Dodaj do ulubionych

Projekt centrum sztuki młodej radomianki

IP: *.nfz.gov.pl / 62.233.196.* 20.01.04, 10:16
Podwójne zwycięstwo: nie dość, że z Radomia, to z dobrym pomysłem.Ale
poważnie: to piękny obiekt godny dobrego wykorzystania.Potwierdzenie tego
przez uczelnię może przkona nas do przychylniejszego patrzenia
na "starocie".Gratuluję z całego serca Pani Koziarskiej pomyślnego zajęcia
się elektrownią.
Obserwuj wątek
    • isoxazolidine Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 20.01.04, 16:33
      :-))))
      dzieki takim osobom jak Pani Koziarska Radom bedzie jeszcze potega. mogla zrobic
      prace na temat "wożenia pszczół luzem" (co pewnie zajeło by wielokrotnie mniej
      czasu), ale chwyciła sie ambitniejszego, niełatwego tematu mającego wymiar jakze
      praktyczny w perspektywie propozycji A. Wajdy. BRAWO !!!!
      • turbo_fan Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 20.01.04, 19:58
        Stary, ta praca a w zasadzie jej koncepcja była już opracowana w roku 1998
        kiedy to Pani Koziarska kończyła Liceum Plastyczne w Radomiu. Nie tylko ona o
        tym myślała, a na pewno nie ona to wymyśliła. Chcesz wiedzieć kto, to wyślij
        maila do mnie. Wstępne zarysy projektu modernizacji i aranżacji miałem
        przedstawione w roku 1997.
        Cały fux polega na tym, że Pani K.K. miała odpowiednie plecy i pilotowana była
        do Warszawy przez Pana J. i jako jedyna ze swojej licealnej klasy ukończyła
        Architekturę Wnętrz - a pracę (temat) już miała gotową, jeszcze z maturalnej
        klasy.... Więc nie mów mi że mógł taka koncepcję przedstawić ktoś z Radomskiej
        Katedry Palstyki, bo tu nikt nie podjąłby się bycia promotorem takiej pracy.
        A nawiasem mówiąc Politechnika Radomska czasami utrąca wiele ciekawych pomysłów
        na prace dyplomowe z powodów w.w.
        Pozdrawiam.
        • isoxazolidine Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 21.01.04, 09:24
          OK. dzieki za info. jesli to prawda to szkoda ze GW przeslizgnela sie po temace
          zamiast podrazyc i napisac o rzeczywistych autorach koncepcji ....

ale tak czy inaczej pomysl jest swietny :-)
          • turbo_fan Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 21.01.04, 09:28
            Gazeta bierze temat na gorąco, a w dziennikarstwo śledcze w Radomiu jeszcze
            nikt się nie bawi.
    • Gość: LSP Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 20.01.04, 21:59
      Brawo Kaja, nie trap się docinkami. Teraz to każdy mądry i projekt już miał w
      1875 roku.
      • turbo_fan Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 21.01.04, 09:21
        To nie docinki, tylko szczera prawda... Akurat znam Kaję i jej środowisko
        dłużej niż Ty, tak że wiem coś na ten temat.....
        • Gość: LSP Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 21.01.04, 09:48
          Z Tur_bana wyłażą jakieś kompleksy. Plecie coś dwuznacznie, bo nie ma odwagi
          mówić wprost, by kłamstwa nie były zbyt wyraźne. Zwykła zawiść, czy kompleksy
          absolwenta Politechniki Radomskiej?
          • Gość: urle Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 21.01.04, 10:12
            Ok.Odstawmy na bok wszystkie uprzedzenia.Nie ważne jak autorka osiągneła
            sukces.Ale ważne że go osiągnęła.
            A ja mam pytanie do Was wszystkich:jak można taki projket przeforsować w naszym
            Urzędzie Miasta???Być może znów władze radomia "oleją" taki pomysł....ale warto
            spróbować.Czy jakaś forma ala "pisemko" lub poparcie środowiska artystycznego
            ma jakieś szanse?
            • isoxazolidine Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 21.01.04, 10:22
              pisemko nie zaszkodzi. może przygotuj wzór takiego pisma, opublikuj na forum
              żeby jak najwięcejludzi mogło w tej sprawie napisać do odnośnych władz. podaj
              też najlepiej numery telefonów i majle, żeby całośc informacji byłą w jednym
              miejscu.

pzdr
              • Gość: LSP Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 21.01.04, 11:09
                W pisemku należy koniecznie napisać skąd wziąć na to pieniądze i kto taką
                galerię będzie utrzymywał.
            • turbo_fan Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 21.01.04, 11:21
              Urle, jak ci dmuchną samochód, to też powiedz: Nie ważne jak go zdobyli, ważne
              że ktoś na tym skorzysta
              • Gość: kurde Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 21.01.04, 11:27
                Turboturbanie dmuchnęli cię w samochód?
          • turbo_fan Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki 21.01.04, 11:26
            LSP akurat kończyłem Politechnikę Radomską, ale wydział zupełnie nie związany ze
            sztuką. He he. A że jestem dobrze poinformowany, to może tego mi zazdrościsz,
            Nie?
            • Gość: LSP Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 21.01.04, 11:29
              Nie.
              • Gość: RADOMKA Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 12:05
                Pomysł ani oryginalny, ani nowatorski. Od wielu lat (Francja, USA i inne)
                artyści różnych dziedzin adaptują stare, zdewastowane, niepotrzebne obiekty,
                zwłaszcza przemysłowe na działania artystyczne, pracownie, mieszkania.
                Nie „zachłystujmy” się więc takim pomysłem w Radomiu, przypomina mi się
                sytuacja sprzed lat, kiedy to zawitał w nasze strony Lebenstein i Rita
                Gąbrowicz, były z tej okazji w Orońsku fanfary, piwo i te wszystkie bajery tak
                powszechne dziś wszędzie. I cichy komentarz Treli „ale się cieszą”. Zabolało
                mnie to, przyznam, te słowa może jeszcze nie wyższości, ale politowania dla
                opóźnienia „prowincji”. Dlaczego do tego nawiązuję? Bo tego rodzaju pomysły są
                wszędzie, najpierw w dużych miastach, potem na „prowincjach”, więc bolało by
                mnie ponownie, gdyby znów padły te słowa. A padną, jak będziemy się tak
                zachowywać, jakbyśmy coś odkryli. Były takie pomysły od lat i u nas, bez
                sensacji przedstawiane. Również tyczące tego obiektu. Fajnie, wernisaż, duże
                obiekty łatwe do ekspozycji, sztuka. A potem proza. Bo to chyba nie ma być
                jednodniowa aktówka?. Co potem? Kto będzie siedział i udostępniał zwiedzającym.
                Co z oświetleniem, ekspozycją mniejszych obiektów,ubezpieczeniem itp. Z tą całą
                niemiłą prozą, do której nikt się nie garnie. Przykład PRECEDENSU,
                zainteresowania artystów obiektami Saskich. Pokazali, tłum, i cisza. Bo teraz
                wkracza proza i forsa. A jej nie ma. Potrzeba na coś waźniejszego.
                Wolontariusze mile widziani, ale teraz wszyscy o nich wołają, a ich mało i nie
                starcza dla wszystkich. Ten wątek o plecach też ważny, zwłaszcza dla tych, co
                ich nie mają, i ich entuzjazm i szczera chęć działania kończy się, zanim
                zaczną. A wszyscy młodzi są na ogół entuzjastyczni,i mają entuzjastyczne
                pomysły, choć niekoniecznie swoje i odgrzewane, ale to ich prawo.Spokoju życzę.
                • Gość: kurde Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 21.01.04, 12:14
                  Bożenko piszemy Gombrowicz, a nie Gąbrowicz. Wstydź się!!!
                  • Gość: RADOMKA Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 22:29
                    Tak się przejęłam, że będą likwidować z języka polskiego wszystkie te ę,ą, że
                    póki czas, używam je gdzie się da. Gąbrowicz!!! wybacz,ty mnie rozumiesz, też
                    byś się zestresował.
    • Gość: kaja koziarska moje podsumowanie IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.04, 01:58
      Witam serdecznie.
      W zasadzie, to miałam całkowicie zlekceważyć dyskusję wszczętą przez kolegę
      turbo_fana i jedynie podziękować wszystkim tym, którzy zechcieli wypowiedzieć
      się na temat zainicjowanego przeze mnie pomysłu.
      Jednak z drugiej strony, chyba powinnam jakoś zareagować, jeśli ktoś wysyła
      pod moim adresem zarzuty, podobne do tych, jakie z niewiadomych dla mnie
      powodów wysnuwa kolega turbo_fan?
      Nie ukrywam, że niezmiernie ciekawi mnie źródło informacji, z jakiego korzysta
      t_f, tym bardziej, że te, dotyczące mojej osoby są całkowicie niedorzeczne
      (czego potwierdzeniem może być tu chyba jedynie fakt, że publikując swoje
      informacje, ich autor nie ma odwagi mówić wprost, ukrywając się pod jakimś
      śmiesznym pseudonimem)
      – jak słusznie zauważył LSP: zwykła zawiść lub prowincjonalne kompleksy...
      Jeśli jednak informacje t_f na temat wcześniejszego narodzenia się pomysłu
      stworzenia w kotłowni przy ul. Traugutta Centrum Sztuki Współczesnej są
      prawdziwe (czego z braku dowodów, podważyć w tej chwili nie jestem w stanie)
      to serdecznie namawiam mojego krytyka do ich szerszej publikacji!
      A nawet nalegam!
      Turbo_fanie, nie ukrywaj tego pomysłu na dnie szuflady, jak robiłeś to
      dotychczas, w ciągu tych 7 lat! Wierz mi, że jest to pomysł, który przy
      akceptacji decydentów naszego miasta, a przede wszystkim poparciu pana
      Andrzeja Wajdy ma szanse realizacji!!!
      Osobiście byłaby to dla mnie niezwykle inspirująca konfrontacja, na której
      ewentualna realizacja Centrum mogłaby tylko skorzystać.
      Tym bardziej, że interesującym wydaje się fakt, w jaki sposób projekty te
      znalazły się w posiadaniu kolegi t_f, który jak dobrze rozumiem nie ma
      wykształcenia ani artystycznego ani architektonicznego, więc chyba nie może
      być ich autorem...
      A odchodząc już od sprawy kolegi turbo_detektywa, pragnę wszystkich
      zainteresowanych sprawą powiadomić, że publikacja w GW na pewno nie jest
      końcem procesu realizacji pomysłu utworzenia w Radomiu Centrum Sztuki
      Współczesnej, o czym w miarę swoich skromnych możliwości oraz przy pomocy
      wszystkich osób, jakie już teraz zadeklarowały swoje wsparcie w
      urzeczywistnieniu tej koncepcji, mam nadzieję systematycznie informować.
      Osobom przychylnym mojej idei już teraz gorąco dziękuję, ciekawych szczegółów
      tematu serdecznie zapraszam na wystawę (której termin mam nadzieję podać w
      niedalekiej przyszłości), a wszystkim życzę wiary w możliwości spełniania
      swoich nawet najbardziej niesamowitych marzeń...
      Kaja Koziarska
      • Gość: dziadek Re: moje podsumowanie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 09:52
        Pozdrawiam Cię Kaju , a Tobie " TB " polecam ze szczerego serca
        wizytę u dobrego psychologa . Z tymi kompleksami coś trzeba przecież zrobić .
        • Gość: jk Re: moje podsumowanie IP: *.udn.pl 22.01.04, 10:00
          Ja też Cię Kaju pozdrawiam serdecznie i dziękuję za reakcję.
      • isoxazolidine Re: moje podsumowanie 22.01.04, 10:01
        pozdrawiam takze :-)
      • jdk Re: moje podsumowanie 22.01.04, 10:33
        No to czekamy!

Jesli dobrze zrozumialem - sa jakies szanse, zeby jednak powstalo tam CSW!

Moze warto by "odgrzac" temat, o ktorym bylo - przez chwile - glosno ponad rok
        temu.

Przeciez odbylo sie ponoc spotkanie Wajdy z reprezentantami miasta i m.in.
        Gazety w Radomiu...

Moze jednak cos z tego bedzie? Napiszcie cos wiecej!

A co do pieniedzy - tak juz niestety jest, ze obiekty kulturalne, np. muzea,
        wymagaja dofinansowania. Dofinansowanie to niekoniecznie musi byc duze -
        zwlaszcza w odniesieniu do calego budzetu miasta (np. Radomia). Ponadto muzeum
        jest swoista inwestycja, ktorej korzysci moga byc niewymierne, ale sa:
        podniesienie poziomu zycia mieszkancow ponad najprostsze potrzeby (jesc i
        spac), podniesienie rangi miasta jako atrakcji turystycznej, poprawa wizerunku,
        przyciagniecie inwestorow itp. A takie miejsce mogloby sluzyc jako miejsce
        innych okazjonalnych wystaw, kameralnych koncertow, prestizowych spotkan itp.

Trzymam kciuki za powodzenie!

A Autorce gratuluje pomyslu, dotychczasowej realizacji - i zycze wytrwalosci w
        doprowadzeniu sprawy do konca!
        • Gość: sztukas Re: moje podsumowanie IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 12:11
          no, no nie wiedziałem, że Kaja ma takie chody w ministerstwach i innych
          instytucjach że porwie się na forsowanie takiego projektu który jest skazany na
          padnięcie swoją własną ofiarą. Sam sie przeżre krótko mówiąc. Ja bym w
          elektrowni zrobił Światowe Muzeum Dresu.
      • Gość: kanalia Re: moje podsumowanie IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 12:06
        chć nie znam turbo_fana , a może znaam tylko nie kojarzę to pamiętam, że
        prof.J.....k wspominał coś na ten temat- zagospodarowania obiektów elektrowni-
        w czasie "grilla" na swojej działce w Chałupkach Łaziskich. A było to lat temu
        dokładnie 7. Więc coś tu jest na rzeczy z tym plagiatem, nie mniej jednak Kaja
        sobie przypisuje ten projekt.
      • turbo_fan Re: moje podsumowanie 23.01.04, 12:19
        Kaja, skoro masz takie fantastyczne, nagradzane niemalże owacjami na stojąco
        pomysły na zagospodarowanie nieczynnych obiektów przemysłowych, to powiedz co
        zrobić w pustych halach Zakładów Metalowych, Polmetalu, RZMO, Energopremu? Może
        kolejne galerie i centra kultury żeby ludzie którzy od pierwszego do pierwszego
        żyją na pasztetowej, mortadeli i rybach złowionych na borkach mogli mieć
        chociaż strawę duchową i tłumnie odwiedzali te miejsca mówiąc: Pięknie to tu
        jest, tylko ci tak piszczy.............? Bieda.
    • Gość: aniaruda Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 23.01.04, 18:07
      nie bądźmy takimi pesymistami jak t-f. zawsze przy tego rodzaju projektach jest
      dużo problemów: urzędnicy, pieniądze, opinia publiczna "bo dlaczego nie nowy
      asfalt" itd. ale w radomiu jest wręcz konieczny taki obiekt, choćby z tego
      powodu, ze go brakuje. nie ma tu nic do rzeczy bieda (a zresztą może dzieki
      obiektowi i turystom będą jakieś nowe miejsca pracy?), a jest bardzo ciekawy
      pomysł. jak uważasz, że twój t-f to w odpowiedni sposób udowodnij to, ale nie
      zniechęcaj do samej idei. pozdrawiam:)
    • Gość: Architekt Wnetrz Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.04, 23:48
      A ja zrobie projekt filii fabryki Boeinga w zakładach metalowych. Czy też
      dostane nagrode i mnie opiszecie w waszej gazetce?
      • Gość: pinkey Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 25.01.04, 04:40
        DEGRENGOLADA!

Oto jak można nazwać tych wszystkich radomskich sceptyków i malkontentów!

Nie róbmy nic (a każdego co się wychyli walmy w łeb) i pogrążmy sie w naszym
        własnym radomskim łajnie!!!

Trzymam kciuki, Kaju.

Pozdrawiam, Rafał.
        • Gość: RADOMKA Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.04, 15:18
          Emocje pierwsze opadły, czas na refleksje. Zawiść, prowincjonalne kompleksy?
          Nie sądzę. Absolwenci architektury wnętrz od lat za temat pracy magisterskiej
          wybierają m.in. a to adaptacje jakiś wnętrz, a to całych obiektów. To przecież
          ich przyszły zawód, coś adaptować, zagospodarowywać. I w tym przypadku tak się
          stało, obiek ten czy inny? kwestia wyboru, wcale nie trudna. Jak niektórzy
          zauważyli, w samym Radomiu ich sporo, odlewnia (o ile już tam nie budują
          drogi), garbarnia (z firmą Gambex), wieza ciśnień (ale już coś tam się
          wykluwa), zakłady Saskich (ale już rozbierają na blachę wielkie,
          charakterystyczne kadzie – tam to można było adaptować fantastyczne pracownie,
          galerie w „białej sali”, nawet saunę po pracy), Radpec (na Boga, kto chce
          przetopić zabytkowe kotły firmy Babcock-Zieleniecki i Cegielski, lub je
          wywalić!!!!), Drukarnia Trzebińskich (szkoda, prywatna) i inne. Pisze, pisze
          się o nich, a kto w nich był? Stoją od lat, czekają, widać to nie łatwa sprawa.
          Padaja piękne projekty rewitalizacji Miasta Kazimierzowskiego, zasiedlenia ich
          artystami wszelkiej maści, galeriami, kawiarenkami, bo tylko oni są w stanie
          tchnąć w nich ducha. Tylko, 3 tys. metr, jakiego artystę na to stać, chyba
          tłukącego forsę, nie sztukę,ale czy o takich chodzi?.
          Nie przesadzajmy, Wielka Galeria może i potrzebna, ale pieniędzy to ona miastu
          nie przyniesie, turystów? – spytajmy w Łodzi i innych, jak to walą do nich i
          miasto kwitnie. Trzeba dokładać, bezrobocie też ani drgnie. Robić akcje można,
          ale należy się umówić – nie za pieniądze biedaków z Radomia, a dobrowolnych
          datków.
          Nie wkurz.... przedmieść radomskich, one i tak już zieją nienawiścią
          do................ (tu wpisać do kogo, lista długa), artystów jak nie
          zgłupieją, może nie tkną.
          Po drugie - pracę absolwentka musi obronić, należy więc tylko życzyć powodzenia
          na obronie.
          • Gość: viki Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 27.01.04, 15:41
            Kochana pani, po pierwsze praca już dawno została obroniona i wyróżniona przez
            rektora ASP w Warszawie, po drugie to nie dla pani te 3 tys. metrów, więc
            proszę się nie martwić o czynsz.
            • Gość: RADOMIANKA Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.04, 13:15

Przeczytałem na innym forum wypowiedź w • Re: NAJŚWIEŻSZE WIADOMOŚCI Gość:
              kadrowy PRL 05.01.2004 14:33
              <PODSUMOWANIE ROKU 2003 Renaty Metzger w sobotnim wydaniu. Głównie czego ludzie
              kultury nie zrobili. A więc nie wybudowali pawilonu dla dzieł sztuki, stracili
              dar Fangora, nic ciekawego nie wystawili,nic nie namalowali, nawet nic
              specjalnego nie zagrali. Wprawdzie jacyś anonimowi młodzi artyści coś pokazali,
              tak jakoś samo im wyszło, zagrał zespół – ot i wszystko. No, zapomniałam,
              jednak się coś działo. ZPAP z nudów i braku innego zajęcia się kłócił
              co z tego, że tylko w głowie pani redaktor), Bawor biadolił, Pulnar dał d...,
              teatr w kawiarni poi wodą. Czysty haapenning. Jak by to razem zebrać,
              to powstałaby niezła surrealistyczna zadyma. Brak w tym towarzystwie tylko
              kadrowego, no, jak myślicie, a pani, pani redaktor, za kogo wziął się by
              w pierwszej kolejności?. >
              i wszystko stało się jasne. Najważniejsze wydarzenie kulturalne roku to
              propozycja Wajdy (czy propozycja to wydarzenie?) by wybudować muzeum.
              Oczywiście, wszystkiemu ochoczo przyklaskuje GW, przepraszam, R.M. No jasne, to
              jest największe wydarzenie wg powyższej, ale czy to czasem nie kryptoreklama?
              Takie zaawoulowane lansowanie siebie na każdym kroku?. Miejsce rzeczniczki
              nowego Muzeum wciąż wolne, to inne we władzach wciąż zajęte, więc czemu nie?
              Renato, opamiętaj się, i tak nagroda Radomianina Roku nie pisana pracownikowi,
              chociaż czemu nie, tak często idiotycznie przyznawana. Chociaż jeszcze są wolne
              miejsca, np. „największy szkodnik roku”. Bo już zaszkodziła p. Kozielskiej, tak
              niemądrze ją lansując, nie mówiąc o innych.

• Gość: szara renata Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 29.01.04, 13:36
                Bożenko ty bardziej jesteś kadrowym PRL niż Radomianką. Pani, która dostała
                wyróżnienie rektora ASP w Warszawie za dyplom - projekt galerii nazywa się
                Kaja Koziarska. Zapamiętaj to nazwisko i nie przekrecaj więcej.
                • Gość: Radomianka Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.04, 09:38
                  Szare renety lubię, i w tym guście nie jestem odosobiona.Przykro mi wielce, że
                  podobną ksywę przyjęłas, może jednak lepsza by była "szara szpicerka",
                  wykazujesz początki talentu do szpiclowania, a może jesteś już pracownikiem
                  tej "szarej strefy", kto za tobą stoi?. Czy kryjesz się też za innymi
                  pseudonimami, rozszyfrowania innych forowiczów to twoje nieudolne próby? Fakt,
                  Kaja Kozierska, pomylić się można, wszak nazwisko świeże, przepraszam powyższą
                  za nieumyślny błąd. Jestem RADOMIANKĄ. Na R, nie B.
                  • Gość: jk Re: Projekt centrum sztuki młodej radomianki IP: *.udn.pl 02.02.04, 21:32
                    Projekt po wizycie przedstawiciela Marszałka WOJ.Mazowieckiego jest coraz
                    bardziej realny. Kaja działaj dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka