Dodaj do ulubionych

Najlepszy kierunek na PR

IP: *.udn.pl 17.02.04, 21:16
Na jakim kierunku na naszej poczciwej, radomskiej politechnice jest najwyzszy
poziom nauczania? Chodzi mi o osobiste opinie studentow i wykladowcow ;).
Gdzie najlepiej isc, zeby sie czegos nauczyc? Gdzie najmniejsze lapowkarstwo,
najlepsze warsztaty, najlepsi wykladowcy, itd.
Napiszcie prosze!
Obserwuj wątek
    • Gość: mgr sztuki Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.udn.pl 17.02.04, 22:22
      Katedra Sztuki, nawet jeśli nie masz zdolności plastycznych to je zdobędziesz.
      Jest luzacko i nie mają prawa cię po drodze uwalić.
      • Gość: K. Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.udn.pl 18.02.04, 00:21
        > Katedra Sztuki, nawet jeśli nie masz zdolności plastycznych to je zdobędziesz.
        > Jest luzacko i nie mają prawa cię po drodze uwalić.

To tylko swiadczy o tym, ze kierunek jest gowniany, a nie dobry. On pytal, gdzie sie moze czegos nauczyc, a nie gdzie sie przesliznac. Niestety w Radomiu wszystkie uczelnie sa jakie sa. proponuje inne miasto.

Pozdrawiam
        K.
        • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 10:15
          Niestety nie lapiesz o co chodzi .. faktycznie jest inna specyfika pracy ... w
          oncu to nie calki tylko cos bardziej "nieokreslonego", uwalani ludzie sa - choc
          nie w takich ilosciach jak na innych kierunkach. Dlaczego? Poniewaz do nas w
          wiekszosci przychodza ludzie, dla ktorych rysunek, grafika, malarstwo jest
          pasja ....
          a ha .. i jest luzik ... moze dlatego nikt nie siedzi i nie obgryza paznokci
          pod sala ... chociaz dreszczyk emocji przed zaliczeniem jest zawsze ...
          pozdrawiam
      • Gość: kadr :) Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 10:00
        Pobozne zyczenia :) o czym przekonala sie kilku delikwentow ... a jesli chodzi
        o zdolnosci ... od tego roku egzamin praktyczny obowiazuje na wszystki kierunki
        czyt. menedzer kultury :)
        Pozdrawiam
        Ale oczywiscie zapraszamy :)
    • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 18.02.04, 08:29
      proponuje ktorys z kierunkow, ktore w polsce maja charakter unikatowy - tym
      samym Twoja atrakcyjnosc jako absolwenta bedzie wieksza. np. specjalnosc
      technologia garbarstwa (kierunek: technologia chemiczna, wydział MiTO) kształci
      jako jedyna w polsce specjalistow tego typu. przemysl garbarski padł w radomiu.
      ale moi znajomi ktorzy konczyli ten kierunek wszyscy bez problemu znalezli prace
      w innych miastach. to samo ze specjalnoscia technologia obuwia (ten sam kierunek
      i ten sam wydział). polecam tez wydział transportu - w szczegolnosci
      specjalnosci zwiazane z trakcja kolejowa - to tez unikatowa forma ksztalcenia.
      na pewno nie polecam WE - ekonomistow w polsce jest na kopy i cały czas
      przybywa. taki dyplom i umiejetnosci zdobyte podczas studiów nie sa już żadną
      przepustka nigdzie. no chyba ze masz znajomosci i prace ktora na ciebie czeka az
      skonczysz studia - wtedy smialo.
      • Gość: GregorY Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 09:23
        zgadzam się z ISO co do kierunków na transporcie.
        • Gość: PITAGOR Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.02.04, 10:53
          Zgadzam się z przedmówcą ;-)
      • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 13:28
        chciałbym ci przypomnieć, że w rankingu Newsweek'a, w którym kryterium była możliwość znalezienia pracy po studiach to WE zajął najwyższe miejsce w rankingu spośród wydziałów naszej politechniki. reszty nawet nie sklasyfikowano. WE politechniki znalazl się bodajże na 12 miejscu wśród uczelni ekonomicznych lub z wydzielonym wydziałem ekonomicznym. w rankingu polityki WE zajął 17 miejsce dzieląc je razem z m.in. wydziałem zarządzania UJ i wydziałem ekonomicznym UMCS. a ekonomiści będą potrzebni zawsze, a zwłaszcza teraz kiedy koniunktura w kraju ulega poprawie. WE jest krajowym średniakiem (może troche lepszym) a według mnie reszta wydziałów to w większości dno. i nie mów mi o transporcie bo się od gromkiego śmiechu nie mogę powstrzymać :) toż to dno do kwadratu. znam stamtąd pare ludzi (oczywiście tylko oni nie mogą świadczyć o poziomie wydziału). ich wiedza z takich przedmiotów jak matematyka i fizyka jest niższa niż większości uczniów szkół średnich. i jeszcze jedno. może te specjalności które wymieniasz są dlatego unikatowe, że są po prostu mało potrzebne i nie mają racji bytu.
        • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 18.02.04, 13:48
          dlaczego zatem moi znajomi ktorzy pokonczyli specjalnosc garbarstwo nie maja
          problemu ze znalezieniem pracy? niektorzy zarabiaja po kilka tys. PLN. konczylem
          rownolegle z nimi - choc na innej specjalnosci (mój bład). ludzie ktorzy
          konczyli w tym samym czasie studia na innych kierunkach czesto do dzis sa bez
          pracy.

a sprawa rankingow: wiesz na jakich kryteriach opieraja sie rankingi "jak
          znalezc prace"? na dosc malo wymiernych - wysyla sie tu i tam ankiety z pytaniem
          "co u ws". i tyle. a wez do reki prosze bardziej policzalny, parametryczny
          system klasyfikacji jednostek naukowych MENiS (d. KBN): WMech ma kategorie "C",
          WT, WMiTO "D", WN "E". Kategorii jest pieć. zaden wydział PR nie błyszczy - ale
          tylko WE nie ma zadnej. albo ilosc punktow naukowych MENiS zdobytych przez kazdy
          z tych wydziałów? kolejnosc jest dokladnie taka jak wyzej. dodam ze ilosc
          punktow zbobyta przez WE w roku ubiegłym wynosi ZERO. a ile srodkow pozyskano
          dla uczelni w toku dzialalnosci teg oczy innego wydzialu? WMech 500tys, WMiTO,
          WT, WN razem w sumie cos kolo 400tys. WE - 0pln. i tacy ludzie mają uczyć o
          ekonomii??? czy WE to jest poziom?? nie rozsmieszaj mnie ...
          • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:08
            tak samo wszyscy moi znajomi którzy pokończyli WE poznajdowali pracę i wież mi że w większości dobrze płatną :) a poza tym dokonania pseudo-naukowców z PR w żadnym stopniu nie świadczą o poziomie uczelni. polibuda ostatnimi czasy dużo inwestuje w infrastrukture to i nie ma kasy na badania (a to raczej źle, chociaż albo jedno, albo drugie) przytoczę ci wypowiedz prof. Pietrasika od matmy o zaliczaniu ćwiczeń przed dopuszczeniem do egzaminu. na WE trzeba ich mieć 48 i ani jednego mniej. przykładowo na WT Pietrasik przy powiedzmy 42 pkt zgadza się na podciągniecie i dopuszczenie do egzaminu.
            to że WE jest najlepszym wydziałem na PR jest opinią powszechną w mieście.
            na WE idzie sporo ludzi z Radomia które nie dostały się na inne uczelnie takie jak chociażby UMCS, SGH, UAM (a sporej grupie zabrakło naprawde mało punktów).
            jeśli mówisz mi że rankingi jakiś tam pism są blefem (można tak nadciągnąć, aby wygrał ten co ja chce) to ja ci mówie że MENIS można uznać za nieobiektywny. ocenia ono dokonania wykładowców, a są to dokonania ponadpodstawowe i nie mają żadnego związku z kształceniem studentów. Nie zgadzam się z opinią że o poziomie uczelni świadczy tylko to ile wykładowcy wydali jakichś tam książek !
            co by tu jeszcze dodać ? na WE jest sporo studentów z innych miast, jak Lublin, czy nawet (ode mnie na roku) z Wawy.
            póki co WE rządzi w tym mieście.
            • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 18.02.04, 14:23
              Gość portalu: student napisał(a):

> to że WE jest najlepszym wydziałem na PR jest opinią powszechną w mieście.

to znaczy chciales powiedziec, ze jest to powszechna opinia wielotysiecznych mas
              studiujacych na tym wydziale. dodam ze ilosc ksztalconych nie koresponduje z
              jakoscia. ale wsrod tych ludzi na pewno panuje radosne przekonanie o wielkosci
              WE. inni sa bardziej powsciagliwi.

> to ja ci mówie że MENIS można uznać za nieobiektywny. o
              > cenia ono dokonania wykładowców, a są to dokonania ponadpodstawowe i nie mają ż
              > adnego związku z kształceniem studentów

a co moze interesujacego wylozyc sudentom wykladowca ktory nie intersuje sie
              kompletnie dzialka w ktorej przyszlo mu funcjonowac? bo brak aktywnosci naukowej
              oznacza dokladnie brak jakiegokolwiek udzialu w istnieniu takiej czy innej
              dziedziny. a to juz nie tyle zastoj co juz wrecz wstecznictwo. nauki kopalne to
              ja moge studiowac na historii albo archeologii. no i zdefiniuj mi prosze pojecie
              "dokonania ponadpodstawowe". bo poki co PODSTAWOWYM i zakichanym obowiazkiem
              KAZDEGO adiunkta i profesora jest dzialalnosc naukowa. zerknij do ustawy o
              szkolnictwie wyzszym. zreszta to logiczne - aktywnosc naukowa stymuluje rozwoj
              takiego czlowieka i sprawia ze moze on czegos potem nauczyc innych.

> na WE jest sporo studentów z innych miast, jak Lublin,
              > czy nawet (ode mnie na roku) z Wawy.

a na inych wydziałach nie? zerknij na MiTO. czy sie komus podoba czy nie to
              jesli chce byc obuwnikiem lub garbarzem toi musi przyjechac do radomia. a
              ekonomie mozna skonczyc nawet w bochni. jak konczylem studia to srednio polowa
              studentow MiTO to byli przyjezdni - najczesciej z baaardzo daleka.

> póki co WE rządzi w tym mieście.

tak sobie tlumacz. tak - to jest naprawde swietny argument ;-)))) hehe ...

a przy okazji - sprawdz z łaski swojej relację ilośc studentów/ilośc pracownikow
              naukowych (bo sprzataczki czy wozne sie nie licza do jakosci ksztalcenia - tu
              sie chyba zgodzisz) na WE i innych wydziałach. ile dypolomow statystycznie
              wypada na wykladowce na WE a ile np. na Mechanicznym ...
              • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 15:02
                cytaty ze strony PR
                "Uprawnienia do nadawania stopni doktorskich posiadają wydziały Ekonomiczny, Mechaniczny i Transport." - chyba brak tu MiTO

> a na inych wydziałach nie? zerknij na MiTO. czy sie komus podoba czy nie to
                > jesli chce byc obuwnikiem lub garbarzem toi musi przyjechac do radomia

dokładnie, nie macie konkurencji, i nie można powiedzieć czy wydział dobrze kształci czy nie, bo nie ma punktu odniesienia

> a ekonomie mozna skonczyc nawet w bochni

no własnie, ekonomie można skończyć w każdym mieście, a ludzie i tak jadą do radomia. czyż to nie piękne, że wśród tak wielkiej konkurencji WE trzyma się bardzo dobrze ?

na WE jest bardzo dużo studentów bo są to głównie studenci studiów zaocznych.
                jak byś użył jednego argumentu, że zaoczna ekonomia na WE jest tragiczną, bym się z tobą zgodził bez żadnego ale.
                a to że
                > a przy okazji - sprawdz z łaski swojej relację ilośc studentów/ilośc pracowniko
                > w
                > naukowych
                wynika z dużej ilości własnie studentów zaocznych
                • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 08:08
                  no wlasnie nie tylko jada do radomia - generalnie wszedzie jest owczy ped do
                  studiowania ekonomii i wszedzie studiuja to dzikie tlumy. dlatego to
                  wyksztalcenie wcale nie jest juz takie atrakcyjne. no i sam przyznales ze ilosc
                  studentow rozklada ten wydzial - bo zaoczni czy nie ale przeciez zajmuja sie
                  nimi ci sami wykladowcy co dziennymi. wiec sila rzeczy czasu dla dziennych maja
                  malo. no ale nie ma co sie dziwic jesli trzeba na zaocznych rok w rok pilotowac
                  30 dyplomow. albo lepiej - nie mam dokladnych danych.
                  • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 13:18
                    Na samą ekonomie takiego strasznego owczego pędu nie ma, bo ludzie raczej wybierają zarządzanie i marketing. Wykształcenie ekonomisty wbrew pozorom daje dużo. Między innymi przekształcenie się z pracownika, jak to ma miejsce po większości innych kierunków, w pracodawcę. Może dać większą kontrolę nad swoją karierą. A poza tym to właśnie w większości ekonomiści gwarantują miejsca pracy obuwnikom, garbarzom, mechanikom czy komu tam jeszcze, ponieważ wiedzą czy to może przynieść zyski czy nie.
                    • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 13:24
                      hehehe .... to ja moge odwrocic ta zaleznosc: to obuwnicy i garbarze daja prace
                      ekonomistom, gdyz gdyby ich nie bylo to nie byloby miejsc pracy dla ekonomistow
                      pracujacych w garbarniach czy zakadach obuwniczych.
                      • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:35
                        hehe.... niezupełnie, bo mi jest garbarz (jak to fajnie brzmi ;)) czy obuwnik nie potrzebny do pracy. zawsze można w inną branże wejść. a im ekonomista raczej tak.
                        • Gość: isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.chemia.pk.edu.pl 19.02.04, 15:32
                          ano raczej nie .... ;-)
                          garbarstwo istnieje od fiu fiu .... dawna - od czasow kiedy jeszcze nikt
                          ekonomistow nie zatrudnial. i skory sie jakos garbowalo. a ekonomisci nie
                          mogliby pracowac w branzy garbarskiej gdyby nie byo garbarzy. logiczne nie? tak
                          jak nie mogliby pracowac np. w cukrownictwie gdyby nie cukrownicy itd itd itd
              • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 15:33
                i powiedz mi jeszcze czy ostatnio w jakiejkolwiek gazecie znalazłeś ogłoszenie o pracy dla g(r)arbarza lub obuwnika ?
                • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 08:05
                  no ba. poczytaj gazety z wroclawskiego albo zachodniopomorskiego. tam jest od
                  diabła garbarni i wszedzie potrzebuja ludzi.
              • Gość: student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.04, 14:40
                > bo poki co PODSTAWOWYM i zakichanym obowiazkiem
                > KAZDEGO adiunkta i profesora jest dzialalnosc naukowa. zerknij do ustawy o
                > szkolnictwie wyzszym. zreszta to logiczne - aktywnosc naukowa stymuluje rozwoj
                > takiego czlowieka i sprawia ze moze on czegos potem nauczyc innych.

>>inwerstycje w obiekt ybyl konieczne bo mielismy kilkudziesiecioletie
                >>zapoznienia. nawet najlepsza kadra nic nie pomoze jesli nie ma gdzie >>pracowac. a po drugie: zrodla finansowania inwestycji w budynki i >>finansowania badan to dwie
                >>zupelnie rozne pule. z pierwszej jako tako udaje nam sie cos niecos >>wyciagnac. z drugiej natomiast praktycznie nic. i to jest problem.

twoja wypowiedz z tego wątku. przy czym sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.
                • Gość: isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.chemia.pk.edu.pl 19.02.04, 15:38
                  tak dokladnie - masz racje. odpowiedzialem. ilosc srodkow do wydania na inne
                  historie niz inwestycje w budynki pochodzi z pewnej puli - nazwijmy ja "x".
                  udzial w tej puli zalezy niestety nie od ilosci studentow czy pozycji wydzialu w
                  rankingu "wprost" (albo innej gazety) ale od punktow aktywnosci naukowej, o
                  ktorych juz sporo pisalem. nasza uczelnia wypada w tej puli blado, bo blado
                  wypada aktywnosc naukowa. a najbladziej w tym interesie wypada WE. wydzial ten
                  jakos ciagnie bo doi kase od zaocznych ale gdyby ich zabraklo to "ekonomisci"
                  zaspiewaliby cienko jak ryby do suszenia. po prostu nagle mogloby nie byc nawet
                  na rachunki za prąd .... sorki - ale taka "operatywnosc" w pozyskiwaniu
                  pieniedzy mnie jakos niespecjalnie sympatycznie nastawia do wydzialu, ktory jako
                  ekonomiczny (badz co badz ekonomia to pieniadz!) powinien swiecic przykladem - a
                  nie swieci ...
    • Gość: absolwent PWr'u Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:54
      radze ci nie zaczynac zabawy z PR lepiej zaryzykuj na innej uczelni (chociazby
      w Wawie,Krakowie czy Wroclawiu) tam dopiero mozesz sie cos nauczyc a i papier
      bedziesz mial mocniejszy,a to co slysze od studentow z PR to tam jest niezla
      chujnia.Lapowki,zanizanie ocen na polecenie dziekana (podobno ze wzgledow
      oszczednosciowych na styp.socjalnych) i ci wykladowcy co przyjezdzaja z innych
      miast i uwazaja sie za bog wie jakich "ajnsztajnuf" i wybitnych specjalistow w
      swoich dziedzinach.Zreszta co to za uczelnia wyzsza ktora nie ma wlasnej
      pozadnej kadry i nawet nie moze doktoryzowac :(
      • Gość: absolwent PWR'u Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 10:57
        i jeszcze jedno.po co studiowac cos co ci sie w radomiu nie przyda.ja
        wyjechalem na studia dosc daleko wlasnie po to zeby nie tracic czasu w radomiu
        na cieniutkiej PR i wrocilem dopiero jako mgr inz zeby pozytkowac to co sie
        nauczylem i jakos walczyc o to nasze miasto!!!radze ci wyjedz,zdobadz wiedze i
        wracaj.WSZYSCY WRACAJCIE DO SWOJEJ KOLEBKI!!!
        • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 11:08
          Glupoty piszesz ... jesli juz podajesz "dane" to warto sprawdzic na ile sa
          prawdziwe ... doktoryzuje na pewno ekonomia i prawdopodobnie mechanik oraz
          transport.
      • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 18.02.04, 11:09
        PR aktualnie doktoryzuje na trzech kierunkach. trwaja starania o uprawnienia na
        dwu dalszych.
        • Gość: absolwemt PWr'u Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 11:19
          na tych ktore mnie interesowaly nie bylo i w najblizszej przyszlosci nie bedzie
          mozliwosci doktoryzowania sie.a czemu nikt nie dementuje reszty mojej
          wypowiedzi???jesli pomylilem sie mowiac ze na wszystkich wydzialach to sorki
          ale o kasie,stypendiach i calej reszcie to nie mozecie mi zarzucic
          klamstwa.chociazby fakt dlaczego ograniczenie stypendiow naukowych zostalo
          przeglosowane podczas nieobecnosci rektora odpowiedzialnego za te sprawy,mimo
          iz wszyscy wiedzieli ze jest temu przeciwny,a wszystkie zmiany tlumaczy sie ze
          politechnika jest biedna i kasa na co innego jest przeznaczona a socjalne
          fundusze maja sie nijak z cala reszta kasy jaka obraca PR.
          • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 12:16
            Po czesci masz racje ... ze stypendiami jest tak, ze beda dostawali je ci
            ktorzy srednia beda mieli podobno od 4,6 podobno - bo tego nie jestem pewien.
            Nie jest to zadne novum podobne zasady obowiazuja tez na innych uczelniach :(
            A ze nie bedzie stypendiow od 4.0 - coz to juz inna sprawa. A zanizanie
            ocen :)))) niestety studenci tez sa coraz gorsi - moze nie fizycznie, ale
            napewno intelektualnie, to przykre.
            • Gość: absolwent PWr'u Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 12:54
              fakt studenci sa coraz gorsi (koledzy doktoranci mi opowiadaja-nie z radomia) i
              to nie tylko w radomiu ale jak wykladowca mowi ze nie naciagnie z 4,5 na 5,0 bo
              dziekan kazal zanizyc oceny mimo ze praca jest na 5,0 wedlug niego to jest cos
              nie tak.no ale to juz inna inszosc.kolega pytal o wydzialy i kierunki a ja
              zmienilem troche temat dyskusjo.
              mysle sobie ze zamiast budowac coraz to nowsze budynki itd powinni troche
              pomyslec o sciaganiu kadry i doksztalcaniu juz istniejacej zeby miec wiecej
              wlasnych profesorow i doktorow a mniej dojezdnych zadufanych w sobie bufonow!!!
              a kolega pytajacy niech idzie wlasnie na katedre-tam jest fajna kadra i
              ciekawych rzeczy mozna sie nauczyc a pozniej zawsze moze zrobic sobie jakis
              kierunek inny uzupelniajacy pod katem "trzepania kapuchy".
              • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 14:44
                >ale jak wykladowca mowi ze nie naciagnie z 4,5 na 5,0 bo
                > dziekan kazal zanizyc oceny mimo ze praca jest na 5,0

zastanow sie co piszesz praca na 5 i ktos nie chce jej "naciagnac" - to albo
                jet na 5 albo nie.

> mysle sobie ze zamiast budowac coraz to nowsze budynki itd powinni troche
                > pomyslec o sciaganiu kadry i doksztalcaniu juz istniejacej zeby miec wiecej

nowe budynku musza powstawac jesli ta uczelnia ma si erozwijac!!! to
                koniecznosc!!! oczywiscie powinno sie tez dokszatlcac kadre bo swiat w miejscu
                nie stoi!

• isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 08:10
                  inwerstycje w obiekt ybyl konieczne bo mielismy kilkudziesiecioletie
                  zapoznienia. nawet najlepsza kadra nic nie pomoze jesli nie ma gdzie pracowac. a
                  po drugie: zrodla finansowania inwestycji w budynki i finansowania badan to dwie
                  zupelnie rozne pule. z pierwszej jako tako udaje nam sie cos niecos wyciagnac. z
                  drugiej natomiast praktycznie nic. i to jest problem.
            • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 18.02.04, 12:54
              ale faktem jest, ze funkcjonuje nieoficjalne zarzadzenie dziekanow zeby tak
              ksztaltowac stopnie aby nie przekroczyc pewnej puli stypendialnej. jest to
              srednoi eleganckie ale w ten sposob szuka sie oszcednosci (zamast wyrzucic na
              zbity pysk kilkunastu na poczatek zasiedzialych i bezproduktywnych adiunktow
              ktorzy dawno zakonczyli aktywnosc naukowa i na ich miejsce przyjac swiezo
              upieczonych absolwentow studiow doktoranskich - tacy przynajmniej wiedza co to
              znaczy "publikowac" - i to czesto na poziomie nie do przeskoczenia dla obecnie
              pracujacyc, a tym samym przynosa realny dochod uczelni - przypominam 1pkt KBN =
              1600pln wg ubiegłorocznych stawek a mniej wiecej połowa adunktow PR nie potrafi
              rocznie wypracowac nawet tego jednego pkt). niestety na uczelniach krakowskich
              jest to samo.
              • Gość: GregorY Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:49
                fakt, faktem, ze nie odmładza się kadry na PR........ i to jest dopiero temat
                do dyskusji.
              • Gość: przyszly student Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.udn.pl 18.02.04, 14:57
                Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Ja sie pytam o politechnike w Radomiu, bo mnie
                ciekawi jaka jest wasza opinia. To zadna nowosc, ze lepiej jest studiowac w
                Warszawie albo gdzies za granica. Chodzi mi o to, ze gdybym byl zmuszony z
                roznych wzg(finansowe, rodzinne, itp) zostac w Radomiu po maturze, to co wybrac
                zeby nie isc do wojska i czegos sie przez ten czas nauczyc.
                Czy moze ktos napisac o tym kierunku(chyba wydzial mechaniczny) gdzie jako
                specjalizacje mozna wybrac programowanie obrabiarek CNC, jest tez chyba
                programowe wspomaganie projektowania(CAD-y i inne). Jak wyglada nauka? Czy
                obrabiarki sa tylko na obrazkach, czy moze naucza tam tego co zaklada nazwa
                specjalnosci?

Moje opinie(zaslyszane):
                1. PR to "kibel", zeby po roku sprobowac jeszcze raz albo sie przeniesc
                2. PR to osrodek lapowkarstwa, gdzie oblewa sie umiejacych dla 100 zl w indeksie
                3. PR to wykladowcy czesto podpici
                4. PR to miernota jezeli chodzi o poziom nauczania
                5. PR to pseudouczelnia
                6. PR chroni przed wojskiem :)

Zastanawia mnie, czy studiowanie na takiej uczelni moze dzialac
                rozleniwiajaco...Wiele zalezy od poziomu. Pamietam jak mialem 2 z matematyki u
                naprawde dobrego nauczyciela, i coz powiedziec, to co u niego sie nauczylem
                umiem do tej pory i to najlepiej poznany dzial matematyki. Potem nauczyciel sie
                zmienil, i po wszystkiemu.

Do ISO, ja niestety nie moge isc na kierunek na ktorym wymagana jest chemia,
                poniewaz jej nie umiem i nie naucze sie w najblizszym czasie.

Czy ktos zna moze statystyki ile jest osob na miejsce, jaka byla srednia ocen
                na swiadectwie osob przyjetych itd itd?
                Dzieki za odpowiedzi
                • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 15:27
                  > 1. PR to "kibel", zeby po roku sprobowac jeszcze raz albo sie przeniesc

pewnie ... a kzadym pietrze sa ... moze to dla poniektorych za duzo

> 2. PR to osrodek lapowkarstwa, gdzie oblewa sie umiejacych dla 100 zl w
                  indeksi
                  > e

Umiejacych sie nie oblewa :)))

> 3. PR to wykladowcy czesto podpici

Przesada ...

> 4. PR to miernota jezeli chodzi o poziom nauczania

pewnie jekas miernota tak powiedzila

> 5. PR to pseudouczelnia

jak na pseudouczelnie to jednak jednak Komisja Akredytacyjan nie poszalala - a
                  gdyby mogla to napewnoby to zrobila

> 6. PR chroni przed wojskiem :)

a jakze :)

> Czy ktos zna moze statystyki ile jest osob na miejsce, jaka byla srednia ocen
                  > na swiadectwie osob przyjetych itd itd?

zadzwon do komisji rekrutacyjnej juz ktos powinien tam byc 361 70 40
                • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 08:19
                  Gość portalu: przyszly student napisał(a):

> Moje opinie(zaslyszane):
                  > 1. PR to "kibel", zeby po roku sprobowac jeszcze raz albo sie przeniesc

miernoty sie faktycznie przenosza - na prywatne studia .... jakkolwiek niektorzy
                  co zdolniejsi faktycznie ida gdzie indziej - najczesciej potem pluja sobie w
                  brode bo nie widza roznicy ...

> 2. PR to osrodek lapowkarstwa, gdzie oblewa sie umiejacych dla 100 zl w indeksi
                  > e

pierwszy raz slysze. skonczylem PR i nie zdarzylo mi sie ani czegos takiego
                  robic ani nawet czegos takiego widziec. przynajmniej na WMiTO.

> 3. PR to wykladowcy czesto podpici

spotkalem sie w czasie moich studiow z jednym (dokladnie) gosciem ktory lubi to
                  co lubi i faktycznie raz wygladal niewyraznie. nazwisko ew. na priva.

> 4. PR to miernota jezeli chodzi o poziom nauczania

miernota zaczyna byc zjawiskiem powszechnym wszedzie w polsce a wynika z coraz
                  mierniejszego poziomu studentow co widze na PK usilujac na kolejnych rocznikach
                  wkladac ludziom do głów podstawy chemii organicznej. poziom ludzi konczacych
                  licea i technika spada z roku na rok w tempie "na pysk".

> 5. PR to pseudouczelnia

to frazes nie podparty argumentacja. PR to nie jest Oxford ale bez watpienia
                  srodek polskiej stawki politechnicznej.

> 6. PR chroni przed wojskiem :)

niewatpilwie. podobnie jak i studia na kazdej innej uczelni - no moze poza
                  wojskowa ;-)

> Do ISO, ja niestety nie moge isc na kierunek na ktorym wymagana jest chemia,
                  > poniewaz jej nie umiem i nie naucze sie w najblizszym czasie.

w takim razie polecam w takim razie WMEch (najlepiej specjalizacja zwiazana z
                  plynami eksploatacyjnymi - z perspektywy ITN i krakowskiej ropy dostrzegam tu
                  jakis ruch w interesie), WT (w zakresie taboru kolejowego) albo kierunki
                  artystyczne.

pozdr.
                  'iso'
              • Gość: PITAGOR Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 18.02.04, 15:26
                Oprócz tego co reprezentuje uczelnia ważne jest też to jakim się jest
                studentem. Na mojej specjalności ( inż. ) było 14 osób. I nie skłamię jeśli
                powiem, że spośród tej grupy tylko ja i mój kumpel interesowaliśmy się tym co
                studiujemy. Siedzieliśmy w czytelni, czytaliśmy fachowa literaturę. Praktyki
                odbyliśmy nie tam gdzie nam rodzice czy znajomi załatwili papierek ale tam
                gdzie można było się czegoś ciekawego dowiedzieć i nauczyć.
                • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 15:54
                  i to tak naprawde zalatwia sprawe ... jesli nie chcesz nikt nie zmusi cie do
                  pracy
                  • Gość: przyszly Re: Najlepszy kierunek na PR IP: *.udn.pl 18.02.04, 16:14
                    Co racja to racja, pracowac musze sam, ale fakt jest faktem, ze poziom mojej
                    wiedzy jest zalezny od postawy wykladowcow, a takze od innych, bardziej lub
                    mniej subiektywnych czynnikow.
                    Czy ktos moze odpowiedziec na te pytania dotyczace specjalizacji na Wydziale
                    Mechanicznym, wspomaganie komputerowe, te cnc itd. Jestem tym szczegolnie
                    zainteresowany.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 18.02.04, 16:54
                      wejdz na strone moze cos bedzie?

www.pr.radom.pl/wydzialy.php?go=4
                • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 08:23
                  wlasnie na tym polega problem - ludzie ida na studia nie po to by sie czegos
                  nauczyc ale zeby wymeczyc papierek pt" dyplom". posrod setki studentow z
                  ktorymi mialem w minionym semestrze na PK organike nie bylo ANI JEDNEGO
                  pasjonata ktory poszedl na chemie bo go to interesuje. kazdy mowi "bo kolezanka
                  szla, bo bylo sie latwo dostac, bo nie chcialam isc na AGH ...." i w tym duchu.
                  no i potem sa skutki. jak ktos chemii nie lubi i nie czuje to nigdy nie bedzie w
                  tym interesie dobry. tak samo jest w innych dzialkach. z tego rodzi sie miernota
                  o ktorej w tym watku sporo.
                  • Gość: kadr Re: Najlepszy kierunek na PR IP: 193.111.144.* 19.02.04, 11:28
                    to u mnie jest troszke lepiej :)
                    • isoxazolidine Re: Najlepszy kierunek na PR 19.02.04, 12:24
                      no coz - nigdy nie twierdzilem ze krakowskie uczelnie sa lepsze od radomskiej. i
                      jak sie okazuje nie sa :-))

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka