Dodaj do ulubionych

Pytania do rzecznika praw konsumentów

IP: *.rado.gazeta.pl 13.03.02, 13:33
Masz kłopot z nierzetelnym sprzedawcą - skontaktuj się z miejskim rzecznikiem
praw konsumenta. Stanisław Gąsiar, będzie w piątek, w godz. 11-13 pełnił dyżur
telefoniczny w naszej redakcji. Nr tel. 381 18 08. Swój problem możesz
przedstawić też na forum. Jeśli zostawisz swój e-mail dostaniesz odpowiedzi na
swe pytania. „Gazeta Wyborcza” jest patronem medialnym organizowanych 15 marca,
przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów obchodów, Światowego Dnia
Konsumenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: driver Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.03.02, 15:11
      Mam 2 pytania:
      1) Dlaczego w niektórych marketach można wchodzić np. z plecakiem (małym) a w
      innych nie? Kto to reguluje i dlaczego tam gdzie nie można zasada ta nie
      obejmuje torebek damskich niezależnie od ich wielkości (czy statystycznie
      udowodnione jest, że posiadacze plecaków, albo mężczyźni są częściej
      złodziejami?)
      2) Jak można bronić swoich praw w sytuacji, kiedy cena towaru na półce nie
      równa się cenie przy kasie (zazwyczaj przy kasie okazuje się, że jest wyższa).

Pozdrawiam

PS Czy rzecznik praw konsumenta zajmuje się też sprawami nierzetelności firm
      turystycznych?
      • Gość: S.Gasior Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów IP: *.rado.gazeta.pl 15.03.02, 11:23
        1. Decyduje właściel sklepu samoobsługowego.
        2. Należy natychmiast zgłosic roszczenie pod adresem sprzedawcy o zwrot roznicy
        ceny. Obowiazuje cena wystawiona przy towarze lub znajdujaca sie na towarze.
        3. Uslugi turystyczne tez sa w gestii rzecznika konsumentow. Turysta jest tez
        konsumentem.
    • hypo Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów 14.03.02, 17:08
      Pytanie dotyczy połączenia telefonicznego sieci IDEA w usłudze POP, otóż łącząc
      się z innym telefonem, który ma np. wyłączony telefon lub prowadzi rozmowę,
      połączenie jest traktowane jako zrealizowane mimo że np. łączymy się z pocztą
      głosową nie pozostawiając wiadomości i jest pobierana opłata tak jak za
      połączenie zrealizowane i wg cennika wynosi to np. 1,75 zł za 2 sekundy. Nieraz
      sytuacja wygląda tak, że operator mówi swój komunikat o pozostałym limicie na
      koncie i jest jeszcze brak nawet sygnału, czy to poczty i jest wielkie
      rozczarowanie ponieważ połączenie zostało zrealizowane.
      Co można z tym zrobić ?
      • Gość: S.Gąsior Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów IP: *.rado.gazeta.pl 15.03.02, 11:32
        Decyduje umowa z dostawcą usługi. Jezeli konsument uwaza, ze postanowienia
        umowy naruszaja razaco jego interesy, moze je zaskarzyc na podstawie przepisow
        kodeksu postepowania cywilnego do sady antymonopolwego w Warszawie.
        Postepowanie to jest bezplatne. Postanowienia niedozwolone w umowach
        zkonsumentami reguluje ustawa z dnia 2 marca 2000 r o ochronie niektorych praw
        konsumentow oraz o odpowiedzialnosci za produkt niebezpieczny DzU nr 22 poz.
        271.
    • Gość: Gregg Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 06:08
      A co może zrobić klient Banku, który w poniedziałek rano jest bez gotówki, a
      wszystkie bankomaty danego Banku są nieczynne? Cukierek sytuacji polega na tym,
      że inne bankomaty odmawiają dokonania transakcji (...komputer centralny i inne
      komunikaty) i de facto jestem bez grosza, śniadania i biletu na autobus. Czy
      mam jakieś prawa?
      Oczywiście wszystkie wydrukowane kwitki o niezrealizowanych wypłatach mam przy
      sobie, ale czy to coś da? Powiem jeszcze, że jestem nieźle wkurzony.

P.S. Pozdrowienia dla Banku Śląskiego.............................
      • Gość: Gregg Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.02, 09:27
        od zadania pytania minęło już 10 dni. Jak na razie bez odpowiedzi. Dzięki dla
        p. Gąsiorowskiego za olanie mnie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Gazeta Re: Pytania do rzecznika praw konsumentów IP: *.rado.gazeta.pl 28.03.02, 10:06
          Rzecznik Gąsior pełnił dyżur tylko 15 marca. Twoje
          pytanie zostało zadanie później, dlatego nie
          odpowiedział. Przekażemy je rzecznikowi z prośbą o
          odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka