Dodaj do ulubionych

Stare ciuchcie do Radomia? Prezydent proponuje

01.05.13, 15:49
Bardzo cenna inicjatywa.
To właśnie dzięki takim placówkom jak MCSW Elektrownia oraz Muzeum Kolejnictwa Radom na szansę stać się atrakcyjnym miejscem dla turystów. Szybki dojazd z Warszawy do Radomia drogą nr 7, a w przyszłości linią kolejową nr 8 wcale nie powinno wpłynąć negatywnie na liczbę odwiedzających.
Mało tego. Muzeum byłoby bliżej innych regionów np. Świętokrzyskiego czy Lubelskiego, dla turystów z tych terenów Muzeum byłoby komunikacyjnie lepiej dostępne.

Obawiam się jedynie o tzw. teren dla takiej placówki w Radomiu. Jest to bowiem placówka specyficzna, wymagająca wyposażenia w torowisko dla eksponatów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Stare ciuchcie do Radomia? Prezydent proponuj IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.13, 16:20
      Jestem za. Inicjatywie prezydenta należy przyklasnąć.
      • Gość: freeman Re: Stare ciuchcie do Radomia? Prezydent proponuj IP: *.centertel.pl 01.05.13, 17:03
        Nie jestem zwolennikiem Prezydenta Kosztowniaka, ale pomysł znakomity! Jest okazja i należy ja wykorzystać, marketingowo i turystycznie.
        • Gość: Solniczka Muzeum bezrobocia i biedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.13, 17:34
          Wspaniały pomysł. Stwórzmy z Radomia skansen, muzeum jak tylko chcecie to nazwać. Mamy już muzeum wsi, teraz czas na kolejnictwo. Może prezydent się rozpędzi i zrobi muzeum bezrobocia? To byłaby żywa wystawa!
          • Gość: Sowaprzemądrzała Re: Muzeum bezrobocia i biedy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 13:29
            To nie muzeum ale galerię niech otworzy i masz rację ....takie żywe eksponaty , to się zwie instalacja. A co do starych ciuchci ...to patrząc na tytuł już miałam nadzieję że chce je rzucić na " historyczne" tory do Warszawy , jedno pasowałoby idealnie do drugiego.
        • Gość: cxgf Re: Stare ciuchcie do Radomia? IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.13, 18:00
          to nie jest inicjatywa prezydenta, tylko bodajże Radomskich Inwestycji, lokalizacja proponowana to dawne zakłady naprawy taboru kolejowego. Dam są budynki i bocznice więc dużych kosztów z przystosowaniem by nie było. Wszystko zależy od Struzika
          • Gość: rtgw Re: Stare ciuchcie do Radomia? IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.13, 21:55
            ZNTK należą chyba do właściciela prywatnego. Pomysł dobry. Muzeum z czasem można poszerzyć i zrobić Muzeum Transportu ze starymi samochodami, motocyklami itd.
            • radomskieklimaty Re: Stare ciuchcie do Radomia? 01.05.13, 22:01
              Gość portalu: rtgw napisał(a):

> ZNTK należą chyba do właściciela prywatnego. Pomysł dobry. Muzeum z czasem możn
              > a poszerzyć i zrobić Muzeum Transportu ze starymi samochodami, motocyklami itd
              > .
              I nawet się z precyzją nie kłóciłoby coś w końcu...
          • Gość: Solniczka Muzem biedy i bezrobocia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 12:48
            Czyli co? Gazeta wprowadza w błąd? Pomysłodawcą jest ktoś inny a prezydent podłapał pomysł i udaje, że to jego? Jak by nie było, wspiera pomysł czyj by nie był. Liczę, że stworzy też muzeum biedy i bezrobocia a sam zostanie jego patronem. Kto wie, może kiedyś mu postawi się pomnik jak zrzuci sie z cokołu Kaczyńskiego.
          • Gość: WR Re: Stare ciuchcie do Radomia? IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.13, 14:12
            Gdyby to było coś dobrego dla Radomia to Struzik na to się nie zgodzi. Załatwił by to dla Płocka a nawet każdego innego miasta poza Radomiem. A skoro się zgodzi to tylko dlatego, że z Radomia chcą za wszelką ceną zrobić skansen. Ja osobiście przychylam się do wypowiedzi, że to żaden zaszczyt dla Radomia. Muzea kolei czy też kolei wąskotorowych znajdują się w wielu pipidówach bo koleje nie wiedzą co robić z parowozami (np. w Wenecji na Kujawach).
            Rozumiem, że skansen z Radomia robi sejmik mazowiecki i centrala warszawska. Ale, że to chce zrobić prezydenta Radomia?! To już jest kolejna dywersja!!!
        • radomskieklimaty To nie pomysł Kosztowniaka 01.05.13, 22:05
          inwestycjeradom.blox.pl/2013/04/W-obronie-Muzeum-Kolejnictwa.html
    • firebwoy Stare ciuchcie do Radomia? Prezydent proponuje 01.05.13, 18:09
      Fajnie, że prezydent również popiera działania zainicjowane przez stowarzyszenie Radomskie Inwestycje 2 tygodnie temu: inwestycjeradom.blox.pl/2013/04/W-obronie-Muzeum-Kolejnictwa.html
    • Gość: KLAWO JAK CHOLERA Stare parowozy do Radomia? IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.13, 18:27
      Byłoby klawo gdyby nasze władze zainteresowały się kilka lat temu "naszym radomskim muzeum kolejnictwa" kiedy trąbiono o jego ruinie i likwidacji. Poczytajcie jaki wówczas stosunek miały władze Radomia do kolejarzy i tegoż muzeum.
    • macine123 Radom to ma być skansen czy nowoczesne miasto ? 01.05.13, 20:12
      Już niech się lepiej zajmą budową tej szybkiej kolei do Wa-wy, a nie stare pociągi będą ściągać do Radomia. Trasę 100 km pociąg expres pokonuje w ponad 1 godz. 50 min. , a powinien w 45 minut.
      • Gość: Skansę Re: Radom to ma być skansen czy nowoczesne miasto IP: *.radom.vectranet.pl 01.05.13, 22:00
        macine123 napisał:

> Już niech się lepiej zajmą budową tej szybkiej kolei do Wa-wy, a nie stare poci
        > ągi będą ściągać do Radomia.

Sam jesteś skansen. Co jedno drugiemu przeszkadza? Do Warszawy ci się spieszy to się przeprowadź. Tyle samo będziesz jechał do pracy. :)
    • w1m Re: Stare ciuchcie do Radomia? Prezydent proponuj 01.05.13, 22:18
      sono_andrzej napisał:

> Bardzo cenna inicjatywa.
      > To właśnie dzięki takim placówkom jak MCSW Elektrownia oraz Muzeum Kolejnictwa
      > Radom na szansę stać się atrakcyjnym miejscem dla turystów.

Pewnie.
      www.parowozowniawolsztyn.pl/ tętni życiem! Da się.
    • sono_andrzej Stare ciuchcie do Radomia? Prezydent proponuje 01.05.13, 23:45
      Powtórzę po raz kolejny, co już pisałem w innych wątkach, prezydent Radomia w kwestii modernizacji linii kolejowej nr 8 ma rolę marginalną, to nie są jego kompetencje jako organu władzy.
      Za modernizację odpowiadają w mniejszym lub większym stopniu PKP PLK, Minister Nowak oraz Minister Bieńkowska. To jest ten szczebel władzy, który się zajmuje sprawą modernizacji.

Co do terenów po ZNTK byłbym ostrożny, bowiem tylko wybrane działki są miejskie, kiedyś nawet były na zbyciu, reszta przy Domagalskiego należy do spółek PKP oraz samego ZNTK.
      • Gość: Będzie super klawo Stare samoloty i .... do Radomia? To JA proponuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 12:40
        Moze jeszcze dodajmy stare: maszyny do szycia, telefony, maszyny browarne,garbarskie,tytoniowe,szewskie-obównicze, maszyny do pisania itd.
        Powstanie super radomskie
        > MUZEUM TECHNIKI< bo w Warszawie jest w kryzysie ..Doplata roczna niewielka 20 baniek na etaty i findusz plac dla zatrudnionych znajomych bezrobotnych.
        • Gość: i tak dalej Re: Stare samoloty i .... do Radomia? To JA propo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.13, 11:03
          SA-me
          ma-my
          sukce-SA.
          ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka