Dodaj do ulubionych

Wypadki na "siódemce"

14.04.04, 15:01
Stan drogi na wysokosci Jedlanki jest katastrofalny, wiec jak mozna obyc sie
bez wypadkow? Czy jeszcze dlugo trzeba bedzie czekac, by odpowiednie organy
wladzy wezma sie do roboty... Pewnie tak, bo przeciez to Polska. A co do
rowerzystow to glownym powodem wypadkow jest brak sciezek dla rowerow, ktore
zupelnie sa odgrodzone od drogi np. pasem zieleni. Kto przy zdrowych zmyslach
jezdzi rowerem po E7?
Obserwuj wątek
    • Gość: PITAGOR Re: Wypadki na "siódemce" IP: 212.244.88.* 14.04.04, 15:56
      Mam nadzieję, że policja będzie zwracać baczną uwagę na kierowców
      wyprzedzających rowerzystów. Przypominam szczególnie tym którzy jeżdzą
      Kawiatkowskiego: obowiązuje 1 m odległosci od wyprzedzanego rowerzysty.
      • Gość: asdf Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.itea.pl 14.04.04, 16:24
        Mam nadzieję, że policja będzie zwracać równie baczną uwagę na rowerzystów
        pomykających z niebezpiecnzną prędkością po chodnikach albo parkowych uliczkach
        jak również tych jeżdżących po zmroku bez oświetlenia oraz tych, którzy np w
        korku lub na skrzyżowaniach wyprzedzają samochody po prawej stronie.
        • Gość: PITAGOR Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 18:36
          Też mam taką nadzieję.
    • Gość: laik Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.udn.pl 14.04.04, 16:57
      Pitagorasie wydaje mi się , że rowerzysta na ulicy Kwiatkowskiego to musi być
      zwykły samobójca ,lub zboczeniec w poszukiwaniu ADRENALINKI.
      • Gość: PITAGOR Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 18:35
        Gość portalu: laik napisał(a):

> Pitagorasie wydaje mi się , że rowerzysta na ulicy Kwiatkowskiego to musi być
        > zwykły samobójca ,lub zboczeniec w poszukiwaniu ADRENALINKI.

Ups to ja, wydało się jestem zboczeńcem :-)
    • Gość: Radomianin Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 14.04.04, 17:28
      Na niektórych ulicach powinien być zakaz poruszania się na rowerach i do takich
      należy m.in. ul. Kwiatkowskiego.
      Policja powinna karać także rowerzystów wjeżdzających "pełną prędkością" z
      chodników na przejścia dla pieszych i przejeżdzających przez przejcie dla
      pieszych na chodnik po drugiej stronie jedzni.
      PRZEZ PRZEJŚCIE DlA PIESZYCH NALEŻY PRZEJŚĆ I ROWER PRZEPROWADZIĆ - wielu
      rowerzystów tego nie respektuje.
      Niektórzy rowerzyści przejeżdzją także przez przejścia przy skrzyżowaniach na
      zielonym świetle dla pieszych, co jest zaskoczeniem dla kierowców skręcających
      w prawo, gdyż pojawiają się nagle na przejściu.
      Pozdrawiam rowerzystów przestrzegających przepisy ruchu drogowego.
      • Gość: PITAGOR Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 18:33
        Dlaczego ??
        Bo za wolno jeżdżą ? A może stanowią zagrożenie dla samochodowego lakieru ??
        Możesz sprecyzować.
        • Gość: PITAGOR Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 18:34
          Chodzi mi oczywiście o zakaz jazdy rowerem na Kwiatkowskiego.
      • Gość: jonomer Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 19:21
        A może zakazać jazdy samochodem po rzeczonej Kwiatkowskiego, bo dla samochodów,
        jak i autobusów, to jest na pewno za wąska. Natomiast dla rowerzystów w sam
        raz, którzy są pełnoprawnymi uczestnikami ruchu i mają prawo jeździć jak
        wszyscy, niekoniecznie samochodem.
    • Gość: M Re: Wypadki na "siódemce" IP: 195.164.30.* 14.04.04, 18:13
      Na Wjazdowej na przykład codziennie przy krzyżówce z Wierzbicką samochody
      bezwstydnie przeganiają pieszycc z chodników. Jest tak od tygodni i nic. Dopóki
      ktoś nie zginie.
    • Gość: PITAGOR Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 19:36
      "... którzy np. w korku lub na skrzyżowaniach wyprzedzają samochody po prawej
      stronie ... "
      Jeżeli samochody STOJĄ w korku, na czerwonym świetle to jazda
      na prawo od nich jest omijaniem, a nie wyprzedzaniem, a manewr omijania
      jest dozwolony z każdej strony. ( to z KD )
      A co denerwuje, że rowerkiem można śmignąć szybko gdy tymczasem musisz stać w
      korku ;-P, a tak na poważnie myślę że powinniśmy się nawzajem szanować i
      wszystko będzie cacy.
      „... PRZEZ PRZEJŚCIE DLA PIESZYCH NALEŻY PRZEJŚĆ I ROWER PRZEPROWADZIĆ - wielu
      rowerzystów tego nie respektuje ...” to prawda ale może już niedługo to się
      skończy, wzorem krajów skandynawskich będzie ( może ) wprowadzony przepis
      mówiący, że będzie można przejeżdżać na rowerze przez przejście pod warunkiem
      jazdy po nim z prędkością idącego pieszego.
    • Gość: migel Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.internet.radom.pl 14.04.04, 21:50
      Podejście wielu kierowców do rowerzystów ma swoje korzenie chyba w PRLu, gdzie
      samochód był celem pracy dla wielu. Od tego czasu nieco się zmieniło i ulice
      zatłoczyły się, niektórzy, zrozumieli ,że do pracy można dojechać też
      rowerem, nierzadko szybciej i nie zabierając cennej powierzchni licznym
      samochodom.
      • Gość: Leo Re: Wypadki na "siódemce" IP: *.149.udn.pl 14.04.04, 22:56
        Drogi nie zmienily sie za bardzo od tych z lat PRLu - tyle ze dziur przybylo i
        samochodow - w sumie kazdy chce smigac drogami - bo stan chodnikow dosc czesto
        pozostawia wiele do zyczenia - i jest na nich wielu przechodniow zlych na to
        zycie w tym pieknym kraju - i czasem spotkanie z rowerzysta to jest dobry
        moment na wyladowanie swoich zlosci na caly swiat - ale nie tedy droga -
        rowerzysci to tylko kolejne ofiary tej glupiej polityki - a co maja powiedziec
        motocyklisci ??? czy ktos zastanawial sie nad tym faktem? poza tym ze bez
        reguly - " mysl i patrz jak by kazdy chcial ciebie zabic " nie wyjezdza sie na
        ulice - coz taka sama nalezy przyjac jadac rowerem - bo jak nie samochod to
        dziura jak nie dziura to zlodzieje czychajacy na to tylko kiedy nadazy sie
        okazja - i jak tu jezdzic wolno - spacerkiem to mozna chodzic a nie jezdzic -
        na rowerze wyznaje wlasnie ta zasade i zyje i mam sie calo - jako milosnik
        dwoch kolek zwracam uwage na rowerzystow jadac katamaranem - coz nie kazdy to
        robi - bo po co jak "ma duzy samochod to tym bardziej co mu po rowerzyscie
        niech zjezdza do rowu bo ja jade" Swoja droga wszystkiemu winny Pol.. mialy
        byc autostrady - drogi jak z marzen i gdzie to jest? .. niedlugo zadamy sobie
        pytanie gdzie jest Pol.a on bedzie cieszyl sie ze "wyru... wszystkich i zyje
        jak krol " rowerzysci to kolejne ofiary w tej grze.
        Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka