Dodaj do ulubionych

Miarka się przebrała. Mają dość straży miejskiej!

20.03.12, 21:38
Przedstawiciele stowarzyszeń Nasz Dom i Forum Obywatelskie rozpoczęli w poniedziałek w Kielcach zbiórkę podpisów pod projektem uchwały dot. rozwiązania straży miejskiej.

motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/miarka-sie-przebrala-maja-dosc-strazy-miejskiej,1774247
Obserwuj wątek
    • wemur Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk 20.03.12, 22:06
      A do czego są potrzebne te darmozjady? U nas tez można ich skasować z pożytkiem dla wszystkich
    • Gość: sympatyk.rp Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.radom.vectranet.pl 20.03.12, 22:52
      Zbierają. Owszem. Ale sprawdźcie jak dużo wykroczeń i innych przewinień ma na swoim koncie grupa osób, które zdecydowały sie podjąć taką inicjatywę. Nie twierdzę, że wszystko co robią jest dobre ani, że złe. Policjanci nie chcą nic robić to gdzie mamy dzwonic jak beje chlaja pod blokami i w klatkach. Zawsze jest jakaś alternatywa. Jak nie przyjeżdżają Policjanci to Strażniki. I na odwrót. Jestem również za zabraniem im fotoradarów bo to główny powód, że wszyscy na nich psioczymy. Niech się zajmują wszystkim co jest związane z porządkiem. I picie i chamstwo i niszczenie klatek schodowych no i oszywiście syf na ulicach i po tych psach. Jak ich nie będzie to nie będzie ale Policja sama nie da sobie rady z tym co oni robią. Jako argument podał ktoś, że Policjant poucza a strażnik nie. A dlaczego??? właśnie to jest pytanie. Dodam tylko , że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.... I na tym trzeba skończyć. Wszyscy to wiemy. Budżet miasta jest najważniejszy... i w Kielcach, i w Warszawie, i w Krakowie i w Radomiu i w każdym innym mieście.
      • Gość: obywatel Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 09:08
        Przede wszystkim policja nie chce zajmować się sprawami porządku w szerokim tego słowa znaczeniu. Uważają, że są powołani do wyższych celów. A jeżeli chodzi o fotoradary to powinny być na każdym skrzyżowaniu i każdy patrol straży miejskiej powinien go mieć przy sobie i łapać kierowców, którzy traktują ulice jek tory wyścigowe.
      • Gość: moje miasto Radom Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.radom.vectranet.pl 21.03.12, 12:03
        Jestem obywatelem mojego Radomia od ok 50 lat.Widziałem już nie jedno w życiu, ale takiej nagonki na tę formację jeszcze nie widziałem i szczerze mówiąc nie wiem za co tak część społeczeństwa niesprawiedliwie ich ocenia.Rozumiem też ,że nasza Straż Miejska nie jest doskonała , ale która z instytucji nacisku w naszej obywatela jest ?Zawsze zdarzają się jakieś potknięcia takie jest po prostu życie i należy tylko dołożyć starań ,aby było ich jak najmniej , a to już należy do kierownictwa SM i osób , które nadzorują ich pracę.Oby nie było takich" zamieci" jak za poprzedniego szefostwa SM co mogliśmy obserwować na forum mediów radomskich.Myślę ,że zanim ocenimy działalność SM w Radomiu musimy sobie zadać pytanie -czy jeśli strażnik ukarze sprawcę np. parkowania pojazdu na ,przed przejściem dla pieszych to robi to ze swojej złośliwości czy dba o nasze i naszych dzieci bezpieczeństwo?To samo odnosi się do kontroli radarowej.Czy to ,że przegonili "mojego" synka z ławki pod blokiem ,który z kolegami pił piwko i mówił głośno ,dosadnie co myśli o jakiejś tam "koleżance" to też zrobili ze swojej złośliwości, no a może nie mieli nic innego do roboty?Znajdą się zapewne i tacy , którzy powiedzą Państwo Policyjne,ograniczanie swobody obywatelskiej , a ja właśnie chce takiego Państwa gdzie będę mógł bez obawy wyjść do parku w którym nie będę musiał znosić pijanego tatałajstwa,niszczenia tego za co zapłaciłem w czynszu czy podatkach!!! I dopóki Polska nie osiągnie takiego statusu będę za każdą formą nacisku na obywatela, abyśmy mogli spokojnie żyć. Rozmawiałem ostatnio z moim sąsiadem, który złorzeczył na SM mówiąc ,że dostał mandat za parkowanie za zakazem na ul Piłsudskiego bo wyszedł tylko na chwilę do banku.Pytam go , a co nie było miejsca na parkingu? A on- co ty za parking jest opłata .Sami sobie odpowiedzcie jaką wartością dla Polaków jest przestrzeganie podstawowych zasad czy to moralnych czy to prawnych.W rozmowach z moimi znajomymi ,którzy nie mieli kontaktu ze SM z pozycji "ukaranego" nie słyszałem zdań negatywnych o SM a wręcz przeciwnie.No oczywiście nie wszystkie dotyczyły samej SM bo często mylnie kojarzono SM z pobieraniem opłat za parkowanie, handel itp.Jeśli chodzi o handel to dobrze ,że SM nie naciska tak na te staruszki handlujące pietruszką bo bieda w narodzie a żyć trzeba.Pamiętajmy ,że nie możemy kreślić wszystkich Straży Miejskich jedną miarą.Bardzo szkoda ,że nie można znaleźć nigdzie statystyki dotyczącej podjętych działań przez radomską SM i jej efektami nie tylko tych zakończonych karą, ale i tych gdzie SM pomogła społeczeństwu w rozwiązaniu ich jakże często ważnych spraw.W ostatnim czasie słychać w mediach o działaniach SM i to b dobrze , ale życzyłbym sobie, nam więcej mundurowych na ulicach.Rozmawiając chociażby z moim dzielnicowym czy SM w jego odczuciu pomaga mu jako Policjantowi stwierdził, że jego praca nie byłaby tak efektywna gdyby nie pomoc jak ich nazwał kolegów ze Straży, którzy odciążają Policję od rozwiązywania problemów między sąsiedzkich po pomoc w sprawach nie raz b poważnych z uwagi , iż strażnicy posiadają różną wiedzę na różne tematy.A i jeszcze jedno spostrzeżenie mojego dzielnicowego strażnik ,a strażnik też robi różnicę co miał na myśli nie wnikałem mogę się tylko domyślać.Tak więc szanowny mieszkańcu zanim wylejesz wiadro pomyj na SM zastanów się czy , aby sam jesteś w porządku do porządku!!!życzę powodzenia i bezpiecznej pracy bo o tym nikt nie mówi.
        • sympatyk.po Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk 21.03.12, 14:43
          Jak wiele sukcesów ma SM w utrzymaniu czystości w mieście? Jak dba o likwidację totalnego brudu na targowiskach? Co z wałęsającymi się bezpańskimi psami? Czy SM kontroluje systematycznie świadectwa szczepień zwierząt domowych i warunków w jakich przebywają. Odśnieżanie, odladzanie, porządek na posesjach, spółdzielniach, terenach przemysłowych. Kto płaci a kto uchyla się od płacenia podatków na rzecz gminy...... Budżet Radomia to nie jest budżet Państwa. Nad naszym bezpieczeństwem i ruchem drogowym ma dbać policja finansowana z Warszawy. Wzmacnianie patroli policyjnych i łatanie ich braków kadrowych nie jest zadaniem gminy. Płacimy za to. Straż Miejska nie jest powołana do łapania złodziei, bandytów i piratów drogowych. Ma służyć miastu i mieszkańcom. Wspierać urzędników w kontaktach z kłopotliwymi z punktu widzenia społeczności lokalnej mieszkańcami.
          • Gość: strażnik Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.radom.vectranet.pl 21.03.12, 15:51

Do sympatyka.po cyt Straż Miejska nie jest powołana do łapania złodziei, bandytów i p
            > iratów drogowych
            . Jestem strażnikiem doświadczonym zawodowo i zawsze kiedy interweniowałem w sprawach typu porządkowego i musiałem stosować restrykcje to zawsze słyszę to samo" łapta złodziei a nie mnie za psa który ze...rał się na chodniku " i bądź tu mądry i dogódź wszystkim strażniku!!! P.s ten obywatel nie będzie za Strażą bo jego pupil może sra...tam gdzie ma ochotę.I tacy są za likwidacją SM
            • sympatyk.po Odpowiedź 21.03.12, 19:26
              Szanowny Panie.
              Odpisując miałem świadomość, że osobą piszącą jest strażnik lub członek rodziny pracownika Straży Miejskiej. Z całym szacunkiem dla Pana i ciężkiej pracy wszystkich strażników w Radomiu i Polsce. Nie rozumiecie: komu, czemu i dla jakich celów została powołana Formacja Straży Miejskich. To nie jest tylko posada państwowa. Nie mylmy ją ze s ł u ż b ą. Nie do tego celu została powołana. To, że ze służbą ją Pan myli świadczy o kompletnej nieznajomości tego czemu straż ma służyć. Ale teoria teorią a życie swoje. Pozdrawiam.
              • Gość: hehaha Radom miasto prawa i sprawiedliwosci ? IP: *.radom.vectranet.pl 22.03.12, 14:19
                Radom miasto prawa i sprawiedliwosci chce zlikwidować z ulic miasta prawo i sprawiedliwość? Prawo i sprawiedliwosc w rozumieniu straży miejskiej, która ma obowiązek, by na ulicach to prawo, ład i porządek funkcjonowało. Az jestem zdziwiony, ze Radomianie głosują na pis i chcą likwidowac straz miejską. Jak wygra PIS w najblizszych wyborach strazy miejskiej i policji bedzie jeszcze wiecej, bo pis obiecuje ze bedzie sciagał i karal przestepców, którzy łamią prawo, np parkując tam gdzie nie potrzeba.
            • max-kom Panie Strażniku ? 21.03.12, 21:09
              Wy podobno pracujecie a to miasto takie zasr...ne ?
              • radomskieklimaty Wiosna spaliną oddycha 21.03.12, 23:33
                max-kom napisał:

> Wy podobno pracujecie a to miasto takie zasr...ne ?

I całe rozjechane kołami samochodów - z tym też niewiele jest robione. Więcej interwencji by się przydało. Dla mnie psia kupa i samochód na chodniku to to samo, samochód nawet większy.
    • max-kom W czym problem ? 20.03.12, 23:45
      archiwum.polityka.pl/art/zory-mundurowe,390224.html
      "W ocenie starosty Sochy straż miejska likwidowana jest nie dlatego, że źle pracuje, ale zwyczajnie staje się zbędna. Starosta, jako kierownik administracji zespolonej w powiecie, uzyskał wpływ na wybór komendanta policji, a gminne władze mogą dysponować policją w działaniach, które do tej pory wykonywała straż miejska: - Dlatego też radni jednogłośnie, od prawicy do lewicy, uznali, że nie ma potrzeby utrzymywać dwóch służb mundurowych - uzasadnia prezydent.

Utrzymanie 21 strażników kosztowałoby w 1999 r. miejską kasę ponad milion złotych. Na 14 etatów kontraktowych dla policji miasto wyda 230 tys. zł rocznie. Zarobki w straży są sporo wyższe niż w policji, ponieważ pracę strażników reguluje kodeks pracy. Otrzymują oni dodatkowe wynagrodzenie za nadgodziny, pracę w nocy i w święta. Policjanci mają grafik służby, który nie odróżnia dnia powszedniego od świątecznego....

Straż miejska likwidowana będzie stopniowo, w miarę upływu terminów wypowiedzeń - 31 maja żorscy szeryfowie przejdą już do historii. - Wtedy dopiero mieszkańcy i władze ocenią, czy była to słuszna decyzja! - zauważa z sarkazmem komendant Harlak.- komendant Strazy miejskiej w Żoorach"

Straż miejska do Żor nie wróciła i nikt za nią nie tęskni :-)

• wemur Re: W czym problem ? 21.03.12, 10:15
        Argumenty, jak widzę są tylko za likwidacją straży miejskiej. W takim razie wypowiedzmy się i dajmy zajęcie radnym.
        JESTEM ZA LIKWIDACJĄ STRAŻY MIEJSKIEJ W RADOMIU JAKO ORGANU BEZUŻYTECZNEGO I ZBYT KOSZTOWNEGO.
        • max-kom Re: W czym problem ? 21.03.12, 10:26
          jestem za !
        • Gość: du Re: W czym problem ? IP: *.radom.pilicka.pl 22.03.12, 08:29
          choćby od jutra
    • Gość: parasol Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.opera-mini.net 21.03.12, 13:00
      Nikt o tym nie mówi głośno a szkoda, bo to jest warte nagłośnienia. Mianowicie w ubiegłym roku radomska Straż Miejska przekazała ze swojego budżetu ponad 200 tys. zł. które były przeznaczone na na zakup fotoradaru, na budowę sygnalizacji świetlnej na ul. Słowackiego. Ten gest należy docenić bo oznacza ze nie ma nastawienia na karanie za wszelką cenę a najważniejsze jest bezpieczeństwo ludzi.
    • Gość: czytacz Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.radom.vectranet.pl 21.03.12, 17:16

poczytajcie sobie forum w kieleckie a oświeci wam to czemu to oni chcą likwidacji SM.Każdy wpis dotyczy zemsty jakiejś dziwnej na ich Prezydencie brak merytorycznych zarzutów dla SM
      • Gość: sprawiedliwy Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.opera-mini.net 21.03.12, 17:54
        Kto chce wieszać psy na Straży Miejskiej niech najpierw wejdzie na stronę internetową SM. Zobaczy tam ze to już nie jest zbierania przypadkowych ludzi tylko profesjonalnie zarządzana firma z dobrymi fachowcami w terenie. Narzekają tylko ci którzy prawo mają po lewej stronie a obowiązuje ich tylko wlasne.
        • Gość: Ja Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 18:49
          Bardzo ciekawa teoria, żeby działalność SM oceniać na podstawie lektury strony www. To musiał wymyślić jakiś strażnik miejski. Prawda jest taka, że w SM pracują różni znajomi znajomych i nie można ot tak od razu ich wywalić pod pośredniak. SM nie jest w Radomiu potrzebna. Idę o zakład, że nikt z mieszkańców miasta, poza samymi zainteresowanymi i ich rodzinami nie zauważyłby zniknięcia tej formacji. W swoim "profesjonaliźmie" posunęli się do tego, że bodajże zeszłego roku pilotowali pielgrzymkę do Częstochowy z upoważnienia Prezydenta Wielu Kadencji. To banda darmozjadów. Nie wspomnę o cyrkach z poprzednim komendantem. Pogonić to towarzystwo do roboty, albo zlikwidować. Parę złotych zostanie w kieszeni, konkretnie : 5.utrzymanie StraZy Miejskiej , - 4 636 724,- w tym:
          a/ płace i pochodne od płac – 3 925 355,-
          b/ pozostałe wydatki bieŜące – 611 369,-
          c/ zakupy inwestycyjne /zakup samochodów / - 100 000,-
          Źródło tutaj.
    • Gość: hehaha Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.radom.vectranet.pl 22.03.12, 14:23
      Radom miasto prawa i sprawiedliwosci chce zlikwidować z ulic miasta prawo i sprawiedliwość? Prawo i sprawiedliwosc w rozumieniu straży miejskiej, która ma obowiązek pilnowac, by na ulicach to prawo, ład i porządek funkcjonowało. Az jestem zdziwiony, ze Radomianie głosują na pis i chcą likwidowac straz miejską. Jak wygra PIS w najblizszych wyborach strazy miejskiej i policji bedzie jeszcze wiecej, bo pis obiecuje ze bedzie sciagał i karal przestepców, którzy łamią prawo, np parkując tam gdzie nie potrzeba.
      • Gość: parasol Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.opera-mini.net 22.03.12, 15:34
        A może lepiej powiedz wszystkim ile i za co dostałeś mandat. Stać cię na odrobinę szczerości ?
        • sympatyk.po Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk 22.03.12, 19:12
          Za nic nie dostałem mandatu.
          To zbędna formacja lub źle zarządzana.
          Jeżeli to ma być Policja II to zafundujmy sobie nową policję.
          Straż Miejska winna służyć mieszkańcom, wsparciem urzędów lokalnych, bezpośrednim kontaktem z mieszkańcami i tyle.
          • Gość: 123 Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.03.12, 20:27
            Jestem pod wrażeniem twojej bardzo niskiej wiedzy na temat działania tej formacji. Nie przekonują cię słowa pisane no bo przecież kłamią, nie przekonują cię opinie ludzi którzy skorzystali z pomocy strażników bo nie chcesz usłyszeć że może być inaczej niż to sobie wymyśliłeś.
            A ja myślę że tym przypadku to szkoda czasu na na przekonywanie kogoś kto mówi "nie" dla zasady, no bo przecież kiedyś tak się mówiło:
            Oni nic nie robią tylko babcie ganiają i z pietruszką i bez pietruszki.
            Te czasy już się skończyły. Polecam jednak zapoznać się z osiągnięciami SM a jest ich dużo.
            • sympatyk.po Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk 23.03.12, 08:34
              Moja wiedza jest taka jaką posiada zwykły mieszkaniec. Opisz proszę kilka z tych spektakularnych osiągnięć SM w Radomiu. Chętnie przeczytam. Zapewne i inni zaglądający na to forum tez przeczytają. Nigdy nie pisałem, że SM nic nie robi. Działania SM w dużej części dublują obowiązki policyjne. To zwykłe ukryte łatanie braków etatowych policji. Dlaczego zatem ma być finansowane z naszego budżetu?
              • Gość: 123 Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.03.12, 10:35
                www.strazmiejska.radom.pl/news.php
                Spróbuj tutaj. Twoja wiedza na temat SM co prawda nie będzie pełna ale pozwoli wyrobić sobie ogólny pogląd na to, czym zajmuje się SM. Kompetencje SM są ograniczone ustawą i w znacznej mierze opierają się na realizowaniu zadań nałożonych przez gminę. To są min. uchwały Rady Miejskiej które bądźmy szczerzy Policja nie będzie realizować bo musiałaby zatrudnić co najmniej kilkadziesiąt osób do prowadzenia tych samych czynności co Staż Miejska. I tu znowu pojawiły by się komentarze, że Policja powinna łapać bandytów a nie zajmować się w sprawdzaniem czy właściciel posesji ma umowę na wywóz śmieci czy pozbywa się ich w lesie albo pali w piecu.
                Poza tym szybkość działania SM i Policji różni się dość znacznie. Oczywiście na korzyść SM. Straż Miejska nie jest obciążona tak rozbudowaną strukturą biurokratyczną co też przekłada się na skuteczność podejmowanych interwencji.
                Ogólnie rzecz ujmując artykuły Kodeksu Wykroczeń i Uchwały Rady Miejskiej tworzą zakres działania Straży Miejskiej.
                • Gość: Marek Re: Miarka się przebrała. Mają dość straży miejsk IP: *.radom.vectranet.pl 23.03.12, 12:21
                  Jestem zadowolony z działań Straży Miejskiej, nigdy nie byłem karany mandatem, a mogłem taki dostać za brak umowy na śmieci ale Panowie dali pouczenie i kazali podpisać umowę co też zrobiłem .Wielokrotnie dzwoniłem do straży(bardzo często zajęty nr ? ) z prosbą o pomoc np w sprawie młodzieży pijącej w parku na oś Południe i przyjeżdzali robili swoje i odjeżdżali .Jeżeli sami nie mogli zająć się problemem to udzielali inf gdzie mogę dzwonić.Ale żeby nie było tak słodko to powiem ,że życzyłbym sobie (a chyba nie będę osamotniony) aby było więcej widać Panów w nocy na osiedlach np Południu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka