zagarniania terenów mniej
          rozwiniętych.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka