Dodaj do ulubionych

eurowybory a sprawa radomska

08.06.04, 23:30
Niewątpliwym sukcesem byłoby ulokowanie wśród europarlamentarzystów osoby
związanej z Radomiem. Nie pora i miejsce na wykład, czym ma i powinien
zajmować się europarlament, niemniej miasto będące w dwudziestce największych
miast Polski mogłoby adekwatnie do swej wielkości (bo na razie nie rangi)
ustawić się po fundusze unijne i korzystać z kontaktów, wiedzy i możliwości
wypracowanych przez europarlamentarzystę znającego tutejsze problemy.

Oczywiście upraszczam bardzo ten problem, bo trzeba również umieć z tych
możliwości korzystać ( a samorządowa ekipa jakoś na razie nie rzuciła nas na
kolana). Niemniej poprzez swoje kontakty taki poseł byłby też rzecznikiem tej
nie mającej szczęścia (także do rządzących) ziemi radomskiej.
Poseł z Radomia... w Brukseli.... lobbujący przy okazji swej pracy na naszą
rzecz, dysponujący kontaktami, wiedzą i możliwościami...

Z przykrością stwierdzam, że raczej stracimy tę szansę. Kolejną zresztą.
Oczywiście mówię z pozycji "polaczka - szaraczka", mieszkańca tego miasta,
obserwatora życia także politycznego, właściciela skrzynki pocztowej, kawałka
klatki schodowej, osobnika spacerującego, a więc narażonego na wciskanie
ulotek wyborczych, obserwatora także reklam i bilboardów, niechętnego w
zasadzie wszystkim ugrupowaniom politycznym, o przeciętnym ilorazie
inteligencji. Nie roszczę sobie prawa do racji, nieomylności i wiedzy
absolutnej, ot chodzę sobie i patrzę, słucham i rozmawiam.

Po pierwsze - kandydaci. Mieszkańcy Radomia ulokowani są na różnych listach,
popatrzmy, jaki mamy wybór a właściwie, kto do mnie jako wyborcy do dziś
dotarł, bo są tu liczne luki, np. Radom i PiS - tu nic nie wiem. A nie- pan
Pyrcioch, pogromca przedszkoli na początku kadencji, teraz pełen pomysłu na
wszystko i wszystkich. Niestety, ponieważ nie da się tu powiedzieć dobrze,
więc lepiej wcale, przedwyborczy koszmar niestety.
Przede wszystkim najbardziej widoczna pani Korpetta-Zych. (Platformers.
Ugrupowanie pojemne, zaprzeczające twierdzeniu, że autobus nie jest z gumy.
Na PO skoczyli już niemal wszyscy i jest to najbarwniejszy konglomerat
opętany chęcią konsumpcji przyszłego sukcesu wyborczego. No no, zobaczymy, bo
i ręka w nocniku może się znaleźć.) Wracając do uśmiechniętej kandydatki -
zalet poza wdziękiem i bezpretensjonalnością nie dostrzegam. Spoty wyborcze
nie wzbudziły mojego zaufania, gdy słyszę, że chodzi o to żeby było nam
lepiej, mam dziwne przekonanie, że "nam" oznacza głównie panią JKZ. I typowa
dla PO płycizna programowa. widać cienie Tuska i Rokity, a nie są to moi
faworyci. Nie bardzo wiem, co pani zamierza w tym EP robić. Kampania z pewnym
rozmachem, ale gdzie merytoryka?
Rejczak Jan - etos. Prawica. Choć z poglądów raczej lewica chrześcijańska.
tylko, że przeciętny radomianin widział go w akcji - jako posła, wojewodę,
radnego... ech, szkoda gadać. I te spoty - i ta troska.... Duże wishfull
thinking - dosłownie i w przenośni. I wierny głośny fan club oczywiście.

Znaleziony w skrzynce pocztowej adwokat Czarnecki z Samoobrony... pierwszy na
liście, ale nie z Radomia. Adwokat chyba dobry, sadząc z tego, że na niedużej
ulotce zawarł stos kłamstw, demagogii i spiczów godnych paru mów
oskarżycielskich. Kto wie, może ludzie to kupią. A wtedy Meksyk.
No i postacie z podzielonej lewicy. Pana Nitę cechuje chęć szczera i próba
przypomnienia o sobie w połowie kadencji samorządu. Ot taki trening, jogging,
przebieżka. Plus wysoka samoocena i przekonanie o własnym geniuszu. Pani
Skałbania (o bliskiej memu sercu profesji) z lewicowej konkurencji nie wnosi
tu niczego, gdy mówi, pomijając ogólną elegancję i niebanalną fryzurę.
Mogłaby wnieśc jescze elementy mobbingu. Ale czy Bruksela się na tym pozna?

Poseł Kuźmiuk - raczej ma ciągnąć listę PeSeL, jest bodajże czwarty, boksuje
więc bez większego przekonania, pracując na pierwszego. I na przekroczenie
progu wyborczego w przyszłości.
Dariusz Grabowski - no cóż, prezentuje się nieźle, tyle że on nie nasz a
podwarszawski. Ale niezłe maniery i angielszczyzna, obycie nie tylko
parlamentarne, byłby z niego pożytek. Na ulotce skromnie przemilcza, że
zmienia ugrupowania jak rękawiczki, niestety. Ale muszę przyznać, że na
marnym tle innych robi niezłe wrażenie. Stary lis.
Agata Morgan - pierwsza na liście, więc lokomotywa w tym okręgu wyborczym.
Radomianka wywindowana. Inteligentna, świetny angielski, mądrzy znajomi -
wie, po co tam jechać i co robić, co kiedy i jak powiedzieć,wierna jednej
partii,niestety Unii Wolności, partii o fatalnych notowaniach w kraju a chyba
jeszcze gorszych w Radomiu (zresztą w dużej mierzez na własne życzenie). A to
pech pani Agato!
I paru jeszcze kandydatów , których nie zauważyłem - z ich winy jak sądzę. I
jakieś koszmarne teleaudycje, jakieś OKO,emeryci, bicie piany.
No i jak tu "szaraczku radomiaczku" głosować???

Po drugie - społeczna chandra, tumiwisizm i poczucie klęski....
co przełoży się na frekwencję i populizm, na takich różnych czarneckich...

Więc nie będziemy raczej mieli europarlamentarzysty z Radomia, Jesteśmy zbyt
podzieleni, zacietrzewieni, nieufni i po prostu źli. Ta ziemia spsiała i
skapcaniała i trwa z grzbietem przetrąconym jeszcze po czerwcu `76. I zmian
nie widać, choć na deptaku gwarniej i kolorowo, orkiestra na Titanicu gra.
Przychodzą lewice, prawice i bógwice - jak obecnie. I nic. Tracimy szansę po
szansie. Quo vadis ziemio radomska?

PS.Proszęe nie polemizować ze mną w kwestii moich personalnych i
politycznychzapatrywań, bo nic na nie nie poradzę. Polemikę widziałbym w
sensowności wykreowania Radomianina w Brukseli. I tyle. Dobranoc Państwu.
Obserwuj wątek
    • bodzioradomski Re: eurowybory a sprawa radomska 09.06.04, 21:00
      pytanie, czy Radom może i powinien mieć europarlamentarzystę pozostaje nadal
      otwarte.
      • Gość: Marcin Re: eurowybory a sprawa radomska IP: *.udn.pl 09.06.04, 21:43
        Pewnie, że może i powinien, ale .... Wśród wielu kandydatów wymieniasz jako
        najbardziej odpowiednią Agatę Morgan ale natychmiast ją skreślasz bo jest z
        Unii Wolności i partii nie zamierza zmieniać. I z jednej strony to dobrze, że
        wierna jest jednej partii ale z drugiej niedobrze, bo to Unia Wolności. Z takim
        rozumowaniem rzeczywiście nie ma szans na godną reprezentację bo u innych nie
        znajdujesz zalet.
    • Gość: jajacek Re: eurowybory a sprawa radomska IP: *.internet.radom.pl 09.06.04, 21:20
      Te, bodzio, napij się.
      • Gość: michał REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW IP: *.udn.pl 10.06.04, 15:57
        kameleonów, zamiejscowych i kombinatorów.
        • bodzioradomski Re: REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW 10.06.04, 18:33
          Marcinie, do Ciebie się zwracam, bo merytorycznie się odezwałeś. No własnie -
          dokładnie tak jest jak piszesz, niezła kandydatka, ale zmuszałoby mnie to do
          opowiedzenia się po stronie UW, partii z której znam osobiście wielu
          prominentnych członków (uprzedzam, że nie byłem w jej szeregach, w innych
          zresztą też). Bo kandydatka będzie musiała spłacić dług swej zasłużonej partii,
          reperzentując jej politykę (również kolesiowatą jak innych), a skutki tego dla
          naszego miasta mogą być tak nijakie jak wicewojewodowanie pani Wasiak czy
          posłowanie pana Konopki. Przecież to naprawdę nie moja wina , że UW ma tak
          kiepskie notowania, chociaż minęło trochę czasu i ma szansę na przekroczenie
          progu wyborczego.
          I głośne lobby "rejczakowskie" się odezwało róewnież, michał stwierdza, że jest
          on najlepszy (tzn. nie Michał a Rejczak Jan). Michał jest albo bardzo młodym
          człowiekiem, albo inaczej rozumie słowo "najlepszy". Michale, to nie jest
          plebiscyt na "dobrego człowieka", na żarliwość modlitwy itp. - to jest
          głosowanie na najlepszych z najlepszych parlamentarzystów, kompetentnych a
          przede wszystkim sutecznych w działaniu!

W centrum miasta z latarni uśmiecha się łysawy okularnik, Ryszard Czarnecki z
          PO. Zwracam uwage na jego szczerość, gdyż występuje z hasłem "Bezrobociu stop".
          Rzeczywiście, gdyby wygrał wybory, jego program zostanie zrealizowany,
          oczywiście w odniesieniu do pana RCz. Rozważnie i to, szanowni wyborcy.
          • Gość: Marcin Re: REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW IP: *.udn.pl 10.06.04, 18:51
            Nie jest to odpowiednie miejsce, by omawiać przeszłą działalność UW. Warto się
            natomiast zastanowić, dlaczego najbardziej odpowiedni kandydat tę właśnie
            partię uznał za swoją.

A co do pana Rejczaka - o ile wiem, jest rzeczywiście bardzo uczciwym
            człowiekiem. Ale on już miał swoją szansę na władzę, był przez jakiś czas
            wojewodą radomskim i nie odniósł wielkich sukcesów. Może więc dać szansę innym.
          • Gość: KIBIC Re: REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW IP: *.dc.dc.cox.net 11.06.04, 03:04
            korzystam wybiórczo z listy Muńka:
            T.Wydra----------------(23) 35555
            J.Rejczak--------------(12) 24222
            T.Gogacz---------------(20) 45254
            E.Kopacz---------------(12) 15411
            KM.Wróbel--------------(20) 25445
            J.Łopuszański----------(18) 25533

wtracam sie do dyskusji i przypominam Twoja liste podczas wyboru najlepszych na
            PRAWICY.

Bedac konsekwetny i akceptujac wyniki grupy forumowiczow ( J. Rejaczka zajal
            2gie miejsce) powinienes zdecydowanie poprzez Rejaczaka a nie wypisywac dzisiaj
            dewagacje ktore tylko mieszja ludziom w glowach.

Jezeli chodzi o to, ze pan Rejaczak nie byl blyskotliwym wojewoda wcale nie
            oznacza, ze bedzie zlym Europoslem. Wrecz przeciwnie ma ze wszystkich
            kandydatow najwiecej spoleczno-politycznego doswiadczenia.

Zgadzam sie tez z Marcinem, ze na kazdego kandydata UW, nawet tak w "ciemno"
            nalezy glosowac, bo czas aby elita z prawdziwego zdarzenia powrocila do wladzy,
            a nie znow ciemnogrod "dorywa sie" w Polsce do wladzy!

Z pozdrowieniem
            kibicradomski
            • bodzioradomski Re: REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW 11.06.04, 08:35
              Z całym szacunkiem, KIBIC, ale Ty mieszasz swoją zabawą w głowach, bawiąc się w
              popularyzwanie pozal się Boże rankingu. Te wyliczanki nie mają żadnej wartości
              poza zabawą. W której zresztą wziąłem udział, bo lubię zabawy. Czy to, że np.
              p. Rejczak zajął 2 miejsce w pebiscycie jakiejś niereprezentatywnej grupy
              (forumowiczów) ma jakiekolwiek znaczenie? Ten "niebłyskotliwy" wojewoda jest
              nieskutecznym politykiem po prostu - i tyle, a że uczciwość, etos itd., tego
              nikt mu nie odbiera. POmijam, że przytulanki z Płażyńskim mogą skończyć się
              zmarnowaniem głosu, bo ugrupowanie to ma w sondażach nieciekawe wyniki. WIęc
              gdzie tu Twój pragmatyzm?
              CO do UW i "elity z prawdziwego zdarzenia" - jakoś nie chcą tego zdania
              podzielać wyborcy od pewnego czasu i nic na to nie poradzę> Gdyby w Radomiu
              było inaczej, byłaby to miła niepodzianka, bo tu mają niezła kandydatkę> Ale
              musiałaby za tym pójść jakaś przyzwoita frekwencja, a wątpię, żeby w Radomiu
              było to więcej niż 25%.
              Chodziło mi raczej o to, co trzeba zrobić, aby Radom w sytuacji wyboru potrafił
              w imię dobra miasta i regionu zachowac się konstruktywnie. Bo to że mnie podoba
              się którys kandydat, a którys nie, tak naprawdę nie ma żadnego znaczenia.
              Podsumowując, KIBIC, rozmawiaj więcej z ludźmi spoza swego środowiska -
              bezrobotnymi, emerytami, taksówkarzami itd. itp.- przekonuj ich do np. Pana
              Jana, to się kiedys nazywało "praca u podstaw", może to da kiedyś jakieś efekty.
              Pozdrawiam, licząc na to, że będziemy atakowac poglądy a nie ludzi.
              PS> Sprostowanko. Ten usmiechnięty (na latarniach) Platformer nazywa się
              Krajewski.
              • Gość: KIBIC Re: REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW IP: *.dc.dc.cox.net 12.06.04, 02:51
                Troche sie zapedziles, ja tylko moge "widziec" to co piszecie na na Forum bo
                jestem dosc daleko. Dlatego rozmowy z ludzmi zostawiam tym co sa na miejscu.

Kilkanascie ludzi sie wypowiedzialo w tym rankingu, a jak sie Ty wypowiadales
                to klamales? Czy wypowiedziales sie tak jak w tym momencie uwazales? J.
                Rejczak nie otrzymal od Ciebie duzo punktow, ale inni podniesli jego punktacje
                (grupa reprezentatywna dla siebie, a jak ktos chce stworzyc reprezentatywna
                grupe to nic nie stoi na przeszkodzie, oczekuje tego). Moje podejscie bylo
                takie aby wybrac z tych co sie pojawili i zaczac pracowac dla wybrancow, wierz
                mi wiem co pisze i robie. Widze, ze chyba nie zrozumiales do czego zmierzam.

Wyborcy jak dzieci, musza sie dobrze poparzyc aby sie nauczy zanowac i wybierac
                elite albo kandydatow na elite, a nie cwokow. To takie proste a jednak nie
                proste dla wiekszosci wyborcow. Musza sie znalezc tacy aktywni jak Ty
                politycznie, ktorzy zaczna jezykiem zrozumialym dla przcietnego wyborcy
                obnarzac to polityczne nieuctwo. To moze troche potrwac wiec Twoje zdanie "nic
                na to nie poradzę" jest nieprawda, mozesz zrobic duzo!

Jezeli idzie o " niezla" kandydatke UW to natychmiast zorganizowalbym wokol
                niej grupe ludzi, ktora powinna ja wywindowac w innych wyborach gdy w
                Eurowyborach nie przjedzie.

• bodzioradomski Re: REJCZAK JEST NAJLEPSZY NA TLE TYCH KANDYDATÓW 12.06.04, 13:42
                  sorry, rzeczywiście zapędziłem się, bo nie zwróciłem uwagi na to, skąd
                  piszesz.To zdaje się Kanada pachnąca żywicą? Częściowo się z tobą zgadzam/nie
                  zgadzam, ale uszanuję ciszę wyborczą - owiem tylko, że skupić mógłbym sie wokół
                  skutecznego polityka, ale takiego jeszcze trzeba wychować. Może inaczej wygląda
                  to wszystko z daleka (moja córka w stanach ma też mnóstwo prostych recept i
                  dziwi się, temu, co tu się dzieje), a inaczej na miejscu. Nie wiem.
                  Pozdrawiam a wyniki skomentujemy po niedzieli.
    • bodzioradomski Re: eurowybory a sprawa radomska 14.06.04, 15:10
      niestety, optowanie za Rejczakiem skończyło się tak, jak musiało - zmarnowaniem
      głosu. Głosowanie w Radomiu to nie je bajka, panowie.
      • bodzioradomski Re: eurowybory a sprawa radomska 20.06.04, 19:36
        emocje powyborcze nieco już ostygły. Wykrakałem albo jak pisał KIBIC zamąciłem
        ludziom w głowach. Ale nie jest przecież zbyt tragicznie. Kuźmiuk i Grabowski
        to wcale nie najgorsza alternatywa. Pierwszy stąd, drugi ma sie od Radomia nie
        odcinać, jak zeznał w Dami. Pomyślmy, co Radom i region mogą z tego mieć - z
        ich obecności tam, możliwości nawiązywania róznych kontaktów. Obaj
        wykształceni, jeden nawet zna angielski.
        Zamiast dyskutować o wyższości Rejczaka nad Morgan, zapraszam do dyskusji, jak
        wykorzystać wyniki eurowyborów, w których garstka wyborców, dokonała takiego a
        nie innego wyboru. Czy i co Radom może z tego mieć? Pieniaczom, żartownisiom
        itp. z góry serdecznie dziękuję.
        • Gość: PO Re: eurowybory a sprawa radomska IP: *.udn.pl 20.06.04, 21:44
          Głupie rozważania co Radom z tego bedzie miał, co nam ci panowie załatwią.
          Połóżmy się pod lipą z piwkiem i czekajmy, może nam cóś przywiozą z
          Europy.Jeśli ktoś myśli że eurodeputowani będą mogli coś załatwić dla Radomia
          to tkwi w socjalistycznej Polsce, kiedy to prezes spółdzielni jechał do
          Warszawy z ćwiartką prosiaka i załatwiał dla załogi ciepłe gacie. Radości było
          dużo i wszyscy go szanowali.
          • Gość: Petronela Re: eurowybory a sprawa radomska IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.06.04, 21:51
            Grabowski nigdy nic nie zrobił dla Radomia i nie ma co myśleć, że coś zrobi.
            Kuźmiuk zaś jest przestraszony, że wygrał wybory, bo na salony europejskie
            raczej się nie nadaje i sam o tym dobrze wie.
            Poza tym rzeczywiscie rola deputowanych do parlamentu europejskiego jest inna
            niż naszych rodzimych parlamentarzystów i trudno liczyć, by zajmowano się tam
            jakimś Radomiem.
            • bodzioradomski Re: eurowybory a sprawa radomska 20.06.04, 22:15
              ciągle chodzi mi tylko o to, że parlamentarzyści będą mieli możliwośc różnych
              kontaktów, także nieformalnych. Mogą promować Polskę, promować nasz region,
              pokazując jego niewykorzystane możliwości. Naprawdę, wiem, czym zajmuje się
              europarlament. Mówienie, że Grabowski nic nie zrobił... to pewnie fakt, ale czy
              możemy sprawić, żeby coś jednak zrobił? My - tzw. elektorat.
              Widzę PO, że nie lubisz leżenia z piwkiem pod lipą. Zastąp więc typową
              nauczycielską frustrację odpowiedzią na proste leninowskie pytanie - co robić?
              Masz jakiś pomysł? No to dawaj!
              • Gość: KIBIC Re: eurowybory a sprawa radomska IP: *.dc.dc.cox.net 23.06.04, 03:19
                Gratuluje sensownego podejscia do sprawy wyborow. Tak z USA(nie Kanady)dziele
                sobie polski krajobraz na dwie grupy PRAWO i LEWO. Dlatego kazdy na prawo
                jest "dobry" i kazdy na Lewo nie. Z tej prawej strony powinnismy wybrac kilku
                najlepszych i zaczac pracowac dla nich. Jezeli sie zgadzasz ze mna to mozemy
                zaczac takie postepowanie.
                • bodzioradomski Re: eurowybory a sprawa radomska 23.06.04, 12:35
                  Oczywiście, że takie postępowanie warto zacząć. Nie jest to jednak takie
                  proste. Przynajmniej dla mnie. Dzielisz krajobraz na prawo i lewo, ja mam z tym
                  duże trudności. Co to jest prawo a co lewo - ja głównie widzę lewo, a prawicy
                  trzeba z lupą poszukiwać. Bo co miałoby decydować? Deklaracja, przynależnośc,
                  program?
                  Np. radni Wspólnoty deklarują swą prawicowośc, ale program wyborczy
                  zdecydowanie lewicowy itp.
                  Nie wiem, jak długo przebywasz w USA i na ile znasz radomskie klimaty, może z
                  daleka to wszystko inaczej wyląda???
                  Pierwsza sprawa i chyba obecnie najwazniejsza to to, żeby ci, którzy uważają
                  się za prawicę usiedli przy jednym stole (wcale nie chodzi mi o okrągły!) i
                  ustalili zestaw problemów , który jest wspólny. Mówiąc krótko podjęli działania
                  zjednoczeniowe. Słabością prawicy także radomskiej, są ambicje i ambicyjki
                  poszczególnych działaczy. Zacząłbym od listy tego, co nas łączy. Takiego
                  protokołu uzgodnień, aż do problemów bardziej szczególowych, dotyczących
                  radomskiego podwórka. Sprawy personalne zostawiłbym na później.
                  Eurowybory pokazały, że podział nie prowadzi do niczego dobrego. Np. Rejczak
                  startował z ugrupowania, które nie miało szans przekroczenia 5% progu.
                  Wystarczy, zeby poszczególne ugrupowania wspierały się wzajemnie, uzgadniały i
                  wystawiały wspólnych kandydatów. No chyba, że kapitulujemy i niech bierze to
                  Lepper.
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: KIBIC Re: eurowybory a sprawa radomska IP: *.dc.dc.cox.net 25.06.04, 05:48
                    Moj plan jest nieco inny. Najpierw znalezc najlepszych kandydatow na
                    prawicowcow. Potem my przygotujemy im platforme wyborcza i program oraz
                    znaleziemy jak nawiecej ludzi ktorzy taki program beda popierac i godzic sie na
                    woluntariuszy dla tych postaci. W koncu udamy sie do nich jako grupa
                    reprezentujaca na przyklad 100 osob. Ta grupa powinna zajmowac sie sparawami
                    tak jak rada miejska czy wojewodzka, kazdy ma swoja specjalnosc. Wszystko musi
                    byc na dobrym poziomie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka