Dodaj do ulubionych

PARKUJ PRAWIDŁOWO !

29.06.04, 14:54
W związku z indolencją: władz, policji i straży miejskiej w sprawie
nieprawidłowo parkujących samochodów w Radomiu, rozpoczynamy akcję PARKUJ
PRAWIDŁOWO. Akcja ma na celu zmuszenie kierowców do prawidłowego parkowania
samochodów poprzez naklejanie na ich samochodach naklejek o treści:
1. Jestem burakiem parkuję na trawniku
2. Jestem burakiem parkuję na chodniku.
Kierowcy poprzez swoją bezmyślność i chamstwo niszczą chodniki, rozjeżdżają
trawniki oraz utrudniają poruszanie się pieszym.
Wszyscy zainteresowani dostaniem naklejek proszeni są o kontakt na adres:
parkuj_prawidlowo@gazeta.pl. W zamian otrzymacie Państwo dokument w formacie
jpg o objętości 773 KB, który trzeba wydrukować na papierze samoprzylepnym
i .... naklejać :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Marian Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 17:14
      Tam jest dużo opisanych miejsc niszczenia trawników:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=11221623

Na jednokierunkowej ulicy Chłodnej, po lewej stronie przynajmniej w dwóch
      miejscach stoją samochody na wąskich chodnikach, aby ich ominąć trzeba iść
      jezdnią.
      Zdarza się, że samochód przejedzie po "prąd" do następnej przecznicy.
      A rowerzści to bardzo często, przez całą długość ulicy od Wernera do
      Okulickiego.
    • Gość: NITKA Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: 217.153.15.* 30.06.04, 09:41
      Super!
      Kto chciałby być burakiem :)
    • Gość: Tommi Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 15:29
      Obawiam sie, ze w Radomiu taka naklejka bedzie szczytem mody ......
    • Gość: kierowca Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 15:10
      Widze ze organizator akcji nie ma cywilnej odwagi przyznac sie do wlasnego
      imienia jak rowniez poniesc konsekwencji zachecania do zniszczenia cudzej wlasnosci.
      Domyslam sie, ze organizator nie posiada samochodu, i nie musi martwic sie o to
      gdzie zaparkowac ow pojazd. Moze lepiej pomyslec o zorganizowaniu parkingow?
      • Gość: Marian Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 18:02
        Brak parkingu nie oznacza, aby samochód parkować na trawnikach. Nie wszędzie i
        nie dla każdego można zrobić parking. Na wielu parkingach są wolne miejsca, a
        o kilkadziesiąt metrów dalej stoi samochód na trawniku - taka jest nasza
        rzeczywistość. Przykłady mogę podać.
        PS. Jeżdżę samochodem po ulicach Radomia.
      • parkuj_prawidlowo Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! 01.07.04, 18:02
        Tak samo jak Ty nie masz odwagi udać się na policję w celu zapłacenia mandatu
        po tym jak rozjedziesz trawnik lub połamiesz płytę chodnikową.
    • Gość: Marian Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 17:55
      Dziś, rano ok 6.30 stał VW Vento na trawniku przy ul. Limanowskiego tuż przed
      skrzyżowaniem z ulicą Wałową (koło kiosku) - pewnie właśność kioskarza.
      • Gość: Marian Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.udn.pl 01.07.04, 20:13
        Dziś 18.35 to samo zielone Vento wjeżdza na chodnik i w tym samym czasie
        podjeżdża radiowóz Policji. Kierowca Vento podchodzi do tadiowozu coś odpowiada
        policjantom, którzy po chwili odjeżdzają. Kierowcy Vento udało się wykpić tym,
        że przywiózł zaopatrzenie do kiosku, a policjańci dali się na to nabrać.
        Policjańci nie wiedzą, że facet tam parkuje samochód, gdy pracuje w kiosku.
        Nawet dowóz zaopatrzenia nie upoważnia do wjeżdżania na trawnik.
        Wynika z tego, że w Radomiu można wjeżdzać na trawniki, a Policja widzi i
        niewłaściwie reaguje.
    • Gość: @ Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 20:30
      Z naklejkami za parkowanie na chodniku doradzałbym ostrożność, wszak przepisy na
      takie parkowanie zezwalają, oczywiście przy spełnieniu określonych warunków.
      Co do parkowania na trawniku to scenka z dzisiejszego dnia:
      Na Struga (po drugiej stronie ulicy, naprzeciwko targowiska) stoi samochód
      prawymi kołami w środku trawnika, a raczej tego, co z niego zostało. W dodatku
      chyba na zakazie, ale to musiałbym sprawdzić. Obok przechodzi dwóch znudzonych
      strażników miejskich, zerkając od czasu do czasu, czy po drugiej stronie przed
      targowiskiem jakaś babcia z pietruszką się nie pojawiła. Samochodu oczywiście
      nie zauważają...
      • parkuj_prawidlowo Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! 01.07.04, 22:02
        Art. 47
        2) szerokość chodnika pozostawionego
        dla pieszych jest taka,że nie utrudni im
        ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m
        • Gość: Andrzej Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.udn.pl 02.07.04, 22:39
          Ale płytka może się zepsuć,i co wtedy? A poza tym myślę, że chamstwa,
          prostactwa i braku myślenia naklejkami się nie wypleni. Mimo wszystko życzę
          powodzenia.
    • Gość: Marcin Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.udn.pl 03.07.04, 10:30
      Do sposobu parkowania mam wiele zastrzeżeń, ale taki sposób karania mi się nie
      podoba. Niebezpiecznie blisko do wypisywania "burak" gwoździem na samochodzie.

A mnie najbardziej irytują kierowcy, którzy na parkingach parkują "okrakiem" na
      linii, na ukos albo w takiej odległości od poprzedniego, że zmieściłaby się
      połowa innego samochodu ale już nie cały. Kradną w ten sposób miejsce
      parkowania innym i często ci inni wpadają na głupie pomysły.
      • Gość: nie-Szumacher Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 11:59
        Wy wszyscy kierowcy!!! Zobaczcie jak parkujecie?!!! Czy którykolwiek z Was
        parkuje tyłem pzoostawiając po ok.pół metra odległości z przodu i tyłu? To jest
        właśnie soposób na zwiększenie miejsc parkingowych!!! PARKOWANIE TYŁEM!!! Ale
        który z Was to potrafi (oprócz mnie)? Najchętniej podjeżdrza się przodem,
        zostawia 2 metry z przodu po to by móc swobodnie odjechać bez zbędnego kręcenia
        fajerką po kilka razy. Następny podjeżdrza i robi to samo. Czyli na miejscu
        gdzie mogłoby stanąc 3 samochody parkują jedynie 2. Ale skoro naszemu
        skorumpowanemu ośrodkowi egzaminowania kierowców wystarczył wpływ do prywatnej
        kieszeni to teraz mamy tego skutki.
        PARKUJMY TYŁEM NAWET NA KILKA RAZY!!!
        • Gość: Marcin Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.udn.pl 03.07.04, 19:56
          O! Gratuluję ci tych niespotykanych u nikogo prócz ciebie umiejętności.
    • Gość: Edek Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.udn.pl 03.07.04, 12:54
      Dziś przy ul. Sycyńskiej 39 C stał granatowy Ford Bus właściciela Klaudii, na
      parkingu ale tak, że dwa prawe koła miał na trawniku - nie wiem po co, bo
      parking był prawie pusty. Stał tak, aby włściciel mógł obserwować swoje "cudo"
      przez okno.
    • bibis5 Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! 07.07.04, 07:16
      Przed kioskiem na ul. Warszawskiej, na rogu z ul. Rodziny Winczewskich jest
      zaparkowany na trawniku samochód, pewnie właśność kioskarza (zawsze tam stoi).
      Odpowiednie władze tego nie widzą ?
    • Gość: Radomianin Re: PARKUJ PRAWIDŁOWO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 10:58
      Fakt. Przykład ulise wyścigowa, Ostrowiecka itp.
      Natomiast -do @ - jeśli nie wie: Jeżeli ktoś parkuje na klepisku, które było
      albo i nie kiedyś trawnikiem, to nie można go karać za niszczenie zieleni, bo
      każdy rozsądny człowiek przecież widzi, że jej tam nie ma. Trzeba najpierw
      przekopać trochę i posadzić trawę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka