Dodaj do ulubionych

Radom jak Litwa?

21.08.13, 09:42
Znalazłem na bardzo interesujący artykuł o emigracji zarobkowej, który wydaje mi się można porównać do sytuacji w Radomiu. Potwierdzenia tego faktu można zaobserwować po prostu na ulicach Radomia. Jeśli ktoś uważa, że nie mam racji, zapraszam do fragmentu artykułu a na samym dole link do całości:

"Dane ogłoszone przez Litewski Urząd Statystyczny świadczą o tym, że spadek stopy bezrobocia wynika z tego, iż Litwini opuszczają swój rynek pracy, w znacznej mierze emigrując, nie ze wzrostu zapotrzebowania na pracowników. Od szczytowej wielkości z drugiego kwartału 2008 r. liczba osób zatrudnionych na Litwie zmalała o 270 tys., chociaż w tym samym okresie łączna liczba zarejestrowanych bezrobotnych zwiększyła się tylko o 94 tys. Pozostali opuścili rynek pracy.

Poza tym spadkiem populacji i liczebności siły roboczej decydentów politycznych szczególnie niepokoi towarzysząca temu zmiana struktury demograficznej. Wśród Litwinów wyjeżdżających do Europy Zachodniej w poszukiwaniu pracy przeważają osoby młode, wykształcone i wykwalifikowane. Doprowadziło to do tego, że stosunek liczby ludzi młodych i w podeszłym wieku zależnych ekonomicznie od osób pracujących do liczby osób w wieku produkcyjnym skoczył z 23,3 proc. w 2010 r. do 26,6 proc. w 2011 r., a następnie wzrósł do 26,9 proc. w 2012 r. Litewski wskaźnik nieco przewyższa średnią unijną, jest natomiast znacznie wyższy od średniej w nowych państwach członkowskich, która wynosi 23,6 proc. Od 2007 r. do 2012 ten litewski wskaźnik zależności ekonomicznej wzrósł o 4,2 punktu procentowego, najszybciej spośród państw należących do UE (średnia w całej federacji wyniosła 1,5 proc.)"

www.obserwatorfinansowy.pl/forma/analizy/nizsza-stopa-bezrobocia-na-litwie-poniewaz-litwini-wyjechali/

Zastanawialiście się jakie byłoby bezrobocie w Radomiu gdyby nie emigracja zarobkowa? To, że wzrost bezrobocia w stosunku do poprzednich badań nie jest bardzo dużo, szukałbym źródła właśnie z faktu, że coraz szersza grupa mieszkańców szuka pracy gdzieś z dala od Radomia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Prawdziwy Polak Re: Radom jak Litwa? IP: *.itypo.nl 21.08.13, 15:19
      To kolejny, brutalny atak na radomski PIS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka