Dodaj do ulubionych

Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem

27.03.13, 19:18
Kolejna ofiara "nowego ładu komunikacyjnego" w centrum Radomia .Dzielnica obecnie calkowicie wyizolowana komunikacyjnie od reszty miasta powoli zaczyna się zamieniać w zapuszczony slums.Wiele lokali w tej okolicy świeci pustakami , jeszcze tylko Rossmann dzielnie walczy ale jak długo...? Za to będziemy mieli tam niewątpliwą atrakcje pomnikowa która niewątpliwie będzie tam ściągała "tłumy pieszych radomian i turystów" .
Obserwuj wątek
    • Gość: rafcio Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem IP: *.radom.vectranet.pl 27.03.13, 19:41
      Rozumiem, że samochodem wjeżdżasz od razu do sypialni. A może nie stać Cię na te kilka złotych na bilet parkingowy? No to jak Cię nie stać na bilet parkingowy, to może czas sprzedać samochód?

I zrozum wreszcie, że Świat się zmienia. Dzisiaj nikomu nie są potrzebne Kałasznikowy, czy maszyny do pisania, telefony z obrotową tarczą numerową. Dokładnie z tego samego powodu ul. Żeromskiego nie jest już atrakcyjna dla kupujących. A jak się dokładnie przyjrzysz, to nawet radomskie "galerie" handlowe świecą pustkami, jak ostatnio M1, czy przy Mireckiego. W nowym Realu też pustki. Wniosek: mieszkańcy miasta są za biedni. A ci, których stać, wolą pojechać do W-wy, bo u nas wybór żałosny...
      • Gość: rafcio Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem IP: *.radom.vectranet.pl 27.03.13, 19:42
        Chociaż apteki, a szczególnie wyposażenia wnętrza szkoda.
      • per_fas Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem 28.03.13, 08:51
        Odpowiedź rafcia z klasą godną jednego z lokalnych naczelnych cyklistów lub/i polityka. Coś jeszcze o pochodzeniu, promoskiewskich sympatiach - z pewnością arsenał jest pełny merytorycznych wypowiedzi.
        Ad rem. Prezydent i reszta lokalnej władzy realizują projekt pięknego miasta promieniujacego od PREZYDIUM. Jak wyjrzeć przez okno wszedzie pięknie - ale dalej nie widać, a wbrew intencjom ruch kołowy na Żeromskiego od Witolda w dół prawie nieskrępowany, piękne drzewka wymarzły za to pozostały piekne donice z tujkami, rowery jeżdżą po chodnikach (bo gładkie), po kocich łbach wie da się normalnie chodzić, ławeczki służą okolicznym mieszkańcom do drzemki, a od początku deptaka do Focha jest już ponad 20 pustych lokali handlowych. Ale tego z PREZYDIUM nie widać. Socjolodzy i urbaniści tacy jak rafcio znają przyczyny i skutki. Rozumieją na swój sposób cudze wypowiedzi ("Rozumiem, że samochodem wjeżdżasz od razu do sypialni"), rozumieją jak Świat sie zmienia ("Dzisiaj nikomu nie są potrzebne Kałasznikowy"). I dpóki jakiś rafcio bredzi to może to być powód dla bezsensownej polemiki na forum. Ale niestety PREZYDIUM działa tak, jakby podzielała rafcia ogólna teorię wszystkiego. A ja pytam PREZYDIUM: co robicie, żeby deptak, w który wpakowaliście tyle naszej kasy uratować przed śmiercią ? Co robicie dla zachowania równowagi między lokalnym handlem i sieciami ?
        • Gość: kleofas Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem IP: *.free.aero2.net.pl 28.03.13, 10:14
          ja ci odpowiem bujaj się frajerze hahaha wiesz co robimy wręczamy sobie premie frajerze
        • Gość: rafcio Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem IP: *.radom.vectranet.pl 28.03.13, 12:25
          > Ale niestety PREZYDIUM działa tak, j
          > akby podzielała rafcia ogólna teorię wszystkiego. A ja pytam PREZYDIUM: co robi
          > cie, żeby deptak, w który wpakowaliście tyle naszej kasy uratować przed śmierci
          > ą ? Co robicie dla zachowania równowagi między lokalnym handlem i sieciami ?

To według Ciebie jest socjalizm, czy gospodarka wolnorynkowa?
          • per_fas Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem 28.03.13, 17:00
            Rafciu, socjalizm czy kapitalizm - to nie ma nic do rzeczy. Prócz tego, że są to pojecia tak szerokie, że bez określenia parametrow nic nie znaczą. Estonia, Francja, Szwecja, Niemcy, USA, Chiny, Korea Północna, Wenezuala - które bardziej socjalistyczne, albo kapitalistyczne ?
            Unia Europejska - fundusze, ręcznie regulowany przeplyw środków - do ktorego momentu kapitalizm, a od ktorego socjalizm ? Puste słowa.
            PREZYDIUM to regulator lokalnego rynku.
            A regulator powinien podejmować działania w interesie calej spoleczności. Jeśli wydał nasze pieniądze na deptak i nic nie robi, aby przeciwdziałać degeneracji urbanistycznego centrum miasta to jest dzialanie sprzeczne - niegospodarność. Głupota ? Lenistwo ? Brak pomysłu ? Bo mam nadzieję to nie jest świadome działanie. Pustoszenia Żeromskiego to powód postawionych pytań. Bo trwający od lat proces nabiera dynamiki.
    • jf94 Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem 27.03.13, 20:50
      STWORZYĆ MUZEUM FARMACJI!!!!!!! np. we Lwowie takie istnieje, oprocz tego, ze jest to muzeum mozna tam normalnie kupic leki!!!
      • Gość: Nie Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.13, 21:13
        W Radomiu musi być już bardzo źle pod względem ekonomicznym skoro upadają nawet apteki w mieście gdzie jest tyle tysięcy osób co mają więcej niż 60 lat. Swoją drogą widać w mieście na ulicach te 24 % bezrobocia wśród mieszkańców. Ostatnie 7 lat rządów PiS to bardzo zły okres w historii miasta. Szaleje ponad 410 mln dług miasta w 2013 r. oraz dramatycznie spada liczba Radomian.
        • Gość: rafcio Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem IP: *.radom.vectranet.pl 28.03.13, 12:28
          Apteki upadają, bo jest ich zwyczajnie dużo. Ludzie kupują tyle, ile im potrzeba, lub/i tyle, na ile mają pieniędzy. Nie ma miejsca dla tak wielu aptek w mieście. Więc chyba naturalne jest, że wszystkie nie będą dochodowe. Na moim osiedlu żona naliczyła kiedyś dziewięć aptek.
          • Gość: Solniczka Takich jak rafcio w Urzędzie Miejskim jest wielu:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 22:04
            Masz bardzo ograniczony rozumek. Szkoda klawiatury, aby Ci to wyjaśniać. Wg Ciebie powodem upadania punktów przy ul. Żeromskiego jest to, że w całym mieście jest ich za dużo. W innych częściach miasta jest ich w sam raz a od niedawna okazało się, że przy Żeromskiego jest za dużo. Musisz się udać do tej swojej zaprzyjaźnionej apteki i kupić coś na głowę.
    • teta1985 Nieeeee!!! 27.03.13, 23:08
      Tylko nie ta apteka! To właściwie najcenniejszy tego typu punkt w mieście. Masakra :(
      • Gość: qwerty Re: Nieeeee!!! IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.13, 07:33
        wiem,że deptak. Wiem ,że ciągi piesze. wiem też ,że od Focha w dól wszystko jest martwe. Może czas się opamiętać i nie dać terroryzować kilku gamoniom bez wyobrażni.
        • Gość: lmka Re: Nieeeee!!! IP: *.radom.vectranet.pl 28.03.13, 07:58
          Nikt mnie nie przekona że przyczyną śmierci tej części miasta nie jest głupie i nieprzemyślane zamknięcie tego odcinka Traugutta dla normalnego ruchu .Dokąd nie będzie cofnięta ta decyzja i nie zostanie odtworzony parking przed Bernardynami ten rejon nie odżyje i powoli będzie upodabniał się do najgorszych fragmentów starego miasta .
          • Gość: rafcio Re: Nieeeee!!! IP: *.radom.vectranet.pl 28.03.13, 12:31
            Jakoś w całej zachodniej Europie od początku lat osiemdziesiątych wyprowadza się ruch samochodów z centrów miast.
            • Gość: Miki Radom to nie jest zachodnia Europa..... IP: *.radom.vectranet.pl 28.03.13, 14:45
              Moi drodzy, kiedy wreszcie zrozumiecie że Radom to nie zachodnia Europa i nie mają odniesienia do naszej sytuacji żadne zachodnie standardy .To miasto rządzi się własnymi prawami i trzeba je brać pod uwagę podejmując różnego rodzaju decyzje .W tej dyskusji apteka jest tylko pretekstem .W tej okolicy padła nie tylko ona lecz cala masa interesów o innym profilu , wszystko zaczęło się sypać po wyłączeniu tej okolicy z ogólnie dostępnego ruchu komunikacyjnego.Deptak nigdy nie odżyje dokąd nie umożliwi się dogodnego dojazdu w jego najbliższe okolice , pozostawienia samochodu na parkingu .Takie są obecne przyzwyczajenia i jeśli nie będą brane pod uwagę ( czy się to komuś podoba czy nie) to świadomie skazany będzie na dalszą degradację ten fragment centrum.
    • widmo82 Będzie bank? 28.03.13, 08:57
      Mam wrażenie, że rządzący naiwnie wmawiają nam, że to miasto aspiruje swoimi ambicjami do największych i najbogatszych więc czynią wszystko by powstał tam kolejny bank.
      Trochę dziwne, że w obecnych czasach kiedy średnia wieku mieszkańców tego miasta jest już w podeszłym wieku to apteka nie może sobie dać rady. Wytłumaczeniem nie może być niezaradność właścicieli bo ten jest niezmienny od wielu lat. Zmieniła się okolica. Niegdyś była to najbardziej ruchliwa ulica dzięki drobnym handlowcom, dziś stała się to ulica banków i pustych witryn. Takie rzeczy tylko w Radomiu!
    • succour Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem 28.03.13, 09:27
      Cytuję;"Co dalej z pomieszczeniami po aptece? Właściciele kamienicy chcieliby, aby ponownie wynajęto je na działalność apteczną. - To miejsce ma tradycję, wyposażenie jest. Najgorzej, gdyby miał stać pusty - mówi Włodzimierz Olewiński, współwłaściciel kamienicy".

O ile nie można zrozumieć przedstawicieli kieleckiego Cefarm-u, którym nie obojętne jest handlowanie Paracetamolem i syropami na porosty o tyle jeszcze bardziej nie mogę zrozumieć właściciela kamienicy.
      Przyznam a być może się mylę, iż można uczyć się ideologii "byznesu", którą prezentuje ten gość. (ja mam i nikt nie chce płacić za to, że ja mam przy czym to nie jest tego za co on ma płacić).
      • jf94 Re: Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem 28.03.13, 09:45
        Przemysl to co chciales przekazac i napisz jeszcze raz, bo nie zrozumialem.
    • Gość: Zyzio Spowolnijmy ruch uliczny i drobnych handlarzy IP: *.play-internet.pl 28.03.13, 16:20
      Pan prezydent jest zapewne dumny. Udało się nie tylko spowolnić ruch kołowy, ale i rozwój tej okolicy przenosząc go do marketów i galerii. Plan 7letni wykonany, czas na następne odważne decyzje. Teraz może zmiana nazwy ulicy z Żeromskiego na Bankowa lub Kaczyńskich? Zmienia sie styl zycia i hasla o tym ze komus sie nie chce przejsc 500m mozna sobie wcisnac gleboko w cztery litery. Nasi urzednicy zaparli sie i wiedza lepiej, tylko dla kogo lepiej? Przyklad aptek gdzie jest zorganizowany parking nawet dla kilku aut pokazuje jasno, ze one maja szanse przetrwac konkurencje ze sklepami wielkopowierzchniowymi.
      • Gość: leming Re: Spowolnijmy ruch uliczny i drobnych handlarz IP: *.205.46.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.03.13, 20:34
        odpie...sie od kaczora ty bydlaku
    • enthasis Z mapy Radomia znika apteka Pod Białym Orłem 28.03.13, 18:51
      Swego czasu miałam praktykę zawodową w Bawarii. W kwartale miasta objętym ochroną konserwatorską ochronie podlegało także zabytkowe wyposażenie sklepów. Właśnie zmarł aptekarz - bez nastepców. Lokal został wynajęty na antykwariat z warunkiem zachowania wystroju zabytkowego wnętrza. Sprawdziło się znakomicie. Do tego antykwariatu ściągali miejscowi i turyści, tym bardziej, że na piętrze (też w zabytkowym wnętrzu) zorganizowano muzeum lalek i zabawek. Najłatwiej zlikwidować, "starociecie" wyrzucić, bo inne czasy. Plecam uwadze!!! Ps. Centrum miasta też ograniczono dla ruchu kołowego. To też jest standard.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka