Dodaj do ulubionych

Sesja oświatowa - 16 lutego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 11:32
SEKRETARIAT urzędu powinien rozesłać zaproszenia z dopiskiem występy cyrku
tak przynajmniej było ostatnio w radzie
Obserwuj wątek
    • Gość: kinio Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.04, 11:37
      a dlaczego nie 19 panie Wędzonka przecierz dzieci uczą się tam w baraku a
      wychodki ( bo toaletami W ŻADNYM RAZIE NIE MOŻNA TEGO NAZWAĆ)są na dworzu
      czyżby dlatego że to pański okręg a może dlatego że Dyr. 19 należy do SD i
      RADOMIANIE RAZEM oj populizm i kutatorstwo wali od Pana wstyd mi że
      reprezentuje pan to miasto
    • Gość: Mozart Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.01.04, 16:09
      Jak się ma zdanie szefa Klubu niby Prawego Radomia Wędzonki a przewodniczącą
      która wygryzła ze stanowiska innego radnego a która również jest z tego niby
      Prawego Radomia Wróbel? we włanym Klubie nie potrafią nic uzgodnić i znależć
      konsensus to co wymagać od innych.A co na to Kiełbasiński z PiSu?
    • Gość: nauczycielka Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 30.01.04, 16:41
      Uważam, że jeżeli nie dojdzie do zlikwidowania żadnej szkoły to bez względu kto
      się pod tym podpisze będzie to zasługą radnych Wspólnoty Samorządowej i ogromną
      porażką debilnego duetu K&K a w konsekwencji M&B.
      • Gość: observer Re: Szatański pomysł rady rodziców z PSP nr 27 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.01.04, 18:08
        Pomysł rady rodziców ze szkoły nr 27 żeby szkołę tę wraz ze szkołą nr 5
        przenieść do budynku gimnazjum nr 5 przy ul. Warszawskiej, a gimnazjum do
        budynku po szkole podstawowej nr 5 jest... iście szatański. Pod pozorem
        połączenia dwóch podstawówek właściwie dąży się do zlikwidowania szkoły
        podstawowej nr 5, bo według projektu dzieci z "piątki" mają
        zostać "rozparcelowane" pomiędzy trzy szkoły: 27 (w nowym budynku), 34 i 6.

Rywalizacja pomiędzy szkołami 5 i 27 trwa już od dawna. Rok temu plan
        likwidacji placówek oswiatowych w Radomiu zakładał, że jedna z tych szkół ma
        być zlikwidowana. Powołano specjalną komisję spośród dyrektorów szkół, którzy
        mieli wytypować szkoły do likwidacji.
        Żeby było ciekawiej w skład komisji weszła Pani Dyrektor szkoły 27. Jak sądzę
        w celu zapewnienia bezstronności. No i nie ma się co dziwić, że wytypowano do
        likwidacji szkołę nr 5. Ostatecznie po protestach rodziców żadnej ze szkół nie
        zlikwidowano. W między czasie szkoła nr 5 otrzymała tytuł "szkoły z klasą", a
        dyrektor tej szkoły jako jedyna z Radomia odebrała stosowny dyplom z rąk
        Prezydenta RP.
        Kiedy ponownie stanęła kwestia likwidacji szkół, nowa komisja (już bez udziału
        Pani Dyrektor z 27, ale również bez udziału dyrektor 5) wytypowała szkołę 27
        jako posiadającą znacznie gorsze warunki lokalowe niż szkoła 5 (tysiąclatka),
        oraz z uwagi na mniejszą liczbę oddziałów i uczniów.

Wtedy do akcji wkroczyła rada rodziców ze szkoły 27 ze swoim projektem. Nie
        przeszkadza już im nawet, że budynek gimnazjum nr 5 do którego chcą przenieść
        szkołę stoi po drugiej stronie ul. Warszawskiej. A przecież był to koronny
        argument przeciw likwidacji szkoły 27. Podnoszono, że dzieci będą musiały
        przechodzić przez ruchliwą ul.Warszawską. Jakoś teraz ten argument odpadł i
        nikt z rodziców już nie widzi zagrożenia.

Cała ta koncepcja ma za zadanie jedno, a mianowicie utrzymanie statusu
        zatrudnionych w szkole 27 pracowników. I nikogo nie obchodzi, że przy
        realizacji tego projektu najbardziej stratni będą uczniowie obu "piątek".
        Podstawówki, bo ich po prostu rozparcelują pomiędzy 3 szkoły nie uwzględniając
        dotychczasowego dorobku grona pedagogicznego, oraz gimnazjum, bo będą musieli
        się przenieść z budynku, który posiada stosowne pracownie, do budynku z
        klasami przystosowanymi dla dzieci w wieku 6-13 lat.

Zastanawiają mnie koszty takich przenosin aż 3 szkół. Ciekawe czy pomysłodawcy
        pokusili się choćby o próbę wyliczenia tych kosztów, choć wątpię, bo skąd
        mieliby dane niezbędne do takiej kalkulacji.
        Ale czy to w końcu w tej całej sprawie jest najważniejsze ??
        • Gość: Hamlet Re: Szatański pomysł rady rodziców z PSP nr 27 IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.01.04, 21:04
          a to cwaniaki
        • Gość: komentator Re: Szatański pomysł rady rodziców z PSP nr 27 IP: *.240.udn.pl 30.01.04, 21:11
          A kto wogóle w tej reorganizacji patrzy na to jaka jest szkoła, jak uczy,
          jakie metody wypracowałą i w jaki sposób zajmuje sie dziećmi. Ważny jest
          interes konkretnych osób i jeśli wiedza z kim i kiedy.. o juz wszysto
          jasne.Podobno Wszystkie szkoły zainteresowane i rodzice zaproszeni zostali do
          dyskusji nad nowym projektem?Przez kogo i kiedy?I czemu tylko rodzice z 27
          wpadli na taki "genialny " pomysł.Piątka nigdy nie miała na nich zakusów , a
          tu takie zachowanie.Swoje istnienie małej szkólki kosztem szkoły dwa razy
          większej .Iście "napoleońskie" rozwiązanie. :-))))))))))))))
        • Gość: Stanisław Re: Szatański pomysł rady rodziców z PSP nr 27 IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 31.01.04, 19:21
          dyrektor tej szkoły jako jedyna z Radomia odebrała stosowny dyplom z rąk
          > Prezydenta RP.
          Co ma tytuł "Szkoła z klasą" do likwidacji? A nagrodę odebrali z rąk
          prezydenta bo mieli wielkie szczęście być wylosowani, albo dojscia w
          Wyborczej. Akcja ta zakończyła się kompromitacją gazety. Wszyscy mieli odebrać
          dyplomy od prezydenta, a nie jakieś losowania,to była wielka niesprawiedliwość
          i lipa.A własciwie to nie wiem dlaczego ja jako podatnik mam płacić na P88,
          Jest to najdroższa szkoła, utrzymanie jednego dziecka dwukrotnie więke=sze niż
          w innych, piece elaktryczne.Do tego nauczyciele podwyższają oceny aby
          przypodobać się rodzicom. Starsi nauczyciele w tym Dyrektorka podobno zaciskają
          ręce,że będą mieć odprawy. Cały cyrk. Wiem to od znajomych ,których dzieci tam
          uczęszczają. To wszystko odbije sie na dzieciach. I jak by na to nie patrzył to
          żle, ale myślę ,żę budynek dla ponad 200 dzieci to paranoja. Myślę,żę ktoś
          manipuluje całym srodowiskiem oświatowym. Dobrze,żę ja już nie mam nawet wnuków
          w tym wieku.
      • Gość: olo Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 31.01.04, 11:43
        Zapomniałeą o SLD. Wspólnota sama nic nie zdziała.
    • Gość: C.R. Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 30.01.04, 19:49
      Paranoja, na problem nadmiernych kosztów radomskiej oświaty duet Kutkowska &
      Kiełbasiński ma niezmienną receptę: likwidacja kilku szkół. Czas płynie a
      katarynka burczy. Wygląda na to, że ludzie od krzewienia oświaty usadowieni na
      stolcach mają kłopoty z logicznym myśleniem. Idą w zaparte, nie wyciągają
      wniosków z toczących się dyskusji. Zadziwiające nauczyciele mający staż
      dyrektorski nie mogą wytypować istotnych przyczyn nadmiernych kosztów
      utrzymania szkoły. Nie potrafią porównać kosztów radomskich z kosztami miast,
      które sobie lepiej radzą. Nie potrafią ukierunkować prac zespołu którym
      zawiadują. W czasie którym dysponowali powinni opracować siedem koncepcji
      opartych na solidnych danych. Powinni odnaleźć najistotniejsze składniki
      podwyższające koszt. Ostatnią analizą powinna być prognoza dotycząca zmian w
      sieci placówek oświatowych. Tylko prognoza bo decyzja o likwidowaniu powinna
      zapadać po stwierdzeniu zbyt małego naboru. Nieco szczegółów. Powszechnie
      wiadomo, że płaca nauczyciela zależy od tak zwanych kwalifikacji. Najwyższe
      płace mają dyplomowani nie koniecznie najefektywniej pracujący. Bywa że
      dyplomowani mają nadgodziny, czasem pracują w kilku szkołach. Kłopoty z
      zatrudnieniem mają przeważnie ludzie młodzi skąpo opłacani, starannie
      wykształceni. Nie dostrzegane są ekstrawaganckie wydatki w niektórych szkołach.
      Gabinety dyrektorskie przypominają wystrojem i wyposażeniem pomieszczenia
      ministerialne. Etatów księgowych, różnych pracowników wspomagających bez liku.
      Przydziały, remonty, inwestycje po uważaniu. Kontakty decydentów z placówkami
      okazjonalne.
      Zaskorupiała nam oświata a duet K & K udowodnił, że nie ma ochoty, lub nie
      potrafi jej uzdrowić.
      CZARNA ROZPACZ.
      • Gość: świnki trzy WYRZUCIĆ DYPLOMOWANYCH IP: *.udn.pl 30.01.04, 21:20
        Tak jest powywalać nauczycieli dyplomowanych, zatrudnić stażystów ze średnim
        wykształceniem /są najtańsi/ i te gabinety rozdać biednym. Znakomity pomysł na
        oszczedności. A te slamsowate pustawe szkółki, utrzymujmy dalej.
        • Gość: Kubuś Puchatek Re: WYRZUCIĆ DYPLOMOWANYCH IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.01.04, 21:47
          czy ten projekt zamiany budynków przez trzy szkoły to na serio czy też jakieś
          jaja? bo jak na serio to nie wiem kto tu zwariował? czy ci co to wymyślili czy
          też ci co nad tym projektem debatują?
          • Gość: Prosiaczek Re: Do Kubusia Puchatka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.01.04, 22:48
            Drogi Kubusiu Puchatku!
            Projekt jest na serio, dyskusje wokół niego są na serio, debata będzie na
            serio i to dopiero są .... jaja. Wracajmy do naszego Stumilowego Lasu i
            naszych przyjaciół: Kłapouchego, Królika, Tygrysa, Kangurzycy i Krzysia.
            • Gość: Kubuś Puchatek Re: Do Prosiaczka IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.01.04, 08:53
              serio?!? to rzeczywiście wracajmy do naszego stumilowego lasu
        • Gość: C.R. Re: WYRZUCIĆ DYPLOMOWANYCH IP: *.udn.pl 30.01.04, 22:07
          Dyplomowane świnki trzy pracują ale na gołych etacikach. Stażyści po
          przyzwoitych studiach zostają przyjęci na skromnych warunkach płacowych.
          Dyrekcje pracują w oszczędnie wyposażonych gabinetach. Księgowy obsługuje np.
          trzy szkoły. Czy to nie normalne? Proszę spokojnie myśleć, odłożyć emocje.
          • Gość: ksiegowa Re: WYRZUCIĆ DYPLOMOWANYCH IP: *.udn.pl 30.01.04, 22:14
            Chyba zdurniałeś.
          • Gość: Chris Re: WYRZUCIĆ DYPLOMOWANYCH IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.01.04, 22:25
            Gościu C.R. czy Ty aby nie przesadzasz z tymi gabinetami dyrektorów? Akurat
            ostatnio miałem okazję być w dwóch takich gabinetach: w liceum i w szkole
            podstawowej. Oba pomieszczenia były bardzo małe, a wręcz mozna powiedzieć, że
            mikroskopijne. Kiedy w jednym przypadku przyszły do gabinetu jeszcze dwie
            osoby, to naprawdę zrobiło się bardzo ciasno. Meble oceniam na lata
            osiemdziesiąte, jedyne nowe akcenty, to komputery, ale jak się okazało
            przeciętnej jakości. Trudno to porównać do prawdziwych GABINETÓW, które mam
            okazję poznawać w związku ze swoją pracą zawodową.
            • Gość: C.R. Re: WYRZUCIĆ DYPLOMOWANYCH IP: *.udn.pl 31.01.04, 13:33
              Może ja jestem zbyt surowy ale wg mnie w gabinecie niezbędny jest stolik dwa
              krzesła i intelekt. Komputer widzę w sekretariacie i w księgowości. Jak bieda
              to schludność i asceza.
    • Gość: Kłapouch Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 31.01.04, 12:48
      Kutkowska tak samo sprzedała się jak Wróblowa.Po jej przykładzie widać, że i -
      wydawałoby się - porządnych ludzi można kupić.Jest to tylko kwestia
      ceny.Wykonuje w ciemno to co każą jej panowie M i B.
      Kubusiu Puchatku, weź mnie ze sobą do tego lasu!
      • Gość: jaś Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 31.01.04, 14:40
        oj Puchatku widać że jesteś misiem o małym rozumku albo jakubem k nie wiem co
        gorsze
      • Gość: alicja Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 31.01.04, 17:24
        Kłapouchu myślałam, że jesteś osłem, a ty jesteś świnią i baranem. Won z
        naszej bajki.
        • Gość: Maleństwo Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.01.04, 18:45
          Bajka bajką, a życie życiem. Władze oświatowe i chyba zarząd miasta uznały
          projekt przenosin trzech szkół za mało realny. Zwyciężył zdrowy rozsądek,
          czego i innym internautom życzę. Zamiast wzajemnych inwektyw.
    • Gość: krzyś Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 31.01.04, 19:12
      cały ten projekt jest o kant dupy potłuc
      • Gość: fe Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 31.01.04, 19:16
        Jaki projekt - to parodia.
    • Gość: anty Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: 193.19.140.* 31.01.04, 23:53
      'PSP NR 27 MIESCI SIE W BUDYNKU NIENALEŻĄCYM DO GMINY' JA WAM POWIEM DO KOGO
      ON NALEŻY - DO ŻYDÓW, KTÓRZY TERAZ UPOMINAJĄ SIE O SWOJE MIENIE - TAKA JEST
      PRAWDA, CHODZILEM DO TEJ SZKOŁY. NAWET OSTATNIO DACH TAM ZMIENIALI ZEBY ZYDKI
      MIAŁY ODSZYKOWANY BUDYNECZEK, OT CO! STAD CAŁY POMYSL LIKWIDACJI TEJ SZKOŁY,
      BO TO JEDYNA PODSTAWÓWKA NA OSIEDLU I NIE POWINNO SIE JEJ WYGASZAC.
      • Gość: tworki Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 01.02.04, 11:07
        Jak nie należy do gminy? Należy do gminy żydowskiej.
        • Gość: miron Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 01.02.04, 16:32
          no proszę zaczeliśmy o szkole a skończyli na żydkach jak to zwykle w Polszcze
          • Gość: Cezar Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.02.04, 19:05
            Czy wypracowano jakieś stanowisko na sesję 16 lutego? Czy też skończy się jak
            poprzednio, czyli żałosnym widowiskiem bez podjęcia ostatecznej decyzji.
            Decyzja może być dobra lub zła, ale nie ma nic gorszego niż brak decyzji.
    • Gość: matka 8-latka Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 03.02.04, 23:58
      Przeczytałam państwa opinie. W więkrzości to nic konstruktywnego, tylko sarkazm
      i złośliwości. Jestem rodzicem z PSP27. Jestem przekonana, że państwa wiedza na
      temat naszej propozycji(połączenie podstawówek i przeniesienie gimnazjum) jest
      śladowa. Nie jest moim celem nikogo obrazić! Jednak poziom wiedzy który
      niektórzy z przedmówców reprezentują jest po prostu .........zasmucający.Zdaję
      sobie także sprawę, że gazety lub inne źródła informacji przekazują całą sprawę
      dość ogólnie. Tym bardziej wydaje mi się, że bazowanie tylko i wyłącznie na tym
      to zbyt mało.
      Nie wiem czy chociaż trochę rozjaśniłam sytuację w postach pod art. w GW
      dotyczącym zamiaru likwidacji szkół i przedszkoli(odsyłam do lektury). Szczerze
      mówiąc wątpię, tym bardziej, że chcąc patrzeć w miarę obiektywnie trzeba mieć
      po prostu dobrą wolę. W więkrzości przypadków niestety tego nie widać.
      Jezeli chodzi o OBSERVERA ( ostatnio ktoś się na Twoje opinie powołał),
      proponowała bym jednak więcej chęci w docieraniu do faktów! Dookoła jest tyle
      brudów i kłamstw, może zacznijmy porządki od siebie. To tylko drobna sugestia.
      Kiedyś się może okazać, że zranisz lub skrzywdzisz kogoś nieodwracalnie, a to
      były tylko plotki.Nie warto!
      Wszystkich zainteresowanych naszym pomysłem(który zresztą jest nieaktualny)
      zapraszam do dyskusji.
      Pozdrawiam
      • Gość: observer Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.04, 00:39

Gość portalu: matka 8-latka napisał(a):
        Jezeli chodzi o OBSERVERA ( ostatnio ktoś się na Twoje opinie powołał),
        > proponowała bym jednak więcej chęci w docieraniu do faktów! Dookoła jest
        tyle
        > brudów i kłamstw, może zacznijmy porządki od siebie. To tylko drobna
        sugestia.
        > Kiedyś się może okazać, że zranisz lub skrzywdzisz kogoś nieodwracalnie, a
        to
        > były tylko plotki.Nie warto!

Czy podałem coś nieprawdziwego? Nie. Podałem tylko fakty. Czy zaprzeczysz
        matko 8-latka, że p.dyrektor szkoły 27 była w komisji, której zadaniem było
        wytypowanie szkół do likwidacji ? I że ta komisja z p.dyrektor w składzie
        wytypowała szkołę nr 5 ? Czy to według Ciebie miało zapewnić obiektywizm
        komisji?

Czy zaprzeczysz matko 8-latka, że jako jeden z głównych argumentów przeciwko
        likwidacji szkoły 27 był podnoszony przez Was fakt, że dzieci będą musiały
        przechodzić przez ruchliwą ul.Warszawską ? A gdyby zlikwidowano szkołę nr 5 i
        część dzieci przeniesiono do szkoły 27, tak jak proponowano kiedy w komisji
        zasiadała p.dyrektor szkoły 27, to te dzieci nie musiałyby przechodzić przez
        ul.Warszawską? A nawet według Waszego planu dzieci nie będą przechodzić przez
        Warszawską ?

Czy zaprzeczysz matko 8-latka, że realizacja Waszego planu oznacza trzęsienie
        ziemi dla kilku szkół? Czy to też jest mój wymysł niczym nie poparty?

Tak więc uważam, że przedstawiłem pewne fakty, co do których nie możesz mi
        zarzucić kłamstwa, ani złej woli.
        Fakty opatrzyłem swoim komentarzem i tu oczywiście masz prawo nie zgadzać się
        ze mną. Gdy zapoznałem się z innymi postami- również z tym który się na mnie
        powołuje-widzę, że ludzi wyznających mój punkt widzenia jest więcej.
        Pozdrawiam i proszę nie wmawiaj mi tego, czego nie napisałem.

• Gość: ja2 Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 04.02.04, 10:21
          oj drogi OBSERVERZE coś mi się wydaje że pracujesz w urzędzie u pana
          Kiełbasińskiego
          • Gość: observer Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.04, 14:06
            Nie pracuję w żadnym urzędzie i nie znam p.Kiełbasińskiego. Jak się nie ma
            argumentów, to najłatwiej komuś przyczepić łatkę.
          • Gość: ojciec Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 04.02.04, 17:16
            Jeśli ktoś ma rację to musi od razu pracować u p. Kiełbasińskiego?
        • Gość: matka 8-latka Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 20:17
          szczególnie do Observera!
          Nie, nie zaprzeczę, że dyrektorka 27 była w ubiegłym roku w komisji. Natomiast
          (co warto podkreślić) komisja była powołana, a nie zapisywali się do niej
          chętni. To, że 5-ka była wytypowana do likwidacji, to niestety fakt.Natomiast
          warto by było wiedzieć czy zdanie komisji było jednolite w tej sprawie, i kto
          był za likwidacją 5-ki a kto przeciw( myślę, że jest to do sprawdzenia).
          Ja na przykład byłam przeciwna wysyłaniu wojska polskiego do Iraku.I co?????
          Nic!!!
          Jeżeli chodzi o pomysł rodziców. Już to gdzieś pisałam, ale spróbuję jeszcze
          raz.Projektodawcy z UM powiedzieli nam(niejednokrotnie), że jeżeli likwidacja
          27 nie uzdrowi sytuacji podstawówek na naszych osiedlach(Obozisko, XV-lecie)to
          w przyszłym roku lub za dwa lata zlikwidują 5-kę. Po wielu spotkaniach w naszej
          szkole okazuje się, że bardzo mało dzieci (po ewentualnej likwidacji 27)pójdzie
          do 5-ki. I nie wynika to z niechęci do tej szkoły. W bardzo wielu wypadkach
          dużo bliżej dzieci będą miały np. do PSP 7 na ul.Tybla.A także do 34( będą
          przechodziły tylko jedną ulicę- Warszawską). Wyszliśmy więc z założenia, że
          projekt UM nie załatwia problemu.Tworząc jedną podstawówkę na środku naszych
          osiedli miałaby ona rację bytu na kilkadziesiąt lat.Nie jest chyba tajemnicą,
          że 5-ka i 34 jest oddalona od siebie o ok. 500 metrów. To też nie jest dobre
          dla 5. Nasz pomysł miał oddalić od siebie podstawówki.Rzeczywiście z
          przenosinami gimnazjum i tych podstawówek było by trochę zamieszania, ale
          jeżeli pomysł okazał się być dobrym, to może by było warto. Nigdy nikt z nas
          nie mówił, że nowo powstała szkoła to miała być 27. Wręcz przeciwnie,
          wielokrotnie mówiliśmy, że powinna to być nowa(nowy budynek dla wszystkich
          dzieci)z nowym numerem, tak żeby każde dziecko się tam czuło jak u siebie.
          Wszelkie wyliczenia, zatrudnienia nauczycieli, nowe rejonizacje dla dzieci
          które miały by krótszą drogę do innych szkół zostawiliśmy urzędnikom. Ale już
          nie ma o czym mówić. Pomysł upadł.
          Jeszcze jedno. Nie wiem czy jesteś rodzicem, ale załóżmy-
          Jaką drogę (dla np. 8 letniego dziecka) uważasz za bezpieczniejszą.
          1-przejście przez ul.Warszawską
          2-przejście przez ul. Warszawską, przez nieznane osiedle i przejście przez ul.
          Chrobrego.
          Powtarzam po raz kolejny, my-rodzice walczymy o naszą szkołę. Uważamy, że
          zaoszczędzenie 80 tys. zł. rocznie to za mało żeby narażać nasze dzieci na
          niebezpieczeństwa. Nasz pomysł wynikał tylko z wyboru między złem a mniejszym
          złem.
          • Gość: observer Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.04, 23:19
            Gość portalu: matka 8-latka napisał(a
            > Nie, nie zaprzeczę, że dyrektorka 27 była w ubiegłym roku w komisji.
            Natomiast
            > (co warto podkreślić) komisja była powołana, a nie zapisywali się do niej
            > chętni.

No tak, p.dyrektor 27 broniła się rękoma i nogami przed uczestnictwem w tej
            komisji, ale w końcu Ją zmuszono i dla dobra sprawy i zapewnienia
            bezinteresownosci zgodziła się.

To, że 5-ka była wytypowana do likwidacji, to niestety fakt.Natomiast
            > warto by było wiedzieć czy zdanie komisji było jednolite w tej sprawie, i
            kto
            > był za likwidacją 5-ki a kto przeciw( myślę, że jest to do sprawdzenia).

Zapytaj p.dyrektor 27 jak głosowała, to się dowiesz od źródła.

Po wielu spotkaniach w naszej
            >
            > szkole okazuje się, że bardzo mało dzieci (po ewentualnej likwidacji 27)
            pójdzie
            >
            > do 5-ki. I nie wynika to z niechęci do tej szkoły. W bardzo wielu wypadkach
            > dużo bliżej dzieci będą miały np. do PSP 7 na ul.Tybla

To odpada problem przechodzenia przez Warszawską i Chrobrego, co było jednym z
            głównych argumentów.

Nie jest chyba tajemnicą,
            > że 5-ka i 34 jest oddalona od siebie o ok. 500 metrów. To też nie jest dobre
            > dla 5. Nasz pomysł miał oddalić od siebie podstawówki.

Z 500 metrów na 650 - niewielka różnica. To powód dla przenosin 3 szkół?

Wszelkie wyliczenia, zatrudnienia nauczycieli, nowe rejonizacje dla dzieci
            > które miały by krótszą drogę do innych szkół zostawiliśmy urzędnikom

To chyba nie do końca prawda. Zwłaszcza z tymi nauczycielami. Czy tylko część
            nauczycieli z 27 miała przejść do nowej szkoły, czy też całe grono
            pedagogiczne? A kto miałby być dyrektorem? Konkurs, rzut monetą, czy też znowu
            na siłę (tak jak w komisji) zostałaby p.dyrektor 27 ?

• Gość: matka 8-latka Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.02.04, 18:02
              Z całym szacunkiem, Panie Observer, wycofuję się z tej dyskusji która jak widać
              do niczego nas nie doprowadziła.Ponieważ Pana informacje są w/g Pana jedynym
              słusznym źródłem wiedzy, pozostaje mi tylko pozdrowić i pożegnać się!
              • Gość: koffana Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 18:23
                Matko 8 - latka piszesz o dobrej woli, faktach, a sama mijasz się z prawdą.
                Mieszkam na XV-leciu bardzo długo i nie przypominam sobie aby nastąpiło tam
                skrócenie ulicy Chrobrego. Idąc do PSP5 z Oboziska musisz przejść ul.Warszawską
                i ul.Chrobrego; idąc do PSP34ul.Warszawską, Chrobrego i Miłą lub Kusocińskiego,
                w zależności którą stronę Kusocińskiego wybierzesz przechodząc Warszawską. Nie
                ma innej możliwości. Chyba że plan rodziców PSP27 zakłada zamknięcie
                ul.Chrobrego od ronda do Struga, ale zostanie wam jeszcze Miła i Kusocińskiego.
              • Gość: observer Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.02.04, 20:28
                Myślę matko 8-latka, że się Pani wycofuje, bo brak Pani argumentów. Szkoda, ze
                nie zechciała się Pani ustosunkować merytorycznie do mojej poprzedniej
                wypowiedzi, gdzie cytując fragmenty Pani postu wykazuję, że delikatnie mówiąc
                mija się Pani z prawdą, tylko stawia Pani tezę o moim subiektywnym poczuciu
                nieomylności. Jak do tej pory nie obaliła Pani ani jednej mojej tezy. Domyślam
                się nawet dlaczego. Bo sprawdziła Pani te wszystkie podane przeze mnie fakty i
                okazały się prawdziwe.
                Również pozdrawiam.
          • Gość: Koffana Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.04, 20:59
            Matko 8-latka piszesz o dobrej woli, faktach, a sama tego nie prezentujesz.
            Mieszkam na XV-leciu bardzo długo i nie przypominam sobie aby nastąpiło tam
            skrócenie ul.Chrobrego. Idąc do PSP5 z Oboziska musisz przejść ul.Warszawską i
            ul.Chrobrego; idąc do PSP34 - ul.Warszawską, Chrobrego i Miłą lub Kusocińskiego
            (w zależności którą stronę Kusocińskiego wybierzesz przechodząc ul.Warszawską).
            Nie ma innej możliwości! Chyba że plan rodziców PSP27 zakłada zamknięcie
            ul.Chrobrego od ronda do Struga, ale zostanie wam jeszcze Miła i
            Kusocińskiego. :)
    • Gość: koleżanka Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 22:24
      Jakby nie patrzeć to i tak głównymi wygranymi zostaną ci, którzy zostali
      wyrzuceni za obronę szkół (Fałek i Sońta).Choćby dlatego, że nie raz
      przestrzegali przed nieprzygotowanym projektem Kiełbasińskiego.Natomiast ten
      dygnitarz partyjny jest tak pewny swej pozycji (popiera go PiS i PO), że nie
      chciał słyszeć o jakichkolwiek konsultacjach społecznych.I na koniec do
      obserwatora Nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze.Dlatego pomimo że nie
      mam jeszcze dzieci szczerze popieram MATKĘ.
      • Gość: Jan Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 04.02.04, 23:32
        A kto popiera Kiełbasińskiego w PiS, DAWNO NIE BYŁEM W NASZYM MIEŚCIE, A JAKO
        EMERYTOWANEGO NAUCZYCIELA INTERESUJE MNIE OŚWIATA i wszystko co jest z nią
        związane. Która szkoła jest teraz ekskluzywna, a która dobra? WITAM.
      • Gość: ja2 Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 05.02.04, 15:22
        Kiełbasiński należy do PiS i był przez nich rekomędowany na to stanowisko
        jezeli chodzi o PO to sprawa jest trochę bardziej skomplikowana Kopaczowa
        pomagała 8 przecierz to Ona wtstarała się o wizytę u Łybackiej gdzie dostali
        komputery jeżeli zaś chodzi o radnych PO to Wędzonka korpete-Zych i Neska nie
        zrobią nic bez wiedzy Prezydenta
        • Gość: ojciec Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 05.02.04, 16:23
          Czemu tak wiele osób posądza władze miejskie o złą wolę. Postawcie się w ich
          sytuacji. Oni są na musiku. Muszą gdzieś znaleźć pieniądze na utrzymanie ponad
          100 placówek oświatowych. Dotacje są mnożone przez ilość uczniów, a tych ubywa
          w zastraszającym tempie. Miasto zadłużone. Nauczycielom grozi wielkie
          bezrobocie. Dlatego te bolesne, ale konieczne ograniczenia. Minął ponad
          miesiąc i nikt niczego mądrzejszego nie zproponował. Można mówić: nie bo nie,
          ale to jest niodpowiedzialna dziecinada lub hucpa polityczna.
          • Gość: Piotruś Pan Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.02.04, 23:09
            Racja. Zamknąć 8 i 27 i skończyć te dyskusje. Jak długo można.
            • Gość: Jestem za Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 05.02.04, 23:48
              Popieram dość dziadowania i nauki w ruinach dwukrotnie droższych szkołach przez
              niegospodarnych dyrektorów i krzykliwych rodziców.Ale znów nikt nie odważy się
              pozamykać i tak będziemy pracować na złych zarządzających.
              • Gość: szaman Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.04, 00:00
                ...a do sesji już tylko 10 dni...
                • Gość: kaszana Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 06.02.04, 09:43
                  Po stanowczości też poznaje się dobrych decydentów panie prezydencie. Już dwa
                  razy pan się wycofał. Do trzech razy sztuka?
          • Gość: ja2 Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 06.02.04, 09:47
            Ojcze pytasz dlaczego tak wielu ludzi posądza władze miejskie o złą wole to
            proste : 1-ponoć śa po to aby pomagać obywatelem a co robią ?
            2- każdy urzędas utrzymuję się z kieszeni podatników jak by byli kompetętni to
            nie trzeba by ich było tak dużo nie uważasz że prawie 500 osób które pracuję w
            Urzędzie to lekka przesada 3 czy nie masz oczu i nie widzisz że są pieniądze na
            pierdoły lub nagrody a sprawy ważne są traktowane po maszocemu itd itd nie chce
            mi się już dalej nawet gadać
            • Gość: nauczyciel Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 06.02.04, 09:56
              Ty ja2, naucz się wreszcie pisać, bo zęby bolą jak się czyta te twoje
              analfabetyzmy.
              • Gość: ja2 Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.internet.radom.pl 06.02.04, 13:33
                odpieprz się od mojej ortografi
                • Gość: nauczyciel Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.udn.pl 06.02.04, 18:19
                  Znów zrobiłeś błąd niedouku.
                  • Gość: Yeti Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.02.04, 22:17
                    Co się dziwisz. Kończył "Czachowskiego". Taki poziom
                    • Gość: szaman Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.02.04, 00:06
                      ...a do sesji już tylko 9 dni...
                      • Gość: szaman Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.02.04, 00:28
                        ...a do sesji już tylko 8 dni...
                        • Gość: kot Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.240.udn.pl 13.02.04, 15:38
                          sesja juz w poniedzialek
                          • Gość: korab Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.02.04, 15:52
                            ciekawe jak zagłosuje p.Marzena Wróbel ?
                            • Gość: kot Re: Sesja oświatowa - 16 lutego IP: *.240.udn.pl 13.02.04, 17:33
                              ciekawe jak zagłosuja pozostali?Amoze wyjda i nie beda głosowac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka