Dodaj do ulubionych

Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut Ya...

31.01.11, 11:42
Inny- tragicznie przerwany świat. Co byłoby, gdyby nie było holocaustu? Jak wyglądałby Radom z liczną społecznością żydowską?
Obserwuj wątek
    • Gość: Włodek Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.11, 12:55
      Jak to jak? Tak jak przed wojną. Mieszkali w swoich dzielnicach, mieli swoje sklepy. Część z nich nie umiałaby mówić po polsku, część byłaby silnie zasymilowana. Mała ojczyzna w państwie.
    • Gość: kris Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: *.wsd.pl 31.01.11, 13:18
      Wyglądałby ciekawiej, bardziej barwnie, bo każda wielokulturowość to duchowe bogactwo. Antysemityzm pewnie hulałby w najlepsze, ale czy teraz w Polsce bez Żydów nie hula?
    • veine Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut Ya... 31.01.11, 14:51
      Na pewno byłby ciekawiej niż teraz.
      • Gość: ryty Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: *.korbank.pl 01.02.11, 08:56
        Zdjęcia tych biednych i upodlonych ludzi budzą żal i współczucie,niestety także nienawiść do Niemców...
    • Gość: Zolo Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: 83.71.174.* 08.02.11, 11:38
      Ciekawe jak wygladal stosonek Polakow do Zydow w czasie holocaustu w Radomiu. Czy sa jacys Radomianie z tytulem Sprawiedliwy Wsrod Narodow Swiata? Czy denuncjowanie, rabowanie z mienia czy wrecz zabijanie ludnosci pochodzenia zydowskiego bylo zjawiskiem powszechnym i akceptowanym? Moze ktos slyszal o jakichs opracowaniach historycznych na ten temat.
      • Gość: . Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 11:47
        smutne, ale prawdziwe- opowieści przedwojenne członka mojej rodziny że do dobrego tonu wśród młodzieży należały wybryki huligańskie wobec żydowskich sklepikarzy- wybić szybę, przewrócić lub zniszczyć towar, chwalił się tym na wszelkich imprezach rodzinnych całe życie.
        Nie wiem jak to wyglądało w czasie wojny.
        • Gość: Zolo Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: 83.71.174.* 08.02.11, 13:55
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9071715,Przed_premiera__Zlotych_zniw____Zyd__ktory_pojawial.html
          Ciekawy glos w kwestii relacji polsko-zydowskich podczas II wojny swiatowej
          • Gość: . Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 14:47
            Głos niewątpliwie ciekawy, acz jednostronny i tendencyjny
            wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Wydawca-ksiazki-Grossow-ona-krzywdzi-wielu-ludzi,wid,13112925,wiadomosc.html
      • Gość: Yugo Re:do Zolo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 14:31
        Nie wiem jak było w samym Radomiu, ale o tym co działó się w terenie, a dokładniej w gminie Przytyk, słyszałem od mojej baci. I nie chodzi tu o słynny , bo opisany już w literaturze pogrom w Przytyku. Moja babcia opowiadała mi o zabiciu rodziny Malasków ,( dorośli i dzieci )przez ludzi ówczesnego podziemia "Drągala" i "Dołęgi." Malaski to były Zydy i miały złoto" -cytuję z pamięci moją babcię.Ale Bóg tych morderców ukarze -dodawała.
        • Gość: nieżyd Re:do Zolo IP: *.korbank.pl 08.02.11, 15:03
          Co amerykańscy żydzi zrobili żeby pomóc swoim braciom ginącym w Europie?
    • Gość: ala1001 Re: Zdjęcia wojennego Radomia publikuje Instytut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.11, 13:09
      Jestem absolutnie za takimi inicjatywami. W ogóle bardzo interesuję się historią, w Muzeum Powstania Warszawskiego byłam już 4 razy. Uważam, że każde miasto aż kipi historią i jak najczęściej trzeba ją pokazywać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka