Dodaj do ulubionych

Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy

07.11.10, 15:35
i to jest właściwy kandydat!!!

ma Pan mój głos!!
Obserwuj wątek
    • Gość: młodopolanin Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 16:10
      Pierdu pierdu!!!!!
    • Gość: pamparam Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 16:27
      prognozuję jego wynik na pięć i dwie dziesiąte procent
      • Gość: prastan Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 16:52
        Teoretyzowania w tym sporo. Spotkania z mieszkańcami odbywał też okazjonalnie obecny prezydent i nic z tego nie wynikało. Taki populistyczny gest...
        Zniżki przy biletach wstępu na imprezy sportowe i kulturalne dla rodzin wielodzietnych to też pusty gest. Tym rodzinom nie igrzysk potrzeba. Obiecywać można wiele, może ktoś w to uwierzy.
        Temu miastu potrzebny inny gospodarz - bardziej dobry praktyk niż amator - gawędziarz.
    • jbest Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwestorów 07.11.10, 16:54
      i stworzyć lepsze warunki do rozwoju firm lokalnych, bo jak świat światem obniżanie bezrobocia właśnie na tym polega. Problem tkwi w tym jak to zrobić?
      Jak pan chce rozpocząć ogólnokrajową dyskusję na temat rangi Radomia? Pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje. Okienko pocztowe sprawy nie załatwi, nie bądź pan śmieszny. A publiczne szkoły wyższe? Może podniosłyby rangę miasta, ale problem w tym, że po pierwsze to nie pana działka tylko MEN, a po drugie z istniejącymi już w mieście szkołami wyższymi jest problem, bo PRODUKUJĄ bezrobotnych więc po co kolejne? A zresztą jak pan chcesz to organizuj szkołę wyższą na własną rękę. Podobnoś pan kształcony w Cambrige (nie wnikając w szczegóły) i jak masz pan łeb na karku to stołek prezydenta miasta raczej w tym przeszkodzi niż pomoże, bo nie zaangażuje się pan w to w 100%. Reasumując, to co napisała GW o pana programie to same ogólniki i pobożne życzenia (również i moje, ale ja na afisz się nie pcham bo pomysłu jak je zrealizować niestety nie mam) więc apeluję do pana aby pofatygował się pan do nadredakcji GW i dał im swój właściwy program do opublikowania,a nie jakiś koncert pobożnych życzeń. Samą miłością do Radomia to miasto nie wyżyje. Trzeba zapieprzać i wiedzieć jak to robić
      • sympatyk.po Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 07.11.10, 19:11
        Ile razy już to słyszeliśmy szanowny Panie?
        Walka z bezrobociem - ale jak?
        Przyciągnięcie inwestorów - ale jak?
        Podniesienie rangi miasta - w jaki sposób?

Zniżki na obiekty miejskie, tańsza komunikacja - mrzonki.
        Całodobowe okienko pocztowe - to chyba jakiś żart.

Zalew na Pacynce, park na Ustroniu - tak tego nam właśnie potrzeba.

Po absolwencie Oxfordu oczekiwałem czegoś więcej.
        Jeżeli ogólnokrajowa dyskusja na temat Radomia ma tak wyglądać jak program kandydata Kluzińskiego to lepiej jej nie wywoływać.
        • kopa_w_kabana Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 07.11.10, 21:30
          wolę każdy program od "dobrej kontynuacji" kosztowniaka. wszystko tylko nie kolejne 4 lata tego co doświadczaliśmy ostatnio.
          • Gość: jonasz Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 21:39
            już to mówileś wiele razy znajdź coś nowego kataryna jesteś?
          • Gość: jbest A czegóż to takiego złego doświadczyliśmy ostatnio IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 22:13
            bona moje oko to Radom od lat się tak nie rozwijał. Jest to oczywiście kropla w morzu, ale widać progres. Nie od razu rzym zbudowano
          • Gość: lol Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:45
            czysbys tez przez rok jezdzil przez zwaly blota do domu mieszkajac w centrum miasta??
        • jdk Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 09.11.10, 22:46
          sympatyk.po napisał:

> Ile razy już to słyszeliśmy szanowny Panie?
          > Walka z bezrobociem - ale jak?
          > Przyciągnięcie inwestorów - ale jak?

Odpowiedziałem na te kwestie kilka postów niżej na pytania zadane przez jbest.

> Podniesienie rangi miasta - w jaki sposób?

O tym również piszę w programie.

Możliwe są trzy scenariusze:
          - wydzielenie Warszawy i obszaru metropolitalnego z woj. mazowieckiego
          - wspólne województwo z Kielcami
          - samodzielne województwo radomskie

Na każdy z takich scenariuszy należy być przygotowanym i chwycić pierwszy, który się nadarzy.

Oprócz tego należy lobbować - i działać na rzecz - utworzenia w Radomiu instytucji ponadregionalnych. Jest to możliwe - choć trudne! - nawet teraz, ale przykłady są: utworzenie kilka lat temu III Urzędu Skarbowego, utworzenie wydziału Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (jedyny taki przypadek w Polsce!), przeniesienie oddziału Urzędu Transportu Kolejowego z Warszawy (szkoda że po kilku miesiącach utrącone), zbliżające się przeniesienie siedziby WOjewódzkiej Inspekcji Transportu Drogowego do Radomia - i inne.

Szkoda, że obecne władze Radomia spod znaku PiS dopuściły do utraty wydziału gospodarczego w radomskim sądzie.

> Zniżki na obiekty miejskie, tańsza komunikacja - mrzonki.

Czyżby? ROzwiązania takie funkcjonują z powodzeniem w wielu miastach. (Dla niezorientowanych: mowa o programie wsparcia dla rodzin wielodzietnych, tzw. 3+) Dlaczego Radom nie miałby wspierać w ten sposób rodzin wielodzietnych? Mówimy o tym, co w gestii miasta - komunikacja publiczna, obiekty sportowe i kulturalne.

Szczegółowo będzie można przeczytać o tym w najnowszym numerze Expressu Radomskiego.

> Całodobowe okienko pocztowe - to chyba jakiś żart.

Tak? Proszę zapytać tych, co chcieli coś wysłać przed 24:00. Może Panu wygodnie jest jechać do Kielc czy Warszawy, żeby nadać np. zgłoszenie na konkurs, ale nie wszystkim.

> Zalew na Pacynce, park na Ustroniu - tak tego nam właśnie potrzeba.

W rzeczy samej! Proszę posłuchać radomian - ja rozmawiałem z tysiącami ich w ciągu ostatnich 4 lat. Zdziwi się Pan!

> Po absolwencie Oxfordu oczekiwałem czegoś więcej.

Nie jestem absolwentem Oxfordu, ale Cambridge. (Szczegółowo odpowiadam na ten temat jbest niżej). Ja wiem, że to również znany na świecie uniwersytet, ale proszę ich nie mylić - to jakby Kielce pomylić z Radomiem czy Warszawę z Krakowem :)

> Jeżeli ogólnokrajowa dyskusja na temat Radomia ma tak wyglądać jak program kandydata Kluzińskiego to lepiej jej nie wywoływać.

No pewnie! Lepiej, żeby w ogóle jej nie było, a wywoła ją PIS przed kolejnymi wyborami - jak ma to miejsce obecnie. Jak przyjdzie co do czego, to Warszawa się sama wydzieli, a stolica reszty województwa też pozostanie w Warszawie. I znów będziemy na lodzie.

P.S. Zastanawiam się, czy Pański nick odpowiada faktycznie Pana poglądom - sympatyk.po - bo jeśli tak, to tłumaczy to nieco, dlaczego znajdujemy się w takim położeniu, jak obecnie.
          • Gość: lol Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie IP: *.centertel.pl 09.11.10, 23:13
            konkrety Kuba konkrety - naucz sie jezyka Walesy bo w zyciu nie wygrasz!!! - 100 000 za kazdy glos + mieszkanie na gloebiowie to do nich przemowi. Ja powinienem glosowac na mojego guru ale nikt tego nie sprawdzi - masz moj glos i wlalcz!!!!
          • sympatyk.po Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 11:17
            Szanowny Panie Kluziński.
            Lubię czasem z Panem podyskutować bo nie unika Pan konfrontacji i jest otwarty na krytykę.
            W moich wypowiedziach nie znajdzie Pan obelg, wyzwisk, pomówień, antysemickich, antypolskich, antypaństwowych haseł jakich wiele na forach.
            Krytykuję wyłącznie poszczególne programy i pomysły bazujące na ludzkiej niewiedzy i niskich instynktach.
            Podniesienie rangi Radomia poprzez przeniesienie części instytucji (wojewódzkich) jest nie do zrealizowania bez kolejnej reformy administracyjnej i całkowicie poza zasięgiem lokalnych władz.
            Zniżki na komunikację i wstęp do miejskich instytucji przy obecnym zadłużeniu - populizm.
            Zalew na Pacynce? - "zdziwi się Pan" - oj chyba się zdziwię, jeżeli właśnie to spędza sen z powiek Radomianom.
            Całodobowe okienko pocztowe - może i komuś by się przydało ale z takim pomysłem nie wygrywa się wyborów.
            Oxford czy Kambridge? - to tylko sposób na sprowokowanie Pana do odpowiedzi.
            Sympatyk.po był jakiś czas temu ripostą na wściekłe ataki innego sympatyka na tym forum, z którym już nie będę więcej dyskutować. Nick na razie pozostanie. Mnie nie przeszkadza i nic nie oznacza.
            Radom potrzebuje silnego i mądrego przywódcy patrzącego dalej niż kolejna kadencja.
            Myślę, że stać Pana na wiele więcej niż w zaprezentowanym programie.
            Pozdrawiam: sympatyk.po
            • staropolanin Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 11:33
              sympatyk.po napisał:

> Podniesienie rangi Radomia poprzez przeniesienie części instytucji (wojewódzkic
              > h) jest nie do zrealizowania bez kolejnej reformy administracyjnej i całkowicie
              > poza zasięgiem lokalnych władz.

sama decyzja nie należy do samorządu lokalnego. samorząd jednak ma instrumenty by takie działania stymulowac i wspierać. choćby:
              + przygotowując bazę lokalową lub działki pod budowę siedzib dla tych instytucji
              + przygotowując analizy wykazujące zasadność zainstalowania w radomiu okreslonej instytucji i lobbowanie wokół tych projektów, tworzenie ponadpartyjnych koalicji na rzecz okreslonego celu, poszukiwanie współpracy z innymi samorządami majacymi ten sam cel taktyczny/strategiczny
              + prowadząc w mediach kampanie informacyjne wskazujące niedogodnosci zwiazane z lokowaniem instytucji tylko w miastach wojewodzkich

> Zniżki na komunikację i wstęp do miejskich instytucji przy obecnym zadłużeniu -
              > populizm.

dlaczego? wystarczy obniżyć koszty funkcjonowania KM aby zrobić to bez uszczerbku dla budżetu. jak? a np. trzeba dokończyć urynkowienie przewozów pasażerskich. dlaczego na większość linii nadal monopol ma MPK a przetargi sa tylko na część? w dodatku MPK musimy rok w rok dotować z kasy miasta. pytam - po co?

> Zalew na Pacynce? - "zdziwi się Pan" - oj chyba się zdziwię, jeżeli właśnie to
              > spędza sen z powiek Radomianom.

może niekoniecznie priorytet ale jeśli wziąć pod uwagę istnienie leja depresyjnego w radomiu (nie powiększa się on na szczęście ale nadal istnieje) to jest to kwestia ratowania środowiska naturalnego zdegradowanego w XXw. mamy zachować istniejący status quo czy poprawić warunki życia w radomiu? to dosc dlugofalowy cel, ale trzeba go jasno wytyczyc. niktnie mowi ze zalew ma powstac za 2 lata. ale zdecydujmy na poczatek czy ma byc i gdzie.

> Całodobowe okienko pocztowe - może i komuś by się przydało ale z takim pomysłem
              > nie wygrywa się wyborów.

wydaje mi się, że to był tylko przykład tego, jak traktuje się miasta niewojewódzkie w relacji do wojewódzkich. istnienie w mieście urządu wojewódzkiego miało nie mieć wpływu na szanse rozwoju i dostępność do administracji oraz podstawowych usług - tak w każdym razie głosili twórcy reformy administracyjnej. okazało się to wielkim oszustwem. casus okienka pocztowego jest tutaj tylko jednym z wielu.
              • sympatyk.po Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 12:09
                Można się z tobą zgadzać lub nie ale przyznasz, że z takim programem nie wygrywa się wyborów.
                Pozdrawiam
                • staropolanin Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 12:18
                  można obiecywać budowę molo. jeden taki już obiecał. tylko komu ono potrzebne?
                  można obiecywac budowę kosmodromu. tylko czy to realne i potrzebne?
                  można obiecać wszystko wszystkim. tylko czy to uczciwe?

mnie się wydaje, że tezy zawarte w programi jakuba kluzińskiego są rzeczami, które na poziomie samorządu można poważnie popchnąć do przodu.
                  • sympatyk.po Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 12:32
                    No można.
                    Co to jednak zmieni w postrzeganiu miasta i życiu mieszkańców?
                    Wysłać przesyłkę w środku nocy czy posiedzieć nad wodą?
                    Czy naprawdę to są najpotrzebniejsze potrzeby Radomia?
                    To jest program dobry dla "Koziej Wólki" (bez obrazy dla mieszkańców tej miejscowości - jeżeli taka jest) a nie dla miasta aspirującego do miana samodzielnego lidera regionu.
                    • staropolanin Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 12:37
                      starania o ulokowanie instytucji regionalnych to program dla Koziej Wólki?
                      no chyba nie.
                      starania o uniwersytet, filharmonię ... to też dla Koziej Wólki?
                      no chyba nie.
                      to sa przecież atrybuty miasta wielkości Radomia.

myślę, że przesadzasz drogi sympatyku ...
                      • sympatyk.po Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie 10.11.10, 14:54
                        Myślę, że to program nie na miarę takiego człowieka jakim moim zdaniem jest Pan Kluziński. Brak w nim wizji, rozmachu, właściwego odczytania potrzeb i pragnień mieszkańców. To program zachowawczy liczący bardziej na zwykły fuks niż realne możliwości.
              • Gość: wyborca Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.10, 13:03
                1. Zmiana statusu administracyjnego
                Nie tylko nie zależy od władz miasta, ale ma też marginalne znaczenie dla rozwiązywania rzeczywistych problemów mieszkańców, a już z pewnością występuje gigantyczna dysproporcja pomiędzy rolą tego problemu w propozycji wyborczej p. Kluzińskiego i znaczeniem faktu takiego czy innego statusu miasta dla poziomu życia jego mieszkańców. Waga statusu administracyjnego w kampanii p. Kluzińskiego jest oparta na fałszywych lub zupełnie niemerytorycznych argumentach (np. że reforma administarcyjna się nie powiodła, że liczba ludności miasta ma być podstawowym jeśli nie jedynym argumentem przy kwestionowaniu obecnego podziału administracyjnego, że aktualny podział pieniędzy na wsparcie rozwoju jest niesprawiedliwy, sławetne okienko całodobowe, itp.).
                2. Zniżki na komunikację publiczną.
                A co jest celem? Jeśli celem jest upowszechnienie komunikacji publicznej i zastąpienie nią komunikacji indywidualnej, to się trzeba najpierw zapytać, czy cena biletów jest czynnikiem znaczącym, czy może większe znaczenie ma jakość i dostępność usług. Jeśli to drugie, to pogorszenie warunków finansowych funkcjonowania przedsiębiorstw komunikacyjnych raczej nie zachęci ich do inwestowania w rozwój. Jeśli jednak celem jest populistyczne dogodzenie tym, którzy już i tak korzystają z komunikacji publicznej, to powiedzmy to sobie otwarcie.
                3. Zalewy, leje depresyjne, ratowanie środowiska.
                Zbitka pojęć bez wskazania wzajemnego związku. Jeśli ktoś miesza problem leja depresyjnego, który ma znaczenie głownie dla poboru wód w ujęciach, z problemem poprawy warunków życia, a do tego sposób radzenia sobie z tym lejem widzi w budowie jakiegoś zalewu, a nie w rozproszeniu i limitowaniu poboru wód w ujęciach, to jakim cudem może wiedzieć co jest ważne, a co nie? Jakim cudem chce się zaradzić jakiemuś zjawisku, skoro się nie wie co jest jego przyczyną? Po co w ogóle chce się mu zaradzić, skoro się nie wie o co w nim chodzi?
                4. Całodobowe okienko pocztowe
                Śmieszny problem, który jednak wskazuje na postrzeganie proporcji przez p. radnego. Co to ma za znaczenie, że ktoś ma możliwość przynieść list w nocy, skoro i tak jego wysyłka odbywa się w standardowych godzinach, zgodnie z rozkładem pracy poczty? Co to za różnica, że mogę nadać list w sobotę rano, skoro poczta i tak zajmie się nim w poniedziałek? O wiele większe znaczenie ma demonopolizacja usług pocztowych, dzięki której różne podmioty będą same kształtowały swoją politykę w dostosowaniu do potrzeb rynku i bez oglądania się na klasyfikacje administracyjne. Jednak wypuszczenie z ręki administracyjnych narzędzi oddziaływania na rynek bardzo nie podoba się politykom, którzy lubią wiele obiecywać i nie odpowiadać za ekonomiczne skutki realizacji tych obiecanek.
                • Gość: kibic_radomski Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie IP: *.ssmcnet.noaa.gov 12.11.10, 17:49
                  .Zmiana statusu administracyjnego
                  Nie tylko nie zależy od władz miasta,

*Zgodnie z waska definicja "wladza miasta" to tak wlasnie wyglada: zalepianie dziur na ulicach, zbieranie smieci, funcjonowanie urzedow publiczne, itp. to rola Prezydenta ale gdy sie chce podniesc range miasta wtedy wladza musi myslec o otoczniu w jakim sie znajduja. Stosujac analyze porownawcza z innymi osrodami kraju gdzie miasto jest stolica malego nawet regionu czy wojewodztwa jak do tej pory wskazuje na to, ze byloby lepiej dla mieszkancow. Nawet chocby z dojazdem do urzedu do Warszawy: droga waska niebezpieczna a kolej bardzo wolna. Czas sie wiec wydluza i koszty sa wieksze. Gdyby Warszawa wybudowala autostrade do Radomia a kolej byla szybka tak, ze w godzine do Warszawy, wtedy ten argument moglby staracic na wartosci a tak jest niestety zywy. Moglbym tak aspekt po aspekcie analyzowac i dowodzic, ze zwolennicy wojewodztwa jest lepsze dla miasta i okolic.

ale ma też marginalne znaczenie dla rozwiązywania rzeczywistych problemów mieszkańców,

*Jak sie wymienia slowa "rzeczywiste problemy" to nalezy je wymienic, bo inaczej to pustoslowie z Twojej strony. Rzeczywisty problem moze byc dostep do wladz wojewodzkich i im blizej tym lepiej. Jaki ma dostep Radomianin gdy rzadzi wojewodztem ktos z Plocka i ktory ma jeszcze wiele innych miejscowosci do obslugi?

a już z pewnością występuje gigantyczna dysproporcja pomiędzy rolą tego problemu w propozycji wyborczej p. Kluzińskiego i znaczeniem faktu takiego czy innego statusu miasta dla poziomu życia jego mieszkańców. Waga statusu administracyjnego w kampanii p. Kluzińskiego jest oparta na fałszywych lub zupełnie niemerytorycznych argumentach (np. że reforma administarcyjna się nie powiodła,

* A co powiodla sie? Jakie masz na to dowody? Z puntu widzenia interesow miasta Radomia i jego rangi w kraju bardzo sie niepowiodla, tak sadzi i widzi bardzo wielu a moze juz nawet teraz wiekszosc.

że liczba ludności miasta ma być podstawowym jeśli nie jedynym argumentem przy kwestionowaniu obecnego podziału administracyjnego, że aktualny podział pieniędzy na wsparcie rozwoju jest niesprawiedliwy, sławetne okienko całodobowe, itp.).

*Liczba ludnosci jest jednym z kryteriow, ktore nie zostalo wziete po uwage z powodow politycznych a nie ekonomicznych czy logicznych. I to jest fakt. Ja uwazam, ze Radom powinien byc stolica historycznej Malopolski. Gdybym mial wtedy sile przebicia kiedy glosowano w Sejmie byloby tak ja chcialbym a nie jak zgnily kompromis miedzy "niedojrzalymi" politvcznie czy spolecznie politykami.

2. Zniżki na komunikację publiczną.
                  A co jest celem? Jeśli celem jest upowszechnienie komunikacji publicznej i zastąpienie nią komunikacji indywidualnej, to się trzeba najpierw zapytać, czy cena biletów jest czynnikiem znaczącym, czy może większe znaczenie ma jakość i dostępność usług. Jeśli to drugie, to pogorszenie warunków finansowych funkcjonowania przedsiębiorstw komunikacyjnych raczej nie zachęci ich do inwestowania w rozwój. Jeśli jednak celem jest populistyczne dogodzenie tym, którzy już i tak korzystają z komunikacji publicznej, to powiedzmy to sobie otwarcie.

* Tutaj prezydent i wladza wkonawcza w zaleznosci od sytuacji zwiekszac czy zmniejszac finansowanie publicego transportu. Jezeli znacza grupa ludnosci sie tego domaga, bo sa na wyskim bezrobociu czy pracuje tylko od czsu do czasu i to byloby pomoc w budzecie rodzinnym to dlaczego nie. To powinno byc raczej tymczasowe i kiedy bezrobocie spaadnie przywileje mozna usunac.

3. Zalewy, leje depresyjne, ratowanie środowiska.
                  Zbitka pojęć bez wskazania wzajemnego związku. Jeśli ktoś miesza problem leja depresyjnego, który ma znaczenie głownie dla poboru wód w ujęciach, z problemem poprawy warunków życia, a do tego sposób radzenia sobie z tym lejem widzi w budowie jakiegoś zalewu, a nie w rozproszeniu i limitowaniu poboru wód w ujęciach, to jakim cudem może wiedzieć co jest ważne, a co nie? Jakim cudem chce się zaradzić jakiemuś zjawisku, skoro się nie wie co jest jego przyczyną? Po co w ogóle chce się mu zaradzić, skoro się nie wie o co w nim chodzi?

* Jest pomysl i idea, ktora warto rozpatrzec, szczgolnie gdy wiadomo, ze w Polsce jest problem z woda na skale krajowa nie tylko regionalna. Lepasz gospodarka w tym zakresie lepsza usluga dla mieszkancow. Watpliwosci twoje sa bezpodstawne.

4. Całodobowe okienko pocztowe
                  Śmieszny problem, który jednak wskazuje na postrzeganie proporcji przez p. radnego. Co to ma za znaczenie, że ktoś ma możliwość przynieść list w nocy, skoro i tak jego wysyłka odbywa się w standardowych godzinach, zgodnie z rozkładem pracy poczty? Co to za różnica, że mogę nadać list w sobotę rano, skoro poczta i tak zajmie się nim w poniedziałek? O wiele większe znaczenie ma demonopolizacja usług pocztowych, dzięki której różne podmioty będą same kształtowały swoją politykę w dostosowaniu do potrzeb rynku i bez oglądania się na klasyfikacje administracyjne. Jednak wypuszczenie z ręki administracyjnych narzędzi oddziaływania na rynek bardzo nie podoba się politykom, którzy lubią wiele obiecywać i nie odpowiadać za ekonomiczne skutki realizacji tych obiecanek.

*Sam tego nie wymysil, ale gdy rozmawial z tysiacami ludzi to go na pewno o to prosili tak czesto, ze to wstawil do planu takiego praktycznego. Kandydat na prezydenta co slucha glosow wyborcow i pragnie im zadoscucznic. To sie nazywa dobry gospodarz a nie polityk, ktory mysli o jedynie o wlasnej karierze rzucajac ogolne hasla aby sie nich potem mogl wykrecic. Zrob cos dla ludzi cos takiego normalnego a nie tylko slogany.
                  • Gość: wyborca Re: Bardzo się zawiodłem Panie kandydacie IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 21:03
                    > *Zgodnie z waska definicja "wladza miasta" to tak wlasnie wyglada: zalepianie d
                    > ziur na ulicach, zbieranie smieci, funcjonowanie urzedow publiczne, itp. to rol
                    > a Prezydenta ale gdy sie chce podniesc range miasta wtedy wladza musi myslec o
                    > otoczniu w jakim sie znajduja. Stosujac analyze porownawcza z innymi osrodami
                    > kraju gdzie miasto jest stolica malego nawet regionu czy wojewodztwa jak do tej
                    > pory wskazuje na to, ze byloby lepiej dla mieszkancow.

Kompetencje władz miasta są określone ustawą o samorządzie gminnym, a nie szerokimi lub wąskimi definicjami wymyślanymi na użytek kampanii wyborczej. Jeśli ktoś nie zna prawa regulującego jakiś rodzaj działań, to lepiej niech się nimi nie zajmuje, bo wcześniej czy później narobi kłopotów sobie i innym. Żadne "analyzy porownawcze" nie mają tu nic do rzeczy.

> Gdyby Warszawa wybudowala autostrade do Rad
                    > omia a kolej byla szybka tak, ze w godzine do Warszawy, wtedy ten argument mogl
                    > by staracic na wartosci a tak jest niestety zywy. Moglbym tak aspekt po aspekc
                    > ie analyzowac i dowodzic, ze zwolennicy wojewodztwa jest lepsze dla miasta i ok
                    > olic.

Jak już wyżej napisałem: lepiej nie "analyzuj" rzeczy, które są regulowane zupełnie nieznanym Ci stanem prawnym. Ani autostrady ani szybkiej kolei nie buduje "Warszawa" ani żaden samorząd regionalny.

> *Jak sie wymienia slowa "rzeczywiste problemy" to nalezy je wymienic, bo inacze
                    > j to pustoslowie z Twojej strony. Rzeczywisty problem moze byc dostep do wladz
                    > wojewodzkich i im blizej tym lepiej. Jaki ma dostep Radomianin gdy rzadzi woj
                    > ewodztem ktos z Plocka i ktory ma jeszcze wiele innych miejscowosci do obslugi?

Skoro chcesz konkretów, to sam je podawaj. Jakie konkretnie sprawy obywatel ma do załatwienia w urzędzie marszałkowskim? Konkretne przykłady proszę.

> * A co powiodla sie? Jakie masz na to dowody? Z puntu widzenia interesow miasta
                    > Radomia i jego rangi w kraju bardzo sie niepowiodla, tak sadzi i widzi bardzo
                    > wielu a moze juz nawet teraz wiekszosc.

Dowodem jest sytuacja ekonomiczna kraju na tle sytuacji innych państw UE. Reforma administracyjna jest jedyną, która POWIODŁA SIĘ BEZ ŻADNYCH WĄTPLIWOŚCI. Punkt widzenia Radomia ma tu marginalne znaczenie, ale nawet i od tej strony bilans jest dodatni. Radom przecież utrzymywany jest przez inne ośrodki, bo sam nic nie produkuje i tylko przejada subwencje budżetowe. Dlatego jeśli dobrze się powodzi tamtym - Radom też na tym zyskuje.

> *Liczba ludnosci jest jednym z kryteriow, ktore nie zostalo wziete po uwage z p
                    > owodow politycznych a nie ekonomicznych czy logicznych. I to jest fakt.

To jest bzdura, a nie fakt. Liczba ludności była brana pod uwagę razem z innymi kryteriami. W przypadku Radomia inne przeważyły. I to jest fakt.

> Ja uwa
                    > zam, ze Radom powinien byc stolica historycznej Malopolski. Gdybym mial wtedy
                    > sile przebicia kiedy glosowano w Sejmie byloby tak ja chcialbym a nie jak zgnil
                    > y kompromis miedzy "niedojrzalymi" politvcznie czy spolecznie politykami.

Na szczęście w demokracji nie liczy się co Ty uważasz, tylko interes większości.

> * Tutaj prezydent i wladza wkonawcza w zaleznosci od sytuacji zwiekszac czy zmn
                    > iejszac finansowanie publicego transportu. Jezeli znacza grupa ludnosci sie te
                    > go domaga, bo sa na wyskim bezrobociu czy pracuje tylko od czsu do czasu i to b
                    > yloby pomoc w budzecie rodzinnym to dlaczego nie. To powinno byc raczej tymczas
                    > owe i kiedy bezrobocie spaadnie przywileje mozna usunac.

Mieszanie komunikacji z pomocą społeczną może by i dało jakieś efekty socjalne, ale problemy komunikacyjne raczej pogłębi. Pomysł zasiłków socjalnych za pomocą sprzecznego z zasadami funkcjonowania takich podmiotów dotowania przedsiębiorstw komunikacyjnych jest idiotyczny. Lepszym sposobem jest ZUK: bezrobotni dostają pracę, a miasto ma z tego pożytek. Przy okazji: prezydent to właśnie władza wykonawcza na poziomie samorządu.

> * Jest pomysl i idea, ktora warto rozpatrzec, szczgolnie gdy wiadomo, ze w Pols
                    > ce jest problem z woda na skale krajowa nie tylko regionalna. Lepasz gospodarka
                    > w tym zakresie lepsza usluga dla mieszkancow. Watpliwosci twoje sa bezpodstawn
                    > e.

Jaka usługa??? Zaopatrzenie w wodę z zalewu gromadzącego ścieki deszczowe z przyległych osiedli? To ma być ten pomysł i idea, którą warto rozpatrzyć? Zalew może być, ale dla celów retencji. Trzeba jednak wiedzieć czy w ogóle jest tam taka potrzeba i czy sam zalew załatwi sprawę, jeśli taka w ogóle jest.

> *Sam tego nie wymysil, ale gdy rozmawial z tysiacami ludzi to go na pewno o to
                    > prosili tak czesto, ze to wstawil do planu takiego praktycznego.

Byłeś przy tych tysiącach rozmów w sprawie całodobowego okienka? A ja raz z niego skorzystałem. Przy tej okazji przeczytałem informację, że mój list przeleży tam od piątkowego wieczoru do poniedziałkowego przedpołudnia. Więcej już się nie fatygowałem. Powtarzam: bzdurny, wyimaginowany problem i populistyczne hasło dla ludzi, którzy nie mają pojęcia o rzeczy.

Tyle polemiki. Wyniki wyborów pokazy kto miał rację.
      • Gość: lol [...] IP: 195.47.201.* 08.11.10, 09:22
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • jbest Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 08.11.10, 21:02
          No tak, poszerzysz znacznie swoje horyzonty wprowadzając te dwa słówka do słownika, aczkolwiek podejrzewam, że masz je tam od dawna bystrzaku
          • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: 195.47.201.* 09.11.10, 10:30
            "Niebądźpan" jest zupelnie nowe w moim slowniku za co bardzo dziekuje... :)
            To nie jest tak ze jestem jakims wielkim fanem prof. Miodka - to brzmi naprawde ladnie - kazdy region ma jakas swoja gware a ja chcialbym zeby "Niebądźpan" weszlo na stałe do naszego lokalnego slownika. ;)
            • jbest Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 09.11.10, 12:03
              Naprawdę nigdy nie słyszałeś zwrotu "nie bądź pan", że cię to tak podnieciło? Niesamowite. Znaczy to to samo co "niech pan nie będzie" i wcale nie trzeba być profesorem Miodkiem, żeby to wiedzieć. Wystarczy czasem wyjść do ludzi i wierz mi, że usłyszysz wiele nowych zwrotów, a po jakimś czasie przestaną cię nawet dziwić. A poza tym chyba ci się spacja zacina na tym słowie bo nie wierzę, że walisz tego byka w pełni świadomie.
              • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: 195.47.201.* 09.11.10, 15:18
                Jakoś specjalnie nie czuje się tym "podniecony" tylko podoba mi się ten wyraz "NiebądźPan" i uważam, że idealnie pasuje do lokalnej gwary. Jak dobrze pójdzie to niedługo nikt nie będzie używał spacji w tym - jeszcze zwrocie - każda społeczność ma swoje prawa jeśli chodzi o lokalną gwarę. W Poznaniu mamy np. "pyry", gdzie indziej "kartofle" u nas zazwyczaj "ziemniaki"... Język żyje.....
                Radom jest jednak miastem specyficznym, ponieważ swego czasu przesiedlono do niego znaczną ilość hołoty, która zaczyna zdania od zwrotu "NiebądźPan", które ewidentnie wykorzystywane jest przez społeczność słabo wyedukowaną, zazwyczaj pochodzenia wiejskiego bądź robotniczego. Powyższe jednostki często nie mają skrupułów, żeby wypowiadać się publicznie a nawet często staje się osobami publicznymi i to jest jedna z niewielu, aczkolwiek bardzo bolesna wada demokracji. Między innymi z tego powodu niektórzy uważają, że Radom jest Ciemnogrodem z bogobojną społecznością namiętnie słuchającą Radio Maryja i popierającą ugrupowanie "Przejąć i Sprzeniewierzyć", które zapewne popierasz. Nieprawdaż??
                • jbest Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 09.11.10, 18:58
                  Wg mnie jesteś mocno podniecony (i to bez cudzysłowu), bo żeby zrobić , bądź co bądź, z prostego zwrotu taki elaborat to trzeba mieć naprawdę niezłą "chcice".
                  Co do tej przesiedlonej hołoty, "panicz" to pewnie radomianin od pokoleń. Faktycznie jest się czym szczycić. POzazdrościć POchodzenia. Rozumiem, że ta hołota to dla "panicza" podludzie, gorsza rasa...no cóż, niektórzy tak mają. Szkoda, że "panicz" nie odniósł się do moich pytań w komentarzu, który był jego bodźcem do wydalania takich elaboratów, a wolał się czepiać i łapać za słówka. Tę metodę znamy już przynajmniej od 2005 r. i jak dotąd przynosiła skutki, ale chyba zaczyna się POwoli wypalać, bo przecież, ileż można wmawiać tej hołocie, że jest super skoro nie jest. Co do inwektyw "panicza" na temat Radomia i jego mieszkańców, to sranie we własne gniazdo nigdy się nie opłaca i prędzej czy później wróci jak bumerang ze zdwojoną siłą. Co do społeczności słabo wyedukowanej, a rozumiem, że miał "panicz" na myśli mnie, mniemam, że wykształcenie i horyzonty "panicza" obejmują dawną stolicę naszego pięknego kraju i jedną z jej uczelni, której skrót zawiera się w trech literkach a, g, oraz h. Kłaniam się nisko w pas przed "paniczem".;)
                  • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 19:53
                    No i dobrze kłaniaj się w pas, paniczem się nie czuję ale hołoty nie toleruję - chcesz coś napisać to się języka polskiego naucz, a jak nie to do korzeni i pole orać!!!!!
                    • Gość: precz z SLD Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 20:01
                      no no ale z ciebie panisko chcesz dawać ludziom sierp i młot i po polu ich ganiać
                      • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 21:16
                        A niech sobie nawet z popiersiem Lenina lataja - co mnie to??
                      • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 21:21
                        Chciałbym tylko, żeby niewykształcona masa robotniczo-chłopska nie zasiadała na żadnych fotelach, każdy ma swoje miejsce... Już mieliśmy trędowatego Leppera i powinniśmy się nauczyć, że pałac świń to nic innego tylko "chlew"....
                    • jbest [...] 09.11.10, 21:18
                      • Gość: lol plebs IP: *.centertel.pl 09.11.10, 21:32
                        no i co tam dżejbest za bardzo masz sparszywiały język i posty kasują co??
                        • Gość: krauze Re: plebs IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 21:36
                          a jak tam sie maja twoje posty
                        • jbest Re: plebs 09.11.10, 21:36
                          jak im płaczesz to kasują,ale damy rade
                    • jbest [...] 09.11.10, 21:35
                      • jbest Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 09.11.10, 21:37
                        i wskaż mi tu złamanie regulaminu
                        • Gość: lol [...] IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:00
                          • Gość: Mokka Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 22:03
                            Admin zrob porzadek z tym jegomościem
                            • Gość: lol [...] IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:05
                              • jbest Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 09.11.10, 22:09
                                Przecież mowa o tobie "paniczu"
                            • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:08
                              Wybory admina sa tendencyjne ;)
                              • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:14
                                A wracajac do tematu to wprawdzie nie bede glosowal na Jakuba to niewatpliwie bardzo inteligentny czlowiek, ktory zrobilby dla tego miasta duzo duzo wiecej niz Kosztel ktory dal sie podporzadkowac odgornym zaleceniom bandzie Sonty i rodziny Rejczakow.
                                • Gość: Bohdan Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 22:26
                                  Elokwencja twoja wskazuje na to, ze jestes fanem SLS lub LSD nieprawdaż ?
                                  • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:38
                                    poslugujesz sie jakimis dziwnymi skrotami - chetnie sie ustosunkuje ale rozwin temat....
                                  • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:42
                                    LSD to chyba jakis twardy narkotyk aczkolwiek pewnie miales na mysli SLD wiec z gory wyjasniam ze nie jestem fanem zadnej znanej partii tylko z zalozenia liberalem. Chcialbym zeby prawo zostalo tak sknstruowane zebym nie musial ze swoich podatkow utrzymywac tak ogromnej bandy darmozjadow, ktorzy stekajac i kwekajac walcza o moj glos.
                                  • Gość: Bohdan Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 22:43
                                    to taki inteligentny anagram oczywiście chodzi o SLD
                                    • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:50
                                      A co to jest SLS w takim razie??
                                      • kopa_w_kabana Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 09.11.10, 22:55
                                        dwusiarczek litu :D
                                        • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 23:01
                                          to pewnie tez jaks "symaptyczna substancja" co?
      • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:36
        a skąd te lokalne firmy mają wziac kapital panie niebadzpan?? o kotrych firmach pan pisze bo nie wiem czy o tytoniowce z siedziba we Francji albo juz gdziez indziej, rolmleczu z siedziba na mazurach, RWT co z 2000 osob zatrudnia 20, Luczniku z podonymi statystykami?? O co ci "wogle" chodzi?? G wiesz, g piszesz. Jak bedziesz mial kiedys jakiekolwiek pojecie o tym o czym mowa to daj znac.....
        • jbest Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto 10.11.10, 10:33
          Mówisz do mnie czy koło mnie "paniczu"? Jeśli do mnie to poproszę o troszkę jaśniej zadane pytanie, bo tego nie rozumiem. Ja mam się zastanawiać skąd jakaś firma ma wziąć kapitał? Czy dobrze zrozumiałem? Jeśli tak,to chyba ty G wiesz o otaczającym cię świecie.
          Nie wspomnie już o kaleczeniu języka, którym masz zaszczyt się posługiwać. Poza tym nie mówi się "wogle" tylko jeżeli już to "w ogóle", ale rozumiem, że zbyt wiele nowych słów i zwrotów jednocześnie powoduje u ciebie takie problemy
          • Gość: lol Re: Jak pan chcesz przyciągnąć do Radomia inwesto IP: 195.47.201.* 10.11.10, 12:33
            Wyobraź sobie, że to był tylko sarkazm o ile wiesz co to znaczy. "Wogle" użyłem celowo czlowieczku "NiebądźPan" w ramch odpowiedzi na ten prowincjonalny język, którego używasz. Niemniej jednak znudzony już jestem tym pustym dialogiem z niewątpliwie słabo wyedukowanym i rozjuszonym zwolennikiem PiS'u w sztandarach ojca Rydzyka nazywającym się jbestem. Zmień nick na bestshit bo tyle warte są te twoje wypociny. I nie odpisuj bo nie intersuje mnie odpowiedź a artykuł o programie Jakuba jakiś się taki stary zrobił i nie zamierzam już tu wracać. No chyba, że znowu zapragnę pośmiać się z jakiegoś bogobojnego, prorydzykowego chłopka z ciemnogrodu, który cytuje slogany jakiegoś księżulka z leśnej parafii i nawołuje do poparcia PiS. Zszarpały się nerwy co??? HEHEHE ;)
            Pozdrawiam wszystkich kandydatów i wyborców opozycyjnych względem PiS, Samoobrony, LPR i wszelkiej możliwej patologii politycznej.
    • Gość: kran Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 16:55
      Mało brakowalo a program przedstawilby po wyborach. To malo powazny kandydat.
      • Gość: lol Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:48
        lepszy rydz nisz Kosztel co dlugi i probely generuje....
    • Gość: kibic_radomski Dlaczego należy poprzeć Jakuba Kluzińskiego? IP: *.dc.dc.cox.net 07.11.10, 17:04
      1. Ponad partyjny i niezależny kadydat jakiego teraz Radom potrzebuje.
      Do tej pory paryjni kandydaci byli skrępowani interesami własnejj partii badz braku wyobrazni co się bardzo zle odbiło na losach miasta Radomia, jego okolic oraz województwa radomskiego (dobrym przykładem jest infrastuktura transportowa we wszystkich kierunkach, brak szybkich i bezpiecznych połaczeń ze stolica i innymi okolicznymi miastami a co uniemożliwia poważne inwestycje, wyjście z dołka czy zmniejszenia bezrobocia w mieście).

2. Ciągły masowy odpływ najzdoniejszej młodzieży do innych miast czy województw dlatego radomska elita jest dośc przecietna włączając ta polityczna bo najzdolniejsi nie znajdują miejsca dla siebie we własnym otoczneniu.

3. Nie wypracowana wizja roli miasta i jego otoczenia, albo samodzielny ośrodek albo sypialnia dla stolicy. Kocham Radom i Kluziński maja jednoznaczne stanowisko, do którego teraz podłącza sie teraz nawet PiS. PO wraz PSLw tej materii sa niewiargodne, zostawili miasto na łaske boską i po wyborach bedzie to samo albo kosmetyka, taka kara za popracie Kaczynskich. Natomiast SLD i tzw. Lewica ma poważnie złą spuściznę i aby ja poprawić czy zmazać powinna poprzeć niezależny trend a nie “dorywać” się ponownie juz teraz do władzy w Radomiu.

4. Szczebel miast nie powinien być mocno osadzony w grach politycznych partii walczacych o władze bo to jest szczebel centralny czy wojewodzki a władze miejskie czy komunalne powinne być oparte na fachowcach i patriotach lokalnych, którzy chca i wiedza jak poprawić życie własnego otoczenia. Tak jest lepiej dla ludzi i to sie sprawdza na całym Swiecie. Do organizowania i kontrolowania wywożenia śmieci przynależność partyjna nie jest nikomu potrzebne człokowstwo partyjne i to musza zrozumiec mieszkancy Radomia i okolic. Duże upartyjnienie władz miejskich miasta Radomia jak było do tej pory nie wyszło na dobre miastu, dlatego zmiany są dalej w mieście potrzebne.

5. Kocham Radom i Kluziński bedac niezleżnymi partyjnie nie sa narażeni na gry polityczne ale na koncentracji na dobrej robocie dla miasta i okolic, gotowi na porozumienia i kompromisy w sprawach nie istotnych dla miasta.
      • Gość: Kami Re: Dlaczego należy poprzeć Jakuba Kluzińskiego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 18:25
        www.youtube.com/watch?v=PFSW-odqv_8
      • Gość: precz z SLD Re: Dlaczego nie należy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 18:57
        Mało wam klęski wczorajszej kampani na Żeromskiego. Zawiązaliście sojusz z SLD to teraz poniesiecie konsekwencje.
        • Gość: mirek Re: Dlaczego nie należy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 19:12

On to ma chyba jakis kompleks. Gdyby wygral, to pewnie cztery lata zmarnuje na zakladanie okienka pocztowego malo komu potrzebnego, a inne miasta nam uciekaja hen hen daleko.
        • Gość: atr Re: Dlaczego nie należy IP: *.xdsl.centertel.pl 07.11.10, 20:12
          Skąd ta sympatia do SLD-czyżby po Oxfordzie> Kto finansuje taką kampanię wyborczą, chyba
          nie bank.
          • Gość: VX Re: Dlaczego nie należy IP: *.radom.vectranet.pl 08.11.10, 20:11
            Nie wiem, czy sympatia do SLD wynika z ukończenia Oxfordu. Kluziński jest absolwentem Cambridge i Queen's College.
            • jbest Re: Dlaczego nie należy 08.11.10, 21:04
              A ja słyszałem, że tylko skończył tam jakieś podyplomowe kursy.Nie wiem ile w tym prawdy więc zastrzegam, że mogę się mylić i jeśli tak to apeluję do zainteresowanych o przedstawienie obiektywnych dowodów, że się mylę. Dziękuję i przepraszam jeśli kogoś uraziłem
              • jdk Re: Dlaczego nie należy 09.11.10, 01:43
                jbest napisał:

> A ja słyszałem, że tylko skończył tam jakieś podyplomowe kursy.

To ciekawe, bo ja też od 5 lat czytam o sobie takie rzeczy na tym forum. Ciekaw jestem, od kogo Pan słyszał, ale ten ktoś nie miał prawdziwych informacji.

Nie wiem ile w t
                > ym prawdy więc zastrzegam, że mogę się mylić i jeśli tak to apeluję do zaintere
                > sowanych o przedstawienie obiektywnych dowodów, że się mylę.

Może Pan sprecyzować, jakich "dowodów" Pan oczekuje?

> Dziękuję i przepra
                > szam jeśli kogoś uraziłem

Nie gniewam się! ;)
                • Gość: Mieszkaniec Re: Dlaczego nie należy IP: 222.66.124.* 09.11.10, 04:41
                  > Może Pan sprecyzować, jakich "dowodów" Pan oczekuje

Wystarczylo napisac tutaj. W latach od-do ukonczylem wydzial/kierunek na Uniwersytecie w Cambridge, prace licencjacka/magisterska/doktorska obronilem dnia tego i tego, uzyskalem tytul . Podanie tematu pracy byloby mile. Nicka jdk wszyscy znaja wiec nie ma problemow zeby nie wierzyc. A i przetnie sie dyskusje, ktore beda sie pojawiac na forum.
                • jbest Re: Dlaczego nie należy 09.11.10, 18:37
                  Proszę mi wierzyć, nie pamiętam gdzie to wyczytałem.
                  Co do dowodów, nie wiem, skan dyplomu może, lata, kierunek, tematy prac. Coś co mnie przekona raz na zawsze, że w tym aspekcie jest pan wiarygodny, a tamte pogłoski to brednie.
                  Korzystając z okazji chciałbym ponowić pytania...chociaż jedno, jak Pan zamierza ściągnąć tych zewnętrznych inwestorów i stworzyć lepsze warunki rozwoju firm lokalnych? Te pytania są parę linijek wyżej i byłbym wdzięczny gdybym uzyskał wyczerpujące odpowiedzi. Jeśli mnie one usatysfakcjonują to obiecuje oddać na Pana swój głos.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: lena Re: Dlaczego nie należy IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 18:39
                    no to dlugo poczekasz na odpowiedż
                  • jdk Program dla Radomia 09.11.10, 22:33
                    jbest napisał:

> Proszę mi wierzyć, nie pamiętam gdzie to wyczytałem.
                    > Co do dowodów, nie wiem, skan dyplomu może, lata, kierunek, tematy prac. Coś co
                    > mnie przekona raz na zawsze, że w tym aspekcie jest pan wiarygodny, a tamte po
                    > głoski to brednie.

Pisałem już o tym kilka razy w ciągu ostatnich lat tu na tym forum, ale napiszę raz jeszcze:
                    - University of Cambridge, Queens' College, Diploma in Economics
                    - rok akademicki 1999/2000
                    - Opis studiów: www.econ.cam.ac.uk/prospect/diploma/ (tam też można przeczytać o kryteriach przyjęć, tematyce studiów, egzaminach kończących itp.)
                    - Studia kończyły się 3-dniowym egzaminem z Mikroekonomii, Makroekonomii i Metod Ilościowych. Informację o przyznaniu tytułu można znaleźć tu: www.admin.cam.ac.uk/reporter/1999-2000/weekly/5793/27.html

Dodam, że grupa liczyła 15 osób i składała się ze studentów z kilku krajów. Rekrutacja odbywała się na warunkach ogólnych do Uniwersytetu Cambridge plus wymogi Queens' College. Ponieważ w roku 1998 Polska nie była jeszcze w Unii Europejskiej, koszt studiów wynosił tak jak dla obcokrajowców, tj. 13.500 funtów (ówcześnie ponad 100.000zł). Na sfinansowanie kosztu studiów i utrzymania w Cambridge zdobyłem stypendium (jedno z 3 miejsc na całą Europę Środkowo-Wschodnią).

To wszystko można znaleźć samemu w sieci, więc nie ma tu nic do ukrycia.

Dla szczególnie zainteresowanych służę dalszymi szczegółami - zainteresowanych proszę o kontakt prywatnie.

> Korzystając z okazji chciałbym ponowić pytania...chociaż jedno, jak Pan zamierz
                    > a ściągnąć tych zewnętrznych inwestorów i stworzyć lepsze warunki rozwoju firm
                    > lokalnych? Te pytania są parę linijek wyżej i byłbym wdzięczny gdybym uzyskał w
                    > yczerpujące odpowiedzi. Jeśli mnie one usatysfakcjonują to obiecuje oddać na Pa
                    > na swój głos.
                    > Pozdrawiam

Moje propozycje:

1) Inwestorzy zewnętrzni

Po pierwsze, przygotowanie terenów pod inwestycje. W tej chwili Radom nie dysponuje działką większą niż 20ha, a na dodatek nie jest ona położona przy torach kolejowych. Radom musi mieć w ofercie kilka działek - od 5-10 hektarów do 50-100. Należy zacząć ich szukać - zrobić inwentaryzację dostępnych terenów wraz z ich stanem własnościowym i w razie konieczności scalić, odkupić lub umówić się z innymi właścicielami co do przeznaczenia terenu dla inwestorów. Priorytetowe obszary, gdzie takie tereny być powinny: Potkanów, Nowa Wola Gołębiowska (okolice d. Elektrociepłowni i tereny położone wzdłuż torów kolejowych w kierunku Wincentowa) - chodzi o bliskość kolei. W dalszej kolejności Wośniki i Wólka Klwatecka.

Co istotne: takie tereny nie muszą koniecznie być na terenie Radomia! Jeśli pozyskamy inwestora na 2000-5000 miesc pracy, to choćby był on 15-20 kilometrów od Radomia, to będzie pozytywnie oddziaływał na Radom - większość pracowników i tak będzie z Radomia. (Proszę spojrzeć, ile osób jeździ dziś do Faurecii w Grójcu czy Elektrowni Kozienice). Takie tereny potencjalnie mogłyby być np. w Pionkach na terenie dawnych zakładów Pronit.

Po drugie, "inwentaryzacja" rynku pracy - jakie kwalifikacje są dostępne, jak liczne, jakie konieczne przekwalifikowanie, oczekiwania płacowe itp. Taki projekt mógłby być zrealizowany w ramach projektów unijnych ze wsparciem urzędu pracy i lokalnych uczelni wyższych.

Wyposażeni w te dwie informacje - dostępne tereny + kadry - szukamy aktywnie inwestora za pośrednictwem ambasad zagranicznych w Polsce oraz polskich ambasad za granicą. Wysyłamy informacje i oferty do różnych firm, potencjalnie zainteresowaych inwestycjami w Polsce. Wysyłamy informacje do banków inwestycyjnych i firm doradczych, pośredniczących w inwestycjach zagranicznych w Polsce. Wreszcie - współpracujemy aktywnie z PAIiIZ (Polską Agencją Informacji i Inwestycji Zagranicznych), z którą dziś praktycznie nie współpracujemy.

Oceniam, że w perspektywie roku jest szansa na pozyskanie co najmniej jednego znaczącego inwestora do Radomia.

Dlaczego ja miałbym sprowadzić takiego inwestora? Pracowałem w dużych firmach (Boston Consulting Group, Commerzbank, Citibank, BRE Bank, Bank Pekao SA), mam kontakty ze studiów w Polsce (SGH) i za granicą, mam kontaktym, współpracuję na co dzień z obcokrajowcami. Wiem, jak z nimi rozmawiać i co mogłoby ich skłonić do inwestycji w Radomiu. To jest do zrobienia!

2) Inwestorzy lokalni

Rozmawiając z wieloma lokalnymi inwestorami jawi się obraz tego, co ich boli. Wiele firm chciałoby i mogło się rozwinąć, tylko na drodze stają im przeszkody biurokratyczne i administracyjne. I nie chodzi o to, że takie są przepisy, ale o podejście urzędników. Do każdej inwestycji niezbędne są liczne decyzje, pozwolenia, uzgodnienia (architektoniczne, budowlane, komunikacyjne, przyłącza mediów, sanitarne itp. itd.). Część z nich, w istocie, jest poza gestią miasta, jednak bardzo wiele spraw załatwia urząd miejski - podległy Prezydentowi Miasta. Konieczna jest zdecydowana zmiana filozofii i kultury podejścia do interesantów (zwykłych mieszkańców - ale w tym przypadku: firm), po to, żeby ułatwić im maksymalnie załatwienie swoich spraw. Dziś często urzędnicy szukają "dziury w całym", procedury są wydłużone do maksimum, stawiane są warunki wykraczające poza zakres niezbędnie konieczny.

To trzeba - i to da się zmienić!

Jestem przekonany, że poluzowanie takiego "gorsetu", który spina lokalne firmy, zaowocuje rozwojem tych firm - a w konsekwencji miejsami pracy dla radomian.

Co więcej, miasto - a ściśle: Prezydent - powinien moim zdaniem bardziej pomagać lokalnym firmom w pozyskaniu kontaktów zagranicznych, promować je, być ich "ambasadorem" - jak również przyciągać z zagranicy potencjalnych kontrahentów bądź inwestorów. Miasto mogłoby organizować (bądź inicjować) szkolenia, które podniosłyby kwalifikacje lokalnych menedżerów i pracowników. Pole do popisu jest przeogromne!

Jak to wygląda dzisiaj, wystarczy zapytać przedstawiciela jakiejkolwiek lokalnej firmy.

Podam jedynie smutny przykład inwestycji, która mogła trafić do Radomia, a trafiła do Kutna. Radomianin, przedstawiciel dużego zagranicznego koncernu, chciał, aby nowa inwestycja powstała w Radomiu. Przyniosłaby kilkadziesiąt - docelowo kilkaset miejsc pracy - i wiele milionów inwestycji. Niestety, po prawie dwuletniej gehennie urzędniczej - inwestycja powstaje... w Kutnie.

Na koniec jeszcze kilka refleksji:
                    - powyższe dwie kwestie to jedynie dwa z obszarów ważnych dla Radomia. Pozostałe opisane są w moim programie;
                    - program, o jakim pisały media (w tym artykuł w Gazecie, który jest przedmiotem niniejszej dyskusji), to jedynie niewielki skrót całości.

Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się ze szczegółówym programem i postulatami. Zachęcam do dyskusji - jestem otwarty na uwagi / sugestie / komentarze.

Pozdrawiam!
                    • jdk Re: Program dla Radomia 09.11.10, 22:48
                      P.S. Program można pobrać ze strony kochamradom.pl
                      oraz: kochamradom.pl/program_dla_radomia.pdf (PDF)
                      i kochamradom.pl/program_dla_radomia.pdf (DOC)
                      • jbest Re: Program dla Radomia 09.11.10, 23:01
                        Dziękuje, to co przeczytałem jest bardzo ciekawe, program właśnie ściągnąłem.
                        MIałem już swojego kandydata, a teraz zadał mi Pan klina.
                        • Gość: gren Re: Program dla Radomia IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 23:08
                          Pięknie tylko, ze to fajna teoria. Niestety Pan Kluziński jest singlem nie ma zadnego wsparcia partyjnego i nie bedzie mial rady po swojej stronie rady. Skoro mial jakies kontakty to czemu ich dotychczas nie uruchamiał. Po co wojowal z Kosztowniakiem i czemu trzyma z komuna.
                          • jdk Re: Program dla Radomia 09.11.10, 23:17
                            Gość portalu: gren napisał(a):

> Pięknie tylko, ze to fajna teoria. Niestety Pan Kluziński jest singlem nie ma z
                            > adnego wsparcia partyjnego i nie bedzie mial rady po swojej stronie rady. Skoro
                            > mial jakies kontakty to czemu ich dotychczas nie uruchamiał. Po co wojowal z K
                            > osztowniakiem i czemu trzyma z komuna.

Wsparcie partyjne to miał prezydent Kosztowniak przez 4 lata, w tym przez rok w Polsce rządził PIS, Prezydent kraju był z PIS i prezydent Radomia oraz większość w Radzie Miejskiej była z PIS. Proszę podać mi przykład choć jednej załatwionej wówczas sprawy dla Radomia. Może lotnisko? Może linia kolejowa? Może przyspieszenie budowy S7 lub S12? Może uniwersytet? Może status wojewódzki?

Tymczasem największe sukcesy odnoszą miasta, które mają bezpartyjnych prezydentów - bez wsparcia partyjnego. Wrocław, Kraków, Bydgoszcz, Toruń, Gdynia, Kielce...

O jakim wsparciu partyjnym więc mówimy?

Mam nadzieję, że radomianie nie nabiorą się po raz drugi na taki mit.

Tu chodzi o to, żeby wiedzieć, co chce się zrobić, i umieć to zrobić.

Prezydent niezależny, bezpartyjny służy miastu i jego mieszkańcom, a nie partyjnym strukturom - nie musi się pytać posła z podradomskiej miejscowości, czy może coś zrobić czy nie.

A co do współpracy z prezydentem Kosztowniakiem - to jeśli nie pojawił się Pan w Radomiu wczoraj i nie zajrzał Pan dziś po raz pierwszy na to forum - to chyba nie muszę przypominać, jak ta "współpraca" wyglądała.

Ktoś wziął odpowiedzialność za Radom, i z niej trzeba go rozliczyć. Jeśli mnie dane będzie z woli wyborców sprawować rządy w Radomiu, to wówczas ja będę rozliczany.
                            • Gość: gren Re: Program dla Radomia IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 23:40
                              Uścislam. Pan nie ma żadnego wsparcia. Każda Pana inicjatywa najprawdopodobniej bedzie blokowana. Moze Pan mieć swoje zdanie na temat tego co zrobil Kosztowniak ale on w radzie miał poparcie większości. W Pana przypadku rada nawet nie dała by zgody na zaciągnięcie pozyczki. W miastach o ktorych Pan pisze jest uklad taki w radach, ze możliwe są koalicje międzypartyjne i dlatego bezpartyjny prezydent moze dzialać. W Radomiu jest to niemożliwe.
                              Proszę nie stosowac chwytów typu, ze Radomianie nie dadzą się znowu nabrać Kosztowniakowi. Z moich obserwacji wynika, że tym razem to Panu sie nie dadza nabrać.
                              • jdk Re: Program dla Radomia 10.11.10, 00:03
                                Sądzę, że szkoda czasu i energii na przekonywanie się. Tak naprawdę bardzo niedługo wszystko będzie jasne i okaże się, czy ma Pan rację, czy też się Pan myli. Ja swoje argumenty przedstawiłem powyżej. Pozdrawiam! JK
                                • Gość: ? Re: Program dla Radomia IP: *.chello.pl 23.11.10, 12:24
                                  Kolego jakie ty masz właścicie poglądy? Lewackie?
                          • jbest Re: Program dla Radomia 10.11.10, 10:34
                            Między innymi stąd te moje wątpliwości
                    • Gość: Mieszkaniec Re: Program dla Radomia IP: 112.64.197.* 10.11.10, 05:53
                      Dziekuje, za informacje, napisane jasno i chyba kazdy moze przeczytac. Wczesniej jakos nie widzialem tego. Powodzenia w wyborach, chociaz nie jest Pan kandydatem na ktorego oddalbym glos.
            • Gość: abc Re: Dlaczego nie należy IP: *.radom.vectranet.pl 11.11.10, 11:24
              Coś to chyba nie tak z tym Cambridge i Queen's College, bowiem sugeruje dwie oddzielne uczelnie a rzeczywistości jest to Queen's College wchodzące w skład Cambridge, jednego z dwóch najstarszych uniwersytetów brytyjskich.
              • jdk Re: Dlaczego nie należy 11.11.10, 11:39
                Dokładnie tak! To jest Queens' College, który wchodzi w skład Uniwersytetu Cambridge. Uniwersytet Cambridge, podobnie jak Oxford, składa się z autonomicznych College'ów (oprócz tego wydziałów, instytutów i innych jednostek).

Aby studiować na uniwersytecie, należy być przyjętym do któregoś z College'ów.

Mnie przyjął Queens' College, jeden z najstarszych (można o nim przeczytać tu: www.queens.cam.ac.uk/). Ma ponad 550 lat i w jego skład wchodzi bardzo charaktetystyczny Most Matematyczny.

Studia Diploma in Economics są z kolei prowadzone przez Wydział Ekonomii Uniwersytetu Cambridge (Faculty of Economics). Więcej można przeczytać tu: www.econ.cam.ac.uk/

Więcej na ten temat pisałem przy okazji wizyty w 10. rocznicę immatrykulacji. Zainteresowanych odsyłam do tego tekstu:
                kluzinski.blox.pl/2008/05/Majowka-w-Cambridge-czyli-wizyta-po-10-latach.html
                Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania, jestem do dyspozycji.
    • Gość: frant Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 19:39
      i chwatit
      • Gość: PaPaPa! Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 20:47
        Związanie się kolegi Kluzińskiego z młodą komuną i starymi ubekami zdyskredytowało go raz na zawsze. Nawet kolzetbus mu nie POmoże.
    • Gość: Goniec Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 21:21
      Bardzo wazne pytanie: W warszawie pan pracuje, w Pruszkowie pan mieszka, nawet swoj Kluzobus ma pan z warszawskim numerem rejestracyjnym. Co pan tu jeszcze robi? Czego chce od Radomia?
      • kopa_w_kabana Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 07.11.10, 21:28
        oj przeraziły się lobbujące za pis kundelki i ujadają wściekle :)
        niemerytorycznie, wściekle i wulgarnie - tylko tak potrafią.
        histeryczne ataki dowodzą najlepiej jak skutecznie działa kluziński!

a o formie działan pis pisał niedawno bohdan karaś. przytoczę pewien sms:
        "Uwaga! Czerwony alarm! Czerwona zaraza podnosi łeb! Spotykamy się dzisiaj o 18.00 w biurze pis. Zaczynamy! Obecność obowiązkowa, dobre buty pożądane".
        źródło: radom.blox.pl/2010/10/Czerwona-zaraza-jezyk-pogardy-sztabu-prezydenta.html
        • Gość: jonasz Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 21:42
          Nie przytaczaj pana Karasia bo jego blog to dno. Przenieś sie tam i nie zawracaj głowy.
          • kopa_w_kabana Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 07.11.10, 21:48
            jeśli jego blog to dno to jak nazwać twoje wypociny? skali brakuje ...

PS. jesli uwazasz ze bohdankaraś pisze nieprawdę to śmiało podaj go do sądu! co odwagi nima? a może jednak pisał prawdę! HAHAHAHAHA! cieniasy jesteście tylko żałośnie skamleć na forum umiecie!!!
            • Gość: jonasz Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 21:50
              nie trać czasu bo jutro do szkoły a ty i tak nic nie umiesz
            • slony_jedrek Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 07.11.10, 22:12
              Skoro wypowiedź Jonasza to wypociny, to program Pana Jakuba Kluzińskiego można nazwać przeterminową kiełbasą wyborczą którą chce razem z Tobą nakarmić radomian.
        • slony_jedrek Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 07.11.10, 22:08
          Kolejny raz się okazuje że całe to Kocham Radom i Ty macie jakieś zboczenie na temat PIS-u. Wszędzie widzicie działaczy PIS-u mimo to że w żadnym z dotychczasowych postów nikt nie napisał otwarcie że przynależy lub zagłosuje na Pana Kosztowniaka. Ale tak to zazwyczaj jest jak nie ma się nic do powiedzenia, a niby program wyborczy to same ogólniki.
          • griber_aktywny Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 08.11.10, 06:05
            o dalej szczeka kundelek :)
            ulzyj sobie.
            • Gość: fonek Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 08.11.10, 06:48
              A ty od rana już dyzurujesz, jatrzysz a potem jest marudzenie ze to PIS
            • slony_jedrek Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 08.11.10, 07:57
              Konkrety wyborcze prosimy kandydata co podobno Kocha Radom. Następny co na słowo PIS dostaje wstrząsów.
              • Gość: kasia Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 08.11.10, 14:23
                podobnie jak Ty na hasła Kluzinski i Kocham Radom. OD Twojego pryncypała też chętnie konkretów się dowiem, bo jak narazie to poza hasłem ogólnym nic nie powiedział. Po 4 latach rządzenia poprawy nie widać ale może go olśniło, kto wie...
                • komentator_spoleczny Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 08.11.10, 20:37
                  jedyny program jaki lansuje pis to hasło to "dobra kontynuacja". w poprzedniej kadencji rządził marcinkowski, który pozostawał w oficjalnej koalicji z ludźm popierajacymi dziś kosztowniaka (rejczak, fałek). wtedy na kredyt kupiono upadły nikomu niepotrzebny komin od EC. kolejny popierany przez tych ludzi prezydent kosztowniak narobił już większych długów. ile kredytów zamierza się zaciągnąć w ramach "kontynuacji'? strach pomyśleć!!!!
                  • Gość: lol Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:27
                    ogłośmy upadłość miasta Radom i zmienmy nazwe na "Upadłe" a za dlugi importujmy szczury takie jak dżejbest :)
                • slony_jedrek Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 08.11.10, 22:09
                  Ja tylko podkreślam hipokryzje kandydata co podobno Kocha Radom. Powiedź mi jeszcze zakochana w Radomiu kto jest tym moim pryncypałem. Spodziewam się odpowiedzi że zapewne masz na myśli kogoś z PIS-u bo przecież dostajesz na samą myśl wstrząsów. A tu taki zonk, nikt z PIS-u nim nie jest.
                  • Gość: kasia Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 08:47
                    boisz się Kluzińskego jak diabeł wody święconej:)
                    Jakoś w Twoich postach nie widać ataków na innych kandydatów a w Kluzińskiego bijesz co raz. O moje wstrząsy bądź spokojny:) jest na tym świecie parę rzeczy przyprawiających mnie o dreszcze ale polityka do nich nie należy.
                    Ktokolwiek jest Twym kandydatem... przedstaw jego program. TYlko nie posługuj się hasłami ogólnymi. Szczegóły poproszę!
    • Gość: wyborca Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 21:39
      To jest właśnie naiwność wyborcóq co niektórych. Jak może obiecywać coś co zależy od Rady Miasta, po drugie skąd weźmie na to pieniądze? Następne kredyty?
      A jakie kontakty z władzami w Warszawie? Już likwidują oddział Izby skarbowej w Radomiu.
      Czy zaprotestował w PO, bo to jej decyzja.
    • kranik007 Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 07.11.10, 21:57
      Cieszę się, że jest ktoś taki jak Jakub Kluziński. Jako jeden z nielicznych idzie pod prąd. Pracuje jak tysiące innych radomian w Warszawie, ale ile osób z tych tysięcy działa tak aktywnie na rzecz Radomia? Nie znam ich wielu, a wiem z całą pewnością, że należy do nich Jakub Kluziński. Swój głos 21 listopada oddam właśnie na niego!
      • Gość: jonasz Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 22:04
        A potrafisz przytoczyć jakiś efekt tej aktywności ? Ta działalnośc to wieczna krytyka, wikłanie się w jakieś nic nie dające interpelacje. To jest dziecinada a nie polityka.
      • Gość: Goniec Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 22:05
        Za probe zagluszenia ponowie adam pytanie: W warszawie pan pracuje, w Pruszkowie pan mieszka, nawet swoj Kluzobus ma pan z warszawskim numerem rejestracyjnym. Co pan tu jeszcze robi? Czego chce od Radomia?
      • Gość: jbest Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 07.11.10, 22:32
        Tzn jak aktywnie pracuje na rzecz Radomia i co udało mu się do tej pory osiągnąć, bo jeżdżenie z naklejką 'kocham Radom' na samochodzie za osiągnięcie nie uważam?
    • l.i.l.a.b.a.j.ona Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 07.11.10, 23:06
      A o losach radomskich emigrantów w UK w programie wyb. zatroskanego Kubusia tam coś jest?
      Bo jeszcze pamiętam bojówkarzy KR/BR-owskich pyskówki jak to mam "na szmacie" zasuwać, itp. :).

Mam to siebie, że "wyciągam" na światło dzienne z ludzi ich prawdziwe oblicze...
      • Gość: żółw Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.xdsl.centertel.pl 08.11.10, 10:36
        Kandydat niezależny-od kogo?
        • Gość: niezależny Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.10, 11:08
          Chociażby od Suskiego i Kopaczowej. I dlatego ma moje poparcie. Dość partii w samorządach!
          • Gość: Trocki Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 08.11.10, 11:13
            Takie myślenie to tragedia.
      • thejachu Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 10.11.10, 15:21
        l.i.l.a.b.a.j.ona napisała:

> A o losach radomskich emigrantów w UK w programie wyb. zatroskanego Kubusia tam
        > coś jest?
        > Bo jeszcze pamiętam bojówkarzy KR/BR-owskich pyskówki jak to mam "na szmacie" z
        > asuwać, itp. :).
        >
        > Mam to siebie, że "wyciągam" na światło dzienne z ludzi ich prawdziwe oblicze..
        > .

To o to chodziło! Zastanawiałem się skąd u Pani tak głęboko zakorzeniona wrogość do wszystkiego co związane z osobą Jakuba Kluzińskiego? To smutne i małostkowe, że z powodu niekulturalnych wpisów młodych ludzi z BR przekreśla Pani wkład i zaangażowanie Pana Jakuba oraz Kocham Radom w szeroko pojętą poprawę sytuacji naszego miasta.
        • Gość: WR Tylko Kluziński rozumie sytuację Radomia! IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 19:24
          Tylko on zdaje sobie sprawę, że bez podniesienia rangi miasta Radom nie ma najmniejszych szans na rozwój! A rżną w tej sprawie głupa i milczą zarówno Kosztowniak, jak i Wikiński oraz Szprendałowicz. O kandydacie PSL nie wspomnę bo bełkot jaki prezentuje w swoich propozycjach wyborczych dla Radomia dyskwalifikuje go. Tym bardziej, że PSL na Mazowszu ma twarz Struzika. A przecież Radomianie dobrze czują na swoich grzbietach baty jakie im funduje marszałek.
          Dlatego przyszłość dla Radomia widzę jedynie w przypadku gdy prezydentem zostanie
          Jakub Kluziński!
          • Gość: fan Re: Tylko Kluziński rozumie sytuację Radomia! IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 19:48
            Pozostali czekaja spokojnie na wybory bo juz wiedza czym sie one skończą. Po co Pan Wikliński ma sie szarpać. Szarpie sie Kluziński i jego grupka. Bo ani prezydenta ani miejsca w radzie nie będzie.
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 11.11.10, 01:26
          thejachu napisał:

> To o to chodziło! Zastanawiałem się skąd u Pani tak głęboko zakorzeniona wrogość do wszystkiego co związane z osobą Jakuba Kluzińskiego? To smutne i małostkowe, że z powodu niekulturalnych wpisów młodych ludzi z BR przekreśla Pani wkład i zaangażowanie Pana Jakuba oraz Kocham Radom w szeroko pojętą poprawę sytuacji naszego miasta.

LOL, nie, to nie o to chodzi... To tylko przykład prawdziwego oblicza tej młodzieży. Zupełnie spontanicznie przyszedł mi on na myśl przy okazji programu wyborczego...
          Nie ma co się doszukiwać ukrytych niechęci... To raczej fakt udokumentowany słowem pisanym.

Chodzi też o to, że spotkałam, tu na Wyspach, podobnych karierowiczów - cwaniaczków, którzy myślą, że są najmądrzejsi, najpiękniejsi, dziewczęta powinny kłaść się na ich widok, itp.
          Niech no tylko która spróbuje się wychylić albo mieć inne zdanie, a już nie daj Boże rację!

To smutne i żałosne, że oczekuje się ode mnie, że będę tolerować, ba! wybaczać niekulturalne wpisy młodych ludzi z BR, bo to BR!! Albo KR!!!
          Bez obawy, tylko dlatego o takich komentarzach pamiętam że mam znakomitą pamięć. Bardziej mnie też to szokuje niż drażni.
          Zresztą, nie trzeba długo czekać na kolejne "genialne" wpisy...

Nie wiem o jakiej szeroko pojętej poprawie miasta mowa.
          Jak nie szczują kierowców od niecywilizowanych, to chcą ich gnoić za posiadanie samochodu, w ogóle.

W swoich pomysłach nie są wcale jacyś odkrywczy.

Z całym szacunkiem, ale to, że coś tam chcą zrobić dla miasta wcale nie znaczy, że trzeba wybaczać im ich każdą złośliwość czy głupotę. Co miastu po rozwydrzonej młodzieży?
          • Gość: capo_verde Re: ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 03:34
            erdl.i.l.a.b.a.j.ona napisała:

> Chodzi też o to, że spotkałam, tu na Wyspach, podobnych karierowiczów - cwaniac
            > zków, którzy myślą, że są najmądrzejsi, najpiękniejsi, dziewczęta powinny kłaść
            > się na ich widok, itp.

Niektórzy nie są ładni choć myślą ,że są. Nie zabroni im Pani tak myśleć!
            Niech maszerują dalej jak pawie ze swymi żonami z Czaplinka!

> To smutne i żałosne, że oczekuje się ode mnie, że będę tolerować, ba! wybaczać
            > niekulturalne wpisy młodych ludzi z BR, bo to BR!! Albo KR!!!

Najlepiej odwracac sie!

>Co miastu po rozwydrzonej młodzieży?

Tez mnie to zastanawia czasem..

• sympatyk.po Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej zabawy. 08.11.10, 12:06
      Program działania Prezydenta Kosztowniaka i radnych PiS obecnej kadencji to żywcem przejęty program poprzedniej kadencji Kocham Radom. Tego nie da się ukryć. Minęły cztery lata. Czas zaproponować coś nowego. Czas zweryfikować efekty kończącej się kadencji. Czas wyznaczyć nowe cele i sposoby ich realizacji. To też dobry czas aby uderzyć się w piersi i jasno określić co się nie udało. Skonfrontować oczekiwania mieszkańców Radomia z możliwościami i koncepcjami rządzących. Takiego programu oczekiwałem. Rozmachu, wizji, nadziei. Program Pana Kluzińskiego jest zachowawczy, prezentuje stare i utarte hasła. Hasła wielokrotnie już w Radomiu słyszane. Hasła bez pokrycia. Hasła, których już nikt nie słucha.
      Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej zabawy.
      • Gość: doc Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 08.11.10, 12:32
        Ostatecznie Pana Kluzińskiego grzebie sojusz z SLD.
        • Gość: Goniec Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 07:05
          Widze ze Kluzinski odpowiada, ale tylko na te ytania, ktore mu pasuja. Wiec ponownie zadam pytanie:
          W warszawie pan pracuje, w Pruszkowie pan mieszka, nawet swoj Kluzobus ma pan z warszawskim numerem rejestracyjnym. Co pan tu jeszcze robi? Czego chce od Radomia? Czy chodzi "tylko" o diete radnego
          • granatnik_przeciwpancerny Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za 09.11.10, 08:03
            Gość portalu: Goniec napisał(a):

> Czy chodzi "tylko" o diete radnego [/b]

Zadaj sobie trud i zajrzyj do BIP. Zobaczysz jakie Kluziński ma zarobki. Dla Kluzińskiego dieta to promil zarobków. Więcej oddaje on na cele charytatywne. Ale rozumiem, że próbujesz innych oglądać swoimi kategoriami myślenia. Innymi słowy sam chcesz za wszelką cenę zostać radnym po to by kasować dietę. A że nie masz nic mądrego Radomiowi do zaproponowania - tym gorzej dla Radomia. Oczywiście pod warunkiem, że Cię wybiorę czego Radomiowi nie życzę.
            • Gość: Marek Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: 195.136.249.* 09.11.10, 09:05
              A ja ci powiem, że niech pan Kluziński znajdzie sobie inne miejsce do działania charytatywnego niż rada czy stanowisko prezydents miasta. Już wielu było takich którzu społecznie pracowali. Idzie o to czy ten pan się nadaje na stanowisko. Tu trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie. Sądzę, że jego kadencja w radzie daje nam odpowiedż na to pytanie.
            • Gość: ... Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.algo.radman.pl 09.11.10, 14:07
              >Więcej oddaje on na cele charytatywne.

Taaaa.... Właśnie ostatnio już to pokazał "charytatywnie" sponsorując zachowania antysemickie!
              images47.fotosik.pl/360/be1ffcff49f5fd64.jpg
            • Gość: Marek Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: 195.136.249.* 09.11.10, 14:10
              Nie oplataj bzdur.
            • Gość: mn Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 17:27
              granatnik_przeciwpancerny napisał:

> Gość portalu: Goniec napisał(a):
              >
              > > Czy chodzi "tylko" o diete radnego [/b]
              >
              > Zadaj sobie trud i zajrzyj do BIP. Zobaczysz jakie Kluziński ma zarobki. Dla Kl
              > uzińskiego dieta to promil zarobków. Więcej oddaje on na cele charytatywne. Ale
              > rozumiem, że próbujesz innych oglądać swoimi kategoriami myślenia. Innymi słow
              > y sam chcesz za wszelką cenę zostać radnym po to by kasować dietę. A że nie mas
              > z nic mądrego Radomiowi do zaproponowania - tym gorzej dla Radomia. Oczywiście
              > pod warunkiem, że Cię wybiorę czego Radomiowi nie życzę.

nie taki promil a kilkanaście procent, promil zarobków to może byłby dla prezesa banku natomiast nie dla zwykłego pracownika
              • griber_aktywny Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za 10.11.10, 18:41
                Gość portalu: mn napisał(a):

> nie taki promil a kilkanaście procent, promil zarobków to może byłby dla prezes
                > a banku natomiast nie dla zwykłego pracownika

niech no zerknę do publicznie dostępnych danych Kluzińskiego ...

Firma: Bank Pekao S.A.
                Stanowisko: Dyrektor Biura Procesów Kredytowych w Departamencie Organizacji

"zwykły pracownik" jak diabli ;)))
                na drugi raz zanim zaczniesz pleśc 3 po 3 to poczytaj conieco bo się błaźnisz i swoich mocodawców też.
                • Gość: zwykly mocodawca Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 21:05
                  griber_aktywny napisała:

> Gość portalu: mn napisał(a):
                  >
                  > > nie taki promil a kilkanaście procent, promil zarobków to może byłby dla
                  > prezes
                  > > a banku natomiast nie dla zwykłego pracownika
                  >
                  > niech no zerknę do publicznie dostępnych danych Kluzińskiego ...
                  >
                  > Firma: Bank Pekao S.A.
                  > Stanowisko: Dyrektor Biura Procesów Kredytowych w Departamencie Organizacji

>
                  > "zwykły pracownik" jak diabli ;)))
                  > na drugi raz zanim zaczniesz pleśc 3 po 3 to poczytaj conieco bo się błaźnisz i
                  > swoich mocodawców też.

dyrektor biura to jakieś zwykłe stanowisko kierownicze w tym bankowym molochu, nie umniejszam rangi tego całego kluzińskiego ale nie porównujmy go do zarządu czy innych strategicznych postaci dla ktorych pensja radnego byłaby rzeczywiście promilami a prezydenta procentami
                  • czarna_wrona_kra_kra_kra Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za 10.11.10, 21:51
                    sprawidziłam na bip-ie. i chciałabym rocznie zarabiać tyle co kluziński miesięcznie.
                    • Gość: fan Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 21:58
                      no to sprawdż tamże jego aktywność na sesjach rady i podczas prac komisji
                      • czarna_wrona_kra_kra_kra Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za 10.11.10, 22:01
                        interpelacji ma więcej niż wszyscy twoi kamraci razem wzięci
                        • Gość: borowy Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 22:53
                          nNo przecież pisaliśmy co slusznie potwierdzasz, że on tylko interpeluje. To taki Wielki Inerpelator. Za too wyborcy mu podziękują.
                    • Gość: dawca mocy Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 23:48
                      czarna_wrona_kra_kra_kra napisała:

> sprawidziłam na bip-ie. i chciałabym rocznie zarabiać tyle co kluziński miesięc
                      > znie.

chyba żartujesz, chciałabyś jakieś 1200 miesięcznie? radom jest jednak biedny
          • jdk Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za 09.11.10, 23:09
            Gość portalu: Goniec napisał(a):

> Widze ze Kluzinski odpowiada, ale tylko na te ytania, ktore mu pasuja. Wiec pon
            > ownie zadam pytanie:
            > W warszawie pan pracuje, w Pruszkowie pan mieszka, nawet swoj Kluzobus ma pa
            > n z warszawskim numerem rejestracyjnym. Co pan tu jeszcze robi?

Widzę, że zadaje Pan pytania na poziomie prezydenta Fałka, który też pytał, czy Hiszpańscy sportowcy są w Radomiu za zgodą prezydenta. Gratuluję wzoru do naśladowania! Ale nawet na tak postawione pytanie odpowiem:

Otóż nie widzę powodów, żeby pytać się kogokolwiek, czy mogę żyć i działać w moim rodzinnym mieście, skąd wywodzą się moi Rodzice, Dziadkowie i Pradziadkowie, w mieście, które mnie ukształtowało, gdzie skończyłem szkoły i gdzie jest moje serce.

Radom to moje miasto. Tu mieszkam i tu płacę podatki - duże podatki, z których m.in. finansowane są Pisowskie władze Radomia, radomskie drogi i inne inwestycje.

Czego chce od R
            > adomia? Czy chodzi "tylko" o diete radnego

Nie chodzi o dietę radnego.

A o co mi chodzi - proszę przeczytać tutaj:
            kochamradom.pl/program_dla_radomia.pdf - zwłaszcza początek: moje przesłanie oraz sprawy najważniejsze
            • Gość: gren Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 23:27
              I tego rodzaju rozumowanie Pana kładzie. Powtarza Pan slogany. Co to znaczy Pana podatki. Sam sie Pan opodatkował? Ma Pan wpływ bezposredni na ich wydawanie ? To są argumenty populistyczne. Moze Pan byc bezrobotnym. Ktoś Panu pozwala zarobić więc jest tak jak jest. Prosze sie okreslić jasno kim Pan jest socjalistą liberalem czy lewakiem.
              • jdk Re: Pozdrawiam Pana Kluzińskiego i życzę miłej za 10.11.10, 00:05
                Nie wiem, co to ma do rzeczy, ale postrzegam siebie jako konserwatywnego-liberała. (Jak to trafnie określił Waldemar Rajca podczas debaty w WSH, zamiast słowa "liberał" powinno się używać raczej określenia "wolnościowiec").

Przyznam, że nie zrozumiałem zbytnio, co Pan wyżej napisał. Nie wiem, czy to pytanie, czy stwierdzenie?
            • Gość: Radomianin czy przodkowie mieszkali na Rwańskiej? IP: *.radom.pilicka.pl 10.11.10, 17:33
              Wśród przedwojennych mieszkańców ul. Rwańskiej o "wybitnie polskim" rodowodzie znalazło się nazwisko kandydata: radom.gazeta.pl/radom/1,35218,2720570.html
              Radomianie zastanówcie się na kogo chcecie oddać swój głos!!!
    • Gość: glodny Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 18:11
      Prosze powiadomić na forum kiedy i gdzie kandydat Kluziński bedzie rozdawał jabluszka i drożdżowki
      • jdk Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 09.11.10, 22:34
        Zapraszam w każdej chwili do biura Kocham Radom na ul. Traugutta 15/8 - zawsze coś się znajdzie! ;)
        • Gość: glodny Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 09.11.10, 22:41
          E, ja to bym tak chcial jak robił Pan Napieralski a teraz Pan Olejniczak na ulicy i jakby jeszce Pan ta to połaczył z poczęstunkiem Pana Palikota to już ma Pan moj glos.
        • Gość: dsf Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 18:31
          Panie Jakubie mozna jeszcze się przejechać kluzobusem??
    • Gość: Roman Z Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 18:54
      Przerzucam glos z Wikińskiego na Pana.
    • avesatan2 Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 10.11.10, 19:36
      Avesatan będzie głosował na Pana Jakuba Kluzińskiego, dlaczego?
      - obyty i wykształcony gość
      - biegle władający angielszczyzną :) ( bez yyyyy....aaaaaa)
      - być może nie ma dużego doświadczenia w zarządzaniu lecz na pewno większe niż Pan Kosztowniak (dodatkowo wykazuje się większym intelektem i lepszą intuicją)
      - nie jest z partii politycznej...a powiem wam, cwaniaków i kombinatorów jest tam od licha!
      - jest dobry z ekonomii, dobrze wie, co się opłaca

A dlaczego Kocham Radom?
      - są świadomi i otwarci na potrzeby mieszkańców
      - dotychczasową działalnością zrobili więcej dobrego w regionie niż PIS i PO razem wzięci- są mocno zaangażowani w poprawę sytuacji w naszym mieście
      - Kocham Radom nie jest dużą partia polityczna, którą małym nakładem pracy a tylko znajomościami stara się wykorzystać do dalszej kariery politycznej

Musimy zdać sobie sprawę z tego, że osoby z dużych ugrupowań politycznych po dostaniu się na stołek stają się momentalnie bierne. Uświadamiają sobie, że wszędzie jest kolesiostwo i co by nie robili i tak niczego nie przeskoczą bo każdy ma już swoje ustalone miejsce, zależne od stopnia pokrewieństwa czy hierarchii znajomości, a i wychylać się boją bo tam nie przystoi :) .
      Generalnie przez kilka lat w mieście nic się nie zmieniło uważam, że trzeba dać szansę ludziom których świadomość jest na trochę wyższym poziomie.

Panie Jakubie Kluziński, czy możliwe jest powstanie w okolicach Radomia ścieżki enduro długości 30-40km dla motocykli, biegnącej drogami szutrowymi i leśnymi?
      Oczywiście na przeszkodzie stoją lasy państwowe oraz prywatni właściciele gruntów. Na pewno PZM oraz RTM będą chętne wesprzeć tą inicjatywę.
      Powstanie takiej ścieżki ograniczy rozjeżdżanie lasów.

Pozdrawiam
      Avesatan

• Gość: fan Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 10.11.10, 19:49
        niestety chłopcy macie w plecy porażka zbliża się nieblaganie
        • Gość: WR Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 11.11.10, 12:23
          Oj fanie, fanie! Po co w ogóle wybory skoro Ty już wszystko wiesz.
          Pewnie jesteś Chrystusem.
    • Gość: Jakub Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 12.11.10, 14:12
      porażka
      • komentator_spoleczny Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy 12.11.10, 14:26
        Gość portalu: Jakub napisał(a):

> porażka

rzeczywiście. Twojego niezwykle głębokiego w swej treści postu nie da się inaczej opisać.
        • Gość: jonasz Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 12.11.10, 16:40
          Chlopaki weżcie sie do roboty bo Pan Kluziński nie wejdzie nawet do rady.
    • Gość: kibic_radomski Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.dc.dc.cox.net 14.11.10, 04:27
      Moje komentarze po *

Gość: pamparam 07.11.10, 16:27 prognozuję jego wynik na pięć i dwie dziesiąte procent
      *Blad w rachunkach, ludzie znaja teraz Kluzinskiego dlatego co najmniej powtorzy wynik z porzednich wyborow za pierwszym razem.

Gość: prastan 07.11.10, 16:52 Teoretyzowania w tym sporo. Spotkania z mieszkańcami odbywał też okazjonalnie obecny prezydent i nic z tego nie wynikało. Taki populistyczny gest... Zniżki przy biletach wstępu na imprezy sportowe i kulturalne dla rodzin wielodzietnych to też pusty gest. Tym rodzinom nie igrzysk potrzeba. Obiecywać można wiele, może ktoś w to uwierzy. Temu miastu potrzebny inny gospodarz - bardziej dobry praktyk niż amator - gawędziarz.

*Poprostu chce przyrzec i dotrzymac slowa a nie zobowiazania bez mozliwosci realizacji tylko dla zdobycia kilku glosow tych co mu uwierza w obiecanki cacanki. Zaden kandydat nie wykazuje sie zdolnosciami “innego gospodarza” bo nie wiadomo co to ma znaczyc, puste slowa kazdemu mozna je przypisac, ze sie na gospodarza nie nadaje.

jbest 07.11.10, 16:54 i stworzyć lepsze warunki do rozwoju firm lokalnych, bo jak świat światem obniżanie bezrobocia właśnie na tym polega. Problem tkwi w tym jak to zrobić? Jak pan chce rozpocząć ogólnokrajową dyskusję na temat rangi Radomia? Pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje. Okienko pocztowe sprawy nie załatwi, nie bądź pan śmieszny. A publiczne szkoły wyższe? Może podniosłyby rangę miasta, ale problem w tym, że po pierwsze to nie pana działka tylko MEN, a po drugie z istniejącymi już w mieście szkołami wyższymi jest problem, bo PRODUKUJĄ bezrobotnych więc po co kolejne? A zresztą jak pan chcesz to organizuj szkołę wyższą na własną rękę. Podobnoś pan kształcony w Cambrige (nie wnikając w szczegóły) i jak masz pan łeb na karku to stołek prezydenta miasta raczej w tym przeszkodzi niż pomoże, bo nie zaangażuje się pan w to w 100%. Reasumując, to co napisała GW o pana programie to same ogólniki i pobożne życzenia (również i moje, ale ja na afisz się nie pcham bo pomysłu jak je zrealizować niestety nie mam) więc apeluję do pana aby pofatygował się pan do nadredakcji GW i dał im swój właściwy program do opublikowania,a nie jakiś koncert pobożnych życzeń. Samą miłością do Radomia to miasto nie wyżyje. Trzeba zapieprzać i wiedzieć jak to robić.

*Miasto ma stworzyc najleszy mozliwy klimat i warunki do investowania a szkoly do “produkowania” odpowiednich pracownikow do firm, to tego ma sluzyc lepsza i efetywniejsza rola urzedu miasta. Sposob musi by wypracowany przez glowy z wyobraznia i rzetelna wiedza a takze troche zalezne to jest od szczescia i osobowosci prezydenta w kontaktach z “obcymi”.

sympatyk.po 07.11.10, 19:11 Ile razy już to słyszeliśmy szanowny Panie? Walka z bezrobociem - ale jak? Przyciągnięcie inwestorów - ale jak? Podniesienie rangi miasta - w jaki sposób? Zniżki na obiekty miejskie, tańsza komunikacja - mrzonki. Całodobowe okienko pocztowe - to chyba jakiś żart. Zalew na Pacynce, park na Ustroniu - tak tego nam właśnie potrzeba. Po absolwencie Oxfordu oczekiwałem czegoś więcej. Jeżeli ogólnokrajowa dyskusja na temat Radomia ma tak wyglądać jak program kandydata Kluzińskiego to lepiej jej nie wywoływać.

*Siedziec cicho najlepsze rozwiazanie bo sie to wszystko samo rozwiaze. Tylko sobie poczekam, nie wiem co mi jest potrzebne i jak to rozwiazac teaz nie wiem. Tak mozesz byc jedynie sympatykiem tych co przy wladzy.

Gość: jbest 07.11.10, 22:13 bona moje oko to Radom od lat się tak nie rozwijał. Jest to oczywiście kropla w morzu, ale widać progres. Nie od razu rzym zbudowano.

* Progres jest w calym kraju tylko czy to jest wystarczajace na potrzeby i mozliwosci tego miasta?

sympatyk.po 10.11.10, 12:09 Można się z tobą zgadzać lub nie ale przyznasz, że z takim programem nie wygrywa się wyborów. Pozdrawiam

*Programy nie wygrywaja ale ludzie, program to tylko czasta prezentacji kandydata. Moze byc piekny program ale malo realny, ludzie chca obu na raz. Program mozna zawsze uzupelnic jak mieszkancy beda sie domagac. Kontrargument slaby.

sympatyk.po 10.11.10, 12:32 No można. Co to jednak zmieni w postrzeganiu miasta i życiu mieszkańców? Wysłać przesyłkę w środku nocy czy posiedzieć nad wodą? Czy naprawdę to są najpotrzebniejsze potrzeby Radomia? To jest program dobry dla "Koziej Wólki" (bez obrazy dla mieszkańców tej miejscowości - jeżeli taka jest) a nie dla miasta aspirującego do miana samodzielnego lidera regionu.

*Przyklad bolaczki mieszkancow, ktorzy sie domagaja od wladz aby ulatwili im zycie. Od czegos trzeba zaczac, jak to wyjdzie to pojawia inne realne postulaty mieszkancow. A jakie sa “najpotrzebniejsze potrzeby Radomia”, mozesz wymienic kilka? Jak to zrobisz to zajrze do mojej setki postulatow czy sa jeszcze aktualne.

sympatyk.po 10.11.10, 14:54 Myślę, że to program nie na miarę takiego człowieka jakim moim zdaniem jest Pan Kluziński. Brak w nim wizji, rozmachu, właściwego odczytania potrzeb i pragnień mieszkańców. To program zachowawczy liczący bardziej na zwykły fuks niż realne możliwości.

* Nie podchodz w ten sposob bo nie masz pojecia co ludziom jest potrzeba. Wymien wiec kilka a wtedy to ocenimy. Zapytamy sie ludzi czy tego naprawde potrzebuja. “właściwe odczytania potrzeb” wskaz na innego kandydata, ktory dobrze to robi lub lepiej niz Kluzinski. A jak ludzie nie widza czego potrzebuja a Ty to wlasciwie odczytujesz?
      • Gość: lim Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 14.11.10, 08:54
        Ne traćcie głosów na Jakuba Kluzińskiego glosujcie na Koszowniaka.
    • capo_verde Kuba sie nadaje na prezydenta RP! 19.11.10, 19:54
      Kuba sie nadaje na prezydenta RP! a nie tylko Radomia!
      Ja to wiem najlepiej!

Asia H.
      • Gość: smutny Re: Kuba sie nadaje IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 20:06
        Po wpisach przeciwnikow kuzinskiego widac ze jednak sie go boją, miliony na naklejki,banery i tym podobne badziewie a strach sie po gaciach snuje :-)))
        pozdrowienia dla zwolennikow pis :-)
        • Gość: . Re: Kuba sie nadaje IP: *.181.101.25.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.11.10, 14:15
          .
    • Gość: literki cyferki Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.181.242.202.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.11.10, 11:53
      Szkoda że radomianie nie zagłosowali na racjonalny program tylko na progandowy show "tysiąc szkół na tysiąclecie"- kilomenty bezsensownie odnowionych dróg (idea słuszna tylko sposób realizacji), szalone inwestycje na kredyt, gdy nie umie się zdobyć srodków...
      piękne fasady walących się ruder, jak w reklamie ubezpieczeń- uważaj na atrapy.
      • Gość: capo_verde Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 16:26
        Gość portalu: literki cyferki napisał(a):

> Szkoda że radomianie nie zagłosowali na racjonalny program tylko na progandowy
        > show

To nie ma znaczenia kto bedzie kradł pieniadze publiczne byle tylko nie wyczynial skrajnych glupot typu PiS.

J Kluzinski na ironie otacza sie ludzmi pieknymi typu Rafal Milczarski dlatego "wygral" te wybory. Na pewno bedzie prezydentem RP. Jego sukces bedzie spektakularny jak jego koledzy!
      • Gość: klon Re: Jakub Kluziński przedstawił program wyborczy IP: *.radom.vectranet.pl 23.11.10, 21:50
        Dobra tysiąc szkoł na tysiaclecie nie było sloganem madralo. Awijajcie materialy Kluzinskiego z murow miasta. Posprzatajcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka