Dodaj do ulubionych

Badanie techniczne samochodu

IP: *.udn.pl 20.05.04, 14:41
Byłem dzis zrobic badanie techniczne samochodu i jaież było moje zdumienie
gdy diagnosta odmówił mi dopuszczenia go do ruchu ponieważ w mojej instalacji
LPG (gazowej) nie ma jakiegoś sterownika. Czy to moja wina, ze firma która
instaluje gaz nie założyła mi tego. Przecież wydali mi homologacje
instalacji, wydział komunikacji dopuścił do ruchu mój samochód, a ja nie
muszę przcież znać sie na tym jak zakłada się auto-gaz. Czy ktoś z was
spotkał się z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.radom.pl 20.05.04, 15:41
      A jak to firma i kiedy instalowałeś gaz?
      • Gość: MM Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.udn.pl 20.05.04, 20:26
        Auto gaz Centrum. W październiku zeszłego roku. Wiesz coś więcej na ten temat?
        • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.radom.pl 20.05.04, 20:49
          Przepisy mówią o tym, że pojazd napędzany gazem nie może być dopuszczony do
          ruchu z następujących powodów: gdy -
          1. Nieszczelny jest jakikolwiek element instalacji
          2. Brak działania lub działanie nieprawidłowe urządzenia (zaworu)
          ograniczającego stopień napełnienia.
          3. Brak lub niedziałanie układu sygnalizacji zasilania gazem.
          4. Nieprawidłowe poprowadzenie przewodów instalacji gazowej
          5. Brak ważnego poświadczenia KDT lub oznakowania butli albo zbiorników
          gazowych.
          6. Brak lub przysłonięte otwory wentylacyjne.
          7. Wypływ gazu z reduktora do mieszalnika w wypadku zatrzymania silnika.
          8. Nieprawidłowe działanie zaworów.
          9. Brak homologacji dla elementów instalacji zasilania gazem płynnym; dotyczy
          to instalacji dopuszczonej po raz pierwszy do ruchu po dniu 31 grudnia 1995 r.

Oględziny zewnętrzne instalacji przeprowadza się na wolnym powietrzu. A
          kontrola szczelności odbywa się za pomocą urządzeń oraz roztworu wodnego mydła.

To wszystko, co mi wiadomo na ten temat.

• Gość: Jaś Fa so la si do Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.radom.pl 20.05.04, 20:54
          Albo zadzwoń do nich lub napisz (e-maila też) lub zobacz
          www.agcentrum.com.pl/index1.php?go=4 .

tel. +48 (48) 322 27 20
          +48 (48) 322 27 21
          fax. +48 (48) 322 27 32
          e-mail: agc@agcentrum.com.pl

Hurtownia: +48 (48) 322 27 31
          Warsztat: +48 (48) 322 27 24
          e-mail: warsztat@agcentrum.com.pl
          • Gość: MM Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.udn.pl 21.05.04, 14:26
            Wszystkie te rygoy jakie wymieniłeś moje auto spełnia. Instalacja była
            zakładana w autoryzowanym punkcie, posiada stosowne homologacje i oznaczenia,
            jest szczelna i została dopuszczona do eksploatacji. Gdy byłem w wydziale
            komunikacji nie miałem żadnych problemów z wpisaniem do dowodu tego, że mój
            samochód może jeździć na gaz. A teraz ktoś twierdzi, że to że mam homologacje
            nic nie znaczy.
            • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.radom.pl 21.05.04, 21:57
              Trudno coś teraz doradzić, może tylko to, że będziesz musiał zrobić badania w
              innym miejscu i u innego diagnostyka. W Radomiu w (tym temacie) wybór jest dość
              duży. Pozdrówka.
            • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.radom.pl 21.05.04, 22:04
              Tak sobie teraz pomyślałem, a może ten diagnostyk wszystko to wymyślił po to,
              by wyciągnąć od Ciebie pieniądze. Jeśli tak, to zrób tak jak pisałem wcześniej,
              a gdybyś przypadkiem podzielał mój pogląd/domysł, to ogłoś to(firmę i
              ewentualnie nazwisko) na Forum, by ostrzec innych. Pozdrawiam i życzę
              bezstresowej jazdy na gazie(oczywiście na propan-butanie).
              • Gość: MM Re: Badanie techniczne samochodu IP: *.udn.pl 21.05.04, 22:08
                Na samochodówce coś mieli przciwko mojemu samochodowi. Na MPK już było wszystko
                ok, nawet diagnosta powiedział, że mam super zadbany samochód.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka