Dodaj do ulubionych

Gdzie ta ulica? Czyli jak radni

13.02.11, 23:38
Nie ma się czym przerażać. Należy się zwyczajnie oswoić z prawdą, że zdominowana przez PIS rada miejska jest instytucją o charakterze fasadowym, zapewniającą komfort rządzenia prezydentowi Kosztowniakowi. O komforcie tym parokrotnie mówił Dariusz Wójcik - przewodniczący rady.
Bez wyraźnej zgody magistratu PISowscy żołnierze nie zagłosują inaczej niż wynika to z treści przedłożonych pod obrady dokumentów.

Warto zauważyć, że PIS nie liczy się w ogóle ze społeczeństwem. Przypomnieć należy to co się działo na sesji 7 lutego. Na nic głosy mieszkańców, na nic merytoryczne argumenty. Ma być tak jak życzy sobie pan prezydent miłościwie Nam panujący.
Obserwuj wątek
    • hutchence Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 13.02.11, 23:45
      Z Idalinem to się zgadzam. Większy ruch rozpierniczył asfalt, który i tak był już w opłakanym stanie. Ale z tymi uliczkami na Janiszpolu to już przesada. Sto lat tam ludzie mieszkają i nawet żwirku sobie nie wysypali. Tam zawsze jest błoto przy takiej pogodzie. U mnie było błoto, a tylko sam korzystam z drogi to zamówiłem 3t żwiru i po kłopocie. A tutaj cwaniaki nic latami nie robili i zwalają na kiepski stan nawierzchni (klepiska), że niby z powodu wzmożonego ruchu. I teraz miasto ma się zrzucać żeby im drogi utwardzili. Na Bieszczadzkiej ludzie sami się złożyli na bruk.
      • Gość: Stan Dla mnie to jest skandal. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 08:18
        Sam jesteś cwaniak. Gdyby ci teraz tiry rozjeździły tę twoją, usypaną żwirkiem, dróżkę to inaczej byś śpiewał. Myślisz, że ludzie tam nie załatwiali we własnym zakresie poprawiania nawierzchni? Kim ty jesteś, chłoptasiu, że o mieszkańcach piszesz cwaniaki. Sam jesteś tani cwaniak, bezimiennie kazakujący na forum. Podpisz się imieniem i nazwiskiem, będziemy dyskutować.

Dla mnie to jest skandal.
        • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 10:39
          Jakie Tiry? Na Wiertniczej Tiry? Widziałeś te ulice? Tam tylko osobówki jeździły w tempie góra 30 km/h. Droga przed objazdami wyglądała dokładnie tak samo jak i po.
          • 72pp Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 10:44
            A tutaj też nie masz racji, dokąd była możliwość to samochody ciężarowe tamtędy jeździły.
            Mieszkam na Gołaszewskiego i wiem co mówię.

pozdr

M
            • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 10:49
              Jakie sam. ciężarowe? Tiry? Po Gołaszewskiego? A może później przez Wiertniczą i dalej Bieszczadzką? Stary nie pier...
              • 72pp Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 10:51
                A wyobraź sobie że jeździły nie tiry tylko ciężarówki i wywrotki z budowy.
                • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 10:56
                  I co? Jeżdżą dalej? I ile ich jeździło? I przez cały Janiszpol? Przez Wiertniczą? A Gołaszewskiego przed remontem Słowackiego była mam rozumieć była równiutka jak stół? Coś mi się wydaje, że przyszły roztopy po śniegu i się błoto zrobiło (jak co roku), a ww remont stał się pretekstem do wyciągnięcia pieniędzy z miasta.
                  • Gość: Kierowca Re: Dla mnie to jest skandal. IP: *.radom.vectranet.pl 14.02.11, 11:02
                    Jeździły jeździły, jedna za drugą. Czasem nawet jakaś zagubiona ciężarówka sie trafiła z objazdu, bardzo często autobusy liniowe.
                    Niestety te uliczki to syf kiła i mogiła, jestem tam co tydzień a czasami częściej i jak jestem zmuszony wjechać na co poniektóre to aż żal mi sie auta robi.
                    • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 11:21
                      Ale tak było zawsze. To nie remont Słowackiego doprowadził do takiego stanu te uliczki. Ludzie w Polsce funkcjonują na zasadzie "co za ogrodzeniem to nie moje i mam to gdzieś". Na podwórku wypucowane auto stoi na kostce brukowej a za ogrodzeniem błoto po kostki. Typowy polski krajobraz. Tam jest dom przy domu. Naprawdę niewielkim kosztem dla każdego z mieszkańców już dawno byłaby utwardzona droga. Al u nas to każdy liczy na państwo. A teraz znalazł się pretekst - remont Słowackiego.
                      • Gość: du Re: każdy liczy na państwo IP: *.radom.pilicka.pl 24.02.11, 14:38
                        A państwo liczy na podatki.
                        Zastanów się, 1 Maja niedaleko możesz zacząć czyn społeczny ku czci "hutchence"
                  • 72pp Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 11:06
                    Nie chodzi o wyciągnięcie kasy z miasta bo sami mieszkańcy się też składają, więc nie gadaj pierdół. Gołaszewskiego nigdy nie była równa jak blat i skoro mieszkasz w okolicy to powinieneś wiedzieć. Poza tym jak pewnie wiesz tylko połowa ulicy jest z nawierzchnia asfaltową właśnie od strony wjazdy ze Słowackiego. Inwestycja ta tez była realizowana z tzw. czynu społecznego i co jakoś wtedy nikt szumu nie robił w wyciąganie kasy z miasta.
                    Wytłumacz mi w czy - jako mieszkaniec tego miasta i tej konkretnie ulicy - jestem gorszy do ludzi którym miasto współfinansowało taka inwestycje. Bo akurat nie mieszkam w sąsiedztwie Pana adwokata , lub obecnej dyr. Sanepidu to mam mieć gnój na ulicy ??
                    Nikt nikogo nie chce okradać. Więc z sądami o frajerstwie i cwaniactwie się wstrzymaj.

pozdr

M
                    • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 11:15
                      Ok. Ale tutaj nie jest mowa tylko o Gołaszewskiego ale i Wiertniczej, po której żadne auta z budowy nie jeździły bo by się nawet nie zmieściły. A i Gołaszewskiego po zakończeniu prac na Słowackiego nie była w gorszym stanie niż przed. Więc nie zwalajcie winy na remont. W idealnym świecie miasto "wali" drogi jak popadnie ale w naszej rzeczywistości tak nie jest. Pieniędzy nie ma i jeszcze długo nie będzie na tego typu ulice. Więc niestety ale mieszkańcy sami muszą się na tego typu inwestycje złożyć. Na Bieszczadzkiej składali się przez dwa lata po ok. 2 2,5 tys. I mają piękną, wybrukowaną drogę z chodnikami po obu stronach. A chyba pamiętasz jakie było tam kiedyś błoto.
                      • 72pp Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 11:34
                        Pamiętam Bieszczadzką przed remontem. Tylko ja od początku piszę że mieszkańcy (przynajmniej jeśli chodzi o moja ulicę) się składają na tą inwestycje , a Ty w koło macieju o wyciąganiu kasy z miasta.

pozdr
                        M
                        • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 11:43
                          Stary to jak się sami składacie na drogę to ją po prostu zróbcie. Zbierzcie niezbędną dokumentację, zbierzcie wyst. ilość kasy i do roboty. Czego Wy chcecie od miasta? Jak było z Bieszczadzką? W czynie społecznym została zrobiona? A na Wiertniczej też się ludzie składają?
                          • 72pp Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 12:23
                            Wiesz wydaje mi się że nie mieszkańcy układali kostkę na Bieszczadzkiej czy wykańczali kanalizację, bo nie każdy ma o tym pojęcie.
                            Ja mogę mówić tylko o tym co się tyczy mojej ulicy, nie wiem czy gdzieś się jeszcze zbierają na coś takiego słyszałem że tak, ale nie jest to potwierdzone.
                            W kwestii samego zrobienia to jak sam wiesz to nie takie łatwe i tu właśnie jest rola miasta- jako dysponenta odpowiednich"narzędzi"(chodzi mi o firmy instytucje jak wodociągi i Mzdik) do prawidłowego w/g planów i sztuki budowlanej wykonania danej inwestycji.
                            My jako mieszkańcy mam odpowiednią dokumentację i pieniądze które musieliśmy wpłacić do mzdik w odpowiednim terminie ( w przeciwnym wypadku inwestycja wypadłaby z planu) i teraz pozostaje nam czekać. Więc jeśli słyszę że ktoś z radnych ma coś przeciw , to można się zdenerwować , bo kto Ci zwróci zainwestowane pieniądze( nie wspomnę o odsetkach) w coś co powinno być wykonane w zeszłym roku. A możesz mi wierzyć kwota "od domu" była wyższa niż na Bieszczadzkiej.

pozdr
                            M
                            • hutchence Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 12:50

> Wiesz wydaje mi się że nie mieszkańcy układali kostkę na Bieszczadzkiej czy wyk
                              > ańczali kanalizację, bo nie każdy ma o tym pojęcie.

A Ty sam budujesz dom czy zlecasz to wykwalifikowanej ekipie?

> Ja mogę mówić tylko o tym co się tyczy mojej ulicy, nie wiem czy gdzieś się jes
                              > zcze zbierają na coś takiego słyszałem że tak, ale nie jest to potwierdzone.
                              > W kwestii samego zrobienia to jak sam wiesz to nie takie łatwe i tu właśnie jes
                              > t rola miasta- jako dysponenta odpowiednich"narzędzi"(chodzi mi o firmy instytu
                              > cje jak wodociągi i Mzdik) do prawidłowego w/g planów i sztuki budowlanej wykon
                              > ania danej inwestycji.
                              > My jako mieszkańcy mam odpowiednią dokumentację i pieniądze które musieliśmy wp
                              > łacić do mzdik w odpowiednim terminie ( w przeciwnym wypadku inwestycja wypadła
                              > by z planu) i teraz pozostaje nam czekać. Więc jeśli słyszę że ktoś z radnych m
                              > a coś przeciw , to można się zdenerwować , bo kto Ci zwróci zainwestowane pieni
                              > ądze( nie wspomnę o odsetkach) w coś co powinno być wykonane w zeszłym roku. A
                              > możesz mi wierzyć kwota "od domu" była wyższa niż na Bieszczadzkiej.

Stary ja nie wiem jak Wy to rozliczacie i w jaki sposób chcecie to zrobić (droga). Chodziło mi tylko o to, że ktoś tu pierniczy w artykule, że drogi zostały zniszczone przez remont ul. Słowackiego i dlatego teraz miasto powinno partycypować w zrobieniu ulic. To, że te ul. powinny być już dawno - połączenie Janiszpola z Idalinem - to jedno, ale że ww sprawa nie ma nic wspólnego z "objazdem" to drugie. A sprawa jest prosta jak drut. Czyli - nie ma kasy i tyle.
                              • 72pp Re: Dla mnie to jest skandal. 14.02.11, 13:06
                                "Stary to jak się sami składacie na drogę to ją po prostu zróbcie"
                                "A Ty sam budujesz dom czy zlecasz to wykwalifikowanej ekipie?"
                                Na wstępie , dwa cytaty z Twoich postów - jeden przeczy drugiemu.
                                To albo mamy robić sami , albo to komuś zlecić.

Ale już nie będę się czepiał
                                Co do reszty, zeszliśmy na temat społecznego budowania drogi osiedlowej. Dlatego tez powtarzam jeśli chodzi o Gołaszewskiego i tak jak pisałem wcześniej o kilka innych ulic których mieszkańcy składali się na inwestycje nie zostały wykonane planowo przez opóźnienia jakie wystąpiły przy remoncie ulicy Słowackiego ( moim zdaniem na części ulic pogorszenie stanu nawierzchni było skutkiem remontu- ale to moja opinia do której mam prawo- jak Ty do swojej) chodzi tylko o to aby miasto i spółki do niego należące wywiązały się z zeszłorocznych zobowiązań a nie zasłaniały brakiem kasy. Wiem że zaraz oberwę że piszę tylko o mojej ulicy, ale fakt że czekasz ma inwestycję 8 miesięcy pewnie też by Cię zirytował.
                                A znając życie pewnie jeszcze poczekamy.

pozdr

M
                          • Gość: gość Re: Dla mnie to jest skandal. IP: *.poczta.lublin.pl 19.02.11, 21:21
                            niewiesz nic na temat budowy ulic w czynie społecznym nie wiesz ile jest komitetów ulicznych i jako jedyny wypisujesz głupoty choc jesteś mieszkancem tej dzielnicy
          • Gość: Stan Sklerotyku jeden. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 11:01
            Widziałem tiry na wiertniczej.

Zabłąkane TIR-y jeżdżą przez Idalin

Sprawdzamy jak radzą sobie kierowcy na objeździe miejskiego fragmentu krajowej "dziewiątki".
            Mieszańcy spokojnych do tej pory uliczek na Idalinie od wtorku muszą przyzwyczaić się na kilka miesięcy do hałasu i wielkiego ruchu przed swoimi posesjami.

MOŻNA SPOTKAĆ TIRY
            Na trasach objazdów przeznaczonych tylko dla ruchu lokalnego, można było wczoraj spotkać TIR-y, które powinny jeździć objazdem wyznaczonym dla tranzytu, przebiegającym z Radomia drogami krajowymi nr 7 oraz 42 - wyjazd ulicą Kielecką, a następnie przez Orońsko, Szydłowiec, Skarżysko-Kamienną i Starachowice do drogi nr 9.

ZAPOMNIELI O PIESZYCH?
            Do oznakowania tras objazdów kierowcy nie mogą mieć zastrzeżeń, jednak miejscy drogowcy zapomnieli całkowicie o bezpieczeństwie pieszych na ulicach Białej i Rzeszowskiej, na których panuje teraz bardzo duży ruch.

- Ustawili tutaj tymczasowe przystanki autobusowe, ale jak mamy do nich bezpiecznie dojść, skoro nie wymalowano żadnych pasów przez jezdnię? – pyta oburzony pan Zbigniew, mieszkaniec ulicy Białej.

Rodzice dzieci uczęszczających do podstawówki przy ulicy Wyścigowej skarżą się szczególnie na brak zebr przy skrzyżowaniu ulic Białej i Rzeszowskiej.

- Mieszkańcy nie zgłaszali do nas tego problemu. Wyślę na ulice Białą i Rzeszowską inspektorów, którzy sprawdzą, gdzie można wytyczyć przejścia dla pieszych, bo faktycznie jest tam teraz duży ruch – zapewnia Aleksander Bacciarelli, wicedyrektor do spraw dróg Miejskiego Zarządu Dróg i Komunikacji w Radomiu.
            3w.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100310/POWIAT0206/972143215

3w.radom.gazeta.pl/radom/1,35219,8049987,Felieton__Ktoredy_na_Rzeszow_.html
            3w.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100511/POWIAT0206/707519951
            3w.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100506/POWIAT0206/99798369

• hutchence Re: Sklerotyku jeden. 14.02.11, 11:09
              Przecież napisałem o Idalinie zupełnie w innym stylu niż o ul. na Janiszpolu. Czytaj uważnie, a potem pisz coś o sklerozie. Tak na Idalinie zabłąkane tiry rozpieprzyły stary asfalt. Jeden jak się złamał to zablokował ruch na godz. Ja piszę przede wszystkim o Wiertniczej i jej okolicach. I wiem jak te ulice wyglądają i co robili ludzie, którzy tam mieszkają. Kamienie przy ogrodzeniach żeby auta nie jeździły zbyt blisko posesji, polewanie wodą drogi by się nie kurzyła. Nie mam nic przeciwko temu żeby się starali o trwałe utwardzenie tych dróg ale zwalanie na remont fakt, że jest kiepska nawierzchnia to bzdura. Tam drogi były takie same przed i po remoncie Słowackiego.
              • Gość: Stan Re: Sklerotyku jeden. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 13:45
                Tak, widziałem na Wiertniczej Tiry, autobusy komunikacji międzymiastowej i wypadek na skrzyżowaniu Mikosa z Wiertniczą. Ulice Mikosa, Wiertnicza, Gołaszewskiego i Bieszczadzka powinny być zrobione przez miasto, gdyż to nie są tylko osiedlowe uliczki a ulice łączące poszczególne osiedla, gdzie nie odbywa wyłącznie ruch samochodów mieszkających przy niej ludzi.
                Dlaczego w takim razie np. Słowackiego nie była robiona w ramach czynów społecznych?
                • hutchence Re: Sklerotyku jeden. 14.02.11, 15:03
                  Gość portalu: Stan napisał(a):

> Tak, widziałem na Wiertniczej Tiry, autobusy komunikacji międzymiastowej i wypa
                  > dek na skrzyżowaniu Mikosa z Wiertniczą. Ulice Mikosa, Wiertnicza, Gołaszewskie
                  > go i Bieszczadzka powinny być zrobione przez miasto, gdyż to nie są tylko osied
                  > lowe uliczki a ulice łączące poszczególne osiedla, gdzie nie odbywa wyłącznie r
                  > uch samochodów mieszkających przy niej ludzi.
                  > Dlaczego w takim razie np. Słowackiego nie była robiona w ramach czynów społecz
                  > nych?

Widziałeś Tira na Wiertniczej? Chyba matchbox'a. Żaden Tir by tam nie wjechał i żaden tamtędy nie jechał. Autobusy również. Owszem jeden na miesiąc może tam pobłądził (autobus). To wszystko. Tiry to jeździły przez Idalin gdy jeszcze tam był oficjalny objazd (tylko dla osobówek) jak Słowackiego cała nie była zamknięta. Potem to już tylko objazdem i czasami nielegalnie przez Banacha.
                  Mikosa i Wiertnicza to są osiedlowe uliczki o znaczeniu marginalnym dla komunikacji miasta, a już dla komunikacji międzymiastowej żadnym. Gołaszewskiego to ma chociaż dojazd do Słowackiego i w dodatku jest w miarę szeroka więc jej znaczenie jest większe.
                  Słowackiego w czynie społecznym? Hmmmm.... Bez komentarza.
                  • Gość: Głupi czy co? Re: Sklerotyku jeden. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 16:13
                    ww.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20100504&Category=POWIAT0206&ArtNo=529321238&Ref=V2&MaxW=580&border=0&title=1

A tego tira teleportowali na Bieszczadzką, gdzie utkwił przy Banacha.
                    ww.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20100511&Category=POWIAT0206&ArtNo=229365413&Ref=V1&MaxW=580&border=0&title=1

ww.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20100708&Category=POWIAT0206&ArtNo=253712121&Ref=AR&border=0&MaxW=500

A tu masz jak byk:
                    Zdzisław Szymański z ulicy Wiertniczej każdego dnia widzi pod swoim domem wiele samochodów, których zdenerwowani kierowcy, z rozbieganym wzrokiem szukają wyjazdu z Radomia.

- Dziś w nocy zakopał się tu nawet tir. Wjechał w Iwaszkiewicza, a to jest ślepa ulica. Ponieważ miał jeszcze naczepę, zablokował całą ulicę i potrzebował wiele czasu, by wycofać się z pułapki. Ponieważ w nocy padał deszcz, ciężarówka tylko rozryła błoto, zniszczyła gruntową ulicę – opowiada mieszkaniec.

ww.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100708/POWIAT0206/253712121
                    • hutchence Re: Sklerotyku jeden. 14.02.11, 16:39
                      Gość portalu: Głupi czy co? napisał(a):

> ww.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20100504&Category=POWIAT0206&A
                      > rtNo=529321238&Ref=V2&MaxW=580&border=0&title=1

To są Tiry?
                      >
                      > A tego tira teleportowali na Bieszczadzką, gdzie utkwił przy Banacha.
                      > ww.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20100511&Category=POWIAT0206&A
                      > rtNo=229365413&Ref=V1&MaxW=580&border=0&title=1

To nie jest wyjazd z Bieszczadzkiej.
                      >
                      > ww.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20100708&Category=POWIAT0206&A
                      > rtNo=253712121&Ref=AR&border=0&MaxW=500

To również nie jest Tir.

Więc się pytam jeszcze raz. Gdzie te tiry na Wiertniczej?
                      >
                      > A tu masz jak byk:
                      > Zdzisław Szymański z ulicy Wiertniczej każdego dnia widzi pod swoim domem wi
                      > ele samochodów, których zdenerwowani kierowcy, z rozbieganym wzrokiem szukają w
                      > yjazdu z Radomia.

No i co z tego? Tamtędy pełno jeździło aut. Ja również.
                      >
                      > - Dziś w nocy zakopał się tu nawet tir. Wjechał w Iwaszkiewicza, a to jest ślep
                      > a ulica. Ponieważ miał jeszcze naczepę, zablokował całą ulicę i potrzebował wie
                      > le czasu, by wycofać się z pułapki. Ponieważ w nocy padał deszcz, ciężarówka ty
                      > lko rozryła błoto, zniszczyła gruntową ulicę – opowiada mieszkaniec.

> ww.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100708/POWIAT0206/253712121

Gdzie Iwaszkiewicza a gdzie Wiertnicza. Spójrz na mapę. Pewnie jechał Mazowiecką i prosto w Iwaszkiewicza. Zanim się zorientował, że jest w ciemnej doopie to się zakopał. Ale do Wiertniczej to w innym kierunku.
                      • Gość: Głupi czy co? Re: Sklerotyku jeden. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 18:03
                        Co za różnica ciężarówka z towarem a tir? Sprawdź sobie naciski na oś. Z resztą co tu ci udowadniać, tak rozjeżdżonych ulic na Janiszpolu przez te objazdy to nigdy jeszcze nie było.

Byłeś na Bieszczadzkiej kiedyś od strony Banacha? To jest wyjazd z Bieszczadzkiej.

Iwaszkiewicza od Wiertniczej jest 2 ulice dalej. Z pewnością zawrócił i wrócił przykładnie objazdem. A ten co się zawiesił na wylocie z Bieszczadzkiej to zapewne przyjechał Słowackiego :)
                        Żenua.
                        • hutchence Re: Sklerotyku jeden. 14.02.11, 22:36
                          Gość portalu: Głupi czy co? napisał(a):

> Co za różnica ciężarówka z towarem a tir? Sprawdź sobie naciski na oś. Z resztą
                          > co tu ci udowadniać, tak rozjeżdżonych ulic na Janiszpolu przez te objazdy to
                          > nigdy jeszcze nie było.

No to kurna Tir czy nie Tir? Dziwne, że sprawa rozjeżdżonych ulic wyszła przy roztopach. A zaraz po oddaniu Słowackiego nikt nic nie mówił.
                          >
                          > Byłeś na Bieszczadzkiej kiedyś od strony Banacha? To jest wyjazd z Bieszczadzki
                          > ej.

Codziennie tam chodzę na spacery z psem. I to nie jest wyjazd z Bieszczadzkiej.

> Iwaszkiewicza od Wiertniczej jest 2 ulice dalej. Z pewnością zawrócił i wrócił
                          > przykładnie objazdem.

Ale do wiertniczej nie dojechał bo by nie mógł. Iwaszkiewicza jest wcześniej.

A ten co się zawiesił na wylocie z Bieszczadzkiej to zape
                          > wne przyjechał Słowackiego :)

To nie jest Bieszczadzka. Bieszczadzka przecina Banacha. Widzisz tam jakąś drogę po prawej od asfaltu?
                          > Żenua.
                          Żenua.
                      • Gość: ... Re: Sklerotyku jeden. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 18:05
                        w.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100506/POWIAT0206/701952363
      • 72pp Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 14.02.11, 08:46
        hutchence napisał:

Ale z tymi uliczkami na Janiszpolu to już przesada. Sto
        > lat tam ludzie mieszkają i nawet żwirku sobie nie wysypali.
        A tutaj cwaniaki nic latami nie robili i zwalaj
        > ą na kiepski stan nawierzchni (klepiska), że niby z powodu wzmożonego ruchu. I
        > teraz miasto ma się zrzucać żeby im drogi utwardzili. Na Bieszczadzkiej ludzie
        > sami się złożyli na bruk.

No to posłuchaj cwaniaczku , jeśli nie mieszkasz na Janiszpolu to proszę nie zabieraj głosu jak nie masz pojęcia o czym mówisz. Jeśli na Bieszczadzkiej ludzie złożyli się na kostkę i ulica została wyremontowana a potem przez jakiś bałwanów którzy nie potrafią prawidłowo oznakować objazdów została rozjechana to chyba jest powód do nerwów. Ja osobiście również składałem się na wykonanie nawierzchni asfaltowej na mojej ulicy, miało się to odbyć zaraz po zakończeniu remontu Słowackiego i co do tej pory muszę katować auto po dołach. Poza tym jeśli chcesz wiedzieć to ulica to nie kuweta żeby sobie żwirek sypać, a nawet jeśli to przy takim natężeniu ruchu jaki był podczas remontu na Janiszpolu z Twojego żwirku nic by nie zostało.

Pozdr

M
        • Gość: Ulicznica Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 09:15
          hutchence po raz kolejny skompromitował się na tym forum
        • hutchence Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 14.02.11, 10:42
          Po pierwsze to mieszkam na Janiszpolu. I właśnie sam tamtędy jeździłem dzień w dzień po tych klepiskach. A Bieszczadzka po ułożeniu kostki nie została rozjechana. Nic jej się nie stało bo jeździły po niej tylko osobówki (poza Smieciarkami). Więc nie bij piany chłopie.
          • mz123 oo mieszkaniec :-) 14.02.11, 22:15
            Koleżko a czemu jeździłeś po tych klepiskach? Było samochodzik zostawić pod ratuszem :-) NO i pewnie teraz nie jeździsz po klepiskach? Masz nową ulicę Słowackiego. Więc śmigasz Skargi (asfalcikiem) do Słowackiego i dalje do światełek. Tylko czemu korzystasz z ulicy Skargi? Czyżbyś dorzucił swoje 3 tony żwirku do jej przebudowy? Ja po zamieszkaniu pamiętam czasy kiedy to ulica Skargi była podobna do Mikosa. Pamiętam jak mieszkańcy Skargi zachęcali z innych ulic ludzi do "zrzutki" na czyn drogowy. Czyżbyś dał choć 1 zł na ten cel? Sam nie miszka na Mikosa ale potrafię obiektywnie ocenić potrzeby naszego osiedla. A Tobie pozostaje życzyć abyś wyrwał się ze swojego zaścianka albo odizolował i nie korzystał z dróg na które nie łożyłeś :-)
            • hutchence Re: oo mieszkaniec :-) 14.02.11, 22:51
              mz123 napisał:

> Koleżko a czemu jeździłeś po tych klepiskach? Było samochodzik zostawić pod rat
              > uszem :-) NO i pewnie teraz nie jeździsz po klepiskach? Masz nową ulicę Słowack
              > iego. Więc śmigasz Skargi (asfalcikiem) do Słowackiego i dalje do światełek. Ty
              > lko czemu korzystasz z ulicy Skargi? Czyżbyś dorzucił swoje 3 tony żwirku do je
              > j przebudowy? Ja po zamieszkaniu pamiętam czasy kiedy to ulica Skargi była podo
              > bna do Mikosa. Pamiętam jak mieszkańcy Skargi zachęcali z innych ulic ludzi do
              > "zrzutki" na czyn drogowy. Czyżbyś dał choć 1 zł na ten cel? Sam nie miszka na
              > Mikosa ale potrafię obiektywnie ocenić potrzeby naszego osiedla. A Tobie pozost
              > aje życzyć abyś wyrwał się ze swojego zaścianka albo odizolował i nie korzystał
              > z dróg na które nie łożyłeś :-)

Pod jakim ratuszem? Mieszkam na Janiszpolu to którędy miałem jeździć? Zalaną Bieszczadzką?
              Przepraszam ale do kogo należy Piotra Skargi? To jest prywatna ulica? Nie interesuje mnie historia powstania asfaltu na Piotra Skargi ale może Ciebie interesuje dlaczego nie jest do końca asfaltowa? I nie dałem na nią złotówki bo jeszcze wtedy tam nie mieszkałem. Gdyby było inaczej dałbym na pewno jako jeden z pierwszych.
      • Gość: grzegorz Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.centertel.pl 14.02.11, 09:36
        kolego jak się wczytasz w artykuł to tam pisze że są komitety i ludzie zbierają pieniądze tylko miasto nie chce tego problemu a ty odrazu obrażasz innych
        • hutchence Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 14.02.11, 10:45
          Nikogo nie obrażam. Tylko to mi wygląda na wyciąganie rąk po miastowe pieniądze na dróżki szer. 3 m bo mieszkańcy sami tego przez co najmniej 10 lat nie załatwili. A pretekstem był źle oznakowany objazd. Na Bieszczadzkiej ludzie sami się złożyli na całość drogi bez "miastowych" pieniędzy. I co teraz wyjdzie, że są frajerami.
          • Gość: Stan Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 13:46
            O jakich ty chłopcze całości drogi piszesz???? Kawałek zrobili i to w taki sposób, że 10 lat nie wytrzyma.
            • hutchence Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 14.02.11, 15:05
              Gość portalu: Stan napisał(a):

> O jakich ty chłopcze całości drogi piszesz???? Kawałek zrobili i to w taki spos
              > ób, że 10 lat nie wytrzyma.
              Na całość inwestycji. To miałem na myśli chłopcze. A ile lat wytrzyma tego nie wie nikt. Chociaż obstawiam, że przy obecnym natężeniu ruchu bardzo długo.
              • Gość: KWP 1768 Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 16:16
                Wypierdku, masz ferie i się nudzisz. Idź lepiej na sanki, a nie żołądkuj się w sprawach, które ciebie nie dotyczą.
                • hutchence Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 14.02.11, 16:21
                  Po pierwsze nie ma śniegu. Po drugie ostatnie ferie to ja miałem jakieś 15 lat temu. Spier...
          • Gość: grzegorz Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.centertel.pl 15.02.11, 09:36
            Na Bieszczadzkiej ludzie sami się
            złożyli na całość drogi bez "miastowych" pieniędzy. I co teraz wyjdzie, że są
            frajerami.I znów obrażasz ludzi. Mieszkańcy muszą włożyć swój wkład 10% bez tych pieniędzy nikt nie chce rozmawiać i założyć komitet budowy ulicy ,a ci co mają mniejsze ulice to mieszkańcy gorszej kategori .Podsumowując HUTCHENCE mienisz się mieszkańcem tej dzielnicy nie popierasz ,a brużdzisz tym co chcą coś tam robić w czynie społecznym
            • hutchence Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 15.02.11, 09:51
              Ja nie mienię się mieszkańcem tej dzielnicy tylko po prostu tu mieszkam. A na drogę sam sobie uskładam. Nie będę czekał 20 lat aż mi ktoś łaskawie, po ciężkich bólach zrobi drogę. Albo będę utwardzał dalej żwirem albo zrobię z destruktu. Koszt jednego i drugiego zmieści się w ok. 10tys.
              • Gość: Ypu Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.11, 10:25
                W Twoją ślepą uliczkę raczej postronni nie przejeżdżają.
                Zapewnie i Ty Mikosa albo Wiertniczą nie jeździsz :)
          • mz123 Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 15.02.11, 09:37
            hutchence napisał:

> Nikogo nie obrażam. Tylko to mi wygląda na wyciąganie rąk po miastowe pieniądze
            > na dróżki szer. 3 m bo mieszkańcy sami tego przez co najmniej 10 lat nie załat
            > wili. A pretekstem był źle oznakowany objazd. Na Bieszczadzkiej ludzie sami się
            > złożyli na całość drogi bez "miastowych" pieniędzy. I co teraz wyjdzie, że są
            > frajerami.

Otóż mylisz się, na Bieszczdzkie wniśli wkład własny w stosownej wysokości. Nie wyobrażam sobie aby zebrlai kwotę podaną w przetargu = 514.474,00 PLN.
            Więcej informacji: bip.mzdik.pl/index.php?id=72&n_id=901&a=160&b=10&sea=Bieszczadzkiej
            • hutchence Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 15.02.11, 09:55
              No to muszę zwrócić honor. Szczerze. Pomyliłem się. Przepraszam. Na prawdę myślałem, że mieszkańcy złożyli się na całość. Jeszcze raz sorry.
          • mz123 ot i prawda... 15.02.11, 13:57
            Lecz pamiętaj, że gdyby miszkańcy dróżek o szerokości 3 m przestali płacić podatki gruntowe to nie byłoby wkładu na remont Żeromskiego, Słowackiego, Kozienickiej, 1905 Roku i innych. Ale gdy ktoś mieszka na osiedlu 40 lat, płaci podatki i upomina się o nie gdyż chce aby miasto zrobiło za nie ulice, to w twojej ocenie wyłudzanie kasy?
      • mz123 hutchence odpowiedź 14.02.11, 22:03
        Mieszkańcy tych ulic w Janiszpolu nie wyciagaja pustej ręki, mają komitety i 10% wkład. To trochę więcej niż te 3 tony żwirku. Ulice takie jak: Mikosa, Wiertnicza, Gołaszewsiego, Jagoodwa są ważne dla nas. To "skrót" na końcowy 2,3 i 11. To altenratywa aby nie jeźdzć korkująca się ulica Słowackiego. To poprawa bezpieczeństwa... Argumentów jest wiele lecz niesty przeważają interesy radnych. I nie ma co się między sobą spierać, lecz należy tą energie wykorzystać w walce z właściwymi ludźmi - prezydentem wiceprezydentem dyrekcją MZDiK, radnymi. Kolejne inwestycje to ilice na Idalinie, dziw że jeźdzą nimi autobusy.
        Ale potrzeba jedności by wywierać naciski na naszych radnych. A nie kłócić się jak małe dzieci.
        • hutchence Re: hutchence odpowiedź 14.02.11, 22:45
          Ale ja się wcale nie kłócę. Tylko niech nie pierniczą, że to z powodu remontu Słowackiego mają błoto po kostki. Tam błoto było zawsze. 10% wkładu to jakaś kpina. Wiem, że tam nie mieszkają ludzie zamożni ale na Bieszczadzkiej również wielu krezusów nie ma. A jakoś ludzie potrafili złożyć się na całość inwestycji. Tak te drogi są ważne. Już dawno powinno być normalne połączenie z Idalinem. Remont Słowackiego tylko to uwypuklił. Ale tyle lat tam ludzie mieszkają i stać ich było tylko na 10% wkładu własnego? To chyba zdecydowanie za mało by kogokolwiek z magistratu przekonać.
          Co do tych 3 t żwirku, a raczej żwiru to zapłaciłem za niego z wyrównaniem 2 tys. Błoto miałem okropne, sam praktycznie mieszkam na ulicy. 30m do wysypania. I mam teraz spokój. Nie muszę się martwić, że nie wyjadę autem po zimie, że się ubłocę idąc pieszo. Na wiertniczej ludzie mieszkają jeden obok drugiego. Gdyby każdy dał po 1-2 tys. to by już dawno mieli utwardzoną drogę.
          • mz123 Re: hutchence odpowiedź 15.02.11, 09:30
            Koleżko 10% to wydatek wymagany przez Radę Miasta. Często w granicach 50-100 tys złotych. A budowa ulicy Bieszczadzkiej (fragmentu z kostką kosztowała 514.474,00 PLN plus do tego jeszcze plan i pozwolenia). Utwardzenie kolejnego fragmentu Bieszczadzkiej (od Mikosa do Banacha) - 354.940,70 zł + koszty dokumentacji. W przypadku Mikosa podejrzewam, że kwota inwestycji ulicy wraz asfaltem, dokumentacją (nie wiem czy nie należałby wymienić oświetlenia) byłaby około 700 tys. złotych, w tym wkład mieszkańców 70 tys. Wkład jest tylko niestety w MZDiK nie ma nawet długoterminowych planów, więc nie wiadomo kiedy to ruszy. A swoją drogą odszukałbyś osoby z komitetu Mikosa i zaproponował wniesienie własnego wkładu.
            • hutchence Re: hutchence odpowiedź 15.02.11, 09:46
              Przestań pisać do mnie koleżko. Nie znam Cię i wątpliwa sprawa, że miałbym ochotę poznać. Zrozum, że pieniędzy nie ma na te ulice. Ot i cała prawda. I czego Ty chcesz? Co zmienią długoterminowe plany jak nie ma kasy? Nic. Ja też chciałbym mieć wyasfaltowaną ulicę. 10 % to bym nawet miał. I co z tego? W tym mieście szybciej powstają nowe domy przy drogach gruntowych niż się remontuje stare. Jeżeli mieszkałbym na non-stop zawalonej błotem ulicy to nie czekałbym 10-20 lat aż mi miasto łaskawie coś zrobi. Na ul. Banacha stoją cztery domy o numeracji A, B, C i D. Ludzie jak się wprowadzali to mieli błoto po kostki. Od razu się zrzucili na kilka ton otoczaków i mają utwardzony teren. Nie ma błota i kurzu. A tu co? I dlaczego Piotra Skargi nie jest wyasfaltowana do końca? Bo dalej nie chcieli.
              • mz123 Re: hutchence odpowiedź 15.02.11, 14:12
                No trudno, że nie chces zpoznać (choć może i znamy się, przecież mieszkamy na tym samym osiedlu) :-) ale faktycznie z takimi lokalnymi działaczami jak Szanowny Pan (pak pasi?) trudno będzie zmienić otoczenie.
                Proponuję połączenie sił wszystkich mieszkańców osiedla i stworzenie lokalnego ponadpartyjnego osiedlowego porozumienia na rzecz rozbudowy osiedla. Kto jest za??
    • mz123 proste rozwiązania... 14.02.11, 00:25
      Jutro (14.02.2011) PiS blokuje Warszawską.... a my mieszkańcy Janiszpola skrzyknijmy się i za ich przykładem zablokujemy Słowackiego... Proponuje spotkanie w tym celu, musimy skrzyknąć się i mówić jednym głosem. Pojedyncze osoby nic nie wskórają.
      • pikalex Całkiem niegłupi pomysł. 14.02.11, 08:21
        Zablokujmy Słowackiego na rondzie. Najlepiej w dniu Air Show.
        • mz123 Re: Całkiem niegłupi pomysł. 15.02.11, 09:44
          termin bardzo dobry :-) Będzie dodatkowy wydźwięk medialny. Może zaprosić Prezydenta Radomia, radnych z PiS, dyrekcję MZDiK... (lista otwarta)...
    • mz123 proste rozwiązania... 14.02.11, 00:27
      Obecnie potrzebuje w pierwszej kolejności przejazdu do końcowego 2, 3, 11. Czyli inwestycji na ulicach Mikosa, Wiertniczej, Jagodowej, Gołaszewskiego.
    • sj-nar Gdzie ta ulica? Czyli jak radni debatowali o dr... 14.02.11, 10:11
      Witam,
      Co do obrad Komisji to brakowało Radnym tzw. czynnika społecznego tzn. co warto budować o co może poczekać. Sprawa jest trudna ponieważ kasy mało a inwestycji dużo. Radni powinni być niezależni w swoich decyzjach i mieć DOKUMENTACJĘ proponowanych czynów społecznych. Chodzi głównie o to, żeby podjąć słuszną decyzję. Takich działań nie było.
      Proszę zwrócić uwagę na skład Komisji (głównie PIS). Po drugie ważniejsze: to Urząd Miejski daje kasę na budowę ulic a Komisja może tylko opiniować. Nawet jej negatywna opinia nie świadczy o tym, że coś można zmienić.
      Myślę, że to spotkanie coś nauczyło panów Radnych o samorządności - jeżeli nie to nie chcemy takich przedstawicieli.
      Spór jest rzeczą oczywistą w demokracji, żeby tylko prowadził do korzystnych zmian.

Co do budowy ulic Idalińska , Przejazd, Mazowiecka to niestety te ulice nie mają kanalizacji i pierwsze muszą ruszyć się Wodociągi Miejskie z własna inwestycją a później MZdiK - cięzko i długo.
      Może jakaś inicjatywa społeczna ten problem by naświetliła, bo radni raczej nie zaglądają na Idalin czy Janiszpol.
    • Gość: POdpowiadacz I bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 10:22
      Wybrali radnych pisu i mają za swoje !!! , teraz niech skaładają ręce do Boga i się modlą o mróz to będą mieli twarde drogi . Brawo Siłą w Precyzji i Dobra Kontynuacja
      • 72pp Re: I bardzo dobrze 14.02.11, 10:28
        Nie wybierałem ich, ale bez względu na to mogę domagać się realizacji tego co zostało zaplanowane w zeszłym roku.
        Przyznam się że gdyby ktoś pilnował terminów na Słowackiego ( powinno się tych dwóch panów obciążyć ) to nie było by żadnego problemu z drogami na Janiszpolu bo wszystko było by zrobione.

Pozdr

M
        • Gość: abc Re: I bardzo dobrze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.11, 11:01
          Wikipedia: "Czyn społeczny – w okresie PRL nazywano tak nieodpłatne prace wykonywane na rzecz ogółu, zwykle w dni wolne. Czyny społeczne najczęściej były organizowane przez zakłady pracy, szkoły, organizacje partyjne i młodzieżowe. W czynie społecznym były wykonywane prace, przez niektórych uważane za zbyteczne, które miały jedynie przekazywać ducha wspólnego dzieła dla Ojczyzny, Polski Ludowej". To co wygodne dla władzy, trwa nadal. Ile trzeba jeszcze lat, zeby zacząć nazywać rzeczy po imieniu? Tak naprawdę mieszkańcy dają 15% na wodociągi i kanalizacje, które po wybudowaniu są w 100%własnością spółki miejskiej i służą jej do działalności zarobkowej. Ci sami mieszkańcy dają 10% na drogi, które są własnością gminy w 100% i których budowa i utrzymanie jest jej ustawowym obowiązkiem. Można do tego dorobic teorie o konieczności aktywizowania mieszkańców, albo jeszcze jakieś inne. Niech sobie to trwa, skoro nie umiemy wymyślić nic mądrzejszego. Ale bądźmy uczciwi - oddajmy ludziom ich wkład w majątek Wodociągów Miejskich przez kompensatę w rachunkach za wodę i ścieki, a wkład w drogi należące do gminy np. w podatku od nieruchomości. Albo dla równowagi zróbmy zrzutę np. na Żeromskiego od jej mieszkańców na pokrycie 10% kosztów deptaka. Ktoś powie - absurd, być może, ale co do zasady, to dlaczego nie?
          • Gość: Tomek Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 11:28
            Nie dość ,że mieszkańcy dorzucą się do budowy kanalizacji i drogi to jeszcze będą musieli zapłacić opłatę adiacencką od wzrostu wartości działki
            • Gość: Hilary Re: I bardzo dobrze IP: *.cdma.centertel.pl 14.02.11, 11:44
              W takim razie niech nic nie robią.
              • Gość: Tomek Re: I bardzo dobrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 11:49
                nie chodzi o to żeby nic nie robić,tylko uczciwość nakazuje jeśli współfinansowali budowę to dlaczego mają jeszcze być obciążani dodatkowym podatkiem
                • Gość: hutchence Re: I bardzo dobrze IP: *.cdma.centertel.pl 14.02.11, 12:05
                  Każda inwestycja jaką pociąga budowa domu (o takiej dzielnicy mowa) pociąga za sobą koszty dla inwestora. Czy to przyłącze wod-kan, gaz, prąd czy inne media. I szczerze mówiąc tylko inwestycja w przyłącze elekt. wiąże się z jakimś "upustem" - płacimy stawkę za ilość KW i reszta nas nie interesuje (odległość od-do). Niestety w Polsce tak już jest, że przyłączenie do jakichś tam mediów wygląda na zasadzie łaski. Czyli - my cię przyłączymy ale musisz nam za to zapłacić, potem będziesz płacił rachunki. Zniżka? Jaka zniżka. Za co? Przecież wystarczy, że Panu wartość działki wzrosła. No niestety tak to już jest. I to w dodatku w mieście gdzie każdemu powinno zależeć na rozwoju sieci miasta.
    • sj-nar Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni 14.02.11, 11:53
      Witam,
      Problem z tym, że MZDik przedstawia ulice do budowy a Urząd Miejski je zatwierdza. Pytanie jest następujące: jaki kryteria powinien przyjąć MZDiK żeby każdy był zadowolony?
      Wiem, że to dość trudne i złotego środka nie ma.
      Martwi tylko trochę bezradność radnych, którzy powinni obiektywnie opiniować projekty. Ale jak negować coś ze swojej frakcji?
      Problem jest społeczny - trzeba zacząć inwestować w dzielnice na obrzeżach miasta, oczywiście rozsądnie w miarę możliwości.
    • Gość: mmm Re: Gdzie ta ulica? Czyli jak radni IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.11, 22:20
      ble ble ble
    • mz123 to łączymy działania... ?? 24.02.11, 13:33
      Proponuję połączenie sił, na rzecz rozbudowy osiedla Janiszpol. Wskazane jest stworzenie społecznego komitetu, który będzie reprezntoweał interesy naszych mieszkańców. Dlaczego? Bo nasi posłowie się nie sprawdzają i poza swoimi potrzebami innych nie widzą.
      • Gość: du Re:zalecam ostrożność IP: *.radom.pilicka.pl 24.02.11, 14:33

Znajomy zawiązał tzw komitet aby w czynie społecznym(?) budować ulicę. Wg zaleceń byłego pracownika PUP-u zgromadzili 80tys.zł, wykonali plany przyszłej inwestycji i spełnili pozostałe wymagane warunki. Gdy zgłosili się do Magistratu to usłyszeli że i owszem ale (ch....) później bo nie ma kasy. I to się nazywa czyn społeczny. Myślę że czasy się nie zmieniły bo to władza powinna zap... aby zapewnić podstawową infrastrukturę mieszkańcom. Ze swojego doświadczenia z kontaktami z miejscową władza i niektórymi radnymi muszę apelować o daleko posuniętą ostrożność i bardzo ograniczone zaufanie. Przykładem niech będzie sytuacja mieszkańców ulicy Czarnej.
      • Gość: rr Re: to łączymy działania... ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.11, 19:15
        Link do strony z aktualnymi planami budów na ten rok www.mzdik.pl/index.php?id=116

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka